فهرست مطالب

مهندسی حمل و نقل - پیاپی 4 (تابستان 1389)

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
پیاپی 4 (تابستان 1389)

  • 108 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/05/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا احدی، علی منصور خاکی، کریم نصیر احمدی صفحه 1
    اصطکاک و شرایط رویه روسازی از معمول ترین شاخصهای مسائل ایمنی است، به نحوی که در صورت نداشتن ضریب اصطکاک کافی، بروز تصادفات ناشی از لغزندگی تقریبا اجتناب ناپذیر خواهد بود. بافت درشت به عنوان بخشی از مجموعه روسازی به بهبود وضعیت اصطکاک سطح کمک می کند. در این تحقیق برای دستیابی به متوسط عمق بافت درشت روسازی جهت بالابردن سطح تماس لاستیک با روسازی در شرایط مرطوب بودن جاده و همچنین زهکشی بهتر سطح روسازی جهت افزایش ایمنی راه های کشور، دانه بندی مناسبی از آیین نامه روسازی راه های ایران (دانه بندی پیوسته و باز) انتخاب شده است. با این دانه بندی ها و 6 نوع درصد مختلف قیر 70-60 و مصالح آهکی کوهی شکسته، نمونه هایی با روش مارشال ساخته شد تا درصد قیر بهینه به دست آید. سپس با 7 نوع درصد های مختلف قیر، نمونه های ژیراتوری ساخته شد. در نهایت برروی کل این نمونه ها، به روش پخش ماسه بر طبق استاندارد ASTM E965-96، اثر بافت درشت را بین دانه بندی های مختلف بررسی و مناسب ترین دانه بندی از نظر مقاومت در برابر لغزندگی در افزایش ایمنی راه ها انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: ایمنی، روسازی آسفالتی، مقاومت لغزندگی، بافت درشت، پخش ماسه
  • شهریار افندی زاده، حسن جوانشیر، رضا الیاسی صفحه 13
    عملکرد هر سیستم حمل و نقل همگانی نظیر سیستم اتوبوسرانی با توجه به تقابل عرضه و تقاضا صورت می گیرد. طراحی خطوط اتوبوسرانی از اهمیت خاصی برخوردار است که با توجه به شرایط فنی و مالی محدود برای سرمایه گذاری جهت زیرساخت این سیستم انجام می شود. ازآنجا که طراحی شبکه اتوبوسرانی، مسئله ساده ای نیست، برای حل آن از روش های مختلف از جمله از روش های فراابتکاری استفاده می شود. روش مورد استفاده در این مقاله الگوریتم جستجوی ممنوع از روش های فراابتکاری است. در این روش با تشکیل یک لیست ممنوع، مراحل مختلف جستجو در فضای جواب ذخیره سازی می شود و از این لیست حافظه جهت هدایت جستجو به سمت جوابهای بهتر استفاده می شود. برای مطالعه موردی، شهر قزوین انتخاب شده واز الگوریتم جستجوی ممنوع برای طراحی شبکه اتوبوسرانی این شهر استفاده گردیده است. در این مقاله برای اولین بار از روش جستجوی ممنوع برای طراحی خطوط شبکه اتوبوسرانی استفاده شده است.، نتایج نشان می دهند که با استفاده از این روش می توان شبکه ای طراحی کرد که به کمک آن کاهش قابل توجهی در هزینه های استفاده کنندگان و ارائه دهندگان سیستم ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: جستجوی ممنوع، حمل و نقل همگانی، شبکه اتوبوسرانی، روش های فراابتکاری، مدلها
  • نجمه بلبل امیری، علی اسدی لاری صفحه 27
    این مقاله مربوط به کاربرد رویکردی مبتنی بر ریسک، به منظور ارزیابی عملکرد ایمنی صنعت ریلی ایران، در برخی سطوح شناخته شده ریسک حریق در قطار مسافری است. اهمیت بررسی حریق از آنان جهت است که عوامل تاثیرگذار برآن عموما در اختیار راه آهن بوده و با برنامه ریزی مناسب، آموزش و ارائه نکات دقیق می توان از وقوع چنین حوادثی پیشگیری کرد، یا دست کم خسارات وارده به مسافر و پیامدهای مالی آن را کاهش داد. با توجه به افزایش تعداد حوادث آتش سوزی در سالهای اخیر، رشد 25 درصد نرخ وقوع حریق بین سالهای 87 - 86 و نیز با توجه به کاهش 11 درصد نرخ وقوع کل حوادث ریلی، اهمیت بررسی موضوع افزایش می یابد. به منظور ارزیابی ریسک مهم ترین مخاطرات آتش سوزی، در