فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1391)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1391)

  • 194 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/05/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امید کرمی، سید محمد حسینی نصر، حمید جلیلوند، میرحسن میریعقوب زاده صفحه 1
    سطح جنگل های ایران در مقایسه با سطح جنگل های دنیا بسیار محدود است و همین سطح کم نیز دایم در خطر تخریب است از این رو باید مدیریتی بر باقی مانده این جنگل ها اعمال شود که مبتنی بر ارزیابی توان اکولوژیکی آن باشد. با توجه به اهمیت موضوع در این مطالعه به ارزیابی توان اکولوژیکی حوضه آبخیز بابل رود در استان مازندران برای جنگل داری پرداخته شد و برای این منظور از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به همراه سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شد. ابتدا سلسله مراتب فرآیند ارزیابی تشکیل شد و با استفاده از روش دلفی و نظرات متخصصان وزن معیارها و زیرمعیارها به دست آمد. سپس نقشه های مربوط به هر کدام از زیرمعیارها تهیه شد و در نهایت با استفاده از تکنیک ترکیب وزنی خطی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی نقشه نهایی توان جنگل داری منطقه تهیه شد. نتایج نشان داد که 5/4072 هکتار از سطح منطقه مورد مطالعه دارای توان درجه 1 برای جنگل داری و 2/25667 هکتار دارای توان درجه 2 است. همچنین به ترتیب 5/8801، 9/1482 و 1/103 هکتار دارای توان درجه 3، 4 و 5 برای کاربری جنگل داری هستند. حدود 2/11598 هکتار از سطح منطقه نیز بدون توان برای جنگل داری است.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولویکی، جنگل داریف فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، حوضه آبخیز بابل رود
  • سیدعطااله حسینی، ابراهیم امیدوار، حامد نقوی، آیدین پارساخو صفحه 23
    جاده های جنگلی امکان دسترسی، خروج چوب، حفاظت، جنگل کاری و تفرج را فراهم می کنند. احداث جاده های جنگلی باعث حذف درختان و پوشش گیاهی و آسیب به ساختمان خاک در مناطق جنگلی شده که این امر باعث افزایش میزان تولید رسوب در جاده های جنگلی می شود. افزایش میزان رسوب ورودی به رودخانه ها باعث ایجاد خسارات جبران ناپذیری به کیفیت آب و زندگی موجودات آبزی می شود. امروزه مدل های مختلفی برای پیش بینی میزان رسوب دهی وجود دارد که می توانند به کارشناسان برای پیش بینی میزان تولید رسوب در جاده های جنگلی کمک کنند. در این مطالعه از مدل پیش بینی تولید رسوب SEDMODL، برای تخمین میزان متوسط سالیانه تولید رسوب در جاده های جنگلی استفاده شد. به این منظور 2260 متر از جاده های پارسل های 26، 27 و 33 از سری 1 جنگل های دارابکلا انتخاب شد. سپس فاکتورهایی مانند طول جاده، عرض جاده، میزان تولید رسوب با توجه به وضعیت زمین شناسی، فاکتور مربوط به سطح جاده، فاکتور ترافیک، شیب طولی جاده، بارندگی و فاکتور انتقال رسوب با استفاده از نقشه های GIS (لایه های جاده، رودخانه، آبراهه، زمین شناسی، خاکشناسی و توپوگرافی)، اطلاعات موجود در کتابچه طرح جنگل داری منطقه و بازدید زمینی محاسبه شد. نتایج استفاده از مدل بالا در پیش بینی میزان تولید رسوب جاده های منطقه نشان داد که میزان تولید رسوب در جاده های منطقه 514/77 تن در سال می باشد، با توجه به فاکتور انتقال رسوب، میزان 175/13 تن در سال از آن به آبراهه ها و رودخانه ها وارد می شود. همچنین سایر نتایج نشان داد که فاکتورهای شیب، فاصله جاده از آبراهه، ارتفاع دیواره خاک برداری موثرترین فاکتورها برای تولید رسوب و انتقال آن به آبراهه می باشند.
