فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1391)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عاطفه امیری ریگی، مهرداد محمدی، زهرا امام جمعه، محمد امین محمدی فر صفحه 1
    سابقه و هدف
    فنیل کتونوری یک بیماری ارثی است که به دلیل فقدان یا نقص در فعالیت آنزیم فنیل آلانین هیدروکسیلاز پدید می آید. شدیدترین عارضه بالینی ناشی از آن، عقب ماندگی ذهنی غیر قابل برگشت است. امروزه، محدود کردن فنیل آلانین رژیم غذایی تنها راه مقابله با این بیماری محسوب می شود. هدف از این تحقیق، تولید شیر کم فنیل آلانین در مقیاس آزمایشگاهی به عنوان یک مکمل تغذیه ای برای بیماران فنیل کتونوری بود. به این ترتیب، می توان از شیر کم فنیل آلانین تهیه شده برای تولید انواع غذاها و نوشیدنی های مطلوب با محتوای فنیل آلانین کم استفاده کرد.
    مواد و روش ها
    سه نمونه شیر هیدرولیز شده آنزیمی با استفاده از پروتئاز آسپرژیلوس اوریزا (1 گرم آنزیم به ازای 100 گرم سوبسترا) و پاپایین (1 گرم آنزیم به ازای 100 گرم سوبسترا) به صورت جداگانه و در ترکیب با هم (5/0 گرم از هر آنزیم به ازای 100 گرم سوبسترا) تهیه شد و کربن فعال در مقادیر مختلف (3/0، 9/0 و 5/1 گرم) برای حذف فنیل آلانین به کار رفت.
    یافته ها
    ترکیب پروتئاز آسپرژیلوس اوریزا با پاپایین (هرکدام به میزان 5/0 گرم به ازای 100 گرم سوبسترا) و در مرحله بعد از هیدرولیز آنزیمی، استفاده از 9/0 گرم کربن فعال، کمترین میزان نهایی فنیل آلانین را در برداشت.
    نتیجه گیری
    از میان شرایط هیدرولیز به کار رفته، بهترین شرایط برای حذف فنیل آلانین استفاده از پروتئاز آسپرژیلوس اوریزا (5/0 گرم آنزیم به ازای 100 گرم سوبسترا) به همراه پاپایین (5/0 گرم آنزیم به ازای 100 گرم سوبسترا) و 9/0 گرم کربن فعال در مرحله بعد از هیدرولیز بود که باعث حذف 99% فنیل آلانین شد.
    کلیدواژگان: شیر کم فنیل آلانین، کربن فعال، هیدرولیز آنزیمی، طیف سنجی مشتق ثانوی
  • پریسا کشانی، مریم سادات فروید صفحه 11
    سابقه و هدف
    : با وجود توصیه به افزایش مصرف فیبر در برنامه غذایی بیماران دیابتی، میزان مصرف فیبر غذایی در آن ها پایین است. این مطالعه کیفی با هدف تعیین مزایا و موانع درک شده در خصوص مصرف مواد غذایی پرفیبر از دیدگاه بیماران دیابت نوع 2 انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش انجام شده از نوع مطالعه کیفی بود و در سال 1389 انجام شد. داده ها با استفاده از 6 بحث گروهی متمرکز در 55 بیماران دیابتی نوع 2 (34 تا 70 ساله) جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مطالعات کیفی استراوس و کوربین انجام شد.
    یافته ها
    مزایای درک شده در خصوص مصرف فیبر توسط بیماران دیابتی شامل کنترل بهتر قند خون، بهبود عملکرد گوارشی، پیشگیری و کنترل برخی بیماری ها بود. موانع درک شده برای مصرف فیبر توسط شرکت کنندگان را می توان به 3 دسته تقسیم بندی کرد، شامل: موانع فردی (مانند: نداشتن آگاهی، نداشتن علاقه، نداشتن زمان کافی، هزینه، احساس خستگی، مشکلات دندانی، باورهای نادرست، ترس از هیپرگلیسمی، مشکلات گوارشی)، موانع اجتماعی (مانند: عدم آگاهی، نداشتن حمایت خانواده، فشار خانواده) و موانع آموزشی (مانند: نداشتن تبلیغات مناسب، آموزش ناکافی در جامعه، در دسترس نبودن مراکز آموزشی).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر مزایا و موانع موثر بر مصرف فیبر را از دیدگاه بیماران دیابتی نوع 2 مورد بررسی قرار داد که یافته های آن می تواند در طراحی مداخلات آموزشی بر پایه مدل فرانظریه ای و به کارگیری فرایندهای مناسب ایجاد تغییر رفتارهای تغذیه ای و افزایش مصرف فیبر در بیماران دیابتی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: موانع، مزایا، فیبر غذایی، دیابت نوع 2
  • مریم محمودزاده، رامین خاکسار، عباسعلی مطلبی، هدایت حسینی، حامد احمدی، سیده مرضیه حسینی، فرزانه شهراز صفحه 23
    سابقه و هدف
    توسعه مینس ماهی و محصولات برپایه مینس فرصت مناسبی برای استفاده از ماهیان با ارزش کم فراهم می کند. یکی از این فراورده ها فیش برگرها هستند. در مطالعه حاضر، فیش برگرها به صورت خام و بدون پوشش از ماهی کیجار منقوط تولید شدند و ویژگی های میکروبی، شیمیایی و حسی آن ها طی نگهداری در C ̊18- به مدت 5 ماه مورد بررسی قرار گرفت. تمام ارزیابی های فوق بعد از رفع انجماد نمونه ها در دمای Co4 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه های فیش برگر پس از تولید در پلیمرهایی از جنس PVC/PE بسته بندی شدند. بار میکروبی (شامل: شمارش کلی میکروبی، شمارش کلی فرم ها، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و باکتری های سرماگرا)، ویژگی های شیمیایی (شامل pH، رطوبت، TVB-N و TBA) و ارزیابی حسی به صورت دوره ای در انتهای هر ماه روی نمونه ها انجام شد. داده ها توسط روش های آماری با استفاده از نرم افزارSPSS آنالیز شد و نتایج مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقادیر TVB-N به طور معنی داری در انتهای ماه اول افزایش یافت، ولی پس از آن تا انتهای دوره تغییر معنی داری در مقادیر آن مشاهده نشد. مقادیر TBA به طور معنی داری در انتهای ماه دوم افزایش یافت ولی، پس از آن تا انتهای دوره انبارداری کاهش معنی داری داشت که به دلیل واکنش مالون آلدئید تولید شده با محصولات حاصل از تجزیه پروتئین و تشکیل ترکیبات ثالث بود. مقادیر pH به طور معنی داری در انتهای ماه اول افزایش یافت، اما سپس تغییرات معنی داری در مقادیر آن مشاهده نشد. تمام شمارش های میکروبی و شاخص های حسی به طور معنی داری تا پایان انبارداری انجمادی کاهش یافتند.
    نتیجه گیری
    بهترین تاریخ مصرف پس از طی 3 ماه نگهداری فیش برگرهای تولید شده بود و ارزیابی حسی، راه مطمئنی جهت پیش بینی ماندگاری فراورده مزبور است.
    کلیدواژگان: کیجار منقوط (Saurida undosquamis)، فیش برگر، کیفیت، انبارداری انجمادی
  • بهنود عباسی، مسعود کیمیاگر، مینو محمد شیرازی، مهدی هدایتی، خسرو صادق نیت، پریسا طاهری، شهریار شهیدی، بهرام رشیدخانی صفحه 31
    سابقه و هدف
    شواهدی مبنی بر نقش منیزیم در بهبود اختلالات خواب وجود دارد. هم چنین، ارتباط بین طول زمان خواب و چاقی در دست بررسی است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مکمل یاری منیزیم بر انرژی دریافتی روزانه و کاهش وزن در سالمندان مبتلا به بی خوابی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به شیوه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور انجام شده است. 46 سالمند مبتلا به بی خوابی چاق یا دارای اضافه وزن به دو گروه مکمل منیزیم و دارونما تقسیم شدند و به مدت 8 هفته تحت مداخله با روزانه mg500 منیزیم عنصری به صورت اکسید منیزیم یا دارونما قرار گرفتند. در ابتدا و انتهای مطالعه پرسشنامه های ISI، فعالیت بدنی و Sleeplog تکمیل شد. عوامل مخدوشگر آنتروپومتریک، مقادیر منیزیم، کلسیم، پتاسیم، کافئین، انرژی دریافتی از کربوهیدرات، چربی، پروتئین و کل انرژی دریافتی با پرسشنامه یادآمد3 روزه خوراک به دست آمد. آنالیزهای غذایی با نرم افزار N4 و آنالیزهای آماری با نرم افزار SPSS19 انجام شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در متغیر های زمینه ای در ابتدای مطالعه بین دو گروه مورد مطالعه مشاهده نشد. انجام این مداخله در سالمندان مبتلا به بی خوابی به میزان معنی داری باعث افزایش مدت زمان و بازده خواب و هم چنین باعث کاهش کل انرژی دریافتی و انرژی دریافتی از کربوهیدرات و چربی در گروه مکمل منیزیم نسبت به دارونما شد. در حالی که زمان در بستر بودن، زمان برخاستن از خواب، انرژی دریافتی از پروتئین، وزن و غلظت منیزیم سرم تفاوت معنی داری را نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    در این مداخله، مکمل یاری منیزیم باعث بهبود شاخص های بی خوابی و کاهش دریافت انرژی در سالمندان مورد مطالعه شد. با این حال، تاثیر مطلوب معنی داری بر کاهش وزن سالمندان مبتلا به کم خوابی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: منیزیم، چاقی، انرژی دریافتی، بی خوابی، سالمند
  • شهلا فرهادی، کیانوش خسروی دارانی، مرتضی مشایخ، سید امیر محمد مرتضویان، عبدالرضا محمدی، فرزانه شهراز صفحه 41
    سابقه و هدف
    روند روزافزون چاقی و اضافه وزن به شکلگیری ایده تولید محصولات غذایی با خاصیت تشدیدکنندگی سیگنالهای سیری منجر شده است. نقش اسیدهای چرب کوتاه زنجیر در ایجاد سیری در افراد مهم است. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر دو متغیر دمای گرمخانهگذاری و نسبت تلقیح باکتری های آغازگر بر میزان تولید اسید پروپیونیک در نوشیدنی شیری تخمیری حاوی پروپیونی باکتریوم پس از تخمیر و طی دوره نگهداری یخچالی است.
    مواد و روش ها
    برای تهیه نوشیدنی شیری تخمیری از کشت مخلوط لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و پروپیونیباکتریوم فرئودنریچییی زیرگونه شرمانی یی به ترتیب، به نسبت های 1 به 2، 1 به 4 و 1 به 8 و دمای گرمخانهگذاری 30، 35 و °C 40 تا رسیدن به 4 = pH استفاده شد. میزان اسیدهای پروپیونیک، لاکتیک و استیک تولید شده در کلیه نمونه ها بلافاصله پس از تخمیر توسط دستگاه HPLC تعیین شد. غلظت اسیدهای تولید شده در نوشیدنی شیری تخمیری حاوی بیشترین میزان اسید پروپیونیک طی 28 روز نگهداری یخچالی اندازه گیری شد. ارزیابی حسی محصول تولید شده در پایان دوره تخمیر توسط 11 ارزیاب آموزش دیده با استفاده از روش هدونیک انجام شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان اسید پروپیونیک در پی تلقیح با نسبت 1 به 4 لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی زیرگونه شرمانی یی و گرمخانه گذاری در دمای°C 30 حاصل شد. میزان این اسید طی 28 روز نگهداری یخچالی از 75/0 درصد (وزنی/ وزنی) در روز صفر به 2/1 درصد (وزنی/ وزنی) در روز 28 افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    دمای گرمخانهگذاری اثر معکوس و معنی داری (05/0 > P) بر میزان تولید اسید پروپیونیک در محصول داشت.
    کلیدواژگان: اسید پروپیونیک، پروبیوتیک، پروپیونیباکتریوم فرئودنریچییی زیرگونه شرمانی یی، لاکتوباسیلوساسیدوفیلوس، نوشیدنی شیری تخمیری
  • محسن کرامتی، سیده الهه شریعتی بافقی، علیرضا رجایی، بهرام رشیدخانی صفحه 51
    سابقه و هدف
    مطالعات اندکی رابطه الگوهای غذایی با تراکم املاح استخوان (BMD) را بررسی کرده اند. هدف مطالعه حاضر، تعیین این رابطه در نمونه ای از زنان یائسه ساکن شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    160 زن در این مطالعه مقطعی شرکت کردند. پس از تکمیل پرسشنامه های اطلاعات عمومی، فعالیت بدنی و بسامد خوراک، BMD مهره های کمری و گردن ران آن ها با dual-energy X-ray absorptiometry اندازه گیری شد. الگوهای غذایی به روش تحلیل عاملی شناسایی شدند. نسبت شانس برای داشتن BMD پایین (مقادیر کمتر از میانه) در رابطه با الگوهای غذایی نیز با آنالیز رگرسیون لجستیک محاسبه شد.
    یافته ها
    6 الگوی غذایی شناسایی شد. پس از تعدیل اثر مخدوش کننده های احتمالی، در زنانی که نمره بالاتری (مقادیر بیشتر از میانه) از الگوهای غذایی اول یا دوم داشتند، نسبت به زنان دارای نمرات پایین تر (مقادیر کمتر از میانه) شانس داشتن BMD پایین به ترتیب در نواحی مهره های کمری (04/0 =P و 96/4-05/1: CI 95% و 29/2 =OR) و گردن ران (01/0 >P و 09/6-31/1: CI 95% و 83/2 =OR) بیشتر بود. الگوی غذایی اول، غنی از لبنیات پرچرب، گوشت احشاء، گوشت قرمز یا فراوری شده و غلات کامل بود. الگوی غذایی دوم غنی از سیب زمینی سرخ کرده، مایونز، شیرینی جات و دسرها و روغن های مایع بود.
    نتیجه گیری
    الگوهای غذایی غنی از غذاهای حاوی چربی اشباع بالا (مشابه الگوی اول) یا دارای تراکم پایین مواد مغذی ضروری برای سلامت استخوان (مشابه الگوی دوم) ممکن است با BMD در زنان یائسه ساکن شهر تهران ارتباطی منفی داشته باشند.
    کلیدواژگان: الگوهای غذایی، تراکم املاح استخوان، زنان یائسه، تحلیل عاملی
  • نوشین نوشیروانی، بابک قنبرزاده*، علی اکبر قنبرزاده صفحه 63
    سابقه و هدف

