فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، خرداد و تیر 1391)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، خرداد و تیر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/17
  • تعداد عناوین: 17
|
  • زهرا ابراهیمی ریگی تنها، رحیم بقایی، آرام فیضی * صفحه 139
    پیش زمینه و هدف

    خطاهای دارویی در زمره شایع ترین خطاهای پزشکی قرار دارند. امکان وقوع خطاهای دارویی توسط دانشجویان وجود دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین فراوانی و نوع خطاهای دارویی صورت گرفته توسط دانشجویان پرستاری انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه ی توصیفی 54 نفر از دانشجویان پرستاری ترم های 7 و 8 دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه به شیوه ی سر شماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از یک پرسش نامه ساختارمند گردآوری و توسط آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیشترین خطا در مرحله ی دادن دارو رخ داده (3/87درصد) و شایع ترین نوع خطای دارویی گزارش شده دادن دارو دیرتر یا زودتر از موعد مقرر (7/20درصد)، و به دنبال آن دادن داروی خوراکی بدون درنظر گرفتن زمان مناسب (7/14 درصد) بود. آنتی بیوتیک ها شایع ترین دسته دارویی بودند که در مورد آن ها خطا صورت گرفته بود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد فراوانی خطاهای صورت گرفته توسط دانشجویان پرستاری زیاد است. از این رو دانشگاه ها باید در برنامه آموزشی خود استراتژی های آموزشی موثری را بگنجاند تا از خطاهای دارویی جلوگیری شده و ایمنی بیماران ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، خطای دارویی، دانشجویی پرستاری
  • مجید براتی، بابک معینی، الهام سمواتی، ام فروه صالحی صفحه 145
    پیش زمینه و هدف
    مهارت های ارتباطی از مهم ترین ویژگی های دانشجویان گروه پزشکی می باشد. از آنجایی که وضعیت مهارت های ارتباطی و نیازهای موجود در این زمینه در بین دانشجویان گروه پزشکی مورد ارزیابی قرار نگرفته است؛ این مطالعه با هدف بررسی سطح مهارت های ارتباطی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان که همانا شاغلین آینده بخش های بهداشت و درمان خواهند بود، انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1389 بر روی 400 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام گرفت. آزمودنی ها به روش نمونه گیری طبقه ای (انتساب متناسب) در هر دانشکده انتخاب شده و پرسش نامه ای که شامل دو بخش کلی اطلاعات دموگرافیک و مهارت های ارتباطی (گفتاری، شنود و بازخورد) با 18 سوال بود را تکمیل کردند. پایایی و روایی پرسش نامه مورد سنجش و تایید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و با آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی دانشجویی و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    آزمودنی ها به ترتیب 4/51، 2/54 و 2/49 درصد نمرات قابل اکتساب برای مهارت کلامی، شنود و بازخورد را به دست آوردند. سطح مهارت های ارتباطی دانشجویان در هر سه بعد کلامی، شنود و بازخورد در سطح متوسطی مشاهده شد. اختلاف معنی داری از نظر میانگین نمره مهارت های ارتباطی در رابطه با متغیرهایی همچون؛ جنس، وضعیت تاهل، مقطع تحصیلی و رشته تحصیلی مشاهده شد (05/0p<). همچنین مهارت گفتاری، شنود و بازخورد با یکدیگر همبستگی مثبت و معنی داری در سطح 01/0 نشان دادند.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که سطح مهارت های ارتباطی در تمام سطوح کلامی، شنود و بازخورد در بین دانشجویان وضعیت مطلوبی ندارد. به نظر می رسد آموزش مهارت های ارتباطی به صورت تجربی و ترجیحا در بدو ورود دانشجویان به دانشگاه الزامی است.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، دانشجویان، ارتباط کلامی
  • رحیم بقایی، داود نورانی*، حمیدرضا خلخالی، حبیب الله پیرنژاد صفحه 155
    پیش زمینه و هدف

    سازمان های بهداشتی درمانی در ایران، همواره برای ارتقاء ایمنی بیمار و کیفیت مراقبت های درمانی خود تلاش می کنند. و برای این کار لازم است سیستم ها و فرآیندهای کاری لازمه را در خود پیاده کرده و فرهنگ ایمنی را مورد توجه قرار دهند. هدف این مطالعه ارزیابی میزان فرهنگی است که ایمنی بیمار را در بیمارستان های ارومیه حمایت می کند.

    مواد و روش کار

    مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی بوده، و به کمک پرسش نامه استاندارد HSOPSC انجام یافته است. 500 نمونه از کارکنان چهار بیمارستان امام (ره)- مطهری- طالقانی- سیدالشهدا (س) ارومیه، به روش نمونه گیری چند مرحله ای و متناسب با حجم آن ها انتخاب و اطلاعات پرسش نامه مذکور تکمیل شده است.

    یافته ها

    نمره ای که کارکنان به فرهنگ ایمنی در واحد کاری خود داده اند 23 درصد مربوط به نمره عالی و خیلی خوب بوده است. 52 درصد نمره قابل قبول، 20 درصد نمره ضعیف، 5 درصد نمره مردودی اعلام کرده اند. در حدود 70 درصد افراد گفته اند که کارکنان نمی توانند آزادانه و به طور راحت تصمیمات و اقدامات مسئولین بیمارستان را مورد سوال قرار دهند. مناطقی که نقطه قوت محسوب می شوند شامل: حیطه کار تیمی درون واحدها در بیمارستان می باشد. اما نقاطی که نیاز به ارتقاء و بهبود دارند، شامل پاسخ غیر تنبیهی به اشتباهات - مسائل کاری مربوط به کارکنان- فراوانی گزارش دهی وقایع – باز بودن مجاری ارتباطی - حمایت مدیریت از ایمنی بیمار بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    رهبری یک عنصر کلیدی و حیاتی در اولویت بخشیدن به موضوع ایمنی بیمار محسوب می شود. نحوه پاسخ به اشتباهات، تعیین کننده فرهنگ ایمنی در بیمارستان می باشد. به منظور ارتقاء و ایجاد فرهنگ ایمنی مطلوب در بیمارستان می بایست ترس از سرزنش شدن در قبال اشتباهات را حذف و جوی سرشار از ارتباطات باز و یادگیری مستمر را در بیمارستان پیاده کرد.

