فهرست مطالب

مجله زیست شناسی ایران
سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • شادی خاتمی، تورج ولی نسب، فرشته سراجی صفحه 1
    جزیره لارک با مساحت 7/48 کیلومتر مربع یکی از14 جزیره استان هرمزگان می باشد. در این پژوهش تغییرات کمی و کیفی فصلی فیتوپلانکتونها از پاییز 1384 تا پاییز 1385 در آبهای ساحلی جزیره لارک مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 9 ایستگاه به طور تصادفی در شمال، شمال شرقی و شمال غربی جزیره انتخاب شد و توسط تور پلانکتون گیری از آبهای سطحی در یک پریود زمانی خاص در هر فصل نمونه برداری گردید. برای شمارش از 100 میلی لیتر نمونه دو بار هر بار 1 میلی لیتر برداشته و توسط لام سدویک رافتر و میکروسکوپ Nikon با درشت نمایی 10 در حد جنس شناسایی و شمارش گردید. سپس از هر دو تکرار میانگین گرفته شد. طبق نتایج به دست آمده به طور کلی 51 جنس از فیتوپلانکتونها شناسایی شد که 17 جنس مربوط به شاخه Chromophyta، رده Dinophyceae یا دینوفلاژله ها و 1 جنس از رده Chrysophyceae و 33 جنس از رده Bacillariophyceae یا دیاتومه ها می باشند. همچنین جنسهای Oscillatoria sp. و Anabaena sp. از شاخه Cyanophyta رده Cyanophyceae در فصل پاییز و تابستان مشاهده شد. به طور کلی میزان فیتوپلانکتونها در فصل زمستان بیش از سایر فصول و در تابستان کمتر از سایر فصول می باشندکه به نظر می رسد با نوسانات دما در این فصول ارتباط دارد. با توجه به آزمون همبستگی بین تراکم دیاتومه ها و دینوفلاژله ها همبستگی معنی داری وجود دارد (05/0 > P). همچنین تغییرات تراکم دیاتومه ها با 95 درصد اطمینان و دینوفلاژله ها با بیش از 99 درصد اطمینان، بین فصول مختلف اختلاف معنی داری را نشان می دهد. اما تراکم آنها در میان ایستگاه ها اختلاف معنی داری ندارند.
    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، جزیره لارک، استان هرمزگان، خلیج فارس
  • سید جمال الدین خواجه الدین، حسن یگانه صفحه 7
    بررسی فلوریستیک هر منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا فهرست فلوریستیک شناسنامه ای برای هر منطقه است که وجود گیاهان و وضعیت آنها را نشان می دهد. منطقه شکار ممنوع کرکس به مساحت 92193 هکتار در قسمت مرکزی استان اصفهان واقع گردیده است. هدف از این مطالعه معرفی فهرست، شکل زیستی و گونه های در معرض خطر منطقه شکار ممنوع کرکس می باشد. عملیات برداشت میدانی در سال 1385 در منطقه اجرا شد. ابتدا با استفاده از نقشه های توپوگرافی 1:50000 منطقه، محدوده اراضی منطقه روی نقشه ترسیم شد. سپس با جمع آوری گونه های گیاهی موجود در منطقه، تهیه فهرست گونه های منطقه انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که در این منطقه 278 گونه گیاهی متعلق به 198 جنس و 49 خانواده گیاهی می رویند. بر اساس این مطالعه، خانواده Asteraceae با تعداد 28 جنس و 49 گونه بیشترین گونه ها را دارا می باشد. بر اساس شکل زیستی رانکیائر به ترتیب 8/51 درصد گونه ها همی کریپتوفیت، 2/17 درصد تروفیت، 9/16 درصد گونه ها کامفیت، 9/7 درصد گونه ها فانروفیت، 7/5 درصد گونه ها ژئوفیت و یک گونه نیمه انگل در منطقه می روید. در منطقه شکار ممنوع کرکس 99 گونه گیاهی دارویی و صنعتی وجود دارد که متعلق به 89 جنس و 37 خانواده می باشد. در فهرست خانواده های Asteraceae و Lamiaceae هر کدام با 1/14 درصد بیشترین تعداد گونه های دارویی را به خود اختصاص داده اند. در منطقه مورد مطالعه 11 گونه آسیب پذیر(Vu) و 44 گونه با خطر کمتر(LR) وجود دارد. همچنین بررسی ها نشان می دهد بیشتر گونه های موجود در منطقه را گونه های دائمی تشکیل می دهند که نشان دهنده سازگاری گونه های چندساله به شرایط آب و هوایی و ادافیکی منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: فلور، گونه های آسیب پذیر، شکل زیستی، منطقه شکار ممنوع کرکس، اصفهان
  • مکرم روانبخش، طیبه امینی صفحه 21
    این تحقیق با هدف مطالعه و ارزیابی پوشش گیاهی ذخیره گاه جنگلی گیسوم با وسعت 171 هکتار واقع در 14کیلومتری شهرستان رضوانشهر (استان گیلان) صورت گرفت. ابتدا نقشه 1:10000 منطقه تهیه و حدود منطقه مورد بررسی روی نقشه مشخص شد، سپس به روش نمونه برداری تصادفی – سیسستماتیک تعداد44 قطعه نمونه به مساحت 400 متر مربع برداشت گردید، در هر قطعه نمونه ضمن تهیه فهرست گونه ها، پارامتر های تراکم و قطر برابر سینه گونه های اشکوب فوقانی و نیز فراوانی - چیرگی گونه های اشکوب تحتانی اندازه گیری شد. داده های خام پس از انجام مدیریتهای اولیه در نرم افزار به منظور مشخص شدن ویژگی های ساختاری منطقه واقع در دو اشکوب فوقانی و تحتانی و تعیین تیپ غالب منطقه بر اساس شاخص مقدار اهمیت مورد تحلیل قرار گرفتند طیف زیستی گیاهان بر اساس شکلهای رویشی رانکایر و پراکنش جغرافیایی گونه ها بر اساس روش زهری تعیین گردید. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که تعداد 76 گونه گیاهی متعلق به 66 جنس و 45 خانواده در این ذخیر ه گاه حضور دارند که بیشترین تعداد گونه ها متعلق به خانواده های Asteraceae و Rosaceae بود. از نظر شکل زیستی، فانروفیتها با 5/35 درصد و همی کریپتوفیتها با 6/27 درصد شکلهای رویشی غالب بودند. بررسی کورولوژیک برطبق انتظار غلبه عناصر اروپا – سیبری را با 44 درصد حضور نشان داد. تیپ غالب منطقه براساس شاخص مقدار اهمیت گونه های چوبی، شمشاد- انجیلی بود، همچنین بررسی ساختار جامعه براساس فاکتور فرکانس گونه ها نشانگر توزیع همگن گونه های اشکوب فوقانی و توزیع ناهمگن در وفورگونه ها دراشکوب تحتانی بود.
