فهرست مطالب

تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1391)

نشریه تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ایمان چاپلاق پریدری، غلامعلی جلالی، علی سنبلی، مهرداد زرافشار صفحه 1
    جنس ممرز از عناصر مهم جنگل های هیرکانی می باشد که در ارتباط با تعداد گونه های آن در ایران بر اساس نشانگرهای ریختی اختلاف نظر وجود دارد. از این رو در این تحقیق سعی در رده بندی گونه های این جنس بر اساس نشانگرهای مولکولی شده است. در این راستا از دو آغازگر بسیار پرکاربرد هسته ای (nrDNA ITS) و کلروپلاستی(trnH- psbA) استفاده گردید. DNA ی کل با استفاده از روش CTAB از برگ ها استخراج و بعد محصول های PCR شده توالی یابی، هم ردیف سازی و تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی با استفاده از روش های بیشترین صرفه جویی (Maximum Parsimony) با استفاده از نرم افزار PAUP* 4.b10 انجام شد. نتایج حاکی از کارایی بیشتر آغازگرnrDNA ITS نسبت به trnH- psba در تفکیک و شناسایی گونه های این جنس بود. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که گونه های مختلف این جنس در دو کلاد جداگانه قرار می گیرند. به طوری که نمونه های هرباریومی ممرز با مبدا ارسباران که تا به حال با نمونه های جنگل های خزری یک گونه پنداشته شده بود، کاملا از یکدیگر تفکیک شده و در کلاد جداگانه قرار گرفتند و احتمالا گونه جدیدی از ارسباران باشد. گونه کچف نیز با گونه لور یکسان قلمداد گردید. در واقع می توان گفت که تعداد گونه های جنس ممرز در ایران بر اساس مارکر ITS سه گونه و شامل ممرزهای هیرکانی، ممرزهای ارسباران و لور می باشد و کچف به عنوان یک گونه مجزا مورد تایید قرار نمی گیرد. در نهایت پیشنهاد می شود که ممرزهای ارسباران مورد توجه گیاه شناسان قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: nrDNA ITS، trnH، psbA، ممرز، هیرکانی، فیلوژنی
  • سیده رقیه موسوی، جعفر احمدی، فاطمه سفیدکن صفحه 14
    گل راعی یک گیاه دارویی با متابولیت های ثانویه فراوان می باشد که دارای خواص درمانی ضد باکتریایی، ضد ویروسی، ضد قارچی و همچنین فعالیت ضد افسردگی است. در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 29 توده گل راعی متعلق به هشت جمعیت جمع آوری شده از استان های آذربایجان غربی، گیلان، تهران، سمنان، کردستان، لرستان، اردبیل و گلستان با استفاده از 12 آغازگر نشانگر ISSR بررسی گردید. تعداد باندهای هر آغازگر از 11 تا 26 متغیر بود و در مجموع 221 قطعه تکثیری امتیازدهی شدند که از این تعداد 196 مکان چند شکلی نشان دادند. میانگین محتوای اطلاعات چند شکلی آغازگرها (PIC) 37/0 برآورد گردید و آغازگر های 841Y–UBC و UBC-807 بالاترین مقدار PIC (41/0) را نشان دادند. بررسی دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ایبا استفاده از ضریب تشابه جاکارد و روش الگوریتم UPGMA تنوع بالایی را در بین توده های مورد بررسی نشان داد. بیشترین فاصله بین توده 23335 از اردبیل با توده های 17982 و 14206 از آذربایجان غربی و بین توده های 33337 از گیلان و 17982 از آذربایجان غربی و کمترین فاصله ژنتیکی بین توده های 13180 و 13347 از گیلان مشاهده شد. واریانس مولکولی درون جمعیت ها (توده های درون استان ها) و بین جمعیت ها (بین استان ها) به ترتیب 78 درصد و 22 درصد از واریانس کل داده ها برآورد شد که این توزیع واریانس نشان دهنده تنوع ژنتیکی بالا بین توده های مورد بررسی در هر ناحیه جغرافیایی بود. نتایج این پژوهش نشان داد که نشانگر های ISSR بطور موثری می توانند برای مطالعه تنوع ژنتیکی توده های گل راعی استفاده شوند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، گل راعی، نشانگر، _ ISSR
  • حسین میرزایی ندوشن، هاشم کنشلو، فرشته اسدی کرم، مجید حسنی، محمدیوسف آچاک صفحه 25
    گز روغنی (Moringa peregrina (Forssk.) Fiori) تنها گونه جنس مورینگاست که به صورت طبیعی در مناطقی از جنوب و جنوب شرقی کشور ما رویش دارد. این گونه علاوه بر ارزش های زیست محیطی، ارزش صنعتی و دارویی زیادی دارد و در طبیعت به دلایل مختلف در معرض خطر فرسایش شدید ژنتیکی است. در این تحقیق بذر شش جمعیت از این گونه از رویشگاه های آن در مناطق جنوب شرقی کشور از روی تک پایه های متعددی جمع آوری شده و پس از کاشت و تولید نهال از نظر ویژگی های مختلف نونهالی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. از آنجا که تک درختان هر جمعیت با سایر جمعیت ها متفاوت بوده و نتاج هر تک درخت نیز با نتاج سایر درختان متفاوت بود اطلاعات حاصل به صورت آشیانه ای تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که جمعیت ها از نظر صفات مورد مطالعه در دوره نونهالی اختلاف چندانی با هم ندارند و بیشتر اختلافات درون جمعیتی است. به عبارتی تنوع درون جمعیتی بیش از تنوع بین جمعیتی بود. با استفاده از امید ریاضی مجموع مربعات حاصل از تجزیه واریانس داده ها، واریانس بیومتریکی به اجزاء ژنتیکی تفکیک گردید که این تجزیه واریانس نیز حاکی از این بود که جزء واریانس درخت در جمعیت اهمیت بیشتری از سایر اجزاء داشت. جزء جمعیت از اجزاء واریانس بسیار ناچیز و غیر قابل توجه بود. اگرچه اختلاف از نظر ویژگی های رویشی در درختان و درختچه ها بیشتر در سنین بالاتر ظاهر می شوند، ولی کمبود تنوع ژنتیکی در ویژگی های نونهالی در این گونه نیز قابل توجه بوده و می تواند حاکی از فرسایش ژنتیکی این گونه ارزشمند باشد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، ساختار ژنتیکی، گز روغنی، ویژگی های نونهالی
