فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال یکم شماره 2 (پیاپی 0، زمستان 1390)

نشریه دانش حسابداری مالی
سال یکم شماره 2 (پیاپی 0، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ثقفی*، کاوه نادری کروندان صفحه 9

    نقش محافظه کاری در انعطاف پذیری و تصمیم گیری های مالی شرکت ها از دو دیدگاه قابل بررسی است. دیدگاه اول که منافع قراردادی محافظه کاری را مورد توجه قرار می دهد، گزارشگری مالی محافظه کارانه را سبب انعطاف پذیری مالی بیشتر می داند؛ زیرا محافظه کاری با تسهیل نظارت سرمایه گذاران بر رعایت مفاد قراردادها، تمایل آن ها به سرمایه گذاری را افزایش می دهد. دیدگاه دوم که محافظه کاری را سبب تحریف اطلاعات و ارائه ی کمتر از واقع ارزش دارایی ها در ترازنامه می داند، کاهش انعطاف پذیری مالی شرکت را نتیجه ی گزارشگری مالی محافظه کارانه در نظر می گیرد.
    این تحقیق آزمون دو دیدگاه مخالف است. آزمونی که رابطه ی بین محافظه کاری و انعطاف پذیری مالی و اثر حاصل از آن بر تصمیمات مالی شرکت ها مانند مدیریت وجوه نقد، پس انداز، نحوه ی تامین مالی خارجی و تصمیمات تقسیم سود را نشان می دهد.
    برای پیگیری هدف تحقیق، داده های 150 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1380 تا 1388 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های این تحقیق نشان داد که شرکت های با گزارشگری مالی محافظه کارانه تر، انعطاف پذیری مالی بیشتری در رابطه با تصمیمات مربوط به مدیریت وجوه نقد، پس انداز و توزیع سود دارند، اما در رابطه با تصمیمات مربوط به نحوه ی تامین مالی خارجی انعطاف پذیری مالی کمتری دارند. همچنین شرکت های با گزارشگری مالی محافظه کارانه تر، وجه نقد احتیاطی کمتری نگهداری کرده، سود نقدی بیشتری توزیع می کنند و هنگام تامین مالی خارجی به سمت دریافت وام تمایل بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: محافظه کاری، انعطاف پذیری مالی، مدیریت وجوه نقد، پس انداز، تامین مالی، سیاست های تقسیم سود
  • حمید حقیقت، علی اسدالهی صفحه 29
    پیش بینی، عاملی کلیدی در تصمیم گیری های اقتصادی است. سرمایه گذاران و سهامداران اغلب به دنبال پیش بینی سود ها و جریان‎های نقدی هستند تا بتوانند درباره ی دریافت سودهای آتی و ارزش سهام خود به قضاوت بپردازند. هدف اصلی این تحقیق، بررسی سودمندی برآوردهای حسابداری به دست مدیریت، در پیش بینی سود ها و جریان های نقدی آتی شرکت است. در این تحقیق، اجزای اقلام تعهدی به عنوان نماینده ی برآوردهای حسابداری شناسایی شده است. نمونه ی آماری این تحقیق شامل 109 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1383 تا 1388 بوده است. روش تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. آزمون فرضیه ها بر مبنای رگرسیون چند متغیره و با استفاده از داده های ترکیبی انجام شده است.
    در این تحقیق برای پیش بینی جریان های نقدی آتی از دو شاخص جریان نقدی عملیاتی و جریان نقدی آزاد استفاده شده است. یافته های تحقیق حاضر حاکی از این است که بین اقلام تعهدی و جریان نقد آزاد ارتباط معنی داری وجود دارد، اما بین اقلام تعهدی و جریان نقد عملیاتی رابطه ی معنی داری مشاهده نمی شود. همچنین در این تحقیق برای پیش بینی سود، از دو شاخص سود عملیاتی و سود خالص استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون این فرضیه ها نیز نشان می دهد که بین اقلام تعهدی و سود خالص ارتباط معنی داری وجود دارد، اما اقلام تعهدی پیش بینی کننده ی مناسبی برای سود عملیاتی نیست.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، جریان نقد عملیاتی، جریان نقد آزاد، سود عملیاتی، سود خالص
  • علی رحمانی، کامران پاکیزه، الهام علیمردانی صفحه 46
    بررسی رابطه ی بین ریسک و بازده و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر بازده موضوعی است که همواره مورد توجه محققان حوزه ی مالی بوده است. در سال های اخیر توان تبیین پایین مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای باعث شده است که شناسایی دیگر عوامل موثر بر بازدهی اهمیت یابد. مدل سه عاملی فاما و فرنچ دو عامل دیگر موثر بر بازدهی را شناسایی نموده است، ولی با این وجود بخش توضیح داده نشده ی رابطه ی بازدهی با سه عامل صرف اندازه، صرف بازار و صرف ارزش همچنان محل بررسی بیشتر دارد. در این تحقیق بخش توضیح داده نشده ی این رابطه مورد توجه قرار گرفته و ارتباط بین نوسانات این بخش با اندازه و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار نیز بررسی شده است.
