فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال پنجم شماره 3 (خرداد 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • کاظم خدادوست*، غلامرضا باطنی، مجید خلیلی، محمدرضا اردلان، محمد علی محجل شجاء صفحه 1
    اخوینی را می توان در زمره ی پزشکان بزرگ و معتبر ایرانی در حدود سده ی چهارم هجری به بعد دانست که آثار و تجربیات پزشکی وی، به عنوان ماخذی مستند و قابل قبول در اکثر ادوار تاریخ طب، مطرح بوده است. متاسفانه، در بین کتب پیشینیان آگاهی دقیقی از زندگی و آثار وی به دست نمی آید و آن چه در این باره می دانیم تنها بر مبنای گفته های خود او و نیز شواهد و قرائنی است که از اثر معروفش «هدایه المتعلمین فی الطب» دریافته ایم. او شاگرد ابوالقاسم مقانعی، از شاگردان محمد بن زکریای رازی، بوده است. محدوده ی زمانی زندگی وی در قرن چهارم هجری و وفات وی در اواسط نیمه ی دوم همین قرن بوده است.
    آثار وی و به ویژه کتاب «هدایه المتعلمین فی الطب» در کنار آثار پزشکی ایران، به عنوان متنی مهم و قابل اعتنا شناخته شده است. این کتاب از چند لحاظ حائز اهمیت فراوان است: نخست از آن جهت که کتاب هدایه المتعلمین، کهن ترین اثر پزشکی به زبان فارسی است که به دست ما رسیده است؛ دوم از جهت نکات بسیار مهم زبان شناختی و ادبی؛ سوم از لحاظ پزشکی و علمی که به این کتاب در حیطه ی طب سنتی اهمیتی دوچندان می بخشد و اهمیت چهارم از لحاظ شناخت بسیاری از اسامی داروها، مفردات و مرکبات طب سنتی و اشخاص مهم و مورد اعتنای تاریخ پزشکی ایران می باشد.
    کلیدواژگان: ابوبکر اخوینی بخاری، هدایه المتعلمین فی الطب، تاریخ پزشکی، طب سنتی
  • سیمین مهدی پور*، افسر فرود، محمدرضا امینی صفحه 9
    پیشرفت های اخیر در کلون سازی، امیدهایی را در درمان بیماری ها و حل برخی مشکلات دیگر مرتبط با سلامتی ایجاد کرده است. اما این تکنولوژی با سوالات اجتماعی، حقوقی، اخلاقی، مذهبی و غیره همراه است که واکنش های مختلفی را در سطح جهانی موجب شده است. تعدادی از کشورها قوانینی را در زمینه ی کلون سازی تصویب کرده اند و برخی، قانون مشخصی ندارند. بسیاری از کشورها و سازمان ها، به دلایل مختلف از جمله نگرانی های اخلاقی مخالفت شدیدی با کلون سازی زایشی، و برخی حتی با کلون سازی تحقیقی، نشان داده اند. تعدادی، به نتایج مثبت کلون سازی پرداخته، و نظر موافق دارند. نظر غالب، طرفداری از کلون سازی سلول ها و بافت ها به دلایل درمانی و مخالفت با کلون سازی زایشی است.
    به طور کلی کلون سازی، یک پیشرفت مهم در ژنتیک و زیست فناوری است که می تواند نجات دهنده و از سویی مخرب باشد. لذا تصمیم گیران باید ازجنبه های مثبت آن برای ارتقای سلامتی انسان بهره برند و با قوانین مناسب، از مشکلات اخلاقی و اجتماعی احتمالی، پیشگیری کنند.
    در این مقاله نظرات گروه های موافق و مخالف در زمینه ی کلون سازی را ارائه کرده، و به طور اجمالی به موضع کشورها و سازمان ها درزمینه ی کلون سازی انسان می پردازیم.
    کلیدواژگان: کلون سازی انسان، کلون سازی تولیدمثل، کلون سازی درمانی، سازمان های بین المللی
  • مونا عودی، رضا عمانی سامانی*، لیلا علیزاده صفحه 21
    مواقعی یک زوج نابارور برای درمان خود راهی جز استفاده از گامت اهدایی ندارند. اشتراک گذاشتن یا تسهیم تخمک روشی است که در آن بیمار نابارور، تحت درمان و تحریک تخمک گذاری، نیمی از تخمک های خود را در ازای گرفتن تخفیف در هزینه ی درمان به بیمار نابارور دیگری که دچار اختلال تخمک گذاری است اهدا می کند.
