فهرست مطالب

اقتصاد پولی، مالی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه اقتصاد پولی، مالی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • 178 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فصلی کردن سری های زمانی / مطالعه موردی درآمده ای نفتی دولت، شاخص قیمت مصرف کننده و نقدینگی
    سعید صمدی، محمد واعظ، محمدرضا قاسمی صفحه 1
    بالا بودن هزینه جمع آوری اطلاعات به صورت فصلی و نیاز اقتصاد سنجان به این اطلاعات برای مدل سازی و تحلیل های کوتاه مدت، باعث شده موسسات آماری پس از جمع آوری اطلاعات و محاسبه داده های اقتصادی به صورت سالیانه، با روش های غیر مستقیم، به محاسبه داده های فصلی از داده های سالانه بپردازند.
    در این مقاله روش های فصلی کردن سری زمانی در قالب دو گروه عمده، روش های متکی به شاخص های همبسته و روش های محض ریاضی معرفی شده اند. سپس با فصلی کردن سری های درآمدهای نفتی دولت، شاخص قیمت مصرف کننده و حجم نقدینگی به مقایسه این روش ها در قالب دو گروه نام برده، پرداخته شده است.
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که برای فصلی کردن دو سری شاخص قیمت مصرف کننده و درآمدهای نفتی دولت بر اساس معیارهای r2 و MSE روش بوت، لیسمن و فیبس روش بهتر است و برای سری حجم نقدینگی بر اساس هر دو معیار روش چو و لین روش مناسب تری می باشد.
    هم چنین براساس پژوهش حاضر این نتیجه به دست آمد که یافتن بهترین روش برای فصلی کردن سری های زمانی که همیشه از سایر روش ها بهتر باشد امکان پذیر نیست.
    کلیدواژگان: فصلی کردن، تجزیه زمانی، درون یابی
  • نورالدین شریفی صفحه 24
    وسایل نقلیه جاده ای نقش مهمی در جا به جایی مسافر در کشور دارد. این مقاله در پی ارزیابی اقتصادی اتوبوس، مینی بوس و سواری های کرایه ای بین شهری استان مازندران از دید بخش عمومی و خصوصی می باشد.
    نسبت منفعت- هزینه، کارایی تعدیل شده هزینه، سرمایه لازم برای ایجاد اشتغال و بهره وری تعدیل شده (جزئی) نیروی کار، معیارهای مورد استفاده در این تحقیق است که در ارزیابی از دید بخش عمومی، خصوصی و یا هردو آنها مورد استفاده قرار می گیرند. آمارهای مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه توسط مسافرین، رانندگان و بنگاه های حمل مسافر در استان تامین شده است.
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که اتوبوس ها از نظر بهره وری تعدیل شده نیروی کار؛ مینی بوس ها از لحاظ اقتصادی بودن سرمایه گذاری و کارایی تعدیل شده هزینه و بالاخره سواری های کرایه ای از لحاظ نیاز به سرمایه کمتر جهت ایجاد اشتغال برای نیروی کار بر دیگر وسایل نقلیه برتری دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، حمل و نقل جاده ای مسافر، مازندران
  • محمود هوشمند، محمد دانش نیا صفحه 45
    همواره بخش مالی نقش مرکزی در توسعه و رشد اقتصادی دارد، از این رو رابطه میان توسعه مالی و رشد اقتصادی مهم و ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه به تبیین و بررسی تاثیر توسعه مالی بر رشد اقتصادی با در نظر گرفتن سایر متغیرهای تاثیر گذار بر رشد اقتصادی از قبیل نسبت تجاری، سرمایه گذاری داخلی و نرخ بهره پرداخته شده است.
    دوره زمانی مورد استفاده در این مطالعه مربوط به سال های 1352 تا 1386 می باشد. همچنین از روش خود توضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL) برای بررسی رابطه میان متغیرها استفاده شده است.
