فهرست مطالب

مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/05
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهرداد باقری، زکریا فرج زاده * صفحه 133

    با توجه به داده های غیردقیق یا فازی فعالیت های کشاورزی استفاده از روش های مبتنی بر داده های فازی مطلوب خواهد بود. در همین راستا این مطالعه با هدف مقایسه توانایی رهیافت برنامه ریزی امکان در ارایه الگوی بهینه با رهیافت برنامه ریزی فازی و قطعی صورت گرفت. برای این منظور از داده های حاصل از 90 بهره بردار استان کهگیلویه و بویراحمد (منطقه کهگیلویه) استفاده شد. این داده ها از طریق تکمیل نمودن پرسشنامه در سال 1387 به دست آمد. اهداف مورد توجه در الگوهای به دست آمده بطور عمده عبارت بودند از افزایش بازده ناخالص، کاهش ریسک یا واریانس بازده ناخالص و کاهش مصرف آب. در رهیافت برنامه ریزی امکان اهداف یاد شده بصورت حداکثرسازی بازده ناخالص متوسط، حداقل سازی فاصله میان بازده ناخالص متوسط و بازده ناخالص حداقل و همچنین حداکثرسازی اختلاف میان بازده ناخالص متوسط و بازده ناخالص حداکثر تعریف شد. کاهش مصرف آب نیز شامل کاهش مصرف متوسط آب، افزایش اختلاف میان مصرف متوسط و حداقل و همچنین حداقل نمودن اختلاف میان مصرف متوسط و حداکثر بود. با استفاده از رهیافت های یاد شده اقدام به ارایه الگوهای بهینه متعدد شد و سپس از میان آنها بر اساس اهداف مورد توجه انتخاب گردید. یافته ها نشان داد که در ارایه الگوی بهینه تامین کننده اهداف متعدد، رهیافت برنامه ریزی امکان بر دو رهیافت دیگر برتری دارد که این برتری با افزایش تعداد اهداف محسوس تر می شود. توان بالای روش رهیافت برنامه ریزی امکان در ارایه الگوی مطلوب در شرایط نامطلوب از دیگر برتری های آن بود. همچنین مشخص شد سه محصول هندوانه، برنج و خربزه از امکان بالاتری برای تامین اهداف یاد شده برخوردارند. بر اساس یافته ها توصیه می شود به منظور کاهش فشار بر منابع کمیاب آب در جهت کاهش نوسان قیمت و نوسان درآمد بهره برداران اقدام شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی امکان، برنامه ریزی فازی، برنامه ریزی قطعی، چندهدفی، الگوی کشت، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • محسن رفعتی*، یدالله آذرین فر، رویا محمدزاده صفحه 149

    هدف کلی مطالعه حاضر، انتخاب الگوی مناسب برای پیش بینی سطح زیر کشت، تولید و قیمت چغندرقند در ایران است. برای این منظور الگوهای ARIMA، تعدیل نمایی یگانه، تعدیل نمایی دوگانه، هارمونیک، شبکه عصبی و ARCH با استفاده از اطلاعات دوره زمانی 87-1362 برآورد و بهترین الگو انتخاب گردید. بررسی آزمون تصادفی بودن (دوربین واتسون) سری های سطح زیر کشت، تولید و قیمت چغندرقند مبین غیرتصادفی متغیرها بود. بر اساس نتایج حاصل از محاسبه معیار کمترین خطای پیش بینی، برای پیش بینی سری های تولید و قیمت چغندرقند الگوی ARIMA به عنوان روش برتر در مقایسه با سایر روش ها شناخته شد. اما به منظور پیش بینی سطح زیر کشت چغندرقند، استفاده از شبکه عصبی مناسبتر تشخیص داده شد. لذا استفاده از روش های مذکور به شرط ثابت بودن شرایط، نتایجی با کمترین خطا به دست خواهد داد. بر اساس نتایج حاصل از پیش بینی متغیرهای سطح زیر کشت، تولید و قیمت چغندرقند، در دوره 1388 تا 1393، متغیرهای مزبور حول میانگین دوره در نوسان بوده اند.

    کلیدواژگان: ایران، پیش بینی، تعدیل نمایی، تولید، چغندرقند، سطح زیر کشت، شبکه عصبی، قیمت، هارمونیک، ARCH، ARIMA
  • سمانه غزالی، عبدالکریم اسماعیلی صفحه 161