    کلیدواژگان: جاده های جنگلی، رسوب، سامانه اطلاعات جغرافیایی، SEDMODL
  • هیوا عبدالهی، شعبان شتابی جویباری* صفحه 43

    به منظور مقایسه داده های دو سنجنده LISS-III و LISS-IV ماهواره 6IRS-P در تهیه نقشه تراکم تاج پوشش جنگل های زاگرس، داده های این سنجنده ها در بخشی از جنگل های شهرستان جوانرود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بررسی کیفی داده ها از نظر هندسی و رادیومتری انجام شد. برای استخراج بهتر اطلاعات از پردازش‎های مختلف بهبود و بارزسازی تصاویر، تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی، نسبت گیری های طیفی و ایجاد شاخص های گیاهی مناسب استفاده شد. واقعیت زمینی نمونه‎ای از طریق روش تصادفی سیستماتیک و با شبکه‎ای به ابعاد 300×300 متر و با سطح قطعات نمونه 60×60 مترمربعی تهیه گردید. در هر قطعه نمونه میزان تاج پوشش درختان برداشت و درصد تاج پوشش کل درختان در هر قطعه نمونه و در هر هکتار محاسبه شد و طبقه بندی طبقات براساس تعاریف سازمان جنگل ها و مراتع صورت گرفت. 25 درصد از قطعات نمونه از هر طبقه تراکمی به عنوان نمونه تعلیمی، انتخاب شدند. بهترین ترکیبات باندی با توجه به معیار واگرایی انتخاب گردید. طبقه‎بندی داده ها به روش نظارت شده و با طبقه‎بندی کننده های حداقل فاصله و حداکثر احتمال صورت گرفت. نقشه واقعیت زمینی با 75 درصد قطعات نمونه باقی مانده تهیه و نتایج طبقه‎بندی با نقشه یاد شده مورد ارزیابی قرار گرفتند. بالاترین صحت کلی و ضریب کاپا در طبقه بندی 4 طبقه ای، با استفاده از داده های LISS-III به ترتیب معادل 77/65 درصد و 45/0 و در طبقه بندی انجام شده با استفاده از داده های اولیه LISS-IV، به ترتیب معادل 33/55 درصد و 28/0 می باشد. با تجمیع 5×5 پیکسل تصاویر سنجنده LISS-IV و طبقه بندی مجدد تصاویر میزان صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب به 27/63 درصد و 48/0 رسید. پس از ادغام طبقه های دارای تفکیک پذیری پایین و طبقه بندی با 2 طبقه بهترین نتایج به دست آمده، با استفاده از داده های LISS-III و میزان صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب برابر با 68/78 درصد و 57/0 با ترکیب 6 باندی منتخب و طبقه بندی کننده حداکثر احتمال بوده است. همچنین، با استفاده از داده های تجمیع سازی شده LISS-IV، بالاترین صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب 78/0 و 57/0 با ترکیب 6 باندی منتخب و طبقه بندی حداقل فاصله از میانگین به دست آمد. نتایج نشان داد که داده های LISS-III در مقایسه با داده های LISS-IV به دلیل برخورداری از باند مادون قرمز میانی از قابلیت بهتری برخوردارند و افزایش قدرت تفکیک مکانی داده های سنجنده LISS-IV به دلیل ماهیت مشخصه تراکم تاج پوشش از نظر محاسبه آن در واحد سطح، تاثیری بر بهبود نتایج نداشته است. به طورکلی نتایج نشان داد که عوامل مختلفی مانند تنک بودن جنگل در بیش تر قسمت های منطقه و تداخل طیفی خاک با پوشش زمینه، وجود قطعات غیر جنگلی فراوان و پراکنده در داخل جنگل باعث شده است تا تداخل طیفی جنگل و غیرجنگل بیش تر شود. همین امر باعث شده تا صحت کلی و ضریب کاپای نقشه های به دست آمده از طبقه بندی بالا نباشد و داده های یاد شده از قابلیت بالایی در تهیه نقشه تراکم این جنگل ها برخوردار نباشند.

    کلیدواژگان: نقشه تراکم جنگل، LISS، III و LISS، IV، جنگل های زاگرس، IRS، P6، جوانرود
  • الیاس افرا صفحه 61
    در این پژوهش به بررسی چگونگی تاثیر عملکرد غربال فشاری (با هدف جزءجزءسازی) خمیر کارتن کنگره ای کهنه بر برخی معایب ساختاری متداول الیاف خمیر، مانند شاخص خمیدگی و شاخص پیچش پرداخته شده است. پارامترهای عملیاتی مورد بررسی دستگاه غربال، سرعت جریان خمیر از منافذ غربال و نسبت حجمی پسماند غربال بوده و در مجموع 8 آزمون برای این پژوهش صورت پذیرفت. مقادیر شاخص خمیدگی، شاخص پیچش و زاویه پیچش کل برای نمونه های خمیر عبوریافته و خمیر پسماند همه آزمون ها و همچنین مقادیر شاخص های مربوط به خمیر OCC ورودی به وسیله دستگاه آنالیزگر کیفیت الیاف تعیین گردید. نتایج آزمون نشان می دهد که علمیات غربال سازی موجب افزایش معایب ساختاری الیاف خمیر گردیده است. در این راستا افزایش متغیر سرعت جریان خمیر از منافذ غربال موجب افزایش معایب ساختاری یاد شده، گردیده ولی افزایش نسبت حجمی پسماند غربال تاثیری در آن نداشته است. در این پژوهش، عملیات پالایش جزء الیاف بلند خمیر با هدف کاهش معایب ساختاری الیاف کاملا موفقیت آمیز بوده است. از آن جا که براساس مطالعات انجام شده، عملیات پالایش به عنوان یک راه کار مناسب در افزایش فیبریلاسیون جزء الیاف بلند خمیرهای OCC معرفی گردیده، براساس نتایج این پژوهش می توان با اطمینان، این عملیات را جزیی الزامی در فراوش خمیر OCC معرفی نمود.
