فهرست مطالب
فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 75 (پاییز 1390)
- تاریخ انتشار: 1390/11/25
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحه 1مطالعه حاضر با هدف تدوین الگوی بهینه بهره برداری در استان فارس صورت گرفت. به این منظور از تلفیق برنامه ریزی چندهدفی و برنامه ریزی فازی استفاده شد. داده های تحقیق نیز از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه در میان 90 بهره بردار منتخب در شهرستان فسا در سال 1386 به دست آمد.
نتایج به دست آمده نشان داد الگوی بهینه فازی در حد فاصل الگوهای بهینه قطعی مبتنی بر اهداف حداکثر بازده ناخالص، حداکثر اشتغال، حداقل مصرف آب، حداقل مصرف کودشیمیایی و حداقل ریسک قرار دارد. همچنین مشخص شد استفاده از برنامه ریزی ریاضی فازی به انتخاب الگوی مناسب و ترکیب مطلوب از اهداف متعدد انعطاف زیادی می بخشد. میان اهداف بهره برداران و اهداف زیست محیطی نیز تعارض وجود دارد. براساس الگوهای بهینه به دست آمده، محصول خربزه در تامین توام اهداف متعدد دارای شرایط مناسب ارزیابی شد.
کلیدواژگان: اهداف زیست محیطی، الگوی بهینه کشت، الگوی فازی، ریسک، استان فارس -
صفحه 39در این مطالعه با تدوین یک الگوی بیمه درآمدی، حق بیمه منصفانه برای دو محصول ذرت دانه ای و سیب زمینی در استان کرمان برای سال 1387 با استفاده از داده های سال 1361تا 1386 و به کارگیری روش شبیه سازی بوت استراپینگ محاسبه شد. سپس با قرار دادن محصول ذرت دانه ای (که از عمده ترین محصولات تولیدی استان است) به همراه سیب زمینی در یک الگوی کشت با نسبتهای مختلف، نرخهای بیمه درآمدی برای ترکیب الگوی کشت با هم مقایسه شدند.
نتایج نشان داد که سیب زمینی به علت داشتن نوسانهای درآمدی بیشتر، نسبت به ذرت دانه ای از شرایط بهتری برای توسعه بیمه درآمدی برخوردار است و حق بیمه بالاتری نسبت به ذرت دانه ای در سطوح پوشش 50% و 75% دارد. همچنین حق بیمه درآمدی به دست آمده برای ترکیب کشت هر دو محصول نسبت به حق بیمه های جاری در سال مشابه برای تک تک محصولات مقدار کمتری داشت.
کلیدواژگان: حق بیمه، بیمه درآمدی، شبیه سازی، پیش بینی، ذرت، سیب زمینی، کرمان -
صفحه 53
در این مطالعه خط فقر و شاخص امنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی ایران طی سالهای 1380-86 در دو حالت با و بدون احتساب ضایعات نان محاسبه شده است. برای محاسبه خط فقر از روش خط فقر براساس نیاز به کالری و برای محاسبه شاخص امنیت غذایی از روش شاخص جمعی امنیت غذایی خانوار استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در سال 1386 در مناطق شهری تنها دهک اول درآمدی کمتر از استاندارد انرژی دریافت کرده که بااحتساب ضایعات نان درمحاسبات، به پنج دهک اول درآمدی افزایش یافته است. در مناطق روستایی نیز در همین سال بدون احتساب ضایعات نان، چهار دهک اول درآمدی و بااحتساب ضایعات نان، پنج دهک اول زیر خط فقر مطلق براساس کالری قرار گرفته اند. همچنین طی سالهای 1380-86 بااحتساب ضایعات نان، شاخص امنیت غذایی در مناطق شهری در مقایسه با مناطق روستایی به شدت کاهش و خط فقر به سرعت افزایش داشته و شاخص امنیت غذایی و اجزای تشکیل دهنده آن در مناطق شهری و روستایی ایران طی سالهای مطالعه روند مشخصی نداشته و دارای فراز و نشیب زیادی بوده است.