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار توسعه مالی بر رشد اقتصادی است. همچنین سرمایه گذاری داخلی نیز دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر رشد اقتصادی می باشند و نرخ بهره تاثیر منفی و معنی داری بر رشد اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد اقتصادی، روش خود توضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL)، اقتصاد ایران
  • علی تک روستا، حبیب مروت، حسین تک روستا صفحه 62
    وقوع بحران مالی سال 2007میلادی، اهمیت اندازه گیری ریسک و عدم اطمینان در بازارهای مالی را بیش از پیش نمایان ساخت. یکی از مهم ترین معیارهای اندازه گیری ریسک مالی، نوسانات1 (تلاطم - تغییر پذیری) بازارهای مالی است. به منظور مدل سازی مناسب نوسانات شاخص های مالی باید ویژگی های آماری آنها تعیین شود.
    در این مقاله تلاش شده است تا بعد از شناسایی ویژگی-های نوسانات بازده روزانه سهام در بورس اوراق بهادار تهران،با در نظر گرفتن این ویژگی ها، مدل مناسبی بر داده ها برازش شود تا بتواند رفتار این شاخص را توضیح دهد.
    آزمون های آماری نشان دادند که بازدهی روزانه سهام بورس اوراق بهادار تهران دارای توزیع با دنباله ضخیم بوده و از فرایند برگشت به میانگین تبعیت می کند. همچنین استفاده از مدل های TARCH، EGARCH و آزمون های آماری وجود اثرات اهرمی را تایید نکردند. بنابراین با توجه به این ویژگی ها مدل AR(2)- GARCH(1،1) به عنوان مدل مناسب برای توضیح رفتار نوسانات بازده روزانه سهام بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شد.
    کلیدواژگان: نوسانات، مدل GARCH، بازده سهام، برگشت به میانگین، پایداری، اثرات اهرمی
  • سیدجمال الدین محسنی زنوزی صفحه 86
    در اواخر دهه1990 و اوایل قرن بیست و یکم با تغییرات زیاد قیمت برخی از دارایی ها مانند قیمت مسکن و سهام در بیشتر کشورها، توجه زیادی به چگونگی عکس العمل مناسب مقامات پولی در قبال این تغییرات معطوف شده است. با نگاهی به سال های بعد از انقلاب و به ویژه دوران بعد از جنگ در ایران می توان مشاهده کرد که قیمت برخی از دارایی ها مانند قیمت مسکن، نرخ ارز، قیمت سهام و قیمت سکه طلا، تغییرات زیادی داشته است.
    در این مقاله با استفاده از مدل SVAR 10 و 9 متغیره و داده های فصلی دوره (1385-1367)، نحوه عکس العمل مناسب نسبت به تغییرات قیمت سهام، قیمت مسکن، قیمت سکه طلا و نرخ ارز در اقتصاد ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج به دست آمده از مدل SVAR انتخاب شده نشان می دهد که میزان اهمیت قیمت دارایی ها در نوسانات تولید ناخالص داخلی و سطح قیمت ها به ترتیب اهمیت، نرخ ارز، قیمت مسکن، قیمت سکه طلا و در نهایت قیمت سهام می باشد. با توجه به اهمیت زیاد نرخ ارز در انتقال شوک های پولی به تولید ناخالص داخلی و سطح قیمت ها که با وابستگی زیاد اقتصاد ایران به کالاهای واسطه ای و سرمایه ای هم-خوانی دارد، هدف گذاری نرخ ارز می تواند ابزار مناسبی در جهت تثبیت تولید و قیمت ها باشد. همچنین مشخص شد که شوک های پولی منبع مهم تغییرات تولید ناخالص داخلی و قیمت داخلی کالاها و خدمات مصرفی می باشد. و نیز شوک قیمت جهانی کالاها و خدمات منبع مهم نوسانات قیمت دارایی ها می باشد.
