فهرست مطالب

باستان شناسی ایران - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه باستان شناسی ایران
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • باستان شناسی دوره های فرهنگی و تمدنی در حوزه شهرستان میانه
    حسین علیزاده صفحه 1
    یکی از شهرهای شمال غرب ایران که دارای چشم اندازهای جغرافیایی، طبیعی و ارتباطی خاصی می باشد شهرستان میانه است. همین عوامل مذکور در شکل گیری دوره های فرهنگی و تمدنی این ناحیه نقش بسزایی ایفاء کرده است. ادوار فرهنگی پارینه سنگی قدیم تا جدید، مس- سنگ، مفرغ و عصر آهن از جمله دوره های پیش از تاریخی منطقه هستند. اما اهمیت میانه بویژه در زمان سلسله های حکومتی مانا و اشکانی بیشتر به چشم می خورد، بویژه اینکه تشابه واژه میانا (تلفظ محلی شهر) با مانا (اسم تمدن) به نوعی بیانگر حضور این قوم در منطقه بوده است. در دوره اسلامی نیز ادوار ایلخانی، تیموری و صفوی بیشترین آثار فرهنگی را بخود اختصاص می دهند. این مقاله با مطالعه در محوطه های باستانی منطقه، به شناسایی دوره های فرهنگی و تمدنی که در بخش های چهارگانه این شهرستان تمرکز و اهمیت بیشتری داشته اند اشاره نموده است.
    کلیدواژگان: باستان شناسی، میانه، تپه های باستانی، مانا
  • بررسی شیوه های تدفین در دوران ایلام جدیداز 814 تا 540 ق.م
    محمدزمان خدایی، حسین بااحمدی صفحه 13
    بعد از فروپاشی سلسه شوتروکی ها و به سر آمدن دوران پرشکوه ایلام میانه سرزمین ایلام در هاله ای از ابهام فرو رفت تا اینکه در سال 814 ق.م دوباره از این تاریکی بیرون جست که این امر را می توان با وجود اسناد و شواهدی ثابت کرد. در دوران سلسه های جدید نیز ایلامیان در فرهنگ و تمدن همانند دوران قبل رشد چشم گیری داشتند و آثار و بقایای بجای مانده از آنها به آن اشاره دارد. در این مقاله سعی بر آنست تا با بررسی شیوه های تدفین و به خاکسپاری مردگان دوران ایلام جدید در محوطه های مختلف قلمرو آن درک روشنی از سنتهای تدفین این دوران ارائه دهیم.
    کلیدواژگان: ایلام جدید، تدفین، هدایای تدفینی، ارجان، جوبجی، شوش، گتوند، آرامگاه سنگی
  • بررسی موقعیت اجتماعی ساکنان ایران در دوره اشکانی با استفاده از مطالعات عنصری (منطقه موردی: محوطه باستانی ولیران)
    طاهره عزیزی پور، فرهنگ خادمی ندوشن صفحه 37
    در این پژوهش سعی بر آن داریم تا به بررسی ساختار اجتماعی جوامع دوره اشکانی بر اساس وضعیت غذایی مردمان آن زمان بپردازیم.ما برای پی بردن به وضعیت غذایی در جوامع مورد بحث به تجزیه و تحلیل داده های عنصری اسکلتهای انسانی باقی مانده از قبور دوره اشکانی در محوطه باستانی ولیران دماوند خواهیم پرداخت.تفاوت در میزان عناصر تشکیل دهنده اسکلتهای انسانی، نشانگر تفاوت در وضعیت غذایی مردمان جامعه مورد مطالعه و تفاوتهای غذایی، بیانگر موقعیت های مختلف اجتماعی است.
    در منابع نوشتاری مطالب چندانی درباره موقعیت اجتماعی در جوامع دوره اشکانی وجود ندارد. با آنکه ساختار اجتماعی اشکانیان قبیله ای بوده و بنابراین پیچیدگی چندانی نداشته است؛ مطالعه داده های باستان شناسی برای بررسی وضعیت اجتماعی در دوره مذکور دارای پیچیدگی های خاصی است؛ اما با این حال مطالعه داده های عنصری اسکلتهای باستانی دوره اشکانی، اطلاعات مفیدی را درباره وضعیت اجتماعی در این دوره در اختیار ما قرار می دهد.
