فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله های پژوهشی
  • رضا بیرنگ، پریچهر بهفرنیا*، جابر یقینی، مهسا جمشیدی، فاطمه تیموری صفحه 1
    مقدمه

    امروزه جهت درمان پریودنتیت از انواع آنتی بیوتیک ها و آنتی سپتیک ها به عنوان روش های موضعی درمان پاکت همراه با جرم گیری و تسطیح ریشه (SRP یا Scaling and root planning) استفاده می شود. هدف از این پژوهش، ارزیابی بالینی استفاده از ژل (Xanthan-based CHLO-SITE) Xan-CHX به عنوان روش موضعی مکمل به دنبال انجام SRP، در درمان پریودنتیت متوسط تا پیشرفته بود.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی کنترل شده، تعداد 6 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن متوسط تا شدید، که هر کدام دارای حداقل سه پاکت با عمق 7-4 میلی متر بودند، انتخاب شدند. 28 ناحیه به عنوان گروه شاهد و 44 ناحیه به عنوان گروه آزمایش به صورت تصادفی انتخاب شدند. در تمام بیماران، SRP انجام شد. در گروه آزمایش، علاوه بر SRP ژل Xan-CHX نیز درون پاکت ها تزریق شد. در دو نوبت، قبل از درمان و 3 ماه پس از درمان، پارامترهای بالینی شامل عمق پاکت (Probing pocket depth یا PPD)، سطح چسبندگی (Clinical attachment loss یا CAL)، میزان خون ریزی (Bleeding on probing یا BP) و شاخص پلاک (Plaque Index یا PI) اندازه گیری شدند و یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری Paired t-test، 2χ و Kruskal-Wallis ارزیابی و مقایسه شدند (05/0 = α).

    یافته ها

    در ابتدا تفاوت معنی داری بین نواحی شاهد و آزمایش در ارتباط با شاخص های اندازه گیری شده وجود نداشت. پس از 3 ماه، میانگین شاخص های PPD و BOP در نواحی آزمایش کاهش بیشتری داشت (05/0 > p value) و شاخص CAL بهبود معنی داری را در نواحی آزمایش نسبت به شاهد نشان داد (05/0 > p value).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که تزریق ژل Xan-CHX به همراه انجام SRP جهت درمان پاکت های پریودنتال، تاثیر بالینی بیشتری در مقایسه با انجام SRP به تنهایی دارد.

