فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال دوازدهم شماره 109 (فروردین 1391)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال دوازدهم شماره 109 (فروردین 1391)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رسول اسمعیلی، فریبا حسنی صفحه 5
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش یادگیری مشارکتی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کم توان ذهنی می باشد. بدین منظور 38 دانش آموز کم توان ذهنی پایه پنجم از بین مدارس استثنایی شهر تبریز به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفت. قبل از شروع برنامه مداخله ای به روش یادگیری مشارکتی، آزمون پیشرفت تحصیلی از نوع محقق ساخته برای هر دو گروه به عنوان پیش آزمون اجرا شد. سپس برنامه تهیه شده در 10 جلسه 45 دقیقه ای به گروه آزمایش با استفاده از روش یادگیری مشارکتی و به گروه کنترل با استفاده از روش سنتی تدریس گردید. پس از پایان آموزش ها، آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته مجددا برای هر دو گروه به عنوان پس آزمون اجرا گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری کواریانس مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که یادگیری مشارکتی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کم توان ذهنی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، روش یادگیری مشارکتی، پیشرفت تحصیلی
  • مهرناز کمیجانی صفحه 14
    دلبستگی به ارتباط عمیق و پایداری گفته می شود که بین یک کودک و مراقبش در سال اول زندگی برقرار می شود، این مساله به طور عمیقی تمام جنبه های زندگی فرد از قبیل ذهن، جسم، هیجانات، ارتباطات و ارزش های فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعات مرتبط در این زمینه نشان می دهد که این مقوله نه تنها، دوره کودکی بلکه کل گستره زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع و چالش های پیش رو در این زمینه، این مقاله بر آن است که با مروری بر پژوهش های انجام شده در زمینه دلبستگی کودکان کم توان ذهنی، آسیب های احتمالی را شناسایی کرد و نظر خانواده ها به ویژه مادران کودکان کم توان ذهنی را به این مهم جلب نماید.
    کلیدواژگان: اختلال دلبستگی، کودکان کم توان ذهنی
  • حجت پیرزادی صفحه 20
    نیاز معلمان و مربیان به آشنایی با روش های تدریسی که دارای پشتوانه های نظری و تجربی قوی باشد، ایجاب می کند که چنین روش هایی به آنها معرفی شود. روش آموزش مستقیم یک روش سازمان یافته و معلم محور است که طی چند دهه گذشته مبانی نظری و شواهد تجربی زیادی از آن حمایت کرده اند. در این مقاله به معرفی کلی این روش و کاربردهای آن به خصوص در حوزه ناتوانی های یادگیری پرداخته می شود. در پایان نیز به نظرهای موافق و مخالف کاربرد این روش اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: روش های آموزش، آموزش مستقیم، مهارت های پایه، ناتوانی های یادگیری
  • سمانه مشفقی صفحه 29
    کنار آمدن با فشارهای زندگی و کسب مهارت های فردی و اجتماعی، همواره بخشی از واقعیات زندگی انسان بوده و در ادوار متفاوت در زندگی به اشکال گوناگون تجلی یافته است. تعارضات در دوران کودکی جلوه چندانی ندارد اما با افزایش سن و هنگام مواجهه با دشواری های ویژه سنین نوجوانی و جوانی، کشمکش های درونی و محیطی تظاهر بیشتری پیدا می کنند. بنابراین اگر افراد از سنین کودکی در انجام مهارت های زندگی روزانه فردی و مسئولیت پذیری های اجتماعی تبحر یابند، بدون تردید در مواجهه با موقعیت های فشارزا، عملکرد مناسبی خواهند داشت. بنابراین، آگاهی و شناخت دست اندرکاران آموزشی، والدین و مربیان در رابطه با چگونگی رفتارهای