    برداشت بی رویه از چاه های کشاورزی اطراف دریاچه پریشان، علاوه بر کاهش سطح آب های زیرزمینی و شوری آب بر سطح آب دریاچه و حرکت آن به سمت چاه های اطراف موثر بوده است. لذا مطالعه حاضر به ارزیابی تاثیرات جانبی برداشت از چاه های کشاورزی اطراف دریاچه پرداخته است. در این راستا اثر بازخورد میان فعالیت کشاورزی اطراف دریاچه و سطح آب دریاچه با استفاده از مدل وقفه های توزیع شده گسترده مورد بررسی قرار گرفته و از نتایج آن در مدل اقتصادی- اکولوژیکی، استفاده شده است. نتایج نشان داد که با افزایش بهره برداری از چاه های کشاورزی جهت آبیاری گندم، عملکرد این محصول افزایش یافته و بنابراین افزایش درآمد زارعین را درپی داشته است. اما از سویی دیگر این افزایش بهره برداری از چاه های اطراف دریاچه، سطح ایستابی را افت داده و باعث افزایش هزینه آبکشی شده است. با توجه به بزرگتربودن تاثیر اضافه برداشت از آب های زیرزمینی بر هزینه آبکشی نسبت به این تاثیرات بر درآمد زارعین، اضافه برداشت سود منفی (زیان) برای گندمکاران منطقه درپی داشته است. از طرف دیگر افت سطح آب دریاچه ناشی از اضافه برداشت از چاه های کشاورزی منجر به کاهش عملکرد گندم و کاهش درآمد زارعین شده است و همچنین باعث افت در سطح ایستابی چاه های اطراف دریاچه، افزایش هزینه آبکشی شده و درنهایت کاهش سود برای گندمکاران منطقه گردیده است. لذا جلوگیری از برداشت بی رویه آب های زیرزمینی، برای حفاظت از اکوسیستم دریاچه و کنترل سطح آب های زیرزمینی در منطقه توصیه می-گردد.

    کلیدواژگان: تاثیرات جانبی، برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی، مدل وقفه های توزیع شده گسترده، دریاچه پریشان
  • حسین مهرابی بشرآبادی*، ابراهیم جاودان صفحه 172

    تحقیق و توسعه نقش عمده ای در نوآوری، افزایش بهره وری و بهبود رشد اقتصادی ایفا می کند. مطالعه حاضر تاثیر مخارج تحقیق و توسعه را بر رشد و بهره وری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی ایران مورد بررسی قرار داده است. مدل رشد و بهره وری با استفاده از داده های مربوط به سال های 1386-1353 و الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده مورد برآورد قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در کوتاه مدت و بلندمدت، مخارج تحقیق و توسعه، تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد و بهره وری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی ایران دارد. لذا سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه می تواند به عنوان یک منبع اصلی برای رشد بیشتر بخش کشاورزی مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، بهره وری کل عوامل تولید، تحقیق و توسعه، رشد، ایران
  • سمیه نقوی*، حمیدرضا میرزایی، سید عبدالمجید جلایی، حسین مهرابی بشرابادی صفحه 181

    در مقاله حاضر سعی شده است با استفاده از داده های سری زمانی سالانه اقتصاد ایران طی دوره 85-1338، روش فیلتر هودریک- پرسکات و روش رگرسیون خطی، به بررسی نحوه اثرگذاری شوک های پولی بر رشد بخش کشاورزی پرداخته شود. نتایج نشان می دهند که در نحوه تاثیرگذاری شوک های مثبت ومنفی پولی بر رشد بخش کشاورزی عدم تقارن و در مورد طول اثرگذاری این شوک ها تقارن وجود دارد. به عبارت دیگر، شوک های منفی پولی بیشتر از شوک های مثبت پولی ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران را تحت تاثیر قرار می دهند و عکس العمل ارزش افزوده بخش کشاورزی نسبت به شوک های مثبت پولی، کمتر از شوک های منفی می باشد. بنابراین، سیاست های پولی، سیاست های مناسبی جهت تحت تاثیر قرار دادن تولید در بخش کشاورزی نمی باشند. لذا جهت تحت تاثیر قرار دادن تولید در این بخش لازم است از سایر سیاست های مرتبط با تولیدات این بخش استفاده شود.

    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، فیلتر هودریک، پرسکات
  • معصومه ظریف*، ماشاالله سالارپور، علیرضا کرباسی صفحه 192

