فهرست مطالب

بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید - سال بیست و سوم شماره 2 (شهریور 1391)

نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید
سال بیست و سوم شماره 2 (شهریور 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رحیم صادقیان، صبا فروتن صفحات 139-147
    مدل های تصمیم گیری چندشاخصه که به انتخاب گزینه برتر از بین گزینه های موجود می پردازند، در مسائل مختلف اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی، نظامی و... قابل استفاده اند. با توجه به اینکه طی سال های اخیر مدل های تصمیم گیری چندشاخصه بسیار مورد توجه قرار گرفته است، در اکثر تحقیقات انجام شده، تصمیم گیری ها فقط بر مبنای داده ها و شرایط موجود در یک دوره انجام شده اند، در حالی که اطلاعات شاخص ها به ازای گزینه های مختلف در هر دوره زمانی لزوما ثابت نیستند. از اینرو در این مقاله نحوه استفاده از مدل تصمیم گیری چندشاخصه TOPSIS به صورت چنددوره ای و با کمک معادلات رگرسیونی ارائه گردیده و مدل پیشنهادی به عنوان یک مطالعه موردی در صنعت نساجی پیاده سازی می شود.
    کلیدواژگان: تصمیمگیری چندشاخصه (MADM) چند دورهای2معادلات رگرسیونی3مدل TOPSIS4
  • نفیسه امیری، رضا توکلی مقدم *، یوسف قلی پور کنانی، سیدعلی ترابی صفحات 149-160

    در این مقاله، یک مدل ریاضی چندهدفه جدیدی برای زمان بندی تولید در محیط کارگاه باز ارایه می شود. اهداف مدل پیشنهادی شامل حداقل نمودن حداکثر زمان تکمیل کارها، مجموع زمان دیرکرد و زودکرد کارها و مجموع هزینه راه اندازی کارها است. مساله مورد نظر با توجه به ماهیت پیچیده آن در زمره مسایل NP-hard قرار می گیرد، بنابراین یک الگوریتم فراابتکاری چندهدفه بر مبنای روش جستجوی پراکنده برای حل آن ارایه می شود و مسایل متنوعی با ابعاد مختلف مورد حل قرار می گیرد. در نهایت برای اثبات کارایی روش پیشنهادی، نتایج حاصل از آن با جواب های تولید شده توسط یک روش تکاملی چندهدفه معروف به NSGA-II مقایسه می شوند. نتایج مربوطه نشان دهنده کارایی روش پیشنهادی در تولید جواب های با کیفیت، متنوع و دارای پراکندگی بالا است.

    کلیدواژگان: مسایل زمان بندی کارگاه باز، زمان دیرکرد و زودکرد، حداکثر زمان تکمیل کارها، هزینه راه اندازی، جستجوی پراکنده چند هدفه، NSGA، II
  • علیرضا عیدی، عباس میرخورلی صفحات 161-173
    مساله مکانیابی هاب یکی از موضوعات جدید در حوزه مسائل مکانیابی بشمار می رود. این دسته از مسائل؛ کاربردهای فراوانی در سیستمهای حمل و نقل، در شبکه های پستی و همچنین در شبکه های ارتباطی دارند. در این تحقیق؛ فرموله نمودن مسائل هاب پوششی(یکی از انواع مسائل مکانیابی هاب) در محیط فازی انجام می شود و به منظور لحاظ نمودن عدم قطعیت های موجود در زمانهای انتقال و جابجایی محموله ها، فرمول بندی برنامه ریزی خطی فازی برای آن پیشنهاد می گردد. هدف اصلی مدل ارائه شده، یافتن مکان هاب ها و تخصیص گره های غیر هاب به گره های هاب می باشد بطوریکه زمان سفر بین هر جفت از گره های مبدا – مقصد از محدودیت از پیش تعیین شده (محدودیت پوشش) تجاوز