    فیلم های بر پایه بیوپلیمر نشاسته معایبی مثل خواص مکانیکی و بازدارندگی در برابر بخار آب ضعیف دارند که کاربردهای آن ها را در بسته بندی محدود می سازد. برای بهبود ویژگی های فیلم های بر پایه نشاسته، روش های مختلفی مانند مخلوط کردن با پلیمرهای دیگر و استفاده از نانوپرکننده ها پیشنهاد شده اند. نانوکریستال سلولز (NCC) به دلیل زیست تخریب پذیری، غیر سمی بودن، فراوانی در طبیعت، قیمت ارزان و تجدید پذیری، گزینه مناسبی برای تقویت پلیمر نشاسته به شمار می رود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر نانوکریستال سلولز و پلی وینیل الکل(PVA) روی ویژگی های فیلم های نشاسته در جهت بهبود خواص مکانیکی و بازدارندگی آن ها بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش NCC از لینتر پنبه تولید و به مخلوط تشکیل دهنده فیلم نشاسته- پلی وینیل الکل افزوده شد. به منظور بررسی ویژگی های فیلم های حاصل، از آزمون های مختلف مانند خواص مکانیکی، نفوذ پذیری بخار آب، آزمون حرارتی، پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکپ الکترونی عبوری (TEM) استفاده شد.

