فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1390)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1390)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس یزدانی* صفحه 7
    آیا باور به خدا مستلزم استدلال هایی در باب الهیات طبیعی است که به طور عقلانی توجیه شده باشند؟ برخی معرفت شناسان «اصلاح شده» بر این باورند که استدلال های الهیات طبیعی می توانند باورهای خداپرستانه را تایید و تحکیم کنند، آنها ادعا می کنند که از آنجا که هیچ یک از استدلال های خداپرستانه سنتی صادق نبوده است، نمی توان باورهای خداپرستانه را تایید یا تحکیم کرد. با وجود این، در این مقاله بحث خواهم کرد به رغم اینکه باور به خدا به درستی امری بنیادین است، این باور – دست کم در برخی شرایط – هنوز نیازمند شواهد و استدلال هایی در باب الهیات طبیعی است. از این رو، وجود الهیات طبیعی در برخی متون گریزناپذیر است. بحث من این است که به رغم برخی مخالفت های ایرادشده، اندیشمندان «اصلاح شده» نوعی از الهیات طبیعی را تصدیق می کنند. همچنین استدلال خواهم کرد که گفتن این امر درست نیست که همه استدلال های خداپرستانه ناقص و بی-استفاده اند؛ همچنان که خواهیم دید، برخی از این استدلال ها می توانند شاهد کافی و بسنده ای برای باورهای خداپرستانه باشند. بنابراین، میان اساس باور به خدا و استدلال های استنتاجی الهیات طبیعی مغایرتی وجود نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: خدا، الهیات طبیعی، معرفت شناسی اصلاح شده، شواهد کافی، پایه ای بودن
  • رضا اکبریان*، محسن امامی نایینی صفحه 21
    به نظر ملاصدرا استکمال هر دو قوه نفس، چه قوه عقل نظری و چه قوه عقل عملی، رسیدن به سعادت است. چنین سخنی اختصاص به ملاصدرا ندارد. سایر فیلسوفان مسلمان هم به پیروی از فیلسوفان یونان به چنین سخنی قائل بوده اند. مسئله مهم که منشا تفاوت میان نظر آنها است، رابطه میان حکمت نظری و حکمت عملی است که در آن نظر مقدم است یا عمل؟ فکر مقدم است یا اراده؟ یا اساسا تقدم و تاخری در کار نیست. از فلاسفه اسلامی کسانی که در این چارچوب به تفکر فلسفی پرداخته و در نتیجه عمل و اراده را امری ثانوی و تبعی تلقی کرده اند، ابونصر فارابی و پس از او شیخ الرئیس ابوعلی سینا است. منظور از طرح چنین مسئله ای این نیست که ادعا کنیم آنها به مسائل عملی یا ارزش افعال انسان توجه نکرده اند، بلکه غرض آن است که بگوییم آنها همانند ارسطو فکر را اصل و بر این اساس اراده را تابع آن می دانسته اند. به رغم مخالفت متکلمان اشعری و به خصوص غزالی و تا حدی فقها و عرفا، چنین راهی تا زمان سهروردی و ابن عربی ادامه یافت. در این زمان است که با نظر فارابی و ابن سینا هم در مسئله فاعلیت حق تعالی و علم خدا به غیر مخالفت شد و هم در مسئله تقدم نظر بر عمل یا تقدم فکر بر اراده طریق دیگری پیموده شد. تا اینکه نوبت به خواجه نصیر و حکما و عرفای شیعی در حوزه شیراز و اصفهان و در راس آنها ملاصدرا رسید. صدرالمتالهین که در ابعاد نظری و عملی نگاهی جامع به هستی و انسان دارد، نه مانند فارابی و ابن سینا خدا را فاعل بالعنایه می دانست تا علم خدا به نظام احسن وجود را برای تحقق آن کافی بداند، و نه مانند سهروردی بود تا معتقد شود که فاعلیت حق تعالی فاعلیت بالرضا است و علم فعلی اش برای تحقق فعل کافی است. از نظر او نه علم، اولی و ذاتی است و نه اراده و فعل، ثانوی و تبعی. بر اساس چنین نگرشی است که ملاصدرا به بحث از رابطه میان حکمت نظری و عملی می پردازد و نظراتی کاملا متفاوت با فیلسوفان قبل از خود در مباحث حکمت عملی و فلسفه سیاسی و همچنین صفات رئیس اول مدینه ارائه می دهد.