    ایران تنها کشور اسلامی است که در آن نه تنها برنامه ی اهدای تخمک رایج است، بلکه برای اهدای تخمک هزینه نیز پرداخت می شود. هدف از این بررسی، مقایسه ی اشتراک گذاشتن و اهدای تخمک از نظر اخلاقی، حقوقی و فقهی و بررسی مزایا و معایب این روش درمانی در چهارچوب ضوابط اهدا در ایران است.
    در این مقاله، بررسی از نظر اخلاقی درباره ی موضوع اهدا و اشتراک گذاری تخمک انجام شده است و مسائل فقهی نیز از متون اسلامی و فتاوی فقها جمع آوری شده است. مسائل اجتماعی و حقوقی با مشورت و همکاری متخصصان و حقوقدانان ارزیابی شده و مقالات، دستورالعمل ها و مطالب موجود در این زمینه مورد بررسی قرارگرفته است.
    در ایران اهدای تخمک مورد قبول مراجع شیعه است. از آن جایی که اشتراک تخمک نیز شباهت کاملی با روند اشتراک گذاری دارد این روش نیز پذیرفته شده است. اشتراک تخمک نسبت به اهدا، از نظر اسلامی (نگاه و لمس)، از نظر اجتماعی (جلوگیری از اهدا تکراری)، مسائل مربوط به هزینه و تبادل پول، عوارض درمان و مشکلات مربوط به تبلیغات و واسطه ها دارای مزیت هایی است هرچند این روش معایبی نیز دارد. مثلا کاهش شانس حاملگی فرد با اهدا نیمی از تخمک هایش، چالش در رابطه با سلامت اهداکننده و هم چنین فشار روانی موفقیت درمان گیرنده در برابر شکست درمان اهداکننده ی تخمک نیز وجود دارد. معایب اشتراک تخمک با انجام مشاوره ی کامل، اعمال ناشناسی و تدوین دستورالعمل حاوی معیارهای دقیق انتخاب به اشتراک گذارنده قابل برطرف شدن است.
    کلیدواژگان: اشتراک تخمک، اهدای تخمک، اهدا گامت، اخلاق پزشکی، تکنولوژی کمک باروری
  • مژگان خادمی، عیسی محمدی*، زهره ونکی صفحه 30
    ارزش گذاری به انسان، پایه ی حرفه ی پرستاری و جوهر مراقبت است. عدم هماهنگی بین برخی ابعاد مراقبت بهداشتی عصر حاضر و دستورالعمل های انسانی باعث شده است اعتلای انسان گرایی در پرستاری به یک چالش عمده تبدیل گردد. صاحب نظران پرستاری با ارائه نظریاتی با محوریت انسان در صدد حل این چالش برآمده اند. ارزیابی درونی این نظریه ها از بعد قابلیت حل این چالش و چگونگی کاربرد آن ها می تواند به ارتقا رویکردهای انسانی کمک نماید. هدف این مقاله، ارزیابی قابلیت کاربرد برخی نظریه های متمرکز بر انسان گرایی در عملکرد پرستاران می باشد. روش مطالعه، مرور انتقادی متون مرتبط با نظریه های انسان گرا بوده است. داده ها با مطالعه ی کتب و جست وجوی برخی پایگاه های اطلاعاتی و با استفاده از سوالات راهنما گردآوری شد. یافته ها نشان داد نظریه های عملکرد پرستاری انسانی، مراقبت بین شخصی و تکوین انسان به طور ویژه تحت تاثیر فلسفه انسان گرایی توسعه یافته اند. در این نظریه ها انسان موجودی آزاد و مستعد است که در رابطه ی متقابل با محیط خود رشد می کند. پرستاری با حضور در کنار دیگران و احترام به پتانسیل افراد جریان می یابد و می تواند در رشد انسان سهیم باشد. تاکید بر تعاملات بین انسان ها، عرصه ی کاربرد این نظریه ها را وسیع ساخته است ولی تامل در برخی ویژگی های این نظریه ها، پرستارانی که می خواهند آن ها را به کار گیرند و محیط های به کارگیری، حاکی از ضرورت تعدیل نظریه های موجود و توسعه ی نظریه های جدید می باشد.