    کلیدواژگان: طبقات اجتماعی، دوره اشکانی، دندان، آهن، کلسیم، روی، فسفر
  • صنعت شیشه گری ایران در صدر اسلام
    حسین صدیقیان، حسین فرهمند، علی روشن ضمیر، رسول احمدی صفحه 49
    شیشه به عنوان یکی از مصنوعات بشر همواره مورد توجه هنرمندان و صنعتگران بوده است.به همین سبب است که می توان از آن در راستای شناخت، توصیف و تفسیر تحولات فرهنگی- اجتماعی سود برد.شیشه گری نیز به عنوان یک صنعت مهم در گذشته، بیانگر نکات مهمی از فرهنگ های پیشین است.در ایران استفاده از شیشه سابقه ای طولانی داشته که تجارب آن طی قرون متمادی بین مردمان این سرزمین از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است.شیشه گری در قبل از اسلام ایران به عنوان صنعتی پیشرفته و هنری شایسته به طور گسترده رایج بوده و در اثر ارتباطات گسترده با سایر فرهنگ ها تاثیرات و تاثراتی را نیز پذیرفته است.اوج این ارتباطات را می توان در دوره پارت - ساسانی مشاهده کرد که در دورام اسلامی نیز شاهد آن هستیم.با ورود آیین جدید به ایران،شیشه گری به مانند سایر هنرها دچار دگرگونی شد.مراکز جدیدی که در این زمینه فعال شدند و با استفاده از تجربیات گذشته در زمینه فرم و تزیینات، تکنیک ساخت و پرداخت وبه رونق این هنر کمک کردند.شهرهایی مثل نیشابور،جرجان،ری و سیراف در ایران از جمله این محل ها هستند.با نگاهی به فرایند ساخت آثار شیشه ای در این دوره(اوایل دوران اسلامی)و مقایسه با سایر ممالک اسلامی و نیز با ادوار پیشین می توان به نکات ارزشمندی در مورد شیشه گری این دوره دست یافت.
    کلیدواژگان: شیشه گری اسلامی، شیشه گری ساسانی، نیشابور، ری، جرجان، سیراف
  • گزارش مقدماتی گمانه زنی تعیین حریم تل رضوان رامشیر
    سیدمحسن حسینی، عباس باورسایی، رضا بهداد فرد صفحه 65
    پرداختن به تاریخ، هنر و فرهنگ ایران زمین در دوران اشکانی یکی از ضرورتهای جدید مطالعات تاریخ و تمدن ایران است. ضرورت موضوع زمانی بیشتر آشکار می شود که می بینیم اطلاعات ما از دوران اشکانی بسیار ناچیز است. دانش باستان شناسی به کمک کاوشهای علمی در قلمرو وسیع امپراتوری اشکانی می تواند در روشن شدن وضعیت این دوره کمک فراوانی به ما برساند. محوطه ی باستانی تل رضوان، در جنوب شرق استان خوزستان و در سه کیلومتری شرق شهرستان رامشیر واقع شده است. این محوطه در تابستان 1388 توسط کشاورزان محلی مورد تعرض قرار گرفته و جانب غربی آن به مساحت 5 هکتار تسطیح شد.
