فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1391)

مجله دانش سیاسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1391)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر افتخاری صفحه 5
    «امنیت اجتماعی شده» را می توان یکی از نظریه های نوین امنیتی به شمار آورد که به دلیل اهمیت و اثرگذاری بالای آن در فهم و مدیریت امنیت، به گفتمانی مسلط تبدیل شده است؛ درحالی که عمده نویسندگان ایرانی مواجهه ای بومی با این مفهوم بنیادی نداشته و شاهد طرح و ترویج روایت های غربی از این اصطلاح در جامعه علمی و عملیاتی کشور هستیم. از این منظر نیز تلقی های متفاوتی از «بعد اجتماعی امنیت» گرفته تا «امنیت هدایت محور» به عنوان تفاسیر مرجع عرضه شده اند. در این نوشتار، محقق ضمن پرسش از چیستی و اصول حاکم بر «امنیت اجتماعی شده» در اسلام، مرزهای مفهومی این اصطلاح را در گفتمان علمی جامعه ایران تعریف و تحدید نموده است. افزون بر آن با استفاده از روش تفسیر موضوعی، سوره های مبارکه اعراف، یونس و صافات، تحلیل و ارکان «امنیت اجتماعی شده» در گفتمان اسلامی استنباط و معرفی شده اند. بر این اساس، از دیدگاه اسلامی، اصالت اجتماعی امنیت نقد و نفی شده، اما بنیاد اجتماعی امنیت مورد پذیرش است.
    کلیدواژگان: امنیت، اسلام، قرآن کریم، امنیت اجتماعی شده، تامین اجتماعی
  • سیدجواد امام جمعه زاده، محمودرضا رهبر قاضی، امید عیسی نژاد، زهره مرندی صفحه 37
    مشارکت سیاسی به عنوان یکی از انواع مشارکت، از شاخص های مهم توسعه اجتماعی و سیاسی در کشورها به شمار می رود. مشارکت سیاسی دانشجویان که بزرگ ترین گروه جمعیتی در کشورهای در حال توسعه و مسئولان اداره جامعه در آینده محسوب می شوند، اهمیت خاصی برای ثبات سیاسی و پویایی جامعه دارد. هدف از نوشتن این مقاله بررسی رابطه احساس محرومیت نسبی و مشارکت سیاسی دانشجویان در دانشگاه اصفهان است. این مطالعه به روش پیمایشی و توصیفی صورت گرفت. نمونه شامل 188 نفر دانشجوی دانشگاه اصفهان بود که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از روش پرسش نامه استفاده شده است که اعتبار آن، به روش صوری - محتوایی و پایایی آن به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیره و با به کارگیری نرم افزار SPSS16 و Amos18 صورت گرفت. یافته ها نشان داد درحالی که بین احساس محرومیت اقتصادی و میزان مشارکت سیاسی متعارف رابطه معنی داری وجود ندارد (05/0< p)، اما بین سایر ابعاد محرومیت نسبی با ابعاد مشارکت سیاسی رابطه منفی وجود دارد (01/0> p) و با افزایش احساس محرومیت نسبی، میزان مشارکت سیاسی در تمام ابعاد آن کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: احساس محرومیت فردی، احساس محرومیت فرهنگی، احساس محرومیت اقتصادی، احساس محرومیت سیاسی، نگرش به مشارکت سیاسی، شیوه های مشارکت سیاسی
  • بهادر امینیان، مائده کریمی قهرودی صفحه 69
    آمریکا پس از 11 سپتامبر با کسب اجماع جهانی فرصت بی نظیری برای خود ایجاد کرد که علاوه بر حضور نظامی و مبارزه با طالبان و گروه های افراطی به فعالیت های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی مبادرت ورزد. هدف اصلی آمریکا در این رویکرد تغییر هویت مردم افغانستان در راستای منافع خود بوده است. آسیب پذیری نیروهای نظامی آمریکا و متحدانش و عدم کسب موفقیت در نابودی و محو طالبان و گروه های افراطی با گذشت زمان، انگیزه آمریکا را برای دولت سازی و ملت سازی افزایش داده است تا از این طریق و با کم رنگ کردن شکست های نظامی خود، شرایط تامین اهدافش را فراهم آورد. در این مقاله تلاش می شود در پاسخ به این سوال که سیاست آمریکا به منظور دولت- ملت سازی در افغانستان چه ابعادی دارد و چرا به شکست انجامیده است، فعالیت های آمریکا در زمینه تاثیر بر هویت مردم و شکل دهی فرآیند ملت سازی افغانستان بررسی گردد. فرضیه اصلی در تبیین چرایی شکست آمریکا عدم شناخت دقیق ویژگی ها و فرهنگ مردم افغانستان و ناکارآمد بودن سازوکارها و نهادهای آمریکایی است.