    کلیدواژگان: خمیر OCC، غربال سازی، ضریب خمیدگی، ضریب پیچش
  • علی مهدوی، سیدرشید فلاح شمسی صفحه 77
    هدف از این مطالعه بررسی تغییرات سطح جنگل حوزه شهرستان ایلام از سال 1344 تا 1385 است. نقشه کاربری اراضی مربوط به سال 1344 از روی فتوموزائیک رقومی به دست آمده از عکس های هوایی 20000/1 تهیه شد. برای تهیه نقشه پوشش و کاربری راضی سال 1385 از داده های ماهواره ای سنجنده LISS III ماهواره IRS-1C استفاده شده است. پس از بررسی کیفیت رادیومتری و هندسی تصاویر ماهواره ای و تصحیح آن ها، برای استخراج بهتر اطلاعات از پردازش های مختلف بهبود و بارزسازی تصاویر، نسبت گیری های طیفی و ایجاد شاخص های گیاهی، تبدیل تسلدکپ و تجزیه مولفه های اصلی استفاده شده است. بهترین مجموعه باندی برای طبقه بندی با استفاده از روش OIF انتخاب شدند و با استفاده از الگوریتم های حداکثر احتمال و حداقل فاصله طبقه بندی یک بار به 6 طبقه کاربری/ پوشش (جنگل، مرتع، زراعی، باغ، مناطق مسکونی و اراضی لخت) و بار دیگر به 2 طبقه جنگل و غیر جنگل شدند. ارزیابی درستی نتایج به دست آمده از طبقه بندی ها با نقشه واقعیت زمینی نمونه ای نشان می دهد که بالاترین صحت کلی مربوط به نقشه به دست آمده از طبقه بندی با استفاده از الگوریتم حداکثر احتمال با صحت کلی 83 درصد و ضریب کاپای 78/0 برای طبقه بندی جنگل- غیرجنگل می باشد. نتایج به دست آمده از مقایسه دو نقشه به دست آمده از طبقه بندی مربوط به ابتدا و انتهای دوره زمانی نشان می دهد که در طول 42 سال حدود 16000 هکتار از سطح مناطق جنگلی منطقه کاسته شده است.
    کلیدواژگان: نقشه تغییرات جنگل، تصاویر LISS، III، عکس های هوایی، حداکثر احتمال، ایلام
  • ابوالفضل کارگرفرد، رضا حاجی حسنی صفحه 93
    به منظور بررسی پتانسیل استفاده از دو نوع پسماند کشاورزی (ساقه ذرت و ساقه پنبه)، تخته فیبرهای دانسیته متوسط آزمایشگاهی با استفاده از الیافی که تحت دمای 175 درجه سانتی گراد و زمان 10 دقیقه بخارزنی و سپس پالایش گردیده بودند، با استفاده از یک پرس آزمایشگاهی در سه دمای (170، 180 و 190 درجه سانتی گراد) ساخته شدند. بعد از مشروط سازی تخته ها در محیط کلیماتیزه، تمام آزمایش ها براساس روش استاندارد EN انجام شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته تخته های ساخته شده از ساقه ذرت در حدود 25 درصد از تخته های ساخته شده از ساقه پنبه بالاتر است. اگرچه اختلاف معنی داری بین چسبندگی داخلی تخته های ساخته شده از ساقه ذرت و ساقه پنبه مشاهده نگردید. نتایج همچنین نشان داد که واکشیدگی ضخامت تخته های ساخته شده از ساقه ذرت کم تر از تخته های ساخته شده از ساقه پنبه بود. مقایسه خواص تخته های ساخته شده از الیاف لیگنوسلولزی با تخته های ساخته شده از الیاف چوب راش بیانگر نزدیکی مقاومت های مکانیکی تخته های ساخته شده از ساقه ذرت با تخته های الیاف راش می باشد. اما مقاومت تخته های ساخته شده از ساقه پنبه کم تر از تخته های الیاف راش بود. با این حال نتایج به دست آمده این بررسی حداقل مورد نیاز استاندارد EN را پوشش می دهد.
