فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 83 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علیرضا فرخزاد، محمدرضا اصغری، راحله قاسم زاده، عادل اسدزاده، یعقوب حجتی صفحه 2

    به منظور بررسی تاثیر استفاده از تیمار اسید ایندول بوتیریک و ژل پلی آکریل آمید در بسترهای ریشه زایی قلمه های ماگنولیای رقم بنفش، آزمایشی در قالب طرح کرت های خرد شده در پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه های گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شد. در این تحقیق از دو سطح هورمون اسید ایندول بوتیریک (0 و 3000 پی پی ام) به مدت 20 ثانیه و 4 سطح سوپر جاذب (0، 4/0، 6/0 و 8/0 درصد وزن بستر) در بسترهای ریشه زایی استفاده شد. قلمه های نیمه خشبی ماگنولیا پس از تیمار در بسترهای آماده شده در داخل گلدان ها قرار گرفتند. گلدان ها پس از کاشت قلمه ها به زیر پلاستیک و تحت سیستم مه افشان نوبتی منتقل و تا زمان ریشه زایی در این شرایط نگهداری شدند. نتایج تحقیق نشان داد که بین ریشه زایی قلمه های تیمار شده با اسید ایندول بوتیریک نسبت به شاهد اختلاف معنی داری وجود دارد. استفاده از اسید ایندول بوتیریک درصد ریشه زایی قلمه ها را افزایش داد اما بین درصدهای مختلف سوپر جاذب در بسترهای ریشه زایی اختلاف معنی داری وجود نداشت. با این حال در صد ریشه زایی قلمه ها از 66/26 درصد در شاهد به 70 درصد در تیمار 3000 پی پی ام ایندول بوتیریک اسید و همراه با 8/0 درصد سوپر جاذب افزایش یافت.

    کلیدواژگان: اسید ایندول بوتیریک، سوپر جاذب، قلمه های نیمه خشبی، ماگنولیا
  • عباس صدق آمیز، احمدرضا صمدی، علیرضا رحمان ستایش صفحه 7
    به منظور بررسی اثر دور آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم کلزای بهاره پژوهشی در سال 1384 در دانشکده کشاورزی داراب واقع در شهرستان داراب (ایستگاه بختاجرد) با استفاده از طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل دور آبیاری در چهار سطح (30، 60، 90 و 120 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A) بعنوان عامل اصلی همراه با سه رقم کلزا (هایولا 308، هایولا 401 و 003 RGS) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل نشان داد که عملکرد دانه و وزن هزار دانه تحت تاثیر دور آبیاری و رقم قرار گرفتند: با افزایش دور آبیاری عملکرد دانه کاهش یافت. بدین ترتیب بالاترین عملکرد دانه در دور آبیاری 30 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A و کمترین آن در دور آبیاری 120 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A بدست آمد. عملکرد دانه هیبرید هایولا 308 بیشتر از دو رقم دیگر بوده است. با کاهش دور آبیاری وزن هزاردانه افزایش یافت.بیشترین وزن هزاردانه از هیبرید هایولا 401 و کمترین آن از رقم 003 RGS بدست آمد. تاثیر دور آبیاری و رقم بر درصد روغن و شاخص برداشت معنی دار نبود. هرچند با افزایش دور آبیاری، درصد روغن دانه کاهش و شاخص برداشت افزایش یافت، اما بیشترین درصد روغن از هیبرید هایولا 308 و بیشترین شاخص برداشت از هیبرید هایولا 401 و کمترین درصد روغن و شاخص برداشت از رقم 003 RGS بدست آمد. در نهایت با استفاده از تئوری تصمیم گیری فازی اقدام به محاسبه پارامتر مطلوبیت برای هر گزینه گردید و دور آبیاری 120 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A برای هیبرید هایولا 401 با درجه مطلوبیت 8/188 به عنوان مطلوب ترین گزینه در منطقه داراب شناخته شد. مقایسه نتایج بدست آمده از تجزیه واریانس و هم چنین تئوری تصمیم گیری فازی نشان داد که هیبرید هایولا 401 مطلوب ترین گزینه برای مناطق با محدودیت آبیاری می باشد.
