فهرست مطالب

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 19 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرتضی طاهری فرد *، ابراهیم تیموری، ابراهیم شقاقی صفحه 1
    در این تحقیق تصمیمات قیمت گذاری و سفارش دهی یک زنجیره تامین دو سطحی تحت تقاضای احتمالی شامل یک تولیدکننده و دو خرده فروش رقیب مورد بررسی قرار می گیرد. در یک بازی استاکلبرگ[1] میان دو سطح زنجیره تامین، تولیدکننده به عنوان رهبر و خرده فروشان به عنوان پیرو، تصمیمات مربوط به قیمت گذاری و سفارش دهی را اتخاذ می کنند. در این مقاله سیاستهای قیمت گذاری بهینه و سودهای اعضای زنجیره مورد محاسبه قرار گرفته و نشان داده می شود که از میان دو سناریوی رقابتی استاکلبرگ و کورنو[2] میان خرده فروشان، ساختار رقابتی کورنو موجب می شود که خرده فروشان، قیمت فروش پایینتری را نسبت به ساختار استاکلبرگ انتخاب کنند و در نتیجه ساختار کورنو سود کمتری را عائد خرده فروشان می نماید. همچنین در هر دو ساختار رقابتی کورنو و استاکلبرگ، سود تولیدکننده از دو برابر کل سود خرده فروشان بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، رقابت، قیمت گذاری، تقاضای حساس به قیمت
  • عادل فاطمی *، حمیدرضا مصطفایی، بهناز کرمی، فرزاد ناظمی صفحه 9
    هدف از ارائه این تحقیق بررسی تاثیر عوامل موثر اقتصادی بر عملکرد سرمایه گذاری می باشد. ارتباطهای موجود بین عوامل مدیریتی و عملکرد اقتصادی توسط مدل معادله همزمان براساس روش برآوردی ماکزیمم آنتروپی تعمیم یافته بررسی شده اند. همچنین در این تحقیق مقایسه هایی بین روش های برآوردی ماکزیمم آنتروپی تعمیم یافته، حداقل مربعات جزئی و ماکزیمم نسبت درستنمایی برروی 40 کارخانه تولیدی استان کرمانشاه انجام شده است، که پس از بررسی نتایج بدست آمده در تحقیق پیش رو به این نتیجه می توان رسید که با توجه به مزیتهای بیشتر و خطای کمتر روش ماکزیمم آنتروپی تعمیم یافته نسبت به محدودیتها و خطاهای بیشتر روش رایج حداقل مربعات جزئی و ماکزیمم نسبت درستنمایی، این روش می تواند جایگزین معتبر و مناسبی جهت برآورد ضرائب رگرسیونی و خطاها در مدل معادله همزمان باشد.
    کلیدواژگان: ماکزیمم آنتروپی تعمیم یافته، حداقل مربعات جزئی، حداکثر نسبت درستنمایی، مدل عامل مدیریتی، مدل معادله همزمان، استان کرمانشاه
  • یوسف محمدکریمی، گودرز بهرنگ، یونس رسول دشت صفحه 25
    هدف از تحقیق حاضر پاسخگویی به چالش جدید پیش روی مدیران سازمان های تولیدی امروز با این عنوان که آیا برون سپاری انجام شود یا انجام نشود؟ این سوالی است که تقریبا ذهن تمامی مدیران اجرایی سطح عالی سازمان را به خود مشغول ساخته است. برون سپاری در عین حال اینکه دارای منافع ثابت شده برای سازمان ها می باشد اما یکسری نتایج منفی را نیز برای آنان به دنبال دارد. این درحالیست که بسیاری از سازمانها برون سپاری را به عنوان یک فعالیت معمول سازمانی به اجرا می گذارند ولی تنها تعداد کمی از آنها معنای واقعی برون سپاری را می دانند و یا اینکه از چگونگی اجرای اثربخش آن آگاهی دارند. همچنین، بسیاری از تامین کنندگان بر گستردگی و رشد روزافزون بازار برون سپاری واقفند و برای کسب منافع حاصل از فرصت های آن تمایل دارند ولی به طور کامل از چگونگی آن اطمینان ندارند. به همین منظور، در تحقیق حاضر سعی شده که علاوه بر شناساندن ابعاد مختلف برون سپاری، میزان اثرگذاری عوامل برون سازمانی و عوامل درون سازمانی بر تصمیم استراتژیک برون سپاری از دیدگاه مدیران سطح عالی شرکت های تولیدی استان تهران مورد بررسی قرار گیرد و نتایج حاصل از تحقیق بیانگر موثر تر بودن عوامل درون سازمانی بر تصمیم استراتژیک برون سپاری می باشد.