نکند. سپس یک الگوریتم ابتکاری مبتنی بر الگوریتم ژنتیک به عنوان راه حل مدل ارائه شده مورد مطالعه و توسعه قرار خواهد گرفت. از نتایج مهم این مقاله می توان به اثبات موضوع نیاز به افزایش تعداد هاب های تاسیس شده با فرض فازی در نظر گرفتن پارامترهای مساله و نیز توانایی الگوریتم ارائه شده در حل مسائل با اندازه بزرگ و برتری محاسباتی آن از لحاظ زمان انجام محاسبات و کیفیت جوابها اشاره نمود. معتبر بودن و کارایی محاسباتی الگوریتم ارائه شده، برروی مجموعه داده های شناخته شده CAB، AP از طریق آزمایشات شبیه سازی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: مکانیابی هاب، مساله هاب پوششی، برنامه ریزی خطی فازی، الگوریتم ژنتیک، روش های ابتکاری
  • یحیی زارع مهرجردی، محمد صالح اولیا، امیر تنها صفحات 175-186
    در این مقاله به دنبال برآورد اهمیت نسبی الزامات فنی محصول در ماتریس QFD با در نظر گرفتن نیازمندی های مشتریان و محدودیت های پیش روی تولید کنندگان هستیم. با توجه به اینکه ماتریس QFD فقط خواسته های مشتریان را در الزامات فنی دخیل می کند، لذا به دنبال تکنیکی هستیم که علاوه بر نیازمندی ها، به بررسی محدودیت ها نیز در طراحی محصول بپردازد. از این رو مدل DEA که یک مدل برنامه ریزی خطی است، پیشنهاد می شود. در آغاز به بررسی ادبیات موضوع در زمینه های QFD و DEA می پردازیم و پس از تشریح فرآیند تلفیق دو مدل با یکدیگر، مطالعه موردی را بررسی می کنیم. به برآورد نیازمندی های مشتریان و اهمیت نسبیشان، محدودیت های پیش روی تولید کنندگان و مشخصات فنی در صنعت کاشی و سرامیک می پردازیم و همچنین رابطه بین نیازمندی ها با مشخصات فنی از یک سو و محدودیت های پیش روی تولید کنندگان و مشخصات فنی از سوی دیگر را برآورد می کنیم. در نهایت با ساخت مدل DEA و محدودیت های آن، اهمیت نسبی الزامات فنی در صنعت کاشی و سرامیک را بدست می آوریم.
    کلیدواژگان: QFD)گسترش عملکرد کیفیت(، DEA)تحلیل پوششی داده ها(، نیازمندی های مشتریان، الزامات طراحی، اهمیت نسبی
  • مسعود یقینی، مهدی فرد صفحات 187-197
    مساله خوشه بندی به منظور کمینه کردن مجموع مجذور انحراف، یک مساله غیر خطی و غیر محدب بوده و دارای تعداد زیادی نقاط بهینه محلی است. در مسائل خوشه بندی در دنیای واقعی، اغلب با مجموعه داده هایی مواجهیم که از ترکیبی از مقادیر عددی و دسته ای تشکیل شده اند. در حالیکه اغلب روش های خوشه بندی موجود تنها بر روی داده های عددی از کارایی مناسبی برخوردارند و قابلیت استفاده بر روی داده های مختلط را ندارند. از سوی دیگر، بیشتر روش های سنتی، تعداد خوشه ها را به عنوان ورودی از کاربر طلب می کنند. در حالیکه در بیشتر موارد تعداد خوشه ها برای کاربر مقداری نامعلوم است و حدس زدن مقدار آن نیز به خصوص در مورد مجموعه داده های بزرگ کاری مشکل و حتی غیرممکن است. در این مقاله قصد داریم تا با بهره گیری از روشی دقیق تر جهت اندازه گیری فاصله میان مقادیر دسته ای، روش جدیدی را برای خوشه بندی داده های مختلط ارائه نماییم که نیازی به تعیین تعداد خوشه ها به عنوان ورودی الگوریتم نداشته و قادر است همزمان با خوشه بندی داده ها، مقدار بهینه برای تعداد خوشه ها را محاسبه نماید. در روش پیشنهادی معکوس شاخص Davies-Bouldin به عنوان تابع برازش در نظر گرفته شده و به منظور جستجوی فضای جواب از الگوریتم ژنتیک استفاده می شود. برای ارزیابی عملکرد الگوریتم از دو گروه از داده های استاندارد و شبیه سازی شده استفاده شده است. نتایج بدست آمده، عملکرد بسیار بالای الگوریتم پیشنهادی را نشان می دهد