کلیدواژگان: امنیت غذایی، انرژی، خط فقر، ضایعات، نان -
صفحه 79یکی از مهمترین چالش های فراروی دولتها در قرن بیست و یکم، بحرانهای زیست محیطی است. به همین دلیل دولتها می-کوشند تا با اتخاد سیاستها و برنامه های مختلف، بر مشکلات زیست محیطی از جمله آلودگی هوا فائق آیند. افزایش مصرف بی رویه سوختهای فسیلی نه تنها تحدیدی برای مصرف آینده آنهاست، بلکه آثار منفی زیست محیطی آنها نیز به عنوان مقوله مهم مورد توجه دولتمردان است. بر همین اساس در این مطالعه با استفاده از جدول داده – ستانده 1380 و مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، آثار رفاهی و زیست محیطی دو سیاست وضع مالیات سبز و کاهش یارانه سوخت بررسی شده است. به این منظور با استفاده از تکنیک MCP و نرم افزار GAMS، تغییرات رفاه با و بدون لحاظ آثار زیست محیطی، تغییر در تقاضای انرژی و تغییرات سهم آلاینده CO2، NOXوCH در قالب پنج سناریوی مالیاتی ارزیابی شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با وضع مالیات بر سوخت، تقاضای واسطه ای و مصرفی سوختهای فسیلی کاهش می یابد. در همه سناریو ها با لحاظ اثر مثبت کاهش آلودگی، تغییرات رفاه مثبت است و میزان آن با افزایش نرخ مالیات افزایش می یابد. در هر دو سیاست، بالاترین نرخ رشد رفاه با درنظرگرفتن آثار زیست محیطی، نرخ مالیات 10% (سناریوی سوم) می باشد.
کلیدواژگان: مالیات سبز، یارانه سوخت، آلودگی هوا، رفاه، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه -
صفحه 109در مطالعه حاضر آثار حذف حمایتهای یارانه ای دولت بر الگوی بهینه کشت محصولات زراعی شهرستان ساری در سال زراعی 1387-88 مورد بررسی شد. به این منظور الگوی کشت بهینه با سودآوری بازاری و سودآوری اجتماعی محاسبه شده از طریق ماتریس تحلیل سیاستی، به طور جداگانه و با استفاده از الگوی برنامه ریزی خطی محاسبه شد. نتایج نشان می دهد با اینکه محصول جو با قیمتهای اجتماعی دارای مزیت نسبی نیست، اما در حال حاضر حدود 10000 هکتار از کشت منطقه را به خود اختصاص داده است که این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین بر اثر حذف حمایتهای یارانه ای دولت، محصولات سویا و کلزا از الگوی منطقه خارج شده، اما سطح زیرکشت گندم نسبت به مدل بازاری 30 درصد افزایش یافته و برنج نیز بدون تغییر مانده است؛ لذا پیشنهاد می شود از آنجا که حذف یارانه ها کشت این محصولات را در وضعیت نامناسبی قرار می دهد، میزان حمایت از محصولات سویا و کلزا دارای برنامه ریزی بهتری باشد تا کشاورزان در صورت عدم حمایت دولت، توان تولید و رقابت با سایر محصولات را داشته باشند.
