فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1390)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1390)

  • 270 صفحه، بهای روی جلد: 75,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • وارطان سیمونز، علی اصغر کلاگری، محسن موید، احمد جهانگیری صفحه 565
    استوک پورفیری کوارتز مونزونیتی کیقال در 12 کیلومتری شمال شهرستان ورزقان، واقع در شمال غربی ایران (استان آذربایجان شرقی) قرار دارد. این توده طی فعالیت های ماگمایی نفوذی فاز پیرنه به درون واحدهای آتشفشانی قدیمی تر نفوذ کرده و موجب کانی-سازی مس مولیبدن و گسترش زون های دگرسان گرمابی در منطقه شده است. پس از جایگیری این توده، دایک های تاخیری متعددی با ترکیب عمده دیوریتی کوارتز دیوریتی در این منطقه به داخل استوک کوارتزمونزونیتی نفوذ کرده اند. رخداد شکستگی-های هیدرولیکی موجب ایجاد زون های خرد شده ی نفوذپذیر در داخل استوک پورفیری و سنگ های پیرامونی و تسهیل گردش سیالات گرمابی شده که منجربه گسترش زون های دگرسان پتاسی، فیلیک، آرژیلیک، آرژیلیک پیشرفته و پروپیلیتیک در گستره مورد بررسی شده است. در بررسی رفتار عناصر نادر خاکی در زون های دگرسان مختلف، الگوی کلی نمودارهای عنکبوتی، شیب منفی مشخص از عناصر LREE به سمت عناصر HREE نشان می دهد. در زون های پتاسی و فیلیک، تهی شدگی عناصر REE قابل مشاهده اند که به علت فعالیت بالای همبافت های سولفاتی و پایین بودن pH و نیز نسبت بالای سنگ/آب بوده است اما در زون آرژیلیک در مقابل تهی شدگی عناصر LREE، عناصر HREE غنی شدگی نشان می دهند که به دلیل جذب آنها به وسیله ی کانی های رسی و نیز فعالیت پایین همبافت های سولفاتی در شاره های تولید کننده ی دگرسانی آرژیلیک است. در زون پروپیلیتیک عناصرHREE بی تحرک بوده ولی عناصر LREE در مقایسه با نمونه ی تقریبا سالم، غنی شدگی نشان می دهند و در زون شسته شده، تهی شدگی عناصر LREE و MREE بیشتر از عناصر HREE است. نسبت (Eu/Eu*) در نمونه تقریبا سالم و نمونه های دگرسان کوچکتر از 1 است اما نسبت (Ce/Ce*) بزرگتر از 1 است. بر این اساس بیهنجاری منفی Eu می تواند به دلیل جدایش تفریقی پلاژیوکلازهای کلسیک از ماگمای مولد استوک پورفیری و یا عدم وجود آنها در مواد خاستگاه ماگمای مادر باشد. بیشترین مقدار (Eu/Eu*) به زون شسته شده وابسته است که به علت حاکم بودن شرایط اکسیدی و نامتحرک شدن این عنصر است. مقدار این نسبت در زون آرژیلیک مشابه نمونه ی سالم بوده و در زون های پتاسی و فیلیک به دلیل تمرکز و ته نشینی این عنصر به وسیله ی اکسیدها و سولفیدهای گرمابی، بیشتر از نمونه سالم است.
    کلیدواژگان: ورزقان، کیقال، کوارتز مونزوئیت پورفیری، دگرسانی گرمایی، عناصر نادر خاکی
  • معصومه پورمعصومی پرشکوه، حسن رمضانپور صفحه 579
    به منظور شناخت بهتر از چگونگی تاثیر مواد مادری در تشکیل و تکامل خاک در مناطق جنگلی لاهیجان، بررسی های میکروسکوپی نیز در راستای آزمایش های فیزیکوشیمیایی و کانی شناسی رس انجام شد. بدین منظور دو نیمرخ شاهد با مواد مادری گرانیت و بازالت آندزیتی در واحد فیزیوگرافی کوه در هشت کیلومتری جنوب شرقی لاهیجان، انتخاب و نمونه برداری از افق ها با استفاده از جعبه ی کوبینا یا کلوخه انجام شد. شناسایی کانی ها و هوادیدگی آن ها با میکروسکوپ قطبشی صورت گرفت و نتایج آن با نتایج حاصل از ژئوشیمی خاک ها و پراش پرتو ایکس مقایسه شدند. مشاهدات میکروسکوپی علاوه بر تایید نتایج تجزیه ی عنصری و پراش پرتو ایکس دارای نکات با اهمیت در جهت شناخت خاک های منطقه از نظر کانی ها و چگونگی هوادیدگی آن ها بود. بررسی مقاطع نازک سنگ و خاک در پدون حاصل از سنگ مادر گرانیتی آثاری از هوادیدگی فلدسپارها به سریسیت و کلریت در شرایط گرمابی و کانی-های رسی در شرایط خاک را نشان داد. در مقاطع سنگ و خاک حاصل از بازالت آندزیتی نیز هوادیدگی پلاژیوکلاز (لابرادوریت) و اولیوین به کلریت و کانی های رسی و نیز پیروکسن به آمفیبول از پدیده های غالب بود. به علاوه، عمق بیشتر خاک در پدون حاصل از بازالت آندزیتی در مقایسه با گرانیت از آثار ریخت شناسی ناشی از شدت هوادیدگی کانی های مختلف در شرایط اقلیمی مرطوب منطقه بوده است.
    کلیدواژگان: دگرسانی، پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ قطبیده، گرمابی
  • یاسمن رفیق دوست، اسدالله محبوبی، محمدحسین محمودی قرایی صفحه 591
    سازند مزدوران به سن ژوراسیک فوقانی (کیمبریجین – تایتونین) در حوضه ی رسوبی کپه داغ بیشتر از سنگ های آهکی و دولومیت همراه با مقدار کمی رسوب های سیلیسی آواری و تبخیری تشکیل شده است. هدف از این پژوهش شناسائی و جدایش انواع دولومیت-های این سازند در شمال چناران است. بر اساس بررسی های سنگ نگاری دو فرایند دولومیتی (انتخابی و فراگیر) در سازند مزدوران مورد شناسائی قرار گرفته اند. بررسی های تفصیلی تر دولومیت های فراگیر، منجر به جدایی سه نوع دولومیت ریز تا متوسط بلور، درشت بلور و سیمان دولومیتی شد. همچنین آنالیزهای عنصری و ایزوتوپی نشان می دهد که دولومیت های مزدوران تحت تاثیر فرایندهای دیاژنتیکی پیچیده ای قرار گرفته اند. دمای تشکیل دولومیت های Dp2، Dp1 وDp3 به ترتیب 58، 64 و80 درجه ی سانتی گراد محاسبه شده اند.