    کلیدواژگان: دور آبیاری، کلزا، عملکرد دانه، درصد روغن
  • یحیی کوچ، حمید جلیلوند، محمد علی بهمنیار، محمدرضا پورمجیدیان صفحه 18
    کرم های خاکی مهم ترین خرده ریزخوار1 در خاک جنگل های مناطق معتدله محسوب می شوند. تعداد و زیتوده2 کرم های خاکی در واحدهای اکوسیستمی جنگل های پایین بند خانیکان چالوس مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی ابتدا واحدهای اکوسیستمی این جنگل تعیین و سپس نمونه های خاک از داخل هریک از واحدهای اکوسیستمی (مجموعا 18 پروفیل خاک از لایه های آلی و معدنی از عمق های 20-10،10-0 و30-20 سانتی متری با ابعاد 50×50 سانتی متری) برداشت گردید. کرم های خاکی به روش دست چین از لابلای نمونه ها جمع آوری و به مدت 48 ساعت در دمای 60 درجه سانتی گراد خشک شدند. بیشترین درصد تعداد کرم های خاکی در لایه سوم(63/63 درصد) و کمترین درصد تعداد کرم های خاکی در لایه دوم(63/13 درصد) مشاهده گردید. هم چنین درصد زیتوده کرم های خاکی در لایه سوم (39/79 درصد) بیشتر از دو لایه دیگر و در لایه دوم (57/7 درصد) کمتر از دو لایه دیگر بوده است. ضمنا بین تعداد و زیتوده کرم های خاکی با C/N خاک، زیتوده کرم های خاکی با کربن خاک رابطه منفی معنی دار و بین تعداد کرم های خاکی با زیتوده آن ها رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کرم خاکی، زیتوده، واحدهای اکوسیستمی، ویژگی های خاک
  • محمود هوشیار فرد، عبدالقدیر قجری صفحه 28
    به منظور تعیین اثر جنس کیسه و دوره ی انبارداری بر کیفیت بذر پنبه رقم تجارتی ساحل، آزمایشی طی سال های 85-1384 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار در شرایط طبیعی انبار مرکزی شهرستان گرگان انجام گردید. فاکتورها شامل نوع کیسه در 4 سطح کنفی(چتائی)، پارچه ای(متقال)، پلی پروپیلنی با یک لایه داخلی کاغذی جدا، پلی پروپیلنی لامینت با یک لایه داخلی کاغذی چسبیده) و دوره انبارداری در 10 سطح(18-0 ماه به صورت دو ماهیانه) در نظر گرفته شدند. نمونه برداری تصادفی بذر از هر کیسه به صورت دو ماهیانه انجام و برخی پارامترهای کمی و کیفی و میزان آلودگی بذر به قارچ های انباری آسپرژیلوس و پنی سیلیوم با استفاده از روش های استاندارد بین المللی 1996 ISTA تعیین گردید. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که اثر فاکتورهای آزمایش بر صفات اندازه گیری شده (باستثنای طول ساقه چه) معنی دار بوده است(01/0>P). طی دوره انبارداری میانگین رطوبت و آلودگی قارچی بذر به ترتیب 7/2 و 5/6 درصد افزایش و میزان جوانه زنی 5/10 درصد کاهش یافت. هم چنین به ترتیب درصد و سرعت جوانه زنی در بذر 4 کیسه پلی پروپیلنی لامینت (7/65 و 78/3)، کنفی (1/12 درصد و 12)، پلی پروپیلنی با لایه کاغذی داخلی جدا (5/75 و 83/7) و پارچه ای (8/9 درصد و 25/11) کاهش داشت. نتیجه گیری شد که دامنه تغییرات مربوط به شاخص های کیفی بذر نگهداری شده در کیسه های پلی پروپیلنی نسبت به انواع پارچه ای و کنفی(کیسه رایج منطقه) کمتر می باشد.