سه زیرمجموعه برق و تهویه واگنهای مسافری، مولدهای برق و مولدهای بخار، از رویکرد آنالیز FMEA فازی مبتنی بر تئوری گری استفاده شده است. هدف، شناسایی و تجزیه و تحلیل خطرات تا سطح بررسی کلی علل آنها، تعیین تناوب وقوع و شدت اثر پیامدهابه صورت کیفی، محاسبه ریسک هر خرابی در هر زیرمجموعه و نیز تعیین شکافهای موجود در سیستم ریلی کشور در زمینه حریق است. امید است که در آینده با فراهم آوردن پایگاه داده ای جامعی از گزارشهای سوانح، آنالیز دقیق تر مخاطرات فوق با استفاده از رویکردهای کمی ارزیابی ریسک، میسر شود تا اهداف ایمنی نظیر پیشگیری از خسارات، آسیبهای اجتماعی و پیامدهای آن و نیز ایمنی افراد محقق شود.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، مخاطره، ریسک، تئوری گری، ایمنی قطارهای مسافری
  • محسنعلی شایانفر، بابک رستگار صفحه 39
    آنالیز استاتیکی غیرخطی در طول دهه اخیر یک روش عمومی برای ارزیابی لرزه ای ساختمانها بوده است، با این حال مزیت اصلی آن یعنی هزینه الگوریتمهای کم آن در قیاس با روش دینامیکی غیرخطی، با محدودیت ذاتی آن برای ساختمانها در جائی که مودهای اولیه بایستی بر پاسخ حاکم باشد، متعادل می شود. امروزه تعمیم روش پوش آور برای در نظر گرفتن مدهای بالاتر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، با این حال تاکنون این کار بر روی ساختمانها متمرکز شده در حالی که کارهای انجام گرفته بر روی پلها بسیار محدود است. از این رو هدف این مطالعه آزمودن روش آنالیز استاتیکی غیرخطی برای ارزیابی لرز های پلهاست، به طور یکه کاربرد آن در مورد سه پل با دهان ه های متفاوت و پایه های نامنظم و بلند بررسی شده است. این پلها با استفاده از روش آنالیز استاتیکی غیرخطی مودال ارزیابی شده و تاثیر تعداد پایه های میانی در تعداد مودهای موثر در ارزیابی لرزه ای پلها بررسی شده است. عمده ارزیابی پاسخهای محاسبه شده برای پلها نشان داده است که با افزایش طول دهانه کلی پل و تعداد پایه های میانی، تاثیر مودهای بالاتر در آنالیز پوش آور مودال افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تحلیل غیرخطی، پوش آور مودال، ارزیابی لرزه ای، پل
  • جواد صابریان، محمد سعدی مسگری صفحه 53
    یکی از مهم ترین کاربردهای سیستمهای اطلاعات مکانی تسهیل و بهبود حمل و نقل است. در این زمینه قابلیتهای تجزیه و تحلیل شبکه در سیستمهای اطلاعات مکانی از جمله محاسبه کوتاه ترین مسیر می تواند بسیار مفید واقع شود. تا کنون معیارهای مختلفی برای انجام آنالیز کوتاه ترین مسیر در تجزیه و تحلیل شبکه در سیستمهای اطلاعات مکانی در نظر گرفته شده اند. معیارهایی از قبیل مسافت، زمان سفر، راحتی مسیر، زیبایی مسیر و غیره. معیار زمان سفر چون کاملا وابسته به ترافیک است، دارای تغییرات پیوسته و تا حدودی تصادفی است.. به همین دلیل مسیریابی بر اساس معیار زمان سفر با استفاده از الگوریتمهای رایج مسیریابی مثل دایجسترا که بر روی شبکه های استاتیک قابل اجرا هستند، نمی تواند خروجی مناسبی ارائه دهد. بنابراین در این زمینه نیاز به توسعه الگوریتمهایی است که بر روی شبکه های پویا اجرا می شوند. در این مقاله یک روش جدید ارائه شده است که در آن از اطلاعات آماری زمان سفر در روزهای قبل به منظور پیش بینی زمان سفر یالها در آینده استفاده شده است. همچنین به منظور مدل کردن مساله تصادفی ترافیک به هر یک از یالهای شبکه ریسکی اختصاص یافته است که روش محاسبه آن نیز در این مقاله توضیح داده شده است. به منظور در نظر گرفتن زمان سفر لحظه ای و همچنین زمان سفر پیش بینی شده و ریسک هر یال، از یک مدل تجزیه فضا- زمان استفاده شده است که چگونگی آن نیز در این مقاله توضیح داده شده است. در نهایت به منظور آزمون روش و بررسی نتایج آن، روش ارائه