    کلیدواژگان: برون سپاری، مدیریت زنجیره تامین، شبکه ارزش
  • آرش شاهین، محسن عارف نژاد *، فاطمه فغانی صفحه 37
    در دنیای رقابتی امروز شرکتها به دنبال حفظ سهم بازار خود و بدست آوردن سهم بیشتری از بازار و حفظ مشتریان خود می باشند، در نتیجه بهبود کیفیت و وضیعت مالی از فاکتور های مهم بقای شرکت ها در دنیای کنونی می باشد. امروزه کیفیت بالای محصولات، تبدیل به یکی از بزرگترین ابزارهای سازمان ها برای جلب رضایت مشتریان و به دنبال آن کسب سود شده است. در همین راستا، مدیریت کیفیت فراگیر (TQM) یکی از نظام های پرطرفداری است که سازمان ها برای رسیدن به سطح بالایی از کیفیت از آن بهره می برند. در این تحقیق با استفاده از رویکرد تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی (AHP) به بررسی و اولویت بندی فاکتور های مدیریت کیفیت فراگیر بر بهبود عملکرد مالی با مطالعه موردی در صنعت مواد غذایی پرداخته شده است. پس از جمع آوری اطلاعات با کمک پرسشنامه مقایسات زوجی و با نظرسنجی و تجزیه وتحلیل نظرات با کمک نرم افزار Expert Choice ویرایش 11 مشخص گردیده که تعهد مدیریت، تمرکز بر مشتریان وبهبود مستمر که از عوامل مدیریت کیفیت فراگیر می باشند، به ترتیب دارای بیشترین وزن موثر بر عملکرد مالی شرکت می باشند.
    کلیدواژگان: عملکرد مالی، نسبت های مالی، مدیریت کیفیت فراگیر، تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی
  • فرهاد شاه ویسی، پیمان اکبری *، مهرداد قنبری صفحه 51
    بهره وری در دنیای امروزی به عنوان یکی از بزرگترین اهداف سازمان ها و موسسات شناخته شده و افزایش سطح آن، ضامن رشد و بقاء سازمان های پیشرو در بازارهای رقابتی است. بهره وری به عنوان یک شاخص، چگونگی کارایی نیروی کار، سرمایه و دیگر منابع یک سازمان را به درستی اندازه گیری و نشان داده و ترسیم کننده وضعیت شرکت در آینده است. یک شرکت تنها در صورتی می تواند به سودآوری مستمر خود در آینده امیدوار باشد که موضوع بهره وری را نادیده نگیرد. این تحقیق به دنبال این موضوع است که آیا بین تغییر در شاخص های بهره وری (بهره وری کار و بهره وری سرمایه) به عنوان متغیرهای مستقل از یک طرف و تغییر در متغیرهای مالی (سود هرسهم، ارزش دفتری سهام، ارزش بازار سهام) به عنوان متغیرهای وابسته از طرف دیگر، رابطه معنی داری وجود دارد یا خیر؟ به منظور مطالعه این موضوع از میان جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، یک نمونه 102 عضوی، به روش غربالگری (حذف سیستماتیک) و در یک دوره پنج ساله، از صورت های مالی منتهی به اسفندماه سال های 1383 الی 1387 انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز از صورت های مالی اساسی، گزارشات مجامع و سایر اسناد و مدارک موجود در بورس اوراق بهادار تهران، استخراج و با استفاده از روش های آماری و تحلیل رگرسیون قدم به قدم و همبستگی پیرسون فرضیه های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان دهنده وجود رابطه معنی داری بین متغیرهای مورد بررسی می باشد. در پایان تحقیق نیز پیشنهاداتی در زمینه موضوع تحقیق ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: بهره وری کار، بهره وری سرمایه، سود هرسهم، ارزش دفتری سهام، ارزش بازار سهام
  • کریم آتشگر *، کاظم نقندریان صفحه 63
