فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
پیاپی 4 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 10
  • پری ناز بنی سی، فائقه رشاد صفحه 15

    هدف از پژوهش حاضر «تاثیر آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر میزان کارایی کارشناسان سازمان اوقاف و امور خیریه در سال 1388» است. روش پژوهش توصیفی پس‌رویدادی می باشد. جامعه آماری 130 نفر از کارکنان سازمان اوقاف و امور خیریه، که بر اساس سرشماری نمونه گیری صورت گرفته است.  ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه محقق ‌ساخته است. پس از بررسی تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS (آمار توصیفی و استنباطی) نتایج نشان می‌دهد که: میانگین نمره میزان تاثیر آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات بر کارآیی کارشناسان مرد بیش از کارآیی زنان سازمان اوقاف و امور خیریه است. میانگین میزان تاثیر آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات بر میزان کارآیی کارشناسان در گروه کم سابقه و در گروه با سابقه سازمان اوقاف و امور خیریه اختلاف معنی داری با هم ندارند. با توجه به مقدار ضریب همبستگی و ضریب تعیین به دست آمده 005/0 R2=مشاهده می شود. متغیر فناوری اطلاعات و ارتباطات تنها 05/0 از تغییرات کارآیی را تعیین می کند.

    کلیدواژگان: آموزش، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کارایی
  • کرم الله دانش فرد، ذوالفقار رشیدی صفحه 27

    پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجی درونی و بیرونی مراکز آموزش ضمن‌خدمت واحدهای منطقه ده دانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است که در آن به رتبه‌بندی مراحل آموزش ضمن خدمت (نیازسنجی، برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی) در سطح منطقه و رتبه‌بندی واحدهای منطقه از نظر کفایت مرکز آموزش ضمن‌خدمت می‌پردازد. روش تحقیق توصیفی است که از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی- پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان، اعضای هیات علمی و مدیران واحدهای منطقه ده دانشگاه آزاد اسلامی است که جمعیت آماری آنها را 2600 نفر تشکیل می‌دهد. برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه‌گیری طبقه ای استفاده شده است. نمونه آماری بر اساس فرمول های آماری کوکران تعداد 324 نفر محاسبه شده است. به منظور گردآوری داده‌ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است که ضریب پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ 87% و برای هر یک از مولفه‌های نیازسنجی 75%، برنامه ریزی 77%، اجرا 78% و ارزشیابی 80% بوده است. داده‌های جمع آوری شده به کمک آزمون های T و تحلیل واریانس یک طرفه و پس آزمون L.S.D و به کمک نرم افزار spss و Excel مورد تجزیه و‌تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین نمره کفایت در رعایت اصول اعتبارسنجی به تفکیک واحدهای منطقه 10 تفاوت معنی داری وجود دارد و مرحله اجرا دارای بیشترین کفایت می باشد. به لحاظ نمره کفایت در رعایت اصول اعتبارسنجی واحد شاهرود در رتبه اول و واحدهای گرگان، مینودشت به ترتیب در مراحل دوم و سوم قرار دارند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، نیازسنجی، برنامه ریزی، اجرا، ارزشیابی، آموزش ضمن خدمت
  • رشید ذوالفقاری زعفرانی صفحه 55

    هدف اصلی این پژوهش بررسی مولفه های فلسفه و اهداف، سیاست ها، ضوابط، معیارهای انتخاب محل تحصیل، راهکارهای تامین منابع مالی، انواع اعزام دانشجو به خارج به منظور ارایه چارچوب ادراکی مناسب در آموزش عالی کشور است. برای این منظور ابتدا با توجه به پیشینه تحقیق و مبانی نظری، مولفه های اولیه شناسایی شد، این مولفه ها در یک ساختار منظم قرار گرفت. روش تحقیق این پژوهش از نوع توصیفی (اسنادی و پیمایشی) است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه اعضای هیات علمی با رتبه حد اقل استادیار در دانشگاه های کشور و تعداد آنها 13649 نفر است. همچنین، شامل کلیه اسناد و مدارک مربوط به اعزام دانشجو به خارج است. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای تعداد 386 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه پژوهشگرساخته بود که روایی آن از طریق اخذ نظریات از متخصصان و پایایی آن با اجرای مقدماتی 30 پرسشنامه، محاسبه و ضریب آلفای آن 92/0 به دست آمده است. داده های به دست آمده ضمن توصیف، با توجه به هر یک از سوالات پژوهش، با استفاده از روش های آماری آزمون t تک گروهی و آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، چارچوب ادراکی برای اعزام دانشجو به خارج از کشور پیشنهاد گردید، که مولفه های آن شامل فلسفه و اهداف اعزام دانشجو به خارج با ضریب 86/0، سیاست های اعزام دانشجو به خارج با ضریب 88/0، ضوابط اعزام دانشجو به خارج با ضریب 92/0، معیارهای انتخاب کشور محل تحصیل با ضریب 80/0، راهکارهای تامین منابع مالی اعزام با ضریب 85/0، انواع و اشکال اعزام با ضریب 90/0  تناسب چارچوب  ادراکی پیشنهادی اعزام دانشجو به خارج را تبیین می‌کند.