    کلیدواژگان: تخته فیبر دانسیته متوسط، ساقه ذرت، ساقه پنبه، الیاف راش، ویژگی های فیزیکی و مکانیکی
  • امید حسین زاده، احمد جهان لتیباری صفحه 107
    تاثیر 3 عامل دما، زمان پخت و مقدار قلیایی بر مقدار لیگنین باقی مانده و گران روی خمیر کاغذ سودا از باگاس مورد بررسی قرار گرفت. از 2 سطح دمای 175 و 185 درجه سانتی گراد، 3 زمان پخت 20، 30 و 40 دقیقه و 3 مقدار قلیایی 14، 16 و 18 درصد استفاده و تاثیر متغیرهای پخت بر روی بازده، مقدار پنتوزان ها، گران روی و عدد کاپای خمیر کاغذها، با استفاده از طرح آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی تعیین شد. نتایج نشان داد، در اثر پخت شدیدتر، بازده کل و عدد کاپا کاهش می یابند. در دمای 175 درجه سانتی گراد، با افزایش زمان پخت و مقدار هیدروکسیدسدیم، مقدار پنتوزان ها و گران روی خمیر کاغذها به کندی کاهش یافت، ولی در دمای 185 درجه سانتی گراد این کاهش شدیدتر بود. همچنین با افزایش زمان و دمای پخت، pHمایع پخت سیاه کاهش یافت که نشان دهنده مصرف زیادتر هیدروکسیدسدیم در فرآیند پخت خمیر کاغذ است. بیش ترین مقدار پنتوزان ها و زیادترین گران روی خمیر کاغذها در شرایط ملایم پخت به دست آمد و کم ترین مقدار پنتوزان ها و کم ترین گران روی در شدیدترین شرایط پخت یعنی بیش ترین حد متغیرهای پخت مشاهده گردید. در دمای 175 درجه سانتی گراد، متوسط گرانروی 73/11 سانتی پوآز و در دمای 185 درجه سانتی گراد 34/11 سانتی پوآز به دست آمد. در زمان پخت 20 دقیقه، گرانروی خمیر کاغذ 79/11 سانتی پوآز و در زمان 30 دقیقه 57/11 سانتی پوآز و در زمان 40 دقیقه 24/11 سانتی پوآز اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهند که موثرترین عامل در تخریب کربوهیدرات ها به ترتیب دما و زمان پخت می باشند و عامل تاثیرگذار بعدی، درصد هیدروکسیدسدیم است.
    کلیدواژگان: باگاس، گران روی، پنتوزان ها، عدد کاپا
  • فریبا بابایی، سیدغلامعلی جلالی، داود آزادفر صفحه 121
    برای معرفی صفات مورفولوژیکی موثر در بررسی تنوع ژنتیکی گونه آزاد، 3 رویشگاه طبیعی از این گونه در 3 استان شمالی کشور (استان گیلان، مازندران و گلستان) مورد بررسی قرار گرفت. از هر رویشگاه 10 پایه درختی انتخاب و 5 برگ از هر درخت به صورت تصادفی برای مطالعات مورفولوژیک بررسی شد. از 16 صفت مورد بررسی، صفات تعداد دندانه اصلی، طول و عرض برگ در ایجاد واریانس و گروه بندی پایه ها بیش ترین نقش را داشته و کم ترین میزان پلاستیسیتی را به خود اختصاص دادند. همچنین نتایج آنالیز طرح آشیانه ای نشان داد که واریانس ایجاد شده ناشی از تفاوت درخت دارای مقدار بیش تری در مقایسه با واریانس ایجاد شده ناشی از تفاوت جمعیت ها می باشد. بنابراین این صفات کم تر تحت تاثیر محیط بوده و در بررسی تنوع کارا هستند و به عنوان صفات پیشنهادی در بررسی تنوع ژنتیکی این گونه معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: Zelkova carpinifolia، صفات مورفولوژیکی، پلاستیسیتی
  • مرضیه رئیسی، علی اکبر عنایتی، کاظم دوست حسینی، کامبیز پورطهماسی صفحه 135
    در این مطالعه تاثیر تکنیک لایه ای کردن تخته خرده چوب با استفاده از خرده چوب های صنوبر، بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، نوع خرده چوب های لایه سطحی (جنگلی و صنوبر)، مقدار رزین (8 و 10 درصد) و زمان پرس (4 و 5 دقیقه) به عنوان فاکتورهای متغیر آزمایش در نظر گرفته شدند. ویژگی های مورد بررسی شامل مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته ظاهری، مقاومت برشی و واکشیدگی ضخامت در 24 ساعت بودند. نتایج نشان داد که حضور ذرات صنوبر در لایه های سطحی، به طور معنی داری سبب بهبود ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها می گردد. مقاومت برشی بیش از سایر ویژگی ها متاثر از زمان پرس بود. به طوری که افزایش زمان پرس موجب افزایش مقاومت برشی گردید. از طرفی با افزایش مقدار رزین از 8 به 10 درصد در لایه های سطحی، تمام ویژگی های مورد بررسی به طور قابل توجه ای بهبود یافتند. در نهایت تخته هایی که با خرده چوب صنوبر و 8 درصد رزین در لایه سطحی و زمان پرس 4 دقیقه ساخته شده اند به عنوان بهترین تیمار از نظر دست یابی به ویژگی های فیزیکی و مکانیکی موردنظر و راندمان مطلوب شناخته شدند.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، لایه ای کردن، صنوبر، ویژگی های فیزیکی و مکانیکی
  • گودرز حاجی زاده، محمدرضا کاوسی، علی افشاری، شعبان شتایی جویباری صفحه 149
    ابریشم باف ناجور، (L.) Lymantria dispar، مهم ترین آفت درختان جنگلی در سراسر دنیا است. خسارت ناشی از تغذیه لاروهای این حشره به مختل شدن فعالیت گیاه، خزان زودرس و در نهایت، کاهش کمی و کیفی محصول منجر می گردد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فاکتورهای گونه درخت میزبان و ارتفاع تخم ریزی روی برخی از پارامترهای زیستی (اندازه دسته تخم، درصد تفریخ تخم، طول بدن لاروهای نئونات و درصد مرگ و میر لاروهای نئونات) ابریشم باف ناجور در سال های 1386 و 1387 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در پارک جنگلی دلند گرگان انجام شد. تیمارها ترکیبات سطوح مختلف 4 گونه درختی (آزاد، انجیلی، بلوط و ممرز) و 5 ارتفاع تخم ریزی (5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2 متر از تنه درخت آلوده) بودند. نتایج نشان داد که اثر ارتفاع تخم ریزی روی پارامترهای زیستی مورد مطالعه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود، ولی اثر گونه درخت میزبان روی صفت های اندازه گیری شده و نیز اثرات متقابل دو فاکتور، غیرمعنی دار بود. بیش ترین درصد زنده مانی، اندازه دسته تخم و میانگین طول بدن لاروهای نئونات در طبقه ارتفاعی اول (5/0 متر) گونه انجیلی و بیش ترین درصد مرگ و میر لاروهای نئونات در طبقه ارتفاعی پنجم (5/2 متر) گونه بلوط مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: ابریشم باف ناجور، ارتفاع تخم ریزی، گونه درختی، پارامترهای زیستی، پارک جنگلی دلند