    کلیدواژگان: نظریه ی پرستاری، نظریه ی عملکرد پرستاری انسانی، نظریه ی تکوین انسان، نظریه ی مراقبت انسانی
  • مقاله پژوهشی
  • محمد راسخ*، مژگان خورشیدی، فائزه عامری صفحه 43
    باروری پس از مرگ همگام با رواج و گسترش روش های مصنوعی باروری به میان آمده است. در این روش افراد نسبت به انجماد گامت یا جنین خود برای باروری پس از مرگ اقدام می کنند. این روش موجد پرسش های اخلاقی و حقوقی متعدد است. در این راستا، آن چه اهمیت دارد حفظ کرامت ذاتی انسان و رعایت حقوق و منافع کودک است. بر این مبنا، در اخلاق، موضوع خودآیینی، رضایت و منافع کودک را همراه با آراء موافق و مخالف مطرح کرده و استدلال نموده ایم که هرگونه اقدام نسبت به گامت، پس از فوت، باید با ملاحظه ی خودآیینی متوفی و رضایت صریح یا ضمنی وی به استفاده از گامت پس از فوت محقق گردد. در ادامه ی مباحث، به وجوه حقوقی پرداخته ایم: مالکیت فرد بر گامت، نسب کودک متولد به این روش و ارث این نوع کودکان. به نظر می رسد سلطه ی غیرمالی بر اجزا، بافت ها و سلول های بدن، نسب اعتباری و توارث مشروط از جمله پاسخ های قابل دفاع در این ارتباط باشند. بی گمان، نظام حقوقی نمی تواند بدون توجه به پیشرفت و نوآوری های صورت گرفته در عرصه ی درمان ناباروری و دور از اقتضائات زمانه به این پرسش ها پاسخ گوید. لازمه ی چنین امری اتخاذ رویکردهای نوین، بر مبنای اصول موجه اخلاقی و حقوقی است. افزون بر این، ما را به کاستی ها و نواقص موجود در نظام حقوقی رهنمون خواهد شد.
    کلیدواژگان: باروری پس از مرگ، انجماد گامت و جنین، منافع کودک، نسب، ارث
  • مژگان رهنما، مسعود فلاحی خشکناب*، سادات سید باقر مداح، فضل الله احمدی صفحه 59
    مراقبت معنوی شامل کمک به انجام اعمال مذهبی و فعالیت هایی است که موجب حمایت و راحتی اشخاصی می شوند که شدیدا بیمارند و در جست وجوی معنی و اتصال به ماوراء می باشند. این مراقبت یک بخش ضروری، حیاتی و جنبه ای منحصر به فرد از مراقبت بوده و به سوالاتی اساسی، نظیر معنای زندگی، درد، رنج و مرگ پاسخ می دهد. هدف از این مقاله شناسایی ادراک بیماران مبتلا به سرطان از مراقبت معنوی است.
    مطالعه ی حاضر با رویکرد کیفی با استفاده از تحلیل محتوی به روش مرسوم برای آنالیز داده ها انجام شده است. نمونه گیری به روش آسان و در دسترس با انتخاب 17 بیمار و خانواده هایشان، مراجعه کننده به یکی از بیمارستان های تهران و مرکز خیریه ی بهنام دهش پور انجام شد. روش جمع آوری داده ها مصاحبه ی نیمه ساختار یافته بود. مصاحبه های ضبط شده کلمه به کلمه پیاده گردید. برای کاهش داده ها، نام گذاری داده ها، به دست آوردن کدهای تحلیلی و در نهایت تشخیص موضوعات از روش تحلیل محتوی استفاده شد.
    یافته های حاصل از تحلیل داده ها به دسته بندی های زیر ختم گردید: خصایص و وظایف پرستار با رویکرد معنوی در دو حیطه ی مذهبی و غیرمذهبی، مراقبت با رویکرد معنوی در دو حیطه ی مذهبی و غیرمذهبی (روحی- روانی، ارتباطی، عملکردی) و موانع مراقبت معنوی.