    کلیدواژگان: اعزام دانشجو به خارج، مولفه های اعزام دانشجو و چارچوب ادراکی
  • بهنام شکری صفحه 89

    از آنجا که سازمان، شبکه ای از فرآیندهای عملیاتی و اداری است و این شبکه به دست انسان هدایت می شود، مدیریت منابع انسانی، به عنوان یک عامل اثر گذار سازمان قلمداد شده و اثربخشی و کارایی افراد را تحت تاثیر خود قرار می دهد. از این رو، این مطالعه درصدد بررسی عوامل درون سازمانی تنش زا در بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن برآمده است. جامعه آماری این پژوهش، متشکل از کلیه کارکنان شاغل در حوزه ریاست؛ معاونت ها و دانشکده های دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال تحصیلی 89-1388می باشد. روش مطالعه توصیفی از نوع پیمایشی است. برای گرد آوری داده های اولیه از پرسشنامه محقق ساخته استفاده  شده است. با بهره گیری از فرمول کوکران 212 نفر کارکنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. مهم ترین نتایج نشان داده است درک و تصور کارکنان نسبت به این عوامل تنش زا در محیط دانشگاهی در حد متوسط و بیشتر از آن بوده است. هم چنین از مجموع مولفه های مورد بررسی به ترتیب عوامل شغلی، عوامل سازمانی، عوامل فیزیکی محیط کار و عوامل گروهی به ترتیب بیشترین تاثیر بر ایجاد تنش در درون دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن داشته اند.

    کلیدواژگان: عوامل درون سازمانی، تنش زا، عوامل شغلی، عوامل سازمانی، عوامل فیزیکی محیط کار، عوامل گروهی، رودهن، کارکنان
  • حسن شهرکی پور، خدیجه ندری، رحمان شیرمحمدی صفحه 109

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی با کارآفرینی سازمانی در بین کارکنان دانشگاه لرستان می باشد. جامعه آماری در این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه لرستان در سال 89-88 است که تعداد آنها 300 نفر می باشد، 175 نفر از کارکنان به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند و از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. در این پژوهش ابزار سنجش پرسشنامه محقق ساخته است که پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. ضریب آن برای فرهنگ سازمانی معادل 81/0 و برای کارآفرینی سازمانی 79/0 بوده است. این میزان نشان دهنده همسانی درونی بین سوالات پرسشنامه می باشد. در بخش تجزیه و تحلیل آماری در آمار توصیفی از مشخص کننده های مرکزی و پراکندگی و در بخش آمار استنباطی از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از بسته نرم افزاری spss15 استفاده شده است. نتایج به دست آمده از سوال ها نشان داده که بین سه مولفه از فرهنگ سازمانی (یک پارچگی و انسجام، حمایت مدیریت و سیستم پاداش) با کارآفرینی سازمانی رابطه معنی دار وجود دارد. ولی در مورد مولفه احساس هویت سازمانی و کارآفرینی سازمانی نتایج نشان داد که از لحاظ آماری رابطه معنی دارمشاهده نشده است. نتایج به دست آمده از سوال دوم نشان داد که بین ابعاد فرهنگ سازمانی بر کارآفرینی سازمانی در دانشگاه همبستگی مثبت و قوی وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، کارآفرینی سازمانی، دانشگاه
  • بهارک شیرزاد، سیمین بردبار صفحه 137

