فهرست مطالب
فصلنامه مهندسی منابع آب
پیاپی 13 (تابستان 1391)
- تاریخ انتشار: 1391/08/18
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-14یکی از راه های مناسب برای جلوگیری از آلودگی آبهای زیرزمینی، شناسایی مناطق آسیب پذیر آبخوان به آلودگی، و بررسی تغییرات مکانی کیفیت آبهای زیرزمینی به منظور مدیریت بهره برداری از منابع آب و کاربری اراضی می باشد. در این تحقیق، برای نخستین بار نقشه ی پهنه بندی آسیب پذیری آبخوان دشت امامزاده جعفر گچساران، واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد، با کاربری شبیه DRASTIC تهیه شده است. بررسی عوامل آب و زمین شناسی موثر بر آسیب پذیری آبخوان و نتایج حاصل از تحلیل حساسیت شبیه با روش های حذف فراسنج و تک فراسنجی، نشان می دهند که محیط غیراشباع آبخوان بیشترین تاثیر را بر شاخص آسیب پذیری دارا می باشد. براساس نتایج حاصل از شبیه DRASTIC، 2/4، 2/56 و 0/37 درصد از آبخوان امامزاده جعفر به ترتیب دارای آسیب پذیری بالا، متوسط و کم بوده، و آسیب پذیری 6/2 درصد از منطقه قابل اغماض است. از آن جا که منطقه ی با آسیب پذیری بالا در سراب جریان آبهای زیرزمینی قرار دارد، در صورت ورود هر نوع آلودگی به این بخش از آبخوان، احتمال پخش آن در کل آبخوان وجود دارد. همچنین، نقشه ی پهنه بندی کیفی آب از نظر شرب، تهیه شده بر اساس شاخص GWQI، و مقایسه آن با نتایج روش شولر، نشان می دهد که حدود 6/1، 4/83 و 1/12 درصد از آبهای زیرزمینی دشت امامزاده جعفر به ترتیب دارای کیفیتی عالی، خوب و بد می باشند. بطور کلی، آب زیرزمینی در اکثر نقاط دشت دارای کیفیتی عالی و خوب، و فقط در بخشهای شمال غربی آن، به دلیل عبور آب از لایه های تبخیری سازند گچساران، دارای کیفیت بد تا خیلی بد می باشد.
کلیدواژگان: آسیب پذیری آبخوان، شبیه DRASTIC، شاخص GWQI، دشت امامزاده جعفر گچساران -
صفحات 15-28جریان آب پس از ورود به قوس نهرهای خاکی تحت تاثیر دو نیروی شیب عرضی فشار و گریز از مرکز قرار می گیرد که باعث به وجود آمدن جریانهای حلزونی می شود. چنین الگویی عامل عمده ی فرسایش در قوس خارجی و رسوب گذاری در قوس داخلی است. اصلاح این الگو با هدف کاهش فرسایش با روش های مختلفی امکان پذیر است، که از جمله می توان به نصب سرریز W اشاره کرد. در تحقیق حاضر با اندازه گیری مولفه های سه بعدی سرعت در دو شرط با و بدون حضورسرریز W، تغییر الگوی جریان، و بویژه سرعتهای عرضی و تنش برشی درقوس 90 درجه تند، بررسی شده است. نتایج مورد مطالعه نشان می دهند که حضور سرریز W باعث می شود تا در بالادست محل نصب توزیع عمقی جریان یکنواختتر، و اثر دو نیروی شیب عرضی فشار و گریز از مرکز به گونه ای اصلاح می گردد که جریانهای ثانویه تشکیل نمی شوند. همچنین، در بالا دست محل نصب توزیع عرضی تنش برشی بی بعد بستر با حضور سرریز W نسبت به قبل از نصب سرریز یکنواختتر می شود، بطوری که در ساحل خارجی کاهش و در ساحل داخلی افزایش یافته است. نتایج این تحقیق نشان دادند که تنش برشی بدون بعد در حالت بدون سرریز در عدد فرود 17/0 و 4/0 به ترتیب برابر با 19/1 و 47/5 در مقطع 30 درجه می باشد، که با حضور سرریز W این فراسنج در اعداد فرود و مقطع یاد شده به ترتیب مقادیری معادل 16/1 و 07/4 را دارد.