    در نهایت با استفاده از روش داده های تابلویی در نمونه ای شامل 40 شرکت بورس اوراق تهران مشخص گردید که نوسانات توضیح داده نشده با اندازه ی شرکت رابطه ی مثبت و با نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار و بازدهی رابطه ی منفی دارد.
    کلیدواژگان: نوسانات توضیح داده نشده، بازده سهام، اثر اندازه، اثر ارزش
  • سید حسین سجادی، رامین قربانی صفحه 62
    طبق فرضیه ی بازار کارای سرمایه، تعدیلات سنواتی در زمان اعلام نباید حاوی بار اطلاعاتی برای بازار باشد؛ زیرا این اطلاعات از طریق کانال های متعدد خبری به سرعت در بازار منتشر می شود و قیمت سهام منعکس کننده ی این اطلاعات است. اما از آنجا که طبق تحقیقات به دست آمده در ایران، کانال های خبری مالی مطمئنی وجود ندارد و بورس اوراق بهادار تهران در شکل ضعیف بازار کارای سرمایه قرار دارد، انتظار می رود که تعدیلات سنواتی شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران حاوی بار اطلاعاتی باشد. بنابراین، هدف این تحقیق بررسی ارتباط بین ویژگی های خاص شرکت ها و رقم تعدیلات سنواتی است. در این تحقیق از سه متغیر اندازه، بازده سهام و عمر شرکت به عنوان ویژگی های خاص شرکت استفاده شده است. به همین منظور، سه فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین شده و با رگرسیون داده های ترکیبی برای دوره ی زمانی بین سال های 1384 تا 1388 در بورس اوراق بهادار تهران مورد آزمون قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ارتباط مثبت و معناداری بین اندازه ی شرکت ها و رقم تعدیلات سنواتی وجود دارد. همچنین، نتایج نشان داد که ارتباط مثبت و معناداری بین رقم تعدیلات سنواتی و بازده سهام شرکت ها وجود دارد. اما نتایج به دست آمده برای ارتباط بین رقم تعدیلات سنواتی و عمر شرکت معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: تعدیلات سنواتی، اندازه ی شرکت، بازده سهام، عمر شرکت
  • ولی خدادادی، سعید حاجی زاده صفحه 76
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر هزینه های نمایندگی ناشی از فرضیه ی جریان های نقدی آزاد بر حق الزحمه ی حسابرسی مستقل است. در این تحقیق از متغیرهای سطح بدهی شرکت، نسبت فرصت های رشد و میزان سود نقدی پرداختی به عنوان متغیرهای موثر بر هزینه های نمایندگی استفاده گردید. به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی زمانی بین سال های 1385 تا 1388 و به صورت الگوی رگرسیون داده های تلفیقی استفاده شد. نتایج کلی تحقیق، موید وجود ارتباط معنادار بین هزینه های نمایندگی ناشی از جریان های نقدی آزاد شرکت و حق الزحمه ی حسابرسی دارد. نتیجه ی فرضیه های تحقیق نیز نشان داد که بین میزان جریان های نقدی آزاد شرکت و حق الزحمه ی حسابرسی ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، شواهد نشان داد در شرکت هایی که جریان های نقدی آزاد زیادی دارند، بین سطح بدهی و حق الزحمه ی حسابرسی ارتباط مثبت و معنادار و بین نسبت فرصت های رشد آتی و حق الزحمه ی حسابرسی ارتباط منفی و معنادار وجود دارد. افزون بر این رابطه ی بین سود نقدی پرداختی و حق الزحمه ی حسابرسی در شرکت هایی که جریان های نقدی آزاد زیادی دارند، مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: تئوری نمایندگی، حق الزحمه ی حسابرسی مستقل، جریان های نقدی آزاد، فرصت های رشد آتی، سود نقدی
  • سیدعباس هاشمی، شهرام کمالی صفحه 93
    طبق تئوری عدم تقارن اطلاعات، «سهامداران نهادی» می توانند اطلاعات محرمانه ای را که از مدیران شرکت کسب می کنند، به سایر سهامداران منتقل کنند؛ زیرا سهامداران نهادی نه تنها انگیزه، بلکه تخصص و منابع لازم برای نظارت بر شرکت را دارند. یکی از دیدگاه های تعیین محتوای اطلاعاتی سود، ضریب تغییر سود است؛ بدین صورت که تغییر در قیمت سهام، واکنش به تغییرات سود در یک دوره ی مشخص است. بنابراین بازدهی به سود مربوط بوده و ضریب تغییر سود به عنوان معیاری از محتوای اطلاعاتی سود در نظر گرفته می شود. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مالکیت نهادی بر محتوای اطلاعاتی سودهای آتی است. بدین منظور با استفاده از مدل رگرسیون به روش داده های ترکیبی، داده های 80 شرکت طی دوره ی زمانی 1380 الی 1388 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ی این پژوهش با استفاده از مدل «ضریب واکنش سودهای آتی» و با کنترل آثار اندازه، رشد و ریسک سیستماتیک حاکی از این است که بین مالکیت نهادی و محتوای اطلاعاتی سودهای آتی رابطه ی منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاران نهادی، سود هر سهم، بازده سهام، محتوای اطلاعاتی، ضریب واکنش سودهای آتی
  • حسین کاظمی، عاطمه محمدنژاد صفحه 110