کلیدواژگان: حمایت دولت، الگوی بهینه کشت، برنامه ریزی خطی، ماتریس تحلیل سیاستی، شهرستان ساری -
تجزیه و تحلیل ساختار بازاریابی محصولات کشاورزی ایران / مطالعه موردی محصول مرغصفحه 163یکی از موضوعات بسیار مهم و اساسی از نظر اقتصادی بارویکرد بخشی، مدیریت بازار و ساختار بازاریابی محصولات کشاورزی (به ویژه با توجه به مسئله مهم جهانی شدن) است. به منظور مطالعه این مهم با استفاده از روش های مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، اطلاعات ماهانه طی سالهای 1386-88 بررسی شده است. براساس تحقیق حاضر، مهمترین عوامل در ساختار بازاریابی محصولات کشاورزی عبارتند از: دانش ناکافی در مدیریت بازار و بازاریابی، طولانی بودن مسیر بازاریابی، بالا بودن حاشیه بازاریابی، حمل و نقل، نبود اطلاعات منسجم در بازار، چندگانگی در تصمیم سازی و تصمیم گیری دربازار و بازاریابی، دخالت دولت به طور مستقیم در بازار، نبود و یا کمبود زیرساخت های لازم دربحث بازار و بازاریابی محصولات کشاورزی و غیره. با توجه به نتایج تحقیق، روند حاشیه بازاریابی وسهم آن به قیمت مصرف کننده نشان می دهدکه این رقم ضمن دارا بودن نوسانهایی، همواره فزاینده بوده است بدون اینکه خدمات بازاریابی بهبود لازم را پیداکرده باشد. با عنایت به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود در راستای رسیدن به ساختار بازاریابی محصولات کشاورزی با رویکردتوسعه علمی،دولت ضمن تقویت بخشهای خصوصی ازطریق حمایت و نظام مندکردن فعالیتهای آنان، اقدام به ایجاد ویا توسعه زیرساخت ها و نیز موارد زیر کند: کاهش هزینه های تولید و تجاری شدن تولید و عرضه، ارتباط وهمکاری مفید و موثر با سازمانها و موسسات بین المللی در مدیریت بازار و بازاریابی و شناساندن آنها به گروه های ذینفع، مشارکت در بازاریابی محصولات کشاورزی فقط در زمینه سیاستگذاری و برنامه ریزی و اعطای تسهیلات لازم و نیز استفاده از ساز و کارهای حمایتی.کلیدواژگان: توسعه علمی، ساختار بازاریابی، مسیر بازاریابی، حاشیه بازاریابی
-
صفحه 185در این مطالعه اثر تنوع ژنتیکی واریته های گندم و فناوری آبیاری بر ریسک و بهره وری تولید محصول گندم بررسی شده است. داده های مورد نیاز به صورت پیمایشی از زارعان دشت شهرکرد واقع در استان چهارمحال و بختیاری در سال زراعی 1387-1388 جمع آوری شد. سپس به منظور تعیین اثر تنوع واریته ای و فناوری آبیاری بر میانگین و واریانس تولید، تابع تولید تصادفی تخمین زده شد. به منظور تخمین این تابع، چندین فرم تابعی و نیز چندین روش تخمین مورد آزمون قرار گرفت و نهایتا تابع درجه دو انتخاب و به روش حداکثر درست نمایی تخمین زده شد. سپس از پارامتر های تخمینی حاصل جهت شبیه-سازی اثر متغیر های مورد مطالعه استفاده گردید.
نتایج حاصل از تخمینهای اقتصادسنجی نشان داد که غنای وار یته ای باعث افزایش بهره وری و کاهش واریانس تولید (ریسک) می شود. این موضوع در مورد کاربرد بذر های اصلاح شده و نوع فناوری آبیاری مورد استفاده نیز تایید شد. همچنین تصمیمات مبتنی برکم آبیاری و زمان بندی در مصرف آب منجر به افزایش ریسک تولیدی گردید. نتایج حاصل از شبیه سازی نیز مبین این مطلب است که کشت واریته های مختلف گندم راهبردی موثر در کاهش ریسک و افزایش بهره وری و رفاه زارعان است.
کلیدواژگان: ریسک تولید، تابع تولید تصادفی، تنوع ژنتیکی، آبیاری، شبیه سازی، گندم -
صفحه 209نقش ترویج کشاورزی در نهادینه کردن مشارکت تولیدکنندگان در قالب سازمان های کشاورزان انکارناپذیر و بی بدیل است. بخش عمده ای از وظایف این سازمانها عبارت است از ارائه خدمات آموزشی و ترویجی، انجام تحقیقات مشارکتی، دسترسی به فناوری نوین ونیز خدمات نهاده ای و بازاریابی که عمدتا از طریق کشاورزان عضو صورت می گیرد.