    کلیدواژگان: مزدوران، ژوراسیک، دولومیت، آنالیز ایزوتوپی و عنصری
  • منصور قربانی، محمدعلی رجب زاده صفحه 603
    مجموعه ی افیولیتی بندزیارت در 45 کیلومتری جنوب کهنوج، استان کرمان قرار دارد. این مجموعه به صورت یک فرازمین در مرز غربی فروافتادگی جازموریان، جنوب بلوک لوت و جنوب شرقی زون سنندج- سیرجان بین دو گسل بزرگ (با راستای شمال-جنوب) جیرفت در شرق و غرب سبزواران در غرب جای گیری کرده اند. این مجموعه ی افیولیتی اساسا از واحدهای گابرویی زیرین و فوقانی، دایک های دیابازی و به مقدار کمتر گدازه های بازالتی و توده های پلاژیوگرانیتی سدیمی تشکیل شده است. واحدهای اولترامافیک در این مجموعه نادر بوده و محدود به برخی مناطق گسلی بدون هرگونه موقعیت مشخص چینه شناسی هستند. بررسی های سنگ-شناختی، ژئوشیمی و سال سنجی به روش پتاسیم- آرگون روی نمونه های سنگی این مجموعه افیولیتی نشان می دهند که سری های سنگی تشکیل دهنده ی مجموعه ی افیولیتی کهنوج از یک ماگمای تولئیتی غنی از تیتانیوم طی فرایند تبلور جدایشی در زمان کرتاسه فوقانی در حوضه ی اقیانوسی نئوتتیس تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: سنگ شناسی، زمین شیمی، سال سنجی، افیولیت، بندزیارت، کرمان
  • رباب حاجی علی اوغلی صفحه 615
    مجموعه ی تکاب به سن پرکامبرین از انواع سنگ های دگرگون شامل متابازیت ها، سنگ های متااولترامافیک، سیلیکات های آهکی و مرمرها از رخساره ی شیست سبز تا رخساره ی گرانولیت تشکیل شده است. سنگ های دگرگون اوج طی بالا آمدگی پوسته به دلیل کاهش فشار، دما و تاثیر شاره های غنی از آب به صورت پسرونده دگرگون شده اند. رخداد دگرگونی پسرونده در مرمرهای دولومیتی الیوین دار باعث انتقال آن ها از رخساره ی گرانولیت به رخساره ی آمفیبولیت شده است. برخی از شواهد کانی شناسی و بافتی دگرگون پسرونده در مرمرهای دولومیتی تکاب عبارتند از: (a) شکل گیری کانی های دمای پایین و آبدار مانند ترمولیت، کلینوکلر، ()تیتانیت و ()اپیدوت، (b) تشکیل مجموعه کانی های ترمولیت + دولومیت به صورت شبه ریخت حاصل از ناپایداری الیوین و (c) تیتانیت با بافت هاله ای پیرامون ایلمنیت. دما و فشار دگرگونی پسرونده در مرمرهای دولومیتی با استفاده از ترکیب شیمی کانی ها دگرگونی پسرونده و واکنش های تعادلی به ترتیب در حدود C◦25±650 و kbar5/0±5/6 محاسبه شد. به دلیل نبود ترکیب شیمیایی مناسب در مرمرهای دولومیتی تکاب، ترمولیت پسرونده در شرایط دگرگونی رخساره آمفیبولیت پایدار بوده است. کلینوکلر پسرونده در دولومیت مرمرهای دارای ناخالصی Al2O3 در رخساره ی آمفیبولیت با دما بالا ظاهر شده اند.
    کلیدواژگان: مرمرهای دولومیتی، شکل گیری دگوگونی پسرونده، دما فشارسنج، تکاب، شمال غرب ایران
  • محمدحسن کریم پور، آزاده ملک زاده شفارودی صفحه 627
    منطقه ی پی جوئی مس- طلای پورفیری همند در جنوب غربی بیرجند واقع شده است. توده های نیمه عمیق پورفیری با ترکیب مونزونیتی تا دیوریتی در منطقه به شدت دگرسان شده اند. مهمترین دگرسانی ها شامل زون های کوارتز- سرسیت- کربنات- پیریت، پروپلیتیک و کربناته است. همه ی عناصر اصلی، فرعی و خاکی کمیاب طی فرایند دگرسانی دستخوش تغییرات شده اند. دامنه ی تغییر در برخی کم (مانند TiO2، MnO، P2O5، Nb، Gd، Yو Eu) و در برخی عناصر (مثل SiO2، K2O، Al2O3، CaO، MgO، TFeO، Na2O، Sr، Ba، Rb، Zr، Hf و اغلب عناصر REE) چشمگیرند. ترکیب توده ی دگرسانبه صورتی است که شدت دگرسانی تغییر عناصر را کنترل می کند. دگرسانی کوارتز- سرسیت- کربنات- پیریت در دو توده ی مونزونیت و دیوریت با افزایش SiO2 و Al2O3 و کاهیدگی K2O، Na2O، TFeO و MgO مشخص می شود. مقدار CaO رفتار متغیری براساس میزان کلسیت نشان می-دهد. عناصر REE تهی شدگی دارند. عنصر Rb رفتار متغیر در شدت های مختلف دگرسانی نشان می دهد. عناصر Ba، Sr و Zr به شدت کاهیده شده اند. عنصر Hf در توده ی مونزونیتی با افزایش شدت دگرسانی تهی شده در حالیکه در توده ی دیوریتی غنی شدگی دارد. دگرسانی پروپلیتیک با کاهش SiO2، K2O و TFeO در هر دو توده مشخص می شود. اما در توده ی مونزونیتی Al2O3 و Na2O کاهیده و CaO و MgO افزوده شده، در حالیکه در توده ی دیوریتی عکس این حالت رخ داده است. همچنین عناصر REE در توده ی مونزونیتی غنی شدگی نشان می دهند، در حالیکه در توده ی دیوریتی LREE تهی شدگی دارند. عنصر Rb رفتار متغیر در شدت های مختلف دگرسانی نشان می دهد. عناصر Ba، Sr و Zr به شدت کاهیده شده اند. عنصر Hf در هر دو توده غنی شدگی دارد. دگرسانی کربناتی در توده ی مونزونیتی با کاهش SiO2، K2O، Na2O، MgO و، TFeO Rb، Sr، Ba، Zr و Hf و افزایش Al2O3 و CaO مشخص می شود. عناصر REE تهی شدگی اندکی دارند. دگرسانی با شدت های مختلف می تواند نامگذاری سنگ براساس رده بندی شیمیایی، تعیین سری ماگمایی و موقعیت آن را در دیاگرام شاند و تفسیر نوع کانی باقیمانده در منشاء برپایه الگوی عناصر REE را تحت تاثیر قرار دهد. نیز تعیین خاستگاه توده ی نفوذی براساس ایزوتوپ های Rb-Sr در نمونه دگرسان، ممکن است نتیجه ی عکس نشان دهد. لذا در انتخاب نمونه مناسب برای بررسی های پتروژنزی- ایزوتوپی درمناطق دگرسانی باید دقت زیادی شود.