    نظر به تعرضات زارعین و کشاورزان محلی و حفاران غیرمجاز و قاچاقچیان اموال تاریخی و شدت آسیب های وارده بر آن، این محوطه در قالب پروژه ای با هدف مشخص کردن وضعیت عرصه و حریم برای حفاظت از آن و جلوگیری از تخریب ها و تعرضات انسانی و نیز ارائه ی راهکارهایی مناسب در خصوص حفاظت عرصه و حریم محوطه و کاربری های کشاورزی و عمرانی مورد گمانه زنی قرار گرفت.در این راستا، تعداد 18 گمانه با ابعاد 1×1 متر مورد کاوش قرار گرفت. مطالعات اولیه بر روی مواد فرهنگی حاصل از گمانه زنی در این محوطه، روشن ساخت که محوطه ی تل رضوان یکی از استقرارگاه های حکومت محلی الیمایید در دوره اشکانی بوده است. این نوشتار به معرفی نتایج حاصل از گمانه زنی در این محوطه اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: الیمایید، اشکانی، تل رضوان، شهرستان رامشیر، جنوب شرق خوزستان
  • مالیات دوره اشکانی
    بیتا سودایی، حسین صادقی، فرهنگ خادمی ندوشن صفحه 79
    سازمان اقتصادی و مالی اشکانیان آگاهی های درخور توجه و کاملی که مورد نیاز پنج قرن سلطنت این خاندان است به ما نمی دهد. مورخان به صورت کوتاه در این مورد گفته هایی را نوشته اند ولی آثار و نشانه های پیداشده در کاوشهایی که از نقاط گوناگون ایران دوران اشکانی بدست آمده و بن مایه های کم شماری که موجود است، تا اندازه ای اوضاع و ویژگی های سازمان های اقتصادی آن روزگاران را روشن می سازد. هدف این مقاله نشان دادن بنیان های اقتصادی و درآمد دولت اشکانی با استناد بر متون تاریخی و برخی از منابع باستان شناسی است.
    کلیدواژگان: اشکانیان، اقتصاد، مالیات، مالیات ارضی، تجارت
  • مطالعه وضعیت فرهنگی دشت رامهرمز در دوران پیش از تاریخ بر اساس داده های سفالی موجود از تپه سرتولی
    حسن درخشی، محسن ممبنی صفحه 91
    بررسی باستان شناسی اخیر دشت رامهرمز در سال 1385 ه.ش دگرباره شواهد مربوط به فرهنگ شوشان جدید 1 (LS1) و شوشان جدید 2 (LS2) را نمایان نمود. طبق داده های سفالی بدست آمده از تپه سرتلی که به روش مقایسه ای و بر اساس متغیرهای فرم و تزیین با سفال های هم عصر چه در دشت فارس و چه در دشت شوشان صورت گرفت نشان داد که از نظر سبکی و تکنیکی صرفنظر از نوع بومی بین سفال های سرتولی با فرهنگ باکون الف از یک طرف و با محوطه های دشت شوشان از طرف دیگر شباهتهایی وجود دارد که می تواند نشانگر ارتباطات فرهنگی دشت رامهرمز با مناطق مرتفع و همچنین دشت شوشان باشد.بعبارتی دشت رامهرمز و محوطه های آن با مرکزیت تل گسر محل تلاقی بین فرهنگهای مناطق مذکور بوده است.این مقاله ضمن بررسی و مطالعه محوطه سرتولی بر مبنای داده های سفالی به تحلیل روابط فرهنگی آن با مناطق همجوار پرداخته است.
    کلیدواژگان: دشت رامهرمز، تپه سرتولی، شوشان جدید 1 (LS 1)، شوشان جدید 2 (LS 2)
  • معماری فریژی بر اساس کاوش های شهر گوردیون
    بهمن فیروزمندی، ساسان سیدین صفحه 105
    فریژی ها که در ابتدا در بالکان جنوبی ساکن بوده اند، در قرن 12 ق.م از طریق هلنسپونت به آسیای صغیر مهاجرت کرده و در سر راه خویش حکومت میسنی را در جریان جنگ تروا از میان می برند. آنان در ادامه مسیر خویش به سمت مشرق، نواحی ای را که سابقا تحت انقیاد امپراطوری هیتی بود، متصرف شدند. از این تاریخ تا حدود سال 950 ق.م، هیچ اثری از آنان در آسیای صغیر به چشم نمی خورد. اما از این زمان شواهد باستان شناختی حضور آنها را در این نواحی تایید می کند؛ به گونه ای که می توان تا سال 330 ق.م سه دوره مشخص معماری را در هنر فریژی شناسایی نمود. پیشتر، تحقیقات صورت گرفته تداوم سنن فریژی در تزئین بناها و اشیا را در طول حیات این فرهنگ به اثبات رسانده بود؛ این تحقیق نیز به خوبی آشکار ساخت که این تداوم در معماری و شهرسازی فریژی نیز وجود داشته؛ به گونه ای که می توان آنرا به بهترین شکل ممکن در معماری پایتخت آنها، گوردیون، مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: فریژی، گوردیون، معماری، کاشی
|
  • Archaeological Study of Miyaneh City: Cultural and Civilization Periods
    Hossein Alizadeh Page 1
    Miyaneh city, located in northwest of Iran, has unique geographical, natural and communicative features. These features have had key role in its cultural and civilization development. Palaeolithic, Chalcolithic, Bronze and Iron ages are prehistoric periods of this region. But the importance of this city was outstanding during Mannaean and Parthian dynasties. Similarity between Miyana (the name of the city pronounced as Miyana by locals) and the term Mana (civilization) indicates the presence of this ethnic group in the region. Moreover, in Islamic period, most of cultural remains from the Islamic civilization are related to Ilkhanid, Timurid and Safavid dynasty. This study identifies cultural and civilization periods of this region through studying the ancient sites which are situated in the four districts of the city.