در این مقاله ضمن بررسی نگرش پاسخگویان درخصوص نقش آفرینی نظام ترویج کشاورزی در ایجاد و تقویت سازمان های کشاورزان و افزایش دانش و بینش تولیدکنندگان، اولویتها و میزان تمایل آنان در ایفای نقش ترویجی در بستری هدفمند و مبتنی بر مشارکت نهادینه و پایدار در هر یک از زیربخش ها بررسی می شود. جامعه آماری این مطالعه شامل 1450 بهره بردار سرپرست خانوار در روستاهای حوزه آبریز رودخانه حاجی عرب واقع در دهستان سگزآباد است که تحت پوشش مرکز خدمات کشاورزی بوئین زهرا و تعاونی تولید کشاورزی روستای سگزآباد قراردارند. نتایج مبین ضرورت بهره مندی از توانایی ها و قابلیتهای سازمان های کشاورزان در انجام امور مختلف ترویجی، تحقیقی و آموزشی است و تمایل کشاورزان در مشارکت در اجرای برنامه های ترویجی بخش کشاورزی نشاندهنده اهمیت و مزیتهایی است که در هر زیربخش وجود دارد و تشکیلات ترویج می تواند در قالب سازمان کشاورزان روستا از آنها بهره مند گردد.
کلیدواژگان: توسعه پایدار کشاورزی، ترویج کشاورزی، سازمان های کشاورزان، نهادینه شدن مشارکت -
صفحه 241یکی از نهاده های مهم در تولید گوشت مرغ، جوجه یکروزه است. نوسانات قیمت جوجه یکروزه گوشتی در بازار همواره نقش موثری در عدم تعادل عرضه و تقاضای گوشت مرغ داشته و بر این اساس قیمت جوجه یکروزه به عنوان یکی از منابع ریسک تولید کنندگان مرغ کشور مطرح بوده است. بر همین اساس مطالعه حاضر با هدف ارائه الگویی مناسب برای پیش بینی قیمت فصلی جوجه گوشتی یکروزه در ایران انجام شده است. به این منظور مدل تصحیح خطا(ECM) و همچنین الگوی خودتوضیح میانگین متحرک انباشته(ARIMA) برای پیش بینی قیمت فصلی جوجه گوشتی یکروزه مورد استفاده قرار گرفت.
نتایج مطالعه نشان داد که قیمت جوجه گوشتی یکروزه دارای نوسانات زیادی بوده و این نوسانات عمدتا همراه با نوسانات قیمت گوشت مرغ بوده است. نتایج آزمون علیت و آزمون همجمعی نیز این نتیجه را تایید می کنند و نشان می دهند که یک رابطه بلندمدت بین قیمت جوجه یکروزه و قیمت گوشت مرغ وجود دارد و جهت علیت از قیمت گوشت مرغ به قیمت جوجه یکروزه است. همچنین نتایج مدل ECM نشان می دهد 58 درصد از شوکی که به قیمت جوجه یکروزه از ناحیه قیمت گوشت مرغ وارد می شود، در هر فصل تعدیل می گردد. خطای پیش بینی الگوی ARIMA کمتر از مدل ECM است ولی مقایسه خطاها و نتایج پیش بینی نشان می دهد که هر دو الگو جهت پیش بینی قیمت جوجه یکروزه در آینده مناسب هستند.
کلیدواژگان: جوجه یکروزه گوشتی، پیش بینی قیمت، مدل تصحیح خطای برداری، الگوی ARIMA، ایران
-
Page 1This study aims at developing an optimal cropping plan in Fars province. To get the objective a combination of multi objective and fuzzy programming was applied. The applied data was obtained by interviewing and completing questioner among the 90 farmers of the Fasa district in 2007. The results revealed that fuzzy optimal solution is in the middle of the optimal plans obtained from gross margin maximizing, risk minimizing, water and chemical fertilizer use minimizing, and employment maximizing as well as plan developed by crisp optimization approach. It was also found that fuzzy programming provides more flexible process of operation plan and appropriate combination of different goals. Findings showed a conflict among the producers and environmental goals. In terms of the different goals followed by the optimizing models melon was found most appropriate product.
