فهرست مطالب
فصلنامه راهبرد
پیاپی 62 (بهار 1391)
- بهای روی جلد: 30,000ريال
- تاریخ انتشار: 1391/01/23
- تعداد عناوین: 10
-
- ویژه
-
صفحه 7ایده ایجاد منطقه ای عاری از سلاح های هسته ای در خاورمیانه فکر جدیدی نیست و سابقه آن به سال های دهه 70 میلادی باز می گردد. با وجود این، چشم انداز امنیتی خاورمیانه امروز اغلب تحلیلگران را بر آن داشته است که نگاه تازه ای به این فکر و مفهوم بیندازند. از نظر اغلب آنها، مسابقه تسلیحاتی بالقوه در خاورمیانه، چشم اندازهای ثبات و توازن بلندمدت قدرت در این منطقه را به مخاطره می افکند. ظاهرا اسرائیل، ایران و مصر از جمله بازیگران اصلی و تعیین کننده در میزان موفقیت یا شکست این نوع تفکر طی چهل سال آتی هستند. عدم پیشرفت واقعی در مناقشه اعراب و اسرائیل و تردیدهای بین المللی نسبت به هرگونه تحرکی در این جبهه و نیز توجه شورای امنیت سازمان ملل به برنامه هسته ای ایران، که در آن ایران تا زمان اثبات بی گناهی خود همچنان گناهکار فرض می شود، ممکن است فرصتی برای تفکر خلاق و برنامه ریزی با هدف پیشبرد ایده ایجاد منطقه عاری از سلاح های هسته ای در منطقه خاورمیانه را فراهم کند.
کلیدواژگان: منطقه عاری از سلاح های هسته ای، ایران، اسرائیل، خاورمیانه، ایالات متحده -
صفحه 27نگرانی های جامعه جهانی در دوران بعد از جنگ سرد در مورد اشاعه سلاح های هسته ای در جهان و احتمال قاچاق مواد و فناوری های غنی سازی و بازفرآوری توسط گروه های غیردولتی، تلاش جدی برای اتخاذ اقدامات موثر بین المللی را به دنبال داشت. در این رابطه، نقش کشورهای هسته ای برخوردار از قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی در شکل دهی به مقررات و هنجارهای بین المللی بیش از پیش قابل ملاحظه است. این گروه از کشورها ضمن حفظ انحصار هسته ای خود درصدد برآمدند تا با استفاده از موقعیت بین المللی، تمایل جامعه جهانی برای طرح پیشنهادات مختلف به منظور تشکیل بانک جهانی سوخت با هدف تضمین عرضه بین المللی سوخت هسته ای به کشورهای فاقد چرخه سوخت را بیش از پیش افزایش دهند. تلاش و لابی گسترده کشورهای هسته ای برای ترغیب کشورها به عدم توسعه توانمندی های تولید سوخت بومی از طریق ارائه جایگزین های متعدد در نهایت با تصویب تشکیل بانک سوخت از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی در سال 2010 به نتیجه رسید. در این پژوهش سعی بر آن است تا ضمن بررسی زمینه های تشکیل بانک بین المللی سوخت هسته ای، موانع و چشم اندازهای آن نیز مورد ارزیابی قرار گیرد.
