فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 46 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فریده یغمایی، منوچهر شیرازی صفحه 11
    مقدمه
    امروزه سیستم های اطلاعات بیمارستانی(HIS: Hospital Information System) دربهبود عملکرد مدیریت و کادردرمانی نقشی مهم و انکار ناپذیر دارند و کاربران این سیستم یکی از عوامل موثر دراین زمینه می باشند، الگوی انتشار نوآوری راجرزیکی ازالگوهای نظری برای درک ارتباط میان افراد و فن آوری همچون سیستم اطلاعات بیمارستانی، می باشد. استفاده ازاین الگو به منظور بررسی چگونگی تمایل کاربران برای استفاده ازاین سیستم، می تواند مفید باشد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با تمایل کاربران نسبت به استفاده ازسیستم اطلاعات بیمارستان براساس مدل اشاعه نوآوری در بیمارستان رازی اهوازانجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود، که جامعه آماری آن را50 نفرازکاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی شاغل در بیمارستان رازی اهواز تشکیل می دادند، که به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه بوده که به منظور تعیین اعتبارآن نسبت اعتبارمحتوا، شاخص اعتبار محتواواعتبار صوری تعیین گردید، وجهت تعیین پایایی آن ازروش آزمون مجدد(84.0 R=) و همسانی درونی (90.0 α=)استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده هااز آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، رگرسیون، میانگین استفاده گردید که توسط نرم افزاراس پی اس اس 17 انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین سن و مزیت نسبی(56.0- =r و 05.0> P (، بین نوع شغل و مزیت نسبی(32.0- =r و05.0> P (، بین سن وسازگاری سیستم (28.0- =r و 05.0> P)، بین نوع شغل و سازگاری سیستم (29.0- =r و05.0> P)همبستگی منفی وبین مدرک تحصیلی و پیچیدگی (29.0 =r و05.0> P) همبستگی مثبت وجودداشت. بین سابقه آموزش رایانه و آزمون پذیری (28.0 =r و05.0> P (همبستگی مثبت، بین نوع شغل وقابلیت رویت (30.0- =r و05.0> P (همبستگی منفی، بین حمایت های مادی مدیریت بیمارستان ومزیت نسبی(31.0=r و05.0> (P و بین حمایت های معنوی مدیریت بیمارستان ومزیت نسبی(36.0 =r و 05.0>P (همبستگی مثبت وجوددارد، همچنین بین حمایت های معنوی وسازگاری با این سیستم (27.0 =r و05.0> (P همبستگی مثبت مشاهده گردید.
    بحث: نتایج این پژوهش نشان دهنده تاثیر ویژگی های الگوی انتشار نوآوری بر تمایل به استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی بود. چنانچه یافته های این پژوهش درمطالعات مشابه تکرار شود، می توان ازآن برای افزایش پذیرش وسازگاری با فنآوری های جدیدازجمله سیستم اطلاعات بیمارستانی درمیان کاربران استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، کاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی، مدل اشاعه نوآوری
  • الهه حق گشایی، محمدرضا نریمانی، امیرخسرو مدیرشهلا، افسانه تکبیری، حسن ابوالقاسم گرجی صفحه 21
    مقدمه
    بیمارستان ها به عنوان یکی پر هزینه ترین سازمان های ارائه خدمات بهداشتی درمانی مطرح می باشند و بر اساس آمارهای موجود، بخش بستری در میان سایر بخش های بیمارستان بیش ترین هزینه را به خود اختصاص داده است. برای کاهش هزینه ها در بیمارستان می توان طول مدت اقامت غیرضروری بیمار در بیمارستان را کاهش داد. در این تحقیق، محققین به بررسی طول مدت اقامت بیماران در کلینیک های روزانه، بیمارستان های عمومی و بیمارستان های خصوصی شهر تبریز و مقایسه این بیمارستان ها از نظر طول مدت اقامت با یکدیگر پرداخته اند. هم چنین در این مقاله الگویی از بیمارستان های روزانه ارائه شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری شامل کلیه بیماران بستری در