    کلیدواژگان: جو ایمنی، فرهنگ ایمنی بیمار، ایمنی بیمار
  • باقر پورحیدر، محمد تقی جغتایی، نوروز نجف زاده صفحه 165
    پیش زمینه و هدف
    ضایعه نخاعی (SCI) موجب اختلال حسی حرکتی و ایجاد دردهای نوروپاتیک می گردد سلول درمانی از روش های متداول برای درمان SCI می باشد. محققان معتقدند که پیوند سلول های بنیادی سبب تمایز این سلول ها به آستروسیت ها و ترشح فاکتور NGF می شود. این فاکتور موجب جوانه زدن آکسونی در نورون های شاخ خلفی شده که خود منجر به دردهای نوروپاتیک می گردد. چون سلول شوان کاربرد فراوانی در سلول درمانی دارد لذا برآن شدیم تا تاثیر تزریق داخل نخاعی این سلول را در ایجاد درد نوروپاتیک بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از 24 رت از نژاد ویستار استفاده شد. سلول های شوان کشت شدند و پس از ایجاد مدل ضایعه نخاعی، موش ها به گروه های کنترل، شم و آزمایش تقسیم شدند. در گروه کنترل تنها لامینکتومی انجام گرفت در گروه آزمایش سلول های شوان در محل ضایعه تزریق شد در گروه شم تنها سرم تزریق گردید. بررسی وضعیت حرکتی حیوان ها با تست BBB و ارزیابی درد نوروپاتیک با تست withdrawal threshold test انجام شد.
    یافته ها
    افزایش معنی داری در نمرات BBB حیوانات گروه آزمایش در مقایسه با گروه های شم و کنترل دیده شد (05/0>P) ونیز اختلاف معنی داری در میزان withdrawal threshold mean بین گروهی آزمایش و شم مشاهده گردید (05/0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که پیوند سلول های شوان برای درمان SCI سبب بهبود حرکتی و ایجاد دردهای نوروپاتیک می گردد لذا ضروری است در مطالعات آینده روش های کاستن دردهای نوروپاتیک بررسی شود.
    کلیدواژگان: سلول شوان، ضایعه نخاعی، درد نوروپاتیک
  • لیلا تک فلاح، علی نجفی، زینب پارسانیا، مهری فیروزه صفحه 175
    پیش زمینه و هدف
    امروزه ارائه خدمات تنظیم خانواده رو به افزایش است. با این وجود، سالانه 8 تا 30 میلیون حاملگی ناخواسته به دلیل عدم استفاده مستمر از روش های پیشگیری از بارداری رخ می دهد. مطالعه فوق با هدف بررسی میزان تداوم و عوامل تاثیر گذار در قطع روش ها، انجام شد.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر توصیفی – مقطعی می باشد. جامعه مورد پژوهش زنان 15 تا 49 سال بودند که روش های پیشگیری خود را قطع نموده بودند. 486 نفر، به صورت نمونه گیری تصادفی وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود که جهت تعیین اعتبار علمی از روش اعتبار محتوی و برای تعیین پایایی از آزمون کرون باخ (91درصد) استفاده شد. اطلاعات با نرم افزار spss و با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس، مجذور کای دو و کاپلان مایر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین روش پیشگیری از بارداری، کاندوم (7/41درصد) و کم ترین آی. یو. دی (4/3درصد) بود. میانگین تداوم استفاده در مورد آی. یو. دی (4 3/12)، قرص (8 4/22)، کاندوم (9 7/18)و آمپول (10 6/14) ماه بود. بیشترین علل قطع روش در مورد قرص (تمایل به تغییر روش 30درصد)، کاندوم (مخالفت همسر و نگرانی درباره موثر نبودن روش 22درصد)، آی. یو. دی (خون ریزی و لکه بینی 48درصد) و آمپول (تغییر روش 28درصد) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    در راستای افزایش استفاده مستمر روش ها علاوه بر آموزش های منسجم، مشاوره انگیزشی، با مشارکت زوجین خصوصا در زمان شروع روش و شش ماهه اول توسط ارائه دهندگان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: روش های پیش گیری از بارداری هورمونی، کاندوم، آی، یو، دی
  • فاطمه حاجی حسینی، سید حمید شریف نیا، رقیه نظری، رزیتا رضایی، سوسن ساعت ساز صفحه 183
    پیش زمینه و هدف
    فراگیری مهارت های دارو درمانی و درمان های داخل وریدی برای دانشجویان پرستاری ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی مهارت های پایه دارو درمانی و درمان های داخل وریدی دانشجویان پرستاری در پایان سال سوم انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه، توصیفی-مقطعی بر روی 107 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بابل در پایان سال سوم انجام شده است. ابزار پژوهش پرسش نامه ای بود که در روز اول کار آموزی در عرصه، میزان مهارت دانشجویان را بر اساس مقیاس 5 درجه ای لیکرت (بدون مهارت =1 و مهارت کامل =5) ارزشیابی می نمود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss16و آمار توصیفی و آزمون ناپارامتریک استفاده شد.
    یافته ها
    اکثر نمونه ها زن (6/91درصد)، فاقد سابقه کار بالینی (1/84درصد) و دارای میانگین معدل 01/16 بودند. میانگین مهارت دانشجویان در آماده کردن سرم و تجویز آن 19/0± 96/4 و تزریق دارو از طریق مستقیم و میکروست 29/0± 92/4 و تزریق عضلانی 44/0± 87/4 بیشتر از سایر مهارت ها بود. کم ترین مهارت دانشجویان در محاسبه دوزاژ دارو و قطرات سرم و تزریق داخل جلدی به ترتیب با میانگین 67/0± 28/4 و 13/1± 32/4 بود. بین سابقه کار بالینی غیردانشجویی و مهارت درمان وریدی رابطه معنی داری نشان داده شد (02/0p=).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نقاط ضعف و قوت دانشجویان پرستاری را در مهارت های پایه دارو درمانی و درمان های داخل وریدی روشن ساخت. تعیین به هنگام این موارد به تقویت آموزش و تحویل پرستارانی توانمندتر به جامعه کمک می کند.
    کلیدواژگان: مهارت های پایه، دارو درمانی، درمان های داخل وریدی، دانشجویان پرستاری
  • حسین حبیب زاده، مهدیه داورپناه، حمیدرضا خلخالی صفحه 190
    پیش زمینه و هدف
    خودکارآمدی، به معنای اعتقاد یک فرد به توانایی خود جهت موفق شدن در یک وضعیت خاص است. برانگیختن توان خودکارآمدی بیماران تحت همودیالیز و برنامه ریزی بر اساس آن از اهمیت خاصی برخوردار است. بهره گیری از تئوری های پرستاری به ویژه تئوری اورم، در ارتقاء خودکارآمدی این بیماران می تواند موثر باشد. از این رو مطالعه فعلی با هدف تعیین تاثیر به کارگیری مدل خود مراقبتی اورم بر سطح خودکارآمدی بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، مطالعه ای نیمه تجربی از نوع مداخله - کنترل (Case-Control) می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه: (مشخصات جمعیت شناختی، نیازسنجی آموزشی بر اساس مدل اورم و تعیین سطح خودکارآمدی) می باشد. 60 بیمار به روش مبتنی بر هدف انتخاب و بر اساس همانندسازی در قالب دو گروه مداخله و کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند (هر گروه شامل 30 بیمار). بعد از انجام پیش آزمون، برنامه خودمراقبتی طراحی شده در طی سه مرحله برای گروه مداخله اجرا شد. سپس پس آزمون انجام شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS16 و با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، کای اسکوئر و من ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اختلاف میانگین نمرات نیازسنجی آموزشی در زمینه خودمراقبتی)77/0P=) و خودکارآمدی (95/0P=) در مرحله پیش آزمون، معنی دار نمی باشد. اما در مرحله پس آزمون در بعد نیازسنجی آموزشی در زمینه خودمراقبتی تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد (04/0P=). از نظر سطح خودکارآمدی در مرحله پس آزمون تفاوت بین دو گروه مشاهده شد. اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نشد (418/0P=).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به وابسته بودن بیماران تحت همودیالیز در دریافت خدمات مراقبتی، شناخت نیازهای خود مراقبتی بیماران بر اساس تئوری های پرستاری و برنامه ریزی مراقبتی به سازگاری بیمار و افزایش فعالیت های خود مراقبتی کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، همودیالیز، مدل خود مراقبتی اورم