کلیدواژگان: چرخه سوخت بومی، فناوری غنی سازی و بازفرآوری، بانک جهانی سوخت، رژیم عدم اشاعه، سازوکارهای تضمین عرضه سوخت، آژانس بین المللی انرژی اتمی -
صفحه 55سیاست خارجی و استراتژی ایالات متحده امریکا در کردستان عراق همواره یکی از دغدغه های کشورهای پیرامونی عراق، از جمله ایران، ترکیه و سوریه بوده است. ارزیابی این سیاست در منطقه استراتژیک کردستان عراق، با این تصورکه مناطق کردنشین سه کشور دیگر این منطقه (ایران، ترکیه و سوریه) از این سیاست ها و تحولات متاثر می شوند، به موضوع مورد مطالعه، اهمیتی دو چندان می بخشد. کاوشی راهبردی و آسیب شناسانه براساس عوامل موثر بر دستگاه تصمیم گیری سیاست خارجی امریکا (مسئله مورد تصمیم، دست اندرکاران، فرآیند و اجرای تصمیم و نتیجه تصمیم گیری) در شمال عراق طی سال های 2003 تا 2011 و بررسی تاثیرات این سیاست ها بر امنیت ملی ایران هدف اصلی مقاله است. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی تلاش می شود به این پرسش ها پاسخ داده شود که سیاست خارجی ایالات متحده امریکا در کردستان عراق، چه اهداف راهبردی را دنبال می کند؟ و «چه پیامدهای مطلوب و یا نامطلوبی بر امنیت ملی ج.ا. ایران داشته است؟ » با توجه به یافته های به دست آمده، به نظر می رسد «سیاست خارجی امریکا در کردستان عراق بر روی محور «حداقل حداکثرها» و «حداکثر حداقل ها» و میان مدل های تصمیم گیری عقلایی و رضایت بخش در نوسان بوده است. این سیاست خارجی لزوما به معنای اتخاذ یک استراتژی مناسب که همواره با سیاست ها و تاکتیک های مناسب همراه باشد، نبوده و ابهامات و تناقضات بسیاری دارد.
کلیدواژگان: سیاست گذاری خارجی، کردستان عراق، امنیت ملی، مدل های تصمیم گیری -
صفحه 83این مقاله با هدف بررسی میزان تطابق پیام های نوروزی باراک اوباما با شعار تغییر، به سیر تحول گفتمان اوباما در زمینه رابطه با ایران و حل و فصل اختلافات میان آنها می پردازد. به این منظور پیام های نوروزی اوباما به ملت ایران به روش تحلیل گفتمان مورد بررسی قرار گرفته اند. بررسی پیام ها حاوی این نکته است که گفتمان اوباما در محورها و اصول همانند روسای جمهور سابق ایالات متحده، هدف حفظ و تقویت قدرت هژمونیک امریکا را دنبال می کند. در حقیقت، «تغییر» مورد نظر اوباما، تنها در شیوه هایی تجلی پیدا کرده که برای تحقق این هدف به کار گرفته شده اند. از این منظر می توان گفتمان اوباما را مصداق تعبیر فوکو از روابط قدرت دانست که به اعتقاد او «نیت مند و فاقد فاعل» هستند و این شرایط عینی هستند که گفتمان او را تعین بخشیده اند. اشغال موضع فرادست به دلیل قدرت دسترسی به گفتمان به اوباما این امکان را می دهد که با استفاده از ابزارهای زبانی، جایگاه مسلط خود را تثبیت کند و به مدد همین برتری، افکار عمومی را برای استفاده از ابزارهای کنترلی، فشار و اجبار با خود همراه سازد.
کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، حقوق جهانی، مسئولیت، اوباما، ایران، امریکا -
صفحه 113وقوع انقلاب اسلامی در ایران در سال 1979 میلادی، مانند پیدایش هر پدیده دیگری، در فضای پیرامونی خود موجد اثراتی بوده است. وجه قوی گفتمانی در این انقلاب باعث می شود تا بررسی تاثیرات آن در خارج از مرزهای جمهوری اسلامی ایران، از منظری معناگرایانه، حائز اهمیت ویژه باشد. بیش از هر زمان، از نیمه دوم قرن بیستم تاکنون جهان اسلام متشکل از کشورهای اسلامی، شاهد بروز جنبش ها و تمایلات اسلام گرایانه است که خواهان بازگشت به اسلام در حوزه های مختلف اجتماعی هستند. این تحرکات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، از حیث مفاهیم محوری، به میزان قابل توجهی متاثر از نهضت اسلامی ملت ایران به حساب می آیند، که در پدیده انقلاب اسلامی و نظام سیاسی مستقر در تعاقب آن تجلی یافته است. این تاثیرپذیری همچنین در بیداری اسلامی که از روزهای آغازین دهه دوم قرن جاری، جانی تازه یافته، قابل مشاهده است؟ به طوری که انگاره های اصلی در گفتمان کلی انقلاب اسلامی را می توان در مجموعه مفاهیم غالب در جنبش های اسلام گرای گوناگون مورد پیگیری و مطالعه قرار داد. این وضعیت باعث شده تا انقلاب اسلامی ایران در تحول دشمن انگاری غرب از کمونیسم به اسلام گرایی، و ایجاد گفتمان رقیب در مقابل لیبرال دموکراسی از نقشی محوری برخوردار گردد؛ گفتمانی که پیامدهای معناگرایانه آن را می توان در بیداری اسلامی در کشورهای عربی منطقه مشاهده نمود.