    این مطالعه برای بررسی مهمترین تعیین کننده های تجارت کشاورزی، مدل جاذبه را به کار برده است. بدین منظور آمار صادرات و واردات محصولات کشاورزی ایران برای دوره زمانی 1380 تا 1387 از سازمان گمرک ایران تهیه و سایر داده ها از پایگاه های اینترنتی مختلف برای دوره زمانی 2001 تا 2008 به دست آمد. برآورد اثرات تصادفی و انجام آزمون هاسمن منجر به انتخاب مدل اثرات ثابت جهت تعیین اثر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته گردید. ابتدا تاثیر متغیرهای مستقل تولید ناخالص داخلی، درآمد سرانه، متغیر مشابهت لیندر، فاصله جغرافیایی، نرخ ارز، عدم قطعیت نرخ ارز و متغیر مجازی مرز مشترک بر هر یک از صادرات و واردات محصولات کشاورزی ایران برآورد و سپس متغیرهای مجازی مربوط به یکپارچگی های منطقه ای سازمان کنفرانس اسلامی و اکو نیز در مدل وارد گردید. نتایج نشان داد که تولید ناخالص داخلی شرکای تجاری اثر مثبت بر صادرات و واردات محصولات کشاورزی دارد. همچنین متغیرهای اثر لیندر، فاصله جغرافیایی و عدم قطعیت نرخ ارز تاثیر منفی بر صادرات و واردات محصولات کشاورزی ایران داشتند. متغیر درآمد سرانه تاثیر منفی بر صادرات داشت در حالی که واردات محصولات کشاورزی وابستگی معنی داری با درآمد سرانه کشورهای صادرکننده نداشته است. متغیر نرخ ارز واقعی اثر مثبت اما بسیار کوچک بر واردات و اثر منفی بر صادرات بخش کشاورزی ایران داشته است. همچنین تشکیل یکپارچگی بین ایران واعضای سازمان کنفرانس اسلامی منجر به افزایش صادرات و واردات محصولات کشاورزی ایران شده و از اثرات منفی نوسانات نرخ ارز خواهد کاست. با توجه به وابستگی منفی میان صادرات و واردات با فاصله جغرافیایی کشورها، تقویت زیرساخت های حمل و نقلی بین المللی پیشنهاد می گردد. علاوه بر آن کشورهای اسلامی که فاصله جغرافیایی آنها با ایران کم باشد از پتانسیل تجاری بالایی برخوردارند و ضرورت انعقاد پیمان های منطقه ای با آنها بخوبی احساس می شود.

    کلیدواژگان: تجارت، بخش کشاورزی، مدل جاذبه، عدم قطعیت نرخ ارز
  • مهدیه ساعی صفحه 200

    مزیت نسبی یکی از معیارهای مهم اقتصادی جهت برنامه ریزی تولید، صادرات و واردات است. در مطالعه حاضر وجود یا عدم وجود مزیت نسبی محصولات مهم جالیزی منطقه جیرفت(سیب زمینی، خیار و گوجه فرنگی) در سال زراعی 86-85 با استفاده از دو نوع شاخص شناسایی مزیت نسبی تعیین گردید. شاخص های نوع اول شاخص منفعت خالص اجتماعی، هزینه منابع داخلی و نسبت هزینه به منفعت اجتماعی و شاخصهای نوع دوم شاخص کارایی مزیت، مقیاس مزیت و شاخص جمعی مزیت بودند. با استفاده از شاخصهای نوع اول در شرایط فعلی منطقه، محصول خیار و گوجه فرنگی مزیت نسبی داشتند. بر اساس شاخصهای نوع دوم، به ترتیب متوسط عملکرد خیار و گوجه فرنگی و درجه تمرکز محصولات خیار، گوجه فرنگی و سیب زمینی نسبت به همه محصولات زراعی منطقه جیرفت بالاتر از متوسط کل کشور و نشاندهنده ترجیح کشاورزان منطقه به کشت این محصولات بود. محاسبه ضرایب حمایتی و نتایج حاصل از ماتریس تحلیل سیاستی نشان داد که یارانه غیر مستقیم به تولید محصول سیب زمینی پرداخت شده و در شرایط مداخله دولت سود بازاری برای تولید کنندگان سیب زمینی و خیار وجود داشته؛ به علاوه، نظام تولیدی محصولات خیار و گوجه فرنگی دارای کارایی بوده و تولیدکنندگان محصولات خیار و گوجه فرنگی در شرایط مداخله دولت نسبت به تجارت آزاد، سود کمتری کسب کرده اند.

    کلیدواژگان: مزیت نسبی، سیاستهای حمایتی، ماتریس تحلیل سیاستی، محصولات جالیزی، منطقه جیرفت
  • جواد حسین زاد*، اکرم جوادی، باب الله حیاتی، اسماعیل پیش بهار، قادر دشتی صفحه 212

    با افزایش فعالیت های کشاورزی برای تامین غذای جمعیت رو به رشد جهان، مصرف منابع آبی برای انجام این فعالیت ها نیز افزایش یافته است. حال آنکه به علت برداشت و مصرف بی رویه، از این منابع محدود به درستی استفاده نمی شود. بطوری که در اکثر نواحی کشور سطح سفره های آب زیرزمینی بشدت افت نموده و تراز آن منفی است. بنابراین به کار بردن یک برنامه مدیریت مناسب برای استفاده بهینه از این منابع ضروری به نظر می رسد. با توجه به اینکه اثرات تخلیه آب زیرزمینی در طول زمان انباشته می شود، زمان به عنوان یک متغیر اساسی در حل مسائل بهینه سازی برای چنین منابعی مطرح است و استفاده از مدل های پویا مانند روش کنترل بهینه را برای چنین مواردی ضروری می نماید. هدف عمده در این مدل ها، یافتن حداکثر منافع خالص اجتماعی با توجه به پایداری سفره می باشد. در مطالعه حاضر نیز مدل کنترل بهینه برای برداشت آب های زیرزمینی دشت عجب شیر که از مناطق مهم کشاورزی استان آذربایجان شرقی می باشد، بکار رفته است. این دشت از جمله مناطقی است که با مشکل کمبود و تراز منفی منابع آب زیرزمینی مواجه می باشد. با اجرای مدل کنترل بهینه در این منطقه، مسیربهینه استخراج آب از منبع زیرزمینی آن تعیین گردید. نتایج نشان می دهد که حدود 36 سال طول می کشد تا ارتفاع آب در سفره زیرزمینی بالا آمده و در سطح ایستابی بهینه خود قرار گیرد. در این مدت میزان برداشت آب از سفره کاهش یافته و از یک منبع جایگزین مناسب که در این مطالعه فاضلاب تصفیه شده می باشد، برای تامین اضافه نیاز کشاورزان استفاده می شود. به این ترتیب رعایت حد تعیین شده از یک طرف موجب حفظ و پایداری سفره شده و از طرف دیگر توسعه و ادامه پایدار فعالیت های کشاورزی و افزایش درآمد کشاورزان منطقه را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: برداشت بهینه اقتصادی، دشت عجب شیر، مدل کنترل بهینه، منابع آب زیرزمینی
  • سید نعمت الله موسوی، مسعود مبصری، سید محمدرضا اکبری صفحه 219