  • گودرز حاجی زاده، محمدرضا کاوسی، علی افشاری، شعبان شتایی جویباری صفحه 163
    یکی از روش های مناسب برای پایش و کنترل آفات جنگلی، استفاده از تله های فرومونی است. امکان استفاده از این روش برای پایش و کنترل جمعیت ابریشم باف ناجور، در پارک جنگلی دلند مورد بررسی قرار گرفت. در تابستان 1387، در منطقه مورد پژوهش، 8 تله فرومونی سفیدرنگ در ارتفاع 5/1 متری از سطح زمین روی تنه درختان نصب گردید. تله ها در فاصله 100 متری از حاشیه داخل جنگل، در جهت باد غالب منطقه و به فاصله 150-100 متری از یکدیگر قرار گرفتند. این پژوهش، با هدف بررسی تاثیر فاکتورهای وضعیت جوی و ساعات مختلف شبانه روز روی کارایی تله های فرومونی ابریشم باف ناجور، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها، ترکیبات مختلف سطوح 3 وضعیت جوی (صاف، ابری و بارانی) و 3 زمان به دام افتادن حشرات (ساعت های 7، 13 و 20) بودند. نتایج نشان داد که اثر وضعیت جوی و ساعات مختلف شبانه روز روی تعداد حشرات به دام افتاده در تله های فرومونی، در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. همچنین، اثر متقابل 2 فاکتور نیز در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. بررسی مقایسه میانگین اثرات متقابل فاکتورها نشان داد که در وضعیت های جوی صاف و ابری، در ساعات مختلف شبانه روز بین تعداد حشرات به دام افتاده در تله های فرومونی اختلاف معنی داری وجود داشت. بیش ترین تعداد حشرات به دام افتاده در وضعیت جوی صاف و ساعت 7، و کم ترین تعداد آن نیز در ساعت 20 و وضعیت جوی بارانی رخ داد.
    کلیدواژگان: ابریشم باف ناجور، تله های فرومونی، وضعیت جوی، ساعات شبانه روزی، پارک جنگلی دلند
  • حسین رسالتی، محمدهادی آریایی منفرد * صفحه 175

    مرکب زدایی کاغذهای مخلوط باطله اداری به روش متداول شیمیایی، علاوه بر مصرف زیاد مواد شیمیایی و انتشار قابل ملاحظه آلودگی های زیست محیطی، دارای کارآیی به نسبت کمی است. از سوی دیگر، مرکب زدایی آنزیمی کارآیی مرکب زدایی را، حتی با کاهش آلودگی های زیست محیطی افزایش می دهد ولی ممکن است باعث کاهش ویژگی های مقاومتی خمیر کاغذ مرکب زدایی شده گردد. در این مقاله ویژگی های فیزیکی و مقاومتی خمیر کاغذ مرکب زدایی شده آنزیمی مخلوط کاغذهای باطله اداری، به دست آمده از تیمارهای برتر از نظر کارآیی مرکب زدایی با استفاده از آنزیم سلولاز تجاری به دست آمده از قارچ Aspergillus niger، با نمونه های برتر به دست آمده از تیمار شیمیایی و شاهد مقایسه شدند. نتایج نشان داد که کاغذهای دست ساز به دست آمده از خمیر کاغذهای مرکب زدایی شده به روش آنزیمی نسبت به تیمار شیمیایی دارای ضخامت و حجم ویژه کم تری بودند ولی از نظر ویژگی های مقاومتی تفاوت معنی داری با نمونه های به دست آمده از تیمار شیمیایی نشان ندادند. در نتیجه به دلیل کارآیی بهتر مرکب زدایی و نیز ویژگی های فیزیکی و مقاومتی قابل قبول، مرکب زدایی آنزیمی به عنوان جایگزین مناسبی برای روش متداول شیمیایی برای مرکب زدایی کاغذهای مخلوط باطله اداری توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: مرکب زدایی آنزیمی، مرکب زدایی شیمیایی، آنزیم سلولاز، ویژگی فیزیکی، ویژگی مقاومتی
|
  • O. Karami, S.M. Hosseini Nasr, H. Jalilvand, M. Miryaghubzadeh Page 1
    Forests area of Iran in comparison with the world is very low and this low area is in demolition threat always. Hence, the remainder of these forests should be managed based on ecological capability evaluation. With regard to importance of subject, in this study, ecological capability for forestry in the Babolrood watershed, Mazandaran province, was evaluated and for this purpose, the Analytical Hierarchy Process and Geographic Information System (GIS) were used. Respectively in first, Criteria and indicators were selected and relative weights were assigned using Delphi method and expert's judgment. Then, indicators were mapped in GIS environment. In final, ecological capability map for forestry was created using GIS-based Weighted Linear Combination technique. Results showed that 4072.5 hectare for forestry has one class capability and respectively 25667.2, 8801.5, 1482.9 and 103.1 hectare have the two, three, four and five classes’ capability. 11597 hectare of study area has got no capability for forestry.