    کلیدواژگان: داده کاوی، خوشه بندی، داده های مختلط، الگوریتم ژنتیک، شاخص Davies، Bouldin
  • حسین حسین نسب، وحید مهدوی اصل، محمد صابر فلاح نژاد * صفحات 199-209

    در این مقاله یک روش ابتکاری بر مبنای شبیه سازی و طراحی آزمایش ها برای بهبود عملکرد خط مونتاژ معرفی شده است. روش معرفی شده تمام عوامل تاثیرگذار بر عملکرد خط مونتاژ را با استفاده از نظر افراد خبره و کارشناسان شناسایی نموده سپس یک طرح عاملی k2 برای غربال نظرات و یافتن موثرترین عوامل اجرا می نماید. نهایتا با شناسایی مهمترین عوامل تاثیرگذار و تعیین سطوح ممکن آنها یک طرح عاملی برای مقایسه سطوح مختلف و تاثیر متقابل موثرترین عوامل بر یکدیگر انجام می شود. در این روش به جای تغییر سیستم واقعی، طراحی آزمایش ها بر روی مدل شبیه سازی شده سیستم انجام می گیرد، تا تاثیر عوامل مشخص گردد. به منظور بررسی عملکرد روش پیشنهادی مدل شبیه سازی خط مونتاژ کارخانه تولید چراغ اتومبیل طراحی شد و عوامل تاثیر گذار از روش طوفان فکری تعیین گردیدند. عوامل موثر، غربال شده و سه عامل نیروی انسانی، سرعت ماشین آلات و تعداد ایستگاه های کاری به عنوان موثرترین عوامل انتخاب شدند. عوامل تعیین سطح گردیده و طرح عاملی برای مقایسه سطوح عوامل اصلی و تاثیر متقابل آنها بر یکدیگر انجام شد. روش پیاده شده باعث بهبود عملکرد خط مونتاژ کارخانه گردید.

    کلیدواژگان: شبیه سازی گسسته، پیشامد، طراحی آزمایش ها، حلیل واریانس، بالانس خط مونتاژ
  • احمد نورنگ، محمود مالک صفحات 211-225
    عدم قطعیت جز لاینفک مدیریت زنجیره تامین است که می تواند از نوسانات تقاضای مشتری، تغییر ظرفیت تولید و عدم قابلیت اطمینان تامین کنندگان مواد اولیه و پیمانکاران ناشی شود.برای واکنش صحیح در برابر این موارد می توان از ذخیره های اطمینان استفاده کرد.
    در این مقاله با توجه به مشکلات و شرایط موجود در شرکت قطعات محوری خراسان که در متن آورده شده است، یک مدل دو هدفه فازی بر اساس هزینه کل و سطح سرویس مشتری جهت تنظیم ذخیره اطمینان در زنجیره تامین این شرکت، توسعه یافته است. همچنین انواع محدودیت های موجود در این واحد صنعتی مانند ظرفیت تولید، اندازه دسته در سفارش مواد اولیه و محدودیت مالی در خرید مواد اولیه در مدل لحاظ شده است. قابلیت اطمینان فازی تامین کنندگان و پیمانکاران به وسیله یک سیستم خبره فازی تعیین گردیده و هیچ گونه فرضی پیرامون توزیع تقاضا نشده و برای کنترل و اصلاح انحراف پیش بینی از واقعیت، از تکنیک افق غلتان استفاده شده است و در نهایت ذخیره اطمینان به نحوی تنظیم گردیده که هزینه کل مینیمم و سطح سرویس مشتری به یک حد از پیش تعیین شده رسیده است.