    زمانی که بواسطه عوامل ناخواسته و غیر ذاتی، تغییری در پارامترهای توزیع یک فرآیند ظاهر می شود و فرآیند از شرایط تحت کنترل به شرایط خارج از کنترل منتقل می گردد، تجزیه و تحلیل ریشه ی و شناسایی عامل و یا عوامل انحراف فرآیند فوق برای مدیران فرآیند اهمیت زیادی دارد. در صورت تحقق شرایط خارج از کنترل در یک فرآیند چند متغیره، تجزیه و تحلیل برای شناسایی عوامل انحراف در مقایسه با یک فرآیند تک متغیره بسیار سخت تر و پیچیده تر می گردد. در یک فرآیند چند متغیره که در شرایط خارج از کنترل قرار دارد، زمانی می توان به یک تجزیه و تحلیل ریشه ی و اثربخش امید داشت که مدل بکارگرفته شده برای پایش فرآیند، علاوه بر قابلیت شناسایی شرایط خارج از کنترل، بتواند به طور همزمان نقطه تغییر فرآیند، عامل و یا عواملی را که باعث انحراف فرآیند شده است را بهمراه جهت تغییر تحمیل شده به آن فرآیند را شناسایی نماید. بررسی ها در ادبیات موضوع نشان می دهد، که هرچند رویکرد آماری در فرآیند های تک متغیره نسبتا اثربخش ظاهر شده است، ولی رویکرد آماری در فرآیند های چند متغیره تاکنون نتوانسته است نیاز فوق را بر ای مدیران فرآیند تامین نماید. بررسی ادبیات پایش فرآیندها موید این مهم است که روش های محاسبات نرم مانند شبکه های عصبی توانسته است به نیاز اساسی مدیران فرآیند در پایش و شناسایی عوامل انحراف به صورت اثربخش تری پاسخ دهد. بطوریکه، در میان طرح های موجود در ادبیات موضوع، فقط یک مدل جامع پیشنهادی وجود دارد که توانسته با استفاده از رویکرد شبکه عصبی در تئوری نشان دهد که می تواند با شناسایی چهار عامل کلیدی فوق مهندسین کیفیت و مدیران فرآیند را در ریشه یابی اثربخش عوامل انحراف در فرآیندهایی با بیش از یک متغیر یاری نماید. در این تحقیق با رویکرد کاربردی، مروری نسبتا جامع که بتواند برای محققان و مدیران فرآیند قابل استفاده باشد، مدل های پایش فرآیندهای چند متغیره بررسی می شود. به علاوه، از آنجایی که هنگامی محققان زمانی می توانند به توسعه مدل های پیشنهادی تئوریک همت گمارند که قابلیت بکارگیری طرح ها، در مقایسه با روش های سنتی و معمول، در عرصه های واقعی فرآیندها نیز به اثبات رسیده باشد، در این تحقیق پس از مرور ادبیات، کامل ترین و جامع ترین مدل های موجود انتخاب و در یکی از فرآیندهای واقعی تولید خودرو بکارگرفته شده است. تجزیه و تحلیل داده ها و نتایج حاصل از عملکرد مدل فوق، برای ریشه یابی و تشخیص علت واقعی شرایط خارج از کنترل فرآیند و مقایسه آن با یکی از مدل های مرسوم بر اساس شاخص مهم طول دنباله خارج از کنترل، در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نقطه تغییر، پایش فرآیند، تجزیه و تحلیل ریشه ی، نمودار، متوسط طول دنباله
  • محمدمیر کاظمی مود *، علی محقر صفحه 81
    دانش همواره به عنوان یک عامل تعیین کننده در نوآوری شناخته شده است. اما دانش مورد نیاز برای نوآوری همواره به صورت آماده در اختیار سازمان قرا نمی گیرد و نیاز است تا سازمان بخش اعظمی از آن را خود خلق کند. دانش در سازمان می تواند از طریق سرمایه گذاری در نوآوری و توسعه محصولات جدید خلق شود. هدف این مقاله بررسی ماهیت پویا و پیچیده ی رابطه بین خلق دانش و تصمیمات سرمایه گذاری در نوآوری و شناسایی مناسب ترین سیاست های سرمایه گذاری سازمان در نوآوری است. بدین منظور مقاله حاضر سعی دارد تا با نگاهی سیستمی و با استفاده از رویکرد پویایی سیستمی و ابزارهای آن همانند نمودار های علی- معلولی، نمودار جریان و شبیه سازی به مطالعه اثر سیاست های مختلف سرمایه گذاری در نوآوری بر انباشت دانش سازمان بپردازد. به منظور آزمون کاربردی بودن مدل ارائه شده در دنیای واقعی، یک مطالعه موردی ارائه شده است و نتایج شبیه سازی نشان می دهد که سیاست تخصیص منابع به هر یک از فعالیت های نوآوری رادیکال و تدریجی بر اساس شکاف میان انباشت دانش واقعی و هدف سازمان، مناسبترین سیاست تخصیص منابع در سازمان مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: خلق دانش، نوآوری رادیکال، نوآوری تدریجی، رویکرد پویایی های سیستم، شبیه سازی
  • راضیه امیرزاده بهبانی، زهرا یعقوبی * صفحه 97