    کلیدواژگان: فلور، پراکنش جغرافیایی، ساختار اکولوژیکی، ذخیره گاه جنگلی، گیسوم، تالش
  • الهامه نیکخواه، مسعود خیامی، رضا حیدری صفحه 32
    آنتوسیانینها که زیر گروهی از فلاونوئید ها می باشند، مسئول ایجاد رنگهای قرمز، بنفش و آبی در بسیاری از گلها، میوه ها و سبزیجات هستند. میوه ها وتوتها نمونه هایی از منابع غنی از آنتوسیانین در طبیعت هستند. آنتوسیانینها به دلیل اثرات مفید در سلامتی، به خصوص به دلیل داشتن فعالیتهای آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی، ضد التهابی و ضد رگ زایی قابل ملاحظه اند. تراکم و پایداری رنگیزه های آنتوسیانین به فاکتورهای متعددی بستگی دارد، از جمله: ساختار و غلظت رنگیزه ها،pH، دما، نور، شدت وکیفیت حضور سایر رنگیزه ها، یونهای فلزی، آنزیمها، اکسیژن، پراکسید هیدروژن، آسکوربیک اسید، دی اکسید گوگرد، قندها و غیره. در این مطالعه رنگیزه های آنتوسیانین استخراج شده از میوه شاه توت در معرض غلظتهای متفاوت قند، H2O2، SO2 و آسکوربیک اسید قرار داده شدند و اثرات این مواد بر پایداری آنتوسیانینها سنجیده شد. هر کدام از مواد یاد شده اثرات متفاوتی روی پایداری آنتوسیانینها داشتند، طوری که برخی در غلظتهای ویژه موجب پایداری شده و تعدادی نیز دارای اثر تخریبی بر پایداری آنتوسیانین بودند
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، شاه توت، پایداری
  • محمود امینی زاده، مهدی عباس نژاد، احمد علی معاضدی، مهری بهاالدینی صفحه 44
    مطالعات نشان داده است، لسیتین(فسفاتیدیل کولین)که یکی از مواد موجود در رژیم غذایی و نیز یکی از ترکیبات غشای سلولی است، در روند پردازش یادگیری و حافظه و نیز در تنظیم غلظت استیل کولین در سیناپسهای مرکزی تاثیر دارد. از آنجایی که هیپوکامپ یکی از مهم ترین نواحی دخیل در یادگیری می باشد، در این تحقیق اثر تزریق دو طرفه داخل هیپوکامپی (CA1)، لسیتین بر یادگیری فضایی موشهای صحرایی، بررسی و مطالعه شد. بدین منظور 49 سر حیوان در 7 گروه استفاده گردید. درگروه اول تا چهارم لسیتین در مقادیر 5/0، 1، 2 و4 میکروگرم در یک میکرولیتر سرم فیزیولوژیک با سرعت یک میکرولیتر در دقیقه به مدت 4 روز و هر روز به مدت 20 دقیقه قبل از آموزش به صورت دو طرفه در ناحیه (CA1) هیپوکامپ تزریق می شد. به گروه پنجم به عنوان شاهد لسیتین، مشابه گروه های آزمایش، با همان حجم سرم فیزیولوژی، تزریق شد. گروه ششم شامل حیوانات شاهد جراحی بودند که جراحی می شدند، اما تزریقی در یافت نمی کردند. گروه هفتم نیز گروه کنترل (دست نخورده) بودند. عملکرد این گروه ها در چهار روز با وجود سکو و در روز پنجم بدون وجود سکوی مخفی در ماز آبی موریس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که لسیتین در مقدار) μg / μl 4)، یادگیری فضایی موشهای صحرایی نر بالغ را در چهار روز اول آزمایش به طورمعنی داری (05/0P <) در ماز آبی موریس بهبود می بخشد. پارامتر های یادگیری مربوط به روز پنجم اختلاف معنی داری را نشان نداد. با توجه به نتایج حاصله به نظر می آید که لسیتین احتمالا از طریق افزایش سیالیت غشای سلولهای عصبی و افزایش سطوح کولین و استیل کولین در نواحی (CA1) هیپوکامپ یادگیری فضایی موشهای صحرایی نر بالغ را در ماز آبی موریس بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: فسفاتیدیل کولین، یادگیری فضایی، ماز آبی موریس، هیپوکامپ، موش صحرایی
  • علیرضا پسرکلو، احمد قارزی، حاجی قلی کمی، معصومه نجیب زاده صفحه 55
    مطالعه تولید مثل در جانوران، یک راهکار اساسی برای زیست شناسان است تا به سوالهای زیادی در رابطه با زیست شناسی جانوران مختلف پاسخ دهند. نظر به اهمیت دوزیستان در مطالعه های زیستی، در این تحقیق، زیست شناسی تولیدمثل قورباغه جنگلی از راسته دوزیستان بی دم، خانواده رانیده، مورد بررسی قرار گرفت. این گونه در مناطق جنگلی استانهای شمالی کشور (محدوده جنگلهای هیرکانی) از جمله استان گلستان یافت می شود. در این تحقیق، طی مطالعات میدانی (مشاهده فصل و مکان تخم ریزی، تعداد و وزن تخمهای گذارده شده) و آزمایشگاهی (بررسی های بافت شناسی غدد تناسلی جنس نر و ماده در فصول مختلف) فعالیت تولید مثلی این گونه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از این مطالعات نشان داد که این گونه در پاییز و زمستان فعالیت بیشتری نشان می دهد و اواخر فصل زمستان تخم ریزی می کند.
