فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 38 (تابستان 1390)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 38 (تابستان 1390)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد مصرآبادی صفحه 7
    استفاده از نقشه های مفهومی به عنوان ابزارهای ارزشیابی تحصیلی چندین دهه است که در کانون توجه محققان و مربیان قرار دارد. هدف از تدوین این مقاله معرفی و اعتباربخشی شیوه های استفاده از نقشه مفهومی به عنوان ابزارهای ارزشیابی تحصیلی است. به طور مشخص در اینجا شیوه های ترسیم و تکمیل (آزاد و هدایت شده) نقشه مفهومی معرفی می شود و این نقشه ها از لحاظ شاخصهای روایی محتوایی، روایی ملاکی، روایی افتراقی و پایایی نمرهگ ذاران مورد بررسی قرار میگیرد. نمونه آماری پژوهش 221 نفر از دانشآموزان سال دوم متوسطه رشته علومتجربی شهر تبریز در سال تحصیلی 88-1387 بودند که در هشت کلاس حضور داشتند. یافته های پژوهش حاضر به طور کلی نشان داد که آزمونهای مبتنی بر نقشه مفهومی از روایی محتوایی بالایی برخوردارند. همچنین این آزمونها دارای مقادیر متفاوت همبستگی (با مقدار متوسط 50/0) با یک آزمون چهارگزینه ای بودند. همه آزمون های نقشه مفهومی به خوبی از عهده تشخیص تفاوت بین نمرات دو گروه تحصیلی بالا و پائین برآمدند. همچنین نتایج نشان داد که ضریب توافق نمره گذاران آزمون های نقشه مفهومیدر حد بالایی است. با مقایسه چهار شیوه آزمون مشخص شد که روش تکمیل هدایت شده در روایی محتوایی و پایایی نمره گذاران نسبت به دیگر روش ها بهتر است و شیوه ترسیم آزاد در روایی ملاکی و روایی افتراقی، نسبت به دیگر شیوه های آزمون نقشه مفهومی، دارای شاخصهای بالاتری است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی تحصیلی، عملکرد تحصیلی، آزمون، نقشه مفهومی، روایی، پایایی
  • ابراهیم ریحانی*، جواد حاجی بابایی، رضا عرب زاده صفحه 25
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر آموزش با محوریت تجسم، بر نگرش دانش آموزان (سال سوم راهنمایی) نسبت به ریاضیات، و نیز عملکرد حل مسئله آنها، به ویژه در حل مسئله های مربوط به تعمیم الگوهای شکلی در جبر» صورت گرفته است. بدین منظور در مرحله نخست، به عنوان یک هدف پایه، چارچوبی برای آموزش، تجسم محور و آموزش، بدون تاکید بر تجسم، بر اساس یافته های پژوهشی و بر پایه کار میدانی طراحی و تولید شد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد و از این طریق یک مدرسه و دو کلاس 30 نفره از آن بهعنوان گروه آزمایش و گروه کنترل، انتخاب گردید. در این پژوهش «رویکرد آموزش با محوریت تجسم و آموزش بدون تاکید بر تجسم» به عنوان متغیرهای مستقل، و «عملکرد حل مسئله و نگرش دانشآموزان» بهعنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شده اند. هر یک از گروه های آزمایش و کنترل به مدت 15 هفته (هر هفته دوجلسه و هر جلسه 90 دقیقه) تحت تاثیر متغیرهای مستقل قرار گرفتند.
