فهرست مطالب
نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1390)
- تاریخ انتشار: 1391/08/01
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 1امروزه حمل ونقل یکی از مهمترین رشته های خدمات هر کشور به شمار می آید. هر کشوری پیشرفته تر باشد، از وسایل نقلیه با سیستم های مجهز و کارآمدتر در بخش حمل ونقل استفاده می کند و این به تبع باعث مصرف بهینه سوخت می شود. بنابراین رابطه دو طرفه ای میان پیشرفت و توسعه اقتصادی با گسترش حمل ونقل وجود دارد.
حمل ونقل ریلی به عنوان روشی ارزان، نقش مهمی در توسعه کشورها ایفا می کند. در این مطالعه سعی شده است اهمیت تخمین تابع تقاضای گازوئیل در حمل ونقل ریلی کشور به منظور ارتقا و بهره وری انرژی و بکارگیری بهینه منابع در بهترین سطح ممکن و ارتقای سطح زندگی مردم و حفظ منابع انرژی برای مصرف آیندگان طی دوره زمانی 86-1355 بررسی شود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری اقتصادسنجی (OLS) با تکیه بر تحلیل های رگرسیونی استفاده شده است.
کشش قیمتی تقاضا در مدل تحقیق نشان می دهد مصرف سوخت نسبت به تغییرات قیمت چندان حساس نیست. عدم حساسیت موجود، به دلایل گوناگون از جمله جایگزینی مناسب برای سوخت در بخش حمل ونقل و پایین بودن قیمت گازوئیل طی دوره مطالعه است.
کلیدواژگان: راه آهن، گازوئیل، اقتصادسنجی، تابع تقاضا -
صفحه 15ارتقای سطح ایمنی در شبکه معابر شهری نقش مهمی درافزایش اعتمادپذیری و کارایی شبکه حمل ونقل دارد. یکی از مهمترین پارامترهای موثر درافزایش ایمنی در شبکه معابر، کنترل سرعت وسایل نقلیه است به طوری که موجب افزایش ایمنی عبور عابر پیاده و کاهش تعداد و شدت تصادفات بین وسایل نقلیه می گردد.
در این راستا سرعت گیرها نقش مهمی در کاهش سرعت وسایل نقلیه در طول معبر و محل تقاطع ها ایفا می کنند. اصولا نصب سرعت گیر و سرعت کاه به عنوان بخشی از طرح های موسوم به «آرام سازی ترافیک» استفاده می شود که در کشورهای توسعه یافته از این روش فقط در معابر محلی و یا در مقابل مدارس و مراکز آموزشی یا مراکز خاص مشابه استفاده می شود. در این مقاله به بررسی و ارزیابی عملکرد انواع سرعت گیرهای مختلف (سرعت گیر پلاستیکی و سرعت کاه آسفالتی ذوزنقه ای) که در سطح شهر تهران مورد استفاده قرار گرفته اند پرداخته شده است. همچنین با استفاده از آمار به مقایسه عملکرد آنها در کاهش سرعت و به بررسی نحوه برخورد رانندگان (به تفکیک سن) با سرعت گیرها و سرعت کاه ها پرداخته شده است.
کلیدواژگان: آرام کننده های ترافیک، سرعت گیر پلاستیکی، سرعت کاه آسفالتی، سرعت گیر بالشتکی -
صفحه 23ارایه خدمات اطلاعاتی مناسب به مدیران و کاربران شبکه حمل ونقل مستلزم فراهم سازی بستر اطلاعاتی اولیه کارآمد جهت ذخیره سازی تمامی داده های مرتبط با زیرساخت حمل ونقل و همچنین سایر شرایط پویای جاری در مسیر می باشد. در این مقاله روشی مناسب و قابل اجرا به منظور ذخیره سازی اطلاعات ایستا و پویای شبکه حمل ونقل با توجه به ساختارهای موجود فعلی در دستگاه های اجرایی کشور معرفی شده است. این مدل داده بر مبنای توسعه مدل داده مرسوم یال و گره بوده که در این راستا ابتدا مدل داده یال و گره جهت بازسازی واقعیت فیزیکی و منطقی شبکه در دنیای مجازی رایانه تشریح می شود. سپس مفاهیمی چون روش های مرجع دهی خطی و تقسیم بندی مشخصات در طول شبکه که لازمه الصاق اطلاعات به مدل داده مسیر بوده مورد بررسی قرار می گیرند. در ادامه چارچوبی به منظور بسط اطلاعات شبکه راه به تفکیک لاین های مسیر با کمک مدل داده یال و گره منتخب ارایه می شود. در نهایت پایگاه داده رابطه ای اوراکل به دلیل پشتیبانی مناسب از داده های مکانی به منظور پیاده سازی پروژه برگزیده و جزییات کار تشریح می گردد. با پیاده سازی مدل داده تشریح شده در این مقاله، امکان فراهم سازی اطلاعات پایه در کاربردهای متنوع سامانه های حمل ونقل هوشمند چون سامانه های ایمنی درون خودرویی یا کنار جاده ای ایجاد خواهد شد.
کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات مکانی برای حمل ونقل، مدل داده یال و گره، پایگاه داده رابطه ای -
صفحه 33باتوجه به روند رو به رشد جمعیت شهری و افزایش شتاب ورود وسایل نقلیه جدید به سیستم حمل ونقل، توسعه کافی معابر و راه های دسترسی امری اجتناب ناپذیر است. بررسی شرایط موجود در این زمینه مبین این امر است که استفاده از فضاهای زیرزمینی و در نتیجه احداث تونل بهترین گزینه موجود در حل موانع فوق خصوصا در کلان شهرهایی نظیر تهران می باشد. با مطالعه اکثر پروژه های تونل اجرا شده در کشور مشخص می شود که وجه مشترک اکثر این پروژه ها طولانی شدن زمان اجرا و افزایش بیش از حد هزینه های تمام شده نسبت به برآوردهای اولیه می باشد. با توجه به نتایج تحقیقات انجام شده در ایران و جهان، عدم انتخاب سیستم مناسب برای اجرای پروژه، می تواند یکی از دلایل عدم موفقیت این پروژه ها باشد. این مقاله موضوع انتخاب سیستم مناسب در مورد پروژه های تونل را در ایران مورد بررسی قرار می دهد. به طوری که، عوامل موثر در سیستم های اجرای پروژه در تونل های شهری مبتنی بر خواسته های کارفرما را با استفاده از روش مجموع ساده وزین و با تحقیقات میدانی صورت گرفته از دست اندرکاران تونل های رسالت شناسایی می شوند. به این ترتیب می توان با شناسایی عوامل موثر مذکور و تمرکز بر این عوامل ضمن بهره بردن از مزایای حاصل از انتخاب درست سیستم اجرا که عبارت از کاهش زمان، هزینه و... است، گامی مهم در امر بهبود دیدگاه مدیریتی در اجرای تونل های ترافیکی شهری برداشت.
کلیدواژگان: سیستم های اجرای پروژه، مجموع ساده وزین1 (SAW)، تونل های شهری -
صفحه 45
امروزه مسافران ترانزیت از منابع اصلی درآمد فرودگاه ها و شرکت های هواپمایی می باشند. عملکرد و درآمد فرودگاه های عربی حاشیه خلیج فارس (دوبی، دوحه و...) با توجه به نقاط ضعفی که نسبت به فرودگاه امام خمینی (ره) از نظر ارتفاع نسبت به آب های آزاد، جهت بادهای غالب و در بسیاری از موارد کاهش مسافت پروازی در ازای استفاده از فرودگاه امام دارند، نشان دهنده پتانسیل های فراوانی است که با سرمایه گذاری های به جا می تواند جاذب درآمدهای هنگفتی باشد. در راستای نیل به این اهداف تحقیق ذیل با استفاده از مصاحبه های نیمه سازمان یافته با کارشناسان و مدیران صنعت حمل ونقل هوایی به تعیین پارامترهای تاثیرگذار و پرسشنامه های با چهارده معیار تدوین گردید که بین مدیران، معاونت های بازرگانی و هوانوردی فرودگاه امام خمینی، خطوط هواپیمایی مطرح، کارشناسان و اساتید بخش حمل ونقل هوایی توزیع گردید و نتایج وارد قسمت تحلیل عاملی نرم افزارspss گردید و در نهایت 5 عامل اساسی استخراج شد تا با تکیه برآنها بتوان هرچه بیشتر در زمینه ترانزیت با توقف در فرودگاه امام خمینی (ره) موفق عمل نمود.
کلیدواژگان: عوامل موثر بر انتخاب فرودگاه ترانزیت، ترانزیت با توقف، تحلیل عاملی -
صفحه 55
این مقاله پژوهشی است پیرامون بهینه سازی سیستم مدیریت پارکینگ با استفاده از فناوری اطلاعات، جهت فراهم کردن راهکارهایی برای هدایت هوشمند رانندگان خودروها به سمت پارکینگ مناسب و افزایش ظرفیت شبکه معابر. در سیستم های سنتی کنترل و مدیریت ترافیک، سیستم لزوما به کنترل شخصی وابسته است در حالی که در سیستم های نوین کنترل و مدیریت ترافیک با استفاده از پیشرفت هایی که در عرصه الکترونیک و مخابرات به دست آمده است، در همه سطوح سازمان های مدیریت کننده می توان ترافیکی منظم و موزون ایجاد کرد. در این راستا ابتدا با انتخاب یک جامعه آماری شامل 70 نفر از رانندگان شهری که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه، پرسشنامه و مطالعات موردی به مسایل و مشکلاتی که در مورد پارکینگ ها وجود داشت، پرداخته شد. سپس با رتبه بندی پارامترهای مورد مطالعه، راهکارهایی جهت بهینه سازی سیستم مدیریت پارکینگ بدست آمد. در نهایت نیز حاصل این مطالعات و راهکارها در قالب یک سامانه هوشمند ارایه خدمات ترافیکی با استفاده از تلفن همراه به عنوان واسط ارتباطی، طراحی و ارایه شده است.
کلیدواژگان: سیستم های حمل ونقل هوشمند، ظرفیت پارکینگ، پارکینگ هوشمند، ایمن سازی حمل ونقل، شبکه تلفن همراه -
صفحه 61هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد کیفیت خدمات در صنعت حمل ونقل هوایی است که پس از شناسایی ابعاد مورد نظر به بررسی رابطه موجود بین کیفیت خدمات، رضایت مسافران و وفاداری آنها در شرکت هواپیمایی آتا به عنوان نمونه مورد مطالعه پرداخته شد. بدین منظور ابتدا با مروری بر ادبیات تحقیق، عوامل (متغیرهای) مرتبط با موضوع تحقیق شناسایی شد. سپس پرسشنامهی با 40 شاخص طراحی و در اختیار مسافران قرار گرفت. در این پرسشنامه از 450 مسافر که از پروازهای داخلی شرکت هواپیمایی آتا از مبدا فرودگاه تبریز استفاده کرده بودند، خواسته شد تا نظر خود را در مورد موافقت یا مخالفت با هر یک از شاخص، روی طیف لیکرت نمایش دهند. در نهایت بر مبنای داده های به دست آمده، تاثیر ابعاد کیفیت خدمات صنعت حمل ونقل هوایی یا ایرکوال1 (که شامل عوامل محسوس هواپیما، عوامل محسوس فرودگاه، کارکنان، همدلی، و تصویر ذهنی) بر رضایت مشتری، قصد خرید مجدد و تبلیغات دهان به دهان مورد بررسی قرار گرفتند. برای آزمون فرضیه از تحلیل عاملی و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج تحلیل های آماری نشان می دهد بین ابعاد ایرکوال و رضایت مسافران رابطه معنادار مثبتی وجود دارد و رضایت مسافران می تواند به خرید مجدد آنها و توصیه شرکت به افراد دیگر منجر گردد و در نهایت مشخص گردید که آن دسته از مسافرانی که تمایل دارند از خدمات شرکت دوباره استفاده نمایند آن شرکت را به دیگران نیز توصیه می نمایند.
