فهرست مطالب

نشریه پترولوژی
پیاپی 10 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضوان میرزایی راینی، علی احمدی*، حسن میرنژاد صفحه 1

    کانسار چندفلزی ماهور واقع در شرق بلوک لوت در رگه ای به طول 3 کیلومتر و عرض 5/0 تا 2 متر و در سنگ های اسیدی نیمه عمیق تشکیل شده است. از سطح به عمق مناطق فروشست (تشکیل مالاکیت، آزوریت، هماتیت،گوتیت و آتاکامیت)، برین زاد یا سوپرژن (تشکیل بورنیت، کوولیت، کالکوسیت، آنگلزیت، گرینوکیت و هاولئیت) و ژرف زاد یا هیپوژن (تشکیل مگنتیت، کالکوپیریت، پیریت، گالن و اسفالریت) در کانسار مشاهده می شوند. نتایج حاصل از آنالیز ریز کاوش الکترونی، حضور مقادیر متغیری از عناصر Ag، As، Sb، In، Cd، Zn، Fe و Cu در کانی های سولفیدی کانسار ماهور را نشان می دهد. سه کانی کمیاب گرینوکیت، هاولئیت و آتاکامیت در منطقه سوپرژن و فروشست کانسار ماهور توسط آنالیز ریز کاوش الکترونی شناسایی شد. دگرسانی های موجود در کانسار از انواع سیلیسی، سریسیتی، پروپیلیتیک، آرژیلیک و پتاسیک هستند. مقادیر 34SCDT برای 8 نمونه از کانی های سولفیدی (پیریت، کالکوپیریت، گالن، اسفالریت و بورنیت) در کانسار ماهور، بین 2/0 درصد تا 07/4 درصد با میانگین 96/2 درصد است. دمای برآورد شده از محاسبات ترمودینامیکی بر اساس ترکیب زوج های سولفیدی در حال تعادل، نشانگر دامنه تغییرات تقریبی بین 215 تا 380 درجه سانتیگراد است. بنابراین، چنین استنباط شده که گوگرد لازم برای تشکیل کانی های سولفیدی در کانسار چندفلزی ماهور توسط سیالات هیدروترمال و یا سنگ های آذرین منطقه تامین شده است.

    کلیدواژگان: کانسار چندفلزی ماهور، دگرسانی، ایزوتوپ گوگرد، ریز کاوش الکترونی
  • بیژن اعتمادی، بتول تقی پور، عبدالهادی قبادی، امین اسلامی، مصطفی سلیمی دارانی صفحه 13
    سنگ های آذرین ترشیری محدوده ندوشن در کمربند ماگمایی ارومیه- دختر و 130 کیلومتری جنوب غرب شهرستان یزد رخنمون دارند. بر اساس مطالعات کانی شناختی و ژئوشیمیایی این سنگ ها شامل داسیت، آندزیت، الیوین بازالت و توف های بلورین و نفوذی های میکروگرانودیوریتی هستند. بر اساس نمودار های تکتونو ماگمایی Y-Nb، Y-Zr و Zr/Al2O3-TiO2/Al2O3 این نمونه ها موقعیت تکتونیکی قوس ماگمایی را نشان می دهند. همچنین در نمودار تمایزی Ce/P2O5-Zr/TiO2 که برای تفکیک قوس های ماگمایی حاشیه فعال قاره ای از قوس های ماگمایی پس از برخورد به کار برده می شود، این سنگ ها در محدوده قوس های پس از برخورد (PAP) قرار می گیرند. در نمودار عنکبوتی به هنجار شده با MORB، سنگ های محدوده مورد مطالعه از عناصر HFSE تهی شدگی نشان داده که مشخصه ماگماتیسم قوس آتشفشانی است. غنی شدگی از K، Rb و Th و بی هنجاری منفی عناصر Ti، Ta، Nb و P در این سنگ ها نشانگر شکل گیری آن ها در منطقه فرورانش است.
