فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 53 (پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 53 (پاییز 1390)

  • گروه اجتماعی
  • 292 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشاد محسن زاده*، علی محمد نظری، مختار عارفی صفحه 7
    افزایش فروپاشی ازدواجها یکی از چالش های اساسی زندگی خانواده در عصر کنونی است.در کشور ما نیز آمار طلاق یک روند صعودی را در طی سالیان اخیر تجربه کرده است. با توجه به پیامدهای ناگواری که فروپاشی ازدواج برای افراد مطلقه و فرزندان آنها در پی دارد، هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه کیفی عوامل موثر بر نارضایتی زناشویی و طلاق بوده است. بدین منظور 28 زوج متقاضی طلاق در شهر کرمانشاه به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب و با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساخت دار مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های نظریه داده بنیاد نشان داد که دو دسته از عوامل، نارضایتی زناشوئی را رقم می زنند: عوامل قبل از ازدواج شامل ازدواج با انگیزه نامناسب (فرار از فشارهای اجتماعی مجرد ماندن و فضای ناخوشایند خانه پدری) و ازدواج اجباری؛ و عوامل بعد از ازدواج شامل تعارض با خانواده همسر، حضور اندک شوهر در منزل و تداوم معاشرت های مجردی، تعارض بر سر نگرش های نقش جنسیتی، خشونت زناشوئی، خیانت، بدگمانی و مشکلات مالی. به علاوه، یافته ها حاکی از این بود که تنها چهار عامل اعتیاد، خیانت، خشونت وتعارض شدید با خانواده همسر (مشخصا درگیری فیزیکی) باعث اقدام عملی متقاضیان طلاق برای پایان دادن به رابطه زناشوئی می شود. یافته ها نشان دادند که برخی از عوامل نارضایتی زناشوئی و طلاق در بافت فرهنگی- اجتماعی نمونه مورد مطالعه با آنچه که در بافت فرهنگ های غربی مطرح می باشد، متفاوتند و مستلزم تلاش ها و اقدامات متفاوت نظری و درمانی (مداخله ای) از جانب متخصصان حوزه خانواده هستند.
    کلیدواژگان: طلاق، نارضایتی زناشویی، تعارضات زناشویی، خانواده، بافت فرهنگی اجتماعی، ازدواج
  • علی محمد قدسی*، اسماعیل بلالی، سعید عیسی زاده صفحه 43
    در این مقاله، براساس رویکردهای نظری، برخی از بازدارنده ها و تسهیل کننده های اقتصادی اجتماعی موثر بر کاهش یا افزایش احتمال وقوع طلاق مطالعه شده اند. در این نوشتار به نقش برخی عوامل زمینه ای همچون شهرنشینی، سن زوجین در هنگام ازدواج و زمینه ی قومی به عنوان عوامل اجتماعی اشاره شده است. از میان عوامل اقتصادی موثر بر طلاق نیز به نقش حمایت اقتصادی والدین، استقلال مالی زن و به تاثیر اشتغال از منظر دیدگاه اقتصادی بکر و از میان عوامل اجتماعی به نقش الگوگیری از دیگران و در بحث بازدارنده های طلاق به تعلقات دینی، تعلقات خانوادگی (تعداد فرزندان) و الزام به نقش های سنتی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: طلاق، استقلال مالی، عرفی شدن، دینداری، تعلقات خانوادگی، یادگیری اجتماعی، دیدگاه بکر
  • کرم حبیب پور کتابی*، حسین نازک تبار صفحه 87
    طلاق، به عنوان مساله اجتماعی، ازجمله گسیختگی های خانواده است که از ساخت اجتماعی و عاملیت زوجین متاثر می شود. مقاله حاضر با تلفیق نظریه های سطح کلان (بحران ارزش ها) و خرد (مبادله اجتماعی، همسان همسری و نیاز - انتظار)، به تحلیل علل طلاق در استان مازندران پرداخته است. روش تحقیق، کمی به صورت تحلیل محتوا بود که با استفاده از ابزار پرسش نامه معکوس انجام شد. جامعه آماری شامل 12101 پرونده طلاق در دادگستری استان مازندران بود که از میان آن ها، تعداد 980 پرونده با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. نتایج نشان داد که نرخ طلاق در استان مازندران، بازتاب به ترتیب چهار عامل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و شخصیتی است که با هم دیگر توانسته اند 4/11 درصد از واریانس طلاق در استان را تبیین کنند. نتایج پژوهش دلالت بر آن دارد که گذار جامعه از نظم سنتی به مدرن به همراه تجربه زیستی تقریبا متمایز با گذشته، عوامل ساختی و عاملیتی احتمال طلاق را افزایش خواهد داد.