کلیدواژگان: گفتمان، انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، جهان اسلام، اسلام گرایی -
صفحه 141در حال حاضر یکی از بحث های بین المللی، تحولات خاورمیانه و شمال افریقا به خصوص در حوزه خلیج فارس می باشد. چندین کشور در این منطقه دچار بی ثباتی و ناآرامی شده اند که آثار و پیامدهای خاص خود را در سطح منطقه و در عرصه بین المللی برجا گذاشته است. این تحولات شگرف که هر روز ابعاد و گستره آن افزوده می شود، در منطقه ای رخ می دهد که در سیاست جهانی بسیار مهمی بوده و تاثیرات آن در کوتاه و بلندمدت بر نظام بین الملل بسیار عمیق خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهای بزرگ و موثر منطقه است، که می تواند تاثیرپذیری و بالطبع تاثیرگذاری بیشتری نسبت به این تحولات داشته باشد. ایران در یک قرن اخیر به ویژه در دوره پس از انقلاب اسلامی در صدد افزایش نقش و جایگاه منطقه ای خود بوده است. سوال اصلی مقاله حاضر این است که از منظر ایران، بحران بحرین چه تاثیری بر امنیت خلیج فارس و جایگاه منطقه ای ایران دارد؟ مهم ترین فرض آن است که بحران هایی نظیر سقوط رژیم بعث عراق و بحران بحرین در اردوگاه کشورهای عربی طرفدار غرب با تغییر قدرت بازیگران کانونی منطقه ای خلیج فارس (یعنی ایران، عربستان و عراق) به افزایش قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران کمک خواهد نمود.
کلیدواژگان: بحران بحرین، امنیت منطقه ای، سیاست خارجی، شیعیان، شورای همکاری خلیج فارس، ایران، عراق، عربستان، ایالات متحده -
صفحه 169تحولات شمال افریقا و خاورمیانه و خیزش مردمی در ماه های اخیر در این منطقه و به دنبال آن نحوه برخورد و اقدام جامعه بین المللی در حمایت یا عدم حمایت از غیر نظامیان در برابر سرکوب و رفتارهای غیرمسئولانه حکام و رهبران کشورهایی که با خیرش های مردمی مواجهه هستند، موجب طرح مجدد بحث مداخلات بشردوستانه در قالب دکترین«مسئولیت حمایت» و همچنین مبانی حقوقی آن گردیده است. به علاوه این بحث مطرح است که با توجه به مشابهت آنچه که در لیبی و کشورهای دیگر منطقه چون بحرین، یمن و سوریه روی می دهد، چرا حمایت از غیرنظامیان تنها در لیبی در دستور کار جامعه بین المللی قرار دارد و رویکردی واحد و هماهنگ در رابطه با دیگر کشورها مشاهده نمی شود؟ به باور بسیاری، مبنای حقوقی اقدامات جامعه بین المللی در لیبی، دکترین «مسئولیت حمایت» است که در سال های اخیر به منظور جلوگیری از تکرار مناقشات مرگبار و نقض حقوق بنیادین مردم و غیر نظامیان در بوسنی، کنگو، کوزوو، رواندا، سودان و اوگاندا، به عنوان یک هنجار، مورد شناسایی و قبول حداقل بخش هایی از جامعه بین المللی قرار گرفته است. هدف این نوشتار بررسی اجمالی تحولات دکترین «مسئولیت حمایت» در پرتو جریانات منطقه ای و بین المللی اخیر و تبدیل تدریجی آن به یک هنجار بین المللی می باشد.