    کلیدواژگان: آمریکا، افغانستان، دولت ملت سازی، قدرت هوشمند، قدرت نرم
  • محمدرضا حاتمی صفحه 99
    مقاله حاضر کوشش می کند تا به زمینه های تاریخی گسترش اسلام و مسیحیت در قاره آفریقا پرداخته و ضمن بررسی تلاش های مستمر این دو آیین در این قاره به عوامل و زمینه های گسترش مسیحیت و نفوذ غرب و سازمان های مسیحی و همین طور شیوه های تبلیغی آن ها در آفریقا اشاره کند. مضافا بر اینکه دلائل کندی پیشرفت مسلمانان و کشورهای اسلامی در عرصه رقابت با مسیحیان مورد مداقه قرار گرفته است. این مقاله همچنین سعی دارد به روش های نوین در گسترش مسیحیت به ویژه پس از خروج نیروهای نظامی اشغالگر و ایجاد پایگاه های مستحکم اجتماعی از طریق خدمات رایگان آموزشی، بهداشتی و... از یک سو و تربیت نسلی از روشنفکران که به تدریج بر ساختارهای حکومتی، اقتصادی و فرهنگی مسلط می شوند نیز بپردازد. وجه کاربردی مقاله حاضر این است که می تواند الگویی به کشورهای اسلامی ارائه دهد که بر اساس آن ضمن استمرار سیاست های جذب و گسترش دین اسلام، از یک سو به زمینه های فرهنگی و اجتماعی کشورهای آفریقایی توجه کنند و از سوی دیگر، در انجام اقدامات خود با نوعی هماهنگی و به دور از اختلافات درونی عمل کنند.
    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، آفریقا، جهان اسلام، مسلمانان، تهاجم فرهنگ، استعمار
  • حسن مجیدی، امید شفیعی قهفرخی صفحه 127
    میزان اختیارات زمامداران در امور دنیوی و اخروی، و قلمرو و ضریب نفوذ دین و عالمان دینی در امور سیاسی، از جمله مسائل مهمی بوده است که در طول تاریخ اندیشه و عمل سیاسی، باعث دوری، نزدیکی و درهم تنیدگی دین و سیاست در عرصه عمل و نظر شده است. این مقاله با بهره گیری از هرمنوتیک چندسویه به بررسی و مقایسه افکار ابن رشد و آکوئیناس، به عنوان دو فیلسوف مشائی داعیه دار تلفیق دین و فلسفه، در پی آن برآمده که دریابد این دو، دین و دولت را در چه رابطه ای با هم می دیدند و چگونه و تا چه حد به تلفیق و پیوند آن دو دست زده اند. بدین منظور، این مقاله پس از بیان برخی مبانی فکری ابن رشد و توماس که در شکل گیری آرای سیاسی این دو موثر بوده، نشان داده است که رویکرد ابن رشد عقل گرا تر و لذا در نسبت سنجی میان دین و دولت به وجه حداکثری دین اسلام در نسبت سنجی با دولت کم توجه بوده است؛ در مقابل، آکوئیناس با وجود التزام به مسیحیت بدون شریعت کوشیده است روایتی از نقش دین در رابطه با دولت به دست دهد که جایگاه و قلمرو اقتدار دولت و کلیسا مشخص و معین باشد و می توان گفت هر دو فیلسوف دولت را در رسیدن به سعادت که از نظر هر دو فیلسوف ارسطویی، غایت قصوای زندگی سیاسی است ناتوان دانسته، اما قلمرو استقلالی برای دولت قائل بوده اند. از این نظر اگرچه آکوئیناس نماینده رسمی تفکر مسیحی از جمله در بازسازی و تعیین جایگاه بایسته نهاد دین و دولت شمرده می شود، اما این منزلت درباره ابن رشد شناخته شده نیست. ضمن اینکه آرای هر دو متفکر در جهت سکولاریسم مورد بهره برداری قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ابن رشد، توماس آکوئیناس، دین و دولت، نظریه دولت، فلسفه سیاسی مشاء، سکولاریسم
  • حسین مسعودنیا، ندا سعیدی حیزانی صفحه 163
    موقعیت استراتژیک مصر در شمال آفریقا، سابقه تمدنی آن همراه با نفوذ فرهنگی این کشور در میان ملت های عرب سبب گردیده است تا دولت مصر به یکی از دولت های اثرگذار در تحولات سیاسی خاورمیانه و شمال آفریقا تبدیل گردد. قیام مردمی در کشور تونس و سقوط رژیم بن علی بسیار سریع به کشور مصر سرایت کرد و به سقوط رژیم حسنی مبارک پس از سه دهه حکومت منجر گردید. سقوط حکومت خودکامه مبارک در مصر پیامد وقوع برخی بحران ها در سطح دولت و جامعه بود. بحران مشروعیت و بحران کارآمدی در سطح دولت همراه با وقوع برخی بحران ها در سطح جامعه از قبیل افزایش فاصله طبقاتی و گسترش فساد زمینه را برای تکوین جنبشی ائتلافی در مصر ضد رژیم مبارک و سقوط آن فراهم کرد. به نظر می رسد وجود برخی عوامل در مصر از قبیل رشد طبقه متوسط جدید طی سال های اخیر، حضور احزاب باسابقه در میان جنبش مانند اخوان المسلمین و تلاش های این حزب برای روزآمد کردن خود همراه با گسترش وسائل ارتباط جمعی نوین بر اثر جهانی شدن امکان گذر در مصر به یک رژیم مردم سالار را فراهم نماید. البته وجود برخی عوامل از قبیل نبود رهبری مشخص، نامشخص بودن نوع رژیم آینده مصر در شعارهای فعالان جنبش همراه با تلاش های نیروهای خارجی برای دخالت در تحولات مصر و تمایل برخی از فعالان جنبش به انجام رفتارهای خشونت آمیز از جمله آسیب های فراروی گذار به مردم سالاری در مصر است.