    چنین تبیینی از رابطه میان حکمت نظری و عملی در حکمت متعالیه و چنین انتظاری از حکیم متعالیه البته ثمرات و آثار دیگری نیز دارد و آن اینکه باعث می شود که حکمت علاوه بر اینکه در تهذیب نفس و تعالی روح انسان صبغه اجتماعی و سیاسی به خود بگیرد و یادگیری آن انسان را در طریق رسیدن به ساحت دین در زندگی فردی و اجتماعی یاری کند. در اینجاست که حکیم، چهره یک قدیس و یک ولی الهی پیدا می کند و می تواند در پرتو تعالیم دین در مرتبه نازل انبیا و اولیا بزرگ الهی بنشیند. بدین ترتیب است که حکمت متعالیه به عنوان نظریه ای جامع که در آن عقلانیت، معنویت و نظام ارزشی و قانونی مبتنی بر شریعت، تفسیر واحد و هماهنگی پیدا می کند، در مقابل خلا معنوی، دینی و حکمی موجود در مغرب زمین جلوه خاصی می یابد. تبیین نظریه ملاصدرا در این باب، یعنی در باب رابطه نظر و عمل و نشان دادن نتایج فلسفی آن در حوزه تفکر سیاسی وی در مقایسه با وضعیت موجود در عصر حاضر، هدف این مقاله است.
    کلیدواژگان: حکمت عمی، نظر و عمل، فکر و اراده، عقلانیت و معنویت، حق و تکلیف، ادراکات اعتباری
  • علی نقی باقرشاهی* صفحه 47
    از میان متفکران مکتب ودانتا دیدگاه شانکارا از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بیش ترین تفاسیر و مقالات نیز به آراء او اختصاص یافته است. از این رو، بی-مناسبت نیست که او را متنفذترین حکیم هندی مکتب ودانتا خواند. مقاله حاضر نیز می کوشد به آراء متافیزیکی و معرفت-شناختی وی در مکتب ودانتا بپردازد. مکتب ودانتا بیش تر با نام شانکارا عجین است، از این رو او را نماینده اصلی مکتب ودانتا می دانند. با توجه به اینکه او شدیدا به سنت هندو وفادار بوده و آثارش دارای آراء بدیعی است، از این رو توانست بیش از دیگران علاقه متفکران معاصر هندی را به خود جلب کند و منشاء الهامی برای اندیشه های آنها باشد. مکتب ودانتای شانکارا مبتنی بر فلسفه آدویتا (عدم ثنویت) است که طبق آن حقیقت واحد است، هر چند به صورت کثرت جلوه می کند. نظریه عدم ثنویت شانکارا ریشه در مکاتب فلسفی بودایی دارد و آنها نیز متاثر از اوپانیشاد بوده اند. شانکارا آراء خود را درباره متافیزیک و معرفت از طریق تفاسیر خود بر سوتراهای باداریانا مطرح نمود. او هر نوع ثنویتی را رد می کرد و به عدم ثنویت در عرصه متافیزیک، معرفت-شناسی و ارزش شناسی اعتقاد داشت. می توان گفت او هم تحت تاثیر آیین بودا بود و هم آن را مورد انتقاد جدی قرار داد.