    کلیدواژگان: ذخیره اطمینان، برنامه ریزی زنجیره تامین، تصمیم گیری چند هدفه فازی، سیستم خبره فازی
  • داود جنت صفحات 227-238
    مسیریابی روبات عبارتست از یافتن یک توالی حرکت برای روباتی که در محیطی با اشیای ثابت یا متحرک از یک آغازین شروع شده و بدون برخورد با موانع به یک نقطه ی پایانی ختم می گردد. چنین مسئله ای در مسیریابی خودروهای هوشمند و AGV ها نیز مطرح می شود. این مبحث از منظر محدودیت های سینماتیکی به دو دسته هولونومیک و غیرهولونومیک تقسیم می شود. در ناحیه عاری از مانع، در حالت اول روبات آزادانه می تواند از هر نقطه به نقطه دیگر حرکت کند اما در حالت دوم به دلیل وجود محدودیت های سینماتیکی دامنه حرکتی روبات محدودتر می شود، به عنوان مثال یک ماشین نمی تواند به پهلو حرکت کند. در این مقاله به وسیله روش پیشروی سریع - که یک روش حل عددی برای معادله دیفرانسیل جزئی غیر خطی Eikonal است - بدون در نظر گرفتن محدودیت غیرهولونومیکی روبات ماشین واره، مسیری ایمن و هموار ایجاد می شود و سپس با اصلاح مسیر به دست آمده توسط مفهوم جدیدی به نام مانع مجازی و تطبیق آن با محدودیت غیرهولونومیک روبات ماشین واره، مسیری جهت حرکت آن برنامه ریزی می شود. روش ارائه شده، کوتاه ترین مسیر ممکن را پیدا کرده و در عین حال دقیق، سریع و مستقل از شکل موانع است. نتایج مقایسات این روش با روش جستجوی گراف برتری آن را از نظر طول مسیر و زمان حل نشان داده است.
    کلیدواژگان: روبات متحرک، روبات ماشین، واره، مسیریابی روبات، پیشروی سریع، مانع مجازی
  • محمد مهدی سپهری، مهرداد کارگری صفحات 239-249
    خوشه بندی مشتریان با رویکرد داده کاوی برای بهینه سازی برنامه حمل ونقل یکی از مباحث مطرح در حوزه مدیریت ارتباط با مشتریان است. در این مقاله داده ها و اطلاعات واقعی توزیع قطعات یدکی شرکت ایساکو در طی 36 ماه گذسته مورد بررسی قرارگرفته است و به کمک ابزار داده کاوی شباهت رفتار تقاضای قطعات یدکی توسط مشتریان درمناطق مختلف کشور ایران سنجیده شده است. تابع سنجش شباهت رفتار مشتریان در مناطق مختلف براساس ترکیب قواعد تعریف گردیده است. براساس این تابع و به کمک الگوریتم k-means عملیات خوشه بندی انجام گرفته و مشتریان مشابه در یک خوشه قرارگرفته اند. تابع سنجش شباهت رفتار مشتریان در پنج مرحله تشکیل شده است. تابع شباهت مشتریان براساس فواصل اقلیدسی (مکان استقرارآنها)، زمان تقاضای مشتریان و مقدار ارزش حجمی تقاضای مشتریان به صورت جداگانه تعریف شده است. سپس این سه عامل با هم ترکیب شده و تابع DCB به وجود آمده است. در مرحله نهایی با درنظر گرفتن وزن های مختلف برای سال ها و فصول گوناگون تابع BCD بهبود داده شده است. عملیات خوشه بندی به وسیله سه تابع فاصله اقلیدسی، تابع DCB و تابع BCD بهبود یافته در نرم افزار R انجام و تابعBCD بهبود یافته به عنوان بهترین تابع برای خوشه بندی انتخاب شده است. سپس با استفاده از مدل DTM رفتار هر بخش تحلیل شده و سیاست های توزیع مناسب برای آن بخش تبیین شده است. نتایج حاصل بیانگر کاهش 32 درصد هزینه های توزیع در شرکت ایساکو می باشد.