    کلیدواژگان: طلاق، بحران ارزش ها، مبادله اجتماعی، همسان همسری، نیاز، انتظار، خانواده
  • عبدالحسین کلانتری*، پیام روشن فکر، جلوه جواهری صفحه 129
    افزایش نرخ طلاق، طی دهه های اخیر در ایران نگرانی های مختلفی را نزد مسئولین و محققان درپی داشته است. این مقاله مرور دستاوردهای پژوهش هایی است که طی سه دهه اخیر به علل طلاق در ایران پرداخته اند. با مرور تحقیقات درجستجوی اولیه 140 سند (شامل مقالات و پایان نامه ها) و در سه مرحله غربالگری، 28 مورد انتخاب و بررسی شده است. یافته ها نشان می دهد که در سطح پروبلماتیک «چرایی طلاق»، حدود 55 درصد سوالات، جنبه اجتماعی جمعیت شناختی داشتند؛ 24 درصد جنبه روانشناختی و تنها حدود 21 درصد به عوامل اقتصادی می پرداختند. «سن ازدواج و اختلاف سن زوجین»، «عوامل اقتصادی»، «وضعیت تحصیلات»، و «تعداد فرزند»، بیشترین متغیرهای مستقلی بودند که به عنوان عوامل موثر بر طلاق مورد بررسی قرار گرفته اند. در نتیجه علل بازشناسی شده در این پژوهش ها به لزوم توجه به موضوع کنترل آسیب های اجتماعی به ویژه مواد مخدر، توجه به سطح رفاه اجتماعی و اهمیت مدیریت تغییرات اجتماعی اشاره دارد. همچنین برای عمق بخشی به درک موضوع، باید در جهت دهی و حمایت از تحقیقات مربوط به طلاق گام های جدی تری برداشت. به لحاظ فنی پژوهش ها نیازمند جهت گیری های بین رشته ای و تنوع بخشی به روش ها و مدل ها خصوصا تعادل بخشی به غلبه مدل های فرضیه آزمای پوزیتیویستی هستند.
    کلیدواژگان: طلاق، پروبلماتیک، عوامل اقتصادی، آسیب های اجتماعی، مرور تحقیقات
  • حسین بستان (نجفی)* صفحه 163
    این مقاله با هدف زمینه سازی جهت توسعه ی علوم انسانی اسلامی به طور عام و تاسیس پارادایم یا الگویی برای جامعه شناسی اسلامی خانواده و جنسیت به طور خاص، به بررسی مهم ترین مبانی پارادایمی یا پیش فرض های معرفت شناختی، هستی شناختی، ارزش شناختی و روش شناختی یک جامعه شناسی اسلامی با تاکید بر حوزه ی مطالعات خانواده و جنسیت می پردازد. پذیرش دین به عنوان یکی از منابع معرفتی در علم، توجه به تبیین های غایت شناختی الهی، تاکید بر عقلانیت نظری و عملی، فطرت و تفاوت های طبیعی زن و مرد به عنوان مبانی انسان شناختی، درج سنت های اجتماعی و تاریخی به مفهوم قرآنی آن در ذیل عنوان قانون مندی اجتماعی، در نظر گرفتن خدا و موجودات ماورائی در تحلیل های اجتماعی و رد نسبیت گرایی ارزشی، ویژگی هایی هستند که این پارادایم پیشنهادی را از دیگر پارادایم های موجود در علوم اجتماعی متمایز می کنند، ضمن آنکه از نظر پذیرش مدل های رایج تبیین، تاکید بر هویت مستقل فرد و جامعه و دفاع از جانبداری ارزشی در علم، میان این پارادایم و پارادایم های موجود یا دست کم برخی از آنها مشابهت وجود دارد.