    کلیدواژگان: دگرسانی، تغییرات عناصر، عناصر کمیاب، مس پورفیری، همند
  • بهنام رحیمی، حسین علی زاده صفحه 649
    توده ی تونالیتی ده نو درغرب مشهد (شمال شرقی ایران)، یکی از قدیمی ترین توده های نفوذی در مجموعه ی گرانیتوئیدهای مشهد است. این توده با چهار دسته شکستگی منظم قطع شده است. از میان آن ها دو دسته ویژگی های گسل با جدایش راستایی راست رو را نشان می دهند. دسته ی A شامل گسل های راستا لغز راست رو با اندک مولفه ی شیب لغز وارون و دسته ی B گسل های راستا لغز راست رو با مولفه ی کوچک شیب لغز بهنجارند. تونالیت در هسته ی گسل ها به میلونیت تغییر یافته است. بررسی ریز ساختارها و بازتبلور دینامیکی دردانه های کوارتز در این میلونیت ها نشان می دهد که تشکیل میلونیت ها در دمای 410-430 درجه ی سانتی گراد و تنش تفاضلی (Mpa)31/59-54/42 و تنش برشی بیشینه ی (Mpa)65/29- 27/21 روی داده است. نرخ کرنش در این تغییر ساختاری - بوده است. پی جویی های صحرایی و بررسی ریز ساختارها نشان داد که این دسته های گسلی در نتیجه ی لغزش دوباره روی درزهای کششی و درزه های نامتقارن حاشیه ای آن ها تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: گسل های راستالغز، مشهد، نرخ کرنش، تنش، بازتبلور دینامیکی، کوارتز
  • قاسم نباتیان، مجید قادری، نعمت الله رشیدنژاد عمران، فرحناز دلیران صفحه 665
    کانسار آهن سرخه دیزج در جنوب خاوری زنجان، زیرپهنه ی طارم از پهنه ی ساختاری البرز باختری- آذربایجان قرار دارد. کهن ترین واحدهای سنگی این گستره شامل تراکیت- تراکی آندزیت، الیوین بازالت و سنگ های آذرآواری توف برشی و لاپیلی توف وابسته به ائوسن است که توده ی نفوذی نیمه عمیق کوارتزمونزونیتی، مونزونیتی و گرانیتی با سن ائوسن پایانی- الیگوسن آغازین در سنگ های یاد شده نفوذ کرده است. این توده نفوذی، ویژگی های گرانیت نوع I را داشته و ماگماتیسم منطقه، ویژگی های نوع کوهزایی و وابسته به قوس های ماگمایی را نشان می دهد. کانه زایی در این منطقه به شکل رگه ای و بیشتر در درون سنگ میزبان توده ی نفوذی نیمه عمیق تشکیل شده است. علاوه بر آن، کانی زایی به مقدار بسیار کمتر درون سنگ های آتشفشانی منطقه نیز به شکل رگه ای مشاهده می شود. ماده ی معدنی به شکل رگه ای و بافت کانسنگ ها از نوع داربستی، توده ای، نواری، برشی و رگه- رگچه ای است. مگنتیت (با Ti پایین) و آپاتیت مهمترین کانی های موجود در این کانسار را تشکیل می دهند که به مقدار کم، کانی های سولفیدی از جمله کالکوپیریت، بورنیت و پیریت، آن ها را همراهی می کنند. در اثر فرآیندهای هوازدگی و برونزا، کانی هایی چون کالکوسیت، مالاکیت، آزوریت، کوولیت، هماتیت و گوتیت نیز در این کانسار تشکیل شده اند. مهمترین دگرسانی های رخ داده در این کانسار شامل دگرسانی های فلدسپات پتاسیم، اکتینولیتی، آرژیلیک، سریسیتی، سیلیسی، تورمالینی و کلریتی- اپیدوتی هستند که دگرسانی های سیلیسی و آرژیلیک نسبت به دگرسانی های دیگر، از گسترش بیشتری در منطقه برخوردارند. بررسی ویژگی های کانسار اکسید آهن آپاتیت دار سرخه دیزج همچون محیط زمین ساختی، سنگ میزبان، کانی شناسی، دگرسانی و ساخت و بافت، بیانگر تشکیل این کانسار از شاره های ماگمایی غنی از Fe، P و REE است. همچنین مقایسه کانسار سرخه دیزج با انواع مختلف کانه زایی آهن در دنیا نشان داده است که این کانسار، بیشترین شباهت را با کانسارهای اکسید آهن آپاتیت دار نوع کایرونا (Iron Oxide- Apatite (IOA)) دارد.
