فهرست مطالب

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 66 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا مرادپور، محمد مهوش صفحه 381
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین میزان رضایت مندی استفاده کنندگان کتابخانه های عمومی خراسان شمالی از معماری کتابخانه ها و بررسی نقاط قوت و ضعف معماری آن ها می باشد.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی- توصیفی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. جامعه آماری شامل کلیه افراد شهرنشین استان خراسان شمالی که امکان استفاده از کتابخانه های عمومی را دارند و نیز کتابداران و مدیران کتابخانه های عمومی می باشد. حجم نمونه آماری 140 نفر برآورد و برای نمونه گیری از روش تصادفی طبقه بندی شده استفاده گردید. همچنین بررسی و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار spss16 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که میزان رضایت مندی در 5 معیار از 9 معیار معرفی شده، کم تر از حد متوسط (3) است. همچنین بالاترین میانگین وزنی (3.34) تنها اندکی بالاتر از حد متوسط (3) است. بنابراین چنین به نظر می رسد که میزان رضایت مندی در معیارهای عمومی ارزیابی معماری کتابخانه ها در مجموع نسبتا پایین است. از نظر پرسش شوندگان وجود فضاهای جنبی و رفاهی نسبتا مهم توصیف شد. میانگین های وزنی پرسش های مربوط به میزان مشکلات و ضعف های معماری فضاهای اصلی کتابخانه ها (3.17 تا 4.03) نشان داد که از نظر پرسش-شوندگان معماری داخلی فضاهای اصلی کتابخانه ها در مجموع دارای شرایط نامطلوبی بوده و مشکلات زیادی دارد. همچنین بین «میزان رضایت مندی کلی از فضاهای کتابخانه» و سایر معیارهای عمومی ارزیابی معماری کتابخانه رابطه معنی دار و مستقیم مشاهده شد. بین «میزان رضایت مندی کلی از فضاهای کتابخانه» در بین سه گروه مدیران، کتابداران و مراجعان، تفاوت معنی دارای مشاهده نشد.
    اصالت/ارزش: یافته های این پژوهش می تواند به مسئولان و مدیران بخش-های مرتبط در شناسایی نقاط قوت و ضعف معماری فضاهای کتابخانه ای و در تصمیم سازی و سیاست گذاری متناسب کمک کند. همچنین یافته های این پژوهش می تواند به برنامه ریزان، مشاوران، طراحان و معماران کتابخانه در برنامه ریزی کالبدی مناسب و طراحی کارآمد و هماهنگ با نیازهای مراجعان یاری رساند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، معماری کتابخانه، طراحی کتابخانه، فضاهای کتابخانه ای، استان خراسان شمالی
  • علی جلالی دیزجی، زهره پروینی صفحه 403
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، کشف و تعیین رفتار اطلاعیابی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه رازی کرمانشاه در محیط وب است.
    روش
    روش تحقیق بهکار گرفته شده در بخش کمی، پیمایشی بوده و در بخش کیفی نظریهپردازی دادهبنیاد است. تحلیل داده ها با استفاده از ویرایش 11 نرم افزار اس. پی. اس. اس در بخش تحقیق پیمایشی و در بخش کیفی با استفاده از نظریهپردازی دادهبنیاد متاثر از الگوی مهو و تیبو انجام شده است.
    یافته ها: پژوهش حاضر در خصوص میزان آشنایی دانشجویان با روشها و ابزارهای جستوجو، میزان آشنایی دانشجویان با انواع منابع وب، و رفتار اطلاعیابی دانشجویان رشته های مختلف در سطوح جستوجو، دستیابی و پردازش به نتایج معنیداری دست یافت. همچنین داده های حاصل از آزمون لون نشان داد که رفتار اطلاعیابی دانشجویان رشته های فنی در سطح بالا و رشته های کشاورزی و علوم انسانی در سطح پایین است. در بخش کیفی، نتایج نشان میدهد که الگوی اطلاعیابی مناسب دانشجویان دارای هشت مرحله است که سه مرحله شروع، پیگیری و مرور در سطح جستوجو، دو مرحله گزینش و بهروزرسانی در سطح دستیابی، و سه مرحله فایل کردن، آرشیو کردن و سازماندهی اطلاعات در سطح پردازش میباشد.