بیمارستان های عمومی، کلینیک های روزانه و بیمارستان های خصوصی تبریز بود که خدمات آدنو تانسلکتومی و کاتاراکت را ارائه می نمایند. تعداد نمونه مورد نیاز این پژوهش (885N=) به صورت تصادفی از 6 بیمارستان جمع آوری گردید. ابزار گردآوری اطلاعات چک لیست بود که برای اطمینان از روایی چک لیست، از نظرها و راهنمایی های اساتید صاحب نظر در علم مدیریت استفاده شد. هم چنین، اطلاعات مورد نیاز از مراجعه به پرونده های پزشکی بیماران به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی(فراوانی، درصد فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی(ضریب هم بستگی پیرسون، آزمون کروسیکال والیس، آزمون U من ویتنی) با استفاده از نرم افزار SPSS صورت پذیرفت و برای توزیع نرمال داده ها از آزمون کلموگراف اسمیرنوف استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین طول مدت اقامت برای خدمات آدنوتانسلکتومی و کاتاراکت در بیمارستان های عمومی برابر 0.929±1.60 و 0.735±1.88،در بیمارستان های خصوصی به ترتیب برابر 0.00±1.00و 0.470±.1.70 و در کلینیک های روزانه برابر 0.00 ±1.00 روز بود. طول مدت اقامت برای خدمت آدنوتانسلکتومی در بیمارستان های عمومی با بیمارستان های خصوصی و کلینیک های روزانه تفاوت بارزی رانشان داد(005. 0P≤.). همین مقایسه برای خدمت کاتاراکت نشان داد که بیمارستان های عمومی و بیمارستان های خصوصی از نظر طول مدت اقامت تفاوت معنی داری با هم نداشتند (005. 0P≥.). اما در بیمارستان های خصوصی با کلینیک های روزانه تفاوت معنی دار وجودداشت(005. 0P≤.).
    بحث: بر اساس نتایج تحقیق به منظور کاهش هزینه ها و بهتر کردن هزینه اثربخشی می توان با استفاده از بیمارستان های روزانه طول مدت اقامت غیرضروری بیمار را کاهش داد و بدین وسیله از بروز مشکلات برای بیماران کاست.
    کلیدواژگان: طول مدت اقامت، کلینیک روزانه، اقامت غیرضروری، بیمارستان عمومی، بیمارستان خصوصی، بیمارستان روزانه
  • احمد براتی مارنانی، حمید حقانی، رامین محمدی، فردین مرادی، بهزاد روحانی، مهدی طرسکی، رحیم خدایاری صفحه 31
    مقدمه
    سلامت سازمانی از عوامل بسیاری تاثیر می پذیرد که می تواند منجر به اثر بخشی سازمان گردد و در نهایت در سوددهی و بازدهی سازمان کارایی داشته باشد. در این مطالعه رابطه سلامت سازمانی و ابعاد هفت گانه آن با شاخص های عملکردی بیمارستان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی – تحلیلی و کاربردی بود که به صورت مقطعی در زمستان 1389 انجام گرفت. جامعه پژوهش کارکنان بیمارستان های آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. حجم نمونه با روش نمونه گیری تصادفی برابر 300 نفر تعیین شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد سلامت سازمانی که روایی این ابزار از طریق اخذ نظر 7 تن از صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت. پایایی این پرسشنامه نیز با آلفای کرونباخ برابر 88 درصد سنجیده شد. همچنین در این مطالعه داده ها از طریق چک لیست شاخص های عملکرد، جمع آوری وبه وسیله نرم افزار آماری SPSS و آماره های توصیفی شامل، آماره های فراوانی مطلق، فراوانی نسبی، میانگین و انحراف معیار وازمون همبستگی اسپیرمن تحلیل شد.
    یافته ها
    بین ابعاد روحیه، تاکید علمی، ملاحظه گری و حمایت منابع با هیچکدام از شاخص های عملکرد رابطه ی معنادار آماری وجود نداشت (P≥0.05). همچنین یافته ها نشان داد بین بعد ساخت دهی سلامت سازمانی با شاخص های تعداد کل تخت روز اشغالی، تعداد کل بستری شدگان، فاصله چرخش یا عملکرد تخت و میزان مرگ و میر خام رابطه معنادار آماری وجود داشت (P≤0.05). 3درصد از پاسخ دهندگان سلامت سازمانی بیمارستان ها را در سطح خیلی بالا، 68درصد در سطح بالا و 28درصد در سطح معمولی ارزیابی کردند.
