فهرست مطالب

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1391)

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شقایق نیک نشان، جواد لیاقتدار، حسن علی بختیار نصرآبادی، محمد جعفر پاک سرشت صفحه 5
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر نحله های مختلفی از ایدئولوژی لیبرالیسم بر آموزش و پرورش است. برای این منظور، با استفاده از روش تحلیلی – استنتاجی دو هدف اساسی را دنبال می کند: بررسی عرصه های حضور ایدئولوژی لیبرال دموکراسی در آموزش و پرورش و بررسی عرصه های حضور ایدئولوژی نئولیبرال در آموزش و پرورش. بنا بر یافته های به دست آمده می توان گفت ایدئولوژی لیبرالیسم تحت تاثیر لیبرال دموکراسی، پیامدهای مثبتی برای آموزش و پرورش به همراه داشته که از آن جمله می توان به توسعه آموزش و پرورش همگانی و مطرح شدن مفاهیمی نظیر برابری و دموکراسی در تعلیم و تربیت، آموزش صلح و توجه به آموزش های شهروندی اشاره نمود. همچنین، نشان داده شد که چگونه این ایدئولوژی در حال حاضر به تبعیت از آرمان های نئولیبرالیسم، با تاکید بر نخبه گرایی سبب به رسمیت شناخته شدن فاصله های طبقاتی شده و با ایجاد پدیده ای با عنوان «بازاری شدن تعلیم و تربیت» پیامدهای منفی فراوانی را بر تعلیم و تربیت تحمیل نموده است که از جمله این پیامدها می توان به تبدیل «دانش» به کالایی مصرفی، تغییر نقش دانش آموز از تولید کننده دانش به خریدار «کالای دانش»، افزایش رقابت بر سر کسب «سرمایه دانش»، کاهش بودجه رشته های علوم انسانی به نفع رشته های فنی و در نهایت باز تولید نابرابری ها اشاره نمود.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، لیبرال دموکراسی، نئولیبرالیسم، بازتولید نابرابری
  • محمود مهرمحمدی صفحه 27
    خطر فرو افتادن طیف گسترده و شناخته شده پژوهش های کیفی به ورطه هولناک انکار حقیقت و هیچ انگاری در لوای عطش آزادسازی فهم، معنا و پژوهش از چنبره، هژمونی و انحصار روش های کمی به خصوص برای جوامع علمی مانند ما که در آستانه شکستن انحصار روش شناختی و توجه به روش شناسی های غیر متعارف هستند، بسیار جدی است. این خطر مبتنی بر حقیقت وجود ویژگی های «دوگانه» یا تقابل های معنادار و مهمی است که میان روش شناسی های کمی و کیفی وجود دارد. فائق آمدن بر این خطر نیز مستلزم توجه به «سه گانه ها» یا «سه وضعیتی هایی» است که نشان می دهد گریز از «قطعیت» موعود و البته موهوم کمی گرایی نباید به پناه ناگزیر به «نسبیت» و هیچ انگاری در لوای پژوهش کیفی بینجامد، بلکه وضعیت سومی به نام «کثرت» نیز متصور است و باید به عنوان پناهگاه کیفی گرایان به رسمیت شناخته شود. نگارنده تلاش نموده است تا پاره ای از دوگانه هایی که منشا سوء تفاهم های برخی کیفی گرایان شده را مطرح نماید و نیز سه گانه هایی را که موجب خلاصی از این سوء تفاهم ها و رها شدن کیفی گرایی از نسبت های به چسب و ناچسب است، تبیین نماید. نتیجه این که طرفداران رویکردهای کیفی باید ضمن مغتنم شمردن مفهوم کثرت از فرو غلتیدن به دام نسبیت بر حذر باشند و بدین ترتیب به این رویکرد جدید پژوهش، اعتبار و وجاهت بخشند. برای خلاصی از این دام، علاوه بر تبیین نظری حد فاصل میان قطعیت تا نسبیت که همان کثرت است به موضوع التزام به رفتار روشمند توسط پژوهشگران، به ویژه پژوهشگرانی که هنجارشکنانه به سمت رویکردهای غیر متعارف روی می آورند، تاکید شده است.