    در تحقیق حاضر با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از جهاد کشاورزی شهرستان کازرون و سالنامه آماری بازرگانی و با استفاده از مدل برنامه ریزی خطی؛ به بررسی بهینه سازی الگوی کشت در کاهش مصرف آب و افزایش درآمد و تاثیرآن بر فقر پرداخته شده است. هدف از این مطالعه، تدوین یک مدل برنامه ریزی منابع آب در جهت تعیین الگوی کشت مناسب، بهره برداری بهینه از منابع آب سطحی و زیر زمینی و چگونگی تخصیص آب بین گیاهان زراعی بوده است به نحوی که تاثیرات سوء کم آبی به حداقل ممکن برسد. با استفاده از مدل برنامه ریزی خطی و با انتخاب تابع هدف و معرفی قیدهای موجود، از این مدل برای تعیین ترکیب کشت بهینه، مناسب ترین الگوی بهره برداری از منابع موجود و تخصیص بهینه آن بین گیاهان مختلف و در نهایت سود حاصل از زراعت، استفاده شد. مدل برای پنج دوره پنج ساله و با در نظر گرفتن تغییرات تدریجی اجرا شد. بطور کلی نتایج بدست آمده نشان داد که تغییرات در الگوی کشت با وجود کاهش برداشت از منابع آب زیر زمینی سود خالص حاصل، روند افزایشی دارد. بطوریکه از 405 میلیارد ریال در سال 1390 به 453 میلیارد ریال در سال 13410 رسیده است. استفاده از الگوی بهینه کشت بر کاهش فقر موثر بوده به گونه ای که 5/17 درصد از روستاییان با استفاده از الگوی بهینه ی کشت بالای خط فقر قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: الگوی کشت، بهینه سازی، منابع آب، تنش آبی، آب زیر زمینی، شاخص های فقر، برنامه ریزی ریاضی
  • حکیمه هاتف*، محمود دانشور کاخکی، علی اکبر سروری صفحه 227

    ایران از جمله کشورهایی است که علی رغم در اختیار داشتن منابع و امکانات طبیعی ارزشمند هنوز از نظر اقتصادی در زمره کشورهای توسعه یافته جهان به شمار نمی رود. گسترش صادرات محصولات کشاورزی از طریق توسعه مناطق روستایی، کاهش فقر و محرومیت مناطق، نقش اساسی در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی کشور ایفا می نماید. همچنین صادرات محصولات باغی می تواند تاثیر مثبتی بر توسعه بخش کشاورزی داشته باشد. در این مطالعه مزیت نسبی صادرات سیزده محصول باغی ایران (پسته، انگور، خرما، سیب، بادام، گردو، پرتقال، هلو، زرد الو، گیلاس، نارنگی، کیوی و لیمو) در دوره زمانی 86-1340 با استفاده از اطلاعات موجود در سایت سازمان خوار و بار کشاورزی (فائو) با استفاده از شاخصهایRCA، RSCA و X2 محاسبه شده و سپس پیش بینی تغییرات این شاخص ها برای 4 دوره زمانی انجام شده است. نتایج بدست آمده حاکی از وجود و عدم وجود مزیت نسبی برای محصولات مختلف در دوره زمانی مورد مطالعه می باشد. مثلا پسته و خرما دارای مزیت نسبی هستند در حالی که انگور، پرتقال، هلو و زردآلو فاقد مزیت نسبی می باشند. همچنین نتایج حاصل از پیش بینی این شاخص ها طی دوره زمانی 1390-1387 نشان دهنده تداوم وجود مزیت نسبی در مورد پسته و خرما و عدم مزیت در مورد محصولات انگور، پرتقال، هلو و زردآلو می باشد.