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مولفه‌های اصلی مدیریت کیفیت برکیفیت زندگی کاری معلمان شهر تهران در سال تحصیلی1388 می باشد. روش پژوهش پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دبیران مدارس شهر تهران که شامل 7254 دبیر بوده است. روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده و از طرفی جدول گرجسی و مورگان، حجم نمونه آماری 385 نفر به دست آمد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته بوده و برای تدوین پرسشنامه پس از مطالعه عمیق، مبانی نظری و پیشینه پژوهش در ایران و جهان، مولفه های اصلی مدیریت کیفیت که شامل: چشم‌اندازگرایی، توسعه مشارکت، حذف موانع، فرآیندگرایی، خلاقیت، غرور و لذت از کار، راندن ترس و بیم و ایجاد تغییر است، شناسایی شد. پس از نظر سنجی از متخصصان و استادان راهنما و مشاور، روایی آن تایید شد. هم چنین، با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ پایایی پرسشنامه کیفیت 96 % و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری با ضریب 86% در جامعه مورد نظر اجرا شد. سپس با دو روش پژوهش آماری مناسب که شامل آمار توصیفی و استنباطی است، تجزیه و تحلیل انجام شد. در آمار استنباطی از تحلیل واریانس چند راهه و آزمون فریدمن نتایج زیر به دست آمد: بر اساس نتایج پژوهش از دیدگاه معلمان شهر تهران، کلیه مولفه های اصلی مدیریت کیفیت فراگیر بر کیفیت زندگی کاری معلمان تاثیر مثبت دارد و باعث بهبود کیفیت خدمات آموزشی آنان می گردد و مولفه مشارکت معلمان و چشم اندازگرایی بیشترین تاثیر را بر کیفیت زندگی کاری و راندن ترس و بیم و حذف موانع کمترین تاثیر را داشته است.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، کیفیت زندگی کاری
  • کیومرث نیاز آذری، مریم تقوایی یزدی، مرضیه نیاز آذری صفحه 165

    هدف از این پژوهش شناسایی و مطالعه نقش مدیریت تحول گرا و کارآمد در تمامی عرصه ها از جمله  ارتقای کارایی سازمان، توانمندسازی استادان، شکوفاسازی استعدادهای بالقوه استادان، مشارکت استادان در تحقق اهداف سازمان،  پرورش استادان خشنود و اثربخش و در نهایت ترویج روحیه همکاری در استادان و در سطح واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی مازندران می باشد. روش تحقیق توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه اعضای هیات علمی تمام وقت و نیمه وقت واحدهای بسیار بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران هستند که تعداد 278 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسش نامه مورد تایید متخصصان و استادان مربوطه قرار گرفت و ضریب پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ 96/. به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق حاضر از نرم افزارspss  و روش های آماری در سطح توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فرضیه ها نشان داد که مدیریت تحول گرا بر ارتقای کارایی سازمان، توانمندسازی استادان، شکوفاسازی استعدادهای بالقوه استادان، مشارکت استادان در تحقق اهداف سازمان، پرورش استادان خشنود و اثربخش و در نهایت ترویج روحیه همکاری در استادان در دانشگاه ها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت تحول گرا، ارتقای کارایی سازمان، توانمندسازی استادان
  • دکتر نجمه وکیلی، علی امینی صفحه 183

    خلاقیت، استعداد تفکر واگرا، امکان تفکر جدید و اصیل و انحراف از عقاید متعارف است. در نظام آموزشی، مخصوصا در دوره ابتدایی که اوج شکوفایی این استعداد است، عوامل زیادی مانع شکوفایی این استعداد و خاموشی آن می شوند. پژوهش حاضر به بررسی موانع آموزشی شکوفایی خلاقیت دانش آموزان دوره ابتدایی، از دیدگاه معلمان آموزش و پرورش منطقه هلیلان پرداخته است. روش تحقیق، توصیفی از نوع زمینه یابی است.روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بوده که با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، پس از تایید روایی محتوایی و صوری آن به وسیله استادان راهنما، مشاور، متخصصان و معلمان و تعیین مقدار پایایی در یک نمونه 35 نفری با استفاده از روش آلفای کرونباخ (91%) اندازه گیری شد. نمونه مورد پژوهش شامل 94 نفر از معلمان زن و مرد دوره ابتدایی منطقه هلیلان بوده که به دلیل محدود بودن و در دسترس بودن جامعه آماری از روش سرشماری استفاده شد و 94 معلم به عنوان نمونه انتخاب شده و دیدگاه آن ها نسبت به موضوع پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده با انجام محاسبات آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی اسپرمن) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که: 1)بین تدریس معلم با شکوفایی خلاقیت دانش آموزان دوره ابتدایی رابطه وجود دارد. 2)بین محتوای کتب درسی با شکوفایی خلاقیت دانش آموزان دوره ابتدایی رابطه وجود دارد. 3)بین استفاده معلمان و دانش آموزان از مواد و وسایل آموزشی و شکوفایی خلاقیت دانش آموزان دوره ابتدایی رابطه وجود دارد. 4) بین ارزشیابی کردن از دانش آموزان دوره ابتدایی و شکوفایی خلاقیت آنها رابطه وجودندارد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، آموزش، ارزشیابی، محتوای کتب، مواد و وسایل آموزشی
|
  • Page 15