    کلیدواژگان: سنگ های آتشفشانی، سنگ شناختی، ارومیه، دختر، ترشیری، ندوشن، یزد
  • فرشته بیات، قدرت ترابی، یورگن کوپکه صفحه 27
    متابازیت های کوه های معراجی و چاه پلنگ در جنوب چوپانان (ایران مرکزی) قرار گرفته اند و با مجموعه های دگرگون پالئوزوئیک پوشیده می شوند. این متابازیت ها از متابازالت، متاگابرو و متادیاباز در مجاورت یکدیگر تشکیل یافته اند. متابازیت های کوه های معراجی و چاه پلنگ به ترتیب در رخساره های شیست سبز و آمفیبولیت دگرگون شده اند. پس از رخداد دگرگونی های فوق، این سنگ ها متحمل دگرگونی پس رونده در رخساره شیست سبز شده اند. مشاهدات صحرایی، پتروگرافی و کانی شناسی بیانگر تفاوت های بارز بین این دو رخدادهای متابازیت است. پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن و آمفیبول از سازندگان اصلی سنگ ها به شمار می روند. بیوتیت، ایلمنیت، تیتانومگنتیت و تیتانیت کانی های فرعی متابازیت ها هستند. از کانی های ثانویه می توان به کلریت، اپیدوت، لوکوکسن، پومپلئیت و کلسیت اشاره نمود. متابازیت های چاه پلنگ حاوی مقادیر بالای K2O و TiO2 در مقایسه با متابازیت های کوه معراجی هستند. متابازیت های کوه معراجی دارای Na2O حدود 86/6 تا 40/8 درصد وزنی هستند که بیانگر اسپیلیتی شدن گدازه های بالشی به واسطه دگرگونی کف اقیانوسی است. دماسنجی هورنبلند- پلاژیوکلاز و فشارسنجی Al در آمفیبول نشانگر شرایط متفاوت دگرگونی است. دماهای تعادل برای چاه پلنگ 562 تا 752 درجه سانتیگراد در فشار 7 تا 8 کیلوبار است. درحالی که دماهای تعادل در ناحیه معراجی 426 تا 520 درجه سانتیگراد در فشار 5 تا 6 کیلوبار به دست آمده است.
    کلیدواژگان: کانی شناسی، متابازیت، پالئوزوئیک، کوه معراجی، چاه پلنگ، استان اصفهان
  • بتول تقی پور، فرهاد احمدنژاد صفحه 45
    رخداد طلای قلقله، در بخش شمال غربی پهنه دگرگونی سنندج- سیرجان و در 50 کیلومتری جنوب غربی سقز واقع شده است. واحدهای سنگی رخنمون یافته شامل متاولکانیک های اسیدی، کلریت- سریسیت شیست ها، سنگ آهک های دگرگون شده و نفوذی های گرانیتی با سن مزوزوئیک است که در حد رخساره شیست سبز دگرگون شده اند. این مجموعه، تحت تاثیر پهنه برشی با روند شمال شرقی- جنوب غربی دگرریخت شده است. ترکیب توده نفوذی در نمودارهای سنگ شناسی در گستره گرانیتی، گرانودیوریتی و دیوریتی قرار می گیرد. بر اساس مطالعات پتروگرافی، کانی های تشکیل دهنده توده نفوذی شامل کوارتز، آلکالی فلدسپار، پلاژیوکلاز، میکروکلین، بیوتیت، سریسیت، مسکویت، اکسیدهای آهن و کلسیت است. از مهم ترین انواع دگرسانی ها می توان به دگرسانی های فیلیک، پروپیلیتیک، کربناتی شدن و سیلیسی شدن اشاره کرد. از نظر محیط زمین ساختی نیز این توده ها در موقعیت قوس های آتشفشانی پس از برخوردی قرار می گیرند. بررسی الگوهای پراکندگی عناصر نادر خاکی در متاولکانیک های پهنه برشی نشان دهنده غنی شدگی REE در پهنه برشی نسبت به واحدهای کمر بالا (کلریت- سریسیت شیست) و کمر پایین (سنگ آهک دگرگون شده) است. الگوی پراکندگی این عناصر شامل غنی شدگی LREE نسبت به HREE است که می توان آن را به دگرگونی ناحیه ای در حد رخساره شیست سبز و چرخش سیالات CO2 و SO42- در پهنه برشی قلقله نسبت داد. علاوه بر آن وجود بی هنجاری های Eu مثبت و منفی در این متاولکانیک ها نشان از دو مرحله دگرسانی متفاوت دارد که به ترتیب شامل دگرسانی ضعیف تا متوسط که به ایجاد بی هنجاری Eu مثبت منجر شده و دگرسانی پیشرفته که سبب تجزیه شدید پلاژیوکلاز به عنوان منبع اصلی Eu و باعث ایجاد بی هنجاری Eu منفی شده است. عدم وجود بی هنجاری Eu در نمونه های بالا و پایین نشانه فقدان دگرسانی در این سنگ هاست.
