فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 26 (تابستان 1390)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 26 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا مهدوی مزینانی، مجتبی مزینانی صفحه 125
    در قوانین جمهوری اسلامی ایران دو سن مختلف (15 و 18 سال) به عنوان حداقل سن اشتغال تعیین شده است. هم چنین، کارگران بین سنین 15 تا 18 سال نیز تحت عنوان «کارگر نوجوان»، تعریف شده و مقررات خاصی در مورد شرایط کاری آنان وضع گردیده است.
    با وجود این، ملاحظاتی در قانون کار وجود دارد که باعث می شود تحقق مفاد آن، در رابطه با کار کودکان و نوجوانان با چالش مواجه گردد.
    برای مثال، مواد 188، 191 و 189 امکان مستثنا شدن کارگران کارگاه های خانوادگی، کارگران کارگاه های کوچک کمتر از 10 نفر و هم چنین برخی از فعالیت ها در بخش کشاورزی و دامداری از شمول قسمتی از قانون کار را فراهم می کند. استثنائات فوق باعث می شود تا بسیاری از کودکان، نوجوانان و جوانان شاغل در بخش های غیردولتی (که اکثریت شاغلان نوجوان و جوان را تشکیل می دهند) از مزایای رفاهی در نظر گرفته شده توسط قانون کار محروم شوند.
    مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات مورد نیاز به صورت کتابخانه ای به واکاوی این موضوع و بررسی خلاهای موجود در قوانین کشور می پردازد.
    کلیدواژگان: کار کودکان، کار نوجوانان، حداقل سن اشتغال، کسب وکارهای خانوادگی
  • راضیه نصیرزاده، خدیجه زال پور صفحه 161
    شکل گیری مفهوم خداوند در کودکان و نقش چهره های دلبستگی در پیدایش و تحول این مفاهیم، به ویژه در دهه های اخیر مورد توجه روان شناسان قرار گرفته است. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تجربه فقدان بر ادراک کودکان در مورد مادر، پدر و خداوند طراحی و اجرا گردید. در این پژوهش که از نوع علی مقایسه ای است، از میان کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی نواحی چهارگانه شهر شیراز، تعداد 126 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. سه مقیاس افتراق معنایی آزگود در مورد ادراک کودک از پدر، مادر و خداوند جهت جمع آوری داده های پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس نشان داد بین کودکان دارای تجربه طلاق والدین، کودکان دارای تجربه فوت والدین و کودکان عادی از نظر اندازه های مربوط به ادراک خداوند، ادراک صفات مهرورزانه خداوند، ادراک صفات مهرورزانه مادر، ادراک پدر و ادراک صفات مهرورزانه پدر تفاوت معناداری وجود دارد. بدین ترتیب که کودکان دارای تجربه فقدان، خداوند و پدر و مادر را کمتر واجد صفات مهرورزانه توصیف می کردند. این تفاوت بین گروه-ها در اندازه های مربوط به ادراک خداوند و ادراک صفات مهرورزانه خداوند، بین گروه های عادی با گروه فوت والدین و در اندازه های ادراک پدر و ادراک صفات مهرورزانه پدر، بین گروه های عادی و گروه دارای تجربه طلاق والدین نیز بود. هم-چنین، در اندازه های ادراک خداوند، ادراک پدر، ادراک صفات مهرورزانه خداوند، ادراک صفات مهرورزانه مادر و ادراک صفات مهرورزانه پدر، بر اساس آن که کودک با چه کسی زندگی می کرد، بین گروه ها تفاوت معناداری وجود داشت. نتایج این مطالعه همسو با الگوی تطابقی دلبستگی به خداوند نشان می دهد، دلبستگی کودک به ویژه به پدر، در نتیجه فقدان با اضطراب همراه بوده و به دلبستگی به خداوند نیز تسری می یابد. در نتیجه، کودک والدی را که از دست داده، و به دنبال آن خداوند، را کمتر واجد ویژگی های مهرورزانه تلقی می نماید.