    Iin order to investigate the effect of information and communication instruction (ICT) on the staff’s efficiency in charity institution and endowment organization in year 1388, a descriptive method was chosen.   The population included 130 employees of Charity and Endowment Organization.  The research tool was a validiated questionnaire.  After factor analysis using SPSS Software, statistical analsis (descriptive and inferential) for all three subsidiary assumptions under investigation were applied.  Variables were gender (men and women), education level (Diploma, associate Diploma, B.A, and M.A) and work experience (low experience B.A.  and M.A. holders), the results showed that: first assumption that is,  communication and information technology instruction has more effect on the effiency of men tha women; regarding the second assumption, communication and information technology instruction has the same effect on experienced and low experienced staff; considering the third assuonption, communication and information technology instruction has the same effect on all staff with different academic degrees.  However, when the effect of communication and information technology instruction was studied individually, it appeared that it had more effect on specialists with Diploma than those with Associate Diploma or higher degrees.

    Keywords: Instruction, communication, Information Technology Efficiency
  • Page 27

    The present study aims at the internal and external accreditating of inservice educational centers of Islamic Azad Universities, Zone 10.  It has ranked the phases of inservice educational activities (accreditation, planning, performance and evaluation) in zone 10, in order to specify the sufficiency of inservice educational centers. The method of research is descriptive, its purpose is applied, and  its implementation is descriptive and survey type.  Statistical population consist of 2600 staff, faculty members and managers of all branches of Zone 10.  Using stratified random sampling, and based on Q test, 324 people were selected as research sample.  In order to collec data, a researcher-made questionnaire with the reliability of 0.87 was used.   The results showed that: assessment was %75, planning was %77, performance was %78, and evaluation was %80.  In order to analyze the data, T and F tests (ANOVA) and Scheffe test (L.S.D) were employed.  The results showed that there is a significant difference between average of sufficiency number in observance of accreditation principles in different branches. And the performance phase has the most sufficiency. Shahrood Branch is in the first place concerning the sufficiency number in observance of accreditation principles and Gorgan, and  Minou Dasht Branches are in the second and third place respectivel.

    Keywords: Accreditation, Need Assessment, Planning, Implementation, evaluation, In-Service Training
  • Page 55

    The main purpose of the research has been to investigate the components of the philosophy and purposes, policies, diciplines, and  criteria of choosing the place of education, strategies of supplying financial resources, forms of sending students to abroad, the cost of education and the scientific qualifications of graduates in sending university students abroad in order to present a suitable comprehending framework in the system of the country's Higher Education. In order to do this, first, regarding the research background and theoretical bases, the primary components were identified.  Then, the obtained components were ordered in a structure.  The research methodology is descriptive (documental and survey type).  The research population consisted of all members of faculty with at least the academic status of assistant professor in all universities of Iran. The whole population comprised 13649 university teachers and the related documents of sending students abroad were the other main source of extracting the research data.  The research sample was selected randomly out of the given population using the method of random sampling of multi-step clustering.  The obtained sample consisted of 386 members of faculty.  The research tools were two researcher-made questionnaires whose validity was obtained by applying the experts' feedback and the project reader and counsellor. The reliability of the tools was extracted by administering them to a sample of 30 subjects as pilot study and the obtained index 0.92 for Chronbach's Alpha.  While the researcher followed the procedure of descriptive analysis, the obtained data resulting from administering the research tools based on the different items of the questionnaires were analyzed using the statistical methods and single-group t-test and Pearson’s correlation coefficient. Based on the obtained data a comprehending framework was suggested for sending the students abroad. The components of philosophy and the purposes of sending students abroad, the policies of sending students abroad, the regulations of sending students abroad, the criteria for selecting the foreign country, the strategies of supplying the financial sources for sending students, and the types of sending students explain the proportion of the suggested comprehending framework for sending the students abroad obtaining the co-efficients of 0.86 , 0.88 , 0.92 , 0.80 , 0.85 , and 0.90 respectively

    Keywords: Sending University Students Abroad, Status of Sending Students, Conceptual Framework
  • Page 89

    As an organization is a network of an administrative and operational process, and it is led by human beings, the management of human resources is considered as an effective factor which affects the staff’s efficiency and effectiveness. Hence, the present study is to investigate the intraorganizational factors causing stress among the staff of Islamic Azad University, Roudehen branch. The statistical population of this survey consisted of the whole working staff in Islamic Azad University, Roudehen Branch in the academic year of 1388- 89.  The study method was descriptive and surve type.  To collect the primary data, a researcher-made questionnaire was used. Using Cokran formula, 212 staff were chosen.  The results showed that the staff’s understanding and notion towards factors which cause stress in academic environment is at the usual level and a little more than the average level. In addition, out of all components under investigation, it can be concluded that career factors, organizatinal factors, physical factors of work place, and group factors have had the most effect on creating stress respectively.