    Keywords: Ecological capability evaluation, Forestry, Analytical hierarchy process, Geographic information system, Babolrood watershed
  • S.A. Hosseini, E. Omidvar, H. Naghavi, A. Parsakhoo Page 23
    Forest roads are constructed to access forest interior, wood extraction, conservation, afforestation and recreation. In forest road construction project, the trees and vegetation cover are removed and the soil structures are damaged. So, this causes to increase sediment production in forest roads. Increasing of the yield of sediment to river can damage water quality and aquatic ecosystem. Nowadays, there are different models for prediction of sediment yield and this can be helpful for researchers to predict amount of sediment production in forest roads. In this research, SEDMODL was used to estimate mean of annual production of sediment in forest roads. A road with a length of 2260 meter which is located in compartments of 26, 27 and 32 of Darabkola forests was selected. Then, the road length, road width, production rate of sediment with considering geology condition, road surface factor, traffic factor, longitudinal slope, rainfall and sediment delivery factor were calculated using GIS maps, forest management plan handbook and field survey. Results showed that the production rate of sediment in roads was 77.514 ton per year and of this value, 13.175 ton per year is imported to stream canals and rivers. Besides, the slope, distance of road to stream canals and cut slope height were the most important factors in sediment production and delivery to stream canals.
    Keywords: Forest roads, Sediment, Prediction model, Geographic information system, SEDMODL
  • H. Abdolahi, Sh. Shataee Joybari Page 43

    In order to evaluate capability of the IRS-P6- LISS-III and LISS IV images for canopy cover mapping a case study was done on forests of Javanroud in Kermanshah province. The quality of images was evaluated for radiometric and geometric errors. No considerable radiometric distortion was found in the images. The LISS-III images were geometrically corrected with image to image method using 18 ground control points. The RMSE was 0.43 and 0.36 pixels, towards X and Y, respectively. Several image enhancements such as spectral rationing, PCA transformation and vegetation indices were performed. To reduce the effect of soil reflectance, suitable vegetation indices were prepared using soil line parameters. A ground truth map was generated through random systematic sampling with sample size 60 m×60 m. The canopy cover percent of trees was measured in two directions and percentage of canopy cover was computed in each plot. Based on canopy cover the plots were classified into four classes (very thin, thin, semi-dense and dense). Twenty five of sample plots from each class were selected as training area and the best spectral bands were selected using divergence separability index. Regarding canopy cover area and in order to equalize the pixel size of LISS-IV and LISS-III images, pixel sizes of LISS-IV images were aggregated in 5×5 pixels. A supervised classification was accomplished on the best and main bands. The accuracy assessment of generated map was evaluated using 75% of the sample plots. The results showed that using the LISS-III image data within 4 density classes the highest overall accuracy and kappa coefficient were equal to 65.77% and 0.45 and using aggregated LISS-IV images they were 63.27% and 0.41 respectively. These results showed that using the best selected bands by maximum likelihood algorithm could better map forest canopy cover classes. In order to improve the results, the very thin class with thin class and semi-dense with dense classes were merged together respectively and classification was again repeated. In this case, the maximum likelihood classifier algorithm using the best selected LISS-III bands showed the highest overall accuracy and kappa coefficient of 78.68% and 0.57 respectively and the minimum distance to mean classifier algorithm using the best selected equalization of LISS-IV bands showed the highest overall accuracy and kappa coefficient of 78% and 0.57 respectively. Conclusion to be made from this investigation is that in such sparse forests, low canopy area of forest species as well as the soil reflectance as background cause low performance of classification.