  • انور حکمت خواه، حمید رحیمی، مصطفی کمالی اقدم، سیدمحمود تقوی شهری، جمیل صادقی فر، پژمان حموزاده صفحه 200
    پیش زمینه و هدف
    لزوم ارائه خدمات مناسب در بیمارستان ها به هنگام وقوع زلزله امری ضروری است که نیازمند آمادگی همه جانبه بیمارستان ها می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی میزان آمادگی بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1390 در برابر خطر زلزله به انجام رسید.
    مواد و روش کار
    این پژوهش توصیفی مقطعی در کلیه بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ارومیه که در مرکز استان واقع شده اند، اجرا گردید. داده ها با استفاده از چک لیست و به صورت مصاحبه و مشاهده مستندات موجود جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS19 و با استفاده از آزمون های آماری دقیق فیشر و ضریب همبستگی اسپیرمن صورت پذیرفت.
    یافته ها
    از مجموع هشت حیطه مورد بررسی، بیشترین میزان آمادگی در برابر خطر زلزله در حیطه مدیریت برنامه حوادث غیرمترقبه و کم ترین میزان آمادگی در حیطه برنامه ریزی اقدامات بهداشت محیط بیمارستان ها بود. یافته ها نشان داد که شش بیمارستان در سطح خیلی ضعیف، سه بیمارستان در سطح ضعیف و یک بیمارستان نیز در سطح متوسط آمادگی در برابر زلزله قرار داشتند. میانگین کلی آمادگی بیمارستان های مورد مطالعه در برابر خطر زلزله، 07/20 درصد بود. بر اساس آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن، بین حیطه برنامه ریزی تجهیزات ضروری و لوازم مصرفی با حیطه برنامه ریزی پشتیبانی خدمات حیاتی، رابطه آماری معنی داری مشاهده گردید (003/0p= و 824/0r=).
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، به طور کلی میزان آمادگی بیمارستان های مورد مطالعه در برابر خطر زلزله، در سطح ضعیف ارزیابی شد. پیشنهاد می شود ضمن تدوین برنامه های آموزشی کوتاه مدت در زمینه مدیریت بحران و اجرای مداوم آن ها، حتی المقدور توجه به مقاوم سازی غیر سازه ای بیمارستان ها به عنوان یک اولویت مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آمادگی، بیمارستان، حوادث غیرمترقبه، زلزله، ارومیه
  • کورش رضایی، حمیدرضا کوهستانی، نازی نجات، حمیدرضا ابراهیمی فخار صفحه 209
    پیش زمینه و هدف
    موفقیت دانشجویان پرستاری به این بستگی دارد که مفاهیم پیچیده را درک نموده و آن ها را در مراقبت ها بکار ببرند. فرایند پرستاری یک الگوی خطی است نمی تواند ارتباط بین مفاهیم را نشان دهد. نقشه مفهومی یک راهبرد فراشناختی است که با نشان دادن ارتباط بین مفاهیم می تواند فرایندهای یادگیری را تقویت نماید. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر نقشه مفهومی و فرایند پرستاری بر یادگیری خودتنظیم، خودکارآمدی و راهبردهای شناختی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه نیمه تجربی، با طراحی قبل و بعد و گروه کنترل است که در آن 53 دانشجوی پرستاری به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (28) و کنترل (25) تقسیم شدند. آموزش بالینی گروه مداخله با استفاده از نقشه مفهومی و گروه کنترل با فرایند پرستاری انجام گرفت. قبل و بعد از مداخله، یادگیری خودتنظیم، خودکارآمدی و راهبردهای شناختی با پرسش نامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری بررسی شد. داده ها با SPSS16 و آزمون تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    دانشجویان دو گروه از نظر ویژگی های دموگرافیک و همچنین نمرات پیش آزمون تفاوت آماری نداشتند. نمره پس آزمون خودکارآمدی و راهبرد شناختی در گروه نقشه مفهومی نسبت به پیش آزمون به طور معنی داری افزایش یافت (05/0P<). مقایسه نمرات پس آزمون در گروه ها نشان داد که خودکارآمدی و استراتژی شناختی در گروه مداخله به طور معنی داری بیش از گروه کنترل می باشد (05/0P<). نمرات یادگیری خودتنظیم تفاوت آماری نداشت
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده از نقشه مفهومی به عنوان یک مداخله فراشناختی موجب افزایش خودکارآمدی و راهبردهای شناختی در دانشجویان پرستاری می گردد.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، خودکارآمدی، راهبردهای شناختی، یادگیری خودتنظیم، آموزش پرستاری
  • ماندانا ساکی، محمد غلامی، مژگان جاریانی، پروین آستی، مژگان ساکی صفحه 219
    پیش زمینه و هدف
    آموزش بالینی بخش اساسی و مهم آموزش پرستاری است. وجود هر گونه مشکلی در آموزش بالینی، کارآیی و بازده این بخش از آموزش را دچار مشکل می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل استرس زای آموزش بالینی در دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی خرم آباد انجام گرفته است.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است. تعداد 95 نمونه به صورت سرشماری انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات پس از جمع آوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد از عوامل محیطی و عوامل مربوط به برنامه ریزی آموزشی به ترتیب عواملی نظیر زیاد بودن تعداد دانشجویان در بخش و انجام مراقبت های اولیه بیمار در حضور دیگران، از عوامل مربوط به مربی، فقدان تجربه و عدم تسلط کافی مربی در بخش و ایجاد محیط پر تنش توسط مربی در حین انجام وظیفه، از عوامل مربوط به دانشجو، ترس از ابتلا به بیماری های عفونی (ایدز، هپاتیت...)، برخورد با بیمار اورژانس بیشترین عوامل استرس زای بالین ذکر شده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    از آنجایی که عوامل استرس زا اهداف آموزش بالینی را تحت تاثیر قرار می دهد نیاز است زمینه های لازم جهت حذف یا کاهش این عوامل فراهم گردد.
    کلیدواژگان: عوامل استرس زا، آموزش بالینی، دانشجویان رشته پرستاری، بهبود کیفیت آموزش بالینی
  • اکبر سلیمان نژاد، پریسا همدمی، حورا سودی صفحه 226
    پیش زمینه و هدف
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین سبک های مقابله با فشار روانی، افسردگی و سلامت روان در پزشکان ارومیه صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    برای انجام این پژوهش313 (83 نفر متخصص و 230 نفر پزشک عمومی) نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. از پرسش نامه فرسودگی شغلی مازلاک، سبک های مقابله لازاروس و فوولکمن و پرسش نامه سلامت روان گلدبرگ استفاده شد.
    یافته ها
    فرسودگی شغلی پیش بینی کننده مناسبی برای سلامت روان است. بین سبک های مقابله با فشار روانی و سلامت روان در پزشکان رابطه معنی دار و معکوس وجود دارد. بین سبک های مقابله با فشار روانی و فرسودگی شغلی در پزشکان رابطه معنی دار وجود دارد. بین فرسودگی شغلی و سلامت روان پزشکان رابطه معنی دار و معکوس وجود دارد. فرسودگی شغلی، سلامت روان و سبک های مقابله با فشار روان پزشکان با توجه به جنسیت آنان متفاوت نیست.
    بحث و نتیجه گیری
    با به کار بردن نتایج این پژوهش در برنامه ریزی های آموزشی، دانشگاه ها و مراکز بهداشتی درمانی این امکان فراهم می شود که کسانی که به حرفه پزشکی روی می آورند، با استرس شغلی و فرسودگی شغلی و شیوه مقابله با آن آگاه شوند و شرایطی بهتر برای سلامت روانی آنان فراهم شود.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله، فشار روانی، فرسودگی شغلی، سلامت روان، پزشکان
  • زهرا عرب، علیرضا شریعتی*، حمیدرضا بهرامی، حمید آسایش، محمدعلی وکیلی صفحه 237
    پیش زمینه و هدف