شده روی داده های یک نمونه موردی واقعی اجرا و مورد بحث قرار گرفته است آزمون انجام شده به خوبی توانست تاثیر استفاده از این روش برای مسیریابی به جای روش های استاتیک را نشان دهد، به نحوی که زمان سفر بین دو نقطه در شبکه مورد آزمون از 35/71 دقیقه که مربوط به روش های استاتیک بود به 29/43 دقیقه کاهش یافت. بدون شک با افزایش فاصله بین دو نقطه میزان تاثیر و فواید روش ارائه شده نمایان تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: مسیریابی، زمان، الگوریتم دایجسترا، شبکه پویا، ریسک مسیر
  • تحلیل و پیش بینی نشست سطحی زمین ناشی از تونلسازی / مطالعه موردی: پروژه ی خط 2 قطار شهری تبریز
    هوشنگ کاتبی، محمود سعدین صفحه 67
    به طور کلی محیط زمین در ابتدا تحت فشار ناشی از تنشهای طبیعی بوده و هرگونه دستخوردگی همانند حفر تونل این وضعیت تنش را مختل کرده و سبب پدید آمدن تغییر مکانهایی در مقطع زمین می شود که اگر این تغییر مکانها در محدوده استاندارد نباشند، موجب بروز مشکلاتی در ساختارهای سطحی و زیر سطحی می شوند که گاهی خسارتهای زیادی را به دنبال دارند. در این مقاله با مطالعه و بررسی های متعدد تحلیلی به کمک نرم افزار پلکسیس دو بعدی 8.2 در مورد ویژگی های نشست زمین در اثر حفر تونلهای مترو در مناطق شهری، کوشش شده است که ارتباطهایی بین تغییر شکل و جابجائی زمین با مشخصه هایی نظیر وزن واحد خاک، مدول الاستیسیته، قطر تونل، عمق محور تونل و بعضی کمیتهای دیگر به دست آید و با توجه به تحلیلهای صورت گرفته، نشان داده شده است که چه پارامترهایی و تا چه اندازه می توانند در موارد ذکر شده موثر باشند و کدام اهمیت دارند یا حتی فاقد ارتباط یا نقش تعیین کننده هستند. همچنین برای پیش بینی میزان نشست سطح زمین برای خط 2 متروی تبریز برای گمانه شماره (BH-10)مقادیر حاصله نشان می دهند که میزان نشست سطح زمین تا حد فراوانی به میزان پارامتر انقباض بستگی دارد.
    کلیدواژگان: نشست سطحی، نرم افزار PLAXIS، حفاری، تونل سازی
  • امیررضا ممدوحی، علیرضا ماهپور، محمد دیندار صفحه 87
    اهمیت پیش بینی حجم جریان در کمانها برای برنامه ریزی و سیاست گذاری دقیق و قوی، بررسی تاثیر اتصالها به عنوان یکی از اجزاء شبکه و تعیین تعداد بهینه آنها برای ناحیه های ترافیکی را می طلبد. مطالعات نسبتا اندکی به بررسی تاثیر تعداد اتصالها بر نتایج تخصیص ترافیک پرداخته اند، ولی این مطالعات نشان داده اند که اتصالها دارای نقش اساسی در این فرآیند هستند. هدف و نوآوری این مقاله تعیین تعداد بهینه اتصال ناحیه های ترافیکی بر اساس معیار نزدیکی نتایج تخصیص به مشاهدات حجم در کمان است که برای مطالعه موردی شهر مشهد پیاده سازی می شود. نتایج تحلیل آماری توصیفی نشان می دهد که برای سناریوی یک اتصال، کمینه، بیشینه و انحراف معیار قدرمطلق خطا نسبت به سایر سناریوها کمترین مقدار را دارد، ولی میانگین قدرمطلق خطای سناریوی پنج اتصال کمی بهتر از سناریوی یک اتصال است. این درحالی است که انحراف معیار سناریوی پنج اتصال بیشترین مقدار را داشته و از نظر سایر شاخصها نیز به خوبی سناریوی یک اتصال نیست. با افزایش تعداد اتصال، نه تنها برآورد حجم در کمان (ناشی از تخصیص تعادلی کاربر) لزوما به مشاهده نزدیک نمی شود، بلکه می تواند باعث کاهش دقت در بازسازی مشاهدات باشد، به طوری که برای نمونه موردی شهر مشهد میزان ضریب خوبی برازش از مقدار 0/54 برای یک اتصال به 0/38 برای 6 اتصال کاهش می یابد. نتایج نشانگر آن است است که برای شبکه ای مانند شبکه معابر شهر مشهد و تقاضای اوج صبح، خروجی فرآیند تخصیص ترافیک با تعداد یک اتصال برای هر ناحیه ترافیکی دارای بیشترین نزدیکی به مشاهده حجم در کمان است و افزایش تعداد اتصال باعث کاهش دقت در بازسازی مشاهدات می شود.