    کلیدواژگان: دوره انبارداری، کیسه بذر، رطوبت بذر، جوانه زنی، قارچ های انباری
  • جلال سالم صفحه 36
    هدف از انجام این تحقیق تعیین کارائی فنی گندم کاران مهم ترین مناطق گندم کاری استان یزد با استفاده از سه روش تخمین تابع تولید مرزی شامل روش های حداقل مربعات اصلاح شده، برنامه ریزی خطی و حداکثر درست نمایی و تعیین عوامل موثر در بهبود کارائی با استفاده از ضرائب توابع تخمینی آنها می باشد. داده های مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای در دو منطقه هرات و مروست شهرستان خاتم استان یزد، در سال زراعی 82-81 بدست آمده است. طبق نتایج، با توجه به مقادیر کارایی فنی امکان افزایش تولید وجود دارد به طوری که متوسط پتانسیل افزایش تولید گندم سه روش بکار گرفته شده از طریق حذف اختلاف بین بهترین تولیدکننده و سایر تولیدکنندگان در منطقه هرات 40 درصد و در منطقه مروست 7/29 درصد می باشد. هم چنین مقادیر کارایی فنی به مقدار زیادی به روش به کار گرفته شده بستگی دارد به طوری که در روش حداکثر راست نمایی مقادیر کارایی بیشترین و در روش حداقل مربعات اصلاح شده کمترین می باشد. طبق روش حداکثر راست نمایی، میانگین کارایی فنی گندم کاران در مناطق هرات و مروست در حد بالا و به ترتیب 78 و 85 درصد برآورد گردید. دیگر نتایج تحقیق نشان می دهد تاثیر متغیرهای هزینه نیروی کار و سطح زیر کشت مزرعه بر میزان تولید گندم در هکتار معنی دار نبوده و دارای اهمیت کمتر می باشد ولی متغیرهای هزینه خرید نهاده هایی مانند بذر، سم، هزینه استفاده از ماشین آلات، تعداد دفعات آبیاری و کود شیمیایی مصرفی دارای اهمیت بیشتری در تولید بوده اند.
    کلیدواژگان: گندم، کارآيي فني، عملکرد، تابع توليد، استان يزد
  • محمد زمانیان، ناصر ظریفی نیا، مسعود ترابی صفحه 46
    به منظور بررسی اثر سال و منطقه بر پتانسیل تولید علوفه شبدر لاکی و دیگر گونه های شبدر در تاریخ های مختلف کاشت، این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و چهار تکرار در کرج، دزفول و اصفهان اجرا گردید. تاریخ کاشت در چهار سطح به عنوان کرت اصلی و ارقام شبدر در سه سطح به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه مرکب سه ساله نشان داد که اثر سال، تاریخ کاشت، رقم و اثر متقابل سال × رقم، سال × تاریخ کاشت، تاریخ کاشت × رقم و سال × تاریخ کاشت × رقم (به جز علوفه خشک) از نظر عملکرد علوفه تر و علوفه خشک معنی دار است. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که منطقه کرج با 07/65 تن علوفه تر، 51/12 تن در هکتار علوفه خشک،تاریخ کاشت اول شهریور با 43/66 تن علوفه تر و 90/11 تن در هکتار علوفه خشک و ارتفاع 66/50 سانتی متر و گونه شبدر برسیم با 49/79 و 26/15 تن در هکتار به ترتیب بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک را دارد. مقایسه میانگین اثر متقابل تاریخ کاشت × رقم نشان داد که تیمار d2v2 (تاریخ کاشت 15 شهریور و شبدر برسیم رقم تولیدی کرج) با 73/82 تن علوفه تر و 99/16 تن در هکتار علوفه خشک بهترین تیمار است.
    کلیدواژگان: شبدر لاکی، گونه های شبدر، عملکرد علوفه
  • منصوره سادات شریفی نوری، علی عبادی صفحه 56
    به منظور تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز در گیاه اسفرزه، آزمایشی در سال زراعی 82-81 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل تیمارهای کنترل و تداخل تا20، 50،40،30، 60 و 120 روز پس از کاشت بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که با افزایش دوره تداخل علف های هرز، تعداد علف های هرز در هر متر مربع کاهش، ولی وزن خشک آن ها بیشتر شد. در حالی که تعداد و وزن خشک علف های هرز با افزایش دوره کنترل کاهش یافت. همچنین بر اساس یافته های این پژوهش، دوره بحرانی کنترل علف های هرز برای کاهش قابل قبول عملکرد دانه در حد 10 و 5 درصد به ترتیب 21 تا 57 روز و 30 تا 44 روز پس از کاشت بود و انجام عملیات وجین در خارج از این دوره، تاثیر قابل توجهی در افزایش عملکرد نداشت.