    کلیدواژگان: کثرت معرفتی، کثرت روش شناختی، دوگانه ها، سه گانه ها، قطعیت، نسبیت، روشمندی، پژوهش کیفی
  • عباس قلتاش صفحه 47
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رویکردها و دیدگاه های مطرح در تربیت شهروندی است. تربیت شهروندی حوزه ای مطالعاتی از مبانی اجتماعی و سیاسی تعلیم و تربیت است. این پژوهش از نوع نظری است و در آن از رویکرد توصیفی- تفسیری در تحلیل اطلاعات استفاده شده است. از مهم ترین یافته های این پژوهش این است که دیدگاه های انتقادی، بازسازی اجتماعی و شهروند فرهنگی حامی رویکرد تربیت شهروندی پیشرفت گرا می باشند. دیدگاه شهروندی دموکراتیک متضمن دلالت هایی برای هر دو رویکرد تربیت شهروندی محافظه کار و پیشرفت گرا است و دیدگاه انتقال فرهنگی نیز جهت گیری محافظه کارانه در تربیت شهروندی دارد.
    کلیدواژگان: مبانی اجتماعی - سیاسی، تربیت شهروندی، رویکرد محافظه کارانه، رویکرد پیشرفت گرایانه
  • علی خالق خواه، طاهره جاویدی کلاته جعفر آبادی، بختیار شعبانی ورکی، جهانگیر مسعودی صفحه 65
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی دیدگاه ایمان گرایانه کرکگور و آثار و دلالت های این دیدگاه در تربیت دینی است. برای این منظور، نخست منطق ترجیح موضع ایمان گرایی بر سایر رویکردهای تربیت دینی تشریح شد. آنگاه با تکیه بر مواضع کرکگور در باب هستی مندی، ایمان و سپهرهای زندگی یا مراحل هستی مندی انسان مورد بررسی قرار گرفت. در نتیجه، براساس این مواضع تصریح شده است که از دید کرکگور برای رسیدن به تربیت دینی مناسب، متعلم لاجرم باید ویژگی هایی نظیر فردیت و آزادی انتخاب را کسب نماید، تا یاری رسان او در انتخاب ساحت ایمانی باشد. از این رو، پیش از پرداختن به تربیت دینی، به تربیت عمومی بر اساس سه اصل شناخت، آزادی و فردیت پرداخته شده است. در بخش تربیت دینی نیز بر اساس ویژگی های ساحت دینی به سه اصل سیر انفسی، شورمندی و جهش توجه شده است. متعلم در این نوع تربیت به دنبال یافتن اشتیاق لازم است و سعی دارد برای رسیدن به مراحل بالای ایمان به جهش ایمانی بپردازد. بنابراین، چنین استدلال شده است که تربیت دینی بر طبق دیدگاه کرکگور باید بر خود «باور» تاکید کند و از ابتنای ایمان بر روش های آفاقی پرهیز نماید.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، ایمان گرایی، کرکگور
  • بهبود یاری قلی، سعید ضرغامی، یحیی قائدی، میرعبدالحسین نقیب زاده صفحه 91
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی مفهوم عدالت تربیتی و اصول توزیع مواهب تربیتی از دیدگاه جان رالز به عنوان نماینده لیبرالیسم و مایکل والزر به عنوان نماینده جامعه گرایی است. برای دستیابی به این هدف از روش تحلیل مفهومی و تحلیل تطبیقی استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مفهوم عدالت تربیتی در گذر زمان و در فرهنگ های گوناگون دارای بار معنایی متفاوت و متضمن دلالت های تربیتی مختلفی است. وفاداری جان رالز به مبانی لیبرالیسم مساوات طلبانه و طرح اصول عدالت مبتنی بر آن، جایگاه ویژه ای به تفرد و مساوات بخشیده است. همچنین، تقدم جامعه بر فرد از نگاه والزر سبب شده تا او مدافع تعلیم و تربیت همگانی و یکسان در مراحل اولیه تعلیم و تربیت باشد.