    بحث: بطور کلی بین سلامت سازمانی با هر یک از شاخص های عملکرد ارتباط معنا دار آماری وجود نداشت. به منظور بالا بردن سلامت سازمانی مدیران در سازمان باید پذیرای پیشنهادها و انتقادهای کارمندان و ارباب رجوع باشند، بتوانند به خوبی با روسایشان کار کنند و در کل در سازمان محیطی را فراهم آورند که از لحاظ یادگیری، منضبط و جدی باشد.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، شاخص های عملکرد، بیمارستان
  • امیراشکان نصیری پور، محمدحسین مهرالحسنی* صفحه 39
    مقدمه

    سازمان بیمه خدمات درمانی یکی از مهم ترین منابع تامین مالی حوزه درمان کشور است که با دریافت حق سرانه، برای افراد تحت پوشش خود خرید هوشمند خدمات را انجام می دهد؛ تضمین استفاده بهینه از این منابع، سنجش کارایی این سازمان را ضروری ساخته است. تحلیل پوششی داده ها روش مناسبی در این زمینه محسوب می گردد. محاسبه کارایی و رتبه بندی ادارات کل سازمان بیمه خدمات درمانی با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها هدف پژوهش حاضر بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی، از نظر زمانی به صورت مقطعی و اهداف آن کاربردی بود. ادارات کل بیمه خدمات درمانی مستقر در استان های کشور جامعه آماری این پژوهش بودند(31 اداره کل). نهادهای پژوهش حاضر شامل نیروی انسانی، هزینه های بالاسری، متراژ ساختمان و زمین و ستاده ها شامل نسبت جمعیت بیمه شده به کل جمعیت هدف، نسبت موسسات طرف قرارداد به کل موسسات فعال، نسبت بار مراجعات به هزینه های درمانی بود. به منظورتعیین کارایی با روش تحلیل پوشش داده ها، اطلاعات مربوط به نهاده ها و ستاده ها در سال 1388 از دفتر آمار و اطلاعات سازمان بیمه خدمات درمانی بوسیله فرم های طراحی شده توسط پژوهشگر گردآوری شد. سپس در نرم افزار EMS کارایی نسبی ادارات کل سازمان بیمه خدمات درمانی کشور با استفاده از مدل AP مبتنی بر مدلCCR و BCC ورودی محور محاسبه گردید و در نهایت رتبه بندی کامل صورت پذیرفت.

    یافته ها

    میانگین کارایی فنی 31 اداره کل سازمان بیمه خدمات درمانی کشور 0.5093، کارایی مدیریتی 0.5851 و میانگین کارایی مقیاس 0.8292 بود. به عبارت دیگر با تکیه بر نتایج مدل APتحلیل پوششی داده ها با فرض متغیر به مقیاس (DEA-VRS) ظرفیت ارتقای کارایی در ادارات کل سازمان بیمه خدمات درمانی کشور بدون هیچ گونه افزایشی در هزینه ها و به کارگیری همان میزان از نهاده ها در حدود 17 درصد می باشد. از کل ادارات مورد مطالعه 9.7 درصد دارای حداکثر کارایی فنی یک و بالاتر، 32.3درصد دارای کارایی فنی 0.5 تا 1 و کارایی 58 درصد ادارات کل کمتر از 0.5 بود.