    اصالت/ ارزش: بر اساس تحقیقاتی از این دست می توان به پیش بینی نیازهای اطلاعاتی و تسهیل مسیرهای اصلی دسترسی کاربران به منابع پرداخت و به کاربران کمک کرد تا با اتلاف وقت کمتر و بهرهوری بیشتر به اطلاعات مورد نیاز خود دست یابند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعیابی، دانشگاه رازی، نظریهپردازی داده بنیاد
  • محمدرضا داورپناه، محمد اعظمی صفحه 427
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رفتار اطلاعیابی پرستاران و شناسایی نیازهای اطلاعاتی آنها از طریق تحلیل مقالات پژوهشی منتشر شده در این حوزه در مجلات بین المللی است.
    روش
    در پژوهش حاضر از روش سندی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل مقالات حوزه رفتار اطلاعیابی پرستاران نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی پاب مد، سینال، ساینسدایرکت، مدلاین، پرکوئست، امرالد، ابسکو و موتور جستوجوی گوگل اسکالر در فاصله سالهای 2000 تا 2009 میباشد.
    یافته ها: یافته های تحقیق نشان داد که پرستاران بهمنظور کسب اطلاعات تخصصی، روزآمدسازی و ارتقاء دانش شخصی، رفع نیازهای بالینی بیماران از جمله پیشگیری، تشخیص، درمان و دریافت اطلاعات دارویی از منابع انسانی و متون پزشکی استفاده میکنند. مشورت با همکاران و پزشکان و بررسی مدارک بیماران مهمترین منابع اطلاعاتی پرستاران است. الگوی پرستاری مبتنی بر شواهد، الگوی رایج جستوجوی اطلاعات در میان پرستاران است. انگیزه پرستاران از جستوجوی اطلاعات، پاسخگویی به سوالات بیماران، رفع ابهامات موجود در متون تخصصی و پرونده های بیماران میباشد. مهم ترین موانع جستوجوی اطلاعات پرستاران کمبود وقت، در دسترس نبودن منابع، مشغله کاری، فقدان مهارتهای اطلاعیابی لازم، و آشنا نبودن با منابع اطلاعاتی است. اتکاء به همکاران، کمتوجهی به متون رشته و منابع اطلاعاتی الکترونیکی از چالشهای اصلی رفتار اطلاعیابی در این حوزه بهشمار میرود.
    اصالت/ ارزش: گردش اطلاعات و استفاده بهینه و مطلوب از آن در جامعه اطلاعاتی وابسته به میزان انطباقپذیری میان اطلاعات و کاربران است. از سوی دیگر چالش اصلی پرستاران، اتخاذ تصمیمات فوری و دقیق در مواقع بحرانی است. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی های آینده برای رفع نیازهای اطلاعاتی، استفاده بهینه از منابع اطلاعاتی، و شناسایی الگوی رایج اطلاعیابی پرستاران راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعیابی، نیاز اطلاعاتی، منابع اطلاعاتی، پرستاران
  • روح الله شیری، غلامرضا فدایی صفحه 455
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی همکاری های علمی (همکاری در تالیف مقالات نمایه شده در پایگاه استنادی موسسه اطلاعات علمی) پژوهشگران دانشگاه های علوم پزشکی تیپ یک طی سال های 2004 تا 2008 انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش از روش علم سنجی براساس شاخص هم تالیفی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه، دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، ایران، شیراز، اصفهان، مشهد، تبریز، جندی شاپور اهواز و کرمان هستند. برای گردآوری داده ها ابتدا تمامی مدارک مربوط به هر دانشگاه براساس دستور جست وجوی مشخص، از پایگاه استنادی موسسه اطلاعات علمی به دست آمده و پس از آن از روش های آماری توزیع فراوانی و درصد فراوانی در قالب جدول و نمودار و از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن برای تحلیل روابط بین متغیرها استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که بیش ترین میزان نسبت همکاری های علمی داخلی به کل تولیدات علمی به ترتیب مربوط به دانشگاه های علوم پزشکی کرمان، ایران و شهید بهشتی بوده است. همچنین اغلب همکاری-های علمی خارجی با پژوهشگران کشور آمریکا و پس از آن با کشورهای انگلستان و کانادا صورت گرفته است. حوزه موضوعی داروشناسی و داروسازی بیش تر از سایر موضوعات در همکاری های علمی داخلی و خارجی مورد توجه قرار گرفته است. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نیز نشان دهنده وجود رابطه معنی دار میان تولیدات علمی دانشگاه ها و همکاری های علمی داخلی آن ها، تولیدات علمی و همکاری-های علمی خارجی و نیز میان همکاری های علمی داخلی و همکاری های علمی خارجی است.