    کلیدواژگان: کانسار اکسید آهن آپاتیت دار، نوع کایرونا، کانی شناسی، دگرسانی، سرخه دیزج، زنجان
  • بیژن اعتمادی، زهرا ذاکر عباسی صفحه 687
    سازندهای رازک و میشان (میوسن پیشین تا میوسن میانی) در مناطق پل کوار و زنجیران در جنوب و جنوب غرب فارس و در کمربند چین خورده ی زاگرس بررسی شدند. کانی های اصلی عبارتند از ایلیت- موسکویت، کلریت، کلسیت، کوارتز و کانی های فرعی آلبیت و پالی گورسکیت. از نظر ژئوشیمی مقادیر MgO و CaO بالاتر و مقادیر SiO2، Al2O3، Fe2O3، Na2O وK2O کمتر از نمونه های استاندارد NASC، PAAS وUC را نشان می دهد. الگوی REE بهنجار شده با کندریت و شیل های آرکئن آمریکای شمالی غنی شدگی LREE نسبت به HREE بدون بیهنجاری Eu دارند. نسبت La/Sc، Ba/Sc، Ba/Co بالا و نسبت Th/Sc، Th/Cr، La/Cr پائین نشان دهنده خاستگاه دوگانه ی این رسوب ها از سنگ های مافیک و فلسیک است. سنگ مادر این دو سازند براساس نمودار TiO2/Al2O3 گرانیت/ ریولیت- بازالت است. پائین بودن مقادیر شاخص دگرسانی و شاخص هوازدگی و نیز بالا بودن میزان Sr نشان دهنده ی هوازدگی کم تا متوسط سنگ خاستگاه است. پائین بودن CEC نمونه های دو سازند؛ وجود ایلیت، کلریت، پالی گورسکیت و عدم حضور یا مقدار بسیار پائین ورمیکولیت و مونت موریلونیت را توجیه می کند. حدود آتربرگ نمونه های سازند رازک و میشان کم تا متوسط است (بین10- 16). ترکیب شیمیایی، کانی شناسی و پاره ای از آزمایش های سرامیکی نشان دهنده ی استفاده کاربردی رسوب های این دو سازند در ساخت آجر، کاشی سرامیکی و سفالینه هاست.
    کلیدواژگان: کانی های رسی، سازندهای رازک و میشان، تجزیه ی پراش پرتوایکس، فلوئورسانی پرتو ایکس، ظرفیت تبادل کاتیونی، حدود آتربرگ
  • حبیب الله قاسمی، خدیجه جمشیدی صفحه 699
    در برخی از نواحی زون البرز، در قاعده ی سازند شمشک، یک سری گدازه ی بازالتی گزارش شده است. بررسی دقیق برونزدهای زمین-شناسی این سنگ ها در نواحی مختلف البرز شرقی نشان می دهد که رخداد این سنگ ها در اغلب مناطق اطراف شاهرود (قشلاق در خوش ییلاق) و دامغان (طزره، تالو و کلاته رودبار) از نوع نفوذی و به شکل سیل، دایک و استوک های کوچک و در برخی مناطق دامغان (چشمه علی و تویه دروار) و سمنان (شهمیرزاد) به صورت روانه بازالتی است. حضور آپاتیت، اسفن های اولیه و ثانویه و فلوگوپیت در نمونه های این مناطق، بیانگر بالا بودن میزان P و Ti و سرشت قلیایی ماگمای سازنده ی این سنگ هاست. نمودارهای تعیین سری ماگمایی و تکتونوماگمایی نیز، سرشت قلیایی و جایگاه درون ورقه ی قاره ای این سنگ های بازی را تایید می کنند. نمودارهای چند عنصری بهنجار شده به کندریت و گوشته ی اولیه، غنی شدگی از LREE و عناصر شدیدا ناسازگار و تهی شدگی از HREE را نشان می دهند. روند موازی طرح های تغییرات عناصر نادر خاکی نمونه ها، بیهنجاری مثبت سرب همراه با طرح های موجود در نمودارهای تغییرات عناصر ناسازگار و سازگار نسبت به یکدیگر، بیانگر خاستگاه واحد و نقش تبلور تفریقی همراه با هضم و آلایش پوسته ای، در شکل گیری ماگمای سازنده این سنگ هاست. بررسی های ژئوشیمیایی نشان می دهند که این ماگمای قلیایی، از ذوب بخشی با درجه ی پایین (%15-10) یک گوشته گارنت لرزولیتی غنی شده زیر لیتوسفر قاره ای، در یک محیط کششی درون ورقه ی قاره ای تشکیل شده است. این محیط، از نوع حوضه های کششی پشت کمان اولیه، در حاشیه ی قاره ای غیر فعال البرز در طول تریاس پایانی ژوراسیک آغازین بوده است.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، سنگ شناسی، سنگ های بازی، شمشک، البرز
  • امیرعلی طباخ شعبانی صفحه 715
    محتوای کاتیون های آهن سه نمونه بیوتیت از گروه میکای هشت وجهی سه گانه ی واقعی به روش های ریزپردازنده ی الکترونی، طیف-نمایی موسبائر و شیمی تر تعیین شد. همزمان با آنالیز نمونه های میکا به روش شیمی تر، نمونه های استاندارد و مرجع بین المللی آنالیز شدند تا درستی روش ارزیابی شود. در این بررسی نسبت های Fe3+/Fe2+ تعیین شده با طیف نمایی موسبائر نمونه های میکا که از دقت بالاتری برخوردارند همراه با آنالیز آهن کل از طریق ریزپردازنده ی الکترونی با نتایج شیمی تر کاتیون های آهن مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. مقایسه ی نتایج نشان می دهد در روش شیمی تر، نمونه های میکای پودر شده در مرحله ی هضم اسیدی نسبت به میکاهای دانه ای به سهولت حل می شوند، لذا نتایج آنالیز از درستی و دقت بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: بیوئیت، کاتیون های آهن، طیف نمایی موسبائر، ریزپردازنده ی الکترونی، شیمی تر، صحت و دقت
  • فرامرز طوطی، سیده مهسا کامیاب، محمدعلی برقی، علیرشا بدیعی صفحه 725
    در این کار پژوهشی تغییر فاز کلینوپتیلولیت،16(Na، K)6[Al6Si30O72].20H2O، به زئولیت های باریم دار، تحت تاثیر شاره های حاوی کاتیون باریم با نسبت های متفاوت، در محیطی کاملا قلیایی و دمای بالا بررسی شده است. نمونه ی مورد بررسی از منطقه ی افتر واقع در غرب سمنان جمع آوری و بدون خالص سازی به صورت پودر درآورده شد. کلینوپتیلولیت تحت تاثیر شاره های قلیایی، با نسبت های متفاوت کاتیون باریم، به زئولیت های باریم دار ادینگتونیت، BaAl2Si3O10.4H2O، و هارموتوم، BaAl2Si6O16.6H2O، تغییر فاز یافت. در این فرایند شرایط گرمابی مورد نیاز با استفاده اتوکلاوهای گرمابی برقرار شد، و فراورده های تغییر فاز یافته با نمودارهای XRD و نیز تصاویر SEMمورد بررسی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کلینوپتیلولیت، تغییر فاز، شرایط گرمابی، ادینگتونیت، هارموتوم
  • خاطره خاکی، محمد هاشم امامی، سید سعید محمدی، علیخان نصر اصفهانی صفحه 735
    سنگ های آذرین ترشیری در جنوب غربی بیرجند درون نهشته های فلیشی کرتاسه برونزد دارند. این توده ها بر اساس بررسی های سنگ نگاری و نتایج تجزیه ی شیمیایی عبارتند از میکروکوارتزمونزودیوریت، تراکی آندزیت، آندزیت و داسیت. بافت غالب آن ها پورفیری با زمینه ریزدانه است. فنوکریست های آن از پلاژیوکلاز، هورنبلند و بیوتیت تشکیل شده اند. پلاژیوکلازها دارای منطقه بندی-اند. پیروکسن، کوارتز و کانی های کدر نیز در زمینه مشاهده می شود. در اغلب نمونه ها، هورنبلند دارای حاشیه سوخته است. سرشت ماگمایی این سنگ ها از نوع آهکی-قلیایی به حاشیه فعال قاره ای وابسته اند. این سنگ ها از عناصر نادر خاکی سبک و عناصر لیتوفیل بزرگ یون غنی شدگی و از عناصر نادر خاکی سنگین تهی شدگی نشان می دهند. بی هنجاری منفی نیوبیوم و غنی شدگی از عناصر لیتوفیل بزرگ یون دلیلی بر خاستگاه ماگمای به وجود آورنده ی این سنگ ها از ذوب بخشی با درجه ی پائین یک گوشته ی غنی شده در بالای یک زون فرورانش یا ورقه اقیانوسی فرورونده است که طی صعود دستخوش آلایش پوسته ای شده است.