    کلیدواژگان: تعداد اتصال، بهینه سازی، تخصیص ترافیک تعادلی کاربر، حجم در کمان
|
  • M. R. Ahadi, A. Mansour Khaki, K. Nasirahmadi Page 1
    Skid resistance and road conditions are the common indices of road safety, therefore providing adequate skidding resistance will reduce the incidence of road accidents. The surface macrotexture has a large effect on the characteristics of road surface skidding, which is the focus of this research. During the study, the mean texture depth of the road surface was measured, in order to determine the conditions that ensure the maximum contact area between the vehicle tyres and road surface during wet conditions. The Pavement Guideline No. 234 was consulted for the test procedure and road surface composition, which used open and dense graded crushed lime aggregates with varying percentages of bitumen applied to the mix design. The samples were then tested to assess their stability using the Marshall and Gyratory Tests. The results showed that with the application and evaluation of the sand patch method, where the effect of the macrotexture on skidding resistance was analyzed with various gradations, there was an improved higher skidding resistance and a subsequent projected reduction of accidents with an increased safety.
    Keywords: Road safety, pavement, skid resistance, macrotexture, sand patch
  • Sh. Afandizadeh, H. Javanshir, R. Elyassi Page 13
    Transportation system can be considered as an interactive position of supply and demand. Designing the bus lines is considered as a supply management procedure, which is fact-making decision about promotion of bus transportation system within the circumstances of limited resources for investment and construction. Whereas Bus Transit Network Planning is a complex combinatorial issue, heuristic methods are used to solve this problem. Research method used for this project is Tabu search algorithm. In this method with use of a tabu list, different prose of search in the solution space is stored and this memory is used to conduct the search to the better solutions. Using parameters involved in designing the bus network, concepts of this method are extended and adapted to Gazvin Bus Network. Results show that using this method, can provide routes based on both the operator and transit users cost reduction.
    Keywords: Tabu search, mass transit, Bus Network, Heuristic methods, models
  • N. Bolbol Amiri, A. Asadi Lari Page 27
    This paper is about a risk assessment based approach, for the purpose of evaluating safety performance of the Iran railway industry in some known fire risk areas in a passenger train. The importance of fire investigation is totally due to the railway industry’s authority to control fire related elements and prevent such fire related incidents and accidents by implementing a proper planning and systematic education or at least reducing the damages to the passengers and their financial consequences. According to %25 increase in the fire rate during the period 1997-1999 and %11 reduction in the total rail accidents rate, the importance of fire risk assessment would be increased. Fuzzy FMEA based Grey theory analysis is used for fire risk analysis in three main parts of the railway industry, namely power and air conditioning of passenger wagons, generator and steam. The goal of this methodology are fire hazard detection and diagnosis to determine their causes, the occurrence rate and the severity of the hazard consequences qualitatively, computing the risk value of each failure in its specific subset and analyze the current fire related gaps in the railway industry. Providing a comprehensive data log of all fire mishap reports, would be a useful tool to develop quantitative hazard analysis and risk assessment approaches to improve the current qualitative risk evaluation method in the near future, for the purpose of safety and prevention of fire hazard and its consequences.