    در این پژوهش سه فرضیه مورد آزمون قرار گرفته اند، که شاخص عملکرد هر سه فرضیه تفاوت نمرات پیش آزمون و پس آزمون و مقایسه گروه های مورد مطالعه است. پس از جمع آوری اطلاعات جهت آزمودن فرضیه ها از آزمون T گروه های مستقل استفاده شده است. برای معنادار بودن تفاوت میانگین نمرات دانش آموزان دو گروه و نیز برای بررسی تجانس واریانسها از آزمون F (لوین) استفاده شد. یکسان بودن عملکرد حل مسئله دانشآموزان در پیش آزمون، با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنوف نشان داده شده است. تجزیه و تحلیل نتایج نشان میدهد که تدریس تجسم محور، در نگرش دانش آموزان نسبت به ریاضیات تاثیر مثبت چشم گیری خواهد گذاشت، اما تنها تکیه بر تفکر تجسمی باعث تحول در عملکرد «حل مسئله» ریاضی به ویژه در مسئله های غیر هندسی، مانند تعمیم الگوهای شکلی، نخواهد شد. از طرف دیگر دانش آموزانی که به روش تجسم محور آموزش دیده اند بهتر میتوانند روابط بین اجزای موجود در جمله عمومی دنباله ها را درک کنند.
    کلیدواژگان: تجسم، حل مسئله ریاضی، تدریس تجسم محور، الگوهای شکلی، نگرش ریاضی
  • فریبرز صدیقی ارفعی، محمدرضا تمنایی فر، اعظم منصوری نیک صفحه 51
    طی چند دهه اخیر، مطالعه در زمینه تصویر بدن1 پیوسته رشد یافته است و پژوهشهای انجام شده که در آنها محققان به بررسی تاثیرات تصویر بدن بر کنش های روانی اجتماعی پرداخته اند. پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی رابطه تصویر بدن، میزان سازگاری و پیشرفت تحصیلی انجام شده است. نمونه پژوهش شامل 400 دانش آموز دختر و پسر دوره متوسطه بود که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از دو پرسش نامه خودتوصیف گری جسمانی و سازگاری بل استفاده گردید. همچنین از میانگین نمرات درسی دانش آموزان به عنوان شاخص ارزیابی پیشرفت تحصیلی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، شاخص های آمار توصیفی و استنباطی به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که بین تصویر بدن و سازگاری ارتباط معناداری وجود دارد، در حالیکه بین تصویر بدن و پیشرفت تحصیلی ارتباط معناداری مشاهده نشد. همچنین نتایج بیانگر این بود که بین تصویر بدن دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود دارد، در حالیکه در میزان سازگاری دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معناداری مشاهده نشد. در مجموع یافته ها موید آن است که تصویر مثبت بدن، میزان سازگاری را افزایش میدهد و سازگاری بهتر با موقعیت، بر عملکرد تحصیلی نوجوانان تاثیر بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: تصویر بدن، سازگاری، پیشرفت تحصیلی، نوجوانی
  • محمدرضا عزتی*، سید محمدرضا امام جمعه، غلامعلی احمدی صفحه 67
    در این تحقیق، با هدف بهره گیری از تجارب کشورهای دیگر برای ارتقاء برنامه درسی آموزش حرفه و فن، برنامه های درسی مشابه در دو کشور توسعه یافته (آمریکا و کانادا) و دو کشور در حال توسعه (مراکش و پاکستان) انتخاب و با استفاده از روش تطبیقی «جرج بردی» با برنامه درسی آموزش حرفه و فن ایران مقایسه شده و بر اساس نتایج آن پیشنهادهایی برای این برنامه درسی ارائه گردیده است.
    نتایج مقایسه ها نشان داد که کشورهای مطالعه شده، موضوعات محتوای درس آموزش حرفه و فن ایران را، در چند موضوع درسی، با تشابه در موضوع آموزش فناوری اطلاعات، همراه با دادن حق انتخاب به دانش آموزان، گنجانده اند.
    در دو کشور توسعه یافته امریکا و کانادا این دروس، از دوره دبستان، بر اساس نیاز به مهارت یادگیری مادامالعمر و سواد فناورانه، با هدف توانایی بهرهمندی از فناوری و ارزیابی اثرات آن و با تکیه بر فرایند فناورانه (طراحی و حل مسئله) در مقابل محتوا، آموزش داده میشود. سنجش نظری و عملی دانش آموزان در این دروس نیز به صورت درهم تنیده است.