    بر اساس یافته ها تمامی نیازهای معنوی مراقبتی مشارکت کنندگان توسط پرستاران برطرف نمی گردد. به طوری که، خصوصیات و عملکرد پرستاران با انتظارات بیماران و خانواده هایشان از یک پرستار با رویکرد معنوی کاملا تطبیق نداشته و شرایط حاکم بر بخش نیز برای این امر مناسب نیست. در پایان با توجه به نتایج پیشنهاداتی برای بهبود ارائه ی این مراقبت ها مطرح گردید.
    کلیدواژگان: اخلاق، مراقبت معنوی، بیمار سرطانی، تحلیل محتوی
  • ژامک خورگامی، امیرحسین گوگل*، احمدرضا سروش صفحه 75
    در سال های اخیر پدیده ای در سطح بیمارستان های دولتی رایج شده است که بر اساس آن اورژانس ها به صورت غیر قانونی و با متوسل شدن به اموری چون دادن اطلاعات غیر صحیح، بیماران را به سمت دادن رضایت شخصی و مراجعه به مرکز دیگر سوق می دهند. هدف از این مطالعه بررسی عوامل این پدیده از دید دست اندکاران و افراد درگیر در بیمارستان های آموزشی می باشد تا ضمن روشن ساختن ریشه های آن، راه برای مطالعه های بیش تر در این زمینه هموار شود.
    در این مطالعه، نظرات افراد درگیر در اورژانس سه بیمارستان آموزشی شهر تهران به صورت مکتوب و در قالب یک پرسشنامه با سووالات باز جمع آوری شد. در آبان و آذر ماه 1388، 114 نفر از اعضای هیات علمی و دستیاران رشته های حاضر در اورژانس، کارورزان و پرستاران اورژانس مورد پرسش قرار گرفتند. افراد مورد مطالعه در خصوص تعداد رخداد پدیده فوق در اورژانس بیمارستان محل کار، گروهی که بیش تر این اقدام را انجام می دهند و عوامل و ریشه های بروز چنین پدیده ای مورد سوال قرار گرفتند.
    از نظر افراد تحت مطالعه، بیش تر ارجاعات بدون هماهنگی و نپذیرفتن بیمار در اورژانس ها توسط دستیاران سال پایین و کارورزان انجام می شود به طوری که 48 نفر (42/1 درصد) دستیاران سال اول را عامل اصلی دانسته و 29 نفر (25/4درصد) کارورزان را به عنوان بیش ترین فردی که بیماران را نمی پذیرد می دانستند. تعداد موارد پذیرفته نشدن بیمار در اورژانس، به طور متوسط 15/6± 18/1 (بین صفر تا 90) نفر در هفته بیان شد. مهم ترین عوامل مطرح شده به ترتیب عبارتند از: فشار کاری زیاد به نیروی انسانی، کمبود تخت، نبود تجهیزات یا پرسنل تخصصی، نبود نظام بازخورد مالی به افراد، نبود انگیزه ی کافی برای انجام امور، ارجاع نامناسب توسط اورژانس تهران، مدیریت و قوانین نامناسب، نظارت ناکافی و نامناسب از سطوح بالاتر و تقسیم وظایف ناعادلانه در سطوح مختلف.
    عدم پذیرش و ارجاع بدون هماهنگی بیماران، امری شایع در بیمارستان های دانشگاهی در سطح شهر تهران می باشد. مشکل شلوغی و فشار کاری زیاد می باید در اولویت مداخله قرار گیرد. مطالعه های گسترده تر در دو زیرگروه کارورزان و دستیاران سال پایین برای یافتن راهکار های مناسب برای مبارزه با این پدیده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فریب بیماران، اورژانس، رضایت شخصی، ارجاع بیماران
  • دیدگاه
|
  • Kazem Khodadoost*, Gholamreza Bateni, Majid Khalili, Mohammadreza Ardalan, Mohammad Ali Mohjal Shafa Page 1
    Al-Akawayni is considered one of the greatest and most reputable Iranian physicians of the fourth century AH whose medical works and expertise have been reliable and acceptable sources in most periods of the history of medicine. Unfortunately, old books do not reveal much about his life and works, and what we know about him is based on his own statements and evidence and inferences we have made from his famous work “Hidayat al-Mutaallimin fi-al-Tibb" (Learner's guide to medicine). He was a student of Abu Al Qasem Moqaneiy, who, in turn, was a student of Muhammad Zakaria Razi. His works, especially “Hidayat al-Mutaallimin fi-al-Tibb", are considered reliable medical texts along with other great medical textbooks of Iran. This book is important from several viewpoints. First, it is the oldest available medical text in Persian; second, it is rich in linguistic and literary technicalities; third, it is valuable from a medical and scientific point of view, especially traditional medicine; fourth, it is an important source to learn the names of a large number of medications, herbal medicines, and scholars in the history of Iranian medicine.
