فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 16 (زمستان 1389)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 16 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا نیکودل، امین جمشیدی، ناصر حافظی مقدس صفحات 3-14
    شاخص دوام یک پارامتر مهندسی مهم در ارزیابی زوال پذیری سنگ ها در برابر عوامل هوازدگی شیمیایی و فیزیکی است که رابطه نزدیکی با ویژگی های مکانیکی سنگ ها دارد. در این تحقیق، 14 نمونه سنگ ساختمانی تهیه و خصوصیات سنگ شناختی، ویژگی های فیزیکی شامل چگالی، وزن مخصوص قسمت جامد (Gs)، تخلخل، جذب آب و ویژگی های مکانیکی شامل مقاومت فشاری تک محوری، مقاومت کششی برزیلین، شاخص مقاومت بار نقطه ای، شاخص مقاومت پانچ، ارزش ضربه و سرعت موج P آنها تعیین شده است. همچنین آزمایش شاخص دوام تا 15 چرخه انجام شد و همبستگی آن در چرخه های 2، 5، 10 و 15 در برابر ویژگی های مکانیکی با انجام تحلیل رگرسیون دومتغیره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که رابطه مستقیمی با ضریب همبستگی (R) 55/0 تا 91/0 بین شاخص دوام (Id15) و ویژگی های مکانیکی وجود دارد. علاوه بر این، با افزایش تعداد چرخه های تر و خشک شدن، ضریب همبستگی (R) بین شاخص دوام در برابر ویژگی های مکانیکی افزایش یافته است. نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که چرخه دوم آزمایش شاخص دوام، نشان دهنده دوام واقعی نیست و برای ارزیابی دقیق تر دوام سنگ ها، ضروری است آزمایش با چرخه های بیشتری انجام شود.
    کلیدواژگان: چرخه، شاخص دوام، ضریب همبستگی (R)، ویژگی های مکانیکی
  • مصطفی مرادی، بهمن سلیمانی، حسن امیری بختیار صفحات 15-24
    میدان نفتی پارسی در 130 کیلومتری جنوب خاوری اهواز و در محدوده فروافتادگی دزفول قرار گرفته است. مطالعه سنگ نگاری و تجزیه میکروسکوپ الکترونی روبشی خرده های حفاری پوش سنگ مخزن آسماری در این میدان نشان می دهد که بخش 1 سازند گچساران (پوش سنگ) شامل تناوبی از انیدریت، مارن، هالیت، چند لایه نازک آهکی و یک لایه شیل بیتومین دار است. اجزای تشکیل دهنده پوش سنگ در مقاطع میکروسکوپی تنوع بافتی گسترده ای را نمایش می دهند که از آنها می توان در بازسازی محیط رسوبی و شناخت فرایندهای دیاژنزی بهره گرفت. تناوب رخساره های سولفاتی و هالیتی با بافت های شاخص گرهکی، اسفرولیتی، قیفی شکل و سطوح انحلالی نشانگر این است که پوش-سنگ میدان نفتی پارسی در شرایط آب و هوایی گرم و خشک و در یک سامانه سبخایی- کولابی دارای کفه نمکی و با تغذیه دوره ای تشکیل شده است. به طوری که هر بار با پیشروی دریا، رسوبات مارنی و کربنات های محیط کولابی شکل گرفته اند. سپس با پسروی دریا و افزایش تبخیر، یک محیط سبخایی و در نهایت محیط کفه نمکی گسترش یافته و رسوبات تبخیری را در خود رسوب داده اند. تطابق افق های مختلف پوش سنگ در سرتاسر میدان نیز از یکنواخت بودن شرایط رسوب گذاری در زمان تشکیل آن حکایت دارد.