    بحث: یافته ها نشان داد استفاده از مدل AP-DEA مناسب تر از مدل های پایه ای تحلیل پوششی داده ها است. ادارات کل بیمه خدمات درمانی استان هایی که دارای کارایی کمتر از یک می باشند از نظر مقادیر اولیه و بهینه نهاده متراژ فضای فیزیکی، نیروی انسانی و هزینه های بالاسری متفاوت هستند و دارای مازاد نیروی انسانی، فضای فیزیکی و هزینه های بالاسری می باشند لذا برای به حداکثر رسیدن کارایی این سازمان ها باید از میزان مازاد نهاده های مذکور در قالب یک برنامه جامع کم شود تا به سطح مطلوبی از کارایی دست یابند.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، بیمه خدمات درمانی، کارایی فنی، کارایی مدیریتی، کارایی مقیاس
  • جهان پور علی پور، محمدحسین حیوی حقیقی، فرید خرمی، سعید حسینی تشنیزی، لیلا بنیانی، فروغ کریمی، طیبه بنی اسدی صفحه 47
    مقدمه
    استفاده صحیح از نظام های اطلاعات مراقبت بهداشتی باعث بهبود ایمنی، بروندادها وکیفیت مراقبت، بهبود کارایی و بهره وری، کاهش هزینه ها و رضایت مندی می شود. هدف اصلی هر سازمان مراقبت بهداشتی، به خصوص موسسات بیمارستانی، بهبود کیفیت مراقبت است. چون کاربران اصلی نظام اطلاعات به خصوص نظام اطلاعات بالینی، پزشکان هستند، لذا، بررسی تاثیر استفاده از نظام های اطلاع رسانی پزشکی بر کیفیت مراقبت و عوامل موثر بر استفاده پزشکان از این نظام ها ضروری به نظر می رسد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد، که شامل 74 نفر از پزشکان بیمارستان های آموزشی بود. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه خود ساخته انجام گرفت که روایی پرسشنامه توسط اساتید متخصص و پایایی آن از طریق آزمون مجدد (test-retest) به تایید رسید. در نهایت داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که نظام های «اطلاعات آزمایشگاه»با میانگین 4.61 و «بررسی علائم حیاتی آنلاین» با میانگین 4.28 و«بررسی اثرات متقابل دارویی» با میانگین 4.08 به ترتیب بیشترین تاثیر را در بهبود کیفیت مراقبت داشته اند. عوامل «نگرانی از امنیت اطلاعات» با میانگین 4.05، «ارتقاء مداوم نظام» با میانگین 4.04، «کمبود اطمینان به کیفیت خدمات نیروهای پشتیبان فناوری اطلاعات» با میانگین3.97 بیشترین تاثیر را در استفاده پزشکان از نظام های اطلاعات پزشکی داشته اند.
    بحث: پزشکان بیان کردند که نظام های اطلاعاتی در افزایش کیفیت مراقبت نقش موثری داشته اند. آن ها نگرانی از امنیت اطلاعات، کمبود مهارت های کامپیوتری، کمبود آموزش جهت استفاده بهینه از تمامی قابلیت های نظام اطلاعاتی و سرعت پایین انتقال اطلاعات را موثرترین عوامل در عدم استفاده از نظام های اطلاعاتی بیان کردند. لذا، بهینه سازی نظام های اطلاعاتی، بخصوص در حیطه عوامل مذکور جهت بهبود کیفیت مراقبت سلامت ضروری است.
    کلیدواژگان: نظام اطلاع رسانی پزشکی، پزشکان، بیمارستان های آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
  • محمدرضا لطفعی پور، محمدعلی فلاحی، معصومه برجی صفحه 57
    مقدمه
    سرمایه گذاری در نیروی انسانی و ارتقاء کیفیت آن بیشترین نقش را در افزایش رشد اقتصادی دارد. همچنین سلامت و بهداشت مناسب موجب بهبود و افزایش توان نیروی کار می شود؛ که متعاقبا منجر به افزایش تولید و رشد اقتصادی می گردد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر شاخص های سلامت بر رشد اقتصادی ایران است.