    اصالت/ارزش: پژوهش حاضر ضمن این که نمایی از وضعیت همکاری های علمی پژوهشگران دانشگاه های علوم پزشکی تیپ یک را ارائه می دهد؛ حوزه-های موضوعی را که در این همکاری ها مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته اند را مشخص کرده است.
    کلیدواژگان: همکاری علمی، هم تالیفی، دانشگاه های علوم پزشکی تیپ یک، پایگاه استنادی موسسه اطلاعات علمی
  • محسن نوکاریزی، کلثوم دهقانی صفحه 477
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان هم خوانی کلیدواژه های مستخرج از چکیده پایان نامه ها توسط متخصصان موضوعی با توصیفگرهای نمایه سازان در پایگاه «چکیده پایان نامه های ایران» می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش استفاده شده تحلیل محتوا است. یک سیاهه وارسی متشکل از 32 معیار برای بررسی ابعاد پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است. افزون بر این، از متخصصان موضوعی حوزه های مورد بررسی نیز برای انجام پژوهش بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش رکوردهای موجود در پایگاه اطلاعاتی چکیده پایان نامه های ایران (74500 رکورد) از سال 1385- 1368 است. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه از هر حوزه علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی و کشاورزی 100 رکورد به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین تعداد گروه های کلیدواژه ای چکیده پایان نامه ها و هم خوانی آن ها با توصیفگرها و همچنین بین تعداد کلیدواژه های مستخرج و تعداد توصیفگرها نیز رابطه معنی داری وجود دارد. در حوزه های موضوعی مختلف و همچنین دوره-های زمانی مختلف بین هم خوانی کلیدواژه های مستخرج با توصیفگرها تفاوت معنی داری وجود دارد. بازیابی بیش تر از طریق توصیفگرها در مقایسه با کلیدواژه های مستخرج از چکیده، اثربخشی طرح هایی را نشان داد که به منظور افزایش ارتباط بین توصیفگرهای هم موضوع در این پایگاه صورت گرفته است. از نظر نظام دستوری، 26/50 درصد توصیفگرها به صورت ترکیب واژه، 74/49 درصد تک واژه، 2/93 درصد مفرد و 8/6 درصد به صورت جمع تهیه شده اند.
    اصالت/ارزش: یافته های این پژوهش می تواند به نمایه سازان و مدیران پایگاه چکیده پایان نامه های ایران در شناسایی نکات قوت و ضعف در نمایه سازی پایان نامه ها و همچنین همکاری با متخصصان موضوعی نمایه سازی مدارک کمک کند.
    کلیدواژگان: نمایه سازی، پایان نامه ها، کلیدواژه ها، توصیفگرها، پایگاه چکیده پایان نامه های ایران
  • زاهد بیگدلی، سوسن سلاحی صفحه 495
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی نیازهای اطلاعاتی دانش آموزان ناشنوا و کم شنوای مدارس استثنائی شهر شیراز از دیدگاه معلمان آنان و نقش کتابخانه های مدارس استثنائی شیراز در برآوردن این نیازها انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش که در آن از روش پیمایشی استفاده شده است، نظرات 44 نفر از معلمان مدارس ناشنوا و کم شنوا از طریق پرسشنامه گردآوری شد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس انجام شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که نیازهای اطلاعاتی دانش آموزان ناشنوا و کم شنوای مدارس استثنائی شیراز شامل: اطلاعات عمومی، منابع اطلاعاتی کمک درسی، و تفریح و سرگرمی می باشد و از نظر معلمان، مناسب ترین شکل تامین منابع اطلاعاتی، کتاب به همراه سی دی یا دی وی دی همراه با زبان اشاره می باشد. از نظر معلمان، منابع اطلاعاتی موجود چندان تاثیری در رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان ناشنوا و کم شنوا ندارد و دانش آموزان ناشنوا و کم شنوا قادر به خرید و استفاده از منابع اطلاعاتی موجود نیستند. 2/52 درصد از معلمان معتقدند که دستگاه های ارتباطی مناسب (تله تکس، چت نوشتاری و...) برای استفاده دانش آموزان وجود ندارد، و میزان استفاده دانش آموزان از کتابخانه مدرسه بسیار کم است و دانش آموزان از وجود منابع اطلاعاتی در کتابخانه مدرسه خود آگاهی کافی ندارند وکیفیت کتابخانه های مدرسه پایین است.