    کلیدواژگان: پوش سنگ، سبخا، مخزن آسماری، SEM
  • رامین الیاس زاده، محمد محجل *، مسعود بیرالوند صفحات 25-36

    برش های ساختاری در پهنه برخوردی بین صفحه عربستان و صفحه ایران در شمال باختر ایران شواهد دو زمان برخورد را در طول بسته شدن اقیانوس تتیس جوان به خوبی آشکار می سازند. ساختارهای به وجود آمده با برخورد اول در کرتاسه پسین، با فرارانش مجموعه پوسته اقیانوسی بر روی لبه قاره ای آرام (صفحه عربستان) و چین خوردن مجموعه رسوبی در زیر پهنه های بیستون، رادیولاریتی و زاگرس بلند همراه است و گسل پیشانی زیرپهنه زاگرس بلند، نهایت پیشرفت تاثیر برخورد در دگرشکلی نهشته های موجود در لبه آرام قاره ای (صفحه عربستان) بوده است. ساختار این رویداد زمین ساختی در هرکدام از زیرپهنه های بیستون، رادیولاریتی و زاگرس بلند متفاوت است. این بررسی مشخص ساخت که پس از حادثه فرارانش پوسته اقیانوسی بر روی لبه آرام قاره ای زاگرس، مجموعه فرارانده، بصورت دگرشیب با نهشته های الیگوسن-میوسن پوشانده شده و در برخورد نهایی (میوسن پسین) با رانده شدن بخش های داخلی کوهزاد به سمت پیش بوم، دگرشکلی در پهنه برخوردی پیشین با دوباره فعال شدن گسل های اصلی راندگی و انتقال دگرشکلی به مجموعه رسوبات حوضه پیش بوم زاگرس (کمربند چین خورده – رانده) همراه می شود.

    کلیدواژگان: ساختار، پهنه برخوردی، کوهزاد زاگرس، شمال باختر ایران
  • صفیه امیدیان، محسن الیاسی صفحات 51-60
    ناحیه البرز مرکزی تا کنون تحت تاثیر چندین مرحله زمین ساختی قوی قرار گرفته است که در مورد فعالیت های اخیر آن نظرات متفاوتی وجود دارد. در این تحقیق از روش برگشتی چند مرتبه ای برای تفکیک فازهای تنش دیرین و تحلیل ساختارها در پهنه گسل بایجان، (شمال خاور آتشفشان دماوند، البرز مرکزی) استفاده می شود. آخرین فعالیت این گسل در گدازه های دماوند به صورت صفحات دارای اثر خش گسلی ثبت شده است و به همین علت نتایج حاصل از تحلیل تنش بخشهای جدید که بر روی گدازه ها ثبت شده است برای تحلیل عمکلرد گسل بایجان و تعمیم آن به فعالیتهای اخیر تکتونیکی البرز مزکزی قابل استناد است. با حل تنسور تنش کاهش یافته برای داده های خط خش گسلی و دستیابی به موقعیت محورهای اصلی و شکل میدان تنش، بازسازی شرایط حاکم در طی رویدادهای زمین ساختی امکان پذیر است. چرخش داده های برداشت شده برای دستیابی به پارامترهای 4 گانه موثر) (در زمان اعمال تنش، بر مبنای فشارش حاکم بر البرز انجام شد. با اعمال این روش، کل داده ها در چهار دسته تفکیک شدند. شکل بیضوی تنش با مقدار 2/0 در 3 دسته از 4 دسته تفکیک شده تکرار شد. در فاز تفکیک شده با شکل بیضوی تنش 2/0، موقعیت محور تقریبا نزدیک به قائم میباشد. این تحلیل نشان داد که جدیدترین فاز فعالیت گسل بایجان به صورت عملکرد بارز راستالغز چپ بر همراه با مولفه فشارشی ثبت شده است.