    Keywords: Intraorganization Factors- Roudehen University, Staff, Group Factors, Career Factors, Organizational factors, Physical Factors, work environment
  • Page 109

    The main goal of this research is the study of the relationship between organizational culture and organizational entrepreneurship among emplogees of Lorestan university.  The population consisted of all employees of LorestanUniversity in the Academic Year of 88-89, that is, 300 employees among which 175 were selected as research sample through applying simple random sampling.  The  Cronbach's Alpha coefficient for the organizational culture questionnaire was 0.81 while this coefficient was 0.79 for entrepreneurial organization.  The results of the study showed that There are significant relationship among three components of organizational culture (i.e., integration and cohesion, management support, and reward system) and entrepreneurial organization.  But the results regarding the sense of identity and organizational componet of institutional entrepreneurship showed there is no significant relationship between these two variables.  Finally, there was high positive correlation between the dimensions of organizational culture in university and institutional entreprenearship.

    Keywords: organizational culture, Entrepreneurial Organization, Lorestan University
  • Page 137

    This study investigated the effects of principal components of quality management in work-life quantity of teachers in Tehran city in the Academic Year of 1388.  The methology of research was survey descriptive type.  The research population included all teachers (i.e., 7254 teachers) in Tehran teachers and simple random sampling, Morgan table, was applied and 385 teachers were selected.  Measuring instrument was a questionnaire and it was developed after deep study, and theoretical research done in Iran and the world. The main components of quality management which include: wisdom, partnership development, removing barriers, process, creativity, pride and enjoying work, and the fear of change were detected.  In order to examine the validity of thr tool, a group of experts examined and confirmed its validity. The coefficient of reliability of the questionnaire of quality of life was 0.96, and it was 0.86 for the questionnaire of working with the community.  Inferential statistics of the multi-way ANOVA and Friedman test were applied and the following results were obtained.  Based on research results, from the perspective of teachers in Tehran, All major components of TQM on quality of work life of teachers had a positive impact, and improve the quality of educational services, and the components of participating teachers and wisdom had the most effect on quality of work life and removing barriers of fear had the least effect.

    Keywords: Quality management, work-life quantity
  • Page 165

    This article seeks to clarify the role of transformational management in promotion of organizational efficiency in very large branches of Islamic Azad Universities in Mazandaran. The questions the researchers tried to investigate in this paper were related to the connection between transformational  management and personnel's empowerment, the flourishing of personnel's potential talents, people's participation in organization objectives, implementation, effectiveness, and  personnel's education as well as the popularization of cooperative moral in individuals.  The research method  of this paper is descriptive and the survey  type.  The opinions of experts and members of faculty were asked in order to determine important indices, and professors were asked in order to study the connection between transformational  management and personnel empowerment.  The research tool is a researcher-made questionnaire. The study population was 986 people  and the method of sampling was random and the number of subjects as research sample consisted of 278 staff.  The results showed the role of transformational management in promotion organizational efficiency in very large branches of Islamic Azad Universities in Mazandaran .

    Keywords: changing management, promotion of organizational efficiency
  • Page 183

    Creativity is the talent of diverging thought, the possibility of new and original thought and deviance of common beliefs. In educational system, especially in primary schools which is the unfoldment top of the talent, many factors are considered to be obstacles for talent. The present research has examined the obstacles for creativity unfoldment of primary school students  from primary school teachers’ point of view in educational zone of Helilan. The research method is of survey type.  The data collecting method was library method.  In order to examine the validity of the researcher-made questionnaire, a group of experts and specialists in the related field confirmed it.The tool's reliability was tested through computing Cronbach's Alpha coefficient.  Case study sample included 94 male and female teachers of primary schools in Helilan zone. The obtained data were analyzed utilizing descriptive and inferential statistics (Spearman correlation coefficient).  The final results showed that: there is relationship between teacher’s teaching and creativity unfoldment of primary school students; there is relationship between the content text books and creativity unfoldment of primary school students; there is relationship between teachers and students’ use of material and educational facilities and creativity unfoldment of primary school students; there is no relationship between assessment of primary school students and their creativity unfoldment.

    Keywords: Teaching, assessment, Content of Books, Educational Material, Facilities