    کلیدواژگان: اسفرزه، دوره بحرانی، رقابت، علف هرز، عملکرد
  • مهدی مین باشی معینی، محمد علی باغستانی، حمید رحیمیان، رضا طباطبایی، محمدرضا کرمی نژاد، بهروز پیرایش فر صفحه 63
    به منظور بررسی تاثیر تداخل چاودار بر عملکرد و اجزای عملکردگندم و صفات موثر بر کیفیت نان، آزمایشی دو ساله در سال های زراعی 80-1379 و 81-1380 در دو منطقه کرج و اصفهان انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 9 تیمار صورت گرفت. تیمارهای آزمایش شامل کشت مخلوط چاودار:گندم به نسبت های 450:10، 450:20، 450:40، 450:80، 450:0، 460:0، 470:0، 490:0 و 530:0 بوته در متر مربع بود. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش تراکم گندم سبب کاهش میزان خسارت این علف هرز در مزارع گندم می شود و می توان تراکم گندم را تا 490 بوته در متر مربع افزایش داد. افزایش فراوانی چاودار در آرد گندم که با افزایش تراکم چاودار در مزرعه گندم ایجاد شده بود سبب کاهش درصد گلوتن مرطوب و خشک آرد شد، ولی تاثیر اندکی بر درصد پروتئین آرد داشت. با توجه به نتایج عملکرد و تجزیه های کیفی آرد تا 10 بوته چاودار در متر مربع در مزارع گندم را می توان تحمل نمود.
    کلیدواژگان: گلوتن، پروتئین، اجزای عملکرد، آرد
  • حجت الله مظاهری لقب، فرخ نوری، حمید زارع ابیانه صفحه 72
    اعمال یک بار آبیاری در طول دوره رشد گیاهان در زراعت دیم یکی از راهکارهای مناسب برای افزایش تولیدات است. در این مطالعه جهت ارزیابی تاثیر آبیاری تکمیلی در گیاه آفتابگردان (.Helianthus annuus L) دیم، آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو عامل آبیاری و رقم در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در منطقه کردستان انجام گرفت. عامل آبیاری در سه سطح بدون آبیاری، یک بار آبیاری تکمیلی در مرحله گلدهی و یک بار آبیاری در مرحله دانه بندی و عامل ارقام شامل سه رقم آرماویرسکی، آرماویرس و رکورد بودند. نتایج تجزیه واریانس تاثیر معنی دار آبیاری تکمیلی بر عملکرد و سایر صفات آفتابگردان را در سطح یک درصد نشان داد. اثر رقم و اثر متقابل رقم و آبیاری فقط از نظر صفات قطر طبق، طول دانه و درصد مغز نسبت به پوست معنی دار شدند. بالاترین عملکرد دانه و درصد روغن از آبیاری مرحله گلدهی به ترتیب معادل864 کیلو گرم در هکتار و 8/40 درصد مشاهده شد که دارای بالاترین مقدار راندمان مصرف آب 34/1 کیلوگرم در هکتار به ازای هر میلی متر آب مصرفی بود. اثر متقابل رقم با زمان آبیاری نشان داد انجام یک مرحله آبیاری تکمیلی رقم رکورد در زمان گلدهی به دلیل احراز بیشترین مقدار عملکرد دانه (902 کیلو گرم در هکتار) برتر از سایر سطوح تیماری بود.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، ارقام آفتابگردان، عملکرد آفتابگردان، درصد روغن
  • مهدی کلاته عربی، حبیب الله سوقی جبار آلت جعفربای، حسینعلی فلاحی، سید علی محمد آبرودی، عباسعلی طبرسا صفحه 81
    دستیابی به ارقام گندم با عملکرد دانه بالا و پایدار در محیط های متفاوت از اهمیت ویژه ای در برنامه های به نژادی برخوردار است. وجود اثر متقابل ژنوتیپ × محیط ایجاب می کند که عملکرد ژنوتیپ ها در دامنه وسیعی از شرایط محیطی مورد ارزیابی قرار گیرند تا اطلاعات حاصل بتواند کارایی مربوط به گزینش و معرفی آنها را افزایش دهد. بدین منظور عملکرد دانه 9 لاین امیدبخش گندم نان به همراه رقم تجن به عنوان شاهد، در آزمایشی طی سال های زراعی 1383-1380 به مدت سه سال در چهار منطقه استان گلستان مورد ارزیابی قرار گرفتند. هر کرت شامل 6خط6/6 متری با فواصل خطوط 18 سانتی گراد بود. در هر سال تجزیه واریانس ساده بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی و پس از سه سال تجزیه واریانس مرکب برای هر منطقه و در نهایت پس از