    کلیدواژگان: قورباغه جنگلی، تخم، تخم ریزی، بافت بیضه و تخمدان، استان گلستان
  • نادر شعبانی پور، مجید عسکری حصنی، عسگر زحمتکش، محمد محمدی صفحه 64
    پوست اندازی یکی از فرآیندهای زیستی مهم و وابسته به عوامل محیطی در سخت پوستان می باشد که در رشد و نمو، تولیدمثل و تکثیر و پرورش آنها بسیار موثر است. در این پژوهش طی سه فصل بهار، تابستان و پاییز نمونه برداری از استخرهای خاکی پرورش خرچنگ دراز آب شیرین واقع در ایستگاه تحقیقات شیلاتی سفیدرود آستانه اشرفیه صورت گرفت. در هر آزمایش چهار تیمار و یک شاهد(17 تا 21درجه سانتی گراد) با سه تکرار در نظر گرفته شد. دمای آب تیمارها به ترتیب، 5/0±15، 5/0±20، 5/0±25 و 5/0±30 در سانتی گراد بود. در محدوده دمای 15 تا 30 در سانتی گراد، با افزایش دما میزان پوست اندازی ها و تلفات افزایش یافت. میزان پوست اندازی از هفته سوم تا پنجم آزمایش تقریبا بالا بود که بر اساس آزمون توکی کمترین اختلاف معنی دار مربوط به هفته چهارم بود (p<0.05). در دمای 15 در سانتی گراد تلفاتی دیده نشد و در مورد دیگر تیمارها، بیشترین تلفات در هفته اول و دوم آزمایش مشاهده شد. بر اساس نتایج این مطالعه، به نظر می رسد دمای مطلوب برای پرورش خرچنگ دراز آب شیرین در محدود دمای 25 در سانتی گراد(با 8/70 درصد پوست اندازی و 4/8 درصد تلفات و 8/20 درصد عدم تلفات و پوست اندازی) باشد.
    کلیدواژگان: خرچنگ دراز آب شیرینAstacus leptodactylus، دما، پوست اندازی، تلفات
  • علیرضا میرزاجانی، کیوان عباسی، جلیل سبک آرا، مرضیه مکارمی، علی عابدینی، محمود صیاد بورانی صفحه 74
    با ایجاد سد تهم دریاچه ای در فاصله 15 کیلومتری شمال غربی شهر زنجان تشکیل گردیده که با گستره 317 هکتاری خود واجد ارزشهای بسیاری است. در این مطالعه ویژگی های زیستی و غیرزیستی این دریاچه طی سال 1386 مورد توجه قرار گرفت. نتایج بررسی ها حضور 45 جنس فیتوپلانکتون و 23 جنس زئوپلانکتون را نشان داده است. شاخه های Bacillariophyta و Chlorophyta از فیتوپلانکتونها و شاخه گردان تنان Rotatoria از زئوپلانکتونها بیشترین فراوانی را داشتند. میانگین فراوانی فیتو پلانکتونها و زئو پلانکتونها به ترتیب حدود106 × 2 و 266 عدد در لیتر بوده است. گروه کرمهای کم تار Tubificidae و زالوها Hirudinea در بین 5 گروه زیستی کفزیان دریاچه بیشترین فراوانی را نشان دادند. در بررسی های ماهی شناسی شش گونه شناسایی گردید که بیشترین ترکیب صید مربوط به گونه های سیاه ماهی و عروس ماهی و مروارید ماهی کورا بوده است. عروس ماهی در کلاسه های وزنی بالا تا 870 گرم مشاهده شدند. نتایج بررسی های هیدروشیمی حکایت از اندک بودن مقادیر فسفر داشته در حالی که نیتروژن کل از 3/0 تا 6/0 میلی گرم در لیتر متغیر بوده است. مقدار کلروفیل a از حداقل 9/7 تا حداکثر 9/25 میکروگرم در لیتر متغیر بوده و مقدار اکسیژن نیز از 5/4 تا 4/8 میلی گرم در لیتر حتی در عمق 65 متری سنجش گردید. در این مقاله مقایسه خصوصیات زیستی و غیر زیستی همچنین سطح تروفی دریاچه تهم با برخی دریاچه های شمال کشور انجام گرفت و نشان داده شد که کیفیت آب دریاچه تهم مطلوب تر و تنوع گونه های جانوری آن کمتر از سایر دریاچه ها بوده ضمن آنکه دریاچه در مراحل اولیه مزوتروفی قرار داشته و مقادیر مدل تروفی فسفات به ازت بسیار کمتر از سایر دریاچه ها بوده است.