  • علی اصغری، زهرا بزرگی، مجید شکرپور، علی اشرف جعفری صفحه 39
    به منظور بررسی روابط فیلوژنتیکی برخی گونه ها، زیر گونه ها و اکوتیپ های ماشک، 17 نمونه توسط الکتروفورز پروتئین های ذخیره ای دانه و 14 نمونه نیز توسط نشانگرهای RAPD (رپید) مورد مطالعه قرار گرفتند. پروتئین های ذخیره ای دانه از بذرهای جمع آوری شده و DNA نمونه ها از برگ بوته های کشت شده استخراج شد. شاخص تنوع ژنی نی و شانون مربوط به نشانگرهای رپید و پروتئین تفاوت قابل ملاحظه ای با هم نداشت، ولی شاخص های PIC و MI مربوط به نشانگرهای پروتئینی بیشتر از میانگین این شاخص ها در آغازگرهای رپید بود. در درخت فیلوژنی براساس نشانگرهای پروتئینی، زیرگونه-ها و اکوتیپ های گونه sativa در یک شاخه قرار گرفتند. در تجزیه رپید نیز این نمونه ها در یک شاخه بزرگ قرار گرفتند که در زیر شاخه های آن گونه های دیگر نیز قرار داشتند. دو اکوتیپ از گونه V. pannonica در یک شاخه و در رده بالاتر، گونه V. cracca قرار گرفت. ترسیم درخت فیلوژنی با استفاده از ترکیب داده های دو سری نشانگر، نتایج بهتری را ارائه کرد. گروه-بندی نمونه ها با استفاده از روش تجزیه به مولفه های هماهنگ اصلی، با نتایج حاصل از درخت فیلوژنی در هر سه حالت تاحدودی هم خوانی داشت. البته مقایسه ماتریس فاصله مربوط به نشانگرهای رپید و پروتئین توسط آزمون مانتل، همبستگی کمی بین این دو دسته داده نشان داد.
    کلیدواژگان: فیلوژنی، ماشک، نشانگر، رپید، SDS، PAGE
  • رضا شاه حسینی، علیرضا بابایی*، مهربانو کاظمی، رضا امیدبیگی صفحه 55

    عناب (Ziziphus jujuba Mill.)یکی از گیاهان ارزشمند دارویی می باشد که به دلیل برخورداری از موسیلاژ، انواع ویتامین، پکتین، آلکالوئید، ترکیبات فنلی و اسیدهای چرب اهمیت زیادی در صنایع دارویی دارد. این گیاه علاوه بر استفاده دارویی دارای جنبه زینتی نیز بوده و در جلوگیری از فرسایش خاک و بیابان زدایی کاربرد وسیعی دارد. این پ‍ژوهش به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های عناب با استفاده از نشانگر مولکولی AFLP انجام شد. جمعیتی شامل 29 ژنوتیپ عناب از نقاط مختلف کشور انتخاب گردید و توسط 15 جفت آغازگر AFLP مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای EXCEL و NTSYS استفاده شد. ماتریس تشابه با استفاده از ضریب جاکارد، تجزیه خوشه ایبا الگوریتم UPGMA و تجزیه به مختصات اصلی انجام شد. 12 جفت از 15 جفت آغازگر AFLP، دارای چندشکلی بودند. این آغازگرها در مجموع 689 باند تولید کردند که 44 عدد از آنها چندشکلی نشان دادند. بر اساس نتایج حاصل از دندروگرام، ژنوتیپ های مورد مطالعه به هشت گروه مجزا در سطح تشابه 75/0 تقسیم شدند. نشانگر AFLP به طور مشخص توانست سه گروه قم، اصفهان و خراسان را تفکیک نماید. دقت این تفکیک در حدی بود که گروه خراسانی به صورت کاملا خالص و مجزا از سایر گروه ها قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایدر تجزیه به مولفه های اصلی نیز تایید شد. دو گروه قم و اصفهان به صورت مجزا تفکیک شدند؛ بنابراین این مناطق (نواحی مرکزی) را می توان با اطمینان بالایی به عنوان یکی از خاستگاه های عناب معرفی نمود. به طور کلی کارایی بالای این نشانگر در تفکیک و جداسازی ژنوتیپ ها قابل ملاحظه است.

    کلیدواژگان: عناب، تنوع ژنتیکی، نشانگر AFLP
  • آفاق تابنده ساروی، مسعود طبری، حسین میرزایی ندوشن، کامبیز اسپهبدی صفحه 69
    جهت بررسی تنوع بین و درون جمعیت های بلندمازو و تاثیر مبدا بذر بر برخی از صفات نونهال های بلندمازو، همین طور بررسی پایه های مادری هر مبدا، بذر لازم از 34 پایه مادری مشخص از رویشگاه های چمستان، لاویج (حوزه شهرستان نور)، کوهسارکنده و خرم چماز (حوزه شهرستان بهشهر) (به ترتیب با متوسط ارتفاع از سطح دریا 125، 500، 150، 630 متر) جمع آوری و در ایستگاه تحقیقات پاسند بهشهر (ارتفاع از سطح دریا 26 متر) کاشته شد. در پایان فصل رویش سال اول، تاثیر مبدا بذر روی صفات زنده مانی، قطر یقه، ارتفاع کل، طول و حداکثر عرض پهنک، سطح و شکل برگ بررسی، و برترین و ضعیف ترین پایه ها در هر مبدا تعیین شد. نتایج نشان داد که بین مبداها تنوع معنی داری از نظر صفات مورد بررسی وجود دارد. در واقع نونهال های پایه های مادری رویشگاه چمستان و سپس خرم چماز در مقایسه با مبداهای دیگر از وضعیت مطلوب تری برخوردار بودند. به علاوه اختلاف بین پایه های مادری در هر رویشگاه نیز از نظر اکثر صفات مورد بررسی نونهال های آنها در سطح 1 درصد معنی دار شد که نشان دهنده تنوع درون جمعیتی مناسب این گونه در رویشگاه های مورد مطالعه است. تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که صفات سطح برگ، طول و حداکثر عرض پهنک، قطر یقه و ارتفاع در تشکیل مولفه اول که 70 درصد از واریانس کل را پوشش می دهد، نقش بیشتری داشتند. تجزیه خوشه اینیز ژنوتیپ ها را در 6 گروه تفکیک نمود.