    کلیدواژگان: هدف گذاری قیمت دارایی ها، رهیافت VAR ساختاری، قیمت سهام، قیمت مسکن، قیمت سکه طلا، نرخ ارز
  • شهرام فتاحی، معصومه ترکمان احمدی صفحه 121
    در این مقاله، فرضیه گام تصادفی و کارایی بازار نفت اوپک مورد بررسی قرار گرفته است. فرضیه گام تصادفی بیان می کند که قیمت ها دارای ماهیت کاملا تصادفی هستند به گونه ای که فاقد حافظه می باشند. در نسخه ضعیف این فرضیه تغییرات قیمت به طور تصادفی رخ می دهند و بر این اساس رفتار گام تصادفی قیمت ها معمولا به عنوان اساس آزمون کارایی نسخه ضعیف مورد استفاده قرار می-گیرد.
    به منظور بررسی فرضیه گام تصادفی و کارایی بازار نفت اوپک از آزمون های نسبت واریانس یگانه لو و مکینلی(LOMAC) و چندگانه چاو و دنینگ(CD) استفاده شده است. بدین جهت از شاخص قیمت های نقدی نفت خام اوپک در بازه زمانی 1997:1:3 تا 2010:9:24 و سه زیر دوره انتخابی بهره جستیم.
    نتایج حاکی از آن بود که هر چند کارایی در کل دوره مورد بررسی برقرار نمی باشد ولی دارای روندی رو به افزایش بوده است. همچنین با استفاده از روش پنجره متحرک وجود یک روند متغیر با زمان در نمودار خودهمبستگی های بازده های شاخص قیمت نفت در کل دوره تشخیص داده شد
    کلیدواژگان: اوپک، آزمون نسبت واریانس یگانه لو و مکینلی، آزمون نسبت واریانس چندگانه چاو و نینگ، روش پنجره متحرک، روند متغیر با زمان
  • ناهید مالکی نیا، حسین عسگری آلوج، اعظم قزلباش صفحه 140
    مدیریت سرمایه در گردش یکی از بخش هائی است که در ساختار مدیریتی یک سازمان نقش حیاتی ایفا می کند و به عنوان نیروی اصلی در حرکت رو به جلوی سازمان ها، در کسب منافع بزرگ اقتصادی از اهمیت خاصی برخوردار است.
    این تحقیق ارتباط بین سیاست سرمایه درگردش و سودآوری شرکت های خودرو، داروسازی و کانی بورس بهادارتهران را بررسی می کند. نمونه ای شامل 235 داده از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در صنایع خودرو، داروسازی وکانی از سال 1383 تا 1387 انتخاب گردید. روش تحقیق توصیفی بوده و فرضیات این تحقیق با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    نتایج این آزمون نشان می دهد بین سود هر سهم و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام با استراتژی مدیریت سرمایه درگردش رابطه معنی دار و مستقیم وجود ندارد، ولی بین استراتژی های مدیریت سرمایه در گردش و نرخ بازده سرمایه گذاری رابطه معنی دار مستقیم ولی نه چندان قوی وجود دارد و فقط 6% از تغییرات در نرخ بازده سرمایه گذاری را می توان توسط تغییرات در استراتژی های مدیریت سرمایه در گردش توجیه نمود.