    یافته ها

    افزودن PVA و NCC به محلول فیلم ساز نشاسته باعث افزایش حداکثر مقاومت به کشش UTS و کاهش نفوذ پذیری به بخار آب WVP فیلم های بیونانوکامپوزیت حاصل شد. نتایج آزمون XRD نشان داد که دو جزء ماتریکس و پرکننده به خوبی در هم پخش شده اند و بهترین ساختار در غلظت 10 درصد NCC مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    PVA به علت داشتن گروه های OH می تواند با گروه هایOH نشاسته پیوند هیدروژنی برقرار کند. این کار موجب افزایش استحکام شبکه پلیمری و بهبود ویژگی های مکانیکی و بازدارندگی فیلم های بیوکامپوزیت می شود. NCC به دلیل دارا بودن ساختار کریستالی با درجه بالای بلوری (که موجب افزایش استحکام و مدول الاستیک آن می شود) و هم چنین توانایی تشکیل پیوندهای هیدروژنی قوی با نشاسته و PVA قادر به بهبود ویژگی های مکانیکی و بازدارندگی فیلم های بیونانوکامپوزیت است. در غلظت 10 درصد NCC نانوکامپوزیت ها، بالاترین UTS را نشان دادند، اما در غلظت های بالاتر، UTS کاهش یافت که به تجمع NCC در ماتریکس پلیمری نسبت داده شد. تجمع NCC در غلظت های 15 و 20 درصد به خوبی توسط الگوی XRD به صورت پیک نشان داده شد.