کلیدواژگان: مسئولیت حمایت، لیبی، خیزش مردمی، شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه عرب، اتحادیه افریقا، حقوق بین الملل بشردوستانه، سازمان کنفرانس اسلامی، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) - پژوهش
-
صفحه 195جمهوری اسلامی ایران در حال گذار از مرحله صنعتی شدن است و اگر در فرایند رشد اقتصادی خود به تاثیرات زیست محیطی سیاست ها، تصمیمات و طرح های کلان توجه نکند، در آینده ای نه چندان دور با چالش های زیست محیطی متعددی مواجه خواهد شد که رفع آنها تقریبا غیرممکن خواهد بود. بر این اساس، ارزیابی راهبردی محیط زیست یکی از روش های مقبول برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار است که در آن به طور منظم و گسترده اثرات زیست محیطی سیاست ها، برنامه ها و طرح های مربوط به توسعه مورد ارزیابی قرار می گیرند. همچنین ارزیابی راهبردی محیط زیست می تواند به عنوان یک ابزار مهم برنامه ریزی، در دسترس برنامه ریزان و سیاست گذاران قرار گیرد تا بر اساس آن بتوانند اثرات بالقوه زیست محیطی را که در نتیجه اجرای طرح های توسعه ای و برنامه های عمرانی پدیدار می شوند، شناسایی کرده و گزینه های منطقی جهت رفع یا کاهش آنها را پیشنهاد نمایند. در این میان، اهمیت و ضرورت وجود قوانین و مقررات ارزیابی راهبردی محیط زیست، که پیشگیری بسیاری از این تبعات نامطلوب را امکان پذیر می نماید، بیش از پیش احساس می شود. با عنایت به اهمیت موضوع، این مقاله سعی دارد تا با معرفی اصول ارزیابی راهبردی محیط زیست و تبیین مزایا و کاربردهای رویکرد مذکور، موانع و محدودیت های توسعه و اجرای آن را مورد بررسی قرار دهد و در نهایت، جهت تقویت مبانی علمی، حقوقی و اجرایی ارزیابی راهبردی محیط زیست در کشور، راهکارهایی را پیشنهاد می نماید.
کلیدواژگان: ارزیابی راهبردی محیط زیست، ابزار مدیریتی، توسعه پایدار -
صفحه 219پیشرفت عبارت است از فرآیند بهبود یعنی حرکت از وضعیت موجود به سمت وضعیت مطلوبی همه جانبه و فراگیر در همه ابعاد اجتماعی اقتصادی که برای رسیدن به جامعه مطلوب در این مسیر و در نتیجه این فرایند می بایست جامعه به سمت از میان برداشتن مواردی مانند فقر مادی و حتی فقر معنوی، تبعیض و بی عدالتی، عدم امنیت مادی و معنوی و (حتی مواردی مانند کاهش وابستگی های نافی استقلال و عزت ملی و...) نهایتا ارتقاء سطح رفاه، بهبود سطح عمومی زندگی و تعالی معنوی حرکت کند. هر الگویی برای مدل سازی پیشرفت، زمانی می تواند به صورت ساختارمند ماندگار شود که دارای یک چارچوب معرفت شناختی باشد. فهم این نظام معرفتی، کلید شکل گیری این الگو به شمار می رود. اصول پایه ای و عناصر کلیدی مرتبط با الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، برگرفته از نظام معرفتی و احکام حاکم بر اسناد فرادستی و راهبردی همچون قانون اساسی، سند چشم انداز و سیاست های کلی نظام اسلامی است. در این پژوهش با بررسی این اسناد، تلاش خواهد شد تا با روش کیفی نظریه پردازی داده بنیاد، اصول پایه ای و عناصر کلیدی این الگو کشف و ارائه گردد.