    اختلال خواب یکی از شکایت های شایع در بیماران مبتلا به نارسایی پایانی کلیه می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر طب فشاری بر کیفیت خواب بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بوده که در آن 108 بیمار تحت همودیالیز مراجعه کننده به سه مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع)، شهید هاشمی نژاد و امام زمان (عج) مشهد با روش تخصیص تصادفی در سه گروه طب فشاری، گروه نقاط کاذب و کنترل در سال 1390 مورد بررسی قرار گرفتند. در گروه طب فشاری ماساژ نقاط شن من (HT7) مچ دست ها به مدت 3 دقیقه در هر نقطه، هفته ای سه بار برای چهار هفته در حین دیالیز و در گروه نقاط کاذب، ماساژ با همان فن در فاصله 5/1-1 سانتی متری از نقاط اصلی انجام گردید. برای گروه کنترل فقط مراقبت های معمول صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه کیفیت خواب پیتزبرگ و چارت خواب بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس، کروسکال والیس، تی زوجی، ویلکاکسون و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده گردید.

    یافته ها

    بعد از مداخله، بهبود در نمره کل شاخص کیفیت خواب پیتزبرگ (000/0 P=‎ ‎) و مقیاس های فرعی کیفیت خواب ذهنی (000/0 P=‎ ‎)، خواب نهفته (000/0 P=‎ ‎)، مدت زمان واقعی خواب (000/0 P=‎ ‎)، کفایت خواب (000/0 P=‎ ‎)، اختلالات خواب (003/0 P=‎ ‎)، عملکرد روزانه (000/0 P=‎ ‎) در گروه طب فشاری مشاهده شد. در مقایسه دو به دو گروه ها، بین گروه طب فشاری با گروه نقاط کاذب و گروه کنترل، درنمره کل و همه اجزاء به جز مصرف داروی خواب آور و کفایت خواب اختلاف معنی داری وجود داشت. بر اساس داده های چارت خواب، افزایش کیفیت خواب و کاهش تعداد بیداری شبانه در گروه طب فشاری مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    طب فشاری در بهبود کیفیت خواب بیماران دیالیزی تاثیر مثبت دارد و می تواند به عنوان یک روش درمانی غیر تهاجمی برای درمان اختلالات خواب در این بیماران توصیه گردد.