    کلیدواژگان: بیرجند، ترشیری، آلایش پوسته ای، ژئوشیمی، آهکی، قلیایی
  • هوشنگ پورکاسب، کاظم دمیری، علیرضا زراسوندی، عباس چرچی صفحه 749
    افق های فسفات کوه سفید و بناری در زون ساده چین خورده ی زاگرس، در سازند پابده قرار گرفته اند. در این راستا چندین نمونه برای آزمایش ICP-MS از این دو افق های فسفاتی برداشت شدند. نتایج آزمایش ICP-MS نشان داد که اکسیدهای اصلی به صورت کانسار CaO> SiO2> Al2O3> Fe2O3> P2O5 تشکیل شده اند که میانگین P2O5 موجود در دو افق کوه سفید و بناری اندک بوده و به ترتیب 1/2 و 95/1 درصد است. تمرکز REE در شکل گیری فسفات کوه سفید بالا ولی در مورد فسفات بناری اندک است. الگوی REE نسبت به شیل میانگین یک بیهنجاری منفی در Ce و غنی شدگی در MREE را نشان می دهد. بیهنجاری منفی Ce الگوی مشابه آب دریا را نشان می دهد. غنی شدگی در MREE به همبافتهای آهن دار نسبت داده می شود، به طوری که وقتی همبافت ها در شرایط احیایی قرار گرفتند به درون خلل و فرج وارد شده و باعث غنی شدگی MREE می شوند. بیهنجاری منفی Ce و غنی شدگی MREE نشاندهنده ی این است که عناصر نادر خاکی از آب دریا تامین شده اند.
    کلیدواژگان: فسفات، زمین شیمی، عناصر کمیاب، عناصر نادر خاکی
  • محمدهادی فرپور، مهدی ایران نژاد صفحه 761
    خاک های قدیمی به خصوص در مناطق خشک اطلاعات ارزشمندی از اقلیم گذشته حاکم بر منطقه در اختیار قرار می دهند. این خاک ها در ایران مرکزی معمولا به صورت مدفون یافت می شوند. در بررسی خاک های قدیمی، از مخروط آبرفتی گیودری جنوب شهرستان رفسنجان استفاده شد. رژیم های رطوبتی و گرمایی منطقه به ترتیب اریدیک و مزیک است. بر اساس معیارهای شناسایی خاک های دیرینه، تعداد چهار لایه خاک قدیمی در عمق های 15، 20، 45، و 50 متری از سطح زمین در دره ی حاصل از رودخانه ی گیودری مورد شناسایی قرار گرفتند. در پراش پرتو ایکس نمونه ها کانی های رسی پالیگورسکیت، ایلیت، اسمکتیت، کلریت و کائولینیت مشاهده شدند. در خاک قدیمی شماره 4 کانی رسی پالیگورسکیت دیده نشد که به شرایط مرطوب تر زمان تشکیل این خاک قدیمی و بنابراین عدم تشکیل و یا تغییر شکل این کانی به اسمکتیت نسبت داده می شود. رسانندگی الکتریکی 60 دسی زیمنس بر متر در خاک قدیمی 3 به همراه 5 % گچ و نیز مقادیر زیاد کانی پالیگورسکیت در ریز نگاشت های میکروسکوپ الکترونی روبشی حاکی از وجود اقلیم خشک تر در زمان تشکیل این خاک در مقایسه با خاک های قدیمی دیگر است. نتایج این پژوهش نشانگر تاثیر میزان سنگریزه بر درصد خلل و فرج خاک طی بررسی های ریز ریخت شناختی است.
    کلیدواژگان: خاک های قدیمی، مخروط آبرفتی گیودری، پالیگورسکیت، اقلیم گذشته، رفسنجان
  • حمیدرضا قلی پور دیزجی، زهرا زرگر صفحه 773
    بلورهای مخلوط(KADP) K1-x(NH4)xH2PO4 به روش رشد از محلول در دمای پایین رشد داده شدند. آهنگ رشد رخ های [100] و [101] بلور KADP با مقادیر x برابر با 1/0 و 9/0، طی فرایند رشد با استفاده از یک روش اپتیکی اندازه گیری شدند. در نتیجه مشاهده شد که آهنگ رشد در راستای [101] سریعتر از راستای [100] است. طیف انتقال فوریه فروسرخ (FTIR) بلورهای مخلوط با ترکیبات منتخب، حضور هردو نمک را در بلورهای رشد یافته تائید کرد.