    کلیدواژگان: پریودنتیت، داروهای موضعی، ژل کلرهگزیدین
  • آرش عزیزی، شیرین لواف، سمیه حسینی طباطبایی صفحه 8
    مقدمه
    استفاده منظم از دهان شویه ها برای جلوگیری و پیش گیری از پوسیدگی ها و بیماری های پریودنتال پیشنهاد شده است. کاربرد این مواد ممکن است بر مواد ترمیمی اثر گذار باشد. هدف از این پژوهش آزمایشگاهی، بررسی اثر سه نوع دهان شویه متداول در ایران (ایرشا، کلرهگزیدین و اورال بی) بر میزان ریز سختی کامپوزیت 100Z بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی- آزمایشگاهی، 30 سیلندر کامپوزیتی ساخته شد و به مدت 24 ساعت در آب مقطر نگهداری شد. سختی نمونه ها با استفاده از دستگاه سختی سنج ویکرز اندازه گیری شد. سپس نمونه ها به مدت 12 ساعت (معادل استفاده روزانه 2 دقیقه از دهان شویه در مدت یک سال) در هر یک از دهان شویه ها نگهداری شدند. تغییر ریز سختی سطحی بعد از غوطه وری نیز ثبت گردید. آنالیز آماری داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و Tokey در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نهایی ریز سختی کامپوزیت در دهان شویه های کلرهگزیدین، ایرشا و اورال بی به ترتیب 23/0 ±940/1-، 7/0 ± 140/16- و 4/1 ± 370/7- بود. تفاوت ریز سختی در گروه ایرشا نسبت به گروه کلرهگزیدین و اورال بی بیشتر بود و این تفاوت معنی دار بود (05/0 p value <).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این پژوهش، اثر دهان شویه ها بر سختی کامپوزیت رزین یکسان نیست. کلرهگزیدین در بین سه دهان شویه مورد پژوهش، کمترین اثر را بر ریز سختی کامپوزیت رزین دارد.
    کلیدواژگان: دهان شویه، ریز سختی، کامپوزیت رزین، کلرهگزیدین
  • سیده طاهره محتوی پور، سیده سعیده محتوی پور، مازیار رفاهی صفحه 14
    مقدمه
    ارزیابی پرتونگاری مراحل مینرالیزاسیون مولرهای سوم، معیاری مهم و با ارزش برای برآورد سن افراد در پزشکی قانونی است. الگوی تکامل دندان ها تا اندازه زیادی ارثی بوده و از ن‍ژادی به نژاد دیگر متفاوت است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی پرتونگاری مراحل تکامل مولر سوم بر اساس سن تقویمی در کودکان و جوانان گیلانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی، 400 رادیوگرافی پانورامیک مربوط به بیماران 22-6 ساله گیلانی بررسی شده و مراحل تکامل مولر سوم آن ها توسط روش دمرجیان ارزیابی شد. میانگین سن افراد مورد مطالعه در هر یک از مراحل تکاملی روش دمرجیان تعیین گردید. همبستگی سن و مراحل تکامل دندانی با استفاده از ضریب همبستگی Spearman بررسی شد. مقایسه سمت راست و چپ، فک بالا و پایین توسط آزمون Wilcoxon و مقایسه دو جنس توسط آزمون t مستقل (05/0 > p value) انجام گرفت. معادله رگرسیون برای تخمین سن دندانی محاسبه شد (05/0 = α).
    یافته ها
    کمترین سن مشاهده جوانه مولر سوم در هر دو فک 6 سالگی و بالاترین سن 11 سالگی بود. بین سن و سطح تکامل مولرهای سوم همبستگی بالایی وجود داشت. بین مراحل تکامل مولرهای سوم سمت راست و چپ اختلاف آماری معنی دار وجود نداشت، اما تفاوت معنی داری بین فک بالا و پایین وجود داشت. مقایسه دو جنس تنها در مورد مرحله C در دندان مولر سوم چپ پایین و مرحله A و E دندان مولر سوم چپ بالا اختلاف معنی دار نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه می توان از نمای پرتونگاری تکامل مولر سوم برای تخمین سن تقویمی کودکان و جوانان گیلانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تخمین سن، پرتونگاری پانورامیک، مولر سوم
  • پریچهر غلیانی، فریماه سرداری، فاطمه بسیج صفحه 24
    مقدمه
    لکوادما یکی از شرایط مزمن مخاط دهان با علت نامشخص می باشد که شیوع آن در مطالعات مختلف بسیار متغیر گزارش شده است. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی نسبی لکوادما و همچنین عوامل خطرساز تشدید کننده آن در بیماران مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندان پزشکی اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی آینده نگر بود. مخاط دهان 404 بیمار مراجعه کننده به بخش تشخیص دانشکده دندان پزشکی معاینه شد. سپس اطلاعات بر اساس چک لیستی که شامل استفاده از دخانیات و نوع ماده مصرفی، وجود عادات غیر معمول (مانند عادت نوشیدن مایعات داغ، جویدن گونه) و یا وجود هر نوع بیماری سیستمیک بود ثبت شده و با استفاده از آزمون 2χ، فیشر و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    فراوانی نسبی لکوادما، 23 درصد و میانگین سنی مبتلایان 56/31 درصد بود. بین فراوانی لکوادما با مصرف سیگار، جویدن عادتی گونه وعادت نوشیدن مایعات داغ رابطه معنی داری وجود داشت (001/0 p value <). همچنین بین کم خونی و فراوانی لکوادما رابطه معنی دار مشاهده شد (022/0 p value =).
    نتیجه گیری
    فراوانی لکوادما درجنس مذکر و گروه سنی 39-20 سال و در افراد دارای کم خونی بیشتر بود. عادت جویدن گونه و نوشیدن مایعات داغ در بروز لکوادما نقش داشتند. به نظر می رسد مصرف سیگار برجسته ترین عامل ایجادکننده لکوادما بوده و می تواند اثرات فوق را تشدید کند.
    کلیدواژگان: عوامل خطرساز، شیوع، لکوادما
  • مهرداد برکتین، علیرضا عمرانی، نسیم اثناعشری اصفهانی، مرضیه یاوری صفحه 31
    مقدمه