آزمون یکنواختی واریانس ها تجزیه واریانس مرکب برای سه سال و چهار منطقه انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب سه ساله برای هر منطقه نشان داد که عملکرد دانه لاین ها فقط در منطقه انبارالوم در سطح آماری 1 درصد معنی دار می باشد. بر اساس نتایج حاصل از مقایسه میانگین عملکرد دانه لاین ها در مدت سه سال انجام آزمایش در گرگان و کلاله لاین شماره 4 با پدیگری(PARA2//JUP/BJY/3/VEE/JUN/4/2*KAUZ) و در انبار الوم لاین شماره8 با پدیگری (HD2206/HORK//BUL/6/CMH80A.253/4/...) و در گنبد لاین شماره 2 با پدیگری (KAUZ/STAR) بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. با توجه به معنی دار بودن اثر متقابل ژنوتیپ × سال × مکان که حاکی از یکسان نبودن عکس العمل لاین ها به محیط های مختلف است، تجزیه پایداری با استفاده از روش های واریانس محیطی و ضریب تغییرات و روش های غیر پارامتری واریانس، شاخص عملکرد و انحراف معیار رتبه انجام و پایداری ژنوتیپ ها تعیین گردید. نتایج حاصل از تجزیه پایداری به روش واریانس محیطی و ضریب تغییرات محیطی نشان داد که ژنوتیپ های شماره 8 و 2 به ترتیب دارای کمترین واریانس محیطی و بیشترین پایداری بودند. بر اساس تجزیه پایداری به روش غیر پارامتری ژنوتیپ های شماره 4، 2 و 3 به ترتیب با میانگین رتبه 67/3، 25/4 و 25/4 دارای کمترین رتبه و بیشترین شاخص عملکرد و از لحاظ واریانس و انحراف معیار رتبه نیز وضعیت مطلوب داشتند. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه واریانس، مقایسه میانگین عملکرد دانه لاین ها و روش های مختلف تجزیه پایداری ژنوتیپ شماره 2 که در سال ها و مکان های مختلف پایداری بسیار خوبی دارد و دارای میانگین عملکرد دانه مطلوبی نیز می باشد برای مناطق مختلف استان گلستان قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: گندم، تجزیه پایداری، تجزیه مرکب، روش های ناپارامتری
  • سوده مهرورز، محمدرضا چایی چی صفحه 90
    به منظور بررسی اثر کارایی باکتری های تسهیل کننده جذب فسفر و میکوریزا به همراه مقادیر مصرف کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل بر کیفیت علوفه و دانه جو رقم کارون در کویر آزمایشی در سال زراعی 86-1385 در مزرعه آموزشی پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران به اجرا گذاشته شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. فاکتور اصلی شامل کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل در 3 سطح (0، 30، 60 کیلو گرم در هکتار) و فاکتور فرعی بصورت فاکتوریل شامل سویه های باکتری Pseudomonas putida و میکوریزا بود. باکتری در 3 سطح شامل سویه های شماره 9 و 41 و یک سطح شاهد (بدون باکتری) و میکوریزا در دو سطح شامل استفاده از میکوریزا و یک سطح شاهد (بدون میکوریزا) بود. کاربرد سویه 41 باکتری به تنهایی و در شرایط عدم حضور کود سوپرفسفات تریپل توانست میزان الیاف محلول در شوینده های خنثی (NDF) را در حد قابل قبولی (40/57 درصد) کاهش دهد. حداکثر پروتئین دانه به مقدار 37/11 درصد در تیمار استفاده از میکوریزا به همراه عدم مصرف کود سوپرفسفات تریپل بدست آمد. همچنین استفاده از میکوریزا توانست میزان خاکستر کل (ASH) را در حد قابل قبولی (05/8 درصد) افزایش دهد. با توجه به اثرات مثبت میکوریزا بویژه در شرایط غیاب کود فسفره و هم چنین سویه 41 باکتری می توان چنین نتیجه گرفت که در شرایط عدم استفاده از کود شیمیایی فسفره، میکوریزا و سویه 41 باکتری قادرند سبب تاثیرات مثبتی در کیفیت علوفه شامل کاهش در مقدار NDF و افزایش در پروتئین دانه شوند. بنابراین چنین به نظر می رسد که در شرایط عدم استفاده از کود فسفر (سیستم های ارگانیک) می توان استفاده از این میکروارگانیسم ها را در دستور کار قرار داد.