    در جهان رقابتی امروز تنها سازمان هایی می توانند در این شرایط پرتلاطم باقی بمانند که به بهترین نحو از منابع خود استفاده نمایند. یکی ازمنابع مهم سازمان، نیروی انسانی است. از آنجا که سازمان برای رفع و جبران کاستی ها و ارتقاء بهره وری و اثربخشی همچنین کشف توانایی های کارکنان خود، به سنجش عملکرد آنان نیاز دارد، ارزیابی عملکرد نیروی انسانی فرایندی بسیار مهم در سازمان می باشد. از این رو، تحقیق کنونی به مطالعه درباره نحوه ارزیابی عملکرد کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران منطقه اهواز به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی پرداخته است. به این منظور، با توجه به منابع علمی مورد بررسی و همچنین عوامل مورد نظر در این سازمان، معیارهای مهم و زیر معیارهای آنها شناسایی شدند. سپس جداول مقایسات زوجی معیارها و زیر معیارها طراحی و جهت تکمیل بین 10 مدیر ارزیاب توزیع شد. ابتدا ناسازگاری هر یک از جداول مقایسات زوجی تکمیل شده توسط ارزیابان، مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از روش AHPگروهی و نرم افزار Expert Choice وزن هر یک از معیارهای اصلی و همچنین وزن هر یک از زیر معیارها تعیین و سیستم جدید ارزیابی عملکرد کارکنان این سازمان طراحی گردید. جهت بررسی برتری روش جدید نسبت به روش موجود در شرکت، فرضیاتی مطرح و پرسشنامه ای تهیه و بین 79 کارمند و مدیر توزیع گردید. از آنجا که این پرسشنامه بر اساس نظر خبرگان تهیه گردید و همچنین آلفای کرونباخ برای آن به میزان 94/0 محاسبه شد، روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. همچنین بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها و با استفاده از روش های آماری، برتری روش جدید نسبت به روش قبلی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، روش AHPگروهی، نرم افزار Expert Choice
  • روح الله سهرابی، میثم شاوردی *، وهاب بشیری صفحه 109
    برنامه ریزی منابع سازمان(ERP) ستون فقرات اطلاعاتی شرکت است که کل عملیات کسب و کار را ادغام و مکانیزه می کند. استقرار این سیستمها دشوار و پرهزینه می باشد و زمان و منابع فراوانی را از شرکت می گیرد. از طرف دیگر انتخاب سیستم ERP مناسب که همه ی استراتژی های کسب و کار و هدف سازمان را محقق کند امری حیاتی می باشد. این پژوهش رویکردی را برای انتخاب سیستم ERP مناسب به کمک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) و با توجه به رویکرد کارت امتیازی متوازن در شرکت به پخش ارائه می کند. در ابتدا دورنما و استراتژی شرکت با توجه به کمک کارت امتیازی متوازن بررسی شده است. با توجه به دورنما و استراتژی و معیارهای کلیدی عملکرد می توانیم چارچوب پیشنهادی را آماده کنیم. سپس بسته های ERP که با نیازمندی های سازمان مطابقت ندارد حذف شده و سه سیستم ERP باقیمانده جهت انتخاب بررسی می گردند. پس از این مرحله، باتوجه به معیارها و شاخصهای مربوط به انتخاب سیستم مناسب ERP که از ادبیات مرتبط با ERP استخراج شده اند، پرسشنامه ی مقایسه های زوجی طراحی شده و میان کارشناسان مربوطه در شرکت به پخش توزیع گردید و در نهایت بسته پیشنهادی اول دارای بالاترین وزن شده و به عنوان مناسب ترین سیستم ERP انتخاب گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که رویکرد پیشنهادی ابزار مفیدی جهت انتخاب سیستم ERP بوده و قابلیت استفاده در سایر بخشهای صنعتی و خدماتی را دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمان(ERP)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)، کارت امتیازی متوازن (BSC)، مدیریت استراتژیک
  • پرویز دیندار فرکوشی * صفحه 131