    کلیدواژگان: معرفت، حقیقت، آدویتا، شانکارا، اوپانیشادها
  • سیدرحمت الله موسوی مقدم*، امیرعباس علیزمانی صفحه 63
    در این مقاله به بررسی تطبیقی موضوع سلامت معنوی به عنوان یکی از مهم ترین ارکان سلامت که اخیرا در سازمان جهانی بهداشت به مولفه های قبلی سلامت، یعنی جسمی، روانی و اجتماعی اضافه شده است، از دیدگاه دکارت به عنوان موسس فلسفه جدید غرب، و علامه طباطبائی به عنوان نماینده فلسفه و فرهنگ اسلامی، می-پردازیم. نزد دکارت، سلامت معنوی به لحاظ نگرش اومانیستی او، جنبه انتزاعی دارد و صرفا به ساحت آگاهی و بینش عقلانی انسان برمی گردد و مبین تفسیر طبیعی (مادی) از انسان است و به ساحت فرابشری او توجه چندانی ندارد. اما نزد علامه که فیلسوفی الهی است، سلامت معنوی، مبتنی بر ساحت مابعدالطبیعی و معناخواهی انسان است؛ یعنی بر پذیرش اصل حقیقت مطلق (خدا) به عنوان معنای زندگی که ضمن اصلاح بینش و نگرش انسان، به ساحت گرایشی و رفتاری او هم جهت می دهد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، رنه دکارت، علامه طباطبایی
  • سیدنادر محمدزاده* صفحه 85
    در این پژوهش شهود در عرفان طریقه کبرویه با عرفان مذهب ارتدکس به صورت مقایسه ای بررسی می شود. بیش تر عرفای هر دو طریق خدا را در قالب نور مشاهده کرده اند، اما گروهی از آنان خدا را در نماد سیاهی یا نور سیاه تجربه نموده اند. آنان برای تنزیه خدا از هر گونه تشبیهی، حضور درک ناپذیر او را در نماد نور سیاه بیان کرده اند؛ این نوری است که موجب دیدن است، ولی خود از شدت ظهور و کمال قرب دیده نمی شود. در این مقاله به بررسی این موضوع پرداخته می شود که با اینکه هر دو طریقه در مفهوم شهود تشابه بسیار دارند، عرفای ارتدکس شهود خدا را شهود تثلیث و به ویژه شهود مسیح توصیف می کنند، اما عرفای کبرویه به دلیل تنزیه مطلق خدا هرگز از شهود خدا سخن نگفته اند، بلکه شهود خود را محاضر و مظاهر خدا توصیف کرده اند.
    کلیدواژگان: نور، سیاهی، ارتدکس، کبرویه، شهود
  • محمدعلی عباسیان* صفحه 103
    مسائل گتیه موارد یا نمونه هایی هستند که از مواجهه با تحلیل JTB معرفت، به مثابه باور صادق موجه که p، می گریزند. بنا بر نظریه JTB معرفت، S می داند که p، اگر فقط: الف) یک گزاره صادق وجود داشته باشد؛ ب) S باور داشته باشد که p صادق است؛ ج) S در باور به اینکه p، موجه باشد. مسائل گتیه بیان می کنند که این سه شرط (الف تا ج) برای تبیین اینکه معرفت چیست کافی نیستند، چرا که احتمالا موارد نقضی هستند که هرچند مصداق باور صادق موجه اند اما معرفت تلقی نمی شوند. اکثر معرفت شناسان تسلیم نتیجه گیری گتیه شده اند، بنابراین تلاش کرده اند تا نظریه دیگری را برای معرفت ارائه کنند. بسیاری از این معرفت شناسان سعی کرده اند تا شرط چهارمی را به شروط لازم سه گانه پیشین (الف تا ج) بیفزایند، تا تعریفی مقاوم در برابر اشکالات گتیه از معرفت به دست آورند. یکی از این تدابیر شرط چهارم را این گونه تعریف می کند: د) توجیه معرفتی برای صدق یک باور، تکذیب پذیر نیست. و تبیین خط مشی دیگری از آن شرط چنین است: د) توجیه معرفتی برای صدق یک باور، لغوپذیر نیست. به نظر این مقاله هیچ یک از این دو خط مشی نمی نوانند مشکل گتیه را رفع کنند، زیرا هر کدام از دو اندیشه (د) و (د) خود دچار مشکل گتیه هستند.
    کلیدواژگان: مسائل گتیه، نظریه معرفت JTB، توجیه، تکذیب پذیری، لغو پذیری
  • نصرالله امامی*، محمدرضا کمالی بانیانی صفحه 119
    تفکر مارکسیستی درباره فرهنگ، زمینه تحقیق و آموزش بسیاری را در گروه های دانشگاهی ادبیات فراهم کرده و نقش مهمی را در توسعه آثار نظری اخیر ایفا نموده است. فمینیسم، تاریخ گرایی جدید، ماتریالیسم فرهنگی، نظریه پسااستعماری و نظریه کوییر، همگی اندیشه هایی را درباره محصول فرهنگی به دست می دهند که از مارکس نشات گرفته است، و مهم تر آنکه هر یک از این نظرات ارتباط خاصی با مطالعات ادبی دوره رنسانس دارند. به رغم این، اندیشه های اصلی مارکس به ندرت در آثاری درباره شکسپیر به درستی تبیین شده اند، و حتی ادعا شده که آنها ارتباطی با هم ندارند. این مقاله قصد دارد تا تاثیرات مارکسیسم بر آثار وابسته به شکسپیر را تبیین کند و راه-هایی را پیشنهاد دهد که این تاثیرات می-توانند در آن نقشی را در ادبیات متعهد سیاسی، نقد ادبی و تحلیل فرهنگی ایفا کنند.