    روش کار
    این مقاله با استفاده از مدل گسترش یافته سولو و سیستم معادلات همزمان و روش حداقل مربعات سه مرحله ای (TSLS) با استفاده از نرم افزار Eviews7.0، به بررسی تاثیر سلامت سرمایه انسانی بر نرخ رشد درآمد سرانه در ایران در فاصله زمانی 1361 تا 1386پرداخته است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد موجودی سلامت سرمایه انسانی (امید به زندگی) و سرمایه گذاری در سلامت سرمایه انسانی (مخارج بهداشتی) به ترتیب در سطوح معنی داری 99 و 90 درصد به طور مثبت بر نرخ رشد درآمد سرانه تاثیر گذار می-باشند. هر یک درصد افزایش در موجودی و سرمایه گذاری در سلامت سرمایه انسانی به ترتیب منجر به افزایش 0.16 و 0.22 درصد نرخ رشد درآمد سرانه می شود بحث: موجودی سلامت سرمایه انسانی بر نرخ رشد درآمد سرانه در شکل درجه دوم آن تاثیر می گذارد بدین معنی که آثار نهایی موجودی سلامت سرمایه انسانی در سطوح بالای آن نزولی است و افزایش در موجودی سلامت سرمایه انسانی نرخ رشد درآمد سرانه را با نرخ کاهشی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: شاخصهای سلامت، رشد اقتصادی، اقتصاد ایران و اقتصاد سلامت
  • سیما عجمی، سعیده کتابی، سکینه سقاییان نژاد اصفهانی، آسیه حیدری صفحه 71
    مقدمه
    طی 20 سال گذشته پیشرفتهای زیادی در فناوری اطلاعات و به خصوص در حوزه بهداشت و درمان بوجود آمده و در نتیجه اشکال مختلفی از پرونده الکترونیک نیز مورد بحث قرار گرفته و یا طراحی و پیاده سازی شده اند.
    مروری بر مطالعات: هر چند که پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت دارای مزایای فراوانی است ولی متاسفانه در بعضی از موارد ایجاد یک سیستم پرونده الکترونیک سلامت به نظر پیچیده و مشکل می آید. ارزیابی آمادگی سلامت الکترونیک، بخشی از ارزیابی پیش از پیاده سازی است و ضرورتی اساسی است که در اولویت پیاده سازی به شمار می رود. ارزیابی آمادگی روشی است که توسط آن، جنبه های مختلف یک سازمان بررسی شده و آمادگی هر یک از اجزای سازمان سنجیده می گردد و بنابراین بهره گیری از این ارزیابی است که منجر به تصمیم گیری صحیح می گردد، و به دنبال آن شناسایی عوامل موثر و ملزومات چنین ارزیابی بسیار ضروری است.
    بحث و نتیجه گیری
    با استفاده از نتایج این ارزیابی می توان کاستی های موجود در زمینه پذیرش پرونده الکترونیک سلامت را شناسایی نموده و برای رفع آن ها برنامه ریزی و اقدام نمود. هدف از این مطالعه شناسایی جایگاه ارزیابی آمادگی در نقشه پیاده سازی پرونده الکترونیک با نگاهی مفصل به الزامات و حوزه های مرتبط با این ارزیابی و عمدتا از جنبه فنی آن است تا بتواند راهنمای مدیران و مجریان پرونده الکترونیک سلامت در اجرای این قبیل پروژه ها باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، آمادگی، پیاده سازی، پرونده سلامت، الکترونیک
  • محسن مهرآرا، غلامعلی شرزه ای، محسن محقق صفحه 79
    مقدمه
    افزایش چشمگیر هزینه های سلامت در بیشتر کشورهای جهان، چالشی بزرگ پیش روی دولت ها و خانوارها برای تامین منابع مالی این هزینه ها بوده است. به همین دلیل، بسیاری از پژوهش ها در دهه گذشته به بررسی عوامل تعیین کننده هزینه ها در بخش سلامت پرداخته اند. در این میان نقش محیط زیست که در نتیجه فرآیندهای تولیدی ناپاک آسیب می بیند، کمتر مورد توجه بوده است. در این مطالعه قصد داریم با رویکردی کلان، رابطه میان هزینه های بخش سلامت و کیفیت محیط زیست را در نمونه ای متشکل از حدود 114 کشور در حال توسعه جهان در فاصله سال های 1995 تا 2007 بررسی کنیم.