    در دو کشور در حال توسعه پاکستان و مراکش این دروس در پایه های میانی (6-9) براساس نیازهای ملی و قابلیت اجرایی برنامه برنامه ریزی شده اند. این دروس در حوزه اهداف و محتوا، بر کسب دانش و مهارتهای فناوری اطلاعات، اقصاد خانه و کسب و کار، و در حوزه روش تدریس بر تدریس فعال تاکید میکنند. ارزشیابی تحصیلی نیز به صورت سنجش نظری و عملی انجام میشود.
    پژوهشگران این تحقیق پیشنهاد می کنند که برای آموزش حرفه و فن، بر مبنای منطقی جدید و با نامی مناسب براساس نیازهای امروز، برنامه درسی نوین تولید شود. از جمله اینکه، این برنامه درسی به دو درس اختیاری به نامهای «آموزش فناوری» و «مهارتهای زندگی» با هدف آموزش سواد فناوری و مهارتهای زندگی تقسیم شده و بر یادگیری فرایند طراحی و حل مسئله تاکید نماید.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش حرفه و فن، مطالعه تطبیقی، آموزش فناوری
  • سیده مرضیه طباییان*، فرح حبیب، احمد عابدی صفحه 93
    در طراحی بسیاری از انواع فضاهای آموزشی، به جنبه های روحی و روانشناختی دانش آموزان کمتر توجه میشود. به نظر روانشناسان محیط، قرارگاه آموزشی باید به گونهای طراحی شود که یادگیری در آن آسان و خوشایند باشد. نیاز روز افزون کشور ما به گسترش فضاهای آموزشی همگام با افزایش جمعیت و عدم کفایت فضاهای موجود، یکی از مشکلات اساسی جامعه است که بایستی بدان پرداخته شود. متاسفانه اغلب فضاهای آموزشی مدارس کشور سازگاری لازم را با ویژگی های روانشناختی کودکان و نوجوانان ندارند و بدین لحاظ میتوانند بر عملکرد اجتماعی و رفتاری و همچنین نگرش و بینش آنها نسبت به تحصیل تاثیرگذار باشند. در این تحقیق هدف بررسی و ارزیابی ضوابط و استانداردهایی است که در جهت طراحی فضاهای آموزشی در کلیه دوره های تحصیلی، توسط سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس تهیه شده و به تصویب معاونت برنامهریزی ریاست جمهوری نیز رسیده است و لذا در حال حاضر تنها مرجعی است که در اختیار معماران و طراحان فضاهای آموزشی قرار دارد. بررسی و ارزیابی این ضوابط و احیانا تجدید نظر در آنها در جهت بهبود بخشیدن فضاهای آموزشی بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که ایجاد رغبت و حس علاقه مندی به محیط آموزشی، از عوامل موثر در برداشت دانشآموزان از محیط مدرسه و نهایتا پیشرفت تحصیلی آنهاست. روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش توصیفی از نوع پس رویدادی علی– مقایسهای میباشد. جامعه آماری پژوهش مشتمل کلیه دبیرستان های دخترانه شهر اصفهان (اعم از مطلوب یا نامطلوب) بودهاند. به منظور اجرای طرح پژوهشی، از میان نواحی پنجگانه آموزش و پرورش، 4 ناحیه به تصادف انتخاب گردید. نتیجه اینکه بین میانگین نمرات نحوه استفاده از رنگ در کلاس های درس مدرسه از دیدگاه دانشآموزان دو گروه مدارس مطلوب و نامطلوب تفاوت معناداری موجود است. بدین صورت که دانش آموزان مدارس مطلوب به لحاظ استفاده از رنگ آمیزی متناسب با ویژگی های روانشناختی دانش آموزان، نگرش و دیدگاه مثبتی به فضای مدرسه و کلاسها داشتند.