    کلیدواژگان: عدالت تربیتی، کفایت، برابری، جان رالز، مایکل والزر
  • سید امیر امین یزدی صفحه 109
    مدل تحولی- تفاوت های مبتنی بر ارتباط در تلاش برای توصیف و تبیین تحول روان شناختی انسان، رویکردی فراگیر و یکپارچه نگر ارائه می دهد. تحت تاثیر تعامل پویای ابعاد زیستی، روانی و اجتماعی انسان، توانایی های شناختی، زبانی، عاطفی و شخصیتی در درون مراحل «تحول هیجانی کارکردی» شکل می گیرند. در درون این مراحل، ظرفیت های تنظیم و توجه، جذب شدن به انسان ها، مبادله اجتماعی، شکل گیری ایده ها و پل زدن بین ایده ها (تفکر) به عنوان قابلیت های پایه انسانی ایجاد می شوند و به وسیله آنها خودآگاهی، زبان، همدلی، خلاقیت، تفکر و مهارت های اجتماعی و هیجانی در کودکان به تدریج پدید می آیند. در فرایند تحول یکپارچه انسان، روابط کودک با دیگران و به ویژه افراد مهم زندگی او (والدین) اهمیت بسیار دارند. هر کودکی تحت تاثیر ویژگی های منحصر به فرد زیستی خود به تعامل با محیط و انسان ها می پردازد و از طرف دیگر والدین نیز سبک تعاملی خاص خود را دارند که تحت تاثیر فرهنگ خانواده و جامعه است. سرنوشت تحول روان شناختی کودک در فرایند تعاملات اجتماعی شکل می گیرد و کودک در شرایط مناسب، قابلیت های پایه انسانی و در نتیجه مهارت های ارتباط، مبادله و تفکر را فرا می گیرد. اختلالات تحولی نتیجه عدم تحول مطلوب قابلیت های پایه است که این امر می تواند ناشی از بد کارکردی سیستم عصبی کودک و یا سبک تعاملی نامناسب والدین باشد. مدل تحولی-تفاوت های مبتنی بر ارتباط به عنوان چارچوبی فراگیر، تحولی و یکپارچه از رشد انسان دارای دلالت های مهمی در حیطه تعلیم و تربیت، تشخیص و درمان اختلال های دوران کودکی، فرزند پروری، گفتاردرمانی و کاردرمانی می باشد.
    کلیدواژگان: رشد یکپارچه، ارتباط، تفاوت های فردی
  • افضل سادات حسینی دهشیری، ادریس اسلامی صفحه 127
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی اندیشه های تربیتی آیین زرتشت بر اساس متن گات ها است. برای دستیابی به این هدف، نخست به معرفی زرتشت پرداخته شد. سپس، مبانی فلسفی این آیین در چهارچوب انسان کامل و ویژگی های آن بیان شد. در نهایت، دلالت های تربیتی این مبانی در قالب عناصر تربیتی مانند غایت، هدف های کلی، اصول و روش های تربیت استخراج شدند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که انسان کامل دارای ویژگی هایی مانند قرب به اهورا، پیروی از اشا یا راستی، منش نیک، برخورداری از دانش لدنی و ارشاد است. بر اساس این مبانی، غایت تربیت، قرب به اهورا و هدف های کلی آن، شناخت قانون جهانی و عمل به آن، اخلاق مداری، اشراق گرایی و رشد حس مسئولیت اجتماعی است. اصول تربیتی متناظر با این مبانی و هدف های کلی عبارتند از خردورزی، آزادی در انتخاب و پیروی از دئنا، پرورش ابزارهای شناسایی انسان و تلاش و پیکار اخلاقی. بر پایه این اصول، هدف ها و مبانی، روش های تربیتی چون تدبر در طبیعت، آموزش فعال آیین زرتشت، پند و اندرز، آموزش فن سخنوری، ستایش و عبادت، بازی، ورزش و آموزش های جنگاوری استنتاج شد.