    Keywords: Abubakr al Akawayni al Bokhari, Hidayat al Mutaallimin fi, al, Tibb, history of medicine, traditional medicin
  • Simin Mehdipour *, Afsar Foroud, Mohammadreza Amini Page 9
    Recent advances in cloning have offered hopes for disease treatment and resolving some other difficulties related to health, but this technology comes with social, legal, ethical, religious and other questions, and has caused different reactions worldwide. While some countries have enacted legislations on cloning, other countries have no clear law. Many countries and organizations, for various reasons including ethical concerns, have taken strong stand against reproductive cloning, and some even against research cloning. Some refer to the positive results of cloning and are in favor. Overall, most are in favor of cell and tissue cloning for therapeutic reasons and against reproductive cloning.In general, cloning is an important development in genetics and biotechnology that can be both lifesaving and destructive. Therefore, decision makers should be aware of its positive aspects for human health and prevent potential social and ethical problems through appropriate legislation.In this paper, we present the opinions of opposers and supporters, and an overview of the position of countries and organizations regarding human cloning.
    Keywords: human cloning, reproductive cloning, therapeutic cloning, international organizations
  • Mona Oudi, Reza Omani Samani *, Leila Alizadeh Page 21
    For some infertile couples, egg donation is the only option. In egg sharing programs, patients share half of their eggs with another couple in exchange for a discount on assisted reproductive technology. In many countries, using this method is legally discussed. Iran is the only Islamic country in which donation programs are practiced, so, we designed this study to compare egg sharing to ordinary egg donation from ethical, legal, and religious aspects. A complete review of ethical issues and debates about egg donation and sharing was done. For religious issues, we consulted clergies, Islamic texts, and current decrees (fatwas). Social issues and legal problems were examined by consulting expert opinion and jurists. Also a complete review of literature was done.Egg donation and egg sharing are both religiously accepted in Iran by the Shiite clergies as they are considered completely similar. Egg sharing has some religious (seeing and touching the female genitalia) and social (preventing repetitive donation) advantages to egg donation; as well as avoiding complications of fertility drugs and procedures, financial and trading issues, advertisement and brokers. However, there are some disadvantages with egg sharing, such as reduced likelihood of conception by donating half of the eggs, challenges related to donor health, and emotional stress of failure for the donor and success for the recipient, which can be prevented by careful case selection, psychology and genetics consultation, and practicing anonymity. As a result, egg sharing is ethically and religiously more acceptable than commercial egg donation.
    Keywords: egg sharing, egg donation, gamete donation, assisted reproductive technology (ART), medical ethics
  • Mojgan Khademi, Easa Mohammadi *, Zohreh Vanaki Page 30
    Valuing human being is the foundation of nursing and the essence of care. Specified aspects of the health care are not compatible with the humanistic agenda. Thus, the challenge is to integrate a humanistic approach into nursing. Nursing scientists have tried to solve this problem by developing human centered theories. Internal evaluation of these theories helps decide about their applicability in solving this problem and enhancing a humanistic approach. The aim of this article is to investigate the applicability of some humanistic theories to nurses’ practice. The method is critical review of related literature. Data have been gathered by consulting books, searching some data bases, and using some guiding questions. Findings revealed that humanistic nursing theories, transpersonal care, and human development are becoming specifically expanded under the influence of humanism philosophy. In these theories, human being is free and prepared to grow in a mutual interaction with the environment. Nursing flows from its presence along side others and respect for people's potentials, and has a share in human growth. Emphasis on human interactions has increased the scope of applicability for these theories, but some characteristics of these theories, users, and different context necessitate modifying these theories and developing new ones.