    Keywords: Canopy cover mapping, LISS, III, IV, Zagros forests, IRS, P6, Javanroud
  • E. Afra Page 61
    The effect of pressure screening fractionation of OCC pulp on several conventional pulp fiber structural defects such as curl and kink indices evaluated in this research. Aperture velocity and volumetric reject ratio were considered as variable parameters of screening operation and eight trials totally conducted in this work. Curl and kink indices and total kink angle of feed, accept and reject ratio of pulp fiber determined using fiber quality analyzer (FQA). The results of this study showed that pressure screening increased pulp fiber structural defects. Also, it was found that curl and kink indices and total kink angel of pulp fiber increased as aperture velocity raised but, change in volumetric reject ration didn’t considerably affect structural indices. Refining process of long fiber fraction had an affirmative role on decreasing of fiber structural defects. According to the results of previous works that introduced refining as a suitable device to pulp fiber fibrillation of OCC pulp and findings of this study, refining could be strongly recommended for OCC pulp improvement.
    Keywords: OCC pulp, Screening, Curl index, Kink index
  • A. Mahdavi, R. Fallah Shamsi Page 77
    The main aim of this study was to investigate forest cover changes in Ilam watershed from 1965 to 2006. The forest cover map was produced using a digital aerial photo mosaic, scale 1:20000 for 1965. The IRS-LISS III images were also employed to generate the map in 2006. After radiometric and geometric corrections, different image processing techniques, such as band rationing, tasseled cap transformation and principal components analysis were applied on the imagery to be entered in image classification process. The optimum bands set have been selected; using OIF (optimum indexing factor). Image classification was done using supervised rule (Maximum Likelihood and Minimum Distance) once for the 6 land use/cover classes i.e. forest, rangeland, agriculture, gardens, bare land and settlements and then for forest and non-forest classes. Accuracy assessment of forest-non forest mapping indicates that the highest overall accuracy is belonged to employ ML classifier (83% the overall and 78% the Kappa). Comparing the results in the period indicates that forest area in the region has been reduced about 16000 ha in a 42 years.
    Keywords: Forest covers map, Aerial photographs, IRS, LISS, ML, Ilam
  • A. Kargarfard, R. Hadjihassani Page 93
    In order to investigate the potential of two agricultural residues (cotton and corn stalks), laboratory MDF boards were produced using fibers generated applying ten minutes steaming at 175 ºC, defibrated with 25 centimeters single disc refiner. Three press temperatures (170, 180 and 190 ºC) were used. For board pressing. Boards after conditioning at 65% RH and 21 ºC and then test samples were prepared according to relevant EN standard. All tests were performed according to relevant EN standard methods and then analyzed. The results indicate that the strength (MOR and MOE) of boards produced from corn stalks is almost 25% higher than those from cotton stalks. However no significant difference was observed for internal bonds of boards. Thickness swelling of MDF boards from corn stalks was lower than cotton stalks. Comparing the results with the strength of boards produced from beech wood showed the similarity between corn stalks and beech wood, but the strength of MDF boards from cotton stalks was lower than those produced from beech wood. Our results fulfill the minimum EN requirement.
    Keywords: Medium density fiberboard, Corn stalk, Cotton stalk, Beech fibers, Physical, mechanical properties
  • O. Hoseinzadeh, A. Jahan Latibari Page 107
    The influence of pulping temperature, time and alkali charge on residual lignin and viscosity of soda pulp produced from bagasse was investigated. Two pulping temperatures (175 oC and 185 oC), three pulping times (20, 30 and 40 minutes) and three alkali charges (14, 16, 18% NaOH, OD basis) were used. Factorial experiment based on randomized block design was applied to analyze the effect of pulping variables on total yield, accepted yield, pentosans content, viscosity and kappa number of the pulps. The results showed that higher intensity of pulping reduced both total yield and kappa number. At 175 oC pulping temperature, increasing pulping time and alkali charge reduced pentosans content and viscosity, but the reduction of these properties was severe at pulping temperature of 185 oC. Higher pulping temperature and time reduced pH of black liquor, which indicates consumption of more alkali during pulping. At milder condition of pulping higher pulp viscosity and pentosans were measured and at severe pulping condition, both properties were reduced which indicates the degradation of carbohydrates especially cellulose. The measured viscosity of pulps produced at 175 oC and 185 oC were 11.73 and 11.34 cps, respectively, and the related values for pulps produced at 20, 30 and 40 minutes pulping time were respectively 11.78, 11.57 and 11.24 cps. The results showed that pulping time and temperature are the most influential factors on carbohydrate degradation and the influence of alkali charge is not as severe as pulping time and temperature.
    Keywords: Bagasse, Soda pulp, Viscosity, Pentosans, Kappa number
  • F. Babaei, S.Gh.A. Jalali, D. Azadfar Page 121
    Three natural lowland habitats of Zelkova carpinifolia in three provinces of North of Iran (Gilan, Mazandaran and Golestan) evaluated for identifying the best morphological characters in genetic diversity investigation. 16 morphological traits of 5 leaves, which were selected randomisly of 10 trees in each habitat, were examined. The number of leaf venation, the leaf length and leaf maximum width exhibited the highest variance and the least plasticity among 16 evaluated traits and have the most important role in individuals grouping. Nested ANOVAs results show that trees differentiation variance has the highest value relative to population differentiation variance. Because of the least effective of environmental conditions, these traits suggested for genetic diversity investigation.