    کلیدواژگان: طلای کوه زایی، قلقله، قوس های پس از برخورد، عناصر نادر خاکی، بی هنجاری Eu
  • مریم آهنکوب، احمد جهانگیری، محسن موید صفحه 65
    گرانیتوئیدهای A-Type شرق میشو،گرانیت های پرآلومینوس تا ساب آلومینوس هستند که توسط ذوب بخشی پوسته تحتانی تشکیل شده اند و حاوی کانی های کوارتز، فلدسپات پتاسیک، پلاژیوکلاز، همراه با مقادیر اندکی آمفیبول و بیوتیت و کانی های فرعی آلانیت، زیرکن، آپاتیت و اکسیدهای آهن هستند. الگوی کندریت به هنجار شده REE در این گرانیتوئیدها یک الگوی اثر تتراد تیپ M با بی هنجاری شدیدا منفی Eu نشان می دهد. تلفیق داده های پتروگرافی و ژئوشیمیایی نشان می دهد تفریق بلورهای غنی از REE در طی تبلور تفریقی مذاب و سپس واکنش مذاب با سیالات در مراحل نهایی تبلور، مهم ترین عوامل کنترل کننده اثر تتراد در گرانیت های میشو هستند.
    کلیدواژگان: اثر تتراد، تیپ M، بی هنجاری منفی Eu، گرانیتوئید A، Type، میشو
  • شهروز حق نظر صفحه 79
    گابروهای کرتاسه در منطقه جواهردشت واقع در دامنه شمالی البرز در شرق گیلان برون زد دارند. این گابروها از نظر ساختاری در بخش زیرین دارای ساختمان لایه ای و در بخش بالایی ایزوتروپ هستند. کانی شناسی این سنگ ها شامل پلاژیوکلاز، اوژیت، اولیوین، بیوتیت و مگنتیت است. از نظر ژئوشیمیایی، این گابروها جزو سری انتقالی محسوب می شوند. بی هنجاری های مثبت Pb، K، Th و Rb و بی هنجاری های منفی Ba، Zr، Nb و P نشانه آلایش این گابروها با پوسته قاره ای است. در نمودارهای تشخیص جایگاهای تکتونیکی، این گابروها در محیط های درون صفحه قاره ای قرار می گیرند به نحوی که مقادیر 89/0(Nb/Nb*)Pm در این گابروها مشابه بازالت های کافت درون قاره ای همراه با آلایش پوسته ای است. الگوی عناصر REE در این گابروها مشابه بازالت های تحولی و ساب آلکالن مناطق کافت دورن قاره ای بوده و مقادیر 9/3(Ce/Yb)N و 3/1(Dy/Yb)N، نشانه حضور اسپینل در ناحیه منشا گوشته ای این سنگ هاست. مقادیر بالای Th/Nb و مقادیر Nb0، نشان از نشات گیری ماگماها از پلوم های گوشته ای منبع مورب (P-MORB) همراه با آلودگی پوسته ای دارد.