    کلیدواژگان: پارادایم سازی، جامعه شناسی اسلامی، جامعه شناسی خانواده و جنسیت
  • مونس سیاح*، اکرم حسینی مجرد صفحه 211
    خانواده، کانون اصلی در جامعه و نقش مادری محور پایداری و پویایی آن است. با ورود به عصر مدرن، تغییرات اجتماعی و تحولات ساختاری در جوامع غربی، اساس خانواده و موقعیت مادری را دچار معضلاتی جدی کرده و آن را به مرز بحران رسانده است. مکاتب فکری مادی به همراه جنبش فمینیسم، با ایجاد زمینه های فکری و تغییر در باورها و ارائه تعاریفی دیگر از زن و نقش آفرینی های او و واسپاری کارکردهای بی مانند مادری و خانواده به موسسات اجتماعی، بیشترین نقش را در ایجاد این بحران داشته اند. جامعه ایرانی نیز با تغییرات فرهنگی و اجتماعی خود در دهه های اخیر از جمله افزایش سن ازدواج، افزایش طلاق، کنترل جمعیت، افزایش مهدکودک ها و نهادهای جایگزین نقش والدین، در حال پیمودن مسیر تجربه شده غرب است.
    مقاله حاضر با مروری بر تغییرات خانواده و مادری در غرب، عوامل اصلی این تغییرات را مورد واکاوی قرار داده و با بررسی تاثیرات فرهنگ غربی بر خانواده ایرانی، پیشنهادات و راهبردهایی در جهت مدیریت بحران مادری در جهان و پیشگیری از بروز این معضل در ایران اسلامی ارائه می کند و تنها راه موفقیت در این زمینه را تکیه بر الگوی اسلامی - ایرانی می-داند.
    کلیدواژگان: مادری، خانواده، بحران مادری، انقلاب جنسی، تعارضات مادری
  • سیده مژگان سخایی صفحه 247
    امروزه در جهان شاهد بحران ها و چالش های گوناگون در عرصه های مختلف هستیم که بحران زنان یکی از بارزترین این بحران هاست. از منظر دقیق انسان شناسانه بحران های انسانی در بیرون، در واقع در درون انسان شکل گرفته است، از این رو بحران زدایی نیز باید از درون انسان آغاز شود. از نگاه جامعه-شناسانه نیز بحران زنان در غرب ناشی از عوامل گوناگونی مانند باورها، آموزش های نادرست خانواده و اجتماع است که حل آن نیازمند توجه به سیاست ها و برنامه های متناسب با نقشه راه مبتنی بر توحید و کرامت انسان می باشد. در این مقاله با به کارگیری روش مروری تحلیلی و استنباطیو با رویکردی نقادانه به بررسی و تحلیل بحران زنان در غرب، ریشه ها و عوامل شکل گیری آن با تکیه بر آموزه های کتاب مقدس و پیامدهای آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بحران، کتاب مقدس، فمنیسم، بحران زدایی، انتقال بحران
|
  • Farshad Mohsenzadeh *, A.Mohammad Nazariy, Mokhtar Arefi Page 7
    One of the basic challenges of family life in the present era is the increase in marital dissolution. In recent years, our country also has experienced an ascending pace of divorce proportion. With regard to the deleterious effects of marriage instability on divorced individuals and their children, the purpose of this study was to investigate the contributing factors to marital dissatisfaction and dissolution. For this purpose, 28 divorce seeking couples who had experienced chronic marital conflicts were selected and interviewed using a semi structures interview format. Data analysis using grounded theory procedures revealed that two major category of factors contribute to marital dissatisfaction. 1) premarital factors including marriage with improper motive(for escaping from social pressures, for escaping from the unpleasant atmosphere of paternal house); and coerced marriages; 2) post- marital factors including Conflict with in-laws, Little presence of husband at home, Gender role conflicts, violence, infidelity, suspicion, and financial problems. Moreover, findings revealed that only four factors lead to applying for divorce; 1) addiction, 2) infidelity, 3) violence, 4) severe conflict with the spouse family (esp. physical struggle). Whole findings indicate that some of the dissatisfaction and divorce factors are context- specific and different from those of western cultures. It requires addressing different theoretical frameworks and interventions by experts of the field, to meet the special needs of couples in this context.
  • Ali Mohammad Ghodsi *, Esmaeel Balali, Saeed Eisazadeh Page 43
    On the basis of theoretical approaches, in this article, we study some effective socio-economic determinants and facilitating s on increasing and decreasing of divorce probability. It has been pointed out to roles of some background factors such as urbanization, couples’ ages at time of marriage, and ethnic background as social factors. Among effective economic factors on divorce we study the roles of parents, economic support, woman economic independence and women employment from a Beckerian perspective. Among social factors we study the roles of social learning, religious and family belongings, and commitment to traditional roles.