    کلیدواژگان: مارکس، شکسپیر، نظریه ها
|
  • Abbasyazdani* Page 7
    Does belief in God require the arguments of natural theology to be rationally justified? Some Reformed epistemologists hold that the arguments of natural theology are not necessary for belief in God to be warrant. Moreover, in responding to the question of whether the arguments of natural theology can confirm or strengthen theistic beliefs, they maintain that since none of the traditional theistic arguments is true, they cannot confirm or strengthen theistic beliefs. However, in this paper, I will argue that although belief in God is properly basic, this belief - at least, in some circumstances - is still in need of the evidence and arguments of natural theology. Hence, natural theology still is inescapable in some contexts. I shall argue that in spite of what has been contended, Reformed thinkers endorse a kind of natural theology. I shall also argue that it is not true to say that all theistic arguments are flawed and useless; as we shall see, some arguments could be sufficient evidence for theistic beliefs. Accordingly, there is no conflict between basicality of belief in God and inferential arguments of natural theology.
    Keywords: God, Natural theology, Reformed Epistemology, Sufficient Evidence, Basicality
  • Reza Akbarian*, Mohsen Imani Naeini Page 21
    In this article, Mullā Sadrā’s theories on practical philosophy are compared with those of Aristotle, Al-Fārābī, Ibn Sīnā, and Suhrawardī, revealing Mulla Sadrā’s radical innovations in the matter in respects to their widely revered views. Muslim philosophers such as Al-Farabi and, after him, Ibn Sina, regarded action and will as secondary and subordinate. By introducing this problem, the author is not to claim that they paid no attention to practical issues or to the value of man’s acts; but it is meant to say that, like Aristotle, they deemed thought to be principial and thus the will subordinate to it. Despite opposition of Ash‘ari scholars in general and Ghazali in particular and somehow jurists and mystics, such a view was followed until the time of Suhrawardi and Ibn Arabi. At this time, Al-Farabi and Ibn Sina’s views on the matter were criticized and a new path was taken on the issue of the priority of thought to practice and priority of thought to will. However, Mulla Sadra presented the most innovative view on this issue on the basis of an inclusive view on existence as well as on man in theoretical and practical realms. On this basis, Mulla Sadra rejected both the views of Al-Farabi and Ibn Sina who considered God to be an Agent-byforeknowledge so that he may deem God’s knowledge to be sufficient to realize it, and Suhrawardi’s theory according to which God’s agency was agency-by-agreement, so that His active knowledge may suffice for the realization of action. For him, nor knowledge is primary and essential neither will and action are secondary and subordinate. Basing himself on such a view, Mulla Sadra proceeds to discuss the relation between speculative and practical philosophy and provides ideas that are fully different from those of previous philosophers on the issues of practical philosophy and political philosophy, as well as concerning the qualities of the first ruler of the polis. The aim of this article is to present an account of Mulla Sadra’s ideas concerning the relation between theory and practice, and to demonstrate its philosophical implications in the field of political thinking as compared to the present situation.
    Keywords: practical philosophy, Aristotle's division of knowledge, theory, practice, thought, will, rationality, spirituality, right, obligation, unreal perceptions
  • Ali Naqi Baqershahi* Page 47
    Of all the Vedantic school, that of Shankara has the most importance and allocates the largest amount of literature in the form of commentaries and treaties to itself, so that it would not be inappropriate to call Shankara the most influential Indian philosopher. This article is an attempt to shed some light on knowledge and reality as viewed in Vedantic school of Shankara. Since Shankara is the main exponent of this school, Vedanta philosophy is associated with his name. Owing to his intensely loyalty to tradition and innovative nature of his works, he fascinated and inspired the contemporary Indian thinkers more than other Vedantins. Shankara's Vedanta is based on Advaita (non-dualism) philosophy, according to which ultimate reality is one (unqualified monism), though it appears in many individuals. His non-dualism is traceable to Buddhism, and the latter also is believed to have its origin in the Upanishads. Shankara developed his views about knowledge and reality through his commentaries on the Bdarayana’s Sutras (aphorism). He rejected all types of dualism and proposed a metaphysical, epistemological, and axiological non-dualism. It is said that he was under the influence of Buddhism, yet he was a severe critic of Buddhism as well.