کلیدواژگان: الگوی اسلامی ایرانی، پیشرفت، عدالت، اصول پایه ای، عناصر کلیدی، نظریه پردازی داده بنیاد -
صفحه 245مقاله حاضر ضمن بررسی مختصر مبانی نظری پیاده سازی راهبرد در سازمان ها، تحقق مراحل سه گانه چرخه مدیریت راهبردی را نیز از جمله عوامل موثر در موفقیت سازمان برای پیاده سازی مطرح می سازد و با این رویکرد، فرایند جامع مدیریت اجرای راهبرد در بخش دولتی را شناسایی می کند و در مطالعه ای میدانی به تبیین مدل پیاده سازی راهبردهای ملی در قوه مجریه جمهوری اسلامی ایران می پردازد و از آن به مثابه یکی از مراحل تحقق چرخه مدیریت راهبردی یاد می کند. تحقیق حاضر به اعتبار هدف ها، از نوع کاربردی و توسعه ای است و به لحاظ روش شناسی، با روش توصیفی، زمینه های مورد تحقیق را با استفاده از پیمایش توصیف کرده و سپس روابط بین متغیرهای مدل طراحی شده را با استفاده از تحلیل ماتریس همبستگی کواریانس تبیین می کند. ساختار کلی مدل تحقیق بر اساس مدل معادلات ساختاری با شبیه سازی مدل کارت امتیازی متوازن در بخش دولتی انجام گرفته است. بررسی نتایج کلی مدل نشان می دهد پیاده سازی راهبردهای ملی در قوه مجریه مستلزم اقدام در دو مرحله است که مرحله اول، مرحله آماده سازی در سطح ستاد دولت و سپس در مرحله دوم، عملیات دستگاه های اجرایی، متناسب کردن ساختار، منابع انسانی، فرایندهای داخلی و توزیع منابع مالی با راهبردهای ابلاغی برای پیاده سازی را نیاز دارد. علاوه بر آن مدل طراحی شده امکان تحلیل روابط بین متغیرهای مدل و پیش بینی میزان اثر هر یک از آنها را فراهم و چگونگی ارتباط آنها با متغیر توسعه ملی را نیز مشخص می سازد.
کلیدواژگان: پیاده سازی، اجرا، راهبرد، استراتژی، دولت، قوه مجریه، توسعه ملی
-
Page 7The idea of establishing a Weapons of Mass Destruction or Nuclear Weapon Free Zone in the Middle East is not new; it dates back to 1970s. However, the security landscape of the Middle East today has compelled most analysts to look at the idea and the concept anew. This paper briefly explains the legal framework of general and complete nuclear disarmament, historical obstacles, and new hopes inspired by the new US president’s approach to disarmament, and the pioneer role that the United States and Russia should play for the elimination of nuclear weapons. The paper suggests that establishment of a nuclear weapon free zone is not only a constructive step in promoting nonproliferation, but also a measure, which if taken collectively, will create such political conditions in the world as a result of which nuclear-weapon states will find the idea of a world free from nuclear weapons plausible.
-
Page 27International concerns about proliferation of nuclear weapons following the Cold War and possible smuggling of nuclear material as well as enrichment and reprocessing technologies by illegal groups, have given rise to efforts to invoke effective international measures. Meanwhile, nuclear-weapon states with dominant political, military and economic power play a more important role in this respect to shape the international norms and regulations. While maintaining their nuclear monopolies, such states have decided to promote establishment of a world bank of nuclear fuel in order to ensure international supply of nuclear fuel to countries without a nuclear fuel cycle. Endeavors and lobbying by nuclear states to discourage development of local nuclear capabilities by other countries through offering various alternatives finally prompted International Atomic Energy Agency to give the green light for the establishment of the nuclear fuel bank in 2010. The present paper discusses background of the international nuclear fuel bank while focusing on the existing barriers and future outlooks.