    کلیدواژگان: طب فشاری، همو دیالیز، کیفیت خواب
  • هایده فیضی پور، غلامحسین فرجاه، موسی قادر نژاد صفحه 246
    پیش زمینه و هدف
    حافظه، حیات ذهنی انسان ها از جمله، افکار، ادراک، اندیشه و به طور کلی یادگیری را امکان می بخشد. افت تحصیلی با اسناد به ضعف حافظه، یک اسناد درونی و پایا می باشد که یادگیری را به شدت تحت تاثیر منفی قرار می دهد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر حافظه و انگیزه با جنسیت و پیشرفت تحصیلی دانشجویان می باشد.
    مواد و روش کار
    89 نفر از دانشجویان پزشکی و غیر پزشکی موفق و ناموفق از دو جنس مونث و مذکر با اندازه گیری حافظه کوتاه مدت، بلند مدت و انگیزه ی پیشرفت، تحت بررسی قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری، آزمون های حافظه ی کوتاه مدت و بلند مدت، انگیزه ی پیشرفت هرمنس و میانگین معدل دانشجویان بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس، استفاده گردید.
    یافته ها
    بین حافظه ی کوتاه مدت و بلند مدت دانشجویان دختر و پسر هیچ تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. بین حافظه کوتاه مدت و بلند مدت دانشجویان موفق و ناموفق و همچنین رشته های پزشکی و غیر پزشکی نیز تفاوت معنی داری مشاهده نگردید ولی یافته ها حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین انگیزه پیشرفت دانشجویان در دو گروه موفق و ناموفق بود همچنین نتایج دیگر این تحقیق نشان دادند که دانشجویان دختر، نسبت به دانشجویان پسر به طور معنی داری از انگیزه ی بالاتری برخوردارند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که موفقیت یا عدم موفقیت دانشجویان در کلیه ی رشته ها و مقاطع تحصیلی و در هر دو جنس، با انگیزه آن ها از حافظه ارتباط بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: حافظه، انگیزه، جنسیت، پیشرفت تحصیلی، دانشجو
  • علی عیسی زادگان، سیامک شیخی، سید رضا بنی هاشمی شیشوان، حمزه سلمان پور صفحه 255
    پیش زمینه و هدف
    بسیاری از مطالعات نقش عوامل خطر ساز روان شناختی و رفتاری را در سبب شناسی و فیزیوپاتولوژی اختلالات قلبی –عروقی نشان داده است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین عوامل روان شناختی، تیپ شخصیتی D و بخشش با میزان امید در بین افراد مبتلا به بیماری عروق کرونری می پردازد.
    مواد و روش کار
    بدین منظور 132 نفر از مراجعه کنندگان به بیمارستان قلب سیدالشهدا، درمانگاه بیمارستان های امام خمینی، طالقانی و مطب های خصوصی شهر ارومیه با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده مقیاس تیپ شخصی D دنولت، مقیاس بخشش هرتلند و مقیاس امید اسنایدر بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی و رگرسیون گام به گام تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین بخشش و امید رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد(01/0>p، 38/0r=). همچنین بین تیپ شخصیتیD و امید رابطه منفی و معنی داری و جود دارد (01/0> p، 48/0-r=). بین تیپ شخصیتی D و بخشش نیز رابطه ی منفی و معنی داری بدست آمد (01/0> p، 22/0-r=). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای بخشش و تیپ شخصیتی D، 1/31 درصد از واریانس متغیر امید را در بین بیماران مبتلا به عروق کرونری تبیین می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش ضرورت بازشناسی نقش دوعامل موثر روان شناختی بخشش و تیپ شخصیتی Dرا در میزان امید در بین بیماران مبتلا به عروق کرونری مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی D، امید، بیماران قلبی عروقی
  • حسین محمودزاده اردکانی، محمد اکبری کاجی، قاسم ابوطالبی، اسمعیل محمدنژاد منصور غفوری فرد صفحه 266
    پیش زمینه و هدف
    آرتروز در ناحیه ستون فقرات به اسپوندیل آرتروز معروف است. شایع ترین و عمده ترین علامت اسپوندیل آرتروز، کمردرد است. طب فشاری یکی از روش های طب مکمل است و تاثیر آن در کاهش درد در قسمت هایی از بدن تایید شده و مداخله تهاجمی نیز به حساب نمی آید. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر طب فشاری بر کاهش میزان شدت درد کمر بیماران مبتلا به اسپوندیل آرتروز مراجعه کننده به درمانگاه های منتخب شهر اصفهان در سال 89 انجام شد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی می باشد که به روش قبل و بعد بر روی یک گروه از بیماران مبتلا به اسپوندیل آرتروز مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان های منتخب شهر اصفهان (الزهرا، صدوقی، کاشانی و شریعتی) به عنوان جامعه پژوهش انجام گرفت. نمونه های این پژوهش شامل 40 بیمار مبتلا به اسپوندیل آرتروز به روش طبقه ای انتخاب شدند. مداخله (فن طب فشاری) در هر جلسه به مدت 20 دقیقه بر روی نمونه ها انجام گرفت و قبل از شروع و بعد از اتمام مداخله شدت درد بیماران توسط مقیاس آنالوگ دیداری و درجه بندی عددی سنجش شدت درد اندازه گیری و ثبت گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری توصیفی و استنباطی (تی زوج) و نرم افزار SPSS18 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره شدت کمردرد بعد از مداخله (82/3) نسبت به قبل از مداخله (10/6) به طور معنی داری کاهش یافته بود (001/0P<).
    بحث و نتیجه گیری
    با آشکار شدن اثرات طب فشاری به عنوان مداخله ای ایمن و موثر در کاهش شدت درد بیماران در این مطالعه، می توان این فن را به طور ساده، ارزان قیمت و قابل اجرا در تمام مراکز بهداشتی-درمانی و یا حتی در منازل بیماران جهت کمک به آن ها به خدمت گرفت.
    کلیدواژگان: طب فشاری، شدت کمردرد، اسپوندیل آرتروز
  • خدیجه نصیریانی، زهره ونکی، فضل الله احمدی صفحه 274
    پیش زمینه و هدف
    نظارت بالینی یکی از فعالیت های هسته ای در حرفه های مراقبتی و راه اصلی حمایت و پیشرفت حرفه ای پرستاران محسوب می شود. پیامدهای مثبت فراوانی برای نظارت بالینی مطرح شده است اما قبل از واقعی شدن این فواید، سوپروایزران نیاز به کسب صلاحیت لازم در ارائه نظارت بالینی دارند که خود مستلزم شناخت خصوصیات و ویژگی های لازم برای یک ناظر بالینی اثربخش و یا سوپروایزر خوب است.
    مواد و روش کار
    این پژوهش کیفی و از نوع آنالیز محتوا است. شرکت کنندگان 18 نفر از سوپروایزران و پرستاران بودند که به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته و بررسی اسناد و متون بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آنالیز محتوا به شیوه قراردادی صورت گرفت.
    یافته ها
    ویژگی های سوپروایزر بالینی اثربخش در برگیرنده تم های: ویژگی ها/ صلاحیت های اخلاقی شامل احساس مسئولیت و تعهد، الگو از نظر کار و عملکرد، ویژگی ها / صلاحیت های علمی شامل دارا بودن دانش و مهارت بالینی و مدیریتی، ویژگی ها/ صلاحیت های حرفه ای شامل ارائه نقش آموزش دهنده و نقش مشوق، دارا بودن قاطعیت، نقش حمایت کننده و مدیریت مناسب، ویژگی ها/ صلاحیت های ارتباطی شامل رفتار و برخورد مناسب، ارائه دهند تذکرات صحیح، شنونده فعال بودن و مثبت اندیشی و ویژگی یا صلاحیت کل نگری به عنوان تم مرکزی و در برگیرنده سایر تم ها بود.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، سوپروایزرهای اثربخش نیاز به طیف گسترده ای از خصوصیات و ویژگی ها دارند که جهت اجرای اثر بخش نظارت بالینی شناخت و به کارگیری آن لازم می باشد و مدیران مافوق را در آماده سازی و انتصاب سوپروایزران و دستیابی به نظارت بالینی موثر و مناسب یاری می رساند.
    کلیدواژگان: خصوصیات، سوپروایزر بالینی، پرستاری، تحلیل محتوا، مطالعه کیفی
  • معصومه همتی مسلک پاک، مهری شیخ بیکلو، رحیم بقایی، ناصر شیخی صفحه 286
    پیش زمینه و هدف
    بهره مندی از عملکرد ارتباطی مناسب جهت ارایه مراقبت های ایمن، موثر و با کیفیت ضروری است. جهت جمع آوری اطلاعات، تشخیص، درمان و آموزش بیمار برقراری ارتباط مناسب ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت عملکرد ارتباطی پرستاران با بیماران بستری در بخش های ویژه بیمارستان آموزشی و غیرآموزشی شهر ارومیه انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی، با شرکت 167 پرستار شاغل در بخش های ویژه شهر ارومیه که به صورت سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه عملکرد ارتباطی پرستار با بیمار که از نظر شاخص های کمی و کیفی اعتبار محتوایی تایید شده بود، جمع آوری گردید و سپس با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی تی تست و آزمون همبستگی اسپیرمن، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین کلی عملکرد ارتباطی پرستاران شاغل در بخش های ویژه 64/91 از 105 نمره بود، به عبارت دیگر پرستاران شاغل در بخش های ویژه شهر ارومیه عملکرد ارتباطی خود با بیماران را در سطح خوب ارزیابی کرده بودند. یافته های مطالعه نشان داد که پرستاران شاغل در بیمارستان های غیرآموزشی با بیماران ارتباط کلامی بهتری داشتند، این در حالی است که پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی نسبت به پرستاران بیمارستان های غیرآموزشی ارتباط غیرکلامی بیشتری با بیماران برقرار می کردند، که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (012/0 p =).
    بحث و نتیجه گیری
    ارتباط مناسب پرستاران با بیماران بستری در بخش های ویژه، باعث کاهش اضطراب و نگرانی بیماران شده و منجر به ارتقاء روند درمانی آن ها می شود. با وجود اینکه در این مطالعه اکثریت پرستاران عملکرد خود را در ارتباط با بیماران بستری در بخش های ویژه خوب ارزیابی کرده بودند، اما آموزش پرستاران در مورد مهارت ارتباطی با بیماران یک ضرورت اساسی است.
    کلیدواژگان: عملکرد ارتباطی، پرستار، بیماران بخش ویژه، بیمارستان
|
  • Z. Ebrahimi Rigi Tanha, R. Bagaee, A. Feizi Page 139
    Background and Aim

    Medication errors are among the most common medical errors. Nursing students may commit these errors. Thus, the aim of this study is to determine the frequency and type of medication errors done by nursing students.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 54 senior (7th and 8th semesters) students of Urmia Nursing and Midwifery school were recruited by census. Data were gathered by a structured questionnaire and were analyzed through descriptive statistics.