    Keywords: humanistic nursing, nursing theory, humanistic nursing practice theory, human development, transpersonal care
  • Mohammad Rasekh*, Mojgan Khorshidi, Faezeh Ameri Page 43
    Posthumous reproduction has recently emerged in line with the development of assisted reproduction technology (ART) methods. In this method, individuals take steps to freeze their gametes or embryos for posthumous insemination or reproduction. However, diverse moral and legal questions ensue, and it is important to preserve human dignity and protect the child's rights and interests. In this regard, from an ethical point of view, we discuss supporting and opposing arguments on autonomy, consent, and the child’s interests. We reason that any measure to be taken on the gamete after death has to be based on the autonomy of the deceased and his/her explicit or implicit consent as to the posthumous use of the gamete. On the legal aspects, we discuss proprietary rights over gametes, filiation of the child, and his/her inheritance. In our opinion, non-financial authority over one’s organs, tissues and cells, as well as parenthood and conditional inheritance are plausible answers in these regards. Evidently, the legal system cannot address these issues without taking into account the ART developments and contemporary expediencies. This in turn depends on taking a modern stance relying on justifiable moral and legal principles. Moreover, it will help identify shortcomings of the legal system in this regard.
    Keywords: posthumous reproduction, gamete, embryo cryopreservation, filiation, interests of the child, inheritance
  • Mojgan Rahnama, Masood Fallahi Khoshknab*, Sadat Seyed Bagher Madah, Fazollah Ahmadi Page 59
    Spiritual care includes assistance in performing religious rituals to support those seeking connection to the spiritual world. It forms an essential part of holistic care and helps finding answers to issues concerning life, pain, and death. This study was conducted to understand cancer patient's perception of spiritual care.A qualitative content analysis approach was applied to conduct the study. Semi-structured interviews were undertaken with convenience sampling of 17 cancer patients and their family members in oncology wards of a hospital in Tehran and Behnam Daheshpor Charity Organization. The recorded interviews were transcribed verbatim. For data reduction, data were labeled and coded before content analysis. The following themes were identified: characteristics and duties of nurses with a spiritual approach in religious and non religious domains, care with a spiritual approach in religious and non religious domains (emotional, communicational, functional), barriers to spiritual care.According to our findings, nurses do not satisfy all spiritual needs of the participants, because the characteristics and practices of nurses do not meet the expectations of patients and their family members, and ward environment does not support such care.
    Keywords: ethics, spiritual care, cancer patients, content anaylsis
  • Zhamak Khorgami, Amir Hosein Gougol*, Ahmadreza Soroush Page 75
    In recent years, a new manner has been common practice in emergency departments (EDs) of governmental hospitals in Iran, in which, of course illegally, patients are encouraged to self-discharge or refer to other EDs. This is done by giving incomplete or even false information and deceiving patients. The purpose of this study is to identify the underlying causes from the point of view of ED's personnel to clarify the root of this burden for authorities and pave the way for more studies.This is a cross-sectional descriptive-analytic study, gathering opinions via questionnaire and/or direct interview with open-ended questions. During November and December 2009, hospital managers, hospital heads, faculty members, residents in specialties involved with the ED, interns, ED nurses, and nurse supervisors were interviewed regarding the frequency of such instances in their hospital, the main violators, and its possible causes and determinants.In this study 114 persons from different groups took part. From participants’ point of view, the main violators in EDs are junior residents and interns; 48 (42.1%) participants pointed to junior residents and 29 (25.4%) participants found interns responsible. The estimated number of patients which were refused during a week was stated as 18.1 ± 15.6 (range between 0 to 90). Among participants remarks, the most important factors which lead staff to non-admission were high work load, overcrowding of EDs, lack of facilities, lack of any motivation or incentive for doing tough tasks, inappropriate patient transfer by city emergency system, bad policies and rules, lack of sufficient supervision from deputies, and improper work sharing between different levels.Patient non-admission and diversion through deception is a common practice among EDs of educational hospitals in Tehran. High work load and overcrowding of these centers should be considered a high priority target for interventions. Further studies are highly suggested to find appropriate solutions. In future studies, junior residents and interns should be considered as main target groups.
    Keywords: non, admission, patient deception, emergency, self, discharge