کلیدواژگان: سرریز W، قوس 90 درجه ی تند، جریان ثانویه، سرعت عرضی، تنش برشی -
مقایسه ی شبیه ها و روش های مختلف پیش بینی ماهانه ی جریان مبتنی بر هوش مصنوعیصفحات 29-43پیش بینی دقیق جریان در رود ها از اهمیت بسزایی در مدیریت منابع آبهای سطحی برخوردار می باشد؛ به همین دلیل، همواره تلاشهای زیادی برای طراحی و معرفی شبیه های دقیق پیش بینی صورت گرفته است. در تحقیق حاضر با استفاده از شبیه های خود همبسته ی میانگین متحرک با ورودی های غیر تصادفی (ARMAX)، ANN و GP برای پیش بینی ماهانه ی جریان به دو روش پیش بینی زنجیره ی زمانی و پیش بینی ماهانه ی مجزای جریان رود سعید آباد واقع در استان آذربایجان شرقی استفاده شده است. سپس، ضمن مقایسه نتایج حاصله از این شبیه ها در هریک از روش های پیش بینی، عملکرد دو روش پیش-بینی زنجیره ی زمانی آبدهی و پیش بینی ماهانه ی مجزای جریان، نسبت به یکدیگر ارزیابی شده است. برای ارزیابی شبیه ها و روش های پیش بینی از دو معیار ارزیابی کارآیی ضریب تبیین (R2)، و جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) استفاده شده است. نتایج حاکی از کارایی مناسب و دقت بالای GP در مقایسه با ANN و ARMAX در پیش بینی ماهانه ی جریان رود ها در هر دو روش پیش بینی زنجیره ی زمانی و پیش بینی ماهانه مجزا می باشد. بطوری که شبیه GP در پیش بینی زنجیره ی زمانی آبدهی، با R2 برابر با 7/0 و RMSE برابر با 172/0 نسبت به ANN با R2 برابر با 627/0 و RMSE برابر با 193/0 و ARMAX با R2 برابر با 595/0 و RMSE برابر با 243/0 از عملکرد بهتری برخوردار است. در پیش بینی ماهانه ی مجزا هم این برتری برای بیشتر ماه ها دیده می شود. در مقایسه ی دو روش پیش بینی ماهانه ی جریان، نتایج نشان دادند که می توان از روش پیش بینی ماهانه ی مجزا نسبت به روش پیش بینی زنجیره ی زمانی به عنوان یک روش پیش بینی با دقت بیشتر و کارایی بالاتر نام برد.
کلیدواژگان: پیش بینی جریان، برنامه ریزی ژنتیک، شبکه ی عصبی مصنوعی، خود همبسته ی میانگین متحرک با ورودیهای غیر تصادفی -
صفحات 45-59پدیده یخشکسالی در طول دوره ی وقوع خود، منابع آبهای زیرزمینی را تحت تاثیر قرار می دهد، که متاسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق، میزان آسیب پذیری خشکسالی هواشناسی دشت فسا و پیرامون آن، با استفاده از شاخص بارندگی معیار شده (SPI) در مقیاسهای مختلف ماهانه، فصلی و سالانه در طول دوره ی آماری 1388-1357، و وضعیت خشکسالی آب و زمین شناسی این منطقه طی سال های 1388-1372 با استفاده از شاخص منبع آب زیرزمینی (GRI) مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد، که مقدار شاخص GRI روند کاهشی داشته و در سال های 1382، 1387 و 1388 خشکسالی آب و زمین شناسی با درجات بالا در منابع آب زیرزمینی این منطقه رخ داده است. به منظور بررسی شدت وابسته بودن آبهای زیرزمینی از نظر کمی و کیفی با پدیده ی خشکسالی هواشناسی، ضریب همبستگی بین میانگین ارتفاع سطح آب زیرزمینی، شاخص GRI و شاخص هدایت الکتریکی معیار شده (SECI) با شاخص SPI در مقیاسهای زمانی مختلف، با اعمال و بدون اعمال تاخیر زمانی، در طول دوره ی 1388-1372 محاسبه گردیده است. با توجه به دستاوردها، شاخص SPI در مقیاس زمانی 48 ماهه ی بدون تاخیر زمانی (SPI48)، با میانگین ارتفاع سطح آب زیرزمینی، شاخص GRI و شاخص SECI رابطه ی معنی داری را در سطح 99 درصد نشان می دهد، که تاثیر پذیری مستقیم کمی و کیفی آبهای زیرزمینی منطقه را از خشکسالی در این دشت تایید می کند. رابطه ی وایازی ارتفاع سطح آب زیرزمینی با شاخص SPI48، نشان می دهد که 56 درصد از واریانس ارتفاع سطح آب زیرزمینی، به وسیله ی شاخص SPI، و 44 درصد به وسیله ی عوامل دیگر تبیین می گردد. همچنین، رابطه ی وایازی بین شاخص SECI با ارتفاع سطح آب زیرزمینی و شاخص SPI48، نشان می دهد که 46 درصد از واریانس مقادیر SECI، به وسیله ی مقادیر کمی آب زیرزمینی و 54 درصد آن به وسیله ی عوامل دیگر تبیین می گردد، و بین مقادیر SECI و شاخص SPI48، رابطه ی خطی معنی داری در سطوح 95 و 99 درصد وجود ندارد.