    کلیدواژگان: دریاچه سد تهم، پلانکتون، بنتوز، هیدروشیمی، سطح تروفی، ایران
  • شبنم چاوشی، اصغر عبدلی، کاظم پریور، رحمان پاتیمار صفحه 90
    روند تولید مثلی گونه melanostomus Neogobius در طی دوره یکسال(آبان 1385 – مهر 1386) در تالاب گمیشان مورد بررسی قرار گرفت. از تخمدان ماهیان ماده بالغ نمونه برداری صورت گرفت. نمونه های تخمدان در محلول فرمالین بافر فسفات تثبیت شدند و سپس با استفاده از روش پارافینه کردن و رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین از آنها مقاطع بافتی تهیه شد. در این مرحله تعداد ائوسیتهای تمایز نیافته، ائوسیت مرحله پیش زرده ای، ائوسیت مرحله زرده سازی، ائوسیت مرحله پس زرده ای و تخمک گذاری نهایی بررسی و شمارش شد. قطر تخمدان، تعداد هستک، هسته و قطر هستک و هسته همگی اندازه گیری گردید. سپس با کمک برنامه آنالیز آماری Systat مورد بررسی قرار گرفت و مشاهده گردید: در گونه melanostomum Neogobius با توجه به 05/0>P تغییرات معنی دار: ائوسیت پیش زرده سازی، ائوسیت مرحله زرده سازی اولیه و ثانویه، قطر ائوسیت، قطر لایه کوریونی و با توجه به اندازه گیری GSI، اوج رسیدگی جنسی این گونه در تیر ماه می باشد
    کلیدواژگان: ائوژنز، بلوغ جنسی، melanostomus Neogobius
  • محمدحسین فتوکیان، ذکرالله یونسی، کیوان آگاهی صفحه 97
    برنج غذای اصلی بیش از نیمی از مردم دنیا را تامین می کند و در بخش عظیمی از قاره آسیا تامین کننده بیش از 80 درصد کالری و 75 درصد پروتئین مصرفی مردم است. یکی از روش های افزایش محصول، استفاده از فنون به نژادی است و از جمله ابزار مهم به نژادگران گزینش است. از این رو اطلاع از تنوع وراثتی و گروه بندی ارقام به منظور انتخاب والدین مناسب جهت تلاقی هایی که ممکن است نوترکیبهای جدید ژنی ایجاد نمایند، در پروژه های مختلف اصلاحی ضروری است. بدین منظور، فاصله ماهالانوبیس 25 رقم برنج ایرانی و خارجی محاسبه و مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه واریانس صفات ظاهری حاکی از این بود که بین ارقام مورد آزمایش از لحاظ 14 صفت مورد مطالعه، اختلاف معنی داری وجود داشته است. بررسی ضرائب همبستگی ریخت شناختی و وراثتی نشان داد که مدت زمان خوشه دهی، مدت زمان رسیدن، تعداد دانه در خوشه، تعداد ساقه بارور، پنجه کل، طول برگ پرچم و عرض برگ پرچم با عملکرد، همبستگی مثبت و معنی دار داشتند. وراثت پذیری عمومی صفات از 72 درصد برای صفت عملکرد دانه در بوته تا 99 درصد برای صفات طول خوشه و ارتفاع بوته متغیر بود. تجزیه مولفه های اصلی 6 مولفه که مجموعا بیش از 90 درصد از تغییرات کل را توجیه می نمودند مشخص نمود. صفت طول دانه بیشترین سهم را در مولفه های اصلی اول و دوم داشت. دسته بندی ارقام با استفاده از تجزیه کلاستر به روش UPGA، رقمها را در 4 کلاس مختلف گروه بندی نمود که کلاسترهای اول و چهارم بیشترین فاصله را داشتند. فواصل محاسبه شده نشان داد که کمترین فاصله وراثتی معنی دار بین ارقام حسن سرایی و Line213 (1/26) و بیشترین مقدار D2 بین دو رقم IR58 و Alfa (34/1522) وجود داشت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تلاقی بین ارقام عنبربو و IR58؛ Alfa و IR28؛ حسن سرایی آتشگاه و IR58 نوید هتروزیس نسبتا بالایی را می دهد و احتمالا تنوع بیشتری را نسبت به دیگر تلاقی ها در خلال نسلهای تفکیک نشان خواهد داد. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی دندروگرام دو روش UPGA و CL به نظر می رسد که روش UPGA در تجزیه خوشه اینسبتا تصویر صحیح تری از گروه بندی ارقام نسبت به روش CL ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه کلاستر، تجزیه مولفه های اصلی، تنوع وراثتی، فاصله ماهالانوبیس، صفات زراعی، ایران
  • آزیتا پروانه تفرشی، علی یار پیروزی، فاطمه کاشانی، شمیلا درویش علیپور، بهمن زینلی صفحه 111
    آستروسیتها عمده سلولهای گلیال تشکیل دهنده سیستم عصبی مرکزی و با تعداد تقریبی ده برابر نسبت به نورونها دارای عملکرد حفاظت از نورونها در برابرآسیب دیدگی ها هستند. یافته های متعددی ارتباط مستقیم بین مرگ آستروسیتها وپیشرفت سریع بیماری های neurodegenerative را نشان می دهند. آنزیم گلیکوژن سنتاز کیناز«(»(GSK3β به عنوان مولکول کلیدی نقش مهمی را در کنترل بسیاری از پروسه های تکوین نظیر تمایز، مهاجرت و مرگ سلولی ایفاء می کند. مهار GSK3β در فعال شدن مسیرهای پیام رسانی درون سلولی از جمله مسیرهای Wnt و PI3K-Aktنقش اساسی داشته و افزایش میزان آن باعث اختلال درمسیرهای پیام رسانی و بروز بیماری های neurodegenerative مانند آلزایمر و پارکینسون میشود. در این تحقیق به منظور بررسی نقش احتمالی GSK3β در ترشح فاکتور محافظت کننده نورونی TGFβ از آستروسیتها درمحیط in vitro، از BIO به عنوان مهارکننده اختصاصی βGSK3 استفاده گردید و تاثیر آن بر میزان بیان TGFβ1 وTGFβ2 مورد بررسی قرار گرفت. سلولهای آستروسیت ناحیه کورتکس مغز نوزاد 2-1 روزه موش صحرایی نژاد Wistar با غلظتهای μM1، μM 5/0 و μM1/0 BIO تیمار شدند و پس از 48 ساعت به وسیله تریپسین 25/0 درصد جدا، RNA آنها استخراج و جهت real time RT-PCR مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آزمایشات این تحقیق نشان داد که BIO سنتز TGFβ1 وTGFβ2 در سلولهای آستروسیت را در مقایسه با سلولهای شاهد افزایش داده است. این امر موید آن است که مهار GSK3β در آستروسیتها برای عملکرد آنها در محافظت از نورونها ضروری است.