    روش کار
    با استفاده از تحلیل های هم انباشتگی در داده های پانل رابطه بلندمدت و کوتاه مدت میان سرانه هزینه های سلامت، سرانه تولید ناخالص داخلی، میزان مصرف انرژی به ازای هر واحد تولید ناخالص داخلی، سرانه انتشار دی اکسید کربن، دسترسی به آب سالم و دسترسی به سیستم های فاضلاب بهداشتی به عنوان شاخص های سنجش کیفیت محیط زیست مورد آزمون و برآورد قرار گرفتند. نتایج این آزمون ها وجود رابطه تعادلی بلندمدت میان هزینه های سلامت، درآمد و محیط زیست را تایید می کند. افزون بر این، کشش های بلندمدت به کمک روش حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) و کشش های کوتاه مدت در قالب الگوی تصحیح خطا برآورد شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهند که اولا کشش درآمدی هزینه های بهداشتی بزرگتر از یک (1.41) است که این موضوع بر لوکس بودن خدمات بهداشتی در نمونه مورد مطالعه دلالت دارد. ثانیا هرچه کیفیت محیط زیست کاهش یابد، هزینه های بهداشتی افزایش خواهند یافت (اندازه ضریب شاخص های زیست محیطی در بلندمدت 0.1 با احتمال 0.001 و در کوتاه مدت، 0.02، 0.002 و 0.0001 با احتمال های 0.16، 0.003 و 0.0002 هستند). این یافته به منزله وجود رابطه معکوس میان کیفیت محیط زیست و هزینه های بهداشتی است و حفظ محیط زیست، از این طریق نیز می تواند در رشد اقتصادی موثر باشد.
    بحث: با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت نابودی محیط زیست که عمدتا نتیجه سیاست های توسعه ای ناپایدار و لجام گسیخته است، به افزایش هزینه های سلامت در جامعه منجر می شود. به عبارت بهتر، علاوه بر آنکه تخریب اکوسیستم ها و افزایش انتشار آلاینده های مختلف، رشد اقتصادی پایدار و بلندمدت را تهدید می کند، هزینه های بخش سلامت را نیز افزایش می دهد. به علاوه، با توجه به آنکه کاهش کیفیت سلامت در جامعه به طور مستقیم بهره وری نیروی کار را تحت تاثیر قرار می دهد، شایسته است پایداری کیفیت محیط زیست در سیاست های توسعه ای بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
|
  • F. Yaghmaei, M. Shirazi Page 11
    Introduction
    Users’ role in the successful application of Hospital Information Systems (HIS) is of crucial importance. Diffusion of Innovation Theory (DIT) is a theoretical model for understanding the relationship between users and technological systems including HIS by assessing users’ intentions to use these systems. This study aimed at determining the factors associated with users’ intentions to use HIS on the basis of DIT.
    Methods
    The participants of this descriptive and analytical study were randomly selected from 50 HIS users of Razi Hospital in Ahvaz. The instrument was a questionnaire the reliability of which was measured by test-retest (r = 0.84) and its internal consistency by Cronbach’s alpha (α =0/90). Content validity, and face validity of the questionnaire were also determined. The data were analyzed by SPSS (version 17) using descriptive and inferential statistics.
    Results
    There were negative correlations between age and relative advantage (r = -0.56, p> 0.05), kinds of job and relative advantage (r = -0.32, p> 0. 05), age and compatibility (r = - 0.28, p> 0.05), kinds of job and compatibility (r = - 0.29, p> 0.05) and kinds of job and observed ability (r= - 0.30, p> 0.05). However, there were positive correlations between educational level and complexity (r = 0.29, p> 0.05), computer training and trial ability (r= 0. 28, p> 0.05), financial organizational support and relative advantage (r= 0.31, p> 0.05), emotional organizational support and relative advantage (r= 0.36, p> 0.05), and emotional organizational support and compatibility (r= 0. 27, p> 0.05).
    Discussion
    The results revealed the effects of DIT on users’ intentions to use HIS. Further studies are required to support the findings of the present study in order to enhance adaptation and compatibility of HIS.
  • E. Haghgoshaei Mr Narimani, Akh Modir Shahla, A. Takbiri, H. Abolghasem Gorji Page 21
    Introduction
    Hospitals are the most essential and costly health care providers, allocating the highest percentage of expenses to inpatient wards. To cut down these costs, unnecessary length of stay should be shortened. The aim was to study the length of stay in day clinics, general, and private hospitals in Tabriz.
    Methods
    The population in this descriptive-analytic study included all inpatients in day clinics, general, and private hospitals of Tabriz, offering adenotonsillectomy and cataract services. Samples (N=885) were randomly selected from six hospitals using a checklist the content validity of which was verified by the experts. Data analysis was carried out using frequency, frequency percent, mean, standard deviation, and Pearson correlation coefficient, Kruskal-Wallis test, Man Whitney U Test using SPSS software. For normal distribution, Kolomograve- Smirnove test was applied.