    کلیدواژگان: رشد بلور از محلول، بلور مخلوط KADP، آهنگ رشد، انتقال فوریه فروسرخ(FTIR)، مواد اپتیکی غیر خطی
|
  • Page 565
    Quartz-monzonitic porphyry stock at Kighal is located about 12 km north of Varzeghan, East Azarbaidjan Province, NW Iran. It has intruded older volcanic units during magmatic activities of Pyrenean orogenic phase and produced Cu-Mo mineralization and hydrothermal alteration zones in the region. The stock was intruded by numerous cross-cutting dikes mainly of dioritic to quartz-dioritic compositions. The hydro-fracturing brought about permeable zones within the stock and surrounding rocks facilitating the circulation of hydrothermal fluids that led to the development of potassic, phyllic, argillic, advanced argillic and propylitic alteration zones within the area. The general pattern of REE spider diagrams of different alteration zones show distinct negative trend from LREE toward HREE. In potassic and phyllic zones, REEs display depletion because of high activity of sulfate complexes, low pH and high ratio of water/rock during alteration, but in argillic zone, besides LREE depletion, HREEs display enrichment, which can be referred to their absorption by clay minerals and low activity of sulfate complexes within fluids responsible for argillic alteration. In propylitic zone, HREEs were immobile but LREEs display enrichment relative to nearly fresh sample. In leached zone, depletion of LREEs and MREEs is conspicuously higher than HREEs. Eu/Eu* ratio in nearly fresh and altered samples is <1 but Ce/Ce* ratio is >1. On this basis, relatively negative anomaly of Eu can be produced by fractional differentiation of ca-rich plagioclase from parental magma or their absence within the magma-source materials. The highest value of Eu/Eu* ratio belongs to the leached zone which is likely due to the dominance of oxidizing condition and immobility of this element. In argillic zone, this ratio is similar to nearly fresh sample and in potassic and phyllic zones is higher than fresh sample, probably because of concentration and precipitation of this element by hydrothermal oxides and sulfides.
    Keywords: Varzeghan, Kighal, quartz monzonite porphyry, hydrothermal alteration, rare earth elements
  • Page 579
    Microscopical studies were carried out, in addition to physico-chemical and mineralogical analysis, in order to evaluate the effect of parent material and weathering on soil genesis in forest regions of Lahijan. Two representative soil pedons in mountain landform developed on granite and andesitic basalt located about 8 km southeast of Lahijan were selected and sampling were taken from each horizon by Kubiena boxes or clod. Mineral and their weathering were studied by a polarized microscope under plain and cross light and comparison was made with total elemental analysis by XRF and X-ray analysis (XRD). All evidences showed that there is a close structural relationship between the host mineral and the weathering products. Microscopic observation of soils and weathered rock derived from granite showed evidence of the alteration of feldspars to sericite and chlorite under hydrothermal condition and clay minerals under soil condition. In soils and weathered rock derived from andesitic basalt, alteration of plagioclase (labradorite) and olivine to chlorite and clay minerals as well as pyroxene to amphibole were dominant process. Moreover, higher depth of soil under andesitic basalt with comparison to granite was the morphological evidence of intense weathering effects of humid condition in the study area for different minerals.
    Keywords: Alteration, X-ray diffraction, polarized microscope, hydrothermal
  • Page 591
    The Upper Jurassic (Kimmiridgian-Tithonian) Mozduran Formation in the Kopet-Dagh basin is mainly composed of limestone and dolomite with minor amounts of silisiclastic and evaporaite sediments. The purpose of this study is to identify and differentiate dolomite types in this formation, north of Chenaran. Based on petrographic studies, two types of dolomitization (fabric selective and pervasive) have occurred. More detail studies of the pervasive dolomite led to recognition of three different dolomite types including: fine to medium crystal, coarse crystal and cement. Elemental and stable isotope analysis indicated that the Mozduran dolomites were subjected to a complex diagenetic history. The calculated temperature for dolomitization of DP1, DP2 and DP3 dolomites are 58°C, 64°C and 80°C respectively.
    Keywords: Mozduran Formation, Jurassic, dolomite, elemental, isotope analysis
  • Page 603
    Band-e-Ziarat ophiolitic complex is located approximately about 45 Km south of Kahnuj, Kerman Province. The complex is a horst structure at the western boundary of the Jaz Murian depression, southern Lut block and southeastern Sanandaj-Sirjan zone. It bounded to the east and to the west by two major north-south trending fault zones of Jiroft and Sabzevaran. The complex is mainly composed of low- and high level gabbroic sequences, diabasic dikes with lesser amounts of basaltic lavas and the intrusive sodic plagiogranites. The ultramafic rocks are rare and only, found near the fault zones, without any distinct stratigraphic position. Petrological and geochemical investigations along with K-Ar dating on ophiolitic rocks indicate that these rocks crystallized from Ti-rich tholeiitic melts during fractional crystallization at the Late Cretaceous time in Neotethyan oceanic basin.
    Keywords: petrography, geochemistry, dating, ophiolite, Band-e-Ziarat, Kerman
  • Page 615
    The Precambrian Takab complex consists of various metamorphic rocks including metabasites, metaultramafic rocks, calc-silicates and marbles which are metamorphosed under green schist to granulite facies. The pick metamorphic rocks are retrogressively metamorphosed during crustal exhumation related to pressure and temperature decreasing as well as H2O-rich fluid infiltrations. Retrograde metamorphism of the Ol-bearing marbles caused their transformation from granulite to amphibolite facies. Some mineralogical and textural evidence of retrograde metamorphism in the Takab dolomitic marbles are (a) appearance of low temperature and H2O-bearing phases such as tremolite, clinonochlore, (±) titanite and (±) epidote, (b) formation of tremolite+dolomite assemblages as pseudomorph after olivine and (c) titanite corona around ilmenite. The temperature and pressure of retrograde metamorphism are calculated by using mineral chemistry of the retrograde phases and the equilibria reactions at 650±25◦C and 6.5±0.5kbar, respectively. The estimated temperatures and pressures are consistent with the amphibolites facies. Due to lack of appropriate chemical composition, retrograde tremolite is the stable phase of Takab dolomitic marbles at the amphibolite facies. Retrograde clinochlore is appeared in the dolomitic marbles having Al2O3 impurities at the high temperature amphibolite facies.