    اندازه و شکل دندان های قدامی فک بالا در زیبایی دندان ها و صورت مهم و مؤثر است. هدف از انجام این پژوهش، تعیین ارتباط میان اندازه شاخص های دندانی و صورتی و بررسی وجود نسبت طلایی در رابطه با مقادیر اندازه گیری شده بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی، از 34 زن و 30 مرد که دانشجویان دندان پزشکی بودند در شرایط یکسان شده تصویر دیجیتالی صورت در حالت حداکثر لبخند تهیه شد. سپس این تصاویر توسط برنامه های CS5 Photoshop و 12ACDSee بررسی شده، توسط برنامه 2011AutoCAD اندازه گیری انجام شد. آنالیز داده ها با آزمون های t مستقل و مقایسه میانگین با عدد ثابت انجام شد (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین کلیه متغیرها در دو جنس تفاوت معنی داری نداشت (05/0 p value >). نسبت فاصله بین مردمک های دو چشم به فاصله دو دندان نیش در دو جنس با عدد طلایی (618/1) تفاوت معنی داری نداشت (05/0 p value >)، فقط نسبت های فاصله مردمک بین دو چشم، فاصله بین گوشه های داخلی دو چشم و عرض بین گونه ای به عرض سانترال های ماگزیلا در زنان و نسبت های عرض بین گونه ای و عرض بین پره های بینی به عرض سانترال های ماگزیلا در مردان معنی دار نبود
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این پژوهش، نسبت های دندانی- صورتی در دو جنس تفاوتی ندارند و عدد طلایی در متغیر فاصله بین مردمک های دو چشم به ناحیه در معرض دید رعایت می شود. نسبت های صورتی، معیاری مناسب برای سنجش عرض ظاهری دندان های قدامی ماگزیلا است که می توان از آن ها به عنوان ملاک و معیار برای دندان پزشکان و جراحان ایران استفاده نمود.
    کلیدواژگان: دندان های قدامی، تناسب، دیاستم، موقعیت دندان ها
  • رضا خدادادی، محمدعلی صادقی، شیرین گراوند صفحه 39
    مقدمه
    تعیین اندازه مناسب دندان های سانترال در زیبایی دندان مصنوعی نقش بسزایی دارد. هدف از این تحقیق، مقایسه میانگین نسبت عرض مزیودیستال سانترال فک بالا به فک پایین بین دانشجویان و محصولات کارخانه ایده آل ماکو بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی 93 نفر از دانشجویان دانشکده دندان پزشکی اصفهان در محدوده سنی 30-20 سال به صورت تصادفی انتخاب شدند. عرض مزیودیستال سانترال بالا و پایین، در هر دو سمت چپ و راست با دو
    روش
    یکی با پرگار داخل دهانی (مستقیم) و در روش دوم از طریق کست (غیر مستقیم) به وسیله ی کولیس با دقت mm 1/0 از حداکثر تحدب دندان سه مرتبه اندازه گیری و میانگین آن ها ثبت شد. اندازه تمام مولدهای محصولات ایده آل ماکو نیز با همان کولیس اندازه گیری شدند و سپس اطلاعات به وسیله آزمون های t زوج، آنالیز واریانس یک طرفه و پس آزمون شفه در نرم افزار SPSS مورد تحلیل آماری قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین نسبت عرض مزیودیستال سانترال بالا به سانترال پایین در افراد مورد مطالعه 13/0 ± 55/1 و در محصولات ایده آل ماکو 17/0± 68/1 بود.
    نتیجه گیری
    میانگین نسبت عرض مزیودیستال سانترال فک بالا به فک پایین در دندان های طبیعی کمتر از مصنوعی است. به دلیل شباهت بیشتر اندازه عرض سانترال ماگزیلا در دندان های طبیعی و مصنوعی (تساوی صورت کسر) علت این تفاوت معنی دار بین نسبت دو گروه، اندازه بسیار کوچک سانترال پایین (مخرج کسر) در دندان های مصنوعی ایده آل ماکو می باشد.
    کلیدواژگان: زیبایی دندانی، دندان مصنوعی
  • مسعود فیض بخش، علیرضا عمرانی، فاطمه تیموری، فرشیده میرلوحی صفحه 47
    مقدمه
    این مطالعه به منظور ارزیابی نیاز به درمان ارتودنسی دانش آموزان دختر 18-14 ساله شهر اصفهان بر اساس شاخص IOTN (Index of orthodontic treatment need) در سال 89-1388 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 370 دانش آموز دختر 18-14 ساله شهر اصفهان، به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. نمونه ها با دو جزء شاخص IOTN (Index of orthodontic treatment need) شامل جزء سلامت دندانی (DHC یا Dental health componenet) و جزء زیبایی (AC یا Aesthetic component) به طور کلینیکی معاینه شدند. نتایج با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل محاسبه میزان ها و ضریب همبستگی Spearman تفسیر شدند (05/0 > p value).
    یافته ها
    از بین نمونه ها 8/10 درصد در درجه 5، 5/13 درصد در درجه 4، 8/23 درصد در درجه 3 و 8/51 درصد در درجه 1 و 2 DHC بودند. در درجه 5 بیشترین مال اکلوژن مربوط به i (رویش نیافته)، در درجه 4 مربوط به d (جابه جایی نقاط تماس دندان ها > 4)، در درجه 3 مربوط به d(4 ≥ جا به جایی نقاط تماس دندان ها > 2)، در درجه 2 مربوط به d (2 ≥ جا به جایی نقاط تماس دندان ها > 1) بود. همچنین بر اساس AC، 8/98 درصد در گروه بی نیاز از درمان و 1 درصد در گروه بینابینی و 0 درصد در گروه نیاز قطعی به درمان، قرار گرفتند. بین جزء زیبایی و جزء سلامت دندانی رابطه معنی داری یافت نشد (294/0 = p value).
    نتیجه گیری
    3/24 درصد دانش آموزان دختر 18-14 ساله شهر اصفهان نیازمند درمان ارتودنسی بودند و شایع ترین مال اکلوژن جا به جایی نقاط تماس دندان ها و دندان رویش نیافته و اورجت بود.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سلامت دندانی، مال اکلوژن، ارزیابی نیاز
  • مریم کوزه کنانی، مالک بهمنی صفحه 53
    مقدمه