    دراین تحقیق سعی شده ضمن آشنایی با شرکتهای سرمایه گذاری به موضوعی مرتبط با شرکتهای سرمایه گذاری اشاره شود. از آنجا که قیمت سهام مهم ترین عامل موثر وبا اهمیت در تصمیمات سرمایه گذاری است وپیش بینی آن می تواند در تصمیمات سرمایه گذاری نقش با اهمیتی ایفا کند لذا در این تحقیق سعی شده ارتباط بین ارزش خالص دارایی های شرکتهای سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس با قیمت آنها مورد بررسی قرار گیرد. دراین تحقیق پژوهشگر روش مطالعه کتابخانه ای جهت بررسی ادبیات تحقیق وتدوین مباحث تئوریک پایان نامه شامل مطالعه کتب تخصصی،مقالات،مجلات ونشریات حرفه های تخصصی،روش میدانی جهت مطالعه اسناد ومدارک ومستندات بورس وارتباط با جامعه آماری جهت ارزیابی فرضیه استفاده کرده است. محقق با استفاده از جمع آوری اطلاعات از صورتهای مالی شرکتهای سرمایه گذاری در طول دوره سه ساله و آزمون فرضیات از طریق روش های آماری به این نتیجه رسید، بین میانگین ارزش خالص دارایی ها با میانگین قیمت سهام شرکتهای سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس اوراق رابطه قوی و مستحکمی وجود دارد که این رابطه در در بحرانهای مالی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ارزش خالص داراییها، سرمایه گذاری، اوراق بهادار، بحران بورس
|
  • Morteza Taherifard, Marzie Ebrahimi Shaghaghi Page 1
    This article considers pricing and ordering decisions in the two echelonsupply chain consisting of one manufacturer and two rival retailers under stochastic demand. A Stackelberg structure is considered between two echelons of supply chain that manufacturer acts as a leader, and retailers act as followers making decisions about pricing and ordering. Also, in echelon of retailers, optimal pricing policy and profits of chain members are calculated and, in special case that retailers are faced with similar market demand, Stackelberg structure is compared with Cornot structure. This research shows that among two competitive scenarios, Cornot structure causes that retailers set lower sale price as compared with Stackelberg structure and consequently retailers earn less profit in Cornot structure. Also in both competitive structures, manufacturer’s profit is higher than double of total retailers’ profit.
    Keywords: Supply chain, Competition, Pricing, Price, sensitive demand
  • Adel Fatemi, Hamid Reza Mostafaei, Behnaz Karami, Farzad Nazemi Page 9
    The paper aims at studying the effect of efficient economic factors on operation of investment. Existing communications between managerial factors and economic function have been studied by simultaneous equation model based on the estimated method of Generalized Maximum Entropy. Some comparisons have been also made between estimated methods of Generalized Maximum Entropy, Partial least Squares and Maximum Likelihood Estimation on 40 productive companies of Kermanshah province. Examining the achieved consequences in the following research, the results show more advantages and less errors of the Generalized Maximum Entropy method in comparison with common methods of Partial least Squares and Maximum Likelihood Estimation which are proven with more limits and errors. Consequently, this method can be a reliable and appropriate replacement for estimating factors of regression and errors in the Generalized Maximum Entropy.