انطباقی کودکان و همچنین بکارگیری روش های متفاوت در رویارویی با مسائل و موقعیت ها، می تواند در برخورد با آنها و شکل گیری رفتارهای انطباقی موثر بوده و جنبه های مختلف زندگی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. در نتیجه ارزیابی و مداخلات زودهنگام تاثیر بسزایی بر رشد رفتارهای انطباقی کودکان از سنین پایین دارد. این آگاهی می تواند کمک بزرگی در جهت برنامه ریزی و طراحی الگوهای آموزشی برای این کودکان در زمینه مهارت های انطباقی و حل مسئله باشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای انطباقی، کم توان ذهنی
  • سمیه نظری، الهام کوتی، حیدر سیاحی صفحه 36
    پژوهش حاضر با هدف ارایه شاخص های تشخیصی اختلال یادگیری در مقیاس ویسک آر، با استفاده از روش مروری منابع مربوط به اختلال یادگیری در ایران و جهان را مورد بررسی قرار داد و 6 شاخص تشخیصی را برای اختلال یادگیری در مقیاس ویسک آر معرفی نمود. نتایج نشان داد که رایج ترین الگوی عملکرد کودکان دارای اختلال یادگیری در مقیاس ویسک آر وشاخص های تشخیصی مورد استفاده در جهت تشخیص اختلال یادگیری عبارتند از:! supportLists]–>1. داشتن هوشبهر طبیعی در مقیاس ویسک آر! supportLists]–>2. وجود تفاوت معنادار بین هوشبهر کلامی و غیرکلامی در مقیاس ویسک آر! supportLists]–>3. وجود تفاوت معنادار بین نمره آزمودنی در خرده مقیاس های کلامی و غیرکلامی، با میانگین نمره ی وی در کل هر مقیاس به طور جداگانه.! supportLists]–>4. وجود تفاوت معنادار بین نمرات آزمودنی در خرده آزمون ها! supportLists]–>5. ضعف عملکرد در نیمرخ اسید(ACID)! supportLists]–>6. ضعف عملکرد در عامل توالی و دانش اکتسابی باناتاین و عامل رهایی از حواسپرتی وکسلر
    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، شاخص های تشخیصی، مقیاس ویسک، آر
  • الهه ولایتی صفحه 46
    کم توانی ذهنی، اصطلاحی است که در خصوص دانش آموزانی به کار می رود که محدودیت های اساسی در عملکرد ذهنی و مهارت های ارتباطی و اجتماعی دارند. این محدودیت ها منجر به این می شود که دانش آموز کم توان ذهنی مطالب درسی را دیر یاد بگیرد. از این رو، مدارس این گونه دانش آموزان با مشکلاتی از قبیل مشکلات یادگیری مواجه هستند. همچنین، این دانش آموزان معمولا با کمبود انگیزه، شناخته شده اند و جلب توجه آنها توسط معلمان به مطالب آموزشی، امری دشوار است. دانش آموزان کم توان ذهنی به نسبت سایر دانش آموزان عادی، برای دریافت خدمات و برنامه های آموزشی پیشرفته از اولویت بیشتری برخوردارند. دانش آموزان کم توان ذهنی، تنها در صورتی یاد می گیرند و به موفقیت نائل می شوند که برای آموزش آنها از روش ها، تجهیزات و فناوری های مناسبی استفاده شده باشد. در این مقاله سعی شده است الزامات آموزشی در بازی های رایانه ای، انواع خاص آن و راهکارهای کاربرد موفقیت آمیز آن برای دانش آموزان کم توان ذهنی تشریح شود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان کم توان ذهنی، یادگیری مبتنی بر بازی، بازی های رایانه ای آموزشی
  • جیم سانچز، الیاس مایکول ترجمه: ذبیح الله اللهی صفحه 55
    این پژوهش درباره ی استفاده از ابزار کمکی جابجایی الکترونیکی1 موجود ارائه شده تا به افراد نابینا برای حرکت در محیط های آشنا و ناآشنا کمک شود. همچنین نقاط قوت و ضعف اساسی ابزار کمکی جابجایی الکترونیکی توصیف شده و راهنمایی هایی برای طراحی و استفاده ی موثر از آنها پیشنهاد گردیده است. همچنین طرح پیشنهادی هم برای توسعه و کاربرد ابزار کمکی جابجایی تهیه شده است. در نتیجه این کار می تواند اولین قدم در جهت شناسایی جنبه های اساسی توسعه ی ابزار کمکی جابجایی برای کمک به تحرک و جهت یابی افراد نابینا باشد.