    کلیدواژگان: گابروی جواهردشت، سری انتقالی، آلایش پوسته ای، کافت درون قاره ای
  • لیلا محمودآبادی، سیدمحسن طباطبایی منش، قدرت ترابی صفحه 95
    سنگ های آتشفشانی ائوسن در جنوب غرب جندق و در محل گسل درونه گستره وسیعی را پوشش می دهند. این سنگ ها عمدتا شامل بازالت، آندزیت، آندزیت کوارتزدار، داسیت و لاتیت با بافت های پورفیری، میکرولیتی پورفیری و هیالوپورفیری را هستند. پلاژیوکلاز، آمفیبول، کلینوپیروکسن، کوارتز و آلکالی فلدسپار از سازنده های اصلی و کانی های اوپاک و بیوتیت سازنده های فرعی هستند. سریسیت، کائولینیت، کلسیت و کلریت کانی های ثانویه این سنگ ها را تشکیل می دهند.بر اساس داده های ژئوشیمی کانی ها، ترکیب پلاژیوکلاز ها آندزین تا لابرادوریت؛ کلینوپیروکسن ها، دیوپسید تا اوژیت؛ و آمفیبول ها مگنزیو هاستینگزیت است. در برخی از فنوکریست های پلاژیوکلاز، منطقه بندی نوسانی مشاهده شد. با توجه به ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسن ها این سنگ ها روند ساب آلکالن از خود نشان داده و نمودار های زمین ساختی، محیط کمان های آتشفشانی را برای آن ها پیشنهاد می نماید. دمای تشکیل این سنگ ها بر مبنای دماسنجی هورنبلند- پلاژیوکلاز در فشار های 1 تا 10 کیلوبار برابر با 858-945 درجه سانتیگراد است. دماسنجی کلینوپیروکسن های منطقه برای فشار های 1 تا 10 کیلوبار دمایی برابر با 941-959 درجه سانتیگراد را ارائه می دهد. فشارسنجی کلینوپیروکسن ها نیز گویای شکل گیری آن ها در فشار های مختلف و در اعماق متفاوت و در حین صعود است. بالا بودن میزان آب موجود در محیط تبلور پیروکسن ها و همچنین نمودار تغییرات AlIV+Na در برابر AlVI+2Ti+Cr بیانگر فوگاسیته بالای اکسیژن در محیط تشکیل آن هاست. رخداد دگرسانی گرمابی در بررسی های صحرایی و آزمایشگاهی به خوبی آشکار است
    کلیدواژگان: آتشفشانی ائوسن، کمان های آتشفشانی، ساب آلکالن، گسل درونه، جندق
|
  • Rezvan Mirzaei Rayeni, Ali Ahmadi, Hassan Mirnejad Page 1

    The Mahour polymetal deposit, located east of the Lut block, is a three-km-long and 0.5-2m wide vein formed in hypabyssal acid rocks. Downward, three leached zones (malachite, azurite, hematite, goethite and atacamite), supergene (bornite, covellite, chalcocite, anglesite, greenockite and hawleyite), and hypogene (magnetite, chalcopyrite, pyrite, galena and sphalerite) are observed in the deposit. The results of electron microprobe analyses show the presence of varying amounts of Ag, As, Sb, In, Cd, Zn, Fe and Cu, in the sulfide minerals of Mahour deposit. Three rare mineral phases, namely atacamite, greenockite and hawleyite in the leached and supergene zones, were identified by the electron microprobe analyses. The types of alteration present in the deposit are silicic, sericitic, propylitic, argillic, and potassic. The 34SCDT values for eight sulfide samples (pyrite, chalcopyrite, galena, sphalerite and bornite) in Mahour deposit vary between 0.2 to 4.07%, with a mean value of 2.96%. Inferred temperature from thermometric calculations, based on the sulfur isotope compositions of sulfide pairs in equilibrium, indicate temperatures of 215-380 ºC. Therefore, it is concluded that sulfur needed for the generation of sulfide minerals in the Mahour polymetal deposit was supplied by either ore-forming fluids or igneous rocks in the region.

    Keywords: Mahour polymetal deposit, Alteration, Sulfur isotope, Electron microprobe
  • Bijan Etemadi, Batoul Taghipour, Abdolhadi Ghobadi, Amin Eslami, Mostafa Salimi Darani Page 13
    The Tertiary igneous rocks of Nodoushan area cropped out at about 130 km southwest of Yazd city in the Uromieh-Dokhtar Volcano-Plutonic belt. Based on the mineralogical and geochemical studies, these volcanic rocks are composed of dacite, andesite, olivine basalt, and also pyroclastic (crystalline tuff), and micro-granodioritic intrusive rocks. Based on Y-Nb versus Y-Zr and Zr/Al2O3 versus TiO2/Al2O3 tectonomagmatic diagrams, these rocks show some indications of magmatic arc tectonic setting. As observed from the Ce/P2O5 vs. Zr/TiO2 diagram which discriminates the magmatic arcs of active continental margin from post-collision magmatic arcs, the studied rocks belong to the post-collision arcs (PAP). In the spider diagram normalized to MORB, HFS elements shows depletion, characteristic of magmatism at the volcanic arc setting. The K, Rb and Th enrichment as well as the negative anomaly of Ti, Ta, Nb and P indicate that the rocks studied formed in subduction zone.
    Keywords: Volcanic rocks, Petrography, Uromieh, Dokhtar, Tertiary, Nodoushan, Yazd
  • Fereshteh Bayat, Ghodrat Torabi, Juergