فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال چهارم شماره 6 (آذر 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • مجتبی پارسا *، علیرضا باقری، باقر لاریجانی صفحه 1
    گفتن خبر بد به خود بیمار، حتی در کشورهایی که امروزه رویه ی معمول چنین است، سابقه ی دیرینه ای ندارد. در این مورد بین بیماران و پزشکان اختلاف نظر وجود دارد. بسیاری از پزشکان تمایلی به گفتن خبر بد ندارند که این موضوع در اکثر موارد بر خلاف میل بیماران است. اختلافات فرهنگی در دیدگاه پزشکان در انتقال اخبار بد موثر است. مثلا در کشورهای اروپای شمالی و ایالات متحده رویه ی معمول اکثر پزشکان این است که تشخیص را به بیمار بگویند، اما در کشورهای اروپای جنوبی وشرقی یا بسیاری از کشورهای آسیایی ممکن است چنین اطلاعاتی به بیماران داده نشود. هم چنین، در جامعه ی ایرانی هم پزشکان ترجیح می دهند تا اطلاعات مربوط به بیماران را به جای خود بیمار به خانواده ی آن ها بگویند. همین اختلافات فرهنگی در دیدگاه مردم نیز تاثیر می گذارد. مثلا اکثر مردم در کشور های غربی موافق گفتن اخبار بد توسط پزشکان به بیماران هستند ولی در کشورهای دیگر همیشه دیدگاه مردم این نیست. اما به طور کلی امروزه، نظر غالب این است که باید اخبار بد را به اطلاع خود بیمار رساند. از جمله مزایای این کار، می توان به حفظ و تقویت اعتماد بین پزشک و بیمار، جلوگیری از ضرر رسیدن به بیمار، افزایش رضایت بیماران و کاهش اقدامات قانونی علیه پزشکان اشاره نمود. اما استثنائاتی هم در گفتن خبر بد وجود دارد که مهم ترین آن ایجاد آسیب روانی جدی در بیمار است. میزان و محتوای اطلاعاتی که پزشک باید ارائه دهد براساس شرایط هر بیمار متفاوت است. اما نکته ی مهم این است که دادن خبر بد، مهارت های ارتباطی خاصی نیاز دارد که کادر پزشکی باید آن ها را بیاموزد.
    کلیدواژگان: خبر بد، حقیقت گویی، مهارت ارتباطی، اخلاق پزشکی
  • اصغر صفری فرد، سعید ریوندی، سید محمد اکرمی* صفحه 15
    به رغم پیشرفت علم و فن آوری، تاکنون بشر از ساخت ماده یا محلولی که بتواند کمبود ماده ی حیاتی خون را در بدن انسان جبران کند، عاجز مانده است. کمبود خون، جز از طریق انتقال خون به بدن انسان قابل جبران نیست و این ماده ی حیات بخش، از بدن فرد اهداکننده آن تامین می گردد. ایمنی و سلامت آن بستگی به اطلاعاتی دارد که توسط فرد داوطلب اهدای خون بیان می شود و وظیفه ی اخلاقی حکم می کند که وی در ارائه ی این اطلاعات، نهایت صداقت را داشته باشد. از سوی دیگر، اهدا و دریافت خون، دارای مسائل اخلاقی و حقوقی ویژه ای است که باید مراعات گردد. بدین منظور در سال 1980، مجمع بین المللی انتقال خون در مونترال، آیین نامه ی اخلاقی اهدای خون را تصویب کرد. طبق مفاد این آیین نامه، بر دسترسی به خون عاری از خطر، رایگان بودن آن، عدم نیاز به جایگزینی خون اهدایی، رضایت آگاهانه ی دریافت کننده ی خون، حق عدم پذیرش خون توسط دریافت کننده و حق مطلع شدن از آسیب وارده به هنگام وقوع آن تاکید شده است. این نوشتار تلاش دارد تا با تکیه بر اصول اسلامی و قوانین کشور، به برخی نکات مهم مربوط به اصول اخلاق پزشکی اهدای خون بپردازد.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، انتقال خون، اهدای خون
  • امیراحمد شجاعی *، فرشته ابوالحسنی نیارکی صفحه 27
    شرایط بحرانی شرایطی است که تشابه بسیار کمی با شرایط عادی دارد. تعاریف بسیاری برای بحران و شرایط بحرانی ارائه شده است و مولفه های زیادی را برای آن می توان منظور کرد اما آن چه در همه ی تعاریف و همه ی شرایط بحرانی یافت می شود تلفات و صدمات جانی است. هر جا صدمات جانی مطرح باشد به تبع آن مراقبت های پزشکی از مصدومان نیز مطرح خواهد بود. یعنی در هر حال، هنگام بحران حضور کادر پزشکی اعم از پزشک یا دیگر مراقبان سلامت لازم است.