-
Page 39This study developed a model of revenue insurance computing fair premiums for both maize and potatoes and applying bootstrapping simulation to time series of 1982-2008 in Kerman. Then, revenue insurance rates were compared taking into account maize, as one of the main products of the province, along with potatoes in a crop rotation with different ratios. The results showed that potato has better conditions than maize for revenue insurance due to having more income fluctuations and therefore has higher premium than maize especially for 50% and 75% coverage levels. Also the calculated premiums were less than current insurance schemes premiums for both products.
-
Page 53
In this survey the poverty line and the food security index of the rural and urban household of Iran during 2001- 2007 years in two cases, with and without accounting bread wastes is calculated. For accounting poverty line, it is used of poverty line method based on need to calory and for accounting food security index; it is used of aggregate household food security index method. The result of this survey shows that in the 2007 year, urban region just first revenue village receives lower than energy standard with which accounting bread wastes are increased into five village of first revenue. In the urban region also at this year, without accounting bread wastes four village of first revenue and with accounting bread wastes first five villages are placed under absolute line poverty based on calory. The result of the studies shows that during 2001- 2007 years with accounting bread wastes, food security index and its making elements in urban and rural regions of Iran during studied year has no specific way and has the up and down experience
-
Page 79One of the most important government's challenges is the environmental crisis; therefore governments should strive to take various policies and programs to overcome environmental problems including air pollution or reduce negative effects of human functionson environment. This study has tried by using input- output table in 2001 and amount of pollutants and greenhouse gas emissions to survey of welfare and environmental effects on the green tax and decline subsidy on fuels. For this purpose, using MCP and software GAMS welfare changes with and without environmental impact,changes in energy demand and changes in three pollutants CO2, NOX and CH in the five tax scenarios have been studied. Results of study showed, green tax reduce demand for fossil fuel as intermediate input and final goods. If the environmental effects are considered, in the all scenarios, the welfare changes were positive and the welfare increase as the tax rate increases; in the other words, the increasing taxes on fossil fuels is desirable. In the both policy, the highest growth rate of the welfare is tax rate 10% (scenario III).
-
Page 109In this study has been surveyed the effect of governmental supporting policies omission on optimal cultivate pattern of production in Sari in 2008-2009. In this article optimal implant pattern was determined with market and social benefits by using linear programming pattern. The results indicated that notwithstanding barely has no advantage according to social prices, but covered near 10000 hectare of the region that it must be mentioned. Also, by government supporting omission soybean and colza must be out from region’s pattern, increasing area harvested of wheat relates to market model in 30 percent and rice remain without change. So, it is suggested that amount of supporting from soybean and colza must have better programming till farmers get abilities for production and contest without government supporting
-
Page 135
This study aims at investigation of financial crisis of global economy on pistachio and saffron export. To get the objective of the study export demand of the selected crops were estimated using time series and panel data. Time period for the selected data are 1979-2005 and 1996-2005, respectively. Indices indicating the financial crisis are GNP of the importing countries and exchange rate volatility. Time series date showed a long-run relationship between export demand and its affecting factors. The findings of the study showed that financial crisis in global economy affects pistachio export at least in short-run and saffron export in short and long-run undesirably by reducing the importing country GNP. However, impact of the exchange rate volatility will depend on the type of the exchange rate and it is hard to explain its impact certainly. Measures like exchange deposit fund and export insurance was pointed out as polices.