    کلیدواژگان: بلندمازو، پایه مادری، تنوع ژنتیکی، مبدا بذر، ویژگی های نونهالی
  • یوسف علی سعادت، ام البنین راستی، جواد زمانی صفحه 83
    استان فارس یکی از رویشگاه های طبیعی گلابی وحشی گونه ی Pyrus glabra Boiss. می باشد. برداشت میوه، چرای بی رویه عرصه های جنگلی، تخریب جنگل ها و توسعه کشاورزی در سال های اخیر به شدت جنگل های گلابی وحشی استان فارس را تهدید و زادآوری طبیعی این گونه را مختل نموده است. برای احیای جنگل های P. glabra ضرورت دارد که تکثیر این گونه ی ارزشمند مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش به منظور مطالعه تاثیر تنظیم کننده های رشد، محیط های کشت، مواد ژله ای کننده محیط کشت و منابع مختلف کربوهیدرات در تکثیر شاخساره P. glabra در کشت های درون شیشه ای انجام گردید. از نوک شاخساره و قطعه های ساقه تولید شده درون شیشه با منشا بذر یا درختان بالغ به عنوان ریز نمونه استفاده شد. میزان 8/0 تا 1 میلی گرم در لیتر BA برای تکثیر شاخساره بهینه بود. اما افزودن GA3 به محیط کشت تاثیر منفی معنی دار روی وزن تر شاخساره داشت. میانگین طول شاخساره اصلی ریزنمونه های کشت شده روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) به طور معنی دار بلندتر از ریزنمونه های کشت شده روی محیط کشت گیاهان چوبی (WPM) و محیط کشت درایور و کانی یوکی گردو DKW)) با نصف غلظت عناصر ماکرو بودند، اما در مقایسه با ریزنمونه های کشت شده روی محیط کشت DKW و MS با نصف غلظت عناصر ماکرو تفاوت معنی دار نداشتند. شکل ظاهری و کیفیت شاخساره های تولید شده روی محیط کشت DKW از سایر محیط کشت ها بهتر بود. ریزنمونه های کشت شده روی محیط کشت های دارای ساکارز و گلوکز از نظر شاخص های رشد با یکدیگر تفاوت معنی دار نداشتند ولی هر دو نسبت به محیط کشت های دارای فروکتوز برتری معنی دار داشتند. محیط کشت های نیمه جامد شده با فیتاژل در مقایسه با دیفکو باکتو آگار به طور معنی دار وزن تر شاخساره بیشتری تولید نمودند و از نظر کیفیت ظاهری بهتر بودند.
    کلیدواژگان: فیتاژل، دیفکوباکتو آگار، گلابی وحشی، ساکارز، محیط کشت DKW، _ BA
  • محبوبه زراوشان، فرانسواز برنارد، زهره حیدریان صفحه 97
    گیاه آویشن دنایی (Thymus daenensis celak subsp. daenensis) یکی از گونه های اندمیک جنس آویشن در ایران است که از تکنیک کشت درون- شیشه برای تکثیر آن استفاده می شود. هایپرهیدریسیتی یکی از مشکلاتی است که در رشد درون- شیشه دیده شده و با ایجاد بدشکلی مانع تکثیر گیاه می شود. در این تحقیق، اثر بنزیل آدنین و سالیسیلیک اسید بر متیلاسیون ماده ژنتیکی در بافت هایپرهیدریک مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور جوانه ها در محیط دارای بنزیل آدنین و سالیسیلیک اسید رشد یافتند. بدنبال آن اثر تیمارهای مذکور بر میزان تولید اکسیژن فعال و آنزیم های آنتی اکسیدانی بررسی گردید. نتایج نشان داد که در محیط بدون هورمون و در محیط دارای بنزیل آدنین، میزان پرولین و پراکسید هیدروژن و آنزیمهای آنتی اکسیدان در نمونه ها بالا می باشد، اما در تیمار سالیسیلیک اسید که موجب بازگشت هایپرهیدریسیتی در نمونه ها شده، کاهش مقدار پرولین و پراکسید هیدروژن و آنزیمهای آنتی اکسیدان دیده شد. بررسی های اپی ژنتیکی نشان داد که سالیسیلیک اسید اثری بر متیلاسیون DNAی اندامکی نداشت، ولی متیلاسیون DNAی ژنومی را به شدت کاهش داد. احتمالا سالیسیلیک اسید با بیان یک سری از ژنهای فعال در شرایط تنشی سبب افزایش میزان پروتئین های دخیل در تنش زدایی گردیده و به گیاه در حفظ حالت طبیعی خود کمک می کند. احتمالا کاهش متیلاسیون در اثر تیمار با سالیسیلیک اسید می تواند در دهایپرهیدریسیتی شدن دخیل باشد.