    کلیدواژگان: تحرک و جهت یابی، توسعه ی نرم افزار کاربر، محور، کاربران نابینا، ابزار کمکی جابجایی الکترونیکی، محیط مجازی
  • کارن اریکسون ترجمه: علی عربانیدانا صفحه 69
    یکی از نشانه های توسعه یافتگی در یک کشور، میزان سوادآموزی شهروندانی است که دارای ناتوانی هستند. فرایندهای شناختی خواندن و نوشتن بدون توجه به توانایی ها یا ناتوانی های افراد، همسو با یکدیگر هستند. انگیزه، توقعات و آگاهی ها، از ملاحظات ویژه ای هستند که در سوادآموزی و برای افراد دارای ناتوانی مطرح می باشند. سوادآموزی همه انواع ارتباطات را در بر می گیرد؛ خواه ارتباطاتی که از طریق خواندن، نوشتن، رسانه های دیداری، صحبت کردن و گوش دادن صورت می گیرد، خواه ارتباطات دیگری که از طریق زبان اشاره برقرار می شود. کودکان برای یادگیری مهارت خواندن باید کلمات را به طور مستقل و بدون استفاده نظام مند از راهبرد های آواشناسی و رمزگشایی تشخیص دهند. بدین منظور از روش های زیر استفاده می شود: کاربرد تصویر در آموزش تشخیص کلمه، جفت کردن کلمات با زبان اشاره، رایانه و چند رسانه ای ها، خواندن کلمات با مداخلات کل خوانی و دسته بندی کلمات. برای آموزش مهارت نوشتن از روش «ترکیب کردن جملات» و یک برنامه پردازشگر گویا استفاده می شود.
    کلیدواژگان: سوادآموزی، ناتوانی های رشدی
  • آناهیتا خضری صفحه 78
    مهارت های اجتماعی رفتارهایی هستند که به افراد برای کنش متقابل با دیگران کمک می کنند. در مدرسه، کنش متقابل ممکن است با هم کلاسی ها، معلمان و سایر کارکنان مدرسه باشد. در مراحل بعدی زندگی، این کنش متقابل با همکاران، سرپرستان، دوستان و افراد دیگر برقرار می شود که شخص ملاقات می کند. در آموزش فراگیر که دانش آموزان با نیازهای ویژه در کلاس های درس عادی در کنار سایر دانش آموزان با استفاده از خدمات معلم مرجع (رابط) به عنوان تسهیل گر مشغول به تحصیل می شوند، از نظر پذیرش در گروه همسالان خود با مشکل رو به رو می شوند. یک برنامه عادی سازی باید شامل تمهیداتی برای افزایش پذیرش اجتماعی نسبت به دانش آموزان دارای نیازهای ویژه باشد تا بتواند موثر واقع شود. در مقاله حاضر ضمن تعریف خصوصیات افراد توانا به لحاظ اجتماعی و مشکلات دانش آموزان با نیازهای ویژه در مهارت های اجتماعی پایه، شیوه های شناسایی دانش آموزان دچار مشکل در برقراری ارتباط و روابط اجتماعی توضیح داده می شود. علاوه بر آن ضرورت، اهداف و نحوه آموزش مهارت های اجتماعی به دانش آموزان با نیازهای ویژه شرح داده می شود.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، آموزش فراگیر، دانش آموزان استثنایی
|
  • Rasool, Esmaili, Dr.Hassani, Fariba Page 5
    The goal of the current research is to study the effect of cooperative learning method on the academic progress of mental Retardation students. For this study, 38 mental Retardation students in the fifth grade from among exceptional schools in the city of Tabriz were randomly selected and were put into two test and control groups. Before the start of the program, an intervention was conducted using the cooperative learning method. The academic progress test made by the researcher was conducted as a pretest for both groups. Then, the prepared program was taught in Ten 45 minute sessions to the test group using the cooperative learning method and the traditional method was used for the controlled group. After the end of teaching the sessions, the academic progress test made up by the researcher was once again administered for both groups as the post test. The data was analyzed using the covariance statistical test. The results show that cooperative learning has been effective in the academic progress of mentally Retardation students.
  • Dr. Komayjani, Mehrnaz Page 14
    Attachment is defined as a deep and stable connection that is created between a child and his/her guardian. This issue affects deeply all aspects of an individual’s life such as intelligence, body, excitements, communications and values. Studies related to this field show that this issue not only affects the childhood period, but also the entire spectrum of an individual’s life. Therefore, taking into consideration the importance of the issue and progressive challenges in this field, the purpose of this article is to review researches conducted in the field of attachment in Mental Retardation children and the probable damages and attract the attention of the families, specially, the mothers of Mental Retarded children.
  • Pirzadi, Hojat Page 20
    Teachers’ need for getting familiar with teaching methods that have a strong theoretical and experimental support requires the introduction of such methods. The direct teaching is an organized and teacher- oriented method which has been supported by many theoretical and experimental methods with in the last few decades. In this article, the general introduction of this method and its applications, especially in the area of learning disabilities will be dealt with. At the end, the opinions of those who are for or against this method will be pointed out.