    واژگان کلیدی:
    کلیدواژگان: تحلیل تنش دیرین، تنسور تنش کاهش یافته، روستای کرف، روش برگشتی چند مرتبه ای، گسل بایجان
  • مجتبی یمانی، حمید کامرانی دلیر صفحات 61-74
    بستر رودها می توانند بازتاب کننده تاثیرات متقابل فرسایش، زمین ساخت، تغییرات اقلیمی باشند. در این میان، شاید عاملی که در این تغییرات نقش، دارد تاثیرات زمین ساختی و تغییر سطح تراز مصب رود است. در این پژوهش، نقش تغییرات سطح اساس در شکل گیری بستر و الگوی کانال رودخانه های پلرود، شفارود و کرگانرود در محدوده دلتای سفیدرود مطالعه شده است. مسئله تحقیق آن است که بستر رودخانه های منتهی به خط ساحلی خزر در محل مصب و نزدیکی آن عمیق شدگی قابل توجهی را نشان می دهند. هدف، بررسی نقش عوامل موثر در تغییرات سطح اساس و تغییرات زمین ریخت شناسی بستر این رودخانه ها بوده است. نقشه های رقومی توپوگرافی، نقشه های زمین شناسی و عکس های هوایی، ابزارهای فیزیکی این پژوهش را تشکیل می دهند. کارهای میدانی تفصیلی برای برداشت نیمرخ های طولی و عرضی از بستر رودها و ثبت موقعیت آنها با استفاده از GPS و دیگر ابزار انجام شده است. داده ها در محیط های نرم افزاری GIS و AutoCAD پردازش شده اند. همچنین، الگوی کانال رودخانه ها بر اساس یافته ها و مبانی نظری و رده بندی شده و در نهایت، تاثیر متقابل نوسانات تراز آب دریای خزر، تاثیرات زمین ساختی البرز با دیگر داده ها تلفیق و تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که تغییرات کوتاه مدت تراز آب دریای خزر در بازه های نزدیک به مصب (حداکثر 5 کیلومتر از ساحل) را تحت تاثیر خود قرار داده است. این اثرگذاری در خاور دلتای سفید رود، که خط تغییر شیب کوهستان به ساحل نزدیک تر و سطح جلگه پهن تر است، نسبت به باختر و شمال باختر، بیشتر است. از طرفی، فراخاست البرز در برابر فرونشست صفحه اقیانوسی خزر جنوبی در سرشاخه ها و تا مسافتی حدود 10 کیلومتری بعد از خروج از کوهستان، تاثیرگذار بوده و موجب عمیق شدن آبراهه ها در این بخش شده است.
    کلیدواژگان: دریای خزر، سطح اساس، زمین ساخت، زمین ریخت شناسی، رودخانه
  • احمدرضا احمدی، محمدرضا قربانی، ماسیمو تیپولو صفحات 75-96
    فعالیت آتشفشانی ترشیری منطقه طالقان با توالی ضخیم از سنگ های آتشفشانی قلیایی بازالتی مشخص می شود که با توالی آتشفشانی های تفریتی دنبال می شود. ژئوشیمی عناصر کمیاب این سنگ ها، بیانگر یک محیط ژئودینامیکی کششی پس از کوهزایی و احتمالا در نتیجه برخورد قاره ای است که در پایان فرورانش بین صفحه های عربی و ایران مرکزی اتفاق افتاده است. این مطالعه، بیانگر جدایش هر دو گروه آتشفشانی از یک ماگمای مادر است. مدل سازی عناصر کمیاب، بیانگر آن است که این ماگمای مادر، از ذوب بخشی 15 درصد یک منشأ اسپینل لرزولیتی در عمق 60 تا 65 کیلومتری تشکیل شده است.
    روند تحول مذاب بازالت قلیایی توسط 45 تا 50 درصد تبلور بخشی کنترل می شود. فازهای تفریق یافته و نسبت آنها عبارتند از کلینوپیروکسن (45 درصد)، اولیوین (25 درصد)، پلاژیوکلاز (25 درصد) و مگنتیت (5 درصد). در حدود 65 درصد تبلور بخشی این مجموعه کانیایی به همراه آلایش با پوسته قاره ای در رخساره آمفیبولیت، می تواند ماگمای تفریتی را ایجاد کند. مدل سازی آلایش پوسته ای- تبلور بخشی (AFC)، بیانگر مقادیر بالا و متغیر هضم پوسته ای با آهنگ 15/0 تا 45/0 از r (نسبت آلایش/نسبت تبلور)، برای تحول ماگما تا تشکیل سنگ های تفریتی است.