    ارائه ی خدمات سلامت در دو دسته ی کلی قرار می گیرند. یکی هنگام شرایط عادی و دیگری هنگام شرایط بحرانی و از آن جا که شرایط بحرانی با شرایط عادی تفاوت کلی دارد، مسوولیت های اخلاقی مراقبان سلامت هم در شرایط عادی و شرایط بحرانی متفاوت خواهد بود.
    برای تبیین اخلاق پزشکی (یا به شکل عام تر، اخلاق در مراقبت های سلامت) در شرایط بحرانی به دو موضوع کلی باید پرداخت؛ یکی مسوولیت های اخلاقی مراقبان سلامت و دیگری حل اثر بخش مسائل اخلاقی مربوطه. موضوع دوم بسیار گسترده است و در این مقاله با اشاره ای جزئی از کنار آن می گذریم. اما در خصوص تبیین مسوولیت های اخلاقی مراقبان سلامت در بحران دو نگاه می توان داشت. یکی نگاه شخص گروانه و فردی که البته تحویلی و خردانگارانه است و دیگری نگاه سیستمی وراهبردی که البته کامل تر و همه جانبه تر است. در نگاه سیستمیک برای تدوین اخلاق به سه جزء باید پرداخت. اول، اصول اخلاقی، دوم کدهای اخلاقی و سوم منشور چندوجهی اخلاق سازمان. که در این مقاله اشاره ای کوتاه به اصول و کدها کرده و به ذکر یک نمونه از اصول و کدها که در جمعیت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر حاکم است اکتفا می کنیم.
    شرایط بحرانی به قدری وسیع و پردامنه هست که نمی توان به یک شکل واحد و به طریق موضوع محور (subject oriented) در مورد آن ها صحبت کرد و لازم است حوزه های گوناگون بحران احصا شده و مسائل هرکدام استخراج شود و آن گاه با رویکردی مساله محور (problem oriented) به آن ها نگریست و پژوهش کرد. از سوی دیگر، لازم است اخلاق پزشکی و مراقبت در شرایط بحرانی جزء اولویت های وزارت بهداشت و دیگر سازمان های مربوطه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، بحران، تریاژ
  • حسین اترک* صفحه 39
    شبیه سازی انسان یکی از مسائل جدیدی است که جواز یا ممنوعیت آن به لحاظ اخلاقی و دینی مورد نزاع و اختلاف است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، پس از بیان مفهوم شبیه سازی و تاریخچه ی مختصری از آن، به تبیین و تحلیل اصل غایات کانت پرداخته و سعی نموده است جواز یا ممنوعیت صورت های مختلف شبیه سازی انسان را بر اساس تفسیرهای مختلف از اصل غایات روشن کند. بر اساس اصل غایات کانت، هر گونه رفتاری که باعث شود انسانیت دیگران به عنوان وسیله ی صرف اخذ شود نه هدف و غایت، ممنوع و غیر اخلاقی است. تفاسیر مختلفی از غایت قرار دادن انسانیت شده است: این که در مورد انسانی بدون اطلاع و آگاهی اش کاری انجام ندهیم؛ به آزادی، اراده و استقلال او احترام بگذاریم؛ به سعادتمندی او کمک کنیم؛ به انسانیت