کلیدواژگان: آبهای زیرزمینی، شاخص بارندگی معیار شده (SPI)، شاخص منبع آب زیرزمینی (SPI)، شاخص هدایت الکتریکی معیار شده (SECI)، دشت فسا -
صفحات 61-70یکی از عوامل اثرگذار بر پاسخ دامنه ها، خصوصیات هندسی آنها از جمله انحنای پروفیل می باشد. در مطالعات گذشته جهت بررسی اثر انحنای پروفیل تنها از یک معادله به منظور تولید پروفیل دامنه استفاده می شد و دامنه های محدب و مقعر نامعادل با یکدیگر مقایسه می شدند. در این مقاله، در ابتدا معیارهایی جهت تولید دامنه هایمعادل و قابل قیاس پیشنهاد می گردد و سپس بر اساس آنها رابطه ی جدیدی جهت تولید دامنه های معادل با دامنه های حاصل از رابطه ایوانس(1980) استخراج می شود. در آخر روابط مربوط به زمان تعادل دامنه های منحنی و روابط بدون بعد مربوط به شاخه صعودی هیدروگرافسیل ناشی از آنها با استفاده از مدل موج سینماتیک استخراج و مقایسه می شوند. نتایج نشان داد که زمان تعادل در دامنه های مقعر کمتر از دامنه های محدب است. همچنین در دامنه های محدب در نظر نگرفتن انحنای دامنه می تواند تا 25% باعث کمتر برآورد کردن زمان تعادل شود. علاوه بر این میزان این خطا در دامنه های مقعر ناچیز است.
کلیدواژگان: جریان سطحی، هیدروگراف، موج سینماتیک، زمان تعادل، دامنه یمحدب، دامنه ی مقعر -
صفحات 71-79تاثیر تغییرات بارندگی برروی سطح آب زیرزمینی توسط تحلیل رابطه بین بارندگی ماهانه ثبت شده در گذشته و سطوح آب در چاه های مشاهده ای دشت شیراز مورد بررسی قرار گرفت. حدود86 درصد چاه ها دارای همبستگی مثبت با بارندگی هستند و تغییرات بارندگی باعث تغییر تراز آب زیرزمینی درجهت یکدیگر می باشد. با برقراری همبستگی متقاطع بین تغییرات مقدار بارندگی ماهانه در ایستگاه شیراز با متوسط تراز آب زیرزمینی در دشت شیراز طی سال های 1386-1372 ملاحظه گردید بارندگی ماهانه در ایستگاه شیراز حدود 1 ماه بعد روی متوسط تراز ماهانه آب زیرزمینی اثر می گذارد و رسیدن به نقاط حداکثر و حداقل تراز آب زیرزمینی با تاخیر 1 ماهه پس از رسیدن مقدار بارندگی ماهانه به حداکثر و حداقل است.
کلیدواژگان: همبستگی متقاطع، بارندگی، آب زیرزمینی، دشت شیراز -
صفحات 81-88سیدان – فاروق یکی از بخشهای شهرستان مرودشت است. مساحت محدوده ی مورد مطالعه 369 کیلومتر مربع می باشد که 204 کیلومتر مربع آن را ارتفاعات و 165 کیلومتر مربع باقی مانده را دشت تشکیل می دهد. در این مطالعه، برای تعیین عمق بهینه ی چاه های آب کشاورزی دشت سیدان- فاروق با هدف کاهش هزینه ی حفاری و آبکشی و تامین آب مورد نیاز کشاورزی از شبیه برنامه ریزی غیر خطی استفاده شد. برای تعیین عمق بهینه ی حفر چاه ها فرض شد که کشاورزان برای دستیابی به بده ی اولیه، در شرایطی که تراز آبی آبخوان اجازه ی حفاری دوباره ی چاه و برداشتن آب از آن را بدهد، به کف شکنی چاه های موجود می پردازند. بدین منظور 1640 حلقه چاه کشاورزی در دشت سپیدان- فاروق مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها و اطلاعات مورد نیاز از دفتر مطالعات شرکت آب منطقه ای فارس و سازمان های جهاد کشاورزی تهیه گردیده و با استفاده از نرم افزارGAMS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که برداشتن آب از چاه با کف شکنی چاه های موجود تا ژرفای 138 متری مقرون به صرفه خواهد بود. با ادامه ی حفاری چاه تا این عمق بده ی چاه 81/9 لیتر بر ثانیه و ارتفاع آبکشی 32/112 متر تعیین شد. همچنین، سطح زیر کشت بهینه برای محصولات کشت شده در منطقه با هدف تامین آب مورد نیاز کشاورزی با فرض کف شکنی چاه های موجود تعیین گردید. در پایان، مدیریت مصرف بهینه از منابع آبهای زیرزمینی، و جلوگیری از بهره برداری چاه های غیرمجاز پیشنهاد شده است.