    کلیدواژگان: آویشن دنایی، ریزازدیادی، هایپرهیدریسیتی، سالیسیلیک اسید، متیلاسیون DNA
  • الهه احمدی، سید محمد حسینی نصر، حمید جلیلوند، حامد صالحیان آقبلاغ صفحه 111
    با توجه به دگرگشنی گونه کنار، لازم است برخی از پایه های نخبه را از طریق غیرجنسی و تکنیک کشت بافت تکثیر نمود. در این مطالعه قابلیت کالوس زایی و باززایی ریزنمونه برگ گونه کنار مورد ارزیابی قرار گرفت. ریزنمونه های برگ بدست آمده از نهال تولید شده در شرایط درون شیشهای، روی محیط کشت MS حاوی هورمون های 2،4-D، NAA، TDZ و BAP در سه سطح (5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر) کشت شدند. به منظور باززایی، محیط پایه ی MS با سطوح مختلف از هورمونهای BAP، TDZ و Kin (0/1، 0/3 و 0/5 میلیگرمدرلیتر) و برای ریشه دار کردن گیاهچه ها از محیط پایهی MS2/1 با سطوح مختلف از هورمون های IBA و NAA با سطوح (5/0، 1 و 2 میلی گرم درلیتر) استفاده شد. نتایج نشان داد که در محیط کشت حاوی 2، 4-D و TDZ با غلظت 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر (10x=) بالاترین میانگین کالوس زایی بدست آمد. تیمارهای Kin با غلظت 0/5 و TDZ با غلظت 0/1 میلی گرم در لیتر بهترتیب با میانگین عددی 84/8 و 95/8 دارای بالاترین میانگین شاخه زایی بودند، اما شاخه های تولید شده توسط TDZ، بی شکل و غیرعادی بودند، در حالی که در تیمار هورمونی Kin، شاخه های مستقیم و نرمالی تولید شدند. البته مقدار ریشه زایی توسط هورمون IBA نسبت به هورمون NAA در همه غلظت ها بیشتر است، اما هورمون IBA در غلظت 0/1 میلی گرم در لیتر از سایر غلظت ها در هر دو هورمون در تولید ریشه موثرتر است.
    کلیدواژگان: کشت بافت، باززایی، سایتوکنین، اکسین، کالوس و کنار
  • لیلا عوبیدی، علی اشرف مهرابی، منصور امیدی، آتنا اولادزاد صفحه 124
    مشگک با نام علمی Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss، بومی ایران بوده و به علت خواص دارویی فراوانی که دارد، در طب سنتی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق رفتار میوزی و نیز قدرت باروری دانه گرده این گیاه مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی مراحل مختلف میوز و تعیین ناهنجاری های میوزی، گل آذین نارس گیاه مشگک جمع آوری و مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که عدد پایه کروموزومی در این گیاه 11=n است که در مرحله دیاکینز به صورت بی والانت های حلقوی و میله ای جفت می شوند، هرچند که تعداد معدودی یونی والانت و کوادری والانت هم در این مرحله دیده شد. اما در بررسی مراحل مختلف تقسیم میوزی گیاه مشگک، ناهنجاری های میوزی شامل چسبندگی کروموزومی، کروموزوم تاخیردار، مهاجرت زود هنگام کروموزوم ها، توده کروماتینی و میکرونوکلئوس در فراوانی کم مشاهده گردید. شاخص میوزی اندازه گیری و چهار سلول با اندازه برابر در مرحله تتراد، طبیعی در نظر گرفته شد. قدرت باروری دانه گرده نیز با توجه به رنگ پذیری آن ارزیابی گردید. دانه های گرده رنگ شده با اندازه طبیعی به طور بالقوه بارور و طبیعی در نظر گرفته شد. البته با توجه به شکل گیری بی والانت طبیعی در بیشتر سلول های مطالعه شده و بالا بودن شاخص میوزی، رفتار میوزی گونه طبیعی و رنگ پذیری دانه گرده 97 درصد ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: مشگک (Ducrosia anethifolia)، میوز، گرده، ناهنجاری های میوزی، تتراد
  • طیبه سهیلا نراقی، میترا امام، عباس قمری زارع، غلامرضا دمی زاده، آناهیتا شریعت صفحه 134
    گونه کلیر (Capparis decidua)از گیاهان بیابانی مقاوم به خشکسالی طولانی مدت است که خاص مناطق رویشی جنوب ایران (استان های هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان) می باشد. با توجه به عدم زادآوری طبیعی این گونه در سال های اخیر، تکثیر غیرجنسی پایه های سالم این گونه از طریق کشت بافت، می تواند منجر به حفاظت از این منابع ژنتیکی با ارزش شود. تحقیق حاضر جهت کشت درون شیشه ای و تکثیر گونه کلیر از طریق ریزنمونه جنین و جوانه (دانهال ها و درختان برگزیده) انجام شده است. بذرها پس از سترون سازی شکافته شده و جنین های داخل آنها، در محیط کشت های MS و MCM درون ویال های شیشه ای و محیط های حاوی مقادیر مساوی ورمیکولایت، پیت و پرلیت سترون سازی شده در دو گروه، آبیاری شده با محیط کشت MS و بدون آن درون ظروف کشت Magenta GA7 کشت شدند. 74 درصد جنین ها پس از 3 هفته در ظروف کشت Magenta GA7 جوانه زدند و دانهال ها تشکیل شدند. سرشاخه های این دانهال ها و درختان برگزیده در محیط کشت های MS (N/2) و MCM حاوی ترکیبات مختلف هورمونی اکسین و سیتوکینین کشت شدند. در مرحله شاخه زایی، بیشترین تعداد شاخه (5/4) در محیط کشت MCM با ترکیب هورمونی 1/0 میلی گرم در لیترBA، 3/0 میلی گرم در لیتر 2iP، 01/0 میلی گرم IBA و 5/0 میلی گرم در لیتر GA3 برای هر دو نوع سرشاخه با منشاء دانهال و برگزیده بدست آمد. بیشترین درصد ریشه زایی (89%) با قرار دادن شاخه ها در محیط MS (N/2) به همراه 5/0 میلی گرم در لیتر IBA و در ظروف کشت Magenta GA7 حاوی خاک سترون سازی شده پیت و ورمیکولایت بدست آمد. گیاهچه ها پس از طی مراحل مختلف سازگاری در نهالستان اداره کل منابع طبیعی شهرستان جاسک کشت شدند.