    کلیدواژگان: فقدان، ادراک خداوند، ادراک والدین
  • اکبر صادقی، شهریار شهیدی، کتایون خوشابی صفحه 175
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت والدین بر کارکرد خانواده های کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی صورت گرفته است. روش پژوهش اندازه گیری مکرر (از نوع طرح تک آزمودنی) است. جامعه آماری شامل مادران دارای فرزند 12-4 ساله مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی می باشد که به بیمارستان رفیده مراجعه کرده اند. نمونه آماری شامل 14 مادر می شود که حاضر به شرکت در پژوهش بوده و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند.ابزار پژوهش، ابزار سنحش خانواده (FAD) می باشد. یافته های حاصل از پژوهش با استفاده از فرمول آماری تحلیل واریانس (انداره گیری مکرر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که در پایان دوره آموزش، کارکرد خانواده به طور معناداری بهبود یافته است. هم چنین پژوهش نشان داد که آموزش مدیریت والدین منجر به افزایش و بهبودی کارکرد خانواده در خانواده های کودکان مبتلا به ADHD شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، کارکرد خانواده
  • فاطمه نیک پرور، لیلی پناغی، علی مظاهری صفحه 187
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییر ملاک های ازدواج در سه نسل، در میان اهالی روستای کبودان از توابع شهرستان قائن انجام شده است، تا علاوه بر تعیین تغییرات در ملاک ها، علل و عوامل مؤثر بر این تغییرات را در بین سه نسل بررسی کند. به این منظور از روش نظریه زمینه ای (GT)، به عنوان یک روش تفسیری استقرائی که مبتنی بر کدبندی داده هاست استفاده شده است. این بررسی یک مطالعه کیفی می باشد که از مصاحبه عمیق و شرکت کننده مشاهده گر استفاده شده است. جهت تحلیل اطلاعات یافته های بدست آمده شامل هشت مقوله عمده می باشند که عبارتند از: کاهش خویشاوندگرایی، اجبار در برابر اختیار، ورود عناصر نوسازی (آموزش مدرن، رسانه های جمعی، رفت و آمد به شهر) و رفاه، الگوبرداری از فرهنگ های غیرمحلی، افزایش تحصیلات، افزایش آگاهی، تغییر شکل خانواده و مقوله هسته این بررسی «جایگزینی نسبی» است که مقولات عمده فوق را در برمی گیرد. بر این اساس، شرکت کنندگان در تغییر ملاک های ازدواج یک جایگزینی نسبی می بینند. نظریه حاضر در قالب یک مدل زمینه ای شامل سه بعد شرایط، تعاملات و پیامدها که خود بیانگر نظریه زمینه ای نهایی می باشد، ارائه شده است.
  • کاوه قبادی، محسن دهقانی، لادن منصور، مریم عباسی صفحه 207
    اگرچه حضور زنان در مشاغل مختلف افزایش قابل ملاحظه ای داشته است، اما هم چنان بخش عمده-ای از مسئولیت های خانه برعهده آن هاست. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر تقسیم کار خانگی میان زوجین، عدالت ادراک شده از تقسیم کار خانگی و تاثیر آن ها بر رضایت زناشویی انجام شد. 162 نفر از زنان شاغل با استفاده از روش نمونه-گیری در دسترس و تعداد 150 نفر از زنان خانه-دار به وسیله روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از میان زنان متاهل شهرستان کامیاران انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، همبستگی جزئی، آزمون t برای گروه های مستقل و رگرسیون گام به گام استفاده شده است. نتایج نشان دادند که بین تقسیم کار خانگی و رضایت زناشویی رابطه بسیار ضعیف، اما میان عدالت ادراک شده از کار خانگی و رضایت زناشویی رابطه قوی تری وجود دارد. مدل به دست آمده از تحلیل رگرسیون بیانگر این است که 9/16 درصد از کل تغییرات رضایت زناشویی توسط متغیرهای عدالت ادراک شده از کار خانگی و سطح تحصیلات و هم چنین 5/5 درصد از کل تغییرات متغیر تقسیم کار خانگی توسط متغیرهای ساعات کاری و تحصیلات همسر تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: تقسیم کار خانگی، جنسیت، رضایت زناشویی، عدالت ادراک شده، نگرش جنسی
  • محسن گل پرور، ژاله طاهری زاده، رضا اسماعیلی صفحه 223
    هدف این پژوهش بررسی نقش ویژگی های روانی شخصیتی زوج های ناسازگار در ایران (اصفهان) و کانادا (تورنتو) در سازگاری زناشویی آن ها است. به منظور دستیابی به این هدف، از جامعه آماری زنان و مردان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان و تورنتو به ترتیب 137 و 71 نفر به عنوان گروه نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس برای پاسخگویی به ابزارهای پژوهش انتخاب شدند. از پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر و هفت زیرمقیاس برگرفته شده از MMPI-2 شامل افسردگی، آشفتگی فکری، ملال ذهنی، ناسازگاری خانوادگی، افکار گزند و آسیب، بیگانگی عاطفی و مشکلات خانواگی به منظور دستیابی به داده های مورد استفاده در پژوهش استفاد شد.
    داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند. در سطح همبستگی در گروه ایرانی بین ویژگی های شخصیتی روانی با سازگاری زناشویی رابطه منفی معنادار (01/0P<) بدست آمد. اما در گروه کانادایی فقط افسردگی، آشفتگی فکری، ملا ل ذهنی، ناسازگاری خانوادگی و مشکلات خانواگی با سازگاری زناشویی دارای رابطه منفی و معناداری (05/0P< یا 01/0P<) بودند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که از بین کلیه ویژگی ها، ناسازگاری خانوادگی و افکار گزند و آسیب در نمونه ایرانی و در نمونه کانادیی فقط ناسازگاری خانوادگی قادر به پیش بینی سازگاری زناشویی هستند.
    کلیدواژگان: ویژگی های روانی، شخصیتی، سازگاری زناشویی، زوج های ناسازگار
  • سوسن باستانی، محمود گلزاری، شهره روشنی صفحه 241
    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای طلاق عاطفی و استراتژی های مواجهه با آن، و به روش نظریه مبنایی انجام شده است. اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق با بیست نفر از زنان مراجعه کننده به یکی از مراکز مشاوره تهران جمع آوری و با استفاده از کدگذاری نظری تحلیل شده اند. زنان در مصاحبه ها پیامدهای طلاق عاطفی را مواجهه خود و فرزندان با فشارها و مشکلات روحی بیان کرده اند. آنان استراتژی های متفاوتی را در مواجهه با طلاق عاطفی دنبال کرده اند؛ استراتژی های زنان را بر اساس هدف می توان به سه دسته رابطه محور، خویشتن محور، و فرزندمحور تقسیم کرد. استراتژی های رابطه محور در صدد اصلاح و بهبودبخشی رابطه همسری است؛ استراتژی های خویشتن محور در جهت بازیابی خویشتن و بهبودبخشی زندگی شخصی اتخاذ شده اند؛ و هدف استراتژی های فرزندمحور نیز بهبودبخشی وضعیت فرزندان در زمینه های مختلف است. هم چنین استراتژی ها بر اساس تاثیری که بر رابطه همسری دارند، به سه دسته مثبت، منفی و خنثی تقسیم می شوند. در مجموع استراتژی های رابطه محور، استراتژی هایی مثبت یا خنثی هستند؛ و استراتژی های خویشتن محور و فرزندمحور استراتژی هایی منفی یا خنثی هستند. نتایج پژوهش تفاوت و حتی در مواردی تضاد در استراتژی های زنان را نشان می دهد، لذا در درمان طلاق عاطفی توجه به تفاوت ها ضروری است و نمی توان به روش های درمانی یکسان برای خانواده های مختلف بسنده کرد.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، زنان، پیامدها، استراتژی ها
|
  • Z. Mahdavi Mazinani M. Mazinani, M.A Page 125
    Two different ages (15 and 18) have been defined by the Iranian Law as the minimum age for employment. More-over، workers aged 15-18 have been referred to as ''adolescent workers'' and special conditions have been set for their employment and work. However، there are some considerati-ons in the Labor Act which challenges with regard to children''s and adole-scents'' working. For example، articles 188، 191، and 189 of the Act provide grounds for the exemption of family workshops and businesses، workshops or firms with less than 10 employees، and certain activities in the agricultural sector from parts of the Act. The above mentioned exemptions، deprive many children and adolescents who are working in the private sector from their welfare rights since the majority of them are working in family busi-nesses، small firms (mainly owned and managed by family members and relatives)، and the agricultural sector. The present paper addresses this issue using a descriptive-analytical method، indicating relevant gaps in the coun-try''s legal system.