    Results
    The average length of stay for adenotonsillectomy and cataract in general, private hospitals, and day clinics were 1.60±0.929,1.88±0.375 and 1.00 ±0.00 and 1.70±0, respectively. The results of dual comparison test indicated that the duration for adenotonsillectomy and cataract services were very different. This period was significantly less in private hospitals and day clinics (p≤0.005). However, the length of stay did not show a significant difference for this service in day clinics and private hospitals (p≤0.005) and there was no significant difference between private hospitals and day clinics (p>0.005) concerning the length of stay for cataract services.
    Discussion
    The model of day clinics can be used to reduce expenses and improve the services provided by general and private hospitals.
  • Barati Marani, H. Haghani, R. Mohammadi, F. Moradi, B. Rouhani, M. Torsaki, R. Khodayari Page 31
    Introduction
    Organizational health, influenced by various factors, can affect the effectiveness, efficiency, and profitability of the organization. This study investigated the relationship between organizational healths (and its seven-fold dimensions) and the performance indicators at teaching hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
    Methods
    This descriptive, analytical and applied study was conducted in winter 2011. There were 300 employees randomly selected from among the research population who were the staff of teaching hospitals affiliated to TUMS. The instruments were the checklist of performance indicators and a standard questionnaire of organizational health the validity of which was obtained through opinion analysis of seven experts and its reliability was measured by Cronbach’s alpha (88%). Data analysis was carried out using SPSS software and descriptive statistics including absolute frequency, relative frequency, mean, standard deviation, and Spearman correlation test.
    Results
    No significant relationship was found between any of performance indicators and either of the dimensions of morality, scientific emphasis, consideration, and support of resources. Significant relationship was, however, observed between construction of organizational health and indicators of the total number of occupied bed days, total number of those admitted the performance of the rotating beds, and the crude mortality rate (P≤ 0.05). The respondents evaluated the organizational health as very high (3%), high (68%), and normal (28%).
    Discussion
    To enhance organizational health, managers should be inclined to accept criticisms and offers provided by the staff and the clients.
  • Aa Nasiripour, Mh Mehrolhasani Page 39
    Introduction

    Medical-Services Insurance Organization (MSIO) is one of the major financial health institutions in Iran. The obligation of the optimal use of the resources has made the evaluation of the efficiency of this organization necessary. The purpose of this study was to measure the efficiency and the ranking of all the head offices of MSIO in Iran.

    Methods

    This applied cross-sectional study was descriptive in nature. The study population constituted all the 31 head offices of MSIO. To determine the efficiency through Data Envelopment Analysis, the information related to the inputs and outputs in 2009 were collected from the Office of Statistics and Information of MSIO by means of self-developed checklists. AP-DEA Model was run in EMS software to estimate the efficiency.

    Results

    The mean values of the three types of efficiency of the head offices of MSIO, namely; technical, managerial, and criterion were 0.5093, 0.5851, and 0.8292, respectively. Considering the findings of AP-DEA model of Data Envelopment Analysis, the capacity of efficiency promotion at these head offices- using the same amount of inputs without any increase in fees- is approximately 17 percent.

    Discussion

    The findings indicated that AP-DEA Model could better measure the efficiency capacity of MSIO head offices compared with the basic DEA models. It was also found that those offices showing efficiency capacity less than one bear a surplus of inputs in human resources, physical space, and overhead expenses. The development of a comprehensive plan aiming at reducing these inputs can help reach the optimal efficiency.

  • J. Alipour, Mh Hayavi Haghighi, F. Khorami, S. Hoseni Teshnizi, L. Bonyani, F. Karimi, T. Baniasadi Page 47
    Introduction
    Quality improvement is the main purpose of health care organizations in general and of hospitals in particular. Physicians are the main users of information systems. It is, therefore, necessary to study the impact of using medical information systems on health care quality and the factors affecting the physicians’ use of these systems.
    Methods
    This is a descriptive-analytic study in which simple randomized sampling was used to select 74 physicians in teaching hospitals. The reliability of a researcher-made questionnaire – validated by experts – was confirmed by test-retest. The data were analyzed by SPSS using descriptive and inferential statistics.