    کلیدواژگان: GSK3β، BIO، آستروسیتها، βTGF
  • حسن رهنما، شیده منتصر کوهساری، حجت نادری مشکین، حسین فهیمی صفحه 120
    در اغلب موارد بهینه سازی کشت بافت به منظور دستیابی به درصد بالایی از باززایی اولین قدم برای انتقال ژن است. دراین تحقیق باززایی و جنین زایی دو رقم از ارقام زراعی سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) (آگریا و مارفونا) مورد بررسی قرار گرفته است. میانگره ها، برگها و ریزغده های سیب زمینی در محیطهای حاوی تیمارهای هورمونی مختلف کشت شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، در محیط A (محیط تعدیل شده MS حاوی 2،4-D و سوکروز) باززایی میانگره ها و برگها در غلظت 1 میلی گرم درلیتر تیدیازرون (TDZ) در مقایسه با غلظتهای 5/0 و 2 میلی گرم در لیتر آن سریع تر صورت گرفت. در محیط C (محیط تعدیل شده MS حاوی 20 گرم در لیتر گلوکوز و 2 میلی گرم در لیتر زئاتین ریبوزاید) درصد باززایی میانگره ها (اگریا 8/95 درصد، مارفونا 100 درصد)، برگها (اگریا 3/83 درصد، مارفونا 6/91 درصد) و ریزغده ها (آگریا 6/82 درصد، مارفونا3/86 درصد) بسیار بالاتر از محیط A بود. همچنین باززایی در محیط C حدود 35 روز سریع تر از محیط A (20-16 روز بعد از کشت) صورت گرفت. از طرف دیگر مراحل مختلف تشکیل جنینهای سوماتیکی هم در هر سه نوع قطعه جداکشت مشاهده شد. در نهایت محیط C به دلیل بالا بودن درصد و سرعت باززایی هر سه نوع قطعه جداکشت بهترین محیط برای باززایی ارقام سیب زمینی معرفی گردید.
    کلیدواژگان: باززایی، برگ، جنین زایی، ریزغده، سیب زمینی، میانگره
  • حسن سالاری، محمد صادق علیایی، مجید طهمورسی صفحه 130
    Acidithiobacillus ferrooxidans مهمترین میکروارگانیزمی است که با اکسیداسیون کانی ها در خاکهای سولفیدی ارتباط دارد. در این مطالعه اکسیداسیون بیولوژیکی آسفالریت با استفاده از کشت خالص Acidithiobacillus ferrooxidans انجام شد. آزمایشات استخراج بیولوژیکی در ظروف 500 میلی لیتری حاوی 270 میلی لیتر محیط کشتK 9 و 30 میلی لیتر مایع تلقیح انجام شد. 15 گرم خاک سولفیدی به ظروف اضافه شد. ظروف در انکوباتور با 180 دور در دقیقه قرار داده شدند. نتایج نشان داد که بعد از 30 روز فعالیت باکتری ها محتوای Zn2+ استخراج شده توسط آنها (79/64 درصد) به طور معنی داری بیشتر از شرایط بدون باکتری(11 درصد) است. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین میزان استخراج Zn2+ در طول آزمایشات استخراج بیولوژیکی، 79/64 درصد بوده است. شرایط بهینه جهت حداکثر استخراج باکتریایی، 30 درصد وزنی – حجمی خاک سولفیدی، اندازه ذرات 45 میکرون، pH 4/2 و دمای 30 درجه سانتیگراد نشان داد. این یافته ها جهت کاربردی نمودن تکنولوژی استخراج میکروبی در معادن کم عیار روی مهم است.
    کلیدواژگان: Acidithiobacillus ferrooxidans، روی، استخراج بیولوژیکی
  • حدیثه کشیری، علی شعبان، بهاره شعبانپور صفحه 139
    ماهی کلمه (Rutilus rutilus caspicus) یکی از گونه های تجاری با ارزش دریای خزر محسوب می گردد که علی رغم کاهش ذخایر این ماهی در سالهای اخیر و همچنین اهمیت بالای آن، اطلاعات راجع به این گونه در سطح مولکولی محدود می باشد. در این تحقیق، به منظور بررسی ساختار ژنتیکی ماهی کلمه در مناطق قره سو و گمیشان از 10 لکوس مایکروستلایتی استفاده شد که همگی پلی مورف بودند. طبق نتایج حاصله، متوسط میزان Fst، 016/0 به دست آمد که نشان از تمایز ژنتیکی پایین بین جمعیتهای مورد بررسی می باشد. در بررسی تعادل هاردی -واینبرگ، نمونه ها در اکثر لکوسها انحراف از تعادل را نشان دادند که دلیل عمده آن را می توان به وجود اللهای نول و تکثیر مصنوعی نسبت داد. تعداد اللها در محدوده 21-4 و هتروزایگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار به ترتیب در دامنه 1- 29/0 (میانگین: 7/0) و 93/0-72/0 (میانگین 84/0) به دست آمد که بیانگر این مطلب می باشد که جمعیتهای مورد بررسی از غنای اللی و تنوع ژنتیکی قابل توجهی برخوردار می باشند. همچنین آنالیز واریانس مولکولی نشان داد که تنوع پایینی بین جمعیتها وجود داشته و بخش عمده تنوع مشاهده شده مربوط به درون جمعیتها می باشد. نتایج حاصل از بررسی فاصله ژنتیکی نیز حاکی از جدایی جمعیتهای ماهی کلمه در مناطق مورد بررسی می باشد.
    کلیدواژگان: ماهی کلمه (Rutilus rutilus caspicus)، مایکروستلایت، تنوع ژنتیکی، تمایز ژنتیکی
  • حمیرا امیرخانی، عزت عسگرانی، مهوش خدابنده صفحه 148
    Haloarcula sp. IRU1 آرکی بسیار نمک دوست است که با فیلتراسیون آب دریاچه ارومیه جداسازی شده است. این آرکی مقاومت بالایی را به پرتوهای یون ساز، پرتوهای فرا بنفش و پراکسید هیدروژن نشان می دهد. در این پژوهش، با به کارگیری روش تاگوچی و بررسی عواملی مثل درجه حرارت، ترکیب محیط کشت، درصد کلرید سدیم و مقدارpH شرایط بهینه رشد این آرکی مشخص گردید. با توجه به جدول آرایه های متعامد تاگوچی در 5 عامل و 4 سطح، 16 آزمایش طراحی شد. برای انجام هر آزمایش بلافاصله پس از تلقیح، روزی دو بار نمونه گیری انجام شد و میزان جذب در هر مرحله با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج nm 600 خوانده شد و منحنی رشد باکتری در هر تکرار از هر آزمایش رسم گردید. میزان تلقیح در تمام آزمایشها 5 درصد بود وهوادهی در 220rpm انجام گرفت. میزان رشد سلول بر اساس گرم وزن خشک سلول در هر لیتر در شرایط مذکور با یکدیگر مقایسه شده و با استفاده از برنامه کامپیوتری Qualitek-4 تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که در بین عوامل، درجه حرارت بیشترین اثر را بر میزان رشد این آرکی دارد. بین دو عامل ترکیب محیط کشت و درجه حرارت ارتباط متقابل وجود ندارد. pH اولیه 7، دمای 47 درجه سانتی گراد، محیط کشت B، غلظت 20 درصد NaCl به عنوان شرایط بهینه انتخاب شد. آزمایشی بر اساس شرایط بهینه به دست آمده، انجام شد و سرعت رشد سلول بر اساس وزن خشک باکتری 023/0 گرم بر لیتر در ساعت به دست آمد.