    کلیدواژگان: باکتری های تسهیل کننده جذب فسفر، میکوریزا، سوپر فسفات تریپل، جو، کیفیت علوفه و دانه
|
  • A.R. Farokhzad, Asghari M.R., Ghasemzadehr., Asadzade A., Hojjati Y Page 2

    In order to study the effect of IBA hormone and super observant (polyacrylamid) treatments on the rooting percentage of magnolia cv. Violet (Winter magnolia), an experiment was conducted in split- plot, based on RCD design with three replication, in green house of horticulture department, university college of agriculture and natural resources, university of Tehran. In this study, effect of tow factors, including tow levels of IBA hormone (0 and 3000 ppm) and four levels of super observant polymer (0, 0.4, 0.6 & 0.8 percentage) were considered. Semi woody cuttings of magnolia were potted in prepared medium after treatment with IBA. After that, pots containing treated cuttings were transferred the intermitted mist condition. Results showed that the percentage of rooting was significantly affected by IBA treatment but super absorbent had not significant effect. The results of this experiment indicated that maximum rooting percentage 26-66 by the IBA treatment, especially at 3000 ppm in combination with 0.8 % absorbent polymer treatment.

  • A.Sedghamiz, Samadi A., Rahman Setayesh Page 7
    In order to study the effect of irrigation interval on yield and yield components on three spring type variety of rapeseed) (Brassica napus L.) (a field experiment was conducted in 2005 at darab collage of agriculture، located in darab region (Bakhtajered Station). the experimental design was randomized complete block in split plot arrangement with three replication. main plots were four irrigation levels) 30، 60، 90 and 120milimeteres evaporation from A class pan)، and three type rapeseed are allocated as sub plot. The results indicated that increasing irrigation interval significantly decrease seed yield and 1000 seed weight. Highest and lowest yield respectively is related to irrigation interval 30 and 120 milimeteres evaporation based on A class pan. Decreasing of irrigation interval is caused increasing 1000 seed weight، although there are no difference between 30، 60 and 90 irrigation interval based on evaporate of A class pan. Highest and lowest 1000 seed weight respectively obtained of Hayola401 and RGS003. Irrigation interval didn’t significantly affect on seed oil percent and harvest index although with increasing irrigation interval seed oil percent decreased and HI increased. Finally by fuzzy decision making، calculated benefit of each choise (Irrigation interval – Variety). Irrigation interval 120 for Hyola 401 cultivar with 188. 8 degree benefit elected as best choice in Darab region. This choise، also has the best position on based of analysis of variance by MSTATC.
  • Y.Kooch, H. Jalilvand, M.A. Bahmnyar, M.R. Pormajidian Page 18
    Earthworms are the most important members of soil detritivores in temperate forests. Density and biomass of earthworms were studied in ecosystem unit’s Khanikan forests. Ecosystem units were determined and then, 18 soil profiles (50×50cm) to the depth of 30cm were taken. Soil samples were selected from organic horizon (litter layer), and mineral layers (0-10, 10-20, and 20-30cm). Earthworms were collected by hand sorting method, then oven – dried at 60˚C. Results showed that the most number was in third layer (63.63%) and the least number was in second layer (13.63%). Also, biomass of earthworms in third layer was the most (79.39%) and was the least in second layer (7.57%). Result of this research indicated that correlation between number and biomass of earthworms with C/N, biomass of earthworms with carbon of soil and number of earthworms with theirs biomass were significant.
  • M.Hooshiarfard, Ghajari A.Gh Page 28
    In order to determine the effects of seed sack material and storage period on cotton seed quality (c. v Sahel) an experiment carried out in cotton seed center storage in Gorgan county (North of Iran which has wet climate). Experiment was arranged as factorial on the basis of compeletly randomized design with 4 replications. Factors including sack materials gunny، cloth، polypropylene with un-attached inner paper layer، laminate polypropylene (attached inner paper layer) in 4 levels and storage periods (0-18 month(s) -bi-monthly) in 10 levels were considered. Seeds were sampled randomizedly and bi-monthly from each sack material and some quality and quantity parameters and infected seeds% to storage fungi Aspergillus spp. and Penicillium spp. were evaluated (ISTA، 1996). Results of variance analysis and means comparison indicated that test factors had significant effects (P<0. 01) on test parameters (except to epicotyle length). During 18-month storage period the average of moisture content and mold fungi infection had increased 2. 7، 6. 5% respectively، and germination decreased 10. 5%. Also، germination percentage and rate had decreased in 4 seed sack materials including laminate polypropylene (%6. 7، 3. 78)، gunny (%12. 1،12. 04)، single polypropylene (%7. 5،7. 83) and cloth (%9. 8، 11. 25)، respectively.