    اصالت/ارزش: یافته های این پژوهش می تواند به مسئولان امور در شناسائی نیازهای اطلاعاتی گروه ویژه ای از افراد جامعه و تلاش برای رفع این نیازها، و همچنین به والدین و معلمان دانش آموزان ناشنوا و کم شنوا کمک کند تا با اشتراک مساعی به رفع نیازهای اطلاعاتی این گروه خاص از دانش آموزان بپردازند.
    کلیدواژگان: نیازهای اطلاعاتی، دانش آموزان ناشنوا و کم شنوا، مدارس استثنائی
  • میترا حیدر تامینی، حامد علی پور حافظی، زهرا عبداللهی صفحه 517
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت ساختمان و تجهیزات کتابخانه مرکزی تبریز و مقایسه آن با استاندارد های کتابخانه های عمومی و تعیین میزان رضایت مراجعان از وضعیت ساختمان و خدمات کتابخانه است.
    روش
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی- توصیفی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کتابخانه مرکزی تبریز و مراجعه کنندگانی است که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل سیاهه وارسی و پرسشنامه است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزار اکسل ماکروسافت استفاده شده است و نیز برای توصیف یافته ها از آمار توصیفی مانند فراوانی و درصد فراوانی استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که 92.53 درصد مراجعه کنندگان دسترسی راحت به محل کتابخانه داشته و 69.69 درصد آن ها معتقدند ناحیه های کاربردی در خارج از کتابخانه به هنگام ورود مشخص است. 87.09 درصد مراجعان نیز اعتقاد دارند که سطوح شیب دار برای استفاده معلولین به شکل مناسبی تعبیه شده است. 68.57 درصد مراجعان دسترسی راحت به فهرست رایانه ای دارند که از این تعداد 74.24 درصد به راحتی از آن استفاده می کنند. همچنین 75.47 درصد آن ها دسترسی راحت به بخش مرجع دارند و از تسهیلات موجود در آن ابراز رضایت می کنند. 60.65 درصد استفاده کنندگان روشنایی بخش ها و 81 درصد رطوبت قسمت های مختلف کتابخانه را مناسب می دانند. با این وجود 62.29 درصد مراجعه کنندگان تسهیلات بهداشتی کتابخانه را ناکافی اعلام کرده اند. به طور کلی، با توجه به یافته های پژوهش می توان اظهار داشت که وضعیت ساختمان و تجهیزات کتابخانه مرکزی تبریز تا حد زیادی با استاندارد های ایفلا در مورد کتابخانه های عمومی مطابقت دارد.
    اصالت/ارزش: با توجه به اینکه ارتقاء کیفیت خدمات در کتابخانه-های عمومی و استانداردسازی آن ها همواره نیازمند شناسایی و تحلیل نیازمندی ها و خواسته های کاربران است، پژوهش حاضر نیز از این منظر به شناسایی و تحلیل توقعات کاربران پرداخته است تا گامی در راستای ارتقاء خدمات این کتابخانه و متقابلا ارتقاء سطح رضایت مندی کاربران بردارد.
    کلیدواژگان: ساختمان و تجهیزات کتابخانه، کتابخانه مرکزی تبریز، استاندارد ساختمان کتابخانه های عمومی
|
  • Reza Moradpour, Mohammad Maahvash Page 381
    Purpose
    It is aimed in this study to determine the satisfaction level of public libraries’ users in North Khorasan Province regarding the architecture of libraries, as well as to evaluate the strengths and weaknesses in the libraries’ architecture.
    Methodology
    This research is a descriptive survey in which data collection was achieved by questionnaire. The population under study included all citizens of North Khorasan Province who use public libraries and also the librarians and managers of these public libraries. Sample size was estimated to be 140 persons and stratified random sampling was used. In addition, data analysis was performed by the statistical software SPSS 16.
    Findings
    According to the results, out of the nine criteria studied, the satisfaction level of users is lower than medium (3) in five criteria. Therefore, it seems that the satisfaction level is relatively low in total, regarding the general criteria for evaluation of libraries’ architecture. According to the responders, the existence of welfare places in the libraries was described relatively important. Mean weights of the questions related to problems and weaknesses in architecture of main environment of libraries (3.17 to 4.03) indicated that according to the responders the internal architecture of the main environment in libraries has in total undesirable and suffers from many problems. Furthermore, a significant and direct relationship was observed between “the total satisfaction level regarding the library environment” and other general criteria for evaluation of library architecture. On the other hand, no significant difference was observed regarding “the total satisfaction level regarding the library environment” among the three groups of responders, i.e. library managers, librarians, and users.Originality/Value: The findings of this research can assist the officials and managers in the related fields in identification of the strengths and weaknesses of the library environment architecture and therefore in decision-making for related policies. Additionally, it can help the programmers, consultants, designers, and architects of libraries in appropriate programming and efficient designing which would be consistent with the needs of users.