    Keywords: Equation Model, Generalized Maximum Entropy Method, Managerial Factors, Kermanshah Province, Productive Companies
  • Yousef Mohammad Karimi, Goodarz Behrang, Younes Rasooldasht Page 25
    There is a question that is important for almost all managers: outsourcing or not outsourcing?” The purpose of this research is to reply to the new challenges of the managers of present manufacturing organizations about outsourcing. While outsourcing has certain advantages for organizations, it also brings some disadvantages. Although, most organizations apply outsourcing as a regular organizational activity, only a few know its actual meaning or at least familiar whit its implementations. Furthermore, most suppliers have recognized the increasing coverage and development of outsourcing market and they are willing to take advantage of outsourcing results, but they are not sure of its mechanisms. So, the present research attempted not only to present different aspects of outsourcing, but also to take into account the extent of the effects of internal and external organizational factors on strategic decision making of outsourcing from high level manager’s point of view in some manufacturing companies in Tehran.
    Keywords: Outsourcing, Supply chain management, Value network
  • Arash Shahin, Mohsen Arefnejad, Fatemeh Faghani Page 37
    In the competitive world of today, companies seek to maintain and achieve more market share and retain their customers; thereby improving quality and financial position are of the most important factors in survival of companies. Today, high quality products have become one of the greatest tools for organizations looking for customer satisfaction and profit. In this respect, Total Quality Management (TQM) is one of the most popular systems for achieving high level of quality which organizations are taking benefit from. In this research, TQM factors influencing financial performance have been evaluated and prioritized using Analytic Hierarchy Process (AHP) with a case study in food industry. Collecting data by survey based questionnaire of paired comparisons and using Expert Choice software version 11 to analyze viewpoints, it has been found that management commitment, customer focus and continuous improvement as factors of TQM have highest weights influencing company's financial performance, respectively.
    Keywords: Financial performance, Financial ratios, Total Quality Management, Analytic Hierarchy Process
  • Farhad Shahvaise, Peyman Akbari, Mehrdad Ghanbari Page 51
    Productivity is one of the most important objectives of organizations and institutes in recent world. Increasing the productivity level can guarantee the stage development of organization in the competitive market. Productivity as a prominent index determines accurately the efficiency of labor power, investment and other resources of an organization. It also shows a clear situation of the company in the future. A company can achieve sustainable profits in the future if it does not ignore the productivity issue. The aim of this study is to determine if there is any significant relationship between Change in Productivity indices (labor and capital productivity) as independent variables and change in financial variables (profit of each portfolio, Book value of portfolio, Market portfolio value) as dependent variables. To do so, 102 companies accepted in Tehran Stock Market were selected based on screening (systematic deletion) in a five-year period between 2004-2009. The required data were gathered from basic financial statement, committee reports, and other available documents in Tehran Stock Market. Step by step regression and Pearson correlation were used to analyze the data. The results of the study revealed that there is a significant relationship between the variables.
    Keywords: Labor productivity, Capital productivity, Benefits of each portfolio, Book value of portfolio, Market portfolio value
  • Karim Atashgar, Kazem Noghondarian Page 63
    When there is a serious cause manifested in a process and it makes the process departs to an out-of-control condition, an effective root cause analysis could lead the process management to identify and eliminate the serious cause. When a change takes place in a multivariate process, while several correlated variables exist, the root-cause analysis of the process relatively is more challenging compared to the case of a univariate process. Considering an out-of-control multivariate process, one can experience an effective root-cause analysis if only a comprehensive scheme allows detecting the out-of-control condition, identifying the change point, diagnosing the variable(s) contributing to the unnatural condition and distinguishing the shift direction all simultaneously. Although statistical approach has provided effective solution for the univariate process, the approach has not provided a comprehensive solution in which a p-variate process is considered. The multivariate literature indicates that the solution based on the soft computing is illustrated more effectively in comparison with the statistical approach. This research approached practically shows only one of the scheme among the several schemes proposed in the multivariate literature is able to trigger simultaneously all the required signals leading to an effective root-cause analysis. The extensive literature review on the multivariate environment led the authors to represent the comprehensive scheme. The out-of-control ARL criterion is used to evaluate the performance of the scheme compared to the performance of a traditional scheme when the monitoring of the correlated quality specifications in a real car body manufacturing process has been investigated.