    کلیدواژگان: ایران باستان، آیین زرتشت، گات ها، انسان کامل، دلالت های تربیتی
|
  • Shaghayegh Nikneshan, Javad Liaghatdar, Bakhtyar Nasrabadi, Mohammad Jafar Pakseresht Page 5
    The main objective of this study was to investigate the impact of various sects of liberalism ideology on education. The present research used an analytical deductive method to pursue two essential
    Aims
    first، inquiring areas of liberal democracy in education second، inquiring areas of neo liberal in education. Based on findings acquired from this inquiry، it can be said that on one hand، liberalism ideology under influence of liberal democracy، has had positive outcomes for education، among which we can refer to development of communal education (education for all)، and to pass concepts as equality and democracy in pedagogy، peace education and pay respect to citizen education. On the other hand، nowadays، this ideology following neo liberalism''s ideals، with emphasis on the recognition of the elite have plenty of negative outcomes on pedagogy like creating a phenomenon under the title of «education in the market». Among the outcomes that can be converted into «knowledge» of consumer goods، the changing role of the student from the manufacturer to the buyer «knowledge products» increased competition for acquisition of «knowledge capital»، and Often in human sciences funding and eventually reproduce inequities cited.
    Keywords: Ideology, Liberal democracy, Neo liberalism, Reproduction of inequality
  • Mahmood Mehrmohammadi Page 27
    The danger of qualitative research methodologies falling into the fatal trap of relativism and null (non-existent) reality in an honest and worthy pursuit to emancipate human knowledge and understanding from the dominant account offered by quantitative methodologies is a serious one. It should be taken as even more serious for research communities who have just begun to practice breaking away from the hegemony of conventional methodologies like Iran. This danger can be traced back to the presumed dichotomies or the either – or arguments that are widely believed to explain the differences discriminating quantitative and qualitative camps. To overcome this danger on the other hand، it is argued that researchers need to take refuge in”trichotomies” that provide a space to define a third epistemic position that is as far from the illusionary position of “certainty” claim embraced by quantitative approaches as it is from the position of “uncertainty” or equal validity of all claims that threatens the well-being of qualitative approaches. The third epistemic position is referred to as “pluralism”. It is argued that pluralism، if defined properly and acted upon intelligently، could become the safeguard against relativism، most often attributed to findings of qualitative research or accounts of reality entertained by such research. Qualitative research، it is stressed، will gain much ground in terms of legitimacy and persuasiveness and in rightfully breaking the existing hegemony، if their agents are guided by the wisdom inherent in “trichotomies”. In addition to a theoretical remedy for the problem، the article proceeds to offer a practical strategy for researchers that، if properly acted upon، will attribute a rigorous status to research findings emerging from qualitative methodologies. The practical strategy explained here is referred to as method-boundedness.
    Keywords: dichotomies, trichotomies, certainty, relativism, epistemic plurality, method, boundedness
  • Abbas Gholtash Page 47
    A field study of social and political foundation of education is citizenship education. The main purpose of this research was to study citizenship education approaches and perspectives. The current research categorized in field of theoretical methods in which a descriptive- interpretive approach was utilized in data analysis. The most important findings of this research was that critical and social reconstruction، cultural citizenship perspectives be in favor of progressive approach and democratic citizenship advocate than two approaches، and cultural transfer be in favor of conservative citizenship education approach
    Keywords: Political, Social foundation, Citizenship education, Conservative approach, Progressive approach
  • Ali Khaleghkhah, Tahereh Javidi Kallate Jafar Abadi, Bakhtiar Shabani Varaki, Jahangir Masoudi Page 65
    The main purpose of this paper is an exploration of the Kierkegaard''s fideistic stance and its implications for the religious education (RE). Accordingly، based on the Kierkegaard theory of the spheres of existence، faith and life، it is argued that the sprite of religious belief and religious behavior require individuality and freedom of choice to get help in selection of credo. From this on، before delving into the RE، has been paid to public education based on three principles of discrimination، freedom and individuality. RE in the religious sphere based on three principal features spirits، enthusiastic and mutation is given. It means that one، in the sphere، pursues to find a graver enthusiasm to demonstrate the high level of faith. Therefore، it is elucidated that the religious education upon the Kierkegaard''s theory focuses on «religious belief» itself rather than rational alternative.