    کلیدواژگان: سرمایه در گردش، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، نرخ بازده سرمایه گذاری، سود هر سهم
  • علی اکبر ناجی میدانی، میهندخت کاظمی، ماندانا غفوری ساداتیه صفحه 162
    این تحقیق، با استفاده از روش های اقتصاد سنجی به بررسی وجود ارتباط معنی دار بین فقر وجهانی شدن اقتصاد و نحوه تاثیر گذاری جهانی شدن اقتصاد بر فقر در ایران طی دوره زمانی (1383- 1363) می پردازد. در این راستا به تخمین سه مدل پرداخته شده است. یکی در قالب مدل اصلی برای بررسی وجود ارتباط معنی دار بین فقر وجهانی شدن - وجود رابطه علیتی بین این دو متغیر- شدت و جهت تاثیرگذاری جهانی شدن اقتصاد بر فقر و دو مدل دیگر در قالب مدل تشریح مکانیسم برای بیان نحوه این تاثیر گذاری. نتایج حاصل از برآورد مدل های رگرسیونی به روش، همجمعی انگل-گرنجر طی دوره مورد بررسی در ایران و نیز ازمون علیت گرنجر نشان می دهد:جهانی شدن اقتصاد رابطه معنی دار و مثبتی(هم جهت) بر فقر در ایران دارد و جهانی شدن اقتصادیکی از علل فقر است و فقر نیز علت عدم موفقیت در جهانی شدن اقتصاد است. یک ارتباط مثبت(هم جهت) بین جهانی شدن اقتصاد و تورم وجود دارد، بنابراین جهانی شدن اقتصاد از طریق افزایش تورم موجب افزایش فقر می شود. یک ارتباط منفی(معکوس) بین جهانی شدن اقتصاد و بیکاری وجود دارد، بنابراین جهانی شدن اقتصاد از این طریق تاثیری در افزایش فقر ندارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، فقر، تورم، بیکاری، علیت گرنجری، ایران
|
  • Saed Samadi, Mohammad Vaez, Mohammad Reza Ghasemi Page 1
    Due to the high costs of collecting the quarterize or seasonal statistical information and the need of econometricians for Modeleny and short analysis, the National Statistical Institutes decided to obtain quarterize time series as indirect methods of the short-term dynamics of the annual data. In this article, two alternative approaches based on related indicators and pure mathematics has been introduced and then after temporal disaggregation of government oil revenues, consumer price index and liquidity, the approaches compared to each other.The empirical results indicated that Boot, Feibes and Lisman methods deliverd the better results for two series (government oil revenues and consumer price index), whereas Chow and Lin approach is more approprate for liquidity, based on MSE and r2 criteria. Also this paper shows that the best choice approach for temporal disaggregation of economic time series is not always possible.
    Keywords: Quarterizing, Temporal disaggregation, Interpolation
  • Nooraddin Sharify Page 24
    Vehicles have an important role in passenger transportation in Iran. This paper runs an economic appraisal on intercity buses, minibuses and public four-seated conveyances of Mazandaran province in view point of private and public sectors. The benefit-cost ratio, costs adjusted efficiency, necessary capital for job creation for a labor force and labor force adjusted productivity, which are used in private and public or both view points appraisal have been employed to compare different vehicles. The necessary data are obtained through questionnaires administered to passengers, and related vehicles drivers and transportation syndicates of the province. It can be concluded that buses are preferred to other vehicles in view point of adjusted productivity of labor force, minibuses in view point of more economic investment and costs adjusted efficiencies and finally public four-seated conveyances being preferred in view of required capital for job creation to other vehicles.
    Keywords: Economic Evaluation, Road Transport of Passengers, Mazandaran
  • Mahmood Hoshmand, Mohammad Danesh Nia Page 45
    Always, financial sector has a central role in development and economic growth. Hence the relationship between financial development and economic growth appears to be essential. This article examines the impact of financial development on economic growth, with consider other variables affecting the economic growth, such as ratio of commercial, domestic investment and interest rate.This study estimates a relationship between variables within a Auto regressive Distributed Lag framework over the periods. The results of this study represents a significant and positive impact of financial development on economic growth. Also domestic investment has a positive and significant impact on economic growth, and Interest rate has a significant negative impact on economic growth.
    Keywords: Financial development, Economic growth, Autoregressive Distributed Lag Model, Economy of Iran
  • Ali Takroosta, Habib Morovat, Hossein Takroosta Page 62
    Importance of risk and uncertainty in financial markets became more apparent after financial crisis in 2007. Volatility is the most important measure of risk in financial markets. Thus, modeling volatility of financial markets is one of the important issues in finance and economics. In this paper first we tried to specify key features of volatility of daily returns of Tehran stock exchange price index (TEPIX) and then using these features, we modeled volatility of this index. We found that this index is fat-tailed distributed and mean- reverting. Furthermore, we showed that there is no leverage effect, so using of TARCH and EGARCH models are not convenient. Finally, we found that AR(2)-GARCH(1,1) Model can capture features of data in the best way.