  • Karam Habibpour Gatabi*, Hossein Nazoktabar Page 87
    Divorce as a social problem, one of disconnection from family, has been affected by social structure and couple agency. Present paper has analyzed the causes of divorce Mazandaran province by mixed use of macro (value crisis) and micro (social exchange, homogamy amd need-expectation) theories. The used research method was qualitative, and documentary and content analysis that has been done by inverse questionnaire. 12101 divorce documents in courts of Mazandaran province have constituted the statistical population of this research which 980 document have been selected as sample size using formula Cochran. Findings showed that rate of divorce in Mazandaran province is reflected by four cultural, economic, social and personality factors that together could explain %11/4 of divorce variance in province. Results implies that society passage from traditional to modern order along with experiencing approximately distinct life with past, structure and agency factors will increase the probability of divorce.
  • Abdolhossein Kalantari *, Payam Roshanfekr, Jelveh Javah Page 129
    The increase in divorce rate has been a concern of Iranian authorities during the recent decades. This article aims at reviewing researches on causes/determinants of divorce in recent 3 decades in Iran. Initial search leads to 140 scientific documents, including papers and dissertations, which reduces to 28 titles in a process of screening. The findings show 55% of the questions regarding causes were focused on socio-demographic causes, 24% on psychological causes and only 21% on economic causes. “Age at marriage and age difference between spouses”, “economic causes”, “education level” and “number of children” were the most frequent independent variables. The identified causes were focused on social problems and issues, especially drug abuse, social welfare and management of social changes. However, in order to achieve an In-depth understanding of subject, we need to do furthermore studies and also redirect the focus of studies to new areas. Technically, studies should continue an interdisciplinary orientation and use various methods and models to overcome the current dominance of positivistic hypnosis and models.
  • Husseinbostan (Najafi)* Page 163
    This article with the aim of preparing the ground for the development of Islamic Humanities, in general and establishment of a paradigm or model for family and gender Islamic ociology, in particular, has explored the most important paradigm fundamentals or presuppositions of epistemology, axiology and methodology of an Islamic sociology with emphasis on the field of family and gender studies. Acceptance of religion as one of sources of knowledge in science, according to explanations of divine end reflection with emphasis on theoretical and practical rationality, nature and natural differences between man and woman as the basis of anthropology,appending social and historical traditions towards its Qur’ani cconcepts, under social law headings, contemplating on God and supernatural existence in socialanalysis and rejection of value relativism, are special features that differentiate this recommended paradigm from other existing paradigms in sociology. Also, from the view of acceptance of conventional models of specification, with emphasis of an independent identity of an individual and society and defense from the value bias in science, among these paradigms and other existing paradigmsor at least some of them, there are some similarities.
  • Mones Sayyah*, Akram Hoseinimojarad Page 211
    The family is the basic unit of society and the mother’s role is its pivot and dynamism. Structural changes in the Western societies in the modern age has placed the foundations of the family and motherhood to a serious disorder and brought these to the crisis border. The School of Thought of Materialism, especially the Feminist Movement with the development of thought and changes in beliefs, reverse definitions of woman and her role and functions of motherhoodand family to social institutes, has a major role in the development of this crisis. The Iranian society, with recent changes, including increase in the age of marriage, population control, increase of nurseries and institutions replacing the role of parents, is treading the path experienced by theWest. This present article with the aim of society’s pathology, by reviewing the situation of the family and motherhood in the West, studying the effect on the family in Iran, presents recommendations and strategies onthe managers of the motherhood crisis in the world in preventing the outbreak of this difficulty in Islamic Iran. It is believed that the only way to successis reliance on the Islamic- Iranian model.
  • Sayyedeh Mojgan Skhaei Page 247
    By using Analytical and critical review in this research; I try to find the roots of women crisis in the west. Since western women social life based on their religious beliefs; and teachings of the Bible play an important role in their belief, I based my research on the Bible.Today we see the world’s crises and challenges are different. In an accurate analyzing you will notice that the origins of human crisis are in human himself, what happens in the outside world is the manifestation of what is inside him. Various factors are involved in the formation of a crisis. Crisis of women is multiple origins. Various factors such as false beliefs, family and community have formed the women crisis in the West. It is critical that the feminist movement was formed earlier inside of the western women. Personal injury, family, social and global consequences are the result of this crisis. One of the ways that the international hegemonic powers use is to transfer crisis from one society to the other one; in order to use human resources of different communities. And globalization is one of the means of transporting crisis.