کلیدواژگان: کیفیت خدمات، ایرکوال، رضایت مشتری، وفاداری مشتری، خطوط هواپیمایی -
صفحه 73حوادث طبیعی همه ساله خسارات زیادی به زیرساخت های حمل ونقل وارد کرده و علاوه بر اختلال در سفر شهروندان، باعث ایجاد مشکلات فراوانی در عملیات امداد و نجات حادثه دیدگان می شود. امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته از سیستم های مکان یابی اتوماتیک خودرو برای اعزام و مسیردهی خودروهای اورژانسی برای کاهش مدت زمان امدادرسانی استفاده می شود. در این پژوهش این سیستم و نحوه بکارگیری آن در کشورهای دیگر بررسی می شود و سپس با ارایه الگویی زیرسیستم ها و ارتباطاتی که لازم است تا در کشور مورد استفاده قرار گیرد پیشنهاد و با ذکر مثالی نحوه اجرای معماری آن در محور کرج-چالوس تبیین می گردد. نتایج پژوهش نشان داده که مهمترین زیرسیستم های مورد نیاز برای بکارگیری سیستم های مکان یابی اتوماتیک خودرو (AVL) در مدیریت بحران کشور عبارتند از: مدیریت شرایط اضطراری، زیرسیستم مدیریت ترافیک، زیرسیستم خودروهای امداد، جاده و زیرسیستم مدیریت ساخت و نگهداری که هماهنگی بین مرکز مدیریت راه، پلیس راه، مراکز امداد و نجات و خودروهای امداد و ادارات راه را می طلبد. بین این ارگان ها ارتباطاتی لازم است که در این مقاله الگوی پیشنهادی آنها ارایه می شود.
کلیدواژگان: زیرسیستم، سیستم های مکان یابی اتوماتیک، مدیریت بحران
-
Page 1Nowadays, transportation is considered as one of the most important fields of public services in any country. The more developed a country is, the more equipped is with an advanced and efficient vehicles transportation system. Accordingly, this leads to fuel-efficient use in general. Therefore, there is a strong relationship between the economic growth and the development of transportation system. The suitability of rail transport for the substantial transport market for high valued goods is limited by, among other things, the extension of the railway network and the high costs of shunting wagons into private sidings. The high fixed terminal costs and the low variable haulage costs make railways particularly suitable for large-scale transport of heavy goods over long distances. Railroads are more energy efficient than motor carriers, even when measured in terms of consumption per Ton-Km. In addition to being more energy-efficient, railroads cause less damage to the environment than trucks do. Railroads are therefore able to move large amounts of freight with less energy and less harm to the environment, compared to road vehicles. In this study, the significance of the estimate value of gasoline's demand function in the railways of our country from 1355 to 1386 is investigated to promote the utilization, the sensible exploitation of resources in the best way possible, the lifestyle of people, and reservation and protection of the energy resources for prospective use. The data are analyzed through the econometric (OLS) procedure, with reliance on the regression analysis, Excel and Eviews softwares. Based on the obtained results, the real price variable of the gasoline is not statistically significant (level of significant 0/27), also one percent increase in transported passengers leads to 0/13 growth in gasoline usage in railway sector at the same period of time.
-
Page 15Safety improvement in urban road networks plays an important role in transportation network efficiency. One of the most effective parameters in increasing safety is vehicle speed control that causes the improvement of safety for pedestrians and cyclists as well as decreasing the number of severe accidents. Urban planners and traffic engineers benefit from different strategies for traffic calming. In this regard, speed bumps play an important role in reduction of vehicle speed in and around intersections. The present study evaluates the performance of different types of speed bumps (made of plastic and asphalt) used in Tehran and then compares their performance in reducing vehicle speed using the empirical data. Drivers’ reaction facing speed bumps considering their ages has been another part of this research study.Keywords: Traffic Calming, Plastic Speed Bump, Asphalt Speed Bump
-
Page 23All aspect of a transportation infrastructure and dynamic events along this network should be modeled in computer for providing advanced information services for both network users and managers. In this paper an efficient method would be presented which attempts to consider current governmental infrastructure and facilities in Iran. In this paper, the Arc-Node data model is used to model the physical and logical aspects of the roads, then introduce the concept of linear referencing systems and line segmentation methods which are essential for attaching road contexts to the network. In the next step, It proposes a framework for providing lane information in the Arc-Node data model. Finally the implementation details of the proposed method, which utilized Oracle relational database, would be discussed.Keywords: GIS, T, Arc, Node Data Model, Relational Database
-