    کلیدواژگان: هالوآرکولا، اکستریم هالوفیل، دریاچه شور ارومیه، سنجش رشد، روش تاگوچی
|
  • Page 1
    In this investigation, the quantity and quality changes of phytoplanktons were seasonally studied in the littoral waters of Larak Island from October 2005 to September 2006. Nine stations were randomly selected in north-east, north and north – west of Larak Island. The samples were collected by phytoplankton net; fixed by formalin 4٪ and then were transferred to the laboratory ashore. In the laboratory 1cc subsample of each 100cc sample were studied under microscope for further identification and counting with the Rafter lame. The results indicated that, 51 genera of phytoplankton were totally identified of which 17 genera belong to phylum CHromophyta, class Dinophyceae and 1 genera belongs to class Chrysophyceae and 33 genera belong to Bacillariophyceae. Oscillatoria sp. and Anabaena sp. from phylum Cyanophyta, class Cyanophyceae were found in autumn and summer. Density of phytoplankton in winter were measured more than other seasons, meanwhile this value was the least in summer. According to one-way ANOVA analysis, it was revealed that there is a significant difference between diatoms density and dinoflgellate density, and ANOVA results showed that diatoms and dinoflagellate density in seasons were significantly different too. But there was no significant difference between stations from point of density value.
    Keywords: phytoplankton, Larak Island, Hormuzgan province, Persian Gulf
  • Page 7
    Floristic studies of any regions have high importance, because the floristic list is an exploration document to identify the existent species and consequently the potential of the area. Karkas hunting prohibited region has 92193 ha area and is located at the central part of Isfahan province. The aim of study was introducing the flora, life forms and endangered species of the studied area. Field data collections were conducted during the year 2006. First of all the site boundary was stated on topographic map with scale of 1:50,000. The second step was plant specimens’ collecting and their identification according to the flora which the finalized record was the floristic list of the studied region. The results prove the presence of 278 plant species belonging to 198 genus and 49 families. The Asteraceae with 28 genus and 49 species has the highest species diversity between other families. According to Raunkiaer’s life form criteria, hemicryptophytes 51.8%, therophytes 17.2%, chamaephytes 16.9%, phanerophytes 7.9% and geophytes has 5.7% of the total present species in the studied region. Also there is only one semi-parasite species from Family Loranthaceae There are about 99 medicinal and industrial species belong to 89 genus and 37 families. Each of the Asteraceae and Lamiaceae families has 14.1% of the medicinal plant species of the studied area which their numbers exceed to 14 species in each above named families. There are about 11 species of Vulnerable and 44 species of Lower Risk. As well most of the species are perennial and confirms the species adaptabilities to climatic and edaphic conditions of the studied area.
    Keywords: life form, endangered species, Karkas hunting prohibited region, Isfahan
  • Page 21
    This study was carried out on vegetation Gisoum forest reserve with 171 hectares Area located in 14 km to Resvanshar city, Gilan province, to examine the structure and composition of the forest vegetation. In the beginning topographic map of the area with the scale of 1:10000 was prepared and the study area was delimited. Transect- quadrate method of sampling in 44 quadrates of 400 m2 was used to record the floristic. some vegetation parameters viz. Density and diameter at breast height (DBH) for trees (upper story vegetation) as well as cover-abundance for under story vegetation were recorded, respectively. The raw data were entered to Excel program package to perform the necessary data processing. Life form spectrum of Raunkiaer, the dominant vegetation type of the area based on important value and vegetation construction base on frequency classes, Also their chorology were determined. The study of floristic list showed 76 species belong to 66 genera and 45 families that Asteraceae and Rosaceae with 5 species were the families with the highest number of species. Investigation on geographical distribution of plants species showed 44 percent belong to Europe – Siberian region. Studying of plant life forms by Raunkiaer method showed that phanerophytes with 35.5 % and hemi cryptophytes with 27.6 % are the most frequent life forms. Dominant vegetation type base on important value index was Buxcus-Parrotia. Also the evaluating of vegetation structure base on frequency class showed abundance-distribution was irregulars in under story and regular in upper story vegetation.
    Keywords: floristic composition, chorology, ecological structure, reserve forest, Gisoum Talysh, Iran
  • Page 32
    Anthocyanins are a subclass of flavonoids and are responsible for red, purple, and blue colors of many flowers, fruits and vegetables. Fruits and berries are the most sample sources of anthocyanins in nature. Anthocyanins are considered to contribute to the healthiness of fruits and berries for their antioxidant, anti-carcinogenic, anti-inflammatory, and anti-angiogenic properties for example. The intensity and stability of anthocyanin pigments are depend on various factors including structure and concentration of pigments, pH, temperature, light, intensity, quality and presence of other pigments together, metal ions, enzymes, oxygen, hydrogen peroxide, ascorbic acid, sugar, sulfur oxide, etc. At present study the extracted anthocyanin pigments were exposed to different concentrations of sugar, H2O2, SO2 and Ascorbic Acid and effects of these materials on stability of anthocyanin were determined. In the case of treatment with sugar, H2O2, SO2 and Ascorbic acid, anthocyanins were represented different effects.