    کلیدواژگان: مصر، حسنی مبارک، جنبش، بحران، گذر، مردم سالاری
|
  • Asghar Eftekhari Page 5
    Societal Security, could be regarded as one of the modern security theories which because of it's importance and high effects on understanding and managing security, it has become a predominant discussion. While leading Iranian writers do not have a native encounter with this foundamental concept and we are witnessing the proposition and propagation of the western narratives of this terminology in the country's scientific and functional society. From this aspect, different takes from “social dimension of security to the social security has been presented as the reference commentaries”In this paper, researcher while questioning the whats and the governing principals an “societal security” in Islam, has made efforts to definition and limitation of the conceptual boundaries of this terminology in the scientific debates of the Iranian society. In addition with utilization of the subject - made interpretation, blessed sura (chapters of Holy Quran) of, ARAF, YUNIS and SAFAT, has been analysed and has been inferred and presented as pillars of “societal security” in Islamic debates. On these basis social nobility of security in accordance with Islamic perspective has been judged and negated, but social foundation of the security is accepted.
    Keywords: security, Islam, Holy Quran, societal security, social safety net
  • Seyed Javad Emam Jomehzadeh, Mahmoud Reza Rahbarghazi, Omid Eysa Nezhad, Zohreh Marandi Page 37
    Political participation as one of the varieties of participations, is considered as one of the important indicators of political and social developments in countries. Political participation of university students that are considered as the largest population group in the developing countries and responsponsible persons for the administration of society in future, have special importance for political perseverance and dynamics of society. The main goal of writing this paper is to study the relationship between the feeling relative deprivation and political participation of the students in the university of Isfahan. This paper was conducted by measuring and descriptive method.This model included 188 students from university of Isfahan which were chosen by cluster sampling. For collecting in for mation, the method of questionnaire has been used. Analysis of the datas has been done by the use of regresion multiple variable analysis and with using spss16 soft - ware and Amos18 findings showed while there is no meaningful relationship between the feelings of economical deprivation and measure of normal political participations, but there is a negative relation between other dimensions of relative deprivations with the political participations and with the increase in feelings of relative deprivation the amount of political participation in every dimensions decreases.