    Keywords: Volatility, GARCH models, Stock return, Mean Reverting, Persistence, Leverage effect
  • S. Jamaledin M. Zonouzi Page 86
    In last 1990 decade and early 21 century due to high fluctuations in assets prices and occurring asset price bubbles, most studies in monetary economics has concentrated on the reaction of monetary policy to movement in asset prices. The purpose of this paper is to analyze the suitable reaction of monetary policy to movement in asset prices in Iran. This analysis is based on the Structural VAR class of models, which allow assessing the importance of assets prices for central bank targeting. In this article, assets prices include housing prices, stock prices, exchange rates and gold (coin) prices in period of 1989/Q2-2007/Q1.According to the results, the expansionary monetary policy (real liquidity) shocks as a significant effect on stock prices, housing prices and exchange rates. The gold prices are more affected by dollar prices fluctuations. Housing prices, gold prices, and exchange rates explain 20 percent of output (GNP) fluctuations, but stock prices do not explain output fluctuations significantly. Therefore, exchange rate, housing prices, and gold prices have important role in transferring monetary shocks to output fluctuations respectively.
    Keywords: Central bank targeting, Asset Prices, Structural VAR Approach, Stock Prices, Housing Prices, Gold Prices, Exchange Rate
  • Shahram Fattahi, Masoomeh Torkaman Ahmadi Page 121
    In this paper, the random walk hypothesis and the OPEC oil market efficiency have been examined. The random walk hypothesis states that prices are completely stochastic in nature so that they have 'no memory'. In its weak-form, changes in prices occur stochastically and, as a result, the random walk behavior of prices is usually used to test the weak-form efficiency. In order to study the random walk hypothesis and the OPEC oil market efficiency, Lo & Mackinlay single variance ratio test (LOMAC) and Chow & Denning multiple variance ratio test (CD) have been utilized. Accordingly, we employed the index of OPEC oil spot prices for the period of 3rd January 1997 to 24th September 2010 and three selected subsamples. The results indicated that although the efficiency does not hold for the whole period, there is an increasing trend. Furthermore, using the moving window method, a time-varying trend has been detected in the graph of returns autocorrelations of the oil price index for the whole period.
    Keywords: OPEC, Lo, Mackinlay Single Variance Ratio Test, Chow, Denning Multiple Variance Ratio Test, Moving Window Method, Time, Varying Trend
  • Nahid Malekiniya, Hossein Asgari Alouj, Azam Ghezelbash Page 140
    Working capital management is one of the management structure of an organization that plays a fundamental role and also is as a major force in evolution of the organization. So it is important to acquire economic profits.This study investigates the relationship between working capital policy and profitability of companies in automobile, pharmaceutical and mineral industries in Tehran Stock Exchange. The sample was selected consisting of 235 data -year of listed companies in Tehran Stock Exchange in automobile, pharmaceutical and mineral industries from 1383 to 1387. The methodology of this research was discriptive and the hypotheses were analyzed by using Pearson correlation and regression model. The results of this study indicate that there is no direct and significant relationship between working capital management strategies with earning per share and return on equity, but there is a direct and significant relation between working capital management strategies and return on investment but not very strong correlation, and only 6% of the variation in the return on investment can be justified by the variation in the working capital management strategies.
    Keywords: working capital, return on equity, return on investment, earnings per share
  • Ali Akbar Naji Meidani, Mahindokht Kazemi Mandana Ghafuri Page 162
    This research uses econometrics techniques to study significant correlation between poverty and globalization of economy and investigate mechanisms influence of globalization on poverty in the economy during the period 1984-2004.In this context, the estimated three models discussed. In the form of a model for a significant correlation between poverty and globalization of the economy - causal relationship between these two variables - the intensity and direction of influence of globalization on poverty and other models. The mechanism described in the framework model for how to express this influence. Results of regression estimates and Granger Causality shows: Significant positive and relationship between economic globalization and poverty ALS, global economy is one cause of poverty and Unsuccessful because of poor economic globalization is being. A positive relationship between the globalization of the economy and inflation, therefore the global economy through inflation increases poverty. A negative correlation between the globalization of the economy and unemployment. therefore.
    Keywords: economic Globalization, Poverty, Inflation, Unemployment, Granger causality, Iran