    کلیدواژگان: کلیر، کشت درون شیشه ای، سرشاخه، کشت جنین جنسی و دانهال
  • علی گزانچیان، مجید رنجبر صفحه 145
    چاودارکوهی(Guss. montanum Secale) یکی از گراسهای پایا می باشد که برای ایجاد چراگاه و تولید علوفه در مراتع با متوسط بارندگی 300 میلی متر و بیشتر توصیه شده است. یکی از مشکلات عمده این گونه در ایستگاه های تولید بذر، ریزش بذر بوده که به کاهش عملکرد دانه منجر می شود. به منظور مطالعه تنوع و معرفی بهترین توده های متحمل به ریزش بذر و تعیین مهمترین عوامل موثر در ریزش بذر و مناسب ترین زمان برداشت بذر تحقیقی در سالهای 86-1385 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی روی 8 توده مختلف چاودارکوهی اجرا شد. صفات طول و وزن سنبله، فاصله میانگره و قطر محور سنبله، تعداد سنبلچه و بذر در سنبله و طول، عرض و وزن هزاردانه و بررسی زمان تشکیل بذر، رسیدن بذر و ریزش بذر طی 5 نوبت به فاصله هر 10 روز انجام شد. نتایج نشان داد که بذر توده های مختلف چاودارکوهی در اواخر خرداد کاملا سخت شده و از اوایل تیرماه در توده های حساس، با شکستن محور سنبله از بالا به پائین سنبله، بذرها شروع به ریزش کرد. بر این اساس توده ها به دو تیپ حساس و مقاوم تقسیم شده، هرچندکه تنوع درون توده ای نیز مشاهده شد. مقایسه مورفولوژی سنبله این دو تیپ با استفاده از آزمون t نشان داد (01/0> p) که در تیپ مقاوم مهمترین عوامل موثر در ایجاد تحمل به ریزش بذر شامل وزن سنبله، طول سنبله، نسبت وزن سنبله به طول آن، درشتی بذر و فاصله میانگره بوده که به ترتیب 75، 19، 31، 31 و 1/5 درصد نسبت به تیپ حساس افزایش بیشتری داشتند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تحمل به ریزش بذر در چاودار کوهی می تواند منشا ژنتیکی داشته باشد و این خصوصیت در توده های بومی ایران یافت می شود.
    کلیدواژگان: چاودارکوهی، (montanum (Secale، ریزش بذر، مورفولوژی سنبله
  • محمدرضا عباسی صفحه 160
    ایران یکی از مهمترین مراکز تنوع ژنتیکی جنس اسپرس (Onobrychis Mill.) است. در این تحقیق 198 توده بومی اسپرس زراعی (O. vicifolia Scop. Syn O. sativa Lam) جمع آوری شده از سراسر کشور با کاشت در مزرعه طی دو سال صفات زراعی- مورفولوژیکی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. تنوع خوبی در بیشتر صفات زراعی دیده شد. در صفت تعداد روز تا گلدهی وجود 40 روز تنوع، مواد مناسب تولید ارقام در گروه های مختلف رسیدگی را فراهم می آورد. همچنین تنوع مناسبی برای صفت تحمل به سفیدک سطحی و ریزش نیام در مواد دیده شد. براساس نتایج تجزیه رگرسیون رنگ ارغوانی ساقه به عنوان یک نشانگر سریع برای گزینش مواد به منظور تولید علوفه بالا مشخص گردید. مواد براساس تجزیه خوشه ایبه روش K-means و تجزیه به عامل ها در سه گروه دسته بندی شدند. قرابت گروه ها با یکدیگر و صفات برجسته هر گروه بحث شده است. در این تحقیق مجموعه قابل توجهی از ژرم پلاسم بومی اسپرس زراعی ارزیابی شده است که می تواند در برنامه ریزی برای به نژادی اسپرس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسپرس زراعی، توده های بومی، ارزیابی زراعی، مورفولوژیکی
  • صغری مرادی پور جیرنده*، عباس قمری زارع، امیر موسوی، لیلا میرجانی صفحه 172

    سوسن چلچراغ (Lilium ledebourii) یکی از گیاهان خودرو و در حال انقراض کشور، نخستین گیاهیست که به عنوان میراث ملی در ایران به ثبت رسیده است و در عین حال به عنوان یک گونه زینتی، قابلیت عرضه به بازارهای گل ایران و جهان را دارد. در این پژوهش، قرابت و تنوع ژنتیکی جمعیت های سوسن چلچراغ موجود در ایران بر اساس مطالعات الکتروفورزی پروتئین های ذخیره ای بذر و مقایسه خصوصیات مورفولوژیکی آنها در پنج جمعیت در سه استان گیلان، مازندران و اردبیل انجام شد. بر اساس 13 ویژگی مورفولوژیکی، گیاهان منطقه داماش (از استان گیلان) از نظر بیشتر صفات بیشترین میانگین را داشتند، در حالی که دو منطقه درفک و کلاردشت (به ترتیب از استان گیلان و مازندران) بسیار شبیه به هم و در مرتبه پائین تری قرار گرفتند. الگوی الکتروفورزی به روش SDS-PAGE بر روی بذرهای پنج جمعیت نشان داد که بیشترین تعداد باندها در محدوده پروتئین های با وزن مولکولی کم و در محدوده 4/18، 35 و 45 کیلودالتون بودند. البته کمترین تعداد در محدوده پروتئین های با وزن مولکولی متوسط قرار گرفتند. با استفاده از تجزیه خوشه ایجمعیت های مورد نظر دسته بندی و میزان قرابت ژنتیکی میان آنها تعیین گردید. این نتایج، جمعیت ها را به دو دسته تقسیم کرد. کمترین فاصله بین جمعیت های داماش و اردبیل بود که ممکن است نشان دهنده منشا ژنتیکی مشترک بین آنها باشد. بیشترین فاصله هم از لحاظ مورفولوژیکی و هم الکتروفورزی بین جمعیت های داماش و کلاردشت بود. تفاوت در ژن های کدگذار پروتئین های ذخیره ای بذر این دو جمعیت، نشانگر این است که آنها در مسیر تکامل و گونه زایی از یکدیگر قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: سوسن چلچراغ، Lilium ledebourii، قرابت ژنتیکی، الکتروفورز و تجزیه خوشه ای
|
  • I. Chapolagh Paridari, Gh. Jalali, A. Sonboli, M. Zarafshar Page 1
    Carpinus Genus is an important element in the Hyrcanian forest. There are some ambiguities and disagreements among botanist about the genus. In the current research, useful molecular markers were used for revision of the genus. We used DNA barcode nrDNA ITS and trnH-psbA and compared the performance of the two markers. CTAB method was used in order to extracting of leaves genomic DNA. PCR product sequencing and alignment and phylogenetic analyses of the dataset were conducted according to maximum parsimony (MP) method by using PAUP* A software. Results indicated that nrDNA ITS is more efficient than trnH-psbA for separation of the species. The surveyed results show that different species of the genus are placed in two separate claudes. Before that C. Betulus form Arasbaran was assumed same and similar to C. betulus from Hyrcanian forest but the current finding showed that it was completely isolated and placed in the separate claude. Furthermore, Carpinus orientalis and Carpinus schuschaensis are Synonymous. Finally, we proposed that C. betulus from Arasbaran should be considered by botanists.