کلیدواژگان: برنامه ریزی غیر خطی، چاه های آب کشاورزی، حفاری، دشت سیدان فاروق -
صفحه 89کشور ایران، به دلیل واقع شدن در عرضهای جغرافیایی 40- 25 درجه شمالی، در معرض تغییرات ویژه ی جوی و اقلیمی قرار دارد، و چنانچه پیش بینی پدیده های جوی نظیر بارندگی، خشکسالی و ترسالی به درستی صورت گیرد، تاثیر بسزایی در مقابله با بلایای طبیعی، و برنامه ریزی منابع آب و کشاورزی خواهد داشت. یکی از عوامل مهم در ایجاد تغییرات اقلیمی، دمای سطح آب گستره های آبی است که می تواند بر مقدار بارش در نقاط مختلف تاثیر گذار باشد. در این تحقیق، سعی شده است تا با استفاده از یکی از روش های داده کاوی به نام قواعد انجمنی، روابط بین دمای سطح آب خلیج فارس و دریای سرخ، و مقدار بارندگی پاییزه و زمستانه سه ایستگاه سینوپتیک آبادان، اهواز و دزفول، واقع در استان خوزستان، طی سالهای 2010- 1966 مورد بررسی قرار گیرد. داده کاوی سازمانها را قادر می سازد تا با کاوش در مورد داده های یک سامانه، الگوها، روندها و رفتارهای آینده را کشف و پیش بینی کرده و بهتر تصمیم بگیرند. در این تحقیق، وقایع خشکسالی و ترسالی بر اساس شاخص بارندگی معیار شده تعریف گردیدند و تاثیر جداگانه و همزمان دمای سطح آب خلیج فارس و دریای سرخ در مورد این وقایع، با استفاده از الگوریتم زنجیره ی زمانی داده کاوی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوریتم توسعه داده شده روابط بین شاخصهای جوی و بارندگی را به طریقه ای متفاوت با آنچه به صورت آمار آبشناسی سنتی به دست می دهد، پیدا می کند. نتایج نشان دادند که استفاده ی همزمان از دمای سطح آب خلیج فارس و دریای سرخ، روابط بیشتری را نسبت به حالت جداگانه کشف می نماید. با وجود این که الگوریتم تهیه شده قادر است شرایط خشکی متوسط تا رطوبت شدید را پیش بینی کند، اما شرایط خنثی نیز، با احتمال بسیار زیاد و اطمینان بالایی، قابل پیش بینی می باشند.