  • J.Salem Page 36
    In this study technical efficiency of wheat producers is measured by using three estimating methods of frontier production function، thereby social-economic factors affecting the technical inefficiency are determined. Required data were gathered through two stage cluster sampling method in two region of Yazd province (marvast and Herat) during the year 2002-2003. Based on the results of this research there is much discrepencies between technical efficiency of the best wheat producers with that of the others. Therefore، it is possible to increase production without any major change in technology and used resources، thus decreasing the discrepancy between the best and the other producers. The main social – economic factors affecting the Technical inefficiency of wheat producers have been educational level، participation in training and extension services programs، ownership of agricultural machinery and the number of land units under the wheat cultivation.
  • M. Zamanian, N. Zarifinia, M. Torrabi Page 46
    Lotfollahian، In order to assess of year and location effect on forage production of crimson clover and others clover species in different planting dates، an experiment was carried out with 12 treatment، with four replications in RCBD at Karaj، Dezfoul and Isfahan regions. In this study planting dates were considerd as main plot in four levels (d1= 23 Aug.، d2= 6 Sep.، d3= 23 Sep.، d4= 7 Oct.) and clover cultivars as subplot in three levels (v1= Crimson clover، v2= Berseem clover، v3= Persian clover). The results of combined analysis of experiment demonstated that effects year، location، year x location، planting date، year x planting date، location x planting date (except dry matter yield)، year x location x planting date، species، year x species، location x species، year x location x species، planting date x species، year x planting date x species (except fresh yield)، location x planting date x species and year x locationg x plant date x species were significant different for fresh، dry matter yield and plant height. Mean comparison of treatments showed that Karaj region with 65. 07 Tha-1 forage yield and 12. 51 Tha-1 dry matter yield، 23 Aug. planting date with 66. 43، 11. 90 Tha-1 and 50. 66 cm plant height and berseem clover species with 79. 49، 15. 26 Tha-1 and 68. 30 cm were the best treatment from view forage and dry matter yield respectively. Meanwhile mean comparison of the interaction planting date x species showed that d2v2 with 82. 73 Tha-1 fresh yield، 16. 99 Tha-1 dry matter yield and 71. 29cm plant height were the best treatments.
  • M. S., Sharifi Nouri, A. Ebadi Page 56
    For determination critical period of weed control in Plantago ovata Forsk، field experiments were carried out at the Agricultural Research Station، Faculty of Agriculture، University of Ferdoosi Mashhad، in 2002-2003. Six weed interference and six weed control durations were evaluated in a randomized complete block design with 4 replications. The experiments consisted of 2 sets of treatments. In the first set، the crop was kept weed-free until 20، 30، 40، 50، 60 and 120 (over the growth stage) days after planting. In the second set، weeds were permitted to interfere with the crop until the above-mentioned growth stages. Results showed that increasing weed interferenc duration reduced weed number per squar meter and increased their dry biomass، while both of these traits reduced with increasing control (weeding) duration period. Based on the results of this study critical period of weed control in this crop for 10 and 5 percent acceptable yield reduction were 21 until 52 and 26 until 38 days after sowing respectively، and weeding over of these periodes had no considerably rise on crop yield.
  • M. Minbashi Moeini, H. Rahimian, R. Tabatabaii, M. R. Karami Nejad Page 63
    In order to study the effect of feral rye interference on wheat grain yield، yield component and bread quality a trial was designed in Karaj and Esfahan during 1999 and 2000 wheat growing period. The trial was conducted with nine treatments and four replications in RCBD layout. The treatments included mixed cropping of rye: wheat ratios as follows، 10:450، 20:450، 40:450، 80:450، 0:450، 0:460، 0:470، 0:490، 0:530 plants per m2. The results showed that with increasing wheat density the damage of rye reduced and this density suitable until 490 plants per m2. Increasing the proportion of rye in wheat flour because of increasing the rye plant density in wheat field، reduced the amount of wet and dry gluten، but had a little effect on protein of flour. Existence of 10 plant per m2 of rye in 450 plant per of wheat (suitable density) is a critical with no effect on wheat grain yield and bread quality.