    Results
    Laboratory information system, online vital sign system, and drug interaction inspection system (with mean values of 4.61, 4.28, and 4.08, respectively) showed the highest effects on health care quality. Moreover, the factors of data security concern, constant system upgrade, and lack of trust in the quality of the services of information technology workforce (with mean values of 4.05, 4.04, and 3.97, respectively) were found to have the highest impact on the physicians’ use of medical information systems.
    Discussion
    Physicians stated that information systems had an effective role in the quality improvement of health care. Data security concerns, lack of computer skills, lack of training for the optimal use of information systems, and slow transmission speed were the most effective factors in preventing physicians from using information systems. Thus, optimization of information systems especially in the aforementioned areas seems necessary for health care quality improvement.
  • Mr Lotfalipour, Ma Falahi, M. Borji Page 57
    Introduction
    Investment in human capital and enhancement of its quality has an important role in improving economic growth. Improvement of the health condition of labor force leads to an increase in human capital and an enrichment of labor productivity which subsequently improves the economic growth. The purpose of this study was to assess the effects of healthy human capital on the growth rate of per capita income in Iran during 1982-2007.
    Methods
    The expanded Solow's growth model, simultaneous equations system and three-Stage Least Squares were used in this study. The data were then analyzed by applying Eviews7.0 software.
    Results
    The results showed that the stock and investment in health human capital influenced the growth rate of per capita income positively and significantly below one and ten percent, respectively. The estimates indicated that a one percent increase in healthy human capital stock and investment result in an increase in the growth rate of per capita income (0.16% and 0.22% increase, respectively).
    Discussion
    The stock of health human capital affects the growth rate of per capita income in a quadratic form, suggesting that ultimate effects of health human capital stock decreases at its high levels and that an increase in the stock of health human capital rises the growth of per capita income at a decreasing rate.
  • S. Ajami, S. Ketabi, S. Saghaeiannejad, A. Heidari Page 71
    Introduction
    With huge advances in information technology, in general, and health care services in particular during the past 20 years, various forms of electronic records have been introduced, designed or implemented. This study aimed to review the status of readiness assessment in the implementation process of electronic records with a detailed focus on required and associated areas and to provide a guideline for Electronic Health Records (EHR) directors and executers. Literature review: Although making health records automatically has many advantages, in some cases, the creation of an electronic health records system seems a complicated task. Electronic health readiness assessment, performed prior to implementation, is considered as an essential process.
    Results
    Readiness assessment is a method used for assessing various aspects of an organization and evaluating the preparedness of each component in the organization. The benefits gained from assessment leads to correct decision making.
    Discussion
    The outcome can be used to identify deficiencies in the existing electronic health records and to provide solutions. Thus identifying factors and requirements of this assessment seems to be essential.
  • Dr. Mohsen Mehrara, Dr. Gholamali Sharzei, Mohsen Mohaghegh Page 79
    Introduction
    Any rise in health expenditure is the main concern of householders and policymakers. A few studies have been conducted on assessing the determinants of expenditures and environmental quality from a macroeconomic point of view. This paper aimed to investigate the relationship between health expenditure and environmental quality in more than 114 developing countries between 1995 and 2007.
    Methods
    In this study, health expenditure was proxied by the total per capita health expenditure data of WHO. In addition to per capita Gross Domestic Product (GDP), environmental quality, per capita carbon dioxide emission, Energy Intensity, access to clean water and improved sanitation were used as the determinants of health expenditure. The long-run equilibrium of the variables as well as health expenditure and environmental quality were studied by panel co-integration tests. The long-run and short-run elasticities were estimated by Dynamic OLS and Error Correction Model techniques.
    Results
    According to the results, income was the most important determinant of health expenditure in different countries. The elasticity of health expenditure with respect to GDP was more than one. Although in the short-run the energy intensity did not affect health expenditure, in the long-run, there was a positive relationship between these two variables.
    Discussion
    Income and environmental quality are important determinants of per capita health expenditure. There is a direct connection between health expenditure and environmental quality, in both long and short-run, suggesting that the deterioration of environmental ecosystems – as an unpleasant bi-product of production – leads to health problems.