کلیدواژگان: داده کاوی، قواعد انجمنی، دمای سطح آب، بارندگی، شاخص SPI
-
Pages 1-14One of the best ways، to prevent groundwater resources from contamination، is identifying the aquifer vulnerability areas، and monitoring groundwater quality spatial variations to manage the groundwater exploitation and the land usage. In this research، for the first time، the aquifer vulnerability map of GachsaranEmamzadehJaafar، located in South of Kohgiloyeh and Boyrahmad province، is evaluated using DRASTIC model. Investigating of hydrogeological parameters impact on aquifer vulnerability، and the results of sensitivity analysis، using both the map removal and single parameter methods، indicate that the vadose zone (I) has the most significant impact on the vulnerability index. Based on the DRASTIC results، about 4. 2، 56. 2 and 37. 0 % of EmamzadehJaafar aquifer have high، moderate، and low vulnerability، respectively، and the vulnerability of 2. 6% of the areas is negligible. Since the highvulnerability areas is coveredupstreamof the aquifer، entrance of any contaminants can be distributed in groundwaterflow direction. In addition، the potable groundwater variations map، prepared based on GWQI index، and the result from its comparing with the Scholler diagram، shows that 1. 6، 83. 4 and 12. 1 percentage of groundwater resources in EmamzadehJaafar aquifer have excellent، good and bad quality. In general، the groundwater quality of most area is good، except in North West part of the aquifer، which has poorly groundwater quality due to flowing through the evaporated Gachsaran formation.Keywords: aquifer vulnerability, DRASTIC model, GWQI Index, EmamzadehJaafar, ghachsaran plain
-
Pages 15-28By entering flow into a bend، the flow will be affected by two forces of transverse pressure and centrifugal in which the helicoidally flow is developed. Such pattern is the main cause of erosion in outer bank and sedimentation in inner bank. Many measures have been developed which can modify the flow pattern and therefore reduce erosion. The W-weirs is among such measures. In the present paper، by measuring three components of flow velocities with and without presence of W-weir، variation of flow patterns and shear stress distribution in a 90 degree sharp bend have been investigated. The analyses of data show more uniform flow upstream of the weir and also reveal that the effect of transverse and centrifugal forces are modified in such a way that the secondary flow is diminished. The shear stress distribution upstream of the weir is more uniform compare to the case of no weir. The results show that shear stress in outer bank is reduced and in inner bank increased. The results show that for the case of no weir، the shear stress for Froude number of 0. 17 and 0. 40 in 30-degree location are 1. 19 and 5. 47، respectively. For the case in which a Weir exists، these values are reduced to 1. 16 and 4. 07، respectively.Keywords: distribution, transverse
-
Comparison of artificial intelligence based models and methods in monthly flow forecastingPages 29-43Rivers flow forecasting has special importance in surface water management، especially in agricultural planning and risk reduction of floods and droughts. In recent years، studies have shown the superiority of time-series forecasting models based on artificial intelligence، such as artificial neural networks (ANN) and genetic programming (GP). In this paper، continuous and discrete historical flow records are used for Saeed-Abad monthly river flow forecasting in East Azarbaijan province، Iran. Auto regressive moving average with exogenous inputs (ARMAX)، ANN، and GP models are used and compared to each other. Coefficient of determination (R2) and root mean square error (RMSE) are used to evaluate the performance of the aforementioned models. Results show that for the two methods، the GP model is more effective than ARMAX and ANN in terms of accuracy. For continuous time-series forecasting، GP is a more precise model (R2 = 0. 7 and RMSE = 0. 172) than either ANN (R2 = 0. 627 and RMSE = 0. 193) or ARMAX (R2 = 0. 595 and RMSE = 0. 243). For discrete time-series forecasting، the superiority of the GP model is evident in almost all months. Moreover، results indicate that discrete monthly time-series forecasting method is superior to the continuous monthly time-series forecasting method.Keywords: Inflow forecasting, Genetic programming, ANN, ARMAX
-
Pages 45-59Drought phenomenon، during its occurrence، effects on groundwater resources، which have been less taken into consideration. In this research، the extent of meteorological drought vulnerability in Fasa and adjacent areas using Standardized Precipitation Index (SPI) at monthly، seasonally and yearly scales during the period of 1978-2009، and the hydrogeological droughts in this area using Groundwater Resource Index (GRI) during the period of 1994-2010have been studied. The results show that the GRI values have a decreasing trend with occurrence of high levels of hydrogeological droughts in groundwater resources in years 2003، 2008 and 2009. To investigate the dependence of groundwater quantity/quality to meteorological drought phenomenon، the correlation coefficient between the mean values of groundwater levels، GRI and Standardized Electrical Conductivity Index (SECI) with SPI on different time scales، with and without time delay، was calculated for the period of 1993-2009. The results show that، the SPI index، in 48-month time scale without time delay (SPI-48)، has a strong correlation (at 99 percent meaning level) with groundwater levels، GRI and SECI، which confirms the directlyaffectedof groundwater (quantitatively and qualitatively) bydrought. Theregression of groundwater levels with SPI-48، indicates that approximately56%of groundwater levels’ variances are related to SPI and 44% is by other factors. In addition، the regression analysis between SECI and groundwater levels and SPI-48، shows that approximately 46% of SECI variances is related to the amounts of groundwater and 54% is by other factors. There is no linear correlation، at 95 and 99 percent meaning level، between SECI and SPI-48.Keywords: Groundwater, Groundwater Resource Index (GRI), Standardized Precipitation Index (SPI), Standardized Electrical Conductivity Index (SECI), Fasa Plain