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ساختار مالکیت بر عدم تقارن اطلاعاتی و عملکرد مالی است. به بیان دیگر، میزان و نحوه ی تاثیرگذاری سرمایه گذاران نهادی بر عملکرد مالی و عدم تقارن اطلاعاتی مورد بررسی قرار گرفته است تا مشخص شود، آیا هنگامی که انگیزه های ارزیابی و نظارتی این سهامداران قوی تر می شود، این ارتباط تقویت خواهد شد یا خیر؟ برای آزمون فرضیه های تحقیق، نمونه ای مشتمل بر 60 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1384 تا 1388 مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین مالکیت سهامداران نهادی و عدم تقارن اطلاعاتی رابطه ی منفی و معناداری وجود دارد. به طوری که هر چه میزان مالکیت نهادی افزایش یابد، ارائه ی اطلاعات به دست مدیران شرکت به افراد مرتبط در بازار نیز افزایش می یابد. به عبارت دیگر، افزایش مالکیت نهادی باعث کاهش عدم تقارن اطلاعاتی می شود که این امر موجب کارایی بازار از نظر اطلاعات خواهد شد. در این پژوهش، همچنین ارتباط مالکیت سهامداران نهادی با بازده حقوق صاحبان سهام مورد تایید قرار گرفته و رابطه ای مثبت با عملکرد مالی شرکت ها دارد. بدین ترتیب می توان چنین استدلال کرد که افزایش تعداد سهامداران نهادی در ترکیب مالکیت شرکت باعث تسهیم نظارت و کنترل در میان سهامداران می شود که این امر منجر به کاهش تضاد منافع و افزایش سودآوری خواهد شد.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، سرمایه گذاران نهادی، عدم تقارن اطلاعاتی، عملکرد مالی
|
  • Ali Saghafi Page 9

    The role of conservatism in firms’ financial flexibility and their financial decisions is considerable from two aspects. First, with respect to the contractual benefits, greater reporting conservatism cause more financial flexibility. Because by facilitating investors’ monitoring on contracts, conservatism makes them more willing to invest. Second, because conservatism leads to distortion of information and understatement of assets in balance sheet, it may reduce firms’ financial flexibility. This study tests these two opposing views of the relation between conservatism and financial flexibility and its resultant effect on corporate financial decisions such as liquidity management, savings, choice of loan or equity financing and payout policies. This study includes 150 firms in Tehran exchange market from 1380 to 1388. Research findings indicated that firms with greater reporting conservatism exhibit more financial flexibility in their cash management decisions, savings and payout policies, and less financial flexibility in their external financing decisions. Likewise, firms with greater reporting conservatism hold less precautionary cash, and distribute more dividends and are willing to issue loan as compared to equity.

    Keywords: Conservatism, Financial Flexibility, Cash management, Savings, Financing, Payout policies
  • Hamid Haghighat Page 29
    Prediction is a key factor in economic decisions. Investors and shareholders are often looking for profits and cash flows and therefore they are estimating the benefits and value of future cash dividends. The main objective of this study is to evaluate the relationship between accounting estimates and forecasts of future earnings and future cash flows are predicted. The estimates made ​​by management, in predicting future profits and cash flows are useful and effective. This study is descriptive and the method used to evaluate the correlation between the variables is regression. Predicting future cash flows of the entity's cash flow from operations (CFO) and free cash flow (FCF) is used. Results indicate that, unlike the free cash flow, operating cash flow cannot be predicted from the components of accruals. Also, for profit, operating profit of the two indices (OI) and net income (NI) has been used, the results of hypothesis testing indicated that the accounting estimates and accruals components, operational variables are not suitable for predicting the other hand; the results indicate the desirability of these variables for predicting a net profit
    Keywords: Accounting estimates, accruals, net income, operating income, cash flow from operations, free cash flow
  • Ali Rahmani Page 46
    The relationship between risk and return and also identification of factors explaining return, have attracted the attention of scholars in finance.In recent years, the weaknesses of Capital Asset Pricing Model (CAPM), have led finance researchers to look for other effective and efficient factors. The Fama–French three-factor model shows the stocks monthly return depend on market, size, and book value to market value. However, the relation between return and these three factors- size, market, and value premium - has not been enlightened clearly.In this research, it has been attempted to focus on the unexplained section of this relation and also the connection between Idiosyncratic Volatilities (IVOL) and "book value to market value" has been examined.Finally based on panel data analysis on 40 listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE), it has been identified IVOL has direct relation with the size of the companies and adverse relation to "book value to market value".