Page 33Regarding the increasing rate of urban population and ascending number of new vehicles in the transportation systems in mega cities, development of access roads is inevitable. Investigating the present conditions shows the use of sub ways and tunnels are appropriate for solving these kinds of problems in metropolitan areas such as Tehran. Studying the most tunnel projects in our country reveals that, the common aspect in the most of these projects is increasing the conducting time and the total cost in comparison to the premium conditions. Considering the results of this research, the selection of an inappropriate system for conducting the construction projects can be the most significant factor and the main reason of projects’ fail. This paper investigates the criteria of using appropriate conducting system for urban tunnel construction projects in Iran by studying the effective factors, the simple additive weighting (SAW) method, and the field research based on the questionnaire results (distributed between the project managers and engineers of the result tunnel in Tehran). Considering the results extracted from this research and recognizing the most effective factors can improve the managerial aspects of conducting the tunnel construction project systems in metropolitans.Keywords: Conducting construction project system, Simple Additive Weighting method*(SAW), Urban tunnel
-
Page 45
Nowadays, passengers are turned into a lucrative income source for airports and airline companies. Incomes and functions of Arabian airport around the Persian Gulf (Dubai, Doha, …), concerning their weak points in comparison with Imam Khomeini airport according to the sea level, prevailing wind direction and in the most cases air distance reduction by using IKIA, shows that has an abundance potential for proper investment to achieve higher income. This research has been done through semi-organized interviews with experts and air transport managers for determining the effective parameters that led to the edition of a questionnaire in fourteen criterion which distributed among IKIA directors, commercial and aviation managers, leading airlines, air transport experts. The results were applied in the Factor Analysis portion of SPSS software that ultimately five final elements extracted to be able to set up a successful transit mode for those having a stop in this airport.
Keywords: Effective factors for selection a transit airport, Transit, Factor Analysis -
Page 55
This paper is a research about optimization of the parking management system using information technology, to find smart solutions in a way drivers achieve adequate parking and the capacity of network being increased. In this regard, a population of drivers randomly selected and then by using interviews, questionnaires and case studies, the parking issues and their problems have been extracted. In the next step, by ranking the parameters, some solutions for optimizing the parking management system are introduced. Finally, the results of these studies and strategies were presented in the design of an intelligent system based on IT and cell phone network for delivering traffic services.
Keywords: Intelligent Transport System, Parking Capacity, Intelligent Parking, Transport Immunization, Mobile Network -
Page 61This study diagnoses variables of service quality in airline transportation and then investigate the relationship between these variables and customer satisfaction and customer loyalty. The sample of the study consisted of customers using the ATA Airlines domestic flights departing from Tabriz International Airport. To reach the aim of this study the researcher identified the dimensions of service quality in airline industry by surveying in literature review. Then, a questionnaire consisting of forty questions was submitted to the passengers. The researcher requested 450 respondents, who were selected through simple judgmental sampling technique to give their idea about agreement and disagreement on a likert scale. Finally, by using information extracted from the questionnaires, the effect of airline service quality or AIRQUAL (including: airline tangibles, terminal tangibles, personnel, empathy, and image) on customer satisfaction, repurchase intention, and word-of-mouth communication investigated. The analyses of data were tested through SPSS and LISREL statistical software. Results revealed that, airline tangibles, terminal tangibles, personnel, empathy, and image have significant affect on customer satisfaction. Findings also showed that customer satisfaction is positively related to repurchase and word-of-mouth intentions and repurchase intention can increase word-of-mouth communication.Keywords: Service quality, Airqual, Customer satisfaction, Customer loyalty, Airline industry
-
Page 73Every year natural disasters cause a lot of damage to road infrastructure and many problems in disaster relief and rescue operations. Today, in many developed countries where the automatic vehicle location(AVL) can be used for emergency vehicles routing and reduction of the duration of relief. In this study, this system and its operation in disaster management in other countries were reviewed. A model was presented for subsystem in AVL for Disaster Management. The case study in this research is karaj- chaloos road. The research result shows that the important subsystems for using AVL are emergency management, traffic management, emergency vehicle, roadway & maintenance and construction management. The most important factor is communication between these subsystems. In a road, such subsystems are provided by police, road management centers, emergency centers, emergency vehicles and road administrations. This research aims to provide the communication patterns between these subsystems.Keywords: Subsystem, Automatic Vehicle Location, AVL, Disaster Management