-
Pages 61-70Hydrologic response of hillslopes is affected by their geometric characteristics including the profile curvature. In the previous studies، in order to investigate the effect of profile curvature a single equation، Evans’ (1980) equation، was used to produce convex and concave hillslopes corresponding response of which were compared. In this paper، first، it is shown that in the previous studies the convex and concave hillslopes were not equivalent and comparable. Next، some criteria for producing pairs of equivalent hillslopes are suggested. Based on these criteria a new profile model is derived. Evans’ (1980) profile model with the new one can be employed in producing pairs of comparable hillslopes. Finally، the equilibrium time equations and the dimensionless equations corresponding to the rising limb of the resulting hydrographs for equivalent hillslopes are derived and compared. The results showed that time to equilibrium for concave slope is shorter than that of convex slope. In addition، ignoring slope variation in the determination of time to equilibrium in convex slopes may potentially cause an underestimation by up to 25%. Time to equilibrium for concave slopes is close to that of straight slopes. Thus، the error due to assuming a uniform slope is negligible for this case.Keywords: Surface runoff, hydrographs, kinematic wave, time to equilibrium, convex slope, concave slope
-
Pages 71-79Impact ofprecipitationchangesonground waterlevelwas investigated byanalyzingthe relationship betweenmonthlyrainfallrecorded in thepast and waterlevelsinobservationwells inthe plainof Shiraz. Approximately86% ofthe wellshaveapositive correlationwithrainfall and changesin rainfallcauses groundwater levelischangingtowardeach other. With theestablishment ofcrosscorrelationbetween thechanges inmonthlyrainfall in Shiraz station whit theaveragegroundwaterlevelintheplain ofShiraz duringthe years1372-1386، it wasobserved that affect monthlyrainfallinShirazstationabout 1month later on averagemonthlygroundwaterlevel and to achievethemaximumandminimumgroundwaterlevel is whit 1-monthdelayafterreachingthemaximumandminimummonthlyrainfallKeywords: Crosscorrelation, Rainfall, groundwater, plain of Shiraz
-
Pages 81-88Seydan-Farough plain is one of the Marvdasht ''s plains. The area of the considered plain is 369 kilometer on square that 204kilometer on squareof that consist of height and 165 kilometer on squareplain. In this study، nonlinear mathematical programming approach was applied for determination of optimal depth of agricultural wells with objectives of decreasing excavation and pumping costs determination optimal depth of wells. To determine the optimum depth of excavation wells it was assumed thatfarmers to achieve the first discharge In the absence of the aquifer water balance allow re-drilling wells and withdrawal of water. Bottom of the wells to break tackles. Data was collected from 1640 agricultural wells in Seydan-Farough plain. and was analized with GAMS software. The results showed that lifting water from wells is justified with excavation of wells to the altitude 138 meters. Well discharge and pump altitude was quantified respectively 9/81 liter on second and 112/32 meters with excavation of well to until depth of 138 meters. However، optimal cultivation under area determinate for each crop with objective attaining to water required in agricultural due excavation of present wells. At the end optimized consumption management and illegal well exploitation preventing is suggestedKeywords: Nonlinear programming, agricultural wells, excavation, Seydan, Farough plain
-
Page 89Iran encounters climatic variations due locating in 25-40 North latitudes. If atmospheric events like rain، drought and flood predicts correctly it would effects a lot on natural hazard control and water resources and agriculture planning. One of the most important factors in climatic variation is the sea surface temperature (SST) which is effective on the rain amount. In this research the relation between the Persian Gulf and Red sea’s SST and the fall and winter rain amount of three synoptic stations in Khuzestan province in Iran during years 1965- 2010 is detected by means of a data mining technique called association rules. Data mining is an advanced tool for organizations to do research on databases and detect the hidden patterns and procedure of events and clarify their future manners، and make better decisions. In this study drought and wet year events are defined according to Standardized Precipitation Index (SPI). The coincident and individual effects of Persian Gulf and Red sea’s SST on these events are analyzed using a time series data mining algorithm called ARSS. The new algorithm (ARSS) is developed to find the relations between atmospheric and climatic indices in a different manner from which in classic hydrology statistics. Results show that coincident use of Persian Gulf and Red sea’s SST enables us to find more relations than the separate use of them. The ARSS algorithm can also predict the neutral condition with most confidence in future though its ability to predict the moderate drought and extreme wet conditions is mentionable.Keywords: Data Mining, association rules, rainfall, drought