    Keywords: dolomitic marbles, retrograde metamorphic evolutions, thermobarometry, Takab, NW Iran
  • Page 627
    The Homond Cu-Au porphyry prospecting area is located southwest of Birjand. Subvolcanic monzonitic to dioritic rocks are highly altered. The main alteration zones are: quartz-sericite-calcite-pyrite, propylitic and carbonate. The content of major, trace and rare earth elements (REE) of the rocks changes due to alteration. The changes are less in some such as TiO2, MnO, P2O5, Nb, Gd, Y, Eu and higher in SiO2, K2O, Na2O, CaO, Al2O3, MgO, TFeO, Ba, Sr, Rb, Zr, Hf and most of REE. The chemical and mineralogical composition of the rock, type and intensity of the alteration control the changes. Quartz-sericite-calcite-pyrite alteration made the following changes in monzonite and diorite. The content of SiO2 and Al2O3 has increased and the amount of K2O, Na2O, TFeO and MgO are decreased. The changes in CaO content are being control by the amount of calcite. REE elements are usually lowered. Rb show different behavior in different intensity. Ba, Sr and Zr are highly depleted. With increasing the intensity of alteration, the content of Hf has depleted in monzonite and enriched in diorite. In propylitic alteration zone, the amount of SiO2, K2O and TFeO are decreased in both monzonite and diorite. The content of Al2O3 and Na2O are decreased and CaO and MgO are increased in monzonite but in diorite are vice versa. REE elements are enriched in monzonite and depleted in diorite. Rb shows different behavior with different intensity of alteration. Ba, Sr and Zr are highly depleted. Hf shows enrichment both in monzonite and diorite. The chemical composition of mozonitic rocks within carbonate zone show depletion in SiO2, K2O, Na2O, MgO, TFeO, Rb, Sr, Ba, Zr and Hf and increase in CaO and Al2O3. REE elements are slightly decreased. Chemical composition of the rocks changes with alteration, therefore classification of the igneous rocks based on their chemical composition, rock series, Al-index (Shand) and REE pattern, can be affected. Finding the source of igneous rocks, based on Rb-Sr in altered rock, can be misleading. Therefore, it is important to select the right rock for studying the petrognesis and radiogenic isotopes in altered areas.
    Keywords: Alteration, changing of elements, rare earth elements, porphyry copper, Homond
  • Page 649
    Dehnow tonalite in west of Mashhad, NE Iran, is one of the oldest pluton in Mashhad Granitoied Complexes. This pluton cut by four systematic fracture sets. Among them, two sets show right lateral strike separation. Set A consists of parallel right lateral strike slip faults with a minor reverse slip component and Set B includes right lateral strike slip faults with a small component of normal slip. Other set is formed between faults in set A. Tonalite is deformed into mylonite in fault cores. Study of microstructures and dynamic recrystallization of quartz grains in these mylonites indicates that the formation of mylonites have taken place under 410-430 (ºC), 42.54 - 59.31(Mpa) differential stress and 21.27-29.65(Mpa) maximum shear stress. The strain rate in this deformation isAWT IMAGE-AWT IMAGE. Field observations and study of microstructures revealed that these fault sets have formed during renewed slip on the earlier formed extensional joints and their asymmetric fringe joints probably during Late Cimmerian orogeny.
    Keywords: Strike-slip fault, Mashhad, strain rate, stress, dynamic recrystallization, quartz
  • Page 665
    Sorkheh Dizaj apatite - iron oxide deposit is located in southeast of Zanjan, within the Tarom subzone of Western Alborz - Azarbaijan structural zone. The oldest units in the area are Eocene trachyte, trachyandesite, olivine basalt and volcanoclastic brecciated tuff and lapilli tuff intruded by a quartz-monzonite, monzonite and granite subvolcanic pluton of Late Eocene - Early Oligocene age. The subvolcanic plutonic rocks show characteristics of I-type granites and the magmatism shows orogenic characteristics related to magmatic arcs. Mineralization in the area occurred in the form of vein that is located in the host subvolcanic pluton. Furthermore, mineralization in the volcanic rocks occurs as veins similar to those in the subvolcanic rock mineralization, but less abundant. Geometry of the ore bodies is of vein type and their textures are stockwork, massive, banded, brecciate and vein-veinlet. Magnetite (low Ti) and apatite are the most important minerals at Sorkheh Dizaj deposit accompanied by minor sulfide minerals such as chalcopyrite, bornite and pyrite. The supergene minerals like chalcocite, malachite, azurite, covellite, hematite and goethite have been formed due to weathering and supergene processes. The main alterations of this deposit are K-feldspar metasomatism, actinolitization, argillic, sericitization, silicification, tourmalinization, and chlorite-epidotic where silicification and argillic alterations are more abundant than other alterations. The most important characteristics of the Sorkheh Dizaj apatite - iron oxide deposit (including tectonic setting, host rock, mineralogy, hydrothermal alteration, structure and texture) indicate magmatic Fe-P-REE-rich fluids source for the mineralization. Comparison of the Sorkheh Dizaj deposit with various types of iron mineralization in the world suggests that the deposit shows the most similarity with the Kiruna type Iron Oxide - Apatite (IOA) deposits.
    Keywords: Apatite - iron oxide deposit_Kiruna type_mineralogy_alteration_Sorkheh Dizaj_Zanjan
  • Page 687
    Razak and Mishan Formations (Early to Middle Mioceneage) in Polkavar and Zanjiran areas located in south and southwest of Fars Province in the Zagros foldbelt. Major minerals are illite/muscovite, chlorite, calcite, quartz and minor minerals are albite, and palygorskite. Analyses of whole rock chemistry show high amounts of CaO, MgO and low SiO2, Al2O3, Fe2O3, K2O, Na2O contents compared to NASC (North American Shale Composits), PAAS (Post Arcean Austeralian Shale), and UC (Upper Crust). The pattern of chondrite/NASC-normalized rare earth elements of samples indicates enrichments of LREE related to HREE with no anomaly of Eu. Samples have high La/Sc, Ba/Sc, Ba/Co ratios and low Th/Sc, Th/Cr, La/Cr ratios, which gives indications of felsic origin with some contribution of basic rocks. The TiO2/Al2O3 plot could be further evidences of granite/rhyolite + basalt original rocks. The low intense of weathering of source rocks was evaluated by low CIA, low CIW and high contents of Sr and Ca. Low CEC of these samples show illite, chlorite, and palygorskite and very low amount or absences of vermiculite and montmorilonite. Atterberg limitations are low to intermediate between 10-16. Final conclusion of these investigation indicate the potential usage of these sediments for brick, tile ceramic and earthenwares.