    کلیدواژگان: نشاسته، نانوکریستال سلولز، پلی وینیل الکل، ویژگی های فیزیکی
  • مولود پیاب، احمدرضا درستی مطلق، محمدرضا اشراقیان، فریدون سیاسی، تینا کریمی صفحه 75
    سابقه و هدف
    20 تا 40 درصد ایرانیان از ناامنی غذایی رنج می برند. عوامل مرتبط با ناامنی غذایی در هر جامعه متفاوت است و باید مورد بررسی قرار گیرند. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ناامنی غذایی درشهرستان ری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این بررسی توصیفی مقطعی روی 430 مادر دارای کودک دبستانی در سال 1389 انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ایدو مرحله ای انجام گرفت. پرسشنامه های امنیت غذایی (USDA) و یادآمد 24 ساعته خوراک تکمیل شد. اطلاعات مربوط به وضعیت اقتصادی و خصوصیات اجتماعی و فرهنگی توسط پرسشنامه اطلاعات عمومی بررسی شد. آزمون کا-اسکوار، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون ساده مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان شیوع ناامنی غذایی 2/50% بود. تحصیلات بالاتر مادر و هم چنین سرپرست خانواده، جایگاه شغلی بالاتر سرپرست خانواده، مالکیت واحد مسکونی و امتیاز بالاتر امکانات و تسهیلات زندگی با ناامنی غذایی ارتباط معکوس داشت. با افزایش بعد خانوار، ناامنی غذایی در افراد مورد مطالعه بیشتر شد. دریافت تمام درشت مغذی ها بجز چربی، در گروه ناامن غذایی به طور معنی داری کمتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که برای بهبود وضعیت امنیت غذایی خانوار لازم است به ارتقای تحصیلی افراد خانوار و ارتقای شغلی و اقتصادی خانوارها توجه بیشتری شود. هم چنین، سیاست های کنترل جمعیت با تاکید بیشتر پیگیری شود.
    کلیدواژگان: ناامنی غذایی، مادران، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، دریافت غذایی، شهرستان ری
  • الهام نورمحمدی، سید هادی پیغمبر دوست، عارف اولاد غفاری صفحه 85
    سابقه و هدف

    یکی از مشکلات شایع در جوامع امروزی، میزان کالری دریافتی و افزایش وزن به علت مصرف طولانی محصولات پر کالری است. در این تحقیق، امکان تولید کیک اسفنجی به وسیله جایگزینی کامل یا مقداری از ساکارز توسط اریتریتول و الیگوفروکتوز بررسی شد.

    مواد و روش ها

    ویژگی های خمیر کیک مانند وزن مخصوص، ویسکوزیته و ویژگی های کیک شامل حجم، دانسیته ظاهری، دانسیته جسمی، تخلخل، رطوبت و فعالیت آبی، رنگ پوسته، رنگ مغز، سفتی بافت کیک و ویژگی حسی طعم کیک مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    وزن مخصوص و ویسکوزیته خمیر کیک تهیه شده با اریتریتول- ساکارز- اولیگوفروکتوز مشابه کیک کنترل بود. جایگزین کردن ساکارز با مخلوط اریتریتول- ساکارز- اولیگوفروکتوز تفاوت معنی داری در حجم، دانسیته ظاهری، دانسیته جسمی، تخلخل، رطوبت و رنگ مغز کیک با نمونه کنترل ایجاد نکرد (05/0p>). سفتی کیک های حاوی مخلوط اریتریتول- ساکارز- اولیگوفروکتوز طی نگهداری، کمتر از سایر نمونه ها بود. نمونه های آماده شده با مخلوط اریتریتول- اولیگوفروکتوز از نظر رنگ پوسته تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نداشتند (05/0p>)، رنگ مغز سایر نمونه ها کمتر از نمونه کنترل بود. نمونه های تهیه شده با جایگزینی کامل یا مقداری از ساکارز با اریتریتول به شکل معنی داری فعالیت آبی بالاتری از نمونه شاهد داشتند (05/0>P). نمونه های حاوی مخلوط اریتریتول- ساکارز- اولیگوفروکتوز دارای نزدیک ترین امتیاز طعم به کیک کنترل بودند.

    نتیجه گیری

    استفاده از مخلوط ساکارز- اولیگوفروکتوز- اریتریتول، نزدیک ترین نتایج را به کیک شاهد نشان داد و جایگزینی مقداری از ساکارز با این ترکیب توانست به تولید کیک کم کالری با کیفیت مطلوب کمک کند.