    Keywords: nrDNA ITS, cpDNA, Carpinus, Hyrcanian, Phylogeny
  • S.R. Mousavi, J. Ahmadi, F. Sefidcon Page 14
    Hypericum perforatum L. is a medicinal plant abounding with secondary metabolites which have clinically proven anti-inflammatory, antiviral, antifungal, and antidepressant activities. In this study, the genetic diversity of 29 accessions from eight populations collected from eight provinces (Azerbaijan, Gilan, Tehran, Semnan, Kurdistan, Lorestan, Golestan and Ardabil) were assessed using Inter Simple Sequence Repeat (ISSR) markers. Twelve primers containing different simple sequence repeats (microsatellite) were used. The primers produced between 11 to 26 bands. Totally the markers produced 221 amplification products, out of which 196 bands were polymorphic. The results showed that polymorphism information content (PIC) of primers was 0.37. Primers 841Y-UBC and UBC-807 had the highest PIC (0.41). Cluster analysis based on Jacquard’s similarity coefficient using Unweight Pair Group Method with Arithmetic mean (UPGMA) indicated wide range of diversity across the studied accessions. The highest genetic distance was observed between 23335 (Ardabil) with 17982 and 14206 (both of West Azerbaijan) accessions and between 133337 and 17982 accessions (Gilan and Azerbaijan) revealing closer genetic relationship. The least genetic distance was observed between 13180 and 13347 from Gilan. Molecular variation within and among the populations (within and among provinces) were estimated 78% and 22% of total variance, respectively. The distribution reflects high genetic diversity between the accessions in each geographical area. The results revealed that ISSR markers could be efficiently used for genetic differentiation of the St. John’s Wort accessions.
    Keywords: Hypericum perforatum, Genetic Diversity, Marker, ISSR
  • H. Mirzaie, Nodoushan, H. Keneshloo, F. Asadi, Corom, M. Hassani, M.U. Achak Page 25
    Moringa peregrina is the only species of the Moringa genus, which is growing naturally, in Southeast part of Iran. The species has industrial and medicinal values as well as environmental importance, which is suffering genetic erosion in the nature. Seeds were sampled on single plants of six plant populations in the habitats of the species in the country. The seeds were sown and several early growth stage characteristics were recorded on the seedlings based on a statistical design. Since the single trees of each plant population were not the same also the progenies of each single mother plants were not the same, the collected data were analyzed based on a nested model. Results of the analysis revealed that the plant populations were not significantly different based on the studied seedling characteristics and the majority of the differences belonged to within populations rather than between populations. Using expected mean squares, the results of analysis of variance were divided to their components. The analysis also showed that trees within population component of variance were stronger than the other components and the population component was not remarkable. Although the growth characteristics of the tree species would be more visible on higher ages of the trees, but the negligible genetic variation of the characteristics on the valuable species may be due to genetic erosion.
    Keywords: Genetic structure, Genetic variation, Moringa peregrina, Seedling characteristics
  • A. Asghari, Z. Bozorghi, M. Shokrpour, A.A. Jafari Page 39
    In order to evaluate phylogenetic relationships among some Vicia species, subspecies and ecotypes from Iran, 17 and 14 entries were studied using seed storage proteins electrophoresis and RAPDs markers, respectively. Total seed storage proteins were extracted from the collected seeds and DNA was extracted from leaf samples of seedlings. Nei and Shanon genetic diversity indices didnt show considerable difference between RAPD and storage protein data. While the PIC and MI indices for protein markers were greater than those of RAPD markers. In the phylogeny tree based on protein markers, the subspecies and ecotypes of sativa species were classified in the same group. In RAPD analysis, the subspecies and ecotypes were classified in a larger group along with other species. Ecotypes of V. panonica and V. cracca were classified in another group. Constructing the phylogenetic tree using incorporated RAPD and protein markers produced better results than separated ones. Also, classifying the entries using PCoA method was in correspondence to the classifying by phylogenetic trees. The distance matrices from RAPD and protein data were compared using Mantel test and were not observed any significant correlation between the two data sets.
    Keywords: Vicia, RAPD, SDS, PAGE, Phylogeny
  • R. Shahhoseini, A. Babaei, M. Kazemi, R. Omidbaigi Page 55

    Jujube (Ziziphus jujube Mill.) is one of the important medicinal plants belong to Rhamnaceae family. Jujube containes mucilage, vitamins, pectin, alkaloids, phenol compounds, and fatty acids. Therefore, it is important in the pharmaceutical industries. In addition to medicinal uses, the species has ornamental use as well. It has also been widely used in preventing soil erosion and desertification. This research was performed to evaluate genetic diversity of Iranian jujube genotypes using molecular AFLP marker. Twenty nine Jujube genotypes were selected from different parts of the country. Their molecular characteristics were assessed by 15 AFLP primers. Similarity matrix was generated using the Jaccard coefficient. Cluster analysis was carried out by UPGMA algorithm and Principle Coordinate Analysis. Twelve primers showed polymorphism. The primers produced 689 bands of which 44 bands showed polymorphism. Based on the dendrogram, the genotypes were divided to eight groups at 0.75 similarities. AFLP marker precisely separated the Qom, Isfahan and Khorasan groups. This resolution was very precise, so that Khorasan group was absolutely pure and separated from other groups. Cluster analysis result was confirmed by principal components analysis. Qom and Isfahan alocated in the same group. Therefore, the two genotypes may be considered as a common origin with high confidence. High efficiency of the applied marker in separation of genotypes was significant.