    کلیدواژگان: ایران، برتری، پیش بینی، شاخص های مزیت نسبی صادراتی، محصولات عمده باغی
  • مهدی احسانی، قادر دشتی*، باب الله حیاتی، محمد قهرمان زاده صفحه 237

    مواردی نظیر کم آبی مفرط، عدم تناسب زمانی و مکانی بارش ها، بهره وری پایین نهاده آب در بخش کشاورزی به همراه افزایش روزافزون تقاضا برای محصولات کشاورزی و همین طور خشکسالی های مکرر باعث شده که آب به یک نهاده مهم و کمیاب در فرآیند تولید فرآورده های کشاورزی تبدیل شود. بنابراین مدیریت صحیح تقاضا و تلاش برای صرفه جویی در مصرف آب می تواند ضمن توسعه کشت های آبی، عوارض زیست محیطی ناشی از مصرف بی رویه آن را کاهش دهد. یکی از روش های اعمال مدیریت تقاضای آب تعیین ارزش اقتصادی آن می باشد که موجبات تقویت نقش اقتصادی آب در توسعه را فراهم می سازد. در این راستا، هدف این مطالعه، تعیین ارزش اقتصادی آب کشاورزی از دید تقاضاکنندگان با استفاده از رهیافت تابع تولید و تابع هزینه دوگان در اراضی تحت پوشش شبکه آبیاری دشت قزوین در سال زراعی 87-1386 برای محصول گندم می باشد. بر اساس نتایج، ارزش اقتصادی نهاده آب از رهیافت های تابع تولید و تابع هزینه به ترتیب 586 و 609 ریال به ازای هر مترمکعب آب برآورد گردید.

    کلیدواژگان: آب، ارزش اقتصادی، تابع تولید، تابع هزینه، دشت قزوین، گندم
  • سید بوالقایم مرتضوی، الهام دربندی، پژمان اعلایی بروجنی، حامد رفیعی صفحه 246

    با توجه به اهمیت صادرات خرما در ایران، این مطالعه به بررسی ارتباط کوتاه مدت و بلندمدت بین صادرات خرما و متغیرهای مهم اقتصادی، بویژه نرخ ارز می پردازد. برای نیل به این هدف، تابع ارزش صادرات خرما با استفاده از الگوی تحلیل هم جمعی موسوم به ARDL برآورد گردید. دوره مورد مطالعه سال های 1386-1360 می باشد. نتایج نشان داد که قیمت صادراتی و ارزش افزوده بخش کشاورزی تاثیری مثبت و معنی دار بر ارزش صادرات دارند. همچنین، متغیر نرخ ارز تاثیر مثبت و معنی داری بر ارزش صادرات خرما دارد که این امر لزوم توجه به اتخاذ سیاست های مناسب ارزی به منظور حمایت از صادرات و حفظ موقعیت ایران در بازارهای جهانی را خاطر نشان می سازد. در نهایت، باتوجه به ضریب برآوردی تصحیح خطای الگو، در هر دوره حدود 66 درصد از عدم تعادل کوتاه مدت برای رسیدن به تعادل بلند مدت تعدیل می شود.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، صادرات، خرما، ایران، ARDL
  • الهام باریکانی*، مجید احمدیان، صادق خلیلیان صفحه 253

    کمبود منابع آب سطحی و توزیع نامناسب این منابع در سطح کشور ایران موجب بهره برداری بیش از حد از منابع آب زیرزمینی و عدم توازن میان تغذیه و برداشت از این منابع گردیده است. شایان ذکر است بخش کشاورزی به عنوان بزرگترین مصرف کننده منابع آب کشور بیشترین سهم را در بروز این ناپایداری داشته است. مطالعه حاضربا هدف حفظ پایداری منابع آبی به بهینه سازی بهره برداری از منابع آب های سطحی و زیرزمینی در تولید محصولات زراعی دشت قزوین که یکی از دشتهای بحرانی کشور در زمینه منابع آب است، می پردازد. بدین منظور با استفاده از تکنیک برنامه ریزی ریاضی چند دوره ای، الگوی بهینه کشت محصولات زراعی در یک افق برنامه ریزی ده ساله در منطقه مورد مطالعه تعیین شده است. در تدوین این الگو به طول دوره رشد و نیاز آبی محصولات زراعی منطقه، میزان جریانات سطحی در دسترس و حجم آب زیرزمینی قابل استحصال دشت توجه گردیده و در نهایت الگوی کشت پیشنهادی ارائه شده است. بر اساس این الگو پیشنهاد می شود با توجه به محدودیت برداشت از منابع آب زیرزمینی دو محصول خیار و چغندر قند از الگوی کشت منطقه حذف شده و در مقابل سطح زیر کشت ذرت دانه ای و جو نسبت به میانگین منطقه افزایش یابد.