    کلیدواژگان: اریتریتول، اولیگوفروکتوز، ساکارز، کیک اسفنجی، کیفیت
  • پریسا آذروند، مجید حاجی فرجی، آناهیتا هوشیار راد، بهرام رشیدخانی، تقی پورابراهیم صفحه 93
    سابقه و هدف
    اضطراب امتحان یک واکنش هیجانی ناخوشایند به موقعیت ارزیابی است و به عنوان یک مشکل شایع و مهم آموزشی مطرح است. اضطراب امتحان با ایجاد اختلالاتی در خوردن که یکی از این اختلالات، زیاده خوری است، می تواند باعث بروز چاقی شود. چاقی نیز به نوبه خود به بروز عوارض متعددی منجر می شود. این مطالعه با هدف بررسی همبستگی میزان دریافت مواد غذایی و اضطراب امتحان در دانش آموزان دختر سال سوم دبیرستان منطقه 3 آموزش و پرورش شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش مقطعی و با شرکت 140 دانش آموز دختر سال سوم دبیرستان منطقه 3 آموزش و پرورش تهران انجام شد. بعد از خروج داده های 10 دانش آموز از مطالعه، تجزیه و تحلیل آماری روی داده های مربوط به 130 دانش آموز صورت گرفت. داده های مربوط به دریافت مواد غذایی با استفاده از یک پرسشنامه یادآمد24 ساعته خوراک و 3 پرسشنامه ثبت غذای روزانه برای 3 روز هفته ثبت و میزان اضطراب امتحان با استفاده از پرسشنامه اضطراب امتحان سنجیده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS 16 انجام گرفت.
    یافته ها
    ارتباطی بین دریافت گروه های غذایی با 4 گروه اضطراب و نیز با نمرات اضطراب گزارش نشد. از میان زیرگروه های غذایی، نان (003/0 (P=، برنج (035/0 (P=، کنسرو انواع گوشت (031/0 (P=، سایر لبنیات (029/0 (P= و آب میوه های صنعتی (049/0 (P= با اضطراب ارتباط معنی داری نشان دادند، اما بعد از تعدیل BMI و تغییرات دریافت غذایی در زمان اضطراب، تنها مصرف آب میوه های صنعتی با نمرات اضطراب ارتباط مثبت و معنی داری نشان داد. میانگین انرژی، کربوهیدرات و پروتئین دریافتی در میان 4 گروه اضطراب، اختلاف معنی داری داشت، اما این اختلاف بعد از تعدیل BMI و تغییرات دریافت غذایی در زمان استرس دیگر معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با افزایش میزان اضطراب امتحان، میزان مصرف آب میوه های صنعتی نیز افزایش یافت. از آن جا که آب میوه های صنعتی دارای مقادیر قابل ملاحظه ای شکر هستند، این فرضیه که ارتباط مستقیمی بین اضطراب و افزایش میزان کربوهیدرات مصرفی وجود دارد، می تواند تایید شود.
    کلیدواژگان: دریافت مواد غذایی، اضطراب امتحان، درشت مغذی ها
  • فرشته جعفرزاده، محمدحسین عزیزی، فرشته رشمه کریم، پریوش هراتیان صفحه 101
    سابقه و هدف
    بیسکویت بعد از نان، مهم ترین و پرمصرف ترین فراورده غلات به شمار می رود و ماندگاری بالایی نیز دارد. از آن جا که تا کنون در ایران در خصوص قابلیت ارقام اصلاح شده گندم ایرانی به منظور تولید بیسکویت مطالعه ای انجام نشده است، این تحقیق با هدف بررسی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی برخی ارقام تجاری گندم ایرانی و تاثیر آن ها بر ویژگی های حسی بیسکویت صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آرد ارقام تجاری گندم ایرانی و اثر آن ها بر ویژگی های حسی بیسکویت بررسی شد. 20 رقم گندم اصلاح شده از ارقام موجود در موسسه اصلاح بذر و تهیه نهال کرج تهیه شد. دانه ها به وسیله آسیاب Quadrumat senior آرد شدند. آزمون های فیزیکی و شیمیایی آرد طبق روش های استاندارد انجام شد. از آرد های مذکور بیسکویت تهیه شد و ویژگی های حسی بیسکویت توسط ارزیاب های آموزش دیده مورد ارزیابی حسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری بین ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آرد گندم های مورد مطالعه مشاهده شد که به تفاوت های ژنتیکی و شرایط محیطی رشد این ارقام مربوط می شود. نتایج ارزیابی های حسی نشان داد که بین بیسکویت های تولید شده از لحاظ رنگ و طعم، تفاوت چندانی وجود ندارد؛ در حالی که اختلاف معنی داری بین بافت، شکل و سطح ظاهری و پذیرش کلی نمونه ها مشاهده شد. میزان پروتئین، گلوتن، اندیس گلوتن و رسوب SDS رابطه معکوس و معنی داری با ویژگی های حسی بیسکویت نشان دادند.
    نتیجه گیری
    بیسکویت های تولید شده از ارقام گلستان، مغان، پیشتاز و امید بهترین کیفیت و پذیرش را از دیدگاه مصرف کنندگان داشتند. رقم مغان بیشترین میزان درصد بازدهی آرد را داشت. از این رو، نسبت به ارقام دیگر برای تولید بیسکویت مناسب تر است.
    کلیدواژگان: آرد گندم، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، بیسکویت، ارزیابی حسی
  • اکبر جوکار، آمنه هاشمی نصب، لیلا قناعت زاده، عسگر فرحناکی، محمد حسینی صفحه 111
    سابقه و هدف
    با توجه به ارزش تغذیه ای بالای آرد لوبیا چیتی جوانه زده امکان استفاده از آن به جای آرد گندم در تولید سوسیس آلمانی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    لوبیا چیتی از بازار تهیه و جوانه زنی، پس از 12 ساعت خیساندن در آب شهر به مدت 48 ساعت در دمای محیط انجام شد. لوبیاها به مدت 16 ساعت در دمای C50 خشک شده و پس از خشک شدن به آرد تبدیل شد. آرد حاصل در دمای C18- نگهداری شد. سوسیس آلمانی طبق فرمولاسیون تجاری تولید و آرد لوبیای جوانه زده با مقادیر مختلف (4، 8 و12 درصد) به جای آرد گندم به محصول اضافه شد. نمونه شاهد به طور یکسان و با آرد گندم تولید شد. نمونه های تولیدی از نظر رطوبت، چربی، پروتئین، رنگ، بافت، طعم، و ویژگی های میکروبی بررسی و با شاهد مقایسه شدند.
    یافته ها
    نمونه ها از نظر چربی، رنگ، و بافت تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نداشتند (05/0p<). نمونه تولید شده با 12 درصد آرد لوبیای جوانه زده دارای بیشترین مقدار رطوبت (57 %)، شمارش کلی باکتری ها (cfu 2800) و پروتئین (32/12 درصد) بود. شاهد و نمونه تولیدی با 4 درصد آرد لوبیای جوانه زده از نظر طعم تفاوت قابل ملاحظه ای نداشتند(05/0p<)، اما نسبت به دو نمونه دیگر (8 و 12 درصد) طعم بهتری داشتند(01/0p<).
    نتیجه گیری
    با به کار بردن آرد لوبیای جوانه زده در سوسیس آلمانی می توان محصولی با کیفیت فیزیکی، شیمیایی، و حسی قابل قبول و ارزش تغذیه ای بالاتر تولید کرد.
    کلیدواژگان: ارزش تغذیه ای، لوبیا چیتی جوانه زده، ویژگی های حسی، ویژگی های میکروبی، سوسیس، بافت
  • محسن مداح صفحه 119
    در دهه گذشته، تحقیقات چاقی در ایران رویکرد جدیدی در زمینه جمع آوری جامع تر متغیرهای مرتبط با وزن بدن داشته است. نگاهی دقیق تر به این اپیدمی بزرگ نشان می دهد که فراوانی چاقی در ایران توزیع یکنواختی در جامعه شهری ندارد و توزیع آن تا حد زیادی تابع مولفه هایی مثل جنس، سن و عوامل اقتصادی- اجتماعی است. علاوه بر این، وضعیت تاهل، فعالیت بدنی، مصرف سیگار، تعداد فرزندان، شهرنشینی یا روستانشینی و نوع رژیم غذایی از اصلی ترین متغیرهایی هستند که با چاقی بزرگسالان در کشور ما ارتباط دارند. این مقاله مروری، عوامل مرتبط با چاقی بزرگسالان در ایران را بر اساس گزارشات چاپ شده و با مقایسه با یافته های به دست آمده از مطالعات مشابه در کشورهای دیگر ارائه می دهد. یافتن عوامل مرتبط و تعیین کننده های چاقی می تواند در پیشگیری هدفمند و مداخلات موثرتر برای کنترل این اپیدمی در سطح جامعه به کار گرفته شود.
|
  • Óa Amiri-Rigi, M. Mohammadi, Z. Emam-Djomeh, Ma Mohammadifar Page 1
    Background And Objective
    Phenylketonuria is a hereditary disease caused by a lack or deficiency of the enzyme phenylalanine hydroxylase, its most severe clinical manifestation being irreversible mental retardation. Presently, the only therapy available is the dietary restriction of phenylalanine. The objective of this study was to produce laboratory-scale low-phenylalanine milk to be used as a dietary supplement by phenylketonurics. Low-phenylalanine milk can be used to make a variety of palatable, low-phenylalanine foods and beverages.
    Materials And Methods
    Three milk hydrolysates were prepared enzymatically (1g of enzyme/100 g of substrate), using a protease from Aspergillus oryzae and papain, separately and in combination (0.5 g of either enzyme/100 g of substrate), followed by adding different amounts of activated carbon (0.3, 0.9, and 1.5 g) to them to remove phenylalanine.
    Results
    The combination of Aspergillus oryzae protease and papain, along with the use of 0.9 g activated carbon in the post-hydrolysis process, resulted in the lowest final phenylalanine content.
    Conclusion
    The best condition for removing phenylalanine from milk was use of a combination of Aspergillus oryzae enzyme(0.5g of enzyme/100g of substrate) and papain (0.5 g of enzyme/100 g of substrate) with 0.9 g activated carbon in the post-hydrolysis process, resulting in removal of 99% of the phenylalanine.
  • Page 11
    Background And Objective
    Although diabetic patients are recommended to increase their intake of fiber, there is evidence showing that these patients have a low fiber intake in Iran. The purpose of this qualitative research project was to investigate the benefits and barriers regarding consumption of high-fiber foods as perceived by type-2 diabetes patients.
    Materials And Methods
    In this qualitative study, conducted in 2010, six focus group discussions (FGDs) were held with 55 type-2 diabetes patients 34 –70 years old. Data analysis was done using the Strauss and Corbin' s analytical method for qualitative studies.
    Results