    اطلاع از اشکال آناتومیک مختلف کانال ریشه دندان های قوس فکی اهمیت زیادی در موفقیت درمان ریشه آن ها دارد. هدف ازانجام این مطالعه، تعیین فراوانی کانال C- شکل در دندان های آسیای دوم فک پایین مردم شهر کرمان بود.
    مواد و روش ها
    در این بررسی مقطعی آزمایشگاهی، تعداد 200 عدد دندان آسیای دوم فک پایین از بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی دانشکده دندان پزشکی و درمانگاه های خیریه سطح شهر کرمان جمع آوری شد. پس از تراشیدن حفره دسترسی بر روی سطح اکلوزال دندان ها پالپ دندان ها با قرار گرفتن درون محلول هیپوکلریت سدیم 25/5 درصد در طی 12 تا 24 ساعت خارج گردید. سپس دندان هایی که مدخل C- شکل داشتند از بقیه دندان ها جدا گردیدند. مقاطع عرضی در محل های CEJ (Cemento Enamel Junction)، یک سوم میانی و ا پیکال از ریشه دندان هایی که دارای کانال C- شکل بودند توسط دیسک الماسی تهیه شد تا نوع کانال های C- شکل کشف شده بر اساس طبقه بندی Haddad در سال 1999، مشخص گردد. از آزمون های توصیفی برای بررسی داده ها در سطح اطمینان 95/0 استفاده شد.
    یافته ها
    از 200 دندان مورد بررسی 10 دندان دارای کانال C- شکل بودند (5 درصد). دو دندان (1 درصد) دسته 1، 5 دندان (5/2 درصد) دسته 2، یک دندان (5/0 درصد) دسته 3 داشتند. در یک دندان (نیم درصد) در CEJ، مدخل C- شکل، در یک سوم میانی کانال ها از هم جدا و در یک سوم آپیکال کانال ها دوباره به هم پیوسته و به یک آپکس منتهی می گردیدند. در یک دندان (نیم درصد) نیز مدخل در CEJ به شکل حرف C، در یک سوم میانی کانال ها از هم جدا و در قسمت آپیکال به سه آپکس مجزا ختم می شدند.
    نتیجه گیری
    فراوانی کانال C- شکل در این تحقیق در شهر کرمان 5 درصد مشاهده گردید که با برخی آمارهای بین المللی مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: فراوانی، کانال C، شکل، کرمان
  • سارا پورشهیدی، مهدی داورمنش، فهیمه رضازاده، محمد معتمدی فر، هومن ابراهیمی، عباس علیپور صفحه 59
    مقدمه
    عفونت هرپس داخل دهانی یکی از بیماری های شایع دهانی است که با ایجاد زخم های دردناک و ریزش ویروس، مشکلات متعددی برای بیماران ایجاد می کند. با وجود این که دهان شویه ها روش های درمانی سریع و در دسترس برای زخم های دهانی می باشند، هنوز مطالعه دقیقی در مورد اثر ضد ویروسی آن ها صورت نگرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، اثر ضد ویروسی دهان شویه های کلرهگزیدین و پرسیکا بر روی رده سلولی Vero، قبل و بعد از آلودگی سلول با HSV-1 (Herpes simplex virus 1)، در غلظت ها و زمان های مختلف، با روش کوانتال مورد بررسی و با آسیکلوویر مقایسه گردید. غلظت 50 درصد سمیت سلولی (CC50) برای هر دو دهان شویه نیز تعیین شد. نتایج با آنالیز واریانس یک طرفه و دو طرفه بررسی گردید (05/0 = α).
    یافته ها
    CC50 پرسیکا در زمان 5 و 30 دقیقه، 2/0 و 14/0 درصد بود، اما کلرهگزیدین در زمان های بیش از 5 دقیقه سمی بود. دهان شویه ها، قبل از ورود ویروس به سلول، اثرات ضد ویروسی داشتند که اثر پرسیکا، بیشتر از کلرهگزیدین و آسیکلوویر بود (0001/0p value =) و (04/0p value =). اثر ضد HSV آن ها، پس از آلودگی سلول، در غلظت های بیش از 4/1 دیده شد، ولی اثر مهاری آسیکلوویر در بین سه ماده بارزتر بود (0001/0p value =).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر مستقیم ضد ویروسی مطلوب پرسیکا در مقایسه با آسیکلوویر، گیاهی بودن منشا آن و عوارض جانبی کمتر در مقایسه با کلرهگزیدین، استفاده از آن جهت کاهش آلودگی مایعات دهانی ناشی از ریزش ویروس و نیز کاهش عفونت زایی زخم های داخل دهانی، مفید به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پرسیکا، کلرهگزیدین، دهان شویه، HSV، 1
  • مقاله های مروری
  • مسعود ساعتچی، مریم بیدار، حسن رزمی، محمد قاسم امین الضربیان صفحه 68
    با وجود پیشرفت های چشم گیر در علم دندان پزشکی، دردهای پس از درمان ریشه از جمله مشکلاتی است که هنوز بیماران و دندان پزشکان با آن مواجه هستند. اگر چه وقوع چنین دردهایی الزاما به معنی شکست درمان نیست، لیکن ساکت شدن درد برای بیمار از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین توانایی در پیش گیری و یا آرام نمودن این دردها یکی از عوامل اصلی در موفقیت شغلی یک دندان پزشک می باشد. درد در درمان ریشه، معمولا نتیجه یک واکنش التهابی پری آپیکال است که قبل، در طی یا به دنبال درمان های مختلف معالجه ریشه اتفاق می افتد. شدت پاسخ التهابی متفاوت بوده و بستگی به فاکتورهای موضعی و سیستمیک دارد. هر چند علت درد و تورم به دنبال درمان ریشه همیشه واضح نیست، اما محققین عوامل متعددی را در ایجاد این دردها بیان کرده اند. این عوامل را می توان در سه دسته اصلی شامل عوامل مربوط به کار دندان پزشک، عوامل مربوط به بیمار، عوامل مربوط به پالپ و پری آپیکال طبقه بندی نمود. مهم ترین اصل در کنترل دردهای پس از درمان ریشه، داشتن شناخت و آگاهی کافی از عوامل ایجاد کننده آن و سپس پیش گیری از این عوامل است. هدف از این مقاله، معرفی عوامل مؤثر در ایجاد دردهای پس از درمان ریشه و ارائه راهکارهایی از جمله داروهای مسکن جهت پیش گیری و یا کاهش این دردها بود.
    کلیدواژگان: التهاب، پری آپیکال، داروهای مسکن، دردهای اندودنتیک، درمان ریشه
  • سید محمد رضوی، عاطفه توانگر*، لاله ملکی صفحه 83