    Keywords: Ancient hill, Archaeology, Miyaneh, Mana
  • Study of the Burial Practices in the New Elamite from 814 to 540 B.C.
    Mohammad Zaman Khodi, Hossein Baahmadi Page 13
    Elam went down in an aura of ambiguity after the collapse of Shotrokean dynasty and the end of the glorious era of the middle land of Elam. Though, based on the existed documents, it can be proofed that Elam went back from darkness in the year 814 B.C. Elamite culture and civilization developed in the period of the new dynasty as it had done during the pervious ones, and such progress can be demonstrated through their works and their remaining debris. This article intend to offer a clear understanding of the burial tradition of the new period through analyzing the ways the dead buried during the new era in the various areas of Elamite's territory.
    Keywords: Arjan, Burial, Burial Presents, Gutvand, Jobaji, Susa
  • Study of the Status of Iranian Residents in Parthian Period by Studying Data's Gathered from Chemical Elements (Place of Study: Valiran Site)
    Tahere Azizipor, Farhang Khademi Nadooshan Page 37
    This study attempted to examine the social structure of the communities in Parthian period, based on the nutritional situation of the people of that time. Realizing the nutritional status of the communities, this article analyzes the elemental data of human skeleton remained from the graves of the Parthian period in the ancient area of Valiran in Damavand. The difference in the amount of the elements in human skeleton indicates the differences in the nutritional status of people under the investigation and dietary differences, suggested the differences in their social situations. In written sources, there was little about the social situation of Parthian period in the communities. Though Parthian social structure was tribal, and the complexity is not much, the archaeological study of social status in this period has had certain complexities. This study that was based on analyzing data gathered from chemical elements of ancient skeletons of Parthian period, tried to provide us with useful information about their social status.
    Keywords: Calcium, Iron, Parthian period, Phosphorus, Social classes, Tooth, Zinc
  • Glass-making in Early Islamic Iran
    Hossein Sadighian, Hossein Farahmand Ali Roshan Zamir, Rasol Ahmadi Page 49
    Glass, as one of the human being's artifacts, has always been a case that attracts the artist's and artisan's attention. For this reason, it can be helpful in recognizing, describing and interpreting cultural-social changes. As an important industry, glass-blowing represents important points of the pervious cultures. It has a long history in Iran, so as using it has been transferred from one generation to the next. In pre-Islamic Iran, it had been considered as a widely common, advanced and artistic industry; moreover, it had attracted some influences as a result of widespread communication with other cultures. The culminated point of such communications can be viewed in Partian-Sasanian period and also in Islamic period. Glass-blowing, like other arts, has changed after the entrance of new religion. New centers were activated in this field which used the past experience in the form, decoration, manufacturing techniques that developed this art. Cities like Nayshabour, Jorjan, Siraf and Ray are the most important forerunners in this artifact in Iran. One can achieve valuable points regarding glass-blowing by focusing on the process of construction in the early Islamic period in Iran, comparing it with those of other Islamic countries, as well as those of the previous eras.