    Perceived benefits of high-fiber food consumption included better blood sugar control, improved gastro-intestinal function, and prevention and control of some diseases. The main perceived barriers could be classified into 3 groups: personal (lack of awareness, lack of interest, lack of sufficient time, cost, dental problems, false beliefs, fear of hyperglycemia, fatigue, and gastrointestinal problems); social (lack of awareness, lack of family support, and family pressure); and educational (insufficient education and insufficient service accessibilty).
    Conclusion
    The results reveal the benefits of, and the barriers to, high-fiber food consumption as seen by type-2 diabetes patients. These findings can be used in designing educational intervention programmes based on the transtheoretical model, aiming at changing nutritional behavior of these patients leading to increased consumption of high-fiber foods.
  • M. Mahmoudzadeh, R. Khaksar, A. Motallebi, H. Hosseini, H. Ahmadi, M. Hosseini, F. Shahraz Page 23
    Background And Objective
    Developing minced-based products is a good opportunity for production of value-added products. Fish burgers are an example of an acceptable value-added fast food. In the present study, fish burgers were produced from deep flounder fish with no coating and their chemical, microbial, and sensory characteristics during storage at 18C for 5 months were determined periodically after thawing at 4 °C.
    Materials And Methods
    Fish burgers were produced and packaged in PVC/PE polymer bags. Microbial load (including total plate count, total coliform count, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, and psychrotrophic bacteria), chemical characteristics (moisture, pH, total volatile base nitrogen (TVB-N), and TBA), and sensory characteristicswere were determined monthly. Data were analyzed using the SPSS for Windows program.
    Results
    The TVB-N and TBA values increased significantly by the end of the first and second month, respectively. After that no further statistically significalt changes occured in the former, while the latter decreased until the end of storage period, presumably due to reaction of the MDA produced with protein breakdown products and formation of new peoducts. The data also showed that pH increased significantly by the end of the first month; no changes were observed afterwards. All of the microbial counts and sensory parameters had decreased significantly (p<0.05) at the end of storage period.
    Conclusion
    The best expiry time for lizardfish burgers (if stored at C˚18-) is 3 months after production, and sensory evaluation is the most reliable way for predicting their shelf life.
  • B. Abbasi, M. Kimiagar, M. Shirazi, M. Hedayati, Kh Sadeghniiat, P. Taheri, Sh Shahidi, B. Rashidkhani Page 31
    Background And Objective
    There is evidence suggesting an association between insomnia and obesity and probable beneficial effects of magnesium supplementation on insomnia. The objective of this study was to determine the effects of dietary magnesium supplementation on the energy intake and weight reduction of insomniac overweight or obese elderly subjects.
    Materials And Methods
    A double-blind randomized clinical trial was conducted on 46 overweight or obese subjects randomly allocated into the magnesium or the placebo group, receiving, daily for 8 weeks, either 500 mg magnesium or a placebo, respectively. Using appropriate questionnaires, data were collected on insomnia (insomnia severity index = ISI), physical activity, and sleep-log at baseline and at the end of the intervention period. In addition, information was obtained on anthropometric confounding factors and daily intakes of magnesium, calcium, potassium, caffeine, energy form carbohydrates, fat and protein, and total daily energy intake using the 24-hr dietary recall questionnaire for 3 days. The N4 and SPSS software version 16 were used for data analysis, the level of significance being a p-value < 0.05.
    Results
    No significant differences were observed in the assessed variables between the two groups at baseline. As compared to the placebo group, in the experimental group diatery magnesium supplementation brought about statistically significantl increases in sleep duration and sleep efficiency, as well as significant decreases in the total energy intake and energy from carbohydrate and fat. The total length of time in bed, morning awakening time, energy from protein, serum magnesium concentration, or body weight were not different between the experimental and the placebo groups.
    Conclusion
    In this study diatery magnesium supplementation resulted in improvements in sleep indices and a decrease in energy intake in elderly subjects. However, it had no beneficial effect on their body weight.
  • Sh Farhadi, Kh Khosravi-Darani, M. Mashayekh, Am Mortazavian, A. Mohammadi, F. Shahraz Page 41
    Background And Objective
    Increasing trends of overweight and obesity prevalence have prompted food producers to develop products that can enhance satiety signals. The role of short-chain fatty acids as satiety-inducing triggers seems to be of interest in this regard. The objective of this research was to investigate the impact of two process variables, namely, incubation temperature and inoculation ratio of starter bacteria, on propionic acid production in the fermented dairy beverages containing Propionibacterium immediately after fermentation and during cold storage.
    Materials And Methods
    Fermented dairy beverage (FDB) samples were prepared using mixed cultures of Lactobacillus acidophilus and Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii at a ratio of 1:2, 1:4 and 1:8, repectively, at incubation temperatures of 30, 35 and 40°C, until the pH reached 4.0 ± 0.1. Propionic, lactic and acetic acid contents of the samples were measured immediately after fermentation using HPLC. The FBD samples were refrigerated for 28 days and the concentrations of the acids in the samples with the highest propionic acid content were measured. Sensory evaluation of the samples produced was made by 11 trained panelists using the hedonic scale.
    Results
    The maximum propionic acid content (w/w%) was observed in a mixed culture of L. acidophilus and P. freudenreichii ssp. shermanii at a ratio of 1:4 and an incubation temperature of 30 °C. It increased from 0.75 at day 0 to 1.2 at day 28 during storage at 4 °C.
    Conclusion
    The incubation temperature had a statistically significant inverse effect (P<0.05) on the propionic acid production in the fermented dairy beverages.
  • M. Keramati, E. Shariati Bafghi, Ar Rajaii, B. Rashidkhani Page 51
    Background And Objective
    Few studies have examined the association between dietary patterns and bone mineral density (BMD). The aim of the present study was to determine the association between dietary patterns and BMD in a sample of postmenopausal women living in Tehran.
    Materials And Methods
    A group of 160 postmenauposal women participated in this cross-sectional study. Data were collected on their general characteristics, physical activity, and food consumption frequency using questionnaires, and their lumbar spine and femoral neck BMD were measured by dual-energy X-ray absorptiometry. Dietary patterns were identified using factor analysis, and multivariate logistic regression was used to estimate odds ratio (OR) for having lower BMD (values less than the median) as related to dietary patterns.
    Results
    Six dietary patterns were identified. The first (high consumption of high-fat dairy products, organ meats, red and processed meats, and whole grains) and the second (high consumption of French fries, mayonnaise, sweets and desserts, and liquid oils) patterns were associated with a lower BMD. Analysis of the data, after adjustment for potential confounders, showed that women in the second median of the first or the second dietary pattern scores were more likely to have a lower BMD at lumbar spine (OR=2.29, 95% CI: 1.05-4.96, P=0.04) and femoral neck (OR=2.83, 95% CI: 1.31-6.09, P<0.01), respectively.
    Conclusion
    Dietary patterns rich in foods with a high content of saturated fats (similar to the first pattern) or those with a low density of essential nutrients for bone health (similar to the second pattern) may be negatively associated with BMD in postmenopausal women living in Tehran.
  • N. Noushirvani, B. Ghanbarzadeh, Aa Entezami Page 63
    Background And Objective