دیگران احترام بگذاریم. نتیجه این که بر اساس اصل غایات کانت، هر نوع شبیه سازی که در آن انسانیت انسان ها وسیله ای برای غایتی دیگر، ورای انسانیت شان اخذ شود ممنوع است. از این رو، شبیه سازی برای تولید گروه زیادی از انسان های همسان ژنتیکی برای استفاده در جنگ یا در زمان صلح برای انجام کارهای سخت و طاقت فرسا، تکثیر افراد نابغه و سرشناس علمی، سیاسی و نظامی و...، تولید فرزندان ژنوتیپ دلخواه، جایگزین کردن همسر، فرزند یا بستگان تازه درگذشته، ممنوع است. اما آن نوع شبیه سازی که در آن انسانیت فرد تولید شده هدف قرار گرفته و شبیه سازی به سعادت او و دیگر انسان ها کمک می کند و استقلال و آزادی اراده ی انسان تولید شده را محدود نمی کند و رضایت ضمنی او بر این کار قابل استنباط است، جایز است مانند شبیه سازی درمانی جهت تولید بافت و اعضای پیوندی و شبیه سازی برای کمک به زوجین نابارور و کمک به تولد نوزادان سالم بدون ژن های معیوب.
    کلیدواژگان: شبیه سازی انسان، کانت، اصل غایات
  • مسعود کثیری *، مرتضی دهقان نژاد صفحه 50
    قرنطینه، به عنوان یکی از راه های جلوگیری از شیوع بیماری، همواره از قدیم مورد توجه کشور های درگیر در امرتجارت بود. در کشور ما هم قرنطینه از قبل مورد توجه واقع گشته بود ولی هیچ گاه به صورت علمی، موثر و کارآمد، اجرا نشده بود. این ناکارآمدی دلایل مختلفی داشت. ایجاد قرنطینه در ایران با شیوه ی حکومت آن روز و نگرش مردم نسبت به چنین پدیده های جدیدی مشکلات زیادی را پیش روی مردم و مسوولان حکومت قرار می داد.
    یکی از کشورهایی که به دلایل گوناگون، تمایل به ایجاد قرنطینه در مرزهای ایران، به خصوص در بنادر خلیج فارس داشت، امپراتوری بریتانیا بود. حجم فراوان مبادلات تجاری بین ایران و انگلیس و نزدیکی و هم مرزی ایران با کشور هندوستان که نبض اقتصادی بریتانیا بود، هم چنین اهداف توسعه طلبانه و رقابت با دولت روس، از جمله دلایل علاقه ی این کشور به ایجاد قرنطینه و جلوگیری از شیوع بیماری های همه گیر، هم چون وبا و طاعون، در بنادر جنوبی ایران بود.
    در این مقاله سعی بر این است که ضمن تعریف قرنطینه، به صورت اجمال به تاریخچه و لزوم اجرای آن در ایران پرداخته و سپس با تکیه بر اسناد و منابع، به بررسی مشکلاتی که بر سر راه اجرای آن وجود داشت بپردازیم. در قسمت پایانی این نوشتار به بررسی اقدامات ایران و انگلیس در ایجاد قرنطینه در بنادر جنوبی ایران پرداخته و بیان خواهد شد که چگونه ناکارآمدی دولت ایران در اجرای مقررات قرنطینه و اداره ی آن ها، زمینه ساز نفوذ و دخالت دول استعمارگر آن زمان در مرزهای ایران شد.