    Keywords: Knowledge, reality, Advaita, Shankara, Upanishads
  • Seyyed Rahmatollah Mousavi Moghaddam*, Amir Abbass Alizamani Page 63
    A comparative discussion on "Spiritual Health", as one of the most imperative health fundamentals has been initiated. This concept has recently been added to the previous health constituents including physical, sychological and social aspects by the World Health Organization. This paper considers views adopted by two philosophers and thinkers, Rene Descartes, known as the father of modern philosophy, culture and humanism and Allameh Tabatabaei, regarded as the representative of Islamic culture and philosophy in recent time. Due to his humanistic perspective, Descartes holds that spiritual health is of an abstract nature and is solely connected with human's conscience and intellectual insight and is also indicative of a naturalistic (materialistic) interpretation of humans, but it is not concerned with human's desires, behavior and superhumanistic realm. But, in Allameh Tabatabaei's opinion, who is a divine philosopher, spiritual health depends on human's super-naturalistic realm and meaning seeking nature, i.e. the acceptance of absolute reality principle (God) as the meaning of life that aside from correcting human's insight and outlook, assigns direction to his behavior and attitude.
    Keywords: Allameh Tabatabaei, Rene Descartes, Spiritual Health
  • Seyyed Nader Mohammadzadeh* Page 85
    In this research, ‘vision’ in Kobrāwīyids and Orthodox Christian mysticism is studied comparatively. Most of the mystics of both ways have experienced God as light, but some of them have experienced God in darkness or black light symbol. They asserted God’s incomprehensible presence in the symbol of black light in order to purify God from any similarity. This is a light that causes the vision, but itself is not seen, because of intensity of shining and nearness. Here, I argue that despite both of the ways have many similarities on concept of the vision, Orthodox mystics describe the vision as vision of Trinity, especially vision of Christ, but Kobrāwīyid sufis do not speak of the vision of God, because they believe in the absolute transcendence of God, and describe their vision as degrees of dignity of God (Mahadher) and His manifestations.
    Keywords: Light, Darkness, Kobrāwīyieh, Orthodox, Vision
  • Mohammad Ali Abbasian* Page 103
    Gettier problems are cases, or examples, which appear to run counter JTB analyses of knowledge as justified true belief. According to JTB theory of knowledge, S knows p, only if: a) The proposition p in true; b) S believes that p; c) S is justified in his belief that p. Gettier problems state that the three conditions (a-c) are not sufficient for explaining what knowledge is. Because there might be some counter examples, which are cases of justified true belief but are not considered as cases of knowledge. Most of the epistemologists have accepted Gettier’s conclusion and tried to find an alternative theory of knowledge. Many of these epistemologists have tried to add a fourth condition to the earlier three conditions (a-c), to get a Gettier-proof definition of knowledge. Accordingto one of these strategies, the added condition is: d) the epistemic justification for truth of his belief is not a refutable one. And according to another strategy, the added condition is: d´) the epistemic justification for truth of his belief is not a defeasible one. However, we will see that both of these proposals encounter to Gettier problem.
    Keywords: Gettier problems, JTB theory of knowledge, justification, refutability, defeasibility
  • Nasrollah Emami*, Mohammadreza Kamali Baniyani Page 119
    Marxist thinking about culture has paved the way for much research and teaching in university departments of Literature and played a crucial role in the development of recent theoretical works. Feminism, New Historicism, cultural materialism, Postcolonial theory, and queer theory all draw upon ideas about cultural production that can be traced to Marx, and significantly each also has a special relation with Renaissance literary studies. Despite this, Marx's main ideas are seldom properly explained in works about Shakespeare and it is even claimed that they have lost their relevance. This paper aims to explicate the influences of Marxism on Shakespearians, and to suggest ways in which it can play a role in the future of politically engaged literary, dramatic criticism and cultural analysis.
    Keywords: Marx, Shakespeare, Literature Theories