  • M. A. Besharat , K. Azizi, H. Poursharifi Page 145
    The main objective of the present study was to examine the relationship between three parenting styles inclu-ding authoritative، authoritarian، and permissive on the with dimensions of perfectionism including self-oriented، other-oriented، and sociallly prescrib-ed in a sample of Iranian families. Three hun-dred and forty two students (184 fem-ales، 156 males). from Tehran schools in sectors 8، 10، 11 and 19 in the academic year 2009-2010 along with their parents (342 fathers، 342 mot-hers) were included in this study. Students and their parents were asked to complete the Tehran Multidimen-sional Perfecti-onism Scale (TMPS; Besharat، 2007) and Parental Autho-rity Questionnaire (PAQ; Buri، 1991)، respectively. Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics in-cluding the mean، standard deviation، Pearson''s correlation coefficient، and regression analysis. Results revealed that only father''s authoritarian style was significantly associated with dim-ensions of perfectionism in children، and father''s authoritative style pre-dicted changes in children''s other-oriented perfectionism. It can be conc-luded that authoritarian style of pare-nting effect on the development of children''s perfectionistic characteris-tics.
  • R. Nasirzadeh , Kh. Zalpour Page 161
    Conceptualization of God in chil-dren and the role of attachment figures in genesis and the development of this concept have been investigated by psychologists، especially in recent de-cades. This study aimed to investigate the impact of experiencing loss on child’s perception of God، mother and father. In this casual-comparative study، a sample of 126 primary school students from Shiraz was selected through multistage stratified random sampling. Osgood’s Semantic Differential Scales were used for data collection. The results of the analysis of variance showed a significant difference betw-een the children with the experience of parents’ divorce، parents’ death and children without a loss experience in the perception of God، perception of father، and loving characteristics of God، father and mother. Children with loss experience perceived God، father and mother with less loving char-acteristics. In the perception of God and loving characteristics of God، the difference between children with the experience of parents’ death and children without a loss experience was significant. In the perception of father and loving characteristics of father، there was a significant difference between children with the experience of parents’ divorce and children without a loss experience. These res-ults are consistent with correspo-ndence pattern of attachment to God which states that loss experience causes anxiety in child attachment especially، to father، and this would affect attachment to God. Therefore، the child perceives the lost parent and God with less loving characteristics.
  • A. Sadeghi Sh. Shahidi, K. Khooshabi Page 175
    The aim of the present research was to study the effectiveness of parent management training on family functi-on in children with Attention Defi-cit/Hyperactivity Disorder. A single subject repeated measure design was used in the study. The population co-nsisted of mothers who had children between 4 and 12 years of age with ADHD in Rofaide hospital. The sam-ple group consisted of 14 mothers who volunteered to take parting in the study. The instruments included the Child Symptoms Inventory (CSI) & Family Assessment Device (FAD). Results showed the training، family functions were improved significantly. The pres-ent research confirmed the hypothesis that parent management training leads to increased and facilitated family functions in the family of children with ADHD.