    کلیدواژگان: قرنطینه، خلیج فارس، ایران
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا سادات منظری، عیسی محمدی*، عباس حیدری، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف، محمدجعفر مدبر عزیزی، ابراهیم خالقی صفحه 63
    هدف از این مطالعه کشف و بررسی درک و معنای مرگ مغزی در خانواده ی بیماران مرگ مغزی کاندید درخواست اهدای عضو هنگام مواجهه و اطلاع از تشخیص مرگ مغزی بیمارشان می باشد.
    این تحقیق مطالعه ای کیفی با رویکرد تحلیل محتوی است. فرایند جمع آوری داده ها مشتمل بر 38 مصاحبه ی بدون ساختار و عمیق با 26 خانواده ی بیماران مرگ مغزی کاندید درخواست اهدای عضو همراه با یادداشت های عرصه است. نمونه گیری به صورت هدفمند از تیرماه 1387 آغاز و تا مرحله ی اشباع - آذر 1389- ادامه یافت. تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری به روش آنالیز محتوای کیفی انجام گرفت.
    تحلیل داده ها منجر به استخراج 17طبقه و 4 درونمایه شد که بیانگر تجارب و درک خانواده از مفهوم مرگ مغزی هنگام اطلاع از تشخیص آن است و شامل: تضاد و کشمکش درونی، پرده ی درون بر واقعیت بیرون، حس فقدان و سوگ قریب الوقوع، تسلیم و پذیرش است.
    یافته ها نشان می دهد مواجه شدن با تشخیص مرگ مغزی برای خانواده به معنی وارد شدن در فضایی پر از چالش، تضاد و ابهام می باشد که با بروز عواطف غم افزای سوگ و بعضا واکنش های روان شناختی دفاعی نیز پیچیده تر می شود. توصیه می شود دست اندرکاران درخواست اهدای عضو ابتدا فضا و زمینه ی لازم برای درک و پذیرش واقعیت مرگ مغزی را برای خانواده فراهم ساخته و سپس با درنظر گرفتن تجربه و برداشت های خانواده از این موقعیت پیچیده و توجه به حل تعارضات و ابهامات درونی آن ها، به درخواست اهدای عضو بپردازند.
    کلیدواژگان: مرگ مغزی، اهدای عضو، تحقیق کیفی
  • محمدرضا حیدری، منیره انوشه*، تقی آزاد ارمکی صفحه 75
    مرحله ی احتضار بیماران جزء رویدادهای دردناک و از دشوارترین تجارب برای پرستاران به حساب می آید. مراقبت از بیماران محتضر با رعایت موازین فرهنگی او و خانواده، یکی از وظایف حرفه ای پرستاران است و شناخت و تبیین تجارب روزمره ی پرستاران در مراقبت فرهنگی از بیماران محتضر در تعیین و تعریف استانداردهای مراقبتی مربوطه کمک کننده و مفید خواهد بود. به دلیل کمبود چنین مطالعاتی این پژوهش با هدف تبیین تجارب پرستاران در مراقبت فرهنگی از بیماران محتضر صورت گرفت.
    پژوهش حاضر مطالعه ای کیفی با روش تحلیل محتوا است. 18 پرستار بالینی شاغل در بیمارستان های آموزشی تهران در سال 89-1388، به روش نمونه گیری هدفمند در مطالعه شرکت و داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند چهره به چهره جمع آوری گردید. محتوای مصاحبه ها نسخه برداری و با روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها در دو درون مایه ی مواجهه ی فرهنگی و مهارت فرهنگی دسته بندی شدند. درون مایه ی مواجهه ی فرهنگی دارای دو درون مایه ی فرعی درک حضور خانواده و درک فرهنگ سوگواری است. درون مایه ی مهارت فرهنگی دارای 3 درونمایه ی فرعی زمینه سازی برای اطلاع دادن، تسهیل مواجهه با مرگ و تسلی به خانواده است.
    با توجه به یافته های این مطالعه، لازم است پرستاران از موازین فرهنگی بیمار محتضر و خانواده ی او اطلاع و نسبت به آن حساسیت داشته باشند تا بتوانند انتظارات آنان را به نحو احترام آمیزی برآورده کنند که این خود گام مهمی در اصلاح و ارتقاء عملکرد پرستاران و توسعه ی حرفه ای می باشد.