    کلیدواژگان: روانشناسی محیط، محیط آموزشی، رنگ، نگرش دانشآموزان، کلاسهای درس
  • ناصر نوشادی*، محسن خادمی صفحه 107
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی برنامه درسی رشته مطالعات اجتماعی مراکز تربیت معلم از منظر تاکید بر اندیشه انتقادی است. بر این اساس مهارتها و گرایشهای تفکر انتقادی دانشجویان و مدرسان رشته مطالعات اجتماعی مراکز تربیت معلم مورد سنجش و نیز کتابهای تخصصی مورد تحلیل محتوا قرار گرفتند. در این پژوهش که بر اساس مدل فاسیونه (1993) انجام شده از دو مقیاس مهارت های تفکر انتقادی (CCTST) که شامل پنج زیر مقیاس است و گرایش به تفکر انتقادی (CCTDI) که شامل هفت زیر مقیاس است استفاده گردید. تعداد کل جامعه برابر با 1020 نفر دانشجو و 53 مدرس بودند که از میان آنها 313 نفر دانشجو و 33 نفر مدرس با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، بهعنوان گروه نمونه از چهار استان فارس، بوشهر، هرمزگان و اصفهان، در سال 1387 انتخاب شدند. هم چنین تعداد 10 کتاب تخصصی مورد تحلیل محتوا قرار گرفت.
    یافته ها حاکی از ضعف دانشجویان و مدرسان رشته مطالعات اجتماعی مراکز تربیت معلم ایران در نمره کل گرایش ها و مهارت های تفکر انتقادی و زیر مقیاسه ای مربوطه بود. همچنین تفاوت بین فراوانی مولفه های گرایش و مهارت های اندیشه انتقادی مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، مهارتها و گرایشهای تفکر انتقادی، مطالعات اجتماعی، تربیت معلم
  • عباس صدری صفحه 135
    کارایی و اثر بخشی آموزشکده های فنی و حرفهای و علمی- کاربردی در دو دهه اخیر مورد تردید قرار گرفته است. از آنجا که میزان کارایی و اثربخشی دور ه های کاردانی با میزان جذب فارغ التحصیلان به بازار کار، ایجاد اشتغال و کیفیت ارائه خدمت در محیط کار همبستگی دارد، کارکردهای دوره کاردانی اساسا باید معطوف به بازار کار باشد. از طرفی چون جهت گیری و نگرش جامعه ما معطوف به تحصیل در دوره های بالاتر آموزش عالی است، بحث اشتغال فارغالتحصیلان این مقطع تحصیلی و مهارت هایی که منجر به چنین اشتغالی میگردد مورد بی مهری قرار گرفته است. در طی چند دهه گذشته سیاستمداران و برنامه ریزان آموزشی ساز و کارهای جدیدی را برای بالا بردن کارایی و اثربخشی آموزش های دوره کاردانی طراحی و به اجرا در آوردهاند، اما به نظر میرسد این تلاشها چندان تاثیرگذار نبوده است.
    در این مقاله سعی شده با ارائه پیشنهاد ایجاد آموزشکده های کارآفرین از طریق رویکردی تلفیقی زمینه لازم برای ادامه تحصیل فارغ التحصیلان دوره های کاردانی، همزمان با اشتغال مولد، فراهم شود. به نظر میرسد ایجاد زمینه های خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی و توسعه مهارتهای منجر به اشتغال نه تنها نافی کارکردهای دوره کاردانی برای ورود به سطوح بالاتر آموزش عالی نیست، بلکه میتواند منجر به ایجاد قابلیتها و توان های بیشتری برای ورود به آموزش های عالی در سطح بالاتر گردد. در این مقاله ابعاد جدیدی از آموزشکده کارآفرین مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اردوگاه کارآفرینی، آموزشکده کارآفرین، آموزشهای مادامالعمر، آموزش حسب شایستگی
|
  • Javad Mesrabadi* Page 7
    The Use of concept maps as academic assessment tools has been in the focus of attention of researchers and educators for decades. The aim of this paper is introducing and validating the methods of concept maps as academic assessment tools. Techniques for drawing and completion of the concept maps (free and guided) were introduced here and indicators of content validity, criterion validity, discriminative validity and interrator reliability of these methods were investigated. The research sample consisted of 221 second grade high school students of Tabriz from 8 classes in 2008-2009. academic year. Findings generally showed that concept map-based tests have high content validity. These tests also have different values of correlation with the average value of. 50 with a multiple test. All concept map-tests could distinguish correctly the differences between the grades of high achiever and low achiever students. Also the results showed that all concept map-tests have high interrator reliability. Comparing the four test methods showed that the guided completion method has the highest content validity and the interrator reliability. On the other hand, the free drawing method has the highest criterion validity and discriminative validity, comparing to other three methods.