    Starch-based biopolymer films have disadvantages such as poor mechanical and barrier properties against water vapour that restrict their application in packaging. To improve the properties of starch-based films, different methods such as blending with other polymers and adding nanofillers have been suggested. Cellulose nanocrystals (NCC) are a suitable candidate for reinforcing starch biopolymers due to their biodegradability, nontoxicity, abundance in nature, low price, and renewability. The objectives of the current research were to investigate the effects of NCC and polyvinyl alcohol (PVA) on the properties of starch-based films to improve their mechanical and barrier properties.

    Materials And Methods

    NCC was produced from cotton linter and added to the starch-PVA film-forming blend. Tests used to determine the properties of the films thus produced included mechanical, water- vapour permeability, thermal property, X-ray diffraction (XRD), and transmittance electron microscopy (TEM) tests.

    Results

    Addition of PVA and NCC to film-forming solutions caused an increase in the maximum tensile stress (UTS) and a decrease in water-vapour permeability and solubility of the nanobiocomposit films. In addition, the XRD test showed that the 2 components − polymer matrix and nanofiller – were well dispersed in the blend. The optimum structure was observed at a concentration of 10% NCC.

    Conclusion

    Polyvinyl alcohol has OH groups and, hence, it can form hydrogen bonds with the starch OH groups, resulting in enhanced mechanical strength of polymer and improved mechanical and barrier properties of the biocomposite produced. Due to their high crystalline structure (as a result, high rigidity and elastic modulus) and their ability to form strong hydrogen bonds with starch and PVA, cellulose nanocrystals can potentially improve the mechanical and barrier properties of starch-based bionanicomposite films. The starch-based nanocomposites showed the highest UTS at a concentration of 10% NCC. At higher concentrations the UTS decreased, which could be attributed to aggregation of NCC in the polymer matrix. Aggregation of NCC at a level of 15% or 20% was observed as shown by XRD pattern peaks.

  • M. Payab, Ar, Dorosty Motlagh, Mr Eshraghian, F. Siassi, T. Karimi Page 75
    Background And Objective
    Presently 20-40% of Iranians suffer from food insecurity. Since factors associated with food insecurity vary in different communities, this study was initiated to determine the factors influencing food insecurity in mothers having primary school children living in Ray (a District of Tehran), Iran.
    Materials And Methods
    A cross-sectional survey was conducted, in spring 2010, on 430 mothers having primary school children, selected by two-stage cluster sampling. A general information questionnaire was used to collect data on economic status and socio-cultural characteristics, and data on food intake and food security were collected using the 24-hour food recall and the USDA food security questionnaire, respectively. The statistical tests used for data analysis included the chi-square test, one-way analysis of variance, and simple regression.
    Results
    The prevalence of food insecurity among the mothers was 50.2%. The education level of the mothers and of the heads of households, ownership of residential unit, and having better home facilities were inversely associated with food insecurity. On the other hand, food insecurity increased with an increase in family size. The intakes of all the macronutrients except fat was statistically singnificantly lower in the food-insecure group.
    Conclusion
    Based on the findings of this study the following recommendations can be made to improve household food security: increasing education level of family members, promoting family economic status, and adopting and implementing better population control policies.
  • Òe Nourmohammadi, H. Peighambardoust, A. Olad Ghaffari Page 85
    Background And Objective

    One of the most common problems in modern communities is long-term high energy intakes due to consumption of high-energy foods, resulting in overweight and obesity. The objective of this study was to investigate the possibility of producing a low-energy sponge cake by complete or partial substitution of sucrose with erythritol and oligo-fructose.