    بیوپسی عبارت از برداشت نسج از یک موجود زنده جهت انجام بررسی های میکروسکوپی است. بیوپسی در بسیاری از موارد قطعی ترین جواب را در تشخیص ضایعات به دست می دهد که در صورت عدم انجام بیوپسی، تشخیص قطعی ممکن و میسر نمی باشد. این روش در کنار معاینات بالینی و تهیه شرح حال مناسب از بیماران و تصاویر رادیوگرافی، اطلاعات بسیار با ارزش و مطمئن تری را در اختیار پزشک قرار می دهد. هدف از ارایه این مقاله، مروری بر روش های مختلف انجام بیوپسی و ملاحظات در مورد موارد کاربرد و عدم کاربرد آن و اشکالات رایج در زمینه انجام بیوپسی بود.

    کلیدواژگان: بیوپسی، اکسیژنال، اینسیژنال، آسپیراسیون، سایتولوژی، پانچ
  • نامه پژوهشی
  • مرتضی بنکدارچیان، رضا قربانی پور، فاطمه مجدزاده، طهمورث حجتی صفحه 101
    مقدمه
    نتیجه نهایی پوسیدگی دندانی و بیماری های پریودنتال، بی دندانی است. از دست دادن دندان ها عوارض نامطلوبی را از نظر عملکرد و زیبایی برای بیماران ایجاد می کند. هدف از این پژوهش، تعیین شیوع بی دندانی و عوامل مربوط به آن در افراد 35 سال و بیشتر شهر یاسوج بود که می تواند در برنامه های ارتقای سلامت و پیش گیری در جامعه به کار برده شود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مشاهده ای مقطعی، تعداد 400 نفر (200 زن و 200 مرد) از افراد 35 سال و بالاتر شهر یاسوج به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی در بازه زمانی 1381 تا 1382 شرکت داده شدند. برای هر فرد در پرسش نامه ای، نام، سن، جنس، شغل، درامد، سابقه سیگار کشیدن، خشکی دهان، بیماری سیستمیک، رعایت بهداشت دهان، وضعیت تغذیه، تاریخچه معاینات دندان پزشکی و علل از دست رفتن دندان ها ثبت شد. روش های آماری توصیفی و ضریب همبستگی Pearson جهت آنالیز آماری داده ها به کار برده شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    شیوع بی دندانی در افراد، که از نظر سنی به سه گروه تقسیم شدند، به قرار زیر بود: 5/9 درصد از افراد 44-35 سال، 7/40 درصد از افراد 64-45 سال و 1/71 از افراد بیشتر از 65 سال. شیوع بی دندانی در زنان و مردان با هم برابر بود.
    نتیجه گیری
    شیوع بی دندانی با بالا رفتن سن افزایش نشان داد. شیوع بی دندانی و جنس ارتباطی ندارند، ولی رابطه معنی داری با بقیه عوامل مرتبط با بی دندانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بی دندانی، پوسیدگی، بیماری پریودنتال، خشکی دهان
|
  • Reza Birang, Parichehr Behfarnia, Jaber Yaghini, Mahsa Jamshidi, Fatemeh Taymoori Page 1
    Introduction