  • F. Nikparvar, L. Panghi , A. Mazaheri Page 187
    The aim of this survey is to look into the alteration of marriage cri-teria in three successive generations among the people of Kaboodan village in the city of Qaen. It seeks to investigate not only the changes in the criteria but also the reasons and causes of such alterations. The method used for data analysis was of grounded theory as an expository apriority method on the basic of data codification. Findings included 8 major category-ies، namely، decrease in kinfolk، coercion versus liberty، elements of renovation (modern education، publ-ic media، commuting to towns and cities) welfare، imitating non-native cultures، growth of education، incre-ase of knowledge، disfiguration of families، and the core category of «relative replacement». The present theory is offered within a ground model including three factors of circumstances، interactions and con-sequences.
  • K. Ghobadi , M. Dehghani , L. Mansour, M. Abbasi Page 207
    Housework، its determinants and the outcomes of household labor division came into the focus of research in 1990s. While the number of women who work outside the house is significantly increasing، they still have the responsibility of housekeeping and child rearing. This research aims to study household labor division and its determining factors، the perceived fairness of household labor division، and their impact on marital satisfaction. The statistical population of this study included all employed married women and housewives in Kamyaran، Kordestan Province، Iran. A group of 162 employed married women was selected through convenient sampling method، and 150 housewives through multi-cluster sampling method. A series of statistical analyses including Pearson correlation coefficient، t-test، partial correlation and regression analysis was used to study the rela-tionship between the variables. According to the results of the research، in women، there is a positive، but weak، relationship between house-hold labor and marital satisfaction، but the relationship between perceived fairness of household labor and marital satisfaction is a stronger one. According to the model extracted from regression analysis، 16. 9 percent of the variance of marital satisfaction can be accounted for by perceived fairness and 5. 5 percent of the variance of household labor division can be expl-ained by the work hours and husba-nd’s education variables.
  • M. Golparvar, J. Taherizadeh. M., R. Esmaili Page 223
    The purpose of this research was to investigate the role of psychological-personality characteristics of maladju-sted spouses in Iran (Esfahan) and Canada (Toronto) in marital adjustment. The sample included males and females who referred to counseling centers in Esfahan and Toronto، 137 and 71 re-spectively، using convenience sampling. Research instruments were Spanier’s marital adjustment questionnaire and seven subscales of MMPI-2 including depression، thought confusion، subje-ctive boredom، familial maladjustment، paranoia thought، affective alienation and familial problems. Data were analyzed with the use of Pearson’s correlation coefficient and stepwise regression analysis. In the Iranian group، results showed that there are negative significant relations between psychological-personality characterist-ics and marital adjustment (P<0. 01). In the Canadian group، there are negative significant relations between depression، thought confusion، subje-ctive boredom، familial maladjustment and familial problems with marital adjustment (P<0. 05 and P<0. 01). The results of stepwise regression analysis showed that in the Iranian group، familial maladjustment and paranoid thoughts have the predictive power for the prediction of marital adjustment. However، in the Canadian sample group، only familial maladjustment exhibited such a predictive power.
  • S. Bastani , M. Golzari , Sh. Rowshani Page 241
    The aim of this research is to study the outcomes of emotional divorce and strategies to deal with it، and is fulfilled by the method of grounded theory. The data were gathered through in-depth interviews with 20 women who visited one of the counseling centers in Tehran، and are analyzed by theoretical coding. In these interviews، women expressed their and their children’s exposure to emotional pressures and problems as the outcomes of the emotional divorce. They followed different strategies confronting emotional divorce; three types of strategies can be distingui-shed based on women’s goals: rela-tionship-centered، self-centered and child-centered. The relationshipcent-ered strategies are aimed to modify and improve marital relationship; the self-centered strategies are adopted for self detection and as an attempt to improve personal life; and the goal of child-centered strategies is to improve children’s conditions in different respects. Women’s strategies can also be distinguished based on their effects on marital relationship; we can divide them into positive، negative، and neutral strategies. Overall، the relationship-centered strategies are positive or neutral strategies; self-centered and child-centered strategies are negative or neutral strategies. Findings show that women’s strategies are different and in some cases opp-osite، so if we are to treat emotional divorce، we should pay attention to the differences، and we cannot depend on the same treatment for different families.