    Materials And Methods

    Cake batter properties, including specific gravity and viscosity, as well as cake characteristics, including volume, apparent density, solid density, porosity, moisture and water activity, crust and crumb color, textural firmness, and flavour were determined.

    Results

    Cake batter prepared using a mixture of erythritol-sucrose-oligofructose had a specific gravity and viscosity similar to the control batter. Furthermore, the volume, apparent density, solid density, porosity, moisture and crumb color of cakes prepared with such a mixture were not statistically different (p>0.05) from those of the control cake. The data also showed that, even while in storage, the cakes containing erythritol-sucrose-oligofructose were less firm than the control sample. The crust color of the experimental cakes was not singnificantly different from that of the control cakes (p>0/05), while their crumb color was less. Samples prepared with complete or partial replacement of sucrose with erythritol had a higher water activity as compared with the control value (P<0.05). Finally, cake samples prepared with a mixture of erythritol-sucrose-oligofructose had the closest taste score to that of the control cake.

    Conclusion

    It is possible to produce a low-energy and high-quality sponge cake with characterstics similar to those of the control cake by using an erythritol-sucrose-oligofructose mixture. Keywords:

  • P. Azarvand, M. Hajifaraji, A. Hoshyarrad, B. Rashidkhani, T. Pour Ebrahim Page 93
    Background And Objective
    Exam stress is an unpleasant emotional reaction to the process of assessment. It is considered as a serious and common educational problem. Exam stress causes eating disorders, including binge eating, which can lead to obesity and complications that usually accompany it. This study investigated the correlation between food intake and exam stress in 3rd-grade high school female students in Educational district 3 of Tehran, 2010.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted, in which 140 high school female students in the third grade of Educational District 3 of Tehran participated. Data was collected through interviews, one dietary recall and 3 food record questionnaires durig a week. Exam stress was assessed by the Test Anxiety Inventory. Data on 10 students were excluded because of unriable/inappropriate responses. Therefore, data analysis was done on the data collected on 130 subjects, using the SPSS 16 program.
    Results
    There were no relationships between food intake and the 4 exam stress groups or stress scores. The food subgroups which were found to have a significant association with exam stress were bread (p=0.003), rice (p=0.035), processed meats (p=0.031), dairy products (p=0.029) and industrially produced fruit juices (p=0.049). However, after adjustment for body mass index (BMI) and changes in food intake at stress time, the only food subgroup which had a significant positive relationship with stress scores was industrially produced fruit juices. The average intakes of energy, carbohydrate, and protein in the 4 stress groups differed significantly, but here again, after adjustment for BMI and changes in food intake at the time of stress, the differtences disappeard.
    Conclusion
    Consumption of industrially produced fruit juices increases with increases in exam anxiety. Since such juices have a high content of sugar, this observation can be said to confirm the hypothesis of existence of apositive association between anxiety and carbohydrate consumption.
  • F. Jafarzadeh, Mh Azizi, F. Rashme Karim, P. Haratian Page 101
    Background And Objective
    Biscuits are the most common bakery product after bread in Iran and have a long shelf-life. The technological properties of Iranian wheats used to produce biscuits have not been investigated so far. The objective of this study was to investigate the physico-chemical properties of 20 Iranian wheat flours and the sensory properties of biscuits produced from them.
    Materials And Methods
    Twenty Iranian wheat cultivars released by the Seed and Plant Improvement Institute (SPII), Karaj, Iran were studied. The wheat grains were milled using the Quadrumate Senior Mill. The physicochemical characteristics of the resulting flours were determined according to AACC (2000) methods. Biscuits were then baked from each flour and their organoleptic characteristics determined by trained panelists.
    Results
    The physical and chemical characteristics of the wheat flours differed significantly due to differences in genetic make-up and environmental factors. Sensory evaluation showed no significant differences between the colors and tastes of the biscuits. However, significant differences were found among them with regard to texture, shape and surface and overall acceptability. Further analysis of the data showed that the sensory characteristics of the biscuits were statistically negatively correlated with their protein and gluten contents, gluten index, and SDS sedimentation.
    Conclusion
    Biscuits produced from Golestan, Moghan, Prishtaz, and Omid wheat cultivars had the highest quality and acceptability. The Moghan cultivar was found to give the highest yield of flour, so it is the most suitable cultivar for biscuit production.
  • A. Jokar, A. Hashemi Nasab, L. Ghanaatzade, A. Farahnaky, M. Hosseini Page 111
    Background And Objective
    Germinated pinto bean flour (GPBF) has a high nutritional value. The objective of this study was to investigate the possibility of using it instead of wheat flour in producing sausages.
    Materials And Methods
    Pinto beans were purchased from the local market, soaked in tap water for12 hours, and allowed to germinate at room temperature for 48 hours. The germinated beans were dried at 50°C for 16 hours, followed by milling to prepare flour, which was stored at –18 °C. Sausages (an experimental sample) were produced according to a commercial formulation, only replacing wheat flour with germinated pinto bean flour (GPBF) at levels of 4, 8, and 12% W/W. A sample produced with wheat flour served as the control. Moisture, fat and protein contents, and color, texture, flavour, and microbiological properties of the experimental samples were determined and compared with those of the control sample.
    Results
    There were no statistically significant differences (p<0.05) between the experimental and the control samples with regard to fat content, color, or texture. Samples produced with 12% GPBF had the highest contents of moisture (57%) and protein (12.32%) and the highest total bacterial counts (2800 cfu). The flavour of the control and the 4%-GPBF samples did not differ significantly (p<0.05), but their flavour was better than that of the 8%- and 12%-GPBF samples (p<0.01).
    Conclusion
    Using germinated pinto bean flour in preference to wheat flour in producing sausages, it would be possible to develop a product with a higher nutritional value and acceptable physical, chemical and sensory properties.