    کلیدواژگان: بازالت قلیایی، تفریت، ماگماتیسم پس از کوهزایی، اسپینل لرزولیت، آلایش پوسته ای
  • حمیدرضا ناصری، سیما احمدی، عبد الرحیم صلوی تبار صفحات 97-108
    به منظور مدیریت بهینه بهره برداری تلفیقی از منابع آب در پایاب سد شهر چای ارومیه، مدل پویایی سیستم توسط نرم افزار Vensim طراحی شده است. به این ترتیب که ابتدا پارامترهای تاثیر گذار بر نوسان آب سطحی و زیرزمینی و هم چنین برهم کنش عرضه و تقاضای آب شرب، صنعت و کشاورزی از هر دو منبع آب در محدوده مورد مطالعه شناسایی شده است. سپس این پارامترها و ارتباط متقابل آنها در محیط سیستم پویا کدنویسی شد. پس از واسنجی مدل به منظور ایجاد تصمیم گیری های صحیح برای مدیریت یکپارچه منابع تلفیقی، سناریوهای مختلفی مانند بهبود راندمان آبیاری، اجرای طرح فاضلاب شهری و مدیریت تقاضا با توجه به شرایطی که ممکن است در آینده در محدوده به وجود آید، اجرا گردید. نتایج اجرای مدل برای چهار سال آینده نشان می دهد که تامین کل نیاز آب شرب و صنعت از مخزن سد (در صورتی که دیگر شرایط در محدوده به وضع کنونی باقی بمانند)، مدیریت صحیحی نمی باشد، زیرا با کاهش برداشت آب از چاه های شرب، حجم ذخیره آب در آبخوان افزایش چشمگیری خواهد یافت. در این حالت در مناطقی از محدوده که ضخامت ناحیه غیر اشباع کم است، نیاز به اجرای طرح پایین انداختن سطح آب به وجود خواهد آمد. هم چنین با اجرای سیستم جمع آوری فاضلاب در شهر ارومیه، بدون توجه به مقدار تخصیص صحیح آب شرب و صنعت از آب سطحی، حجم ذخیره آب در آبخوان کاسته خواهد شد. بنابراین برای متعادل نگه داشتن آبخوان، می توان با جا به جایی تخصیص آب کشاورزی و فضای سبز از آب تصفیه شده فاضلاب به جای آب چاه ها، از کاهش سطح آب آبخوان و هجوم آب شور دریاچه جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: پایاب سد شهر چای، سیستم پویا، نرم افزار Vensim، مدل سازی
|
  • Nikudel, M.R., Jamshidia., Hafezimoghaddas, N Pages 3-14
    Durability Index، which is closely related to mechanical properties of rocks، is an important engineering parameter to assess deterioration of the rock against chemical and physical weathering factors. In this study، 14 building stone samples were selected and their petrography، physical properties (including density، specific gravity، porosity، water absorption) and mechanical properties (including uniaxial compressive strength، Brazilian tensile strength، point load strength index، punch strength index، aggregate impact value، and P wave velocity) were investigated. Also، Durability Index Test were performed up to 15 cycles and its correlation in 2، 5، 10، and 15 cycles versus mechanical properties - to perform two-variable regression analysis - was investigated. Results suggested that there is a linear relationship (R = 0. 55 to 0. 91) between durability index (Id15) and mechanical properties. Moreover، by increasing wetting and drying cycle numbers، correlation coefficient between durability incrensing and mechanical properties increased. With respect to results of regression analysis، useing of second-cycle conventional Durability Index Test did not present real durability and for more accurate assessment of the rocks durability، it is necessary to perform the test with more cycles.