-
Page 55The United States foreign policy and strategy in the Iraqi Kurdistan has been a constant concern for Iraq’s neighboring countries, including Iran, Turkey and Syria. Assessment of the US Foreign policy in the strategic region of Iraqi Kurdistan becomes more important in view of the impact of those policies and resultant developments in Kurdish areas on Iran, Turkey and Syria. The main goal of this paper is to conduct a strategic research based on factors determining US foreign policy in northern Iraq from 2003 to 2011 (including subject of decisions, officials involved, the process and implementation of decisions, and their results) and review the impact of those policies on the national security of Iran. Using an analytical-descriptive method, this study will try to answer the following questions. What strategic goal is pursued by US foreign policy in the Iraqi Kurdistan? What are positive or negative consequences of those policies on the security of the Islamic Republic of Iran? The findings show that the US foreign policy in Iraqi Kurdistan is vacillating between “minimal maximums” and “maximal minimums” as well as between rational and satisfactory decision-making models. This foreign policy does not necessarily end in the adoption of a suitable strategy accompanied with suitable policies and tactics and is full of ambiguities and contradictions. The contradictions result from complex system of decision-making in the United States and adoption of domestic, regional and international approaches in the heterogeneous political environment of Iraq. Finally, these strategies have had minimal effects on the national security of the Islamic Republic of Iran.
-
Page 83This paper aims to analyze the relationship between US President Barack Obama’s New Year messages to Iranians and his “change” motto and also to discuss the evolution of Obama’s discourse on Iran and the approach he has chosen to resolving the differences. Therefore, discourse analysis has been used to study Obama’s New Year messages to Iran. Analysis of his messages proves that like previous presidents of the United States, Obama’s discourse aims to maintain and strengthen the United States hegemonic power. In fact, Obama’s “change” only applies to methods that he uses to achieve those goals. Therefore, Obama’s discourse is an instance of Foucault’s interpretation of power relations which he believes are “purposive and without an actor,” and his discourse is actually shaped by objective conditions. Since Obama has the upper hand because of his discourse, he can use linguistic means to establish his dominant position. By banking on that dominant position, he can align the public opinion with his effort to take advantage of such means as control, pressure, and coercion.
-
Page 113The Islamic Revolution of Iran in 1979, like all other phenomena, had various impacts on its immediate neighborhood. The powerful discourse of the revolution has increased importance of the study of its influences beyond the borders of the Islamic Republic. Since the second half of the 20th century, the Islamic world has been witnessing an upsurge in Islamist movements and tendencies, which seek to revive Islam in various social areas. After victory of the Islamic Revolution in Iran, such movements have been greatly influenced by the Islamic uprising of the Iranian nation, which is manifested in the Islamic Revolution and the political system arising from it. That influence has been seen again in the wave of the Islamic Awakening in the early months of the second decade of the new century. As a result, the main ideas embedded in the general discourse of the Islamic Revolution can now be seen among the dominant concepts which characterize various Islamist movements. This situation has caused the Islamic Revolution to emerge as new enemy of the West following demise of Communism, which has given birth to a rival discourse as counterweight to the liberal democracy; a discourse whose aftereffects can be seen in the form of the Islamic Awakening in regional Arab countries.
-
Page 141Ongoing developments in the Middle East and North Africa, especially in the Persian Gulf, are subject of international debates. The situation in a number of regional countries has become unstable and chaotic, which has had certain consequences at regional and international levels. These profound developments, whose various dimensions grow every day, are taking place in a region of high importance to international politics, and they will have significant short- and long-term effects on international system. The Islamic Republic of Iran as one of the major powers in this region can both affect and be affected more than other countries by unrest in the neighboring states (including Bahrain). During the past century, especially following the victory of the Islamic Revolution, Iran has been trying to boost its regional role and status. Therefore, it has regularly defended regional arrangements which would guarantee the status and role that the Islamic Republic of Iran deserves. To what extent these developments may shape a new order which may define the status of each regional player in a new way? The main question of this study is what effect, from the viewpoint of Iran, can the crisis in Bahrain have on the security of the Persian Gulf and regional status of Iran? The most important presumption is that such crises (like the fall of the Baathist regime in Iraq and the crisis in Bahrain) which affect Arab countries that are allies of the West, will change the power of the existing regional players in the Persian Gulf, including Iran, Saudi Arabia and Iraq, and increase the regional clout of the Islamic Republic of Iran.