    کلیدواژگان: الگوریتم خوشه بندی مشتریان، مدیریت ارتباط با مشتریان، داده کاوی(k، means)، تابع شباهت، توزیع قطعات یدکی
  • ابوالفضل کاظمی، پارسا فخوری صفحات 251-263
    زمانبندی پروژه از اصلی ترین پایه های مدیریت پروژه است و به همین دلیل روش هایی که بتواند محدودیت های حاکم بر پروژه را بیشتر پوشش دهد، بسیار با ارزش می باشند. فن ارزیابی و بازنگری پروژه، روش آنالیز شبکه ای است که از قابلیت های بالایی در مقایسه با دیگر روش های برنامه ریزی و کنترل پروژه برخوردار می باشد. از سوی دیگر در دنیای واقعی، در اکثر موارد، تطابق کامل میان برنامه ریزی و اجرا مشاهده نمی شود. بنابراین محیط اجرای پروژه همواره با عدم قطعیت همراه است. در این تحقیق به منظور کاهش محدودیت های مربوط به عدم قطعیت در برنامه ریزی و اجرای پروژه، منطق و سیستم کنترل فازی پیشنهاد و در آن میانگین، واریانس، ارزش و تعداد حلقه های شبکه گرت و همچنین عوامل تاثیرگذار محیطی بر اجرای پروژه به صورت فازی در نظر گرفته شده اند. بدین ترتیب برای اولین بار، با استفاده از قابلیت های موجود در شبکه های گرت و همچنین منطق و سیستم فازی، سیستم کنترل فازی طراحی شده و در آن سعی گردیده تا تمامی حالت های موجود در اجرای یک پروژه تحلیل شود. مطابق با نتایج بدست آمده از 15 آزمایش مختلف بر روی پروژه های با ابعاد متوسط که عمدتا در حوزه احداث واحدهای صنعتی بوده اند، می توان گفت که با استفاده از روش پیشنهادی، زمانبندی فعالیت ها منطقی تر و دقیق تر بدست خواهد آمد.
    کلیدواژگان: زمانبندی پروژه، فن ارزیابی و بازنگری پروژه، سیستم کنترل فازی، منطق فازی
|
  • R. Sadeghian, S. Foroutan Pages 139-147
    Multiple attribute decision making models which select the best alternative out of all possible alternatives are used in different environments such as community, economy, management, army, etc. In recent years most of the performed researches in multiple attribute decision making’s field have been focused on single period evaluations; while the value of attributes may not be fixing during all periods. Hence this research presents how to use a MADM model, for example TOPSIS model, in case of multi period. In this research, for describing the relations between periods, regression equations are used. The proposed model is also implemented in textile industry as a case study.
    Keywords: Multiple Attribute Decision Making, Multi Period, Regression Equations, TOPSIS Model
  • N. Amiri, R. Tavakkoli, Moghaddam, Y. Gholipour, Kanani, S.A. Toarbi Pages 149-160

    This paper proposes a novel, multi-objective integer programming model for an open-shop scheduling problem (OSSP). Three objectives are to minimize the makespan, total job tardiness and earliness, and total jobs setup cost. Due the complexity to solve such a hard problem, we develop a meta-heuristic algorithm based on multiobjective scatter search (MOSS), and a number of test problems are solved by this proposed algorithm. Finally, to prove its efficiency, the related results are compared with the results obtained by the wellknown multi-objective evolutionary algorithm, called NSGA-II. The results confirm the efficiency and the effectiveness of our proposed MOSS to provide good solutions, especially for medium and largesized problems.