    Results

    The highest error was done in the medicine phase (87.3%). The most common error reported was giving the medication later or earlier than its prescribed time (20.7%) and the next one was to forget giving the prescribed medication to patients (14.7%). Antibiotics were the most common drugs on which the error was done.

    Conclusion

    The results of this study showed that the frequency of medication error done by nursing students is high. Therefore the universities have to include some effective strategies in their training programs in order to avoid medication errors and improve the patient's safety.

  • M. Barati, B. Moeini, A. Samavati, O. Salehi Page 145
    Background and Aims
    Communication skills are among the most important characteristics that a medical student requires. Since, communications skills have not been described for the medical students. The aim of this study is to assess the communication skills level among medical college students of Hamadan.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytical study was carried out on 400 college students of Hamadan University of medical sciences which were recruited with a stratified sampling method. A questionnaire was used for data collection which measured the feedback, listening, and verbal skills. Validity and reliability of questionnaire were approved. Data were analyzed with SPSS-13 software using coefficient correlation, T test and ANOVA.
    Results
    The subjects reported 18, 19 and 17.8% of receivable scores of verbal, listening, and feedback communication, respectively. Significant differences in average score of communication skills related to gender, marriage status, degree, and education level were seen (P<0.05).There was a significant correlation between verbal, listening, and feedback communication with each other at 0.01 levels.
    Conclusion
    The results show that the communication skills among students in overall levels were evaluated at the adverse level. It seems that the communication skills are required as experimental method in the student's admission for the university.
  • R. Baghaee, D. Nourani, Hr Khalkhali, H. Pirnejad Page 155
    Background and Aims

    Healthcare organizations in Iran are striving to improve patient safety and quality of care through implementation of safety systems and creating a culture of safety. The purpose of this study was to evaluate the rate of supporting a culture of patient safety at Urmia hospitals.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical and cross- sectional study the Hospital Survey on Patient Safety Culture standard questionnaire was used to assess the culture of patient safety in Urmia that was prepared by The Agency for Healthcare Research and Quality. The survey questionnaire was distributed hospital-wide in 4 hospitals of Urmia city, to 500 health professionals including nurses, physicians, staffs of radiology ward, staffs of laboratory ward, supervisors/managers.

    Result

    Overall Patient Safety Grade was rated as excellent or very good by 23% of respondents, acceptable by 52%, poor 20% and failing by 5%, respectively. 70% of respondents believed that the staff feels not free to question the decisions or actions of those with more authority. Areas of strength for most hospitals were teamwork within units, handoffs and transitions. Areas with potential for improvement for most hospitals were non-punitive response to error, frequency of events reported, staffing, and communication openness, management support for patient safety, feedback and communication about errors. By using regression model we determined some patients’ culture safety aspects that were important in overall grade.

    Conclusion

    Leadership is a critical element to the effectiveness of patient safety initiatives. Response to errors is an important determinant of safety culture in healthcare organizations. In order for healthcare organizations to create a culture of safety and improvement, they must eliminate fear of blame and create a climate of open communication and continuous learning.