  • Ali Jalali Dizaji, Zohreh Parvini Page 403
    Purpose
    This research was conducted with the aim of determining the information seeking behavior in web for higher education students of Razi University (Kermanshah).
    Methodology
    In the quantitative and qualitative parts of the research, survey methodology and Grounded Theory were followed, respectively. In the first part, data analysis was performed using SPSS 11 for the survey, while in the qualitative phase it was conducted by Grounded Theory as proposed by Meho and Tibbo pattern.
    Findings
    Concerning the familiarity of university students with searching methods and tools as well as types of web resources, and information seeking behavior of students of different fields at levels of information search, retrieval, and processing, the present study obtained significant results. Also, data resulted from Lown test showed that the level of information seeking behavior among engineering students is high, whereas it is low among students of agriculture and human sciences departments. In the qualitative part, the results indicate that appropriate information seeking for students comprises eight steps: the three steps of starting, pursuing, and reviewing are at search level; the two steps of filtering and updating are at retrieval level; and the three steps of information filing, archiving, and organizing are at processing level.Originality/Value: Based upon studies of this kind, it is possible to predict the information needs of users and facilitate the main ways through which the users access the information resources, and also to help the users to gain their necessary information with less time loss and higher efficiency.
  • Mohammad Reza Davarpanah, Mohammad Aazami Page 427
    Purpose
    This study was carried out to assess the information seeking behavior among nurses and to recognize their information needs through analysis of research papers published in this field in international journals.
    Methodology
    Citation analysis was used. The population under study included the articles in the field of nurses’ information seeking behavior, which were indexed in databases of Pubmed, CINAHL, ScienceDirect, MedLine, ProQuest, Emerald, EBSCO, and the search engine Google scholar during 2000-2009.
    Findings
    The obtained results indicate that nurses make use of human resources and medical texts for the purpose of gaining specialized information, making their personal knowledge up-to-date, meet the clinical needs of patients such as prevention, identification, treatment, and obtaining drugs information. Consulting their colleagues and physicians and analyzing the patients’ profiles are the most important information resources for nurses. Evidence-based nursing pattern is the common information seeking pattern among nurses. The nurses’ motivations for information seeking are answering the patients’ questions and resolving the ambiguities in specialized texts and patients’ profiles. The most significant barriers against nurses’ information seeking include lack of time, unavailability of resources, being too much busy, lack of necessary information seeking skills, and unfamiliarity with information resources. Relying on the information given by colleagues, as well as paying insufficient attention to specialized texts in their field and electronic information resources are among the major challenges of information seeking behavior in this field.Originality/Value: Information flow and its desirable use in an information society are dependent on the adaptability between information and users. Furthermore, a main challenge for nurses is to make immediate and precise decisions in emergency. The findings of this study can be informative in future programming for meeting the information needs, efficient use of information resources, and identification of common pattern of information seeking among nurses.
  • Ruhollah Shiri, Gholamreza Fadaei Page 455
    Purpose
    To investigate the scientific collaborations (for the papers indexed in ISI web of knowledge) among researchers from type-1 universities of medical sciences during 2004-2008, the present study was conducted.
    Methodology
    Webometrics based upon the co-authorship index was used. The population under study included the Tehran, Shahid Beheshti, Iran, Shiraz, Isfahan, Mashhad, Tabriz, JondiShapour (Ahvaz) and Kerman Universities of Medical Sciences. To collect data, all documents related to each of these universities were initially retrieved from the ISI web of knowledge database. Then the statistical methods of abundance distribution and abundance percentage in form of table and graph, and Spearman’s correlation coefficient for analysis of the relations among the variables were used.