  • Moradim., Soleimanib., Amiri Bakhtiar, H Pages 15-24
    Parsi Oil Field is located about 130 km southeast of Ahwaz in the Dezful Embayment. Petrographic studies and Scanning Electron Microscope (SEM) analyses of cutting samples of cap rock of the Asmari reservoir indicate that this member of Gachsaran Formation (Cap rock) consists of anhydrites، marls، halites، a few thin beds of limestone and a bituminous shale layer. Cap rock constituents show a wide variety of textures which can be used in reconstruction of depositional environment and diagentic processes. Sulfate and halite facies alternation along with characteristic textures such as nodular، spherolitic، hopper and dissolution surfaces indicate that the cap rock of the Asmari reservoir has been deposited in salt pan sabkha – lagoon system under warm and dry climatic conditions and periodic feeding. Subsequently، transgression results the marls and carbonates to be deposited in lagoon environment. Then with a regression phase and increase in evaporation، the salt pan developed which resulted deposition of evaporatic sediments. Correlation of various beds in the oil field expresses uniform depositional conditions during sedimentation.
  • Elyaszadehr., Mohajjelm., Biralvand, M Pages 25-36

    Two distinct collision events have occurred between Arabia and Central Iran plates، during closing of the Neo-Tethys. Structural sections along the collision zone in northwest Iran show characteristics of collision structure. The first collision occurred during obduction of the oceanic components of the Neo-Tethys over the Arabian passive margin during the Late Cretaceous. Deformation along the Arabian passive margin in radiolarite and the high Zagros zones was the result of this event. The high Zagros frontal thrust fault is the maximum limit of this collision tectonic event. The obducted oceanic components، including the ophiolites in this region، unconformably are overlain by Oligocene-Miocene sediments. By the last continent-continent collision event during Late Miocene، the hinterland of the orogen was transported over the collided zone and deformation occurred by rejuvenation of the existing thrust faults in previously collided zone and the Zagros foreland basin was formed (Zagros fold-thrust belt).

  • Ghasem Ghorbani Pages 37-50
    The study area is located in northwest of Iran، in the western Alborz-Azerbaijan structural zone. Based on petrography and geochemical studies، the Quaternary basic volcanic rocks of the study area have alkali-olivine basalt and trachy basalt composition and alkalinesubalkaline nature. According to tectonic diagrams، the samples are plotted within-plate continental basalts field. The Quaternary volcanic centers are situated within pull-apart basin structures and are controlled by active faults. The average Ce/Pb and Nb/U ratios of the studied basalts are lower than the value، for average oceanic basalts (OIB and MORB). These ratios are close to the average values of sub-continental lithospheric mantle. According to geochemical characteristics of trace elements and REE patterns، all the analyzed basalt samples have LREE enrichment chondrite-normalized REE patterns، suggesting that they may have been generated by different partial melting degrees (Ahar 3-4%، Maku 1 - 15% and Sarab 5-15%) of a sub-continemtal lithospheric mantle source.
  • Omidians., Eliassi, M Pages 51-60
    Central Alborz region have already affected by several strong structural tectonic events. There are some different ideas about its latest activities. This study utilities multiple inversion method for paleostress phase separation and structural analysis in the Baijan Fault zone (northeast of Damavand volcano). The latest activity of the Baijan fault system on Damavand's Lava، have printed by slickenside on the fault planes، so the results of analyses is reasonable to recognize and analyze of fault function and extend the results to the recent structural activities. The method enables us to determine position of the principal paleostress axes and the geometrical shape of the stress ellipsoid for reconstruction of paleostress regime dominating the tectonic events by solving reduced stress tensors. Field data were rotated to reach the four effective parameters δ1، δ2، δ3، ϕ. Four groups were separated among the original data sets. The geometrical shape of stress ellipsoid (ϕ) of 0. 2 has been repeated in three of separated groups. In the separated field with ϕ=0. 2، δ2 is sub vertical. This analysis indicates that strike-slip component of the youngest activity of Baijan Fault was more pronounced than the recorded reverse component.
