فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 43-44 (پاییز و زمستان 1389)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 43-44 (پاییز و زمستان 1389)

  • 290 صفحه، بهای روی جلد: 21,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید محمد نقیب صفحه 7
    خداوند متعال، پیامبر اسلام را با صفاتی برجسته، ویژگی ها و امتیازاتی خاص بر دیگر پیامبران و سایر مخلوقات، برتری داده است. ویژگی های پیامبر به خصایص النبی معروف شده است. خصایص النبی یکی از مباحث قدیم و در عین حال کمتر کاویده شده سیره پیامبر اعظم است که برخی از این خصایص به سبب حساسیت و عدم شناخت دقیق آنها، دست مایه مغرضان و شبهه افکنان قرار گرفته است. درباره ضرورت پرداختن به این موضوع دو رویکرد در میان عالمان شیعه و اهل سنت وجود دارد؛ برخی بر این باورند که این خصایص، مخصوص پیامبر است و با وفات آن حضرت، آنها نیز منقضی می شوند و نیازی به بررسی آنها نیست و برخی دیگر معتقدند که بررسی این خصایص به دلیل لزوم شناخت کامل پیامبر و دفاع از ایشان ضروری و واجب است. در این پژوهش، رویکرد عالمان متقدم و متاخر شیعه و اهل سنت به این موضوع و ویژگی های هر کدام بررسی می شود و در نهایت، ضرورت پرداختن به موضوع خصایص النبی تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: خصایص النبی، پیامبر(ص)، سیره نبوی، تاریخ نگاری اسلامی، سیره پژوهی
  • صادق آیینه وند، مریم علوی صفحه 31
    طه حسین از اندیشمندان بزرگ مسلمان در قرن حاضر است که در آثار خود با روش های علمی و تحلیل برون دینی به بررسی حوزه-های مختلف تفکر اسلامی می پردازد. وی دارای آثار برجسته ای در حوزه تاریخ اسلام است. از آن جا که در پی تحولات دو قرن اخیر و فروپاشی امپراطوری عثمانی در کشورهای عربی، جریانی با تاکید بر مفاهیم عربی و نژاد عربی پدید آمده است و طرفداران این جریان می کوشند دلایلی برای تحکیم پایه های حکومت امویان و توجیه عمل کرد ایشان ارائه دهند، پژوهش حاضر در درجه اول با نگاهی تاریخی در پی دستیابی به نگرش طه حسین در مورد مبانی مشروعیت یک حکومت و در درجه دوم در پی بررسی دیدگاه وی پیرامون مشروعیت یا عدم مشروعیت خلافت اموی با تاکید بر شخص معاویه است.
    کلیدواژگان: طه حسین، حضرت علی (ع)، خلافت اموی، معاویه، مشروعیت
  • محسن الویری، قدسیه خدامی صفحه 65
    حقیقت وعینیت تاریخی دو مولفه مهم فلسفه انتقادی تاریخ محسوب می شوند. امکان دست یابی به حقیقت تاریخی و میزان عینی بودن گزاره های آن، در مکاتب مختلف فلسفی و تاریخی بسته به نظام فکری، دیدگاه نظری و رویکرد روشی آن ها تعریف های مختلفی دارد و میزان خاصی از اعتبار و وثوق را به خود اختصاص می-دهد. این میزان اعتبار در دوره های جدید به ویژه در دوران سلطه مدرنیسم با چالش های جدی روبرو شد. با این حال ظهور برخی رویکردهای نو و انتقادی، در دوران پست مدرنیسم فضای مناسبی را برای طرح اندیشه های جدید با گرایش های دینی فراهم آورده است. پژوهش حاضر بر آن است تا در یک بررسی مقدماتی با مروری بر دیدگاه نظری و مبانی معرفتی نهج البلاغه درباره شناخت تاریخی و امکان تحقق آن، جایگاه حقیقت و عینیت تاریخی را از منظر امیرالمومنین مشخص کند. از بررسی های صورت گرفته، چنین بر می آید که امکان شناخت تاریخی از منظر امیرالمومنین در گستره نهج البلاغه امری بدیهی است و یکی از ارکان معرفت و یقین را تشکیل می دهد. هم چنین دست یابی به حقیقت امری امکان پذیر است و رویدادهای تاریخی تنها به جنبه-های مادی و محسوس که با ابزار تجربی و حسی بتوان آن را درک کرد، محدود نمی شوند. از طرفی از داده های نهج البلاغه چنین بر می آید که عینیت فارغ از ارزش گذاری امری محال است، اما این به معنای دخالت ذهن برای تحریف یا همسوسازی تاریخ با پیش فرض های مورد قبول فرد نیست.