    کلیدواژگان: مرگ، مراقبت فرهنگی، پرستاران
  • امیر اشکان نصیری پور*، محمد علی حسینی، حسن فضایلی راد، عباس کامیابی صفحه 87
    بررسی علل شکایت از کادر درمانی و تلاش در جهت کاهش آن گامی جهت رضایت هر چه بیش تر بیماران و کارکنان پزشکی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه ی علل شکایت بیماران علیه پزشکان با رای صادره متعاقب آن از سوی سازمان نظام پزشکی کرمان بود. این پژوهش از نوع مقطعی (توصیفی - تحلیلی) بود که با بررسی 205 پرونده ی مربوط به شکایت از پزشکان در سازمان نظام پزشکی کرمان طی سال های 88-1383 انجام شد.
    بیش ترین علت شکایت (73/2 درصد) سهل انگاری و عدم رعایت موازین علمی، شرعی و قانونی و بعد از آن 9/3 درصد به دلیل اخذ وجه یا مال خارج از ضوابط قانونی بود. بیش ترین رای صادره شامل 31/7 درصد برائت و بعد از آن 9/22 درصد موقوفی و منع تعقیب بود. بیش ترین شکایت از چشم پزشکان بود و در بین بیمارستان ها، بیمارستان های خصوصی بیش ترین شکایت را داشتند. بین علت شکایت و رای صادره (53/706 = c2 و P<0.001)، هم چنین بین علت شکایت و تخصص پزشکان رابطه ی معنی دار وجود داشت (49/270= c2 و P=0.026)، ولی بین رای صادره و نوع بیمارستان رابطه ی معنی داری مشاهده نشد.
    با توجه به علل شکایات، رعایت موازین علمی، شرعی و قانونی و کاهش روابط مالی پزشک و بیمار می تواند در کاهش شکایت بیماران از پزشکان موثر باشد. اکثر شکایاتی که در اغلب موارد منجر به رای برائت، موقوفی و منع تعقیب شده بود، بی مورد بوده و توجیه مناسب بیمار در مورد عوارض و ریسک بیماری قبل از درمان و بهبود مناسبات پزشک- بیمار در مهار این معضل راه گشاست.
    کلیدواژگان: شکایت، ضوابط قانونی، سازمان نظام پزشکی، پرسنل درمانی
|
  • Mojtaba Parsa *, Alireza Bagheri, Bagher Larijani Page 1
    Breaking bad news to the patients does not back to a long history and is a controversial issue between patients and physicians. Many physicians are reluctant to breaking bad news to patients and this is not desirable for most patients. For example, in Northern European countries and United States, most physicians usually break bad news to the patients, while in Southern and Eastern European countries or many Asian countries they would not do so. In Iran, physicians prefer to break bad news to patient’s family rather than the patient. Cultural differences also influence people's viewpoints about breaking bad news. In Western countries, most people agree with breaking bad news to patients while it is not common in the other populations. Nowadays, the dominant view in the most countries is that it is the duty of the physicians to break bad news to patients. Some advantages of breaking bad news to patients including strengthening the trust between physician and patient, preventing non - maleficience, increasing patients satisfaction and reducing legal action against the doctors. There are some exceptions to breaking bad news the most important is serious psychological damage to the patient. Quality and quantity of information that should be released depends on situation of each patient. Breaking bad news needs specific communication skills and physicians must be trained for this purpose.