    Keywords: Fire, fire hazards, risk, Grey theory, passenger trains, safety
  • M. Shayanfar, B. Rastegar Page 39
    Nonlinear static (pushover) analysis has become a popular tool during the last decade for the seismic assessment of buildings. Nevertheless, its main advantage of lower computational cost compared to nonlinear dynamic time-history analysis (THA) is counter-balanced by its inherent restriction to structures wherein the fundamental mode dominates the response. Extension of the pushover approach to consider higher modes effects has attracted attention of many researchers nowadays, but such work has focused mainly on buildings, while corresponding work on bridges has been very limited. Hence, the aim of this study is to adopt the modal pushover analysis procedure for the seismic assessment of bridges, and investigates its applicability in the case of three bridges with different spans and irregular and long piles. These bridges are assessed using nonlinear static analysis method and examined the effect of number of middle spans on the number of effective modes in the seismic assessment of bridges. Comparative evaluation of the calculated response of the bridges illustrates that by increased numbers of middle spans in bridges, the numbers of effective modes in the seismic assessment of bridges will also be increased.
    Keywords: Bridges, seismic design, modal pushover
  • J. Saberian Mesgari Page 53
    Facilitation of transportation is one of the most important applications of Geographic Information System (GIS). In this area the network capabilities of GIS such as shortest path computation,could be very useful. Different criteria have ever considered for shortest path analysis in GIS such as: Distance, travel time, path comfort, path beauty. Travel time criterion has some random continues variations, due to its relation to traffic. Therefore, path finding based on these criterions by current algorithms such as Dijkstra is not suitable. In this field a development of algorithms that can be used on dynamic networks is necessary. In this paper we have developed an algorithm for this purpose that used statistical information of travel time in previous days for prediction of travel time in future. Also for modeling of the randomness of traffic, we have used a risk parameter for each edge in network. We have used the model of space-time partitioning for consideration of observed travel time, predicted travel time and risk parameters together. Finally for testing the developed algorithm, a case study has been explained in this paper. The implemented case study showed the usefulness of represented method in finding shortest path beside current static methods where the total travel time between two points in tested network was reduced from 35.71 minutes by static methods to 29.43 minutes. Certainly, the usefulness of our represented method could be more apparent by increased distance between origin and destination in the network.
    Keywords: Path finding, time, Dijkstra Algorithm, dynamic network, path risk
  • H. Katebi, M. Saadein Page 67
    Generally, the ground is compressed by natural stresses. Any disturbance such as tunneling, changes the stress distribution and causes some deformations. If such displacements exceed threshold values, they will sometimes develop important problems related to serviceability of the buildings on surface and subsurface structures. This paper includes comprehensive investigations and analysis using a finite element software named Plaxis. The objective of this paper is to study the relationship between deformations and ground surface settlements by means of parameters like soil density, elastic modulus, tunnel diameter and depth of tunnel axis. According to the results, it is observed that these parameters have significant effects. It also shows that to what extent these parameters affect the soil behavior. Also by estimating surface settlements of the second line of City of Tabriz subway in the location of BH-10 borehole, it can be concluded that ground surface settlements, to a large extent, are dependent on contraction, as a significant parameter.
    Keywords: Surface settlement, Plaxis Software, underground excavation, tunneling
  • A. Mamdoohi, A. Mahpour, M. Dindar Page 87
    Traffic volume prediction on links for exact planning and policy making requires the investigation of the impacts of connectors as important elements of the networks, and their optimum number. Few studies have been conducted on the effect of the number of connectors on traffic assignment; however they have emphasized their important role. The aim and novelty of this paper is the prediction of the number of connectors based on proximity of assignment results to observed traffic counts, implemented for case study of Mashhad. Descriptive statistics analysis shows that for the one-connector scenario, the minimum, maximum and standard deviation of the absolute error term are the least among the six scenarios. The mean, however, is not as small as the fiveconnector scenario, whose other statistics are not as good as the first. Results show that increasing the number of connectors not only does not improve the replication of observed traffic counts, but also causes a decrease in its coefficient of determination (R2) from 0.54 for one connector to 0.38 for six connectors for the case study. It is concluded that for a network like that of Mashhad and morning peak demand, the assignment results for only one connector having the best observation replication among the six scenarios.
    Keywords: Number of connectors, Optimization, user equilibrium traffic assignment, link volume