    Keywords: Academic Assessment, Concept Map, Based Test, Validity, Reliability
  • Ebrahim Reyhani *, Javad Hajibabayi, Reza Arabzadeh Page 25
    The purpose of this study was to examine the effects of a visualization-based teaching method on the 8th grade students’ attitudes towards mathematics and their problem solving performance, in particular problems related to generating figural patterns in algebra. In the first place, a theoretical framework was designed for teaching and learning with and without emphasis on the visualization, based on findings of research and fieldwork. The sample consisted of a school and two classes that were selected through random sampling method. Each of the classes contained 30 students and they were considered as the experimental and control groups. Teaching and learning with and without emphasis on visualization, have been considered as independent variables. Students’ problem solving performance and their attitudes have been considered as dependent variables. Both experimental and control groups wereexposed to independent variables for 15 weeks (two 90-minute-sessions perweek). Three hypotheses have been tested in this study. The homogeneity of students’ performance in problem solving in pretests was shown by Kolmogorov- Smirnov test. Analysis of the results showed that teaching with a focus on visualization has a significant impact on the students’ attitude towards mathematics. However, just relying on the visualization in mathematical problem solving -especially in the non-geometric patterns such as generating figural pattern - does not have significant effect on problem solving performance. On the other hand, those students who were taught with a focus on visualization, could better understand the relation among the components of the general terms of sequences.
    Keywords: Visualization_Mathematical Problem Solving – Visualization_Based Teaching Method_Figural patterns_Attitude towards Mathematics
  • Fariborz Seddighi Arfai, Mohammad Reza Tamannaifar, Azam Mansouri Nik Page 51
    The study on body image has been grown over the recent few decades. Previous studies have investigated body image effects on psycho-social functions. Based on this, the objective of the present study was to investigate the relationship among body image, adjustment and academic achievement of students. The research sample included 400 high school male and female students who were selected by cluster sampling. The required data was gathered using Physical Self-Description Questionnaire and Bell Adjustment Inventory. Also, the mean scores of students were used as an indicator of academic achievement. The data were analysed by descriptive and inferential statistics indicators. Results indicated that there is significant relationship between body image and adjustment, whereas there was not any significant relationship between body image and academic achievement. Also, the results showed that there is a significant difference in body image of male and female students. However, there was not any significant difference in adjustment of both male and female students. In general, findings demonstrated that positive body image increases adjustment and better adjustment with situation influences considerably the adolescents’ academic achievement.
  • Mohammad Reza Ezzati *, Seyyed Mohammad Reza Emam Jome, Gholam Ali Ahmadi Page 67
    In this study, we compared Iran’s career and technical education curriculum with similar curricula in two developed countries (America & Canada) and two developing countries (Pakistan, Morocco), using Beredy’s method. Our aim was using the experiences of other countries for promoting Iran’s career and technical education curriculum. Results of the comparison indicated that the above mentioned countries have included topics of Iran’s career and technical education in more than one subject matter. Information technology education and giving the right of selection to students were common features of the curriculum of these countries. In the two mentioned developed countries, the subject matters related to career and technical education is instructed based on the need to lifelong learning skill and technology literacy. Curriculum goals are using and evaluating technologies. The pedagogy component of these curricula focus on technology process (Designing & problem solving), and not on content, so theory assessment is integrated with practical assessment. In the two mentioned developing countries, the related courses for middle level school (6-9) are planned according to national needs and curricula implementation capability. Getting knowledge and skill in information technology, home economy and business affairs are common objectives and content in these countries’ curricula. Also, they focus on active teaching methods and student’s assessment is both practical and theoretical. Findings suggested that we could determine a name and rational for career and technical education curriculum based on modern life and work needs. In order to instruct technology literacy and necessary skills of life, it is better the curriculum be divided into two optional parts as “technology education” and “life skill education”. Also, these curricula could focus on instruction of designing and problem solving.