    Keywords: bad news, telling the truth, communication skill, medical ethics
  • Asghar Safari Fard, Saeed Rivandi, Seyyed Mohammd Akrami* Page 15
    Despite advances in science and technology, human is not yet capable to produce a material or solution to compensate blood loss or act as blood; this vital material of the body. Blood loss is only recovered through transfusion of blood prepared from donors.Blood safety widely depends on the information obtained from voluntary blood donor. It is his/her ethical responsibility to provide valid information. On the other hand, some ethical issues about the donor and the recipients right should be considered. For this reason, the International Society of Blood Transfusion (ISBT), in 1980, in Montreal, approved the code of Ethics for Blood Transfusion. This code emphasizes on access to safe blood, free blood without need to be substituted, informed consent for blood transfusion, the right not to accept the blood and the right to be informed if they have been harmed. This article attempts to highlight some of the important points in blood transfusion medicine, and ethical aspects of blood transfusion according to the Islamic principles and Iran laws.
    Keywords: medical ethics, blood transfusion, blood donation
  • Amir Ahmad Shojaee *, Fereshteh Abolhassani Niyaraki Page 27
    The definition of disaster is diverse but certainly the similarity between disaster and normal condition is negligible. The most important characteristic of critical condition is the number of human victims. Therefore each critical condition needs medical intervention and the presence of health care providers is necessary.Health care services are divided into two categories one in normal situation and the other in the critical condition; so the ethical considerations and responsibilities of the health care providers will differ accordingly.Our approach for explaining medical ethics or ethics in health care in critical conditions is two dimensional including the responsibilities of health care providers and ethical problem solving. The second dimension needs systematic approach which is not possible in this article. In the case of the responsibilities of health care providers we may focus on individualized viewpoint or systematic and strategic view point however the later is more complete and acceptable. From systematic viewpoint three important issues should be considered; ethical principles, ethical codes and multi dimensional ethical charter of each organization. In this review we aimed at describing some ethical principles and codes of conduct and the ethical principles of Red Cross and Red Crescent as well. In conclusion, critical conditions are far wider and there are full range of special situations in which no unique solution can be followed. It is necessary to determine the diverse fields affecting the condition and solve the resultant ethical issues in a problem oriented manner. In addition medical ethics should be considered as one of the most important priorities of the Ministry of Health and other related organizations.
    Keywords: medical ethics, disaster, triage
  • Hossein Atrak* Page 39
    Human cloning is one of the most controversial issues in ethics. This paper, with analytic-descriptive method, deals with Kant's principle of ends and permission or prohibition of human cloning from its point of view. According to Kant's principle of ends, any action in which humanity is taken as a means, not as an end, is prohibited. There are different interpretations of taking humanity as an end: to do without one's awareness anything, to respect human's freedom and autonomy, to help his happiness and to respect the humanity of others. According to the Kant's principle of ends our review shows any human cloning in which human being is taken as a means to other ends, is prohibited. Thus human cloning in order to produce many groups of humans with the same genetics and using them in war or excruciating work, to reproduce geniuses, politicians, soldiers, scientists…, produce children with ideal genotype and to replace recently died family, is prohibited. But human cloning in which humanity of produced people is taken as an end is permissible, such as cloning at the purpose of human happiness without limiting their freedom and autonomy, therapeutic cloning for producing tissue and transplant organs, for helping infertile couples and for giving birth to healthy newborns without genetic disorders.
    Keywords: human cloning, Kant, Principle of Ends
  • Masoud Kasiri *, Morteza Dehghannejad Page 50
    By the end of the nineteenth century some countries that had trade relations with Iran established a quarantine stations at the southern ports. This was due to the spreading of cholera and pestilence especially in those regions as well as to a significant number of casualties. Later quarantines were adapted as a tool of colonial influence in order to pressurize the Iranian government.In fact the quarantine was placed in critical frontiers caused a lot of problem for both the governments and people scattering quarrels in frontier quarantines and excessive letters between Iran and England. In this review we aimed at surveying documents and papers remained from the past. Also in this review more attention has been paid to some issues which involve reasons of setting up quarantine stations in Iran and the resulted problems for government, frontiersman and pilgrims.