    کلیدواژگان: استفاده تلفیقی، آبهای زیرزمینی، برنامه ریزی چند دوره ای، الگوی کشت، محصولات زراعی
  • علی شهنوازی*، سید صفدر حسینی صفحه 266

    هدف از پژوهش پیش رو، بررسی آثار اقتصادی توسعه و معرفی ارقام بادام دیرگل ایستگاه باغبانی سهند، در کشور در طول سال های 1347 الی 1398 با استفاده از الگوی مازاد اقتصادی و اطلاعات میدانی و سری زمانی می باشد. نتایج براورد پارامتر جابجایی، نشان داد که توسعه و معرفی ارقام دیرگل، با کم کردن انتقال منحنی عرضه به سمت چپ، زیان اقتصادی سرمای دیررس بهاره را کاهش و مازاد اقتصادی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را تغییر داده است. یافته های پژوهش، مشخص می کند که مجموع ارزش حال تغییر در مازاد تولید کنندگان و مصرف کنندگان در شرایط وقوع سرمای دیررس بهاره، به ترتیب برابر با 09/8 و 27/11 میلیارد ریال بوده و سهم مصرف کنندگان از منافع توسعه و معرفی ارقام بادام دیرگل، 58 درصد می باشد. همچنین در این مطالعه، ارزش خالص حال منافع اجتماعی ناشی از سرمایه گذاری در توسعه و معرفی ارقام اصلاح شده بادام دیرگل در ایران با توجه به هزینه های تحقیق و ترویج، 7/10 میلیارد ریال و نرخ بازده داخلی سرمایه گذاری 15 درصد محاسبه شد.

    کلیدواژگان: الگوی مازاد اقتصادی، نرخ بازده سرمایه گذاری، ایستگاه باغبانی سهند، سرمای دیررس بهاره
|
  • M. Bagheri, Z. Farajzadeh Page 133

    Regarding the imprecise or fuzzy data on the agriculture activities, applying models based on fuzzy data may be useful. In line with this condition this study tries to compare the ability of possiblistic programming approach in developing optimal solution with fuzzy and deterministic programming. To get this objective a data set obtained from 90 farmers of Kohgilooye region, gathered in 1387(2008), was applied. Goals regarded in the models are mainly to increase gross margin (GM), decrease risk and to decrease water consumption. In framework of possiblistic programming approach these goals are maximizing average GM, minimizing difference between average and minimum GM, maximizing difference between average and maximum GM. The goal of reducing water consumption also contains minimizing average water consumption, maximizing difference between average and minimum water consumption and minimizing difference between average and maximum water consumption. Different optimal solutions was developed using the above models and then some of them were chosen based on the goals. Findings showed that possiblistic programming has preference over the two other models in that is able to get the various and conflict goals and its superiority to other models is more noticeable as the number of goals increases. High ability in developing desired solution in bad condition is another superiority of possiblistic programming. It was also found that watermelon, rice and melon are more appropriate to get the goals. The results suggeat that in order to lessen the pressure on water resources, some efforts is needed to decrease the price and revenue fluctuations.

  • M. Rafati, Y. Azarinfar, R. Mohammadzadeh Page 149

    The aim of this study was to selecting the suitable model for forecast land, production and Price of sugar beet in Iran. For this purpose, Models applied to forecast are ARIMA, Single and Double Exponential Smoothing, Harmonic, Artificial Neural Network and ARCH for period 1993-2008. Results of Durbin-Watson tests, land, production and price of sugar beet series were found non stochastic and predictable. Based on the lowest forecasting error criterion, ARIMA is the best model for forecast production and price of sugar beet series. But in orther to forecast land of sugar beet, Neural Network model is the best. Hence, using the forecast method can affect on different policy about production via forecasting the fluctuation variables.

  • S. Ghazali, A. Esmaeili Page 161

    Irregular extraction from agricultural wells around Parishan Lake, moreover fall of groundwater surface and water salty, would affect the level of Lake water and move Lake water into wells. In this study we have evaluated the externalities of extraction from agricultural wells around the Lake. Therefore feedback effect is considered between agricultural activity around the Lake and level of Lake water by Auto regressive Distributed Lag Model. The results use in the ecological economic model. The results show that increase of water extraction from agricultural wells for wheat irrigation would affect the wheat yield and therefore increase farmers income. But on the other hand increase of extraction from wells, would affect the groundwater surface and increase pumping cost. By attention to effects of groundwater extraction on pumping cost are more than these effects on farmers income, so excess extraction has negative profit (loss) for farmers. In addition decreasing of the Lake water duo to excess extraction from groundwater, would affect the wheat yield and decrease farmers income and would affect the groundwater surface in wells around the Lake and increase pumping cost, so it decreases farmers profit. So we have offered to control of irregular extraction from groundwater for protection of Lake ecosystem and groundwater surface.