    Keywords: Change point, Monitoring process, Root, cause analysis, Average run length
  • Mohammad Mirkazemi Mood, Ali Mohaghar Page 81
    Knowledge is always recognized as an important factor in innovation. However, the needed knowledge for innovation is not always available to organizations readily and it requires that the organization generates a major part of the knowledge. Such knowledge creation can happen through investing on innovation and developing new products. This study aims at investigating the complicated and dynamic nature of relationship between knowledge creation and investment decision on innovation. Therefore, present paper uses a systematic view and system dynamics approach, as well as its tools such as casual diagrams, flow diagram and simulation. The tools are used to study the impacts of different investing policies on organizational knowledge stock. A case study is provided to test the applicability of represented model in real world. The findings show that the most appropriate policy is allocating resource based on the gap between real knowledge stock and goal knowledge stock.
    Keywords: Knowledge creation, Radical innovation, Incremental innovation, System dynamics, Simulation
  • Razieh Amirzadeh Behbahani, Zahra Yaghoubi Page 97
    In today's competitive world the organizations can survive in the existing disordered conditions which utilize the best out of their resources. One of the major resources of an organization is human resources. Considered as a crucial process in almost all organizations, organizations need to evaluate their performance and manpower performance measurement to eliminate and compensate defects, increase the productivity and efficiency and to discover the capability of the human resources. So, this research has studied ways to evaluate the performance of national Iranian oil products distribution company staff in Ahwaz region by Analytical Hierarchy Process Method. According to the scientific resources under consideration and also the desired factors in this organization, the principal criteria and sub-criteria have been detected. Then, the pair comparisons of the criteria and sub-criteria were designed and were handed out to 10 evaluation managers. First, the incompatibility of each of the filled pair comparison tables by the evaluators was examined. Then, the weight of each of the main criteria and sub-criteria and the new system of personnel performance evaluation was designed by using the Group AHP and Expert choice software. Some assumptions were presented and a questionnaire was given to 79 personals and managers to analyze the superiority of our novel method over the existing method in the company. Since the questionnaire was prepared by suggestions from experts and also the calculated Cronbach’s Alpha as 0.94, it’s validation and the robustness were accepted. Also, according to the analysis of the data set and using the statistical methods, the advantage of this method over the former method is deliberated.
    Keywords: Performance evaluation, Analytical Hierarchy Process (AHP), Group AHP, Expert choice software
  • Rooholah Sohrabi, Meisam Shaverdi, Vahab Bashiri Page 109
    An enterprise resource planning system (ERP) is the information backbone of a company that integrates and automates all business operations. Implementation of these systems is expensive and difficult and takes many time and resources. Beside, selection of suitable ERP system to realization of all strategies and goals is a vital issue. This paper presents an approach to select a suitable ERP system using fuzzy AHP with respect to BSC in Behpakhsh Company. Firstly, vision and strategy of company with respect to BSC is surveyed. A request for proposal was prepared according to the company’s vision, strategies and KPIs. Then, pair-wise questionnaires are designed and distributed among experts of Behpakhsh Company based on the criteria and indices related to ERP system selection extracted from ERP literature. Finally, covering the highest weight, package one selected as a most suitable ERP system. The results of this paper show that proposed approach is a useful tool to ERP selection and it can be used in other industries and service sectors.
    Keywords: Enterprise resource planning system (ERP), Fuzzy AHP, Balanced scorecard (BSC), Strategic management
  • Parviz Dindar Farkoushi Page 131
    This study aims at informing about investing companies where share price is considered as the most important and influential factor in investment decision making and the price expectation would play an important role in this kind of investment. So, this research aims at determining the relationship between the net assets value of these companies and the value of their shares in the stock market. This paper is a library study in review of literature and theoretical principles of hypothesis including the study of books, articles and journals. And, field study is used to study the documents and the papers. Also, the statistical society for assessing the concept was studied. Accordingly, results show that there is a strong positive relationship between the average of net assets value and share prices in the financial statements of investing companies during three years period in the studies companies. However, this relationship could not be determined and noticed in the financial crises.
    Keywords: Net assets value, Investment, Securities, Stock crisis