    Nowadays, various antibiotics and antiseptics are used as locally delivered adjuncts to scaling and root planing (SRP) in the treatment of periodontitis. The aim of this study was to evaluate the clinical efficacy of xanthan-based CHLO-SITE gel (xan-CHX) as a local adjunctive therapy to SRP in the treatment of moderate-to-severe periodontitis.

    Materials And Methods

    In this controlled clinical trial, 6 patients with moderate-to-severe chronic periodontitis were selected. Each subject had at least three pockets 4-7 mm deep. Twenty-eight randomly selected pockets were assigned to the control group and 44 pockets were assigned to the test group. Scaling and root planing (SRP) procedures were carried out in all the pockets. In the test group, in addition to SRP, xan-CHL gel was injected into the pockets. Clinical indices (PPD, CAL, BOP, PI) before and three months after treatment were measured and evaluated by paired t-test, chi-squared and Kruskal-Wallis testes using SPSS software.

    Results

    At baseline, there were no significant differences between the control and experimental sites in relation to the indices measured. After 3 mouths, means of PPD and BOP in the experimental sites were significantly lower compared to control sites (p value ≤ 0.05). Mean of CAL in the experimental sites was significantly higher than that in control sites (p value ≤ 0.05).

    Conclusion

    The results of this study revealed that injection of xan-CHL gel with SRP has better clinical efficacy than SRP alone in the treatment of periodontitis.