-
Page 169Recent developments and popular uprisings in the Middle East and North Africa and the approach taken by international community to support or not to support civilians against irresponsible and violent behavior of their rulers have led to renewed attention to humanitarian intervention according to doctrine of “responsibility to protect.” The question is why, in view of similarities between developments in Libya and other regional countries like Bahrain, Yemen, and Syria, the international community is only protecting civilians in Libya and no such approach is seen toward other countries?Analysts believe the doctrine of responsibility to protect is the main ground for international community’s intervention in Libya. This doctrine has been applied in past years to prevent repetition of deadly conflicts and violation of basic human rights as those which took place in Bosnia and Herzegovina, Congo, Kosovo, Rwanda, Sudan, and Uganda. At least parts of the international community have recognized this doctrine to constitute a norm of international law. The present paper briefly discusses this doctrine in the light of recent regional and international trends and concludes that the doctrine of "Responsibility to Protect" is gradually rising as a concept of customary international law.
-
Page 195Iran is currently in transition to industrialization. Therefore, if careful attention is not paid to strategic environmental effects of large-scale plans and national policies, the country will be facing great environmental problems in not-so-a distant future which will prove hard to resolve. Strategic environmental assessment is an acceptable method to achieve sustainable developmental goals by frequent and regular assessment of environmental impact of various developmental policies, plans and projects. This assessment can be also used as an important means of planning by policymakers through which they will be able to identify potential environmental impact of developmental and civil projects and find logical options to eliminate or reduce them.Therefore, the importance of complying with rules and regulations requiring strategic environmental assessment cannot be over emphasized. It helps to prevent untoward consequences of development. The present paper introduces the principles of strategic environmental assessment and then explains its applications and advantages as well as the existing obstacles and limitations. Finally, it draws some mechanisms to bolster scientific, legal and executive foundations of strategic environmental assessment in Iran.
-
Page 219Progress means a movement from the existing situation to an overall desirable situation which covers all social dimensions of human life as a result of which the society does away with material and spiritual poverty, social maladies, injustice and lack of freedom, absence of security and welfare, and absence of independence and national dignity. Any model for progress of a country can only last in a structured manner if it has an epistemological system. Understanding the underlying epistemological system for any model is essential to formulation of that model. Basic principles and key elements of Islamic-Iranian model for national progress of the Islamic Republic of Iran have been taken from epistemological system governing such basic strategic instruments as the Constitution, 20-Year Vision Plan, and general policies of the Islamic Republic. This study reviews these instruments in a bid to discover and present basic principles and key elements of this model through a data-based qualitative theorization method.
-
Page 245The present paper briefly introduces theoretical fundamentals of strategy formulation in organizations. It points out that realization of three stages of strategic management cycle is an effective factor for the success of strategy formulation. Using this approach, it identifies a comprehensive process for the strategy implementation in the state sector. It also uses a field study to explain the model used for the implementation of national strategies in the Executive Branch of the Islamic Republic of Iran, regarding it as a requisite stage in the realization of strategic management cycle. In terms of goals, the present study is an applied, developmental study, while in terms of methodology; it uses a descriptive method to explain subject matters of the study through survey. Then, it expounds relations among variables of the proposed model using co-variance correlation matrix analysis. General structure of the research model is based on the model of structural equations using score card simulation model in the state sector. Findings show that implementation of national strategies in the Executive Branch should take place in two stages. The first stage is preparation by the government, while the second stage deals with operations of executive bodies, which requires appropriate adjustments in the structure, human resources, internal processes, distribution of financial resources for implementation of the adopted strategies. In addition, the proposed model allows for analysis of relations among its variables, prediction of the effect of each variable, as well as for determination of the quality of their relation to national development variable.