  • B. Pourheydar, Mt Joghataei, N. Najafzadeh Page 165
    Background and Aims
    Spinal cord injury (SCI) leads to sensorimotor deficits and neuropathic pain (NP). Cell therapy is a common method for treatment of SCI. The mechanism which has been explained for development of NP including: transplantation of stem cell leads to differentiation of these cells to astrocytes, and these cells secretes NGF which leads to axonal sprouting in dorsal horn neurons and this leads to NP. Since Schwann cells (SCs) are commonly used in cell therapy, we sought to investigate whether intraspinaly injection of these cells develop NP.
    Materials and Methods
    24 male Wistar rats were used. SCs were cultured, model of SCI was performed and rats were divided into the three groups including: a control group, an experiment group and a sham group. In control group only a laminectomy was performed, the experiment group received SCs intraspinaly. The sham group received serum in the same way. Locomotion was assessed using BBB test and NP was assessed by withdrawal threshold test.
    Result
    Significant improvement was observed in the BBB scores in experiment group (P<0.05) compared to sham and control group and there was a significant difference in withdrawal threshold means between sham and experiment groups (P< 0.05).
    Conclusion
    The present study shows that intraspinaly transplantation of SCs can improve locomotor recovery and lead to NP, so it is required for development of methods for attenuation of NP in cell therapy studies in future.
  • L. Takfallah, A. Najafi, Z. Parsaniya, M. Firoze Page 175
    Background and Aims
    Nowadays a lot of works are being carried out in family planning which is also increasing However, about 8 to 30 million of unwanted pregnancy happens annually because of not using the contraceptive methods continually. In this study, the maintaining use of the methods and effective factors in their interruption are investigated.
    Materials and Methods
    This study is peripheral and descriptive. The Studied women were 15 to 49 years old that had stop their contraceptive methods.486 women were selected randomly. Data were collected by questionnaires that have been validated by content validation method and for determining the final result, Bakh test with coefficient of 91% has been used. After collecting data by SPSS software, they were analyzed by statistics tests such as variance analyzing and Kay and Caplan Mayer square tests.
    Result
    This study indicates the most common contraceptive method being used iscandom (41.7%), and the lowest common method been used is IUD(3/4%). the average time of using the contraceptive methods for Iud, Ocp, candom and DMPA are 12.3, 422.4, 814.79 and 14.610, respectively. The most important reason for stoping the use of ocp (changing the method 30 % (candom (husband’s resistance and fear of being not effective 22%) IUD (bleeding and spotting 48%) DMPA (changing the method 28%)
    Conclusion
    In addition to the coherent and more scientific trainings, motivational counseling with cooperating of couples in the inception time and the first six months is suggested
  • F. Haji Hossaini_S. H Sharifnia_R. Nazari_R. Rezaei_S. Saatsaz Page 183
    Background and Aims
    Learning drugs and intravenous therapy are necessary for nursing students. This study was done with the aim of assessing the Drug and intravenous therapy basic clinical skills in nursing students at the end of third year.
    Materials and Methods
    This is a descriptive-cross sectional study and the sample was 107 seventh semester nursing students of Babol University at the end of third year. Questionnaire was used as an instrument for evaluation, evaluating likert scale (never perform or seen=1, confident & independent=5). Questionnaires were completed in first day of internship course and collected on the same day. Analysis of data was done with spss-16 and descriptive statistic and non-parametric tests. Also, student self-esteem affected the answers that researchers couldn’t control it.
    Result
    91.6 %(98) of samples were female and 84.1 %(90) of them had not academic clinical work experience. Student average score was 16.01 in past semesters. The mean score of students skill in intravenous solution preparation and its administration were 4.96±0.44, drug administration via bolus and mini-infusion pump were 4.87±0.29 and intramuscular injection 4.87±0.44 and were more than others. Lowest students skill were in dosage and drop calculation with 4.28±0.67 and intradermal injection with 4.32±1.13.There is a significant relation between academic clinical work experience and intravenous therapy skill (p=0.02).
    Conclusion
    the result of this study identified the strengths and weaknesses of nursing students in the Drug and intravenous therapy basic clinical skills. In time detection of these points, educational improve support and more powerful nursing delivery to society.
  • H. Habibzade, M. Davarpanah, Hr Khalkhali Page 190
    Background and Aims
    Self- efficacy is the belief of a person on his ability in order to succeed in a particular situation. It is essential to increase self-efficacy motivation on hemodialysis patients and planning on it. Using nursing theories especially Orem theory could be effective in self-efficacy improvement. So this study has been done in 2011 in order to evaluate the effect of Orem self care model on self efficacy in hemodialysis patients.
    Materials and Methods
    This research is a quasi experimental case control study. Data were collected through a questionnaire. Sixty patients were chosen according to none randomized method, and then equally divided into two groups as case and control groups (30 patients in each group). After pretest, the self care plan was done through three phases on case group as follows 1- Self care assessment 2- intervention in physical, psychological and social domain of self care 3- Controlling patients for 45 days, then the post test was carried out. The data were analyzed with SPSS software, Independent T, Chi-square and Mann-Whitney tests.
    Result
    Results showed that there was no significant difference between self care (P=0.77) and self- efficacy (p=0.95) mean scores. While in post test step there was a significant difference in self care between two groups (P=0.04). But there was no significant difference between two groups in self efficacy before and after the intervention (P=0.418).
    Conclusion
    According to the dependency to caring in hemodialysis patients, knowing their self care needs according to the nursing theories and caring programs might help fit the patient's condition and promote self efficacy activities.
  • A. Hekmatkhah_H. Rahimi_M. Kamali Aghdam_S. M Taghavi Shahri_J. Sadeghifar_P. Hamouzadeh Page 200
    Background and Aims
    The necessity for providing appropriate services in hospitals during an earthquake is imperative that is needful comprehensive preparedness of hospitals. This study was performed to assess the preparedness of hospitals affiliated to the Urmia University of Medical Sciences against earthquake risk in 2011.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was performed in all hospitals affiliated to Urmia University of Medical Sciences that located in province centers. Data were collected using checklist and the interview and observation existing documents. The data was Analyzed by SPSS 19 and using Fisher's exact and Spearman correlation coefficient tests.
    Result
    From 8 surveyed themes, the highest level of preparedness against earthquake risk was in management disaster plan and the least level of preparedness was in the planning efforts in the field of environmental health. Results showed that six hospitals were located in very poor level, three hospitals in poor level and one hospital in the middle level of preparedness against earthquakes risk. Overall average mean of hospital preparedness against earthquakes was 20.07 percent. Based upon Spearman correlation coefficient test, a statistically significant relationship was seen within the area of the planning essential equipment and supplies and planning to support vital services (r=0.824, p=0.003).
    Conclusion
    Based upon the results, the overall level of preparedness rate of hospitals against earthquake risk was assessed in the poor level. It is recommended while developing short term educational programs in crisis management and continuing that implement, where possible retrofitting non-structural hospitals to be considered as a priority.
  • K. Rezaei, Hr Kouhestani, N. Nejat, Hr Ebrahimi Fakhar Page 209
    Background and Aims
    The success of nursing students depends on the understanding of complex concepts and applying them in their care, nursing process is a linear model that cant show the relationships between concepts. Concept map is a meta-cognition strategy that can enhance the learning process by showing the relationship between concepts. This study was conducted to compare the effectiveness of concept mapping and nursing process on self-regulated learning, self-efficacy and cognitive strategies of nursing students of Arak University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This was a pre-post quasi-experimental study with control group of 53 nursing students participating. They were divided randomly into two groups, control (nursing process, n=25) and experimental group (concept mapping, n=28). Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) was used to assess self-regulated learning, self-efficacy and cognitive strategies. Data were analyzed by SPSS-16 software using independent t test.
    Result
    There were not statistical differences of pretest scores and demographic characteristics between two groups. The increase in self-efficacy and cognitive strategies posttest mean scores in comparison to pretest was statistically significant in concept mapping group (P<0.05).Statistically significant treatment-control group differences were found in the mean scores for self-efficacy and cognitive strategies (P<0.05). No statistical significance was found in self-regulated learning.
    Conclusion
    The use of concept mapping as a metacognitive intervention will increase the self-efficacy and cognitive strategies in nursing students.
  • M. Saki, M. Gholami, M. Jariani, P. Asti, M. Saki Page 219
    Background and Aims
    Clinical education is the main part of nursing education and without it training efficient and competent nurses is far reaching. Any problem in clinical education may damage the efficiency of education program. The present study tries to investigate the stress factors in clinical education among nursing students in Nursing and Midwifery College in Khorram Abad.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 95 cases were selected and studied. The data were collected and analyzed.
    Result
    The results show that among the environmental and education factors, there are some stressful factors facing the emergency patients such as excessive number of the students in a single ward, the initial care giving in the presence of public, lack of adequate skill and making stress on the part of the instructor while doing his/her duty as well as students’ fear of being infected to infectious diseases.
    Conclusion
    Since the stressful factors may affect clinical education negatively and have negative effects on the aims of clinical education, it is recommended to remove or reduce these factors.
  • A. Soleimannejad, P. Hamdami, H. Soudi Page 226
    Background and Aims
    This research was conducted to study the relationship between the coping skills and career exhaustion with psychological health of Urmia doctors.
    Materials and Methods
    This descriptive-correlation study was conducted on 313 (83 specialists, 230 general doctors) physicians that were selected via proportionate stratified sampling method. Maslach burnout scale, Goldenberg mental health questionnaire and Lazarus and Folkman coping strategies were used to measure the variables.
    Results
    Career exhaustion is suitable predictor of mental health. There were significant negative relationships between confronting ways and psychological health. There was significant positive relationship between confronting ways and career exhaustion. There was significant negative relationship between career exhaustion and psychological health. There were no difference between male and female on coping skills and career exhaustion and psychological health.
    Conclusion
    These finding highlight the importance of training coping skills and developing prevention programs for enhancing psychological health in relationship with coping skills and career exhaustion.
  • Z. Arab, Ar Shariati, Hr Bahrami, H. Asayesh, Ma Vakili Page 237
    Background and Aims

    Sleep disturbance is a common complaint among patients with end-stage renal disease. The aim of this study is to determine the effect of acupressure on the quality of sleep in hemodialysis patients.

    Materials and Methods

    in this randomized double blind clinical trial, 108hemodialysis patientsof ‏ three hemodialysis units of Imam Reza, Shahid Hasheminejad and Emam Zaman hospitals of Mashhad city were assigned to three groups: acupressure, sham acupressure, and the control group via balanced randomized method. The subjects in the acupressure group were given a massage of the Shenmen (HT7) points on the wrists for three minutes on each point for three times a week, for up to four weeks during dialysis. The same technique was used for subjects in the sham acupressure group; however it was done 1-1.5 centimeter away from the main points. For control group, they were only given the usual medical care. Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) Questionnaire and the Sleep Log were used for gathering the data and for data analysis one way ANOVA, Kruskal-Wallis, paired t-test, Wilcoxon, and repeated measure ANOVA were used.