    Keywords: feelings of individual deprivation, feelings of cultural deprivation, feelings of economical deprivation, feelings of political deprivation, political participation, methods of political participations, University of Isfahan
  • Bahador Aminian, Maedeh Karimi Ghahroudy Page 69
    The US after The September 11 (9/11) with obtaining world consensus created an unparalleled opportunity for herself that enabled has in addition to military presence and fighting the Talliban and extremists groups, in political, economical, cultural and social activities too. The main goal of Americans in this regard has been, to change the identity of Afghan people in accordance to it's interests. vulnerability of it's allies and it’s failure in annihilation and eradication of Talliban and extremists groups with the passing of time, has increased the motivation of America for state building and nation building, so through this way and with down playing it's military defeat, create a favourable condition for it's interests. In this paper efforts has been made to answer this question, what dimensions the American policy in regards to state - nation building in Afghanistan has and why it has been defeated. The main hypothesis is, lack of accurate knowledge and recognition of specifications and culture of Afghan people.
    Keywords: America, Afghanistan, state, nation building, intelligent power, soft power
  • Mohammad Reza Hatami Page 99
    This paper makes an effort to look into the historical backgrounds of Islam and Christianity in Africa and while taking the continuous efforts by these two religions in this continent undess consideration, it points to the factors and basis of the success of Christianity and in fluence of the west and Christian organigations and also to their propagandistic methods in Africa.In addition, the reasons for slow progress of moslims and Islamic countries in competing with Christians has been carefully studied. This paper also tries to take under consideration the modern methods used for spreading Christianity especially after the with drawal of the occupying military forces and establishment of soled social basis through free educational, health care and services in one hand and training of a generation of intellectuals that would gradually dominate governmental, economical and cultural infrastructures. The applicational phase of the present paper is, it could give a pattern to the Islamic countries in which on the basis of that while establishing policies to attract and spread of Islamic religion, it would give attention to the cultural and social circumstances and on the other hand implement their actions in and away from their internal differences.
    Keywords: Islam, Christianity, Africa, Islamic world, Moslims, cultural invasion, colonialism
  • Hasan Majidi, Omid Shafiei Ghahfarkhi Page 127
    The measure of statesmen's authorities in worldly and otherworldly affairs, jurisdiction and coefficient influence of religion and theologians in political affairs are among important matters that in the history of thought and political act has been the cause of remoteness, closeness and spinning of religion and politics in both arena of view and act. This paper with the usage of multi direction Hermeneutic has studied and compared the thoughts of Ibn Rushd and Aquinas, as two peripatetic claimant philosopher of composing religion and philosophy decided to find out in what way they would see religion and government together and in how and what extend they have tried to uniting and putting them together. to this purpose, this paper after explaining some of the bases of Ibn Rushd 's and Aquinas thoughts that has been affective in shaping these two's political opinion, has shown that the direction taken by Ibn Rushd is more pro wisdom, therefore in measuring the relationship between religion and government, has not paid enough attention to the maximum aspect of the religion of Islam in scaling with the government, on the opposite Aguenas in spite of being bound to the christianity which lacks the religious law (shariat) has tried to give anarrative of the role of religion in relation with government, so the place and the jurisdiction of power of government and church would be specified and defined. We can say that both philosopher has considered the government incapable of reaching happiness which in view of both Aristatlic philosopher, is the ultimate level of political life, but they believe in independence jurisdiction or the government.
    Keywords: Ibn Rushd, Thomus Aquinas, religion, government, view of the government, peripatetic claimant philosophy, secularism
  • Hosein Maseudnia, Neda Saeidi Heizani Page 163
    Strategic situation of Egyption in North Africa, it’s civilization background along with it’s influence among Arab nation has transformed Egypt to one of the influential governments in the political developments in Middle East and North Africa. Popular uprising in Tunasia and the down fall of the Ben Ali regime transmitted very fast to Egypt which resulted to the down fall of Hosni Mobarak after three decade. The down fall of the Mobarak Dictatorship was consequential to same crisis in the governmental level and society. The legitimacy crisis and efficiency crisis in the governmental level along with occurrence of some crisis in the society such as, increase in the gap between the classes of the society and spread of corruption made a favourable situation for the creation of a coalition movement against Mobarak regime in Egypt and his down fall. It seems that the existence of some factors in Egypt such as, growth of the new middle class in recent years, presence of parties with old records among the movement, like Ekhvan al Moslemin and this party’s endeavour for modernizing itself along with the development of the modern telecommunications, because of the globalization can facilitate the transition in Egypt to a democratic regime. of course, the existence of some factors such as, lack of defined leadership and the kind of the future regime in Egypt which can be seen in the slogans of the activists in the movement along with the efforts of the foreign forces for interference in Egypt’s developments and tendency among some of the activists in the movement towards violent behaviours are some of the challenges in the path of transition to democracy in Egypt.
    Keywords: Hosni Mobarak's regime, movement, crisis, transition, demacracy