    کلیدواژگان: معرفت تاریخی، حقیقت تاریخی، عینیت تاریخی، علمیت تاریخ، نهج البلاغه
  • یدالله مقدسی صفحه 93
    گزارش های متفاوتی درباره تاریخ شهادت امام حسن مجتبی ارائه شده است که تاریخ های هفتم و بیست و هشتم صفر در میان شیعیان مشهورتر از سایر گزارش ها هستند. این پژوهش برای پی بردن به زمان دقیق شهادت امام حسن مجتبی، ابتدا گزارش های منابع شیعه و اهل سنت را درباره تاریخ شهادت آن حضرت بررسی می کند. سپس به نقد ابعاد مختلف گزارش هفتم صفر، مانند شخصیت راوی، صحت انتساب گزارش به وی، فاصله زمانی میان وقوع رخداد و راوی و اشتباه در نسخه برداری می پردازد. و پس از بررسی گزارش بیست و هشتم صفر به روشی مشابه آن را بر گزارش هفتم صفر ترجیح می دهد.
    کلیدواژگان: امام مجتبی(ع)، هفتم صفر، بیست و هشتم صفر، تاریخ امامت، امامت پژوهی
  • احمد فلاح زاده صفحه 121
    بررسی ویژگی های خاندان سرشناس و حدیث گرای بنی زبیر به پژوهشگران تاریخ و فقه، کمک می کند تا با چگونگی شکوفایی و افول این دودمان و نقش ایشان در جریان های تاریخی و فقهی آشنا شوند. آل زبیر از خاندان هایی بسیار مشهور در تاریخ اسلام هستند. ایشان فعالیت خود را با تلاش برای رسیدن به خلافت آغاز کردند و هم زمان به نشر احادیث پرداختند. بیشتر روایت های ایشان، تلاشی بود برای جلوه بخشی به این خاندان و موثر نشان دادن نقش زبیریان در تاریخ صدر اسلام. این پژوهش به بررسی ویژگی های خاندانی این تبار، فعالیت ها و روابط ایشان با علویان، امویان و عباسیان می پردازد.
    کلیدواژگان: آل زبیر، زبیربن عوام، عبدالله بن زبیر، نشر حدیث، بنی هاشم، بنی امیه، بنی عباس
  • محمدجعفر اشکوری صفحه 173
    آثار جغرافیایی قرن های سوم و چهارم هجری به دو مکتب جغرافیایی عراقی و بلخی تقسیم می شوند و محققان ویژگی های خاصی را برای هریک از آنها بیان کرده اند. پژوهش حاضر با بررسی و تحلیل آثار ابن خرداذبه، یعقوبی و ابن رسته، نمایندگان برجسته مکتب جغرافیایی عراق، به تبیین ویژگی های خاص این مکتب و هریک از این جغرافی نویسان می پردازد. هدف از این پژوهش اثبات این فرضیه است که شباهت های فراوانی میان مطالب و روش پژوهش این جغرافی نویسان وجود دارد، اما آن ها به دنبال روشی کلی، مشخص و از پیش تعیین شده نبودند و هریک اصول و روش خاصی را در آثار خود به کار برده اند. به نظر می-رسد به جای مکتب های مختلف، بهتر است از «مکتب جغرافیایی» اسلامی سخن گفت.