    Result

    the global score of PSQI (p = 0.000) and subscale scores of the subjective sleep quality (p = 0.000), sleep latency (p = 0.000), sleep duration (p = 0.000), sleep sufficiency (p = 0.000), sleep disturbance (p=0.003), and daily performance (p = 0.000) were improved in acupressure group patients after intervention. In paired analysis of the groups (the acupressure group with the sham acupressure group and the control group in respect), a significant difference was found in the global score and all the subscale scores, but this difference was not significant in terms of sleep sufficiency and sleep medication. According to the results of the Sleep Log, an increase in sleep quality and a decrease in the number of sleepless periods during night were found for the acupressure group.

    Conclusion

    The study shows that acupressure has a positive effect on the sleep quality of patients undergoing dialysis, and it can be used as a noninvasive way to treat sleep disturbance in such patients.

  • H. Feizi Pour, Gh Farjah, M. Qaderneghad Page 246
    Background and Aims
    Memory gives possibility to mental life of human including thoughts, perceptions, opinions, and in general, learning. Academic failure rely on the weakness of memory is an internal and durable supporting oneself influences on the learning strongly and negatively. The purpose of this research is the study of the effect of memory and motivation with gender and academic achievement in order to prevent students from falling.
    Materials and Methods
    89 of successful and unsuccessful of non-medical and medical students from both sexes were under investigation by measuring short-term and long-term memories and the achievement motive. Measuring instrument of this study were Short-term and long-term memories tests, AMT and mean average of the students. And finally the analysis of variance was used for analyzing data.
    Result
    There was no significant difference between Short-term and long-term memories in both sexes. Also between short-term and long-term memories of successful and unsuccessful students as well as medical and non-medical students no significant differences were observed. But in our study we found significant difference between achievement motivation in both successful and unsuccessful students. Finally in this study females showed significantly higher motivation than males.
    Conclusion
    The results showed that success or failure of students in all courses and grades in both sexes is more related to the motivation than memory.
  • A. Issazadegan_S. Shykhi_S. R Banehasmishishevan_H. Salmanpour Page 255
    Background and Aims
    Many studies have demonstrated the role of psychological and behavioral risk factors in the etiology and pathogenesis of cardiovascular disorders. The present research aimed to examine the relationship between psychological factors D- type personality and forgiveness with hope level among individual suffering from coronary heart disease.
    Materials and Methods
    132 patients from three hospital of Urmia city and private offices were selected by available sampling method. The D-type Personality Scale (Denollet), Heartland Forgiveness Scale (HFS), and Snyder Hope Scale (HS) were used as analyzing tools. Data was analyzed using correlation and stepwise regression analysis method.
    Result
    The results showed that there was significant positive relationship between hope and forgiveness (r=/038,p<0/01). And there was significant negative relationship between type D personality and forgiveness(r=-0/22,p<0/01). Also there was significant negative relationship between type D personality and hope(r=-0/48,p<0/01). The regression analysis showed that forgiveness and type D personality were able to predict 31/1 percent of the variance of hope between patients with coronary heart disease.
    Conclusion
    The result of this research emphasizes the need to recognize the role of forgiveness and type D personality in patients with coronary heart disease.
  • H. Mahmodzadeh Ardakani, M. Akbari Kaji, G. Abotalabi, A. Mohamannazhad, M. Ghaforifard Page 266
    Background and Aims
    Arthritis of the lumbar spine is known as Disk Arthritis. The most common and most important sign of Disk Arthritis is back pain. Acupressure is among the methods of alternative medicine, its impact in reducing pain in various parts of the body and confirming invasive intervention does not account. Therefore, this study’s aim is to determine the effect of acupressure on the rate of low back pain in patients with disc arthritis that referred to selected clinics in Isfahan in 2010.
    Materials and Methods
    This study is a clinical trial. Samples for this study included 40 patients with disc arthritis referred to clinics in Isfahan hospitals: Alzahra, Sadughi, Kashani and Shariati. Samples including 40 patients of spondylarthritis were selected by stratified. Intervention (Acupressure technique) was performed for twenty minutes by professional acupuncture. Measurements were taken before and after intervention and recorded the intensity of pain's Samples by visual analog scale and numerical rating scale. For analyzing the data descriptive and analytical statistical methods (paired-sample T-test) and computer software SPSS18 were used.
    Result
    The mean of pain after intervention (3.82) significantly decreased in comparison with before intervention (6.10). (p<0.001)
    Conclusion
    By assessing the effects of acupressure as safe and effective intervention in reducing pain in patients in this study, this can be used a simple technique, cheap and executable in all health centers and even athome for patients to help them.
  • Kh Nasiriani, Z. Vanaki, F. Ahmadi Page 274
    Background and Aims
    Clinical supervision is one of the core activities in professional care and it is the main path of support and professional development in nursing. Positive implications are considered for clinical supervision. Qualified supervisors lead to effective controlling and; therefore, it is necessary to identify characteristics of an effectiveness (or a good) supervisors.
    Materials and Methods
    This qualitative research was conducted on 18 supervisors and nurses who were selected by purposive sampling method. Data collection was done using semi-structured interviews, observation and field notes and they were analyzed using arbitrary content analysis.
    Result
    Based on the findings, the characteristics of an effective supervisor are as follows: sufficient knowledge skills, appropriates behavior, considering all issues, proper management, patterns of work and performance, sense of responsibility and commitment, supportive, active listener, educator, incentives, note the real issues, positive thinker and as the central theme considering all the points that includes others.
    Conclusion
    Based on the result an effective supervisor needs to have wide and broad spectrum characteristics and attributes that need to know for implement of effective clinical supervision. Also it helps managers for preparing suitable management and choosing of supervisor.
  • M. Hemmati Maslakpak, M. Sheikhbaklu, R. Baghaee, N. Sheikhi Page 286
    Background and Aims
    Acceptable communication performance is essential for safe, effective, and suitable care. Proper communication is essential for data collection, diagnosis, treatment and patient education. This study aimed to determine the communication function of nurses with patients in critical unit of educational and non educational hospitals in Urmia.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytical study was carried out with census sampling method with participation of 167 nurses working in Urmia city critical unit. Data were gathered using nurse communication function with patient questionnaire. The data were analyzed using descriptive statistical testes and spearman coefficient and independent T test.
    Result
    The average score of nurse communication with critical patients was 91.64 from 105, in other words, nurses working in critical unit of Urmia city evaluated their function about communication with patients in good level. A result of this study showed verbal communication of nurses working in non-educational hospitals was better than nurses working in educational hospitals, as respect, non verbal communication of nurses working in educational hospitals was better than nurses working in non educational hospitals and had a significant difference (p=0.012).
    Conclusion
    Appropriate communication of nurses with patients in critical unit, reduce anxiety of patients and improves their treatment process. Although nurses evaluated themselves in a good level of relationship with patients of critical parts but it is important to improve nurses’ education about communication skills.