    Keywords: Curriculum – Career_Technical Education – Comparative Study –Technology Education
  • Sayedeh Marzieh Tabatabaeian*, Farah Habib, Ahmad Abedi Page 93
    Little attention is paid to student’s psychological aspects, when planningeducational environment. According to the environmental psychologists, the environment in educational settings should be planned in such a waythat could facilitate learning and make it more enjoyable. The increasing need for developing educational settings along with increasing population as well as the inadequacy of existing settings is one of the main problems that needs attention. Unfortunately, most educational settings in our country do not meet the standards as far as children and adolescent’s psychological needs are concerned. This could have negative effects on their social and behavioral functions, as well as their attitude and insight towards education. The purpose of the present study was to investigate and evaluate the standards set by the organization for renovation, development and equipping schools and approved by the Iranian national management and planning organization. These standards are now the only criteria for architects and planners of educational settings. Evaluating and improving such criteria is of utmost importance, since creating interest in students towards the educational environment is one of the influential factors in student’s attitude towards the school environment and eventually their educational achievement. The research method of this study was a descriptive causal-comparative one. The research population consisted of all female high school students in Isfahan (from both standard and non-standard high schools). Four edu cational districts were randomly selected from five educational districts. The results showed that there is significant differences between student’s attitudes in standard and non-standard high schools, concerning the use of color in classes, in the sense that students in standard high schools had positive attitude towards the high school setting and classes.
    Keywords: Words:Environmental Psychology, Educational Environment, Color, Student's Attitude, Classrooms
  • Naser Noshadi *, Mohsen Khademi Page 107
    This Study attempts to evaluate social studies curriculum of Iran’s teacher training centers from the critical thinking perspective. Using cluster sampling method, a sample of 313 students and 33 Instructors were selected from among 2020 students and 53 instructors of 4 provinces of Fars, Bushehr, Hormozgan and Isfahan in 2008-2009 academic year. Based on Facione’s model, two scales were used: California Critical Thinking Skill Test (CCTST) containing 5 subscales and California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI) containing 7 subscales. The reliability of CCTDI and CCTST CCTST were determined using Cronbach’s alpha and Kuder Richardson – 20, respectively. Also, the content of 10 specialty textbooks were analyzed. Findings indicated the weakness of social studies’ students and instructors of Iran’s teacher training centers according to their whole points on dispositions and critical thinking skills and its’ subscales. Also, the differences between frequency of dispositions and critical thinking skill components were investigated.
    Keywords: Critical Thinking, Skills, Dispositions, Social Studies, Teacher Training
  • Abbas Sadri Page 135
    Within the last two decades, the efficiency and effectiveness of technical and vocational training colleges as well as applied-science universities have beenunder question. Given the fact that the efficiency and effectiveness of associate degree courses are pertaining to the extent to which the graduates are employed in the labor market as well as creating jobs and the quality of services presented in the workplace, the functions of associate degree courses should be basically focused on the job market. On the other hand, the orientation and attitude of society is directed towards higher education and the issues of graduates’ employment in this degree and the skills which lead to such employment are disregarded. During the past few decades, the politicians and educational planners have designed and implemented new mechanisms to enhance efficiency and effectiveness of associate degree trainings; however it seems that such efforts have not been much influential. Accordingly, in this article the establishment of entrepreneurial training colleges was proposed. Necessary grounds for graduates to continue their studies along with productive employment could be provided through such combinative approach. It seems that providing the grounds for creativity, innovation, entrepreneurship and development of skills leading to employment not only does not reject the functions of associate degree to enter the high levels of higher education, but also it could result in more capabilities and potentials to access the higher education. Therefore, new dimensions of entrepreneurial training colleges was presented and discussed in this article.
    Keywords: Entrepreneurship, Lifelong Training, Competency, Based Training