    Keywords: Open shop scheduling problems, Tardiness, earliness time, Makespan, Setup cost, NSGA, II, Multi, objective scatter search
  • A. Mirakhorl A. Mirakhorl A. Mirakhorl A. Mirakhorli Pages 161-173
  • Y. Zare Mehrjerdi Owlia, A. Tanha Dorodzani Pages 175-186
    This article aims to evaluate the relative importance of product design requirements in Quality Function Deployment (QFD) environment taking customer needs and producers constraints. Considering the matrix of QFD, we can take the customers needs into consideration only. However, we present a technique that can take into account the production constraints in the product design process as well as the customer needs. In this regard, the DEA technique which is a linear based model is proposed here. First, we discuss about the literature review on the context of QFD and DEA, and after explaning the combination process of these techniques a case study is represented. The tile industry case study proposed here takes into consideration the customer needs, their relative importance, constraints against the producers, and design requirements in the specified field. We evaluate not only the relationship between the customer needs and design requirements but we evaluate the relationship between the design requirements and producers constraints. Finally, by constructing the model using DEA and the regarding constraints we calculate the relative importance of design requirements
    Keywords: Quality Function Deployment (QFD), Data Envelopment Analysis (DEA), Customer Needs, Design Requirements, Relative Importance
  • M.Yaghini, M.Vard Pages 187-197
    In the real world clustering problems, it is often encountered to perform cluster analysis on data sets with mixed numeric and categorical values. However, most existing clustering algorithms are only efficient for the numeric data rather than the mixed data set. In addition, traditional methods, for example, the K-means algorithm, usually ask the user to provide the number of clusters. In this paper, we propose a new method to cluster mixed data and automatically evolve the number of clusters as well as clustering of data set. In the proposed method, Davies-Bouldin Index is used as fitness function and we use the genetic algorithm to optimize fitness function. Also, we use a more accurate distance measure for calculating the distance between categorical values. The performance of this algorithm has been studied on real world and simulated data sets. Comparisons with other clustering algorithms illustrate the effectiveness of this approach
    Keywords: Data mining Clustering, Mixed data, Genetic algorithm, Davies, Bouldin index
  • H. Hosseini Nasab, V. Mahdavi Asl Fallah Nezhad Pages 199-209

    A heuristic method based on simulation and design of experiments for performance improvement of assembly line is presented in this paper. In the proposed method, all effective factors on the performance of an assembly line are specified using the expert's point of view and then a 2k factorial design is used for the selection of the most effective factors. Also a factorial design is applied for assessment of interaction among important factors and comparison of different levels. A simulation method is employed for evaluating the performance of proposed alternatives instead of using real case. A straightforward assembly line analysis is presented and exemplified in this work by extracting and analyzing effective factors of an auto light company. Number of workstations, operators and speed of machines are chosen as the main factors. Next to the identification of different levels using factorial design, the method showed significant improvement on the assembly line of auto light company.

    Keywords: Discrete, event simulation, Design of experiments, Analysis of variance, Assembly line balancing
  • A. Norang, M. Malek Pages 211-225
    Uncertainty is an inseparable part of supplying chain management, which could be resulted from the customer’s demand fluctuation, change of production capacity or lack of reliability of the raw materials suppliers and the contractors. to act properly in response of the said matters, the safety stock could be used.In the present article, considering the existing problems and conditions of Ghataat Mehvari khorasan Company brought in this text, a fuzzy double objective model has been developed based on the total cost and the customer service level to set the safety stock in the supply chain of the mentioned company. Also,existing limitations in the said unit including production capacity,batch size for ordering raw materials and financial limitation for purchasing raw materials are considered for the model. the fuzzy reliability of suppliers and contractors has been specified by a fuzzy expert system with no presumption for demand distribution, and to control and correct all the anticipation deviation from the fact,the rolling horizon technique is used and finally safety stock has been set in such way that the minimum total cost and the customer service level have reached a designed level.