  • Arash Azizi, Shirin Lavaf, Somayeh Hoseini Tabatabaii Page 8
    Introduction
    Regular application of mouthwashes has been recommended for the prevention and control of caries and periodontal diseases. Use of mouthwashes can affect restorative dental materials. The purpose of this in vitro study was to investigate the effect of three commercially available mouthwashes (Irsha, Chlorhexidine, Oral-B) in Iran on the microhardness of Z100 composite resin.
    Materials And Methods
    In this in vitro experimental study 30 cylinders of composite resin were fabricated and stored in distilled water for 24 hours. Vickers hardness (VH) values of the samples were measured using Vickers hardness tester. The samples were stored in the mouthwashes for 12 hours, which was equivalent to two minutes of daily mouthwash application for a year. Microhardness values were measured again after immersion in the mouthwashes. Data was analyzed with of ANOVA and Tukey test (α = 0.05).
    Results
    Means of microhardness values for composite resin samples stored in Irsha, chlorhexidine and Oral-B mouthwashes were -1.94 ± 0.23, -16.14 ± 0.7 and -7.37 ± 1.4, respectively. Differences in microhardness values in the Irsha group were higher than the two other groups, with statistically significant differences (p value < 0.05).
    Conclusion
    Under the limits of the present study it was concluded that various mouthwashes do not exert the same influences on the microhardness of composite resins. Chlorhexidine exerted the least influence on microhardness among the three mouthwashes under study.
  • Sayyedeh Tahereh Mohtavipour, Sayyedeh Saeideh Mohtavipour, Maziar Refahi Page 14
    Introduction
    Radiographic evaluation of mineralization stages of third molars is a valuable and important criterion for age estimation in legal medicine. The pattern of dental development is hereditary and differs from race to race. Therefore, the aim of this study was radiographic evaluation of developmental stages of third molars based on chronological age in Gilani children and young people.
    Materials And Methods
    In this descriptive, analytical cross-sectional study, 400 panoramic radiographs from Gilani patients with an age range of 6-22 years were evaluated and developmental stages of third molars were recorded by Demirjian method. The mean age of the subjects in every developmental stage was determined. The correlation between age and developmental stage was analyzed by Spearman's correlation coefficient. The differences between right and left sides, and upper and lower jaws were analyzed by Wilcoxon test and sex differences were analyzed by Independent t-test (p value < 0.05). Regression equations was obtained for age estimation (α = 0.05).
    Results
    The youngest age for observation of third molar bud was 6 and the oldest age was 11 in both jaws. There was a strong correlation between age and third molar developmental stage. There were no significant differences between right and left sides, but there were significant differences between upper and lower jaws. Comparison between males and females revealed significant differences in only the C stage of left mandibular third molars and A and E stages of left maxillary third molars.
    Conclusion
    Within limitations of the present study, radiographic evaluation of third molar development in Gilani children and adolescents might provide a reference for age estimation.
  • Parichehr Ghalaiani, Farimah Sardari, Fatemeh Basij Page 24
    Introduction
    Leukoedema is a chronic condition of the oral mucosa with an unknown etiology; its prevalence has been reported differently in different studies. The aim of this study was to determine the relative frequency of leukoedema and the associated risk factors in patients referring to the Department of Oral Medicine in Isfahan Faculty of Dentistry.
    Materials And Methods
    In this prospective-descriptive study, the oral mucosa of 404 patients referring to the Department of Oral Medicine was examined. Data on smoking, unusual habits (cheek biting and use of hot drinks) and systemic diseases were recorded based on a checklist. Data was analyzed by chi-squared test and Fisher’s test using SPSS program (α = 0.05).
    Results
    The relative frequency of leukoedema was 23%. Mean age of the subjects was 31.56%. There was a significant relationship between the relative frequency of leukoedema and smoking, cheek chewing and habitual drinking of hot liquids (p value < 0.001). In addition, a significant relationship was observed between leukoedema frequency and anemia (p value = 0.022).
    Conclusion
    Leukoedema was more prevalent in male, in 20-39 age group, and anemic patients. Habitual cheek chewing and hot drinks were risk factors for leukoedema. Smoking seems to have the greatest role in leukoedema, intensifying the effect of other factors.
  • Mehrdad Barekatain, Alireza Omrani, Nasim Esnaashari Esfahani, Marzieh Yavari Page 31
    Introduction
    Shape and size of upper anterior teeth are important in dental and facial beauty. The aim of this study was to determine the correlation between dental and facial indexes and to evaluate whether there is a golden ratio and its relationship with the proportions measured.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, digital images of 34 female and 30 male dental students were taken at maximum smile in a similar manner. Then the images were assessed with Photoshop CS5 and ACDSee computer programs and measurements were made with AutoCAD 2011 software. Data was analyzed with independent t-test and means were compared with a constant.
    Results
    The entire variable means did not demonstrate any significant differences between males and females (p value > 0.05). The inter-pupillary to inter-canine distance ratio did not reveal any significant differences with the golden proportion of 1.618 between males and females (p value > 0.05). Only the ratios of inter-pupillary, inter-canthus and inter-zygomatic distances to maxillary central widths in females, and the ratios of inter-zygomatic and inter-alar distances to maxillary central widths in males were not significant.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, it was concluded that dento-facial proportions are not significantly different between males and females and the golden ratio applies in the inter-pupillary to apparent width of anterior maxillary teeth proportion. Facial indices are appropriate measures to measure the apparent width of anterior maxillary teeth and can be used as a standard for Iranian dentists and surgeons.
  • Reza Kodadadi, Mohammadali Sadeghi, Shirin Geravand Page 39
    Introduction
    Selection of appropriately-sized central teeth has an important role in esthetics of dentures. The aim of this study was to compare proportion of mesiodistal width of central incisors in the maxilla to those in the mandible in students and products of Idealmako Company.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, 93 students of Isfahan Faculty of Dentistry in the age range of 20-30 were selected randomly. Mesiodistal widths of left and right upper and lower centrals were recorded by two
    Methods
    directly, using an intraoral caliper, and indirectly, using subjects’ casts and a caliper with an accuracy of 0.01 mm at height of counter of the teeth three times. The sizes of Idealmako products were measured by the same caliper. Data was analyzed by one-way ANOVA, t-test and post hoc Scheffé’s test using SPSS software (α = 0.05).
    Results
    Proportion of upper-to-lower mesiodistal width of centrals was 1.55 ± 0.13 in students and 1.68 ± 0.17 in Idealmako products.
    Conclusion
    Mean proportion of mesiodistal width of upper centrals to lower centrals in natural teeth is less than that in artificial teeth. A similarity between the width of upper centrals in the natural and artificial teeth (the numerator of the fraction) accounts for this significant difference between the proportion of the two groups, leading to the very small size of lower centrals (denominator of the fraction) in Idealmako artificial teeth.
  • Masoud Feizbakhsh, Alireza Omrani, Fatemeh Teimori, Farshideh Mirlohi Page 47
    14-18 year-old female students of Isfahan public schools in 2009-2010 based on Index of Orthodontic Treatment Need (IOTN).
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 370 14-18 year-old female students were selected by random clustering method. The subjects were examined clinically based on two components of IOTN: Dental Health Component (DHC) and Aesthetic Component (AC). Data was analyzed with descriptive statistical methods, including Spearman’s correlation coefficient (α = 0.05).
    Results
    Regarding DHC, 10.8% of samples showed grade 5, 13.5% showed grade 4, 23.8% had grade 3, and 51.8% demonstrated grades 1 and 2. In those showing grade 5, the most common malocclusion was unerupted (i) teeth. The most common malocclusion in grade 4 was contact displasments (d) for more than 4 mm and in grade 3, contact displasment was less than 4 mm and more than 2 mm. The most common malocclusion in grade 2 was contact displasment (d) less than 2 and more than 1 mm. In addition, regarding AC, 98.8% of the subjects were classified as “no need”, 1% as “borderline need” and 0.0% as “definite need” for treatment. No statistically significant differences were noted between AC and DHC (p value = 0.294).
    Conclusion
    It was concluded that 24.3% of 14-18 year-old female students in Isfahan need orthodontic treatment (IOTN grades 4 and 5) and common malocclusions are contact point displacements, unerupted teeth and increased overjet.
  • Maryam Kuzekanani, Malek Bahmani Page 53
    Introduction
    Knowledge of the possible internal anatomy and morphology of the root canal system of the teeth is a key factor in successful root canal treatment. The aim of this investigation was to determine the prevalence of C-shaped canals in mandibular second molars of a Kermani population.
    Materials And Methods
    In this in vitro cross-sectional study, 200 extracted mandibular second molars were collected from several health service centers in Kerman city. Access cavities were prepared on occlusal surfaces of the teeth and the pulp tissue was removed by immersing the samples in 2.5% sodium hypochlorite for 12-24 hours. Then the teeth with C-shaped canals were separated and cross-sections were prepared at CEJ, mid-root and apical portions of the canals using a diamond disk. The C-shaped canals were classified according to the method introduced by Haddad in 1999. Data were analyzed using descriptive analysis (α = 0.05).
    Results
    Of the total of the samples ten teeth showed C-shaped canals (5%). Two teeth (1%) belonged to category I (true C-shaped); five teeth (2.5%) were from category II; one tooth (0.5%) was from category III and one tooth (0.5%) was C-shaped at CEJ, with the canals separating at mid-root and ending in three separate apical foramina.
    Conclusion
    According to the results of this study, the prevalence of C-shaped canals was 5% in the Kermani population under study, which is consistent with reports from all other parts of the world.
  • Sara Poorshahidi, Mehdi Davarmanesh, Fahimeh Rezazadeh, Mohammad Motamedifar, Hooman Ebrahimi, Abbas Alipour Page 59
    Introduction
    Recurrent intraoral herpes is a common oral disease that causes painful ulcers and viral shedding, resulting in various complications for patients. The antiviral efficacy of oral mouthwashes has not been adequately studied, although they are a readily available and rapid treatment modality for oral ulcers.
    Materials And Methods
    In this experimental study, viricidal effects of chlorhexidine and Persica mouthwashes on Vero cell lines were examined, before and after HSV-1 infection of the cells, in the presence of various concentrations of mouthwashes at different time intervals by using quantal assays. Then the results were compared with those of acyclovir. The 50% cytotoxic concentrations (CC50) of the two mouthwashes were determined. Data was analyzed by one-way and two-way ANOVA (α = 0.05).
    Results
    CC50 of Persica at 5- and 30-minute intervals were 0.2% and 0.14%, respectively. Chlorhexidine was toxic at durations more that 5 minutes. Before inoculation, both mouthwashes showed viricidal effects and Persica showed more viricidal effect than chlorhexidine and acyclovir (p values of 0.0001 and 0.04, respectively). After virus inoculation antiviral effects of these mouthwashes were only limited to concentrations above 1/4. Acyclovir demonstrated the highest antiviral effect (p value = 0.0001).
    Conclusion
    Considering the better direct anti-HSV effect of the herbal mouthwash, Persica, and its less side effects compared to chlorhexidine, it can be used to reduce oral fluid contamination caused by viral shedding and reduce infectivity of intra-oral ulcers.
  • Masoud Saatchi, Maryam Bidar, Hasan Razmi, Mohammadghasem Aminozarbian Page 68
    Despite significant advances in dentistry, pain after root canal therapy is still of concern for both patients and dentists. Although the pain does not necessarily indicate endodontic failure, relief of this pain is very important for the patient. In addition, the ability to prevent or control this pain is an important factor for a dentist's professional success. Pain in endodontics is usually due to a periapical inflammatory reaction, which occurs before, during, or following various endodontic procedures. The severity of the inflammatory response is variable, depending on local and systemic factors. The cause of pain and/or swelling in endodontic therapy is not always clear. There are numerous factors accounting for endodontic pain, suggested by researchers. These factors may be classified into three main groups: Iatrogenic factors, patient factors, and intracanal factors. The most important factor in controlling post-endodontic pain is to have sufficient knowledge about the causes of the problem and to prevent them. The aim of this review article is to discuss factors involved in post-endodontic pain and offer techniques, including the use of analgesics, to prevent or relieve the pain.
  • Sayed Mohammad Razavi, Atefeh Tavangar, Laleh Maleki Page 83