-
Page 163The scientific development is an undeniable constituent related to the issue of globalization and in this way it becomes a very crucial issue from an economical perspective in its specialized sense (the management and the analysis of marketing in terms of the agricultural products). In the way of investigating such an essential issue several experimental and library studies (monthly documentations) between the years 2008-2010 which were pertinent to this issue were studied. The obtained findings replicated the fact that the most important factors in the design of marketing relevant to agricultural products are as follows: Lack of sufficient knowledge in the management of markets and marketing, the prolonged route in marketing, the deep involvement of some peripheral issues in marketing, transfer, lack of the existence of integrated information in market, the multidimensional nature of decision making in dealing with market and marketing, the direct governmental intrusion in marketing and finally the absence or shortcoming of the essential underlying issues in the discussion of market and marketing related to agricultural products. According to the results, expenses were zooming up without providing any improvements in marketing. Based on the obtained results, it could be suggested that in the way of reaching the specified marketing design relevant to agricultural products and in reference to the issue of globalization, the following factors should be taken into consideration by the government: amplifying the private institutions by supporting and managing their activities in the way of constructing or developing the underlying basics, decreasing the range of expenses in production and offering fields, initiating constructive cooperation with international organizations and institutions in marketing and marketing management, introducing these institutions to the beneficiary groups, demanding governmental cooperation only in the way of depicting the relevant policies and scheduling, developing the necessary facilities and ultimately employing supportive mechanisms that causes the least amount of chaotic behavior in marketing.
-
Page 185In this study the effect of irrigation systems and variety diversification on risk and productivity of wheat farms have been investigated. Data were collected from field survey in Shahrekord district in the south west of Iran in 2008-2009. Then stochastic production function was estimated to evaluate the effect of variables on the mean and variance of wheat yields. To perform this work, several form of production functions with several estimation procedures were used, and finally quadratic production function was selected. After that estimated coefficients were used to simulate the effects of variable. Econometric evidence shows that variety diversification increases farm productivity. Variety richness also reduces yield variability but only for high levels of genetic diversity. Results also show the same relation with respect to irrigation systems and improved seeds; however, deficit irrigation tends to reduce the mean wheat production and increase risk. Simulations with estimated parameters illustrate planting more diverse wheat varieties contribute to reduce production risk and to improving farmer’s productivity and welfare.
-
Page 209Sustainable agricultural devlopment plicy in very conutry rests on numerous pre-defined elements. Amid these, Agricultural extension deserves crucial role institutionalizing producer' participation under the disguise of organizations, such bodies shall mainly commit themselves to renering extension-trainin services, participatory research, accessing the new technology or input supply and marketing services. This study tends to examin respondents attitude towrards agricultural extension role in creation and reinforcing agricultural organizations, their prioerities and inclination in forwarding extension function on a systematic track and viable participation context. It fallows a descriptive method with statistical population composed of rural clients leading their households in Segzabad County, Buein Zahra District. The Idea used a tailor-made Quiestionnaire enquiring client's specifications as well as the need for establishing" Rural Farmer's Organizations" as the best initiative for institutionalizing their participation scope and releasing priorities, The achived results serously noted tapping potentials and capabilites of farmer's organizations in conducting varous extension, training and research tasks. Also, farmer's inclination was exphasized towards participation in extenion campign which diplays significance and advantages of varying agricultural sub-sectors. Consequently, the study came to this conclusion that extension function can become well operational within the farmer's organizations framework.
-
Page 241Chicken is one of important inputs in hen production. Chicken price variability has effective role in inequality of hen demand and supply, so Chicken price is one of risk sources for hen producers. The aim of this study is providing suitable model for forecasting seasonal Chicken price in Iran. For this purpose, ECM and ARIMA model were applied for forecasting Chicken price. Results indicated that one-day Chicken price has high variability and this variability often is along hen price variability and results of causality and co-integration tests support this finding and show that there is one long-run relation between chicken and hen price and direction of causality is from hen price to chicken price. Also, result of ECM model show that 58 percent of chicken price shock from hen price adjusts per season. Forecasting error of ARIMA model is lower than ECM model, but comparison of errors and results indicated that both of them are suitable for chicken price forecasting.