    Keywords: clay minerals, Razak, Mishan Formations, Atterberg limitations
  • Page 699
    Basaltic lavas have been reported at the base of the Shemshak Formation in some areas of the Alborz zone. However, detail observations of geological outcrops in different areas in eastern Alborz show that these rocks in most aereas around Shahrood (e.g. Gheshlagh in Khosh Yeilagh area) and Damghan (e.g. Tazare, Talo and Kalate Rodbar) are intrusive as sill, dike and small stocks and in few areas of Damghan (e.g. Cheshmeh Ali and Toyedarvar) and Semnan (e.g. Shahmirzad) are basaltic flows. High contents of Ti and P and alkaline nature of parental magma, supported by presence of apatite, primary and secondary sphenes and phlogopite in these rocks. Identification diagrams of magmatic series and tectonic setting discrimination diagrams have been proved an alkaline nature and intracontinental setting for these rocks. Enrichment in LREE and highly incompatible elements and depletion in HREE are obvious in chondrite and primitive mantle normalized spider diagrams. Parallel trends in patterns of REE variations, Pb-positive anomaly associated with patterns of compatible versus incompatible elements variation diagrams, indicating an unique source for these igneous rocks and the main role of fractional crystallization in the evolution of magma, although, minor amounts of assimilation and contamination of magma by crustal rocks occurred too. Geochemical investigations indicate that this alkaline magma has been formed by low degrees partial melting (10-15 %) of an enriched subcontinental lithospheric garnet-lerhzolitic mantle in an extensional intracontinental environment. This environment was an extensional proto-back-arc basin located on the passive continental margin of Alborz during Late Triassic-Early Jurassic time.
    Keywords: Geochemistry, petrology, basic rocks, Shemshak, Alborz
  • Page 715
    Content of iron cations in three biotite specimens of true trioctahedral mica were determined by Mössbauer spectroscopy, electron microprobe and wet-chemistry methods. International certified reference materials were analyzed simultaneously with micas to evaluate the accuracy of the wet-chemistry method. High precision Mössbauer spectroscopic Fe3+/Fe2+ ratios coupled with the electron microprobe iron determinations were compared with the wet-chemical data. Comparisons of data show that in wet-chemistry method powdered micas dissolve more readily during acid attack than the granular micas and thus yield higher precision and accuracy.
    Keywords: biotite, iron cations, Mössbauer spectroscopy, electron microprobe, wet-chemistry, precision, accuracy
  • Page 725
    In the present study, the phase transition of clinoptilolite, 16(Na, K)6[Al6Si30O72]. 20H2O, to barium zeolites, has been investigated in the alkaline hydrothermal conditions, at the presence of the barium bearing solutions, and the high temperature. Firstly, the primary sample collected from Aftar area, west of Semnan. Secondly, powdered and examined without purification. Clinoptilolite, as a natural zeolite, transformed to edingtonite, BaAl2Si3O10.4H2O, and harmotome, BaAl2Si6O16.6H2O, as the barium zeolites, in the influence of alkaline solutions, and the hydrothermal circumstances, arranged by the hydrothermal autoclaves. Finally, the processed products evaluated by the X-Ray graphs and SEM images.
    Keywords: Clinoptilolite, phase transformation, hydrothermal conditions, edingtonite, harmotome
  • Page 735
    In southwest of Birjand, the Tertiary igneous rocks have oxposed in Cretaceous flysch type deposits. These bodies are made of micro quartzmonzodiorite, trachyandesite, andesite and dacite. The main texture in these rocks is porphyry. Their phenocrysts are plagioclase, hornblende and biotite. Plagioclases contain zoning. Pyroxene, quartz and opaque minerals are in groundmass. Often, hornblendes have burned rims. These rocks have calc-alkaline nature and have formed in an active continental margin. These rocks enriched in LREE and LILE and depleted in HREE. However, negative Nb anomalies as well as enrichment in LILE implied in generation of these rocks by a low grade partial melting of an enriched mantle in a subduction zone or subducted oceanic slab that during ascend to higher level of crust, undergone crustal contamination.
    Keywords: Birjand, Tertiary, crustal contamination, geochemistry, calc-alkaline
  • Page 749
    The Kuh-e- Sefid and Banari phosphate horizons in Zagros Simply fold belt occurred in Pabdeh Formation. At this regard several samples collected from two phosphate horizons, for ICP-MS analyses. The result of ICP-MS analyses show that major oxides in two horizons are CaO> SiO2> Al2O3> Fe2O3> P2O5 respectively that the values of P2O5 in the Banari and Kuh-e- Sefid horizons is low and about 1.95 and 2.1% respectively. The REE concentration in the Kuh-e- Sefid phosphate horizons is high but in the Bnari Phosphate horizon is low. Shale normalizes- REE patterns show negative Ce anomaly and MREE enrichment. Negative Ce anomaly is very similar to marine seawater pattern. MREEs enrichments relative to Fe complexes, when this complex located in the redox conditions, are entered into the micro-environments; therefore they cause the enrichment of MREE elements. The Ce negative anomaly and MREE enrichment suggested that rare earth elements derived from seawater.
    Keywords: Phosphate, geochemistry, trace elements, rare earth elements
  • Page 761
    Paleosols provide invaluable paleoclimatic data especially in arid regions. Buried paleosols are found in central Iran. Givdary alluvial fan, south of Rafsanjan, was selected for paleosols study. Soil moisture and temperature regimes of the area are aridic and mesic, respectively. Based on paleosol's identification criteria, four paleosol layers at the depths of 15, 20, 45, and 50 m from the surface were identified in the Canyon of Givdary River. Palygorskite, illite, smectite, chlorite, and kaolinite clay minerals identified using XRD analyses. Palygorskite was not found in paleosol 4 which is attributed to higher moisture at the time of soil formation that prevented palygorskite formation, or caused transformation of palygorskite to smectite. Electrical conductivity content of 60 dS/m in paleosol 3, together with 5% gypsum content and high amount of palygorskite found during SEM observations showed that the climate at the formation time of this soil was more arid than other studied paleosols. Micromorphological observations demonstrated the role of gravel content on pore spaces percentage.
    Keywords: paleosols, Givdary alluvial fan, palygorskite, paleoclimate, Rafsanjan
  • Page 773
    K1-x(NH4)xH2PO4 mixed crystals were grown by the low temperature solution growth method. [100] and [101] faces growth rates were investigated using an in-situ optical method. It was found that the growth rate of K1-x(NH4)xH2PO4 with x=o.1 and 0.9 along [101] is faster than that along [100]. FTIR spectra of the mixed crystals with selected composition values confirmed the presence of both salts in the grown crystals.
    Keywords: Crystal growth from solution, mixed crystal, growth rate, FTIR