    Keywords: Jujube (Zizyphus jujuba Mill.), Genetic Variation, Molecular AFLP Marker
  • A. Tabandeh Saravi, M. Tabari, H. Mirzaie, Nodoushan, K. Espahbodi Page 69
    In order to investigate variation within and among Quercus castaneifolia populations, seed source effects and their parent trees on several seedling characteristics, seeds were collected from 34 mother plants originated from the habitats named Chamestan, Lavich (located in Noor), Koohsar-Kandeh and Khorram-Chamaz (located in Behshahr) (125, 450, 150 and 630 m above sea level, respectively). The seeds were sown at Pasand research station (26 m above sea level). At the end of the first year growing season, seed origin effects were investigated on survival, collar diameter, seedling height, leaf length, leaf width, leaf shape and leaf area. The strongest and weakest seedlings on the different origins were also specified based on the studied characteristics. Results indicated that the variations among the populations were statistically significant. The seedlings originated from the mother plants of Chamestan and Khorram-Chamaz were in better conditions than the seedlings of other locations. Moreover, difference between the mother plants of each location was also significant at 1% level of probability, based on the most of the recorded characters that indicated suitable variation within all populations. PCA analysis reveals that collar diameter, seedling height, leaf length, leaf width, and leaf area described 70% of the variance. Cluster analysis classified the genotypes into six groups.
    Keywords: Genetic variation, Mother plant, Quercus castaneifolia, Seed origin, Seedling characters
  • Y.A. Saadat, O. Rasti, J. Zamani Page 83
    Fars province is one of the natural habitats of Pyrus glabra Boiss. in Iran. Fruit harvesting, deforestation, expansion of agriculture and overgrazing during recent years has threatened the wild pear forests and imposed detrimental effects on their natural regeneration. Therefore, investigation on propagation of P. glabra for afforestation is needed. This research was carried out to study the effects of different growth regulators, nutrient media, gelling agents, and carbohydrate sources on shoot multiplication of P. glabra. Shoot tips and nodal segments of In Vitro propagated shoots originated from seeds and current season growth shoots of selected trees were used as explants. Two concentrations of 0.8 or 1.0 mgl-1 BA and 0.01 mgl-1 IBA were optimum for shoot multiplication. Addition of GA3 to nutrient medium had negative significant effects on shoot fresh weight of explants. Main shoot length of explants cultured on Murashige and Skoog (MS) medium was significantly longer than those cultured on woody plant medium (WPM) and Driver Kuniyuki walnut (DKW) (half strength macronutrients) medium. Quality and morphology of shoots produced on DKW medium were better than other nutrient media. Explants cultured on media containing sucrose or glucose did not show any significant differences for measured growth indices, but both of them were significantly better than those cultured on the media containing fructose. Media solidified with Phytagel were significantly better than those solidified with Difco Bacto agar for shoot fresh weight. The quality of shoots produced on media solidified with Phytagel was better than those on media solidified with Difco Bacto agar.
    Keywords: BA, DKW nutrient medium, Difco Bacto agar, Phytagel, sucrose, wild pear
  • M. Zarooshan, F. Bernard, Z. Heydariyan Page 97
    Thymus daenensis Celak. is an endemic plant in Iran and In vitro culture is useful for its propagation. Hyperhydricity syndrome is a common problem in In vitro culture causing abnormalities in growth and development of in vitro plants. In this investigation we studied the effect of benzyladenine and salicylic acid on DNA methylation of hyperhydric shoots. For this purpose, seeds were cultured into glass jar having benzyladenine and salicylic acid. Active oxygen and antioxidant enzymes analyses were done. Proline and H2O2 levels were high in BA treated-plantlets and also in plantlets growing without hormone but SA that reversed hyperhydric shoots to normal status, reduced the content of prolin, H2O2 and antioxidant enzymes. No statistical differences were observed in organelles DNA methylation, but 5 µM SA decreased the nuclear DNA methylation. Defense activator SA may have triggered genes engaged in stress response with an increase of proteins. Probably the decrease of methylation under SA treatment may be related with the reversion of hyperhydricity.
    Keywords: DNA methylation, Hyperhydricity syndrome, Micropropagation, Salicylic acid, Thymus daenensis Celak
  • E. Ahmadi, S.M. Hosseini Nasr, H. Jalilvand, H. Salehian Aghblaq Page 111
    Regarding cross-pollination and a wide range of genetic variation in Ziziphus spina christti (L.) populations, vegetative propagation through tissue culture techniques is necessary to reproduce the elite single plants. In this study effects of different levels of growth regulators on callogenesis and regeneration capabilities of callus of leaf explants of the species were evaluated. Leaf explants of aseptic seedlings were cultured on MS medium containing 2, 4-D, NAA, TDZ and BAP levels (0.5, 1 and 2 mg/l). MS medium with different levels of BAP, TDZ and Kin (1, 3 and 5 mg / liter) was used for regeneration. Rooting process was done on 1/2MS medium with different levels of IBA and NAA levels (0.5, 1 and 2 mg /l). Results showed that the medium containing 2, 4-D and TDZ at concentrations of 0.5 and 1 mg/l (x=10) had the highest rate of callus induction. Kin treatments (5 mg/l) and TDZ (1 mg/l) with averages of 8.84 and 8.95 had the highest rate of shoot production, but the shoot produced by TDZ treatments had an unusual shape, whereas, Kin treatments, produced normal shoots. Average rooting on IBA was higher than NAA treatments on all concentrations. One mg/l IBA showed the highest rate of rooting capability compared to the other treatments.
    Keywords: Tissue culture, Regeneration, Cytokinin, Auxine, Callus, Ziziphus spina christii
  • L. Obeidi, A.A. Mehrabi, M. Omidi, A. Oladzad Page 124
    Ducrosia anethifolia (DC) Boiss as a medicinal plant is a biennial herb of the Apiaceae family. Its origin is Iran and possessed n=11 (2n = 2x = 22) chromosome number forming mainly both rod and ring bivalents with some quadrivalents and univalents. A variety of abnormal chromosomal behaviors including chromosomal stickiness, bridge, laggards, micronucleus and precocious chromosome migration were observed, albeit with low frequency. Meiotic index was estimated. Tetrads with 4 equal-sized cells were considered normal and any deviation as abnormal. Pollen fertility was estimated by stainability. Few meiotic abnormalities were observed; as a consequence, high pollen fertility was concluded. Well-filled pollen grains with stained nuclei were regarded as fertile while shriveled, smaller microspores and unstained pollen were counted as sterile. This study reveals that meiosis in the species is normal, with high meiotic index and regular bivalent formation in most of the studied cells. Furthermore, the pollen stainability was 97% in this case.