  • H. Mazaheri-Laghab, Nouri. F., Zare Abyaneh. H Page 72
    For increasing plant production، an irrigation during the period of plant growth in dry farming is an appropriate technique. For evaluation of supplementary irrigation effects on sunflower (Helianthus annuus L.) yield، a factorial experiment as the base of RCBD (randomized complete block design) in 4 replicates was carried out in dry farming conditions in Kordestan region. Two factors composed of “time of an irrigation” in 3 levels (no irrigation، a supplementary irrigation in flowering and a supplementary irrigation in seeding set stages) and another as “cultivars” in 3 levels (Armavireski، Armavires and Record) were studied. Results indicated that irrigation in flowering stage had a significant effect on yield and other characteristics. The head diameter، seed length and percentage of seeds to shells were significantly affected by “cultivar” and “cultivar * irrigation”. The highest yield of seeds and oil percentage were observed in flowering irrigation (863. 65 kg/ha and 40. 8%/ha respectively). The highest water use efficiency was equal to 1. 34 Kg ha-1mm-1. ‏‏The interaction between cultivars and irrigation time showed that an irrigation in flowering stage caused to produce the highest seed yield (902 kg/ha) in Record cultivar.
  • M. Kalateh Arabie, H. A. Soughi, J. A. Jafarby, H. Falahie, S.A. Abroudie Page 81
    Development of Wheat Cultivars with High and stable yield for different environments is very important in breeding programs. To control the Interaction effect between genotype and environment yield of genotypes should be evaluate in different environmental conditions for selecting of stable genotypes. In this study 9 bread wheat genotypes along with a check cultivar (Tajan) were studied for grain yield and its stability in different regions of Golestan province (Gorgan، Anbaroloum، Gonbad، Kalaleh) during 2001-2004 cropping seasons. The experimental design in all the locations was randomized complete blocks design with three replications. Each plot consisted of six rows of 6. 6 meter with 18 centimeter distance among the rows. In each location simple and combined ANOVA were implemented. Combined analysis of variances was done over the 3 years. A significant difference was among the genotypes only in Anbaroloum. also Genotypes No. 4 (PARA2//JUP/BJY/3/VEE/JUN/4/2*KAUZ) in Gorgan and Kalaleh، No. 8 (HD2206/HORK//BUL/6/CMH80A. 253/4/…) in Anbaroloum and No. 2 (KAUZ/STAR) in Gonbad had the highest grain yield. Results of combined ANOVA showed that interaction of genotype× location× year was significant at 1% probability level. Results of stability analysis on grain yield using parametric method of coefficient of variance (C. V%) and environmental variance showed that genotype No. 8 and 2 were the most stable genotypes. In base non- parametric methods (rank) genotypes No. 4، 2 and 3 with mean 3. 67، 4. 25 and 4. 25 the most stable genotypes. Overall based on the mean grain yield and stability parameters، Genotype (KAUZ/STAR) was found the highest yielding، and the most stable genotype therefore it was determined as a desirable genotype for Golestan province.
  • Soode Mehrvarz, Mohammadreza Chaichi Page 90
    The effect of seed inoculation by phosphate solubilizing microorganisms and different levels of phosphorus chemical fertilizer on forage and grain quality of barley (Karoon x Kavir cultivar) was studied in Experimental Farm of College of Agronomy and Animal Sciences، University of Tehran during 2006-2007 growing season. The experimental treatments were arranged in split plot factorial based on a complete randomized block design with four replications. Three phosphorus fertilizer levels of 0 (control)، 30 and 60 kg/ha were allocated to the main plots and three levels of Phosphate solubilizing bacteria of 0 (control)، Pseudomonas putida accessions number 9 and 41 along with two levels of Mycorrhiza: with and without Mycorrhiza (control) were assigned to the subplots in a factorial combination. Applications of sole bacteria (accession 41) significantly decreased NDF (57. 4%) in barley forage. The maximum grain protein (11. 37%) was obtained with application of sole Mycorrhiza. The same treatment also could increase ASH to an acceptable level (8. 05%). NDF significantly (p<0. 05) decreased and WSC increased as application of chemical phosphorous fertilizer increased. Sole and co-application of Mycorrhiza and bacteria had a significantly positive influence on increasing the percentage of grain protein and ASH and decreasing the NDF value. The application of theses inoculants could be considered as an appropriate substitute for chemical phosphorous fertilizer in organic and sustainable agricultural systems.