    کلیدواژگان: جغرافیای اسلامی، ابن خرداذبه، ابن رسته، یعقوبی، المسلک و الممالک
  • علی اکبر عباسی صفحه 203
    دولت اموی در اواخر قرن اول هجری، زبان فارسی دیوان ها را به عربی تبدیل کرد. اما این امر در خراسان با تاخیر انجام شد. در ابتدا گفت وگو میان اهالی بومی خراسان و اعراب ساکن در آن دیار مشکل بود و به تدریج آنان با اصطلاح های مهم زبان های یک دیگر آشنا شدند. فراگیری زبان گروه مقابل، برای نسل دوم آسان تر بود. اعرابی که مسئولیت اداری داشتند و با مردم در ارتباط بودند تا حدودی زبان فارسی را فرا می گرفتند. برخی از داعیان عرب عباسی، زبان فارسی را یاد گرفتند تا امر دعوت را در میان بومیان خراسان گسترش دهند، بومیانی نیز که از سوی عرب ها در پست های مهم منصوب می شدند و به ویژه کسانی که قصد یادگیری علوم اسلامی را داشتند، زبان عربی را فرا می گرفتند. یک نسل پس از ورود اعراب به ایران، نحویون بزرگی در ادب عربی در میان بومیان ایرانی پیدا شدند.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، زبان عربی، دولت اموی، امور اداری، خراسان، علوم اسلامی
  • سیدعلی موسوی نژاد، علی یزدانی صفحه 227
    جنوب جزیره العرب که در کتیبه های باستانی به نام یمنت خوانده می شود از سال1200 پیش از میلاد دارای نظام های حکومتی بوده است. مورخان به این سرزمین به سبب پیشینه تاریخی آن در دوران های پیش و پس از ظهور اسلام توجه کرده اند. هم چنین در قرآن، توجه ویژه ای به این منطقه شده است. این پژوهش تاریخی به حوادث پس از ظهور اسلام در این سرزمین می پردازد و پیدایش و تطور دولت زیدی در یمن و تحولات آن را در میانه سال های 280 298 ق / 893 911 م بررسی می کند. پیدایش این دولت در یمن و فعالیت امامان زیدی و شیعیانشان در این بخش از جهان اسلام سبب شد این دولت، تنها حکومت زیدی باشد که بیش از هزار سال پایدار بماند.
    کلیدواژگان: زیدیه، طبرستان، یمن، الهادی الی الحق، صعده
  • ترجمه: دکتر انور رصافی صفحه 271
|
  • Naqib, Seyyed Mohammad Page 7
    The almighty God priories the holy prophet to other prophets and creatures with salient attributes, properties and particular priorities. The prophet's properties have been famous for khasayes al- Nabi. Khasayes al- Nabi is considered as one of the ancient and less surveyed issues of prophet's conduct some of which affected by dishonest and deceitful people due to sensitivity and not recognizing them. Around the necessity of considering this issue, there exists two approaches among Shiite and Sunnite scholars; some believe that these properties belong to the prophet and they will be expired by his farewell and there would be no need to be investigated. And some others believe that the investigation of these properties is essential due to the necessity of perfect recognition of holy prophet and defend of him. In this research, the precedent and later scholar's approach of Shiite and Sunnite and the properties of each of them will be investigated and finally, the necessity of considering the issue of Khasayes al- Nabi will be mentioned.
  • Aeenehvand, Sadeq, Alavi, Maryam Page 31
    Taha Hossein, one of the great Muslim scholars of the present century investigated different areas of Islamic thought through scientific method and out-of-religion analysis. He is of salient works in the area of history of Islam. Following the evolutions of the recent two centuries and the collapse of Ottoman emperorship in Arabic countries, it has been made a current emphasizing on Arabic concepts and Arabic race and the followers of this current try to present some reasons for the stability of Umayyad government and the justification of their action. The present research firstly looks for achieving Taha Hossein's approach around bases of legitimacy of a government and secondly, investigating his approach around legitimacy or illegitimacy of Umayyad government emphasizing on Muawiyah himself.