    Keywords: Zelkova carpinifolia, Morphological traits, Plasticity
  • M. Reisi, A.A. Enayati, K. Doost Hoseini, K. Pour Tahmasi Page 135
    In this study, layering technique effect of particleboard with poplar particles on physical and mechanical properties was evaluated. To attain this purpose, surface layer particles type (poplar and industrial), resin content (8 and 10 percent) and press time (4 and 5 minutes) were selected as variable factors. The properties that were investigated consisted of Modulus of rapture, Modulus of elasticity, Shear strength and Thickness swelling in 24 hours. Results showed that using poplar particles in surface of panels significantly increased physical and mechanical properties of boards. The press time had the most particular effect on shear strength. With increasing press time, this strength was increased. In other hand, resin amount increasing in surface layer from 8 to 10 percent improved all of the properties. Finally, to obtain high physical and mechanical properties and efficiency, application of poplar particles in surface layers, using of 8% resin content and 4 minutes for press time was found as the best condition.
    Keywords: Particleboard, Layering technique, Poplar, Physical, mechanical properties
  • G. Hajizadeh, M.R. Kavosi, A. Afshari, Sh. Shataee Jouibary Page 149
    The gypsy moth, Lymantria dispar (L.), is one of the most important pests of forest trees throughout the world. Larval herbivory can result in leaf area reductions, leaves abscission, and eventually, yield quality and quantity losses. The objective of this research was to determine the effects of oviposition height and host tree species on some biological parameters of gypsy moth, including egg clutch size, egg hatching percent, larval body length and mortality percent of first instars. Sampling was carried out in Daland forest park (Infestation foci in Golestan province) during 2008 and 2009. Samples were taken on five oviposition heights (0.5, 1, 1.5, 2, and 2.5 m) on trunk of four common host species including, Zelkova carpinifolia, Parrottia persica, Quecrus castanifolia and Carpinus carpinifolia. A factorial experiment in a randomized design was used to analyze the data and means were compared using Duncan’s multiple range test. Results showed that the oviposition heights significantly affected pest biological parameters, but the effects of host tree species and interacting effects were not significant. The highest survival percent, egg clutch size and body length was observed at oviposition height of 0.5 m on the Parrottia persica species, and the most larval mortality of first instars was recorded at oviposition height of 2.5 m on the Quecrus castanifolia species.
    Keywords: Gypsy moth, Oviposition height, Host tree species, Biological parameter, Daland Park
  • G. Hajizadeh, M.R. Kavosi, A. Afshari, Sh. Shataee Jouibary Page 163
    Using pheromone traps is one of the suitable methods for monitoring and control of forest pests. The objective of this research was to determine the effects of atmospheric conditions and daily times on pheromone traps efficiency of the gypsy moth, Lymantria dispar (L.). Sampling was carried out in Daland forest park during 2008. Samples were taken on three atmospheric conditions (sunny, cloudy and rainy) and daily times (07:00 AM, 08:00 PM and and 01:00 PM). A factorial experiment in a randomized design was used to analyze the data and means were compared using Duncan’s multiple range test. Eight white traps were placed on trees at distance of 100-150 m from each other at 1.5 m height in each site. Results showed that atmospheric conditions and daily times of day had significant (P<0.001) effects on number of males capture in pheromone traps. The interaction of daily times and atmospheric conditions were also significant. Maximum captures of male moths were observed at 07:00 AM, and sunny conditions. Also, minimum captures occurred in 08:00 PM and rainy conditions.
    Keywords: Gypsy moth, Pheromone traps, Atmospheric conditions, Daily time, Daland Park
  • H. Resalati, M.H. Aryaie Monfared Page 175

    Mixed office waste deinking by conventional chemical process, other than having higher chemical consumption and considerable emission of environmental pollutions, has relatively lower deinking efficiency. On the other hand, enzymatic deinking increases deinking efficiency even at reduced environmental pollutions, but it may reduce the strength properties of deinked pulp. At present paper, the physical and strength properties of mixed office waste enzymatic deinked pulps, selected from superior enzymatic treatments in terms of deinking efficiency using commercial cellulase enzyme from Aspergillus niger, were compared with the selected superior samples of chemical deinking treatments and the reference sample. The results showed that, the hand sheets of enzymatic deinked pulps, in comparison with chemical deinking, had lower caliper and bulk but without having significant differences with chemically deinked pulps in terms of the strength properties. As a result, because of its better deinking efficiency and also acceptable physical and strength properties, enzymatic deinking was recommended, as a proper substitute of conventional chemical deinking, for deinking of mixed office waste papers.

    Keywords: Enzymatic deinking, Chemical deinking, Cellulase, Physical properties, Strength properties