  • Moshfeghi, Samaneh Page 29
    Coping with pressures of life and gaining independent individual and social skills is, usually, a part of humans’ realities of life and in different cycles of his lifehas been manifested in different forms. Conflicts during childhood are not so visible. However, as the age increases and the individual faces special difficulties pertinent to the adolescence, internal and environmental struggles manifest more. Awareness and the recognition of educational experts, parents and teachers in connection with the state of children’s corresponding behavior and also using different methods in facing the problems and situations can be effective in the formation of corresponding behaviors and affect different aspects of their lives. Therefore, pre-mature assessment and interventions have considerable effect on the children’s corresponding behaviors since young ages. This awareness can be a great help for planning and designing educational patterns for these children in the field of corresponding skills and solving problems.
  • Nazari, Kooti, Elham, Saiahi Page 36
    The current research with the goal of presenting learning disorder diagnostic indexes in WISC-R Index, analyzed learning disorders, using the resources, review method and introduced 6 diagnostic indexes for learning disorders in WISC-R standard. The results indicated that the most common application pattern for children suffering from learning disorder in WISC- R standard and applicable diagnostic indexes for the diagnosis of learning disorder are:1- Having natural Intelligence Quotient in WISC-R standard2- The existence of significant change between verbal and non-verbal IntelligenceQuotient in WISC-R standard3- The existence of significant change between the subject’s score in verbal andnon-verbal standards with the mean of the score in the total of each scaleseparately.4- The existence of significant change between the subject’s scores in sub-tests5- The operation’s weakness in ASID profile6- The operation’s weakness in the series factor and acquired knowledge and thefactor for getting rid of confusion.
  • Elahe Velayati Page 46
    Mental retardation is a term used for those students who have fundamental limitations in the social and communicational skills and mental operation. These limitations result in the mentally retarded students to learn educational materials late. Therefore, these student’s schools face problems such as learning difficulties. Also, these students are, usually, known as having the lack of enough motivation and getting them concentrate on educational materials is very difficult. Compared to normal students, mentally-retarded students have been given more priority as far as services and educational programs are concerned. Mentally retarded students will learned and succeed only if appropriate methods, technology and equipment are used for teaching them. In this article, there has been an attempt to describe educational requirements in computer games, their special types and successful operational strategies for mentally- retarded students.
    Keywords: Mental Retarded Student, Computer\'s Games, Game-Based learning
  • Sanchez, Jaime, Miguel, Elias Page 55
    We present a study about the use of current electronic travel aids to help blind people navigate through familiar and unfamiliar environments. We also discuss the main strengths and weaknesses of electronic travel aids and propose guidelines to design and use them adequately. We provide a proposal to develop and use traveling aids. As a result, this can be a first step towards defining major aspects to develop travel aids oriented to assist mobility and orientation of blind people.
  • Karen Erickson Page 69
    One of the signs of development in a country is the rate of literacy for those citizenswho suffer from disability. The cognition processes of reading and writing without any consideration for the individuals, ability or disability are in the same direction. Motivation, expectations and awareness are some of the special considerations that are discussed in literacy and those individuals having disability. Literacy includes all kinds of communications including those through reading, writing, visual media, speaking listening and also the body language. Children, in order to learn reading skills, should recognize words independently and without orderly usage of phonetics strategy and decoding. For this purpose, the following methods are used: Application of pictures in teaching the recognition of words, pairing words by gesture language, computer and multi media, reading words by the intervention of comprehensive reading and the classification of words.
  • Page 78
    Social skills are a set of behaviors aimed at helping learners to establish positive interactions with others. Teachers, classmates and other school staff interact with others in school. Positive interactions may also occur between coworkers, administrators, friends or visitors in lifetime. In inclusive education the students with special educational needs study in mainstream education classes side by side with other students while using services of resourceful professional teachers as facilitator. Students with special educational needs have difficulty in interaction with peers in mainstream education classes. Inclusive education should include strategies for increasing social acceptance of learners with special educational needs to be more effective. In this essay, we define the characteristics of socially competent people; describe the problems of learners with special educational needs in special social skills and the diagnostic methods of students who have difficulty in interaction with others. Furthermore, we explain the necessity, goals and the methods of teaching social skills to the student with special educational needs.