    Keywords: Idiosyncratic Volatilities (IVOL), Stock Return, Size Effect, Value Effect
  • Ramin Ghorbani Page 62
    This study investigate the relationship between specific characteristics of companies and their prior period adjustments. In this study, three variables such as stock returns, firm size and the specific features of corporate life have been used. Therefore, three hypotheses for this development and the panel data regression for the period time between the years 2005 to 2009 in Tehran Stock Exchange were examined. Findings suggest that positive and significant relationship between stock returns and their prior period adjustments were exist. Also, results show positive and significant correlation between the size of the company and their prior period adjustments. The results for the relationship between prior period adjustments are not significant with age of firms.
    Keywords: Prior Period Adjustments, Stocks Return, Firm Size, Firm Age
  • Saeed Haji Zadeh Page 76
    The aim of this paper is to investigate the impact of agency cost of free cash flow hypothesis on audit fees. In this paper we employ three variables such as level of debt, growth opportunities ratio and cash payment that were used as variables affecting agency costs. For this purpose, data from companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) for the period 2006 to 2009 with pooled data regression were used. The results generally confirm the existence of significant relationship between the agency costs of free cash flows and the company's audit fees. The results of hypothesizes of the study showed that free cash flow of firms and audit fees are positively and significantly related. Also, result showed that the Level of debt used in companies with high free cash flow and audit fees significantly positive and between growth opportunities ratio in companies with high free cash flow and audit fees significantly negative relation were exist. Furthermore, a significant relationship between dividends paid by companies with high free cash flow and audit fees were not established
    Keywords: Agency Theory, Audit Fees, Free Cash Flow Hypothesis, Financial Leverage, Future Growth Opportunities, Cash Dividends
  • Shahram Kamali Page 93
    According to the theory of Information Asymmetry, “Institutional Investors” Could get confidential Information from firm’s managers and present it to investors because they have not only motivation but also expertise and resources in order to supervise the firm. Coefficient of variation is one of the approaches to identifying information content of earning; in this approach, changes in stock prices is a function of changes in earning during a particular period. Therefore, return is related to earning, and coefficient of variation is considered as a measure of information content of earning. The current research aims at investigating the effect of institutional ownership on information content of future earnings. For so doing, one hypothesis is presented and to analyze data, regression model was employed using integrative data. The time period understudy is from 2001 to 2009 and the sample of study includes 80 firms. Using “Future Earnings Response Coefficient”, and having variables such as size, growth and systematic risk controlled, findings indicate that there is a negative relationship between institutional ownership and information content of future earnings.
    Keywords: Institutional Investors, Earning Per Share, Stock Returns, Information Content, Future Earnings Response Coecient Model
  • Atefeh Mohammad Nezhad Page 110
    The purpose of this research, examination influence ownership structure on information asymmetry and financial performance. That is, investigate level and procedure impressments institutional investor on financial performance and information asymmetry until determine whether while become stronger monitoring and evaluating incentives, this relation will be invigorate? For test research hypothesis, sample selection involve 60 listed companies on Tehran Stock Exchange that active during years 2005-2009. Result show that significant and negatively relationship between ownership institutional shareholdings and informational asymmetry. That is, whatever institutional ownership level increased presentation information by firm managers to people connected with market too increased. On the other hand, increase institutional ownership lead to decrease information asymmetry that this matter will be inducement efficiency market regarding to information. At this research, also confirmed relationship institutional shareholding ownership with return on equity and likewise have positively related with financial performance. Thus can argue that whatever number institutional shareholding on ownership combination (structure) more, inducement sharing monitoring and control among shareholding that this matter will be lead to reduction conflicts of interest and increase profitability
    Keywords: Ownership Structure, Institutional Investors, Information Asymmetry, Financial Performance, Efficient, monitoring Hypothesis, Strategic, alignment Hypothesis