    Keywords: Ducrosia anethifolia, Meiosis, Pollen fertility
  • T.S. Naraghi, M. Emam, A. Ghamrizare, Gh. Damizadeh, A. Shariat Page 134
    Capparis decidua is a desert plant resistant to longtime drought conditions, special to southern part of Iran (Hormozgan, Bushehr and Sistan and Baluchistan Provinces). Due to lack of seed germination, asexual regeneration of intact trees of the species by tissue culture may save genetic resources of the valuable species. This research was performed in order to use in vitro culture and proliferation of seedling and mature trees to regenerate Capparis decidua. Mature seeds were collected from selected trees in natural habitat of the species located in Sirik forests of Hormozgan Province during June. Embryos were aseptically sterilized and transferred in different mediums (MS N/2, MCM and Magenta GA7 vessels with vermiculite, peat and perlite in 1:1:1 ratio, irrigated with and without MS medium). After 3 weeks, 74% of the embryos produced seedlings. Shoot tips of the seedlings and mature trees, were sterilized and cultured on MCM and MS mediums. At shooting stage, MCM containing 0.3 mgl-1 BA, 0.5 mgl-1 2ip, 0.1 mgl-1 IBA and 0.5 mgl-1 GA3 was the best medium. The highest rate of rooting (89%) was achieved on MS (N/2) containing 0.5 mg/l IBA, in Magenta vessels containing sterile vermiculate and peat. The plantlets were successfully transferred to the soil at Natural Resource Research of Jask.
    Keywords: Capparis decidua (Forsk), In vitro culture, Shoot tip, Embryo culture, seedling
  • A. Gazanchian, M. Ranjbar Page 145
    Mountain Rye (Secale montanum Guss.) is a perennial grass, and attractive for grazing and forage production on pastures, with average precipitation of 300 mm per year. Seed shattering is a major constrain for grain yield loss for growers of the species. The objectives of the research were to study genetic diversity and introduce factors affecting seed shattering for detecting seed shattering resistant plant populations. The experiment was conducted on eight populations at experimental field of Agricultural and Natural Resources Research Center of Khorasan Razavi, Iran, during 2006 and 2007. The measurements were done on seed maturity and shattering at seed setting stage by 10-days intervals for five times and the spike characteristics, including length, weight, internode length, and thickness of the rachilla, number of floret, seed length and width, and 1000 seed weight. Results showed that seeds were fully matured by late June and seed shading started after June from top of inflorescence to bottom from late June for sensitive populations to mid-September for seed shattering resistant types. There was genetic variation for shattering resistance with low frequency within the populations. Therefore, populations were divided into two groups including seed shattering and non-shattering by t-test (P<0.01). Also, comparison of the spike characteristics revealed that the most important reducing factors of seed shattering were spike weight, spike length, their ratio, seed weight on spike, and spike internodes length with increments of 75, 19, 31, 31, and 5.1%, respectively, comparing to the seed shattering populations. The results suggest that seed shattering in mountain ray was influenced by genetic factors and native seed shattering resistant populations can be found in the country.
    Keywords: Mountain Rye (Secale montanum Guss.), Seed shattering, Spike morphology
  • M. R. Abbasi Page 160
    Iran is one of the main centers for genetic diversity of sainfoin (Onobrychis Mill.). A total of 198 landraces of sainfoin (O. vicifolia Scop. Syn O. sativa Lam.) genetic resources, collected from all over the country were subjected in the study. The materials were sown in an experimental field and evaluated based on their agro-morphological traits. A high degree of genetic diversity for most of the agro-morphological traits was observed. Days to flowering revealed a diversity of 40 days. Therefore, the germplasm can be used as suitable materials for improving different classes of seed ripening. There were suitable genetic diversity for susceptibility to leaf powdery mildew and pod shattering traits. Result of regression analysis implied the stem color as a character for fast screening on high yield forage selection. According to the result of cluster analysis based on K-means and factor analysis, landraces were grouped into 3 distinct clusters. Clusters relations and main traits in each cluster have been disscused. A remarkable collection of sainfoin germplasm was evaluated; therefore, it can provide suitable materials for future sainfoin breeding programs.
    Keywords: Sainfoin, Landraces, Agro, morphological evaluation
  • S. Moradipour Jirandeh, A. Ghamari Zare, A. Mousavi, L. Mirjani Page 172

    Chelcheragh lily (Lilium ledebourii) is a wild endangered species which has been registered as a national heritage in Iran. As an ornamental plant, it has also the potential to be supplied to national and global flower markets. In this study, the genetic diversity of different populations of the species was carried out based on electrophoresis of seed storage protein and the comparison of morphological characteristics in five plant populations of the species in three provinces of Gilan, Mazandaran and Ardebil. Based on 13 morphological characteristics, plants from Damash (Gilan province) had the highest average of the most of the studied traits while the two regions of Dorfak and kelardasht (Gilan and Mazandaran provinces, respectively) were very similar and in a lower rank. Seeds of five populations of the species were collected and SDS-PAGE electrophoresis was performed. Most of the bands were in the range of low molecular weight proteins (18.4, 35 and 45 KDa) and the lowest number of bands was observed in the moderate molecular weights. Presence or absence of the bands on the electrophoresis profile were determined and scored. Using cluster analysis, the populations were classified. The results divided the samples into two categories. Dorfak and Kelardasht plant populations were allocated in the same cluster while Ardabil, Damash and Vazrood plant populations were allocated in the other clusters. Minimum distance between the populations of Ardebil and Damash likely indicates common genetic origin. Dorfak population and Kelardasht had the lowest gap. Maximum distance was observed between Damash and Kelardasht populations suggesting that the differences in the genes encoding seed storage proteins probably indicates the development of the two populations towards independent species.

    Keywords: žChelcheragh lily, Lilium ledebourii, Genetic diversity, Electrophoresis, Cluster analysis