  • Yamanim., Kamrani Dalir, H Pages 61-74
    Bed river may reflect the influences of erosion، tectonics and climate change. A factor which has the most important role in these changes is، the effects of tectonic and base level of estuary. In this study، the role of base level changes in the pattern of the channel bed rivers of Polrood، Shafarood and Karganrood around the Sefidrood Delta has been studied. The aim of this research is that the river beds of the Caspian coastline near the estuary are deep cutting. Purpose is at this paper the role of factors on base level changes and geomorphologic changes of the river beds. Digital topographic maps، aerial photos and geological maps re among physical tools of this research. Detailed field work to obtain the sections and longitudinal profile of river bed by recording their locations using GPS were. Data in GIS environment and AutoCAD software are processed. Also، the pattern of river channel based on the findings and Theoretical principles of classification and finally، the interplay of the Caspian Sea water level fluctuations and tectonic effects Alborz combined with other data and analysis has been. The results show that short-term changes in water level of the Caspian Sea near the mouth rivers (up to 5 km from the shoreline) have been affected. This impact in east of Sefidrood that the Knick is closer to the beach and coastal plain is wider than the West and northwest، is more. On the other hand، the Alborz uplifting against South Caspian Plate subsidence has been effected the drainages and about 10 km distance after leaving the mountains caused deep drainages in this area.
  • Ahmadi, A.R., Ghorbani, M.R., Tiepolo M Pages 75-96
    Tertiary volcanism in the Taleghan area is marked by a thick sequence of alkali basaltic volcanics that is followed by tephritic volcanics. Trace elements geochemistry of these volcanics indicates a postorogenic extensional geodynamic، possibly due to the continental collision following the subduction of the Arabian and the Iranian plates. This study suggests derivation of both volcanics from a single parental magma. Trace element modeling suggests derivation of this parental magma by 15% partial melting of a spinel–lherzolite source at the depth of 60 to 65 Km. The trace element systematic، along with petrographic evidence، suggests that 45 to 50 % fractional crystallization controlled the alkali basalt evolutionary paths. The fractionating phases and their proportions are: clinopyroxene (45%) + olivine (25%) + plagioclase (25%) + magnetite (5%). Tephritic magma can be produced by about 65% fractional crystallization of the same mineral assemblages together with crustal contamination by amphibolites facies country rocks. Assimilation-fractional crystallization (AFC) modeling reveals significant but variable degrees of crustal contamination in the evolution of the magma to product tephritic rocks with a range of r values (assimilation rate/crystallization rate) from 0. 15 to 0. 45.
  • Nassery, H.R., Ahmadis., Salavitabar, A.B Pages 97-108
    In order to improved management of conjunctive operation from down- stream water resources of Shahrchay Dam، Urmia city، system dynamics model (Vensim software) is designed. So، the first effective parameters on the oscillation of surface and ground water as well as interaction between demand and supply of domestic، industrial and agricultural water from both surface and ground water resources have been identified in this area. Then، these parameters and their interactions were coded in dynamic system software. After calibration of model، in order to make correct decisions for integrated resources management، different scenarios such as improved irrigation efficiency، performance of urban waste¬water and demand management were carried out according to the circumstances that may arise in the future in the area. Consequences of model performance for the next four years shows that providing total needs of domestic and industrial water from reservoir dam (if other conditions within the status go to remain); is not correct management in the area، because the reduction of domestic water wells exploitation will increase، water storage volume in the aquifer dramatically. In this case، the range of areas that aeration zone thickness is less need to throw down water table project will be developed. Also، performing waste¬water collection system in Urmia city، regardless of the amount of correct allocation of surface water for domestic and industry; volume of water supplied in the aquifer will be reduced. Therefore، with allocation of agricultural water and green spaces from the treated waste¬water instead of well water will prevent from aquifer supply decrease and salt water influx.