  • Alviri, Mohsen, Khoddami, Qodsieh Page 65
    The truth and historical objectivity are considered as two important elements of critical philosophy of history. The possibility of achieving historical truth and the amount of objectivity of its arguments is of various definitions in different philosophical and historical schools depending on intellectual system, theoretical view and their methodological approach and it devotes a special amount of validity and reliability to itself. This amount of validity in the recent periods particularly in the period of Modernism domination confronted with serious challenges. However, the appearance of some new and critical approaches in the period of post modernism provided an appropriate situation for developing new thoughts with religious tendencies. The present research is to clarify the position of truth and historical objectivity in view of Amir al- Mumemin Ali through a primary survey and a review on theoretical approach and insightful bases of Nahj ol- Balaqeh around historical insight and possibility of its achieving. The surveys display that the possibility of historical insight in view of Amir al- Mumenin in the extent of Nahj ol- Balaqeh will be an evident issue and it forms one of the principles of insight and certainty. However, achieving the truth would be possible and historical events are not limited to material and tangible attractions to be comprehended via experimental and sensible tools. In one hand it turns out from the data of Nahj ol- Balaqeh that the objectivity without evaluation would be impossible, but it doesnt mean the interference of mind to alter or parallel the history with the acceptable hypotheses of individuals.
  • Moqaddasi, Yadollah Page 93
    It has been presented different reports on the date of martyrdom of Imam Hassan Mojtaba (PBUH). The dates of 7th and 28th of Safar are more well-known among Shiites. To find out the exact time of Imam Hassan Mojtaba Martyrdom, this research investigates the reports of Shiite and Sunnite sources on the date of Martyrdom of Imam Hassan Mojtaba (PBUH). After that, it criticizes various aspects of 7th Safar report, such as the character of narrator, the rightness of attribution of report to him, the interval of time between the occurrence of event and the narrator and wrongness in copy making and after interpretive investigation of 28th Safar in a similar way, the research priories it to the report of 7th Safar.
  • Fallahzadeh, Ahmad Page 121
    The investigation of characteristics of well-known and traditionist Zobairid's household assists the history and jurisprudence researchers to get acquainted with the way of promotion and demotion of this household and their role in the historical and jurisprudential currents. Zobair's family is considered as one of the most famous household in the history of Islam. They initiated their activities endeavoring to become caliph and simultaneously they distributed traditions. Most of their narrations were a try out to manifest this household and showing the role of Zobairids so effective in the history of beginning of Islam. This research is to investigate the household properties of this family, their activities and their relationships with Alawites, Umayyads, and Abbasids.
  • Ashkvari, Mohammad Jafar Page 173
    Geographic works of the third and forth centuries are divided into two geographic schools of Iraqi and Balkhi and each of them has been mentioned special properties by the researchers. The present research mentions the special properties of this school and each of these geographers through investigating the works of Ibn e- Khordazbeh, Yaqubi and Ibn e- Rosteh and the salient representatives of Iraq geographic school. The purpose of this research is to prove this hypothesis that there exists a great amount of similarities among materials and the way of investigation of geographers that they didnt follow a general, definite and predetermined method and each one applied a special method in their works. It seems it's better instead of different schools, to talk about "Islamic Geographic School".
  • Abbasi, Aliakbar Page 203
    In the end of the first century, Umayyad government changed the Persian language of divans into Arabic but this issue was delayed in Khorasan. At first, the communication between the natives of Khorasan and the inhabitant Arabs of that land was difficult and gradually they got acquainted with the essential expressions of each other's languages. Learning of the language of the opposite group was easier for the second generation. Arabs who were officially responsible and had relationship with people could learn Persian language to some extent and some Abbasid Arab inviters learned Persian to develop the invitation issue among natives of Khorasan. The natives who were appointed for important positions and particularly those who were going to learn Islamic sciences learned Arabic language. About one generation after the entrance of Arabs to Iran, there were found some grammarians of Arabic literature among Iranian natives.
  • Musavinezhad, Seyyed Ali, Yazdani, Ali Page 227
    The south of Arabian Peninsula called Yamnet in archaic inscriptions had been of governmental systems from 1200 A. C. This land has been the center of attention of historians due to its historian background in the periods of before and after Islam appearance. However, it has been paid a special attention to this area in Holy Quran. This historical research considers the events after the appearance of Islam in this land and the genesis and evolution of Zayd government in Yemen and its evolutions in the middle of 280-298 / 893- 911. The genesis of this government in Yemen and the activity of zaydi Imams and their Shiites in this section of world of Islam made it be the mere zaydi government that was stable over one thousand years.