    The term biopsy indicates the removal of tissue from a living body for diagnostic microscopic examinations. Biopsy is the most accurate and appropriate of all diagnostic histologic procedures. Without biopsy, accurate diagnosis of lesions is impossible. Biopsy procedures should be performed whenever a definitive diagnosis cannot be established by common clinical examinations. The purpose of taking a biopsy is to distinguish different lesions with similar clinical or radiographic features or diagnosis of malignancies. This article presents different types of biopsies, indications, contraindications and common problems in biopsy procedures.

  • Fateme Majdzade, Reza Ghorbanipour, Fatemeh Majdzadeh, Tahmores Hojati Page 101
    Introduction
    The final outcome of dental caries and periodontal diseases is edentulism. Edentulism makes functional and esthetic demands on patients. The aim of this study was to determine the prevalence of edentulism and associated factors among adults over 35 years of age to use the results in public health promotion and disease prevention programs.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytical cross-sectional study, 400 subjects (200 females and 200 males) aged 35 years and older were selected in Yasooj by random cluster sampling method. Each subject’s name, age, sex, job and income, history of smoking, xerostomia, history of systemic diseases, oral hygiene, nutritional status, history of dental examinations and reasons for edentulism were recorded in a questionnaire. Descriptive statistics and Pearson’s correlation coefficient were used for analysis of data (α = 0.05).
    Results
    The prevalence of edentulism in cases classified into three groups was: 9.5% of 35-44 year-old subjects, 40.7% of 45-64 year-old subjects, and 71.1% of subjects over 65 years of age. The prevalence of edentulism was the same in males and females.
    Conclusion
    The prevalence of edentulism increases with age. There is no significant relation between edentulism and gender. The relation between edentulism and other associated factors is significant.