    Keywords: Anthocyanins, blackberry, stability
  • Page 44
    The previous studies have shown that lecithin (phosphatidylcholine), as an important lipid in the diet and plasma membrane has a crucial role in the release of acethylcholine and process of learning and memory. Due to the fact that hippocampus is the most important part of the brain involved in learning, The aim of this research is to study, the effect of intrahippocampal (CA1) injection of lecithin (phosphatidylcholine) on spatial learning. In so doing, 49 Adult male rats dividing in to 7 groups as fallow; test groups (1 – 4), have received 1µl of lecithin dissolved in the physiological salin at concentration of (0.5, 1, 2, 4 µg / µl) 4 days sequentially, 90 minutes, before training. Group 5 received, 1µl of physiological salin, the groups 6 and 7 were respectively sham operate and control (intact). Data analysis showed that lecithin at concentration of 4 µg /µl improved spatial learning in Morris Water Maze (p< 0/05). It seems that lecithin improves spatial learning via enhancing choline and acetylcholine levels in hippocampus and increasing of fluidity of plasma membrane.
    Keywords: Phosphatidylcholine, Spatial Learning, Morris Water Maze, Choline, Hippocampus
  • Page 55
    The study of reproduction of animals is a fundamental procedure for biologists to answer many questions about biology of animal taxa. Because of the importance of amphibians in biological studies, thus we studied the biology of reproduction in Rana macrocnemis pseudodalmatina (Eiselt & Schmidteler, 1971) belonging to the family of Ranidae. This species is found in the jungles of the northern part of the country Golestan province. In this survey after extensive field works (including determination of the time and place of egg-laying and the number and weight of the laid eggs) and laboratory studies (histological examinations of male and female gonads in different seasons) we focused on the reproductive activities in this species. Our results suggested the major reproductive activity of this species takes place in autumn and winter and that it lays its eggs in late winter.
    Keywords: Jungle frog, eggs, egg, laying, male, female gonads, Golestan province
  • Page 64
    Molting is an important biological process and dependent on environmental factors in crustacean, it affected on growth and reproduction, highly. In this study, the samples were collected from Fisheries Research Station of Sefidrud, Astaneh Ashrafieyeh, in 3 seasons (spring through autumn), consisted of a control (water temperature 17 to 21˚C) and four experimental groups (water temperature, 15±0.5, 20±0.5, 25±0.5, and 30±0.5˚C) and each with three replicates. The rate of molting and mortality was significantly different between treatments in experimental groups. The trend of molting was ascending from 3th to 5th weeks of investigation, with the least different in the fourth week (p<0.05). No mortality observed in 15˚C group whereas in other groups, the highest rate observed in week 1 and 2 of the investigation. Based on the results obtained in this study, it seems that the optimum temperature for rearing of freshwater crayfish is within the range of 25±0.5˚C (with 70.8% molting, 8.4% mortality and 20.8% non-mortality and non-molting).
    Keywords: Crayfish, Astacus leptodactylus, Temperature, Molting, Mortality
  • Page 74
    The Taham dam reservoir is a mountainous lake with 317 ha near to Zanjan. This study have been focused on biotic and abiotic factors of this lake. The results showed the less abundance of phytoplankton with 2×106 l-1 where abundant of zooplankton was 266 l-1. Bacillariophyta and Chlorophyta belong to phytoplankton and Rotatoria belong to zooplankton were dominated among identified plankton phyla. There were identified 45 and 32 genera of phytoplankton and zooplankton respectively. There were identified 5 groups of benthos that Tubificidae, Hirudina had the most frequency. The ichtiology survey showed presence of 6 species in the lake that Alburnoides bipunctatus, Capoeta capoeta,, Leuciscus cephalus were the most abundance in the materials. L. cephalus was observed with the maximum size of 870 gr. The hydro chemical results indicated low phosphorus values while total nitrogen was varied from 0.3 to 0.6 mg l-1. Chl-a was varied from 7.9 to 25.9 µg l-1. The oxygen amount was 4.5 to 8.4 even in 65 meter depths. The Carlson trophic model showed that the Taham lake is at early stage of mesotrophy while other lakes and wetland in north of Iran were progressed in mesotrophic level. In this paper the biotic and abiotic parameters have been compared with some water bodies in north of Iran.
    Keywords: Taham lake, Plankton, Benthos, fish, hydrochmical factors, Trophic levels, Iran
  • Page 90
    The reproductive biology of the genus Neogobius melanostomus was examined from Gomishan wetland a period of one year (2006-2007). In the present study, one fish species namely N. melanostomus was studied, This species are as important food for economic fish species in caspian sea, specially for Acipenserid species. Different samples were taken from Gomishan wetland during one-year period of study. At this stage, the number of undifferentiated, previtellogenic stage, vitellogenic stage and postvitellogenic oocytes, and oocytes were counted. The number and diameter of ovary, nucleus and nucleolus were also measured. Data were analyzed using Systat statistical software. Results indicated that N. melanostomus was significantly different (p <0.05) with other two species with respect to the numbers of differentiated and previtellogenic oocytes, and the diameter of chorion layers. GSI measurement showed that peak of sexual maturity in this species occurred in July.