    Findings
    Considering the results, highest ratio of national scientific collaborations to total scientific publications with descending order was assigned to the Kerman, Iran, and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences. Most international scientific collaborations were made with researchers from the US, UK, and Canada. Pharmacology and pharmacy were the fields with highest rate of scientific collaboration, both at national and international levels. Results of Pearson’s correlation test indicate a significant relationship between scientific publications of the universities and their national scientific collaborations, between scientific publications of the universities and their international scientific collaborations, and between their national and international scientific collaborations.Originality/Value: In addition to providing an overview of the status of scientific collaborations among researchers in type-1 universities of medical sciences, the present study has identified the fields which have received attention from researchers in their scientific collaborations.
  • Mohsen Nowkarizi, Kolsoum Dehghani Page 477
    Purpose
    This research is devoted to study the consistency between keywords extracted from abstracts of theses by the experts in the related fields and descriptors provided by the indexers in database of “Iran’s theses abstracts”.
    Methodology
    This research is an applied study based on content analysis. A checklist which consisted of 32 criteria was used. In addition, we consulted the experts in the studied fields. The population under study included the records in database of “Iran’s theses abstracts” (74,500 records) during 1989-2006. By using the sample size formula, 100 records were chosen from each of the fields of human sciences, basic sciences, engineering, and agriculture, by random stratified sampling.
    Findings
    According to results of the research, there are significant relationships between the number of keywords in theses abstracts and their consistency with the descriptors, as well as between the number of keywords in theses abstracts and the number of descriptors. Also, there is significant relationship in different fields and different time intervals in consistency between the extracted keywords and the descriptors. Higher rate of retrieval through descriptors in comparison with the keywords extracted from abstracts revealed the efficiency of works which have been performed in this database in order to increase the relationships between descriptors of the same subject.Originality/Value: The findings of this research can assist the indexers and managers of the database of “Iran’s theses abstracts” for identification of strengths and weaknesses in indexing the theses and collaboration with fields experts in documents indexing.
  • Zahed Bigdeli, Sousan Selahi Page 495
    Purpose
    This research tries to study the information needs of hearing-impaired students in exceptional schools in Shiraz from their teachers’ viewpoint and evaluate the role of libraries in these schools in meeting these needs.
    Methodology
    This is a survey in which the opinions of 44 teachers of the exceptional schools for hearing-impaired students were collected by a questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software.
    Findings
    As data analysis revealed, information needs of hearing-impaired students in exceptional schools in Shiraz include general information, supplementary information resources, and amusement. According to the teachers, the most appropriate form of providing the information resources is the books accompanied by CD or DVD and sign language. The teachers believe that the existing information resources have low effect on development of social skills of hearing-impaired students and such students are incapable of purchasing and use of current information resources. 52.2% of the teachers think that proper communication devices (such as teletex and written chat) are not available to the students. Also, the students rarely use the libraries in their schools and have insufficient familiarity with the existing information resources in the libraries. Besides, quality of the schools libraries is low.Originality/Value: The findings of this research can be useful for related officials in identification of the information needs of a specific group of the society’s individuals and in trying to meet such needs. Furthermore, the present study can assist the parents and teachers of hearing-impaired students to satisfy the information needs of such specific group of students.
  • Mitra Heidar-Tamini, Hamed Alipour Hafezi, Zahra Abdollahi Page 517
    Goal: This study was performed to investigate the status of building and facilities of Tabriz central library, to compare it with standards of public libraries, and to evaluate the satisfaction level of users regarding the library environment.
    Methodology
    The research was performed as a descriptive-survey study. The population under study included Tabriz central library and users who were chosen by random sampling. To analyze the data, Microsoft Excel software was used. Also, descriptive statistics such as abundance and abundance percentage was used for data description.
    Findings
    According to the findings, 92.53% of the users have easy access to the library and 69.69% of them believe that the necessary places outside the library are obvious when entering the library. Also, 87.09% of users think that ramps have been made properly for handicaps’ use. In addition, 68.57% of users have easy access to computer list and among them 74.24% use it without difficulty. 75.47% of the users have easy access to the reference unit and are satisfied by the existing facilities there. Besides, 60.65% and 81% of the users believe that the light and humidity of different parts of the library are desirable, respectively. Nevertheless, 62.29% of the users have mentioned the hygienic facilities of the library are insufficient. In total, it can be concluded based upon the findings that the status of building and facilities of Tabriz central library are much consistent with IFLA standards concerning public libraries.Originality: Since promotion of services quality in public libraries and their standardization always requires the recognition and analysis of needs and demands of users, the present research has in this regard identified and analyzed the users’ expectations in order to make a contribution in promotion of services provided by this library and thus enhancing the satisfaction level of users.