  • H. Mehrabi Boshrabadi, E. Javdan Page 172

    Research and Development (R&D) spending plays a major role in innovation, raising productivity and increasing economic growth. The purpose of this paper is to investigate the impact of R&D spending on growth and total factor productivity (TFP) in Iran's agricultural sector. We estimate growth and productivity models using Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL) approach and data over 1974 to 2007. Our results indicate that research and development spending has positive and significant effects on growth and total factor productivity in Iran's agricultural sector in short and long term. Therefore research and development can be used a main source of further growth of agricultural sector

  • S. Naghavi, H. Mirzaie, A. Jalaee, H. Mehrabi Page 181

    In present paper has tried to examine and investigate quality of effectiveness of monetary Shocks on the growth of agricultural Sector by using Time series dataes of Iran Economy during 1960-2006, filter Hodric-Prescott method and liner Regressive models. The resultes Show that qualily of effectiveness monetary shocks on growth of Agricultural Sector is Asymmetric and length of effectiveness Monetary Shocks is symmetric. in other words negetive monetary shocks affect growth of agricultural Sector more than positive monetary shocks on the and reflection of value added of agricultural to positive monetary shocks is small than negetive monetary shochs.however, monetary policies aren,t suitable for influence on production of agricultural sector. However, it is Necessery policemakes use suitable policies for influence production of sector agricultural.

  • M. Zarif, M. Salarpoor, A. Karbasi Page 192

    This study uses gravity model to examine the most important determinants of was agricultural trade. To This aim, import and export statistics of Iran agricultural products for the period 1380 to 1387 was provided from Iran customs organization and other information was obtained from different internet bases. Random effects estimating and Hausman test ratio result in fixed effects model, which determined the effects of dependent variables over independent ones. First, the effect of independent variables such as GDP, per capita income, Linder effect, geographic distance, exchange rates, exchange rate uncertainty and dummy variable of border was determined on each import and export of agricultural sector. Then dummy variables related to the regional integrations of Organization of Islamic Conference and the ECO were also applied in model. The results showed that the GDP of commercial Partner has positive effect on export and import of agricultural trade but it is smaller for OIC members. Linder effect, geographical distance and exchange rate uncertainty have negative effects on both export and import of Iran agricultural products. Per capita income had a negative effect on export, while it had a huge positive effect on import. real exchange rate had positive but very small effect on import and negative effect on export of Iran agricultural sector. The results showed that cooperating with the OIC members lead to an increase in import and export of Iran agricultural products and it would reduce negative effects of exchange rate uncertainty. Because of the opposite relation between geographical distance and export or import is suggested reinforcement of international transporting infrastructures. In addition Islamic countries Which have shorter geographical distance from Iran have high commercial potential and the necessity for concluding local contracts with them is clearly understood.

  • M. Saei Page 200

    Comparative advantage is one of the important economic criterions in production, import and export programming. In this survey, existence and nonexistence of the most important vegetables(potato, cucumber and tomato) comparative advantage in Jiroft aria in the year 1385-86 by use of two comparative advantage recognition indexes was determined. The first indexes were Social Cost Benefit, Domestic Resource Cost and Net Social Profit and the second were Efficiency Advantage Index, Scale Advantage Index and Aggregative Advantage Index. By use of first indices, in the existent condition, cucumber and tomato had the comparative advantage. On the base of second indices, respectively, the yield mean of cucumber and tomato and concentration degree of cucumber, tomato and potato in relation to other crops in the region, was more than country average and indicated the preference of farmers to these crops cultivation. Calculation of protective coefficients and the Policy Analysis Matrix results showed that indirect subsidy was paid in potato production and in government intervention condition, market profit has been for potato and cucumber producers, more ever, productive system of cucumber and tomato had efficiency and cucumber and tomato producers in government intervention condition in compare to free trade had taken less profit.

  • J. Hosseinzad, A. Javadi, B. Hayati, E. Pishbahar, Gh. Dashti Page 212

    The use of water sources has increased due to extend of agricultural activity for answering food needs of increasing population. While because of exploitation and consumption of water, the use of this restricted resource is not appropriate. Consequently in many districts of country the head level of ground water aquifers have been fallen and water level is negative. So, application of a proper management program in optimal use of these resources seems to be necessary. With respect to the effects of depletion of ground water store through the time, the time is an important variable in solving of optimization problems for these resources. Thus, the application of dynamic models such as optimal control for these cases because of focusing on time is essential. Models are solved in order to maximize the social net benefit subject to stability of aquifer. In this study, optimal control model is applied for Ajabshir plain where is an important agricultural area in Azarbayjan-e- Sharghi. This plain has been faced with limitation and shortage of water supplies and negative water level in aquifer. The optimal extraction path was determined by execution of the optimal control model in this ground water aquifer. The results show that ground water aquifer built- up and reach the optimal steady state in 36 years. Thus ground water extraction would decrease besides another resource (backstop) would be applied to secure demand of farmers during this period of. Subsequently, regard of determined extraction would result in stability of ground water aquifer and on the other hand, it would cause the stability of agricultural activities as well as increase of farmer's revenue.