    Keywords: Oogenesis, Sexual maturity, Neogobius melanostomus
  • Page 97
    Rice is one of the most primary foods for a large part of the people of the world and is the main resource of protein and calorie in Asia. Genetic diversity is a pre-requisite equipment to select the suitable parents which may produce new important recombinant lines. Hence, the Mahalanobis distance among twenty five genotypes consisting Iranian and introduced rice varieties were estimated. The analysis of variance showed that there were significant differences among studied traits. The estimated correlation coefficients showed significant relationship between grain yield and time to heading, time to maturity, number of grain per panicle, fertile stem number, culms number, flag leaf length and flag leaf width. Broad sense heritability was varied from 72% for grain yield to 99% for panicle length and plant height. The principal component analysis declared six components which accounted 90% of total variation. The grain length had extreme allotment among first and second components. The varieties were grouped into four groups using cluster analysis with UPGA method. The highest mahalanobis distance found between the 1st and 4th groups. The lowest significant mahalanobis distance were found between Hassan Saraei and Line213 (26.1) while IR58 and Alfa showed the highest distance (1522.34). According to the results of this research, we offer crossing between Anbarboo and IR58, Alfa and IR28, Hassan Saraei Atashgah and IR58 and we anticipate a high comparably heterosis and diversity through segregating generations. More over, based on the results derived from dendogram assay, it seems that UPGA method provides more precise dendrogram than CL method
    Keywords: Cluster analysis, genetic diversity, mahalanobis distance, Principal component analysis, Rice (Oryza sativa L.), Agronomic traits, Iran
  • Page 111
    Astrocytes are the most important glial cells of the central nervous system, ten times as much as neurons and with the ability of neuroprotection against injuries, ischemia, etc. Apoptosis of the astrocytes therefore leads to disease progression in neurodegenerative pateints such as Alzheimer's and Parkinson's diseases. Investigations on possible signaling pathway (s) involved in neuron death suggest that GSK3-β "glycogen synthase kinase-3β", a key molecule of the Wnt and PI-3 kinase signaling pathways, is considerably increased in neurodegenerative diseases. In this study we sought to determine if the expression of neuroprotective factors such as TGFβ1 and TGFβ2 in cultured astrocytes is altered by inhibition of GSK3-β. Different concentrations of BIO, a specific inhibitor of GSK3-β (0.1 µM, 0.5 µM and 1µM) were therefore used. The treated and control astrocytes were isolated after 48 hours and monitored for the expression of TGFβ1mRNA and TGFβ2mRNA using real-time RT-PCR. Our results show that the BIO treated cells express much higher amounts of TGFβ1 and TGFβ2 in comparison with the control cells. The increased expression of TGFβs following the inhibition of GSK3-β points at the involvement of GSK3-β in neuroprotective activity of astrocytes.
    Keywords: GSK3β BIO, astrocyte, TGFβ
  • Page 120
    Potato is one of the most important crops in Iran. Optimization of tissue culture in order to achieve high frequency regeneration is the first step for genetic transformation. Here, regeneration of two important potato cultivars that are widely cultivated in Iran (Agria and Marfona) was investigated. Internodes, leaves, and microtubers explants of potato were treated with different hormone components. It was found that in the medium A, regeneration efficiency of internodes and leaves explants at 1mg/l TDZ is higher than the other TDZ concentrations. In the medium C, regeneration percentage of internodes (95.8% in Agria, 100 % in Marfona), leaves (83.3 % in Agria, 91.6 % in Marfona) and microtubers (82.6 % in Agria, 86.3 % in Marfona) has shown more efficient than medium A. On the other hand, regeneration time in medium C was 35 days less than that in medium A. We observed different stages of somatic embryogenesis for all explants at C medium. Finally, we were recommended the medium C as an efficient medium for high regeneration of these cultivars of potato.
    Keywords: Embryogenesis, Internod, Leaf, Microtuber, Regeneration, Solanum tuberosum
  • Page 130
    Acidithiobacillus ferrooxidans is the most important microorganism that is primarily associated with the oxidation of sulfide soils. In this study Biological oxidation of sphalerite was carried out using pure cultures of A. ferrooxidans. Bioleaching experiments were carried out in 500-ml flasks containing 270 ml of 9K medium and 30 ml of inoculum.15 g of the minerals were added to the flasks. The flasks were incubated on a shaker at 180 rpm. The result showed that extent of leached Zn2+ with bacteria after 30 days (64.79 %) was significantly higher than that without bacteria (11 %) at the same conditions. Also the results showed that the highest amount of Zn2+ during bioleaching experiments were 64.79 %. The optimum conditions for maximum bacterial leaching showed 30% (w/v) sulphide ores, particle size 45 micron, pH 2.4 and temperature 30ºC. These findings are important for applicator bioleaching technology in low-grade zinc mines.
    Keywords: Acidithiobacillus ferrooxidans, Zinc, Bioleaching
  • Page 139
    Caspian roach (Rutilus rutilus caspius) is regarded as one of the important commercial species in Caspian Sea, despite the decrease in roach stock in recent years as well as the high importance of this fish, information at the molecular level is scare. In this study, the genetic diversity of Rutilus rutilus caspius from Gharesou and Gomishan regions was investigated by 10 polymorphic microsatellite loci. According to the results, the Fst value was 0.016 which indicates the low genetic differentiation between the populations. Most of the loci showed deviation from Hardy-Weinberg equilibrium which can attribute it to the presence of null alleles and artificial reproduction. The number of alleles, observed and expected heterozygosity were, 4-21, 0.29-1(the average: 0.7) and 0.72-0.93 (the average: 0.84), respectively. This indicates the allelic diversity and genetic variation of investigated populations is at favorable level. Also, analysis of molecular variance showed there is low genetic variation among populations and most of the observed variation is within the populations. Results based on genetic distance indicated that roach populations are separate from each other in the investigated regions.
    Keywords: roach (Rutilus rutilus caspicuc), microsatellite, genetic diversity, genetic differentiation
  • Page 148
    Haloarcula sp. IRU1 is an extremely halophilic archaeon which isolated from Uromia salt lake water. It exhibits high resistance to ionizing and ultra violet radiation and hydrogen peroxide. In this study, optimization of media components, pH, temperature and sodium chloride concentration for the growth and biomass production of Haloarcula sp. IRU1 was carried out using Taguchi method. By considering the Taguchi orthogonal array tables at 5 factors and 4 levels, 16 trials were designed. For each trial, sampling was performed twice immediately after inoculation and optical density (OD) was measured by the spectrophotometer at 600 nm. In the way, bacterial growth curve for each repeat of every trial was designed. In all of the trials, the concentration of inoculum was 5% and aeration was carried out at 220 rpm. Cell dry weights (grams per litre) of the above mentioned conditions were compared together by the Qualitek-4 program. The results showed that temperature had the most effect on the growth among several factors and there was no direct relation between sodium chloride concentration and culture medium composition. The optimum conditions obtained were pH 7; temperature 47 ◦C; culture medium B; NaCl 20% (w/v). In these optimal conditions, the obtained cell concentration of 0.023 g.L-1 dry weight.h-1 was in agreement with predicted cell concentration.
    Keywords: Haloarcula, extreme halophile, Uromia salt lake, growth assessment, Taguchi method