    Keywords: quarantine, Persian Gulf, Iran
  • Zahra Sadat Manzari, Easa Mohammadi*, Abbas Heidari, Hamidreza Aghamohammadian Sherbaf, Mohammad Jafar Modabber Azizi, Ebrahim Khaleghi Page 63
    The aim of this study was to explore experiences of family members of patients confronting brain death diagnosis and the request for organ donation.A qualitative study was designed focusing on content analysis. Data collection process included 38 unstructured in- depth interviews with relatives of 26 brain death patients who were candidate for organ donation and field notes. Sampling method began as purposive and continued as theoretical until saturation. Five main themes were extracted from the current dataset that indicated family experiences and perceptions of brain death concept while being informed. The themes were included internal conflict, internal barriers against external realities, imminent sense of loss and grief, surrender and acceptance.The results showed that facing the diagnosis of brain death for relatives and family members is a condition surrounded by many challenges, ambiguities and conflicts that is become more complicated when emotional responses related to grieving and defensive psychological reactions emerge. So it is recommended before any organ request, at first medical team provide conditions for brain death acceptance. Respecting family members experiences and their perceptions about the situation will resolve their internal ambiguities and conflicts. At this situation requesting organ donation seems to be rational.
    Keywords: brain death, organ donation, qualitative research
  • Mohammad Reza Heidari, Monireh Anoosheh*, Taghi Azad Armaki, Easa Mohammadi Page 75
    Caring for dying patient is one of the painful events and a tough experience for nurses. Care of dying patient according to his/her cultural norms is one of the principles of nurse’s professionalism. Therefore identifying and explaining the daily experiences of nurses in cultural care of dying patients would help in determining caring standards. Due to the lack of such studies, the aim of this study was to explain the nurses’ experiences in the care of dying patients. This study is a qualitative investigation with content analysis method. Eighteen nurses working in teaching hospitals of Tehran were selected by purposeful sampling method from 2010 to 2011. Data were collected through semi-structured face to face interviews. Content of the interviews were transcribed and analyzed by content analysis. The findings were classified into two themes of cultural exposure and cultural skills. Understanding of family presence and family bereavement were two sub-themes of cultural exposure. Cultural skills consist of 3 sub-themes i.e., preparation for telling bad news, facilitating facing death and solacing family members. Regarding our results, in order to meet patients and their families expectations in a respectful manner, nurses awareness of cultural norms of the dying patient and his/her family seems to be necessary. It would be an important step in reforming and improving nursing performance and professional development.
    Keywords: death, cultural care, nursing
  • Amir Ashkan Nasiripour *, Mohammad Ali Hosseini, Hasan Fazayeli Rad, Abbas Kamyabi Page 87
    Evaluation of the factors related to the patients’ complaints against medical staff, especially doctors and efforts towards its reduction affects patients’ satisfaction of health care system. The main purpose of the present study was to determine the factors related to the patient`s complaint against doctors with the verdict of Medical Council of Kerman.This study was a descriptive, analytical and practical evaluation, assessing 250 documents related to the patients’ complaints of doctors in Kerman Medical Council during 2004-2009. The most reasons of complaints (%73.2) were carelessness and disrespecting scientific and legal standards, and obtaining funds out of legal standards (%9.3) respectively. In the case of issuing vote, the most opinions (%31.7) were innocence and suspended and barred from prosecuting (%22.9) respectively. Most complaints were of ophthalmologists and private hospitals. There were significant relationship between the reason of complaint and issued out (P<0.01, 2= 53.706) and the reason of complaints and field practitioners (P=0.026, 2= 49.27). No significant relationship between issued out and the type of hospital was found. Regarding the results, respecting scientific, and legal standards, and decreasing financial relationships between doctors and patients is an effective way in reducing patients’ complaints of physicians. Improvement in physicians’ patients’ relationship by explaining the disease condition, its risks and treatment options to patients are effective in reducing patient’s complaint against physicians.
    Keywords: patient's complaints, legal standards, Medical Council Organization, physicians