  • S. N. Mousavi, M. Mobseri, S.M. Akbari Page 219

    In present study, it has been studied to oprimize culture pattern in water consumption reduction and increase in income by use of collected data from KAZEROON agriculture organization and forign commercial statistical annals and use of linear planning model due to simplicity and lts application, and to apply in water resources management. The purpose of this study had been to edit one planning model about water resources in order to determine suitable culture pattern, to optimum utilize superficial and underground water resources, and how to devote water between cultivar plants, so that it is minimized the bad effects of drought. It was used this model to determine optimum culture combination- the most suitable utilization pattern from existing resources- and to optimume devot it between various plants and at tast the benefit resulting from cultivation by using linear planning model and by choosing target function and existing constraints introduction. This model was performed for five five-years periods regarding gradual changes. Generally, the obtained results showed that changes in culture pattern with respect to reduce harvest from under-ground water resources have increasingly trend about resulting net incomes. So that, it has reached from $ 405 billion in 2011 to $ 453 billon in2031. the use of culture optimum pattern had been effective, so that 17.5 percent of rural people locate above pouerty line using culture optimum pattern. These could be suitable strategies to increase in function and decrease in production expenses for culture efficacity in kazeroon region.

  • H. Hatef, M. Daneshvar Kakhki, A. A. Sarvary Page 227

    Iran is among the country that despite the possession of valuable natural resources does not placed in developed countries. Expansion of agricultural exports through the development of rural areas, reducing poverty and exclusion zones, In the process of economic development plays a key role. The export of horticultural products can have a positive impact on agricultural development. In this study we estimated comparative advantage of export for thirteen horticultural crops (Pistachios, grapes, dates, apples, almonds, walnuts, orange, peach, apricot, cherry, tangerine, kiwi and lemon) in the period from 1340-86 with Using information contained in the Food and Agriculture Organization and applying index of RCA, RSCA and X2. After that the index changes are forecasted for the fourth time. The result show that we have Comparative advantage of export for Pistachios and dates while Grapes, oranges, peaches and apricots have no comparative advantage for export. Also the result of forecast of this indexes in period of 1387-90 show that despite continuing of Comparative advantage for Pistachios and Dates and Lack of comparative advantage for Grapes, oranges, peaches and apricots.

  • M. Ehsani, Gh. Dashtii, B. Hayati, M. Ghahramanzadeh Page 237

    Some issues such as dehydration, local and chronological disproportion of rainfall, low productivity of water in agricultural sector, increasing demand for agricultural products due to increase in population participate with doughtiness are the most challenges of agricultural water. These factors caused water to be as one of the important and scarce inputs is agricultural products. Therefore, proper management of water demand and any attempt to saving water consumption, lead to develop of irrigated cultivation and to decrease of environmental consequences due to it’s over consumption. On of the methods in water resource’s management is determination of economic value of agricultural water from consumer’s point view. The main propose of this study is to determine the economic value of agricultural water in wheat production by using both production and dual cost functions in Qazvin plain’s irrigation network in 2007-8 crop year. Results revealed that the economical value of water is 609 and 586 Rials for cubic meter based on the estimated production and cost functions, respectively.

  • S. A. Mortazavi, E. Darbandi, P. Alaei Borujeni, - H. Rafiee Page 246

    According to the importance of date export in Iran, this study investigates short run and long run relationship between date export and important economical variable, specifically exchange rate. For this purpose, an autoregressive distributed lag approach (ARDL) to cointegration is applied to annually time-series data from 1981 to 2007. Results showed that the exchange rate, export price of date and agricultural value added have positive and statistically significant impacts on export value of date in both long and short-run. According to the results, it’s recommended to apply appropriate policy about exchange rate. Finally, according to estimated coefficient of the Error Correction Model (ECM), in each period 66 percent of short run imbalance toward the long-run equilibrium is adjusted.

  • E. Barikani, M. Ahmadian, S. Khalilian Page 253

    Surface water restriction and supply variation of these resources causes of over extraction of groundwater and unbalance between feed and extraction of groundwater in Iran. Agricultural sector as the biggest consumer of water resources has the most share of this unsustainability. This paper studies the conjunctive use of surface and groundwater in agronomy production in Qazvin basin, one of the most important areas of water crisis in Iran. For this, we used an intertemporal mathematical programming model to determine optimal cropping patterns of the crops for ten years period in Qazvin. For constructing the model, the duration of growth, water requirement of the crops, accessible surface water and exhaustible groundwater in Qazvin has been considered, and finally the cropping patterns was recommended. According to groundwater resources restrictions, it is suggested that cucumber and sugarcane is excluded, and cultivated area of maize and barley is increased in cropping pattern.

  • A. Shahnavazi, S. S. Hosseini Page 266

    The purpose of this study is to examine the economic impacts of developing and introducing almond late flowering cultivars during 1968 to 2019 years in Iran, which developed in Sahand horticultural research station using the economic surplus model and field and time series data. The estimation of shift parameter identifies that almond late flowering cultivars make almond supply curve move less to the left in the chilling case. Moreover, it lead to changes in the economic surplus of both producers and consumers. Results show that the almond late flowering cultivars caused to economic surplus of producers and consumers increase around 8.09 and 11.27 billion Rials, respectively. In this context, the share of consumers from benefits was 58 percent. Regarding to the cost of research and extension, the social net present value of investment in developing and introducing of almond late flowering cultivars was about 10.7 billion Rials. It was also idicated that the internal rate of return of this investment had been about 15 percent.