    Keywords: religious education, fideism, Kierkegaard
  • Behboud Yarigholi, Saeid Zarghami Hamrah, Yahya Ghaedi, Mirabdolhossein Naghibzadeh Page 91
    The current study investigates the concept of educational justice as well as principles for the distribution of educational good from the view points of John Rawls as the representative of liberalism and Michacl Walzer as the representative of communitarianism. To this end، the current study has applied methods of conceptual analysis as well as comparative analysis. The obtained results show that educational justice has had different meanings and educational implications in various cultures and times. John Rawls’ royalty to the doctorine of egalitarian liberalism and justice principles posed by him has resulted in a notable status for individuality and equality. Moreover، Walzer’s preference of the society to the individual marks him as a true supporter of the public and equal education in the primary steps of education.
    Keywords: Educational Justice, Adequacy, Equality, John Rawls. Michacl Walzer
  • Amir Aminyazdi Page 109
    The Developmental، Individual-Difference، Relationship-Based model (DIR) aims to describe and explain human psychological development in an integrated way. It has been believed that cognitive، linguistic، affective، personality abilities emerge within stages of “functional emotional development”. The human development influenced by a dynamic interaction among biopsyosocial variables. As a child goes up the developmental ladder، regulation and attention، engagement، communication، making ideas and bridging among ideas (thinking) as human fundamental capacities would be emerged. These fundamental capacities make self-conscious، language، empathy، creativity، thinking and social and emotional skills possible to develop progressively. In the integrated human development، relationships with humans، especially those with significant people (parents)، are important. Each child encounters with the world according to his own biology. On the other hand، parents have their own style of parenting influenced by their society. Social interactions determine the quality of psychological development. In an appropriate condition، the human fundamental capacities develop well and therefore، relating، communicating and thinking skills emerge. Developmental disorders are being resulted from not developing well the fundamental capacities. This may be due to a neuron system dysfunction or a disturbed parental style. The Developmental، Individual-Difference، Relationship-Based model (DIR) has important implications on areas such as education، children mental health، parenting، speech therapy and occupational therapy.
    Keywords: Integrated development, relationships, individual differences
  • Afzal Alsadat Hossainy Dehshiri, Edris Islami Page 127
    This study examines the educational ideas of Zoroastrianism based on Gathas. For achieving this purpose، the conclusion method has been used; firstly، Zoroaster has been introduced then the philosophical foundations of the religion have been formulized in the form of ideal human being and his/her features. Finally، the implications of these foundations are presented in the form of educational components such as the ideal، the goals، principles and methods. The data of this study shows that ideal human being has features such as Closeness to Ahura، following Asha، good character، having divine knowledge and guidance. Based on these foundations، educational ideal is the Closeness to Ahura and its educational goals are understanding universal law and performing according to that، orienting on ethics، believing in illumination and improving social responsibility. Principles corresponding to these foundations and goals include reasoning، freedom in choosing and following Daena، nurturing epistemic tools and ethical endeavor and struggling. Educational methods corresponding to these principles، goals and foundations include reflection on nature، the active instruction of Zoroastrianism، advizse، teaching oratory technique، praise and worship، game، sport and warfare instruction.
    Keywords: Ancient Persian, Zoroastrianism, Gathas, Ideal Human Being, Educational Implementations