    Keywords: Islamic glass, blowing, Sasanian glass, blowing, Nishapur, Ray, Jorjan, Siraf
  • Preliminary Report of Excavation at Tell-e Rezavan
    Seyyed Mohsen Hosseini, Abbas Bavarsai, Reza Behdadfa Page 65
    Studying Iranian history and art during Parthian period is one of the essential issues in new studies on history and civilization of Iran. Confronting with little information related to this period, one would be aware of the importance of such matters. Thus we would be able to characterize some aspects of Parthian empire based on the Archaeological researches. One of the significant archaeological evidences concerning this period was located in Southeastern Khuzestan. Tal-e-Rezvan that located in 3 K.m. east of Ramshir city appeared to be huge in size and about 5 hectare of its western side due to agricultural activities was destroyed. As a result of local farmer's transgressions, illegal excavations, smuggling of antique properties and the extent of the damage, a project had been formed to protect it by preservative activities by archaeological excavation. Indeed this program prevented more agricultural activities and illegal diggings at the site. In this regard, the procedure of the fieldwork was to dig 18 small excavations in dimensions of 1×1meter. The preliminary investigations on cultural issues suggest that Tal-e Rezvan area was one of the local lodgments of Elymayyd in Parthian period. This study tried to represent the acquired results of excavation in this site.
    Keywords: Elymayyd, Parthian, Ramshir city, Southeast Khuzestan, Tal, e, Rezvan
  • Tax in Parthian Period
    Bita Sodai, Hossein Sadeghi, Farhang Khademi Nadooshan Page 79
    Economic and financial organization of Parthians do not deliver considerable and complete knowledge that is required for understanding 5 centuries of the reign of their dynasty. Although some historians have written briefly in this case, the number of found works and indications obtained from excavations in various parts of Iran in Parthian period were low. Though, these existed evidences, to some extent, clarified organizational traits and characteristics of that period. The purpose of this paper was to demonstrate the economic foundations and revenues of Parthian government based on the historical texts and some archaeological resources.
    Keywords: Economy, Parthia, Tax, Tax on land, Trade
  • Study of Cultural Situation of Ramhormoz Plain in Pre-historic Era based on Data Collected from Sartoly hill
    Hassan Derakhshi, Mohsen Mombeni Page 91
    The recent archaeological studies of Ramhormoz plain in the year 2006 represented the evidences related to the culture of Late Susiana1 (LS1) and the Late Susiana2 (LS2). Data acquired from potteries of Sartoli hill was compared through comparative method with those of contemporary Fars plain and Susiana plain based on their forms and decorations. Such data indicates that, on one hand, there were stylistic and technical similarities among potteries of Sartroli with those of Bakon culture and Susiana plain, and on the other hand, such similarities can demonstrate the cultural communications of Ramhormoz plain with high areas as well as Susiana plain. In other words, Ramhormoz plain and its precincts that centered around Tal-e-Ghazir had been the confluence of these mentioned cultures. Studying Sartoli precincts based on data gathered from potteries, this article attempted to analyze its cultural communications with its neighbor areas.
    Keywords: Late Susiana1 (LS1), Late Susiana2 (LS2), Ramhormoz plain, Sartoli hill
  • Phrygian architecture based on the Gordion excavations
    Bahman Firoozmandi, Sasan Seyedein Page 105
    The Phrygian people,who had been living primarily in the southern Balkan, migrated to Minor Asias through Hellespont in 12th century BC. In their way, and during Troy war, they annihilated the Mycenaean government. In the continuation of their movement towards the east, they captured the regions which were formerly under the control of Hittite empire. Since that date until about 950 BC, there is no sign of them in Minor Asia. But since then, the archaeological evidences confirm their presence in the region. It is such that up to the year 330 BC, three distinguished architectural periods can be identified in Phrygian art. Prior researches demonstrate the continuation of Phrygians's conventions in decoration of monuments and objects during the existence of this culture. The present research tried to well-clarify that such a continuation existed in both architecture and city planning of this city so that it can be observed in the architecture of its capital, Gordiom.
    Keywords: Architecture, Gordion, Phrygian, Tile