    Keywords: Safety Stock, Customer Service Level, Planning Model of Supply Chain, Fuzzy Multi, Objective Decision Making, Fuzzy Expert System
  • D. Jannat, E. Masehian Pages 227-238
    The Robot Motion Planning (RMP) problem deals with finding a collision-free start-to-goal path for a robot navigating among workspace obstacles. Such a problem is also encountered in path planning of intelligent vehicles and Automatic Guided Vehicles (AGVs). In terms of kinematic constraints, the RMP problem can be categorized into two groups of Holonomic and Nonholonomic problems. In the first group the robot can move freely from a point to any other point in the free space, while in the second one the robot’s movement is restricted to a subset of moves, as the constraints of a car for moving sideways. This paper proposes a solution to the RMP problem for car-like robots by the Fast Marching Method (FMM), which is a numerical technique for solving the Eikonal nonlinear partial differential equation. At first a smooth collision-free path is generated without considering the nonholonomic constraints, and then it is adjusted to accommodate the kinematic constraints using the Virtual Obstacles concept, which is a novel contribution. The presented method is fast and exact and finds the optimal path. Comparisons against another nonholonomic graph-search-based method showed the advantage of the new method over it in terms of path length and runtime.
    Keywords: Mobile Robot, Car, like Robot, Robot Path Planning, Fast Marching Method (FMM) Virtual Obstacle
  • M.M. Sepehri, M. Kargari Pages 239-249
    Customer classification using k-means algorithm for optimizing the transportation plans is one of the most interesting subjects in the Customer Relationship Management context. In this paper, the real-world data and information for a spare-parts distribution company (ISACO) during the past 36 months has been investigated and these figures have been evaluated using k-means tool developed for spare-part demand similarity function in different regions of the country. Similarity function for customer behavior in different regions has been defined. Based on this function and with help of k-means algorithm, customers have been grouped and similar customers were put in the same groups. Customer similarity function has been developed through 5 steps and has been defined individually based on each factors of Euclidean distance, customer's order time and bulk value of the order. Then, these three factors have been combined and DCB function has been defined. In the final step, different weights have been allocated to different years and seasons and BCD function has been improved. The grouping process has been improved for three functions of Euclidean distance, DCB and BCD. This process was executed using the R software and the improved BCD function was recognized as the optimum grouping function. Then, using DMT model, customer behavior has been analyzed at each part and the proper distribution policies have been defined. Results indicate a significant cost reduction (32%) in spare-parts distribution costs for ISACO
    Keywords: Customer grouping algorithm, Customer Relationship Management, K, means, Similarity function, Spare, parts distribution
  • A. Kazemi, P. Fakhouri Pages 251-263
    Project scheduling is one of the main fundamentals in project management so the related progressive methods which consider most of the project limitations would be valuable. The GERT (Graphical Evaluation and Review Technique) is a network analysis method which has unique capabilities in comparison with other conventional scheduling methods. On the other hand and, there is no definite conformity between the scheduling and implementation of projects mostly in the reality. So a project always accompanied by uncertainty. In this research, for decreasing the constraint’s consequences, caued by ambiguity and indecisiveness, fuzzy logic and fuzzy control system has been recommended. For this purpose, the mean, variance, value and number of loops in the GERT network and also environmental effective risks has been considered as fuzzy variables. Thus, by using capabilities of GERT network and with emphasis on fuzzy logic and fuzzy system, a fuzzy control system has been designedfor the first time. In accordance with the results obtained from 15 experiments which was done among different medium-sized projects, it could be assert that, by using the designed control system, scheduling the project in a more logically and precisely way would be achievable
    Keywords: Project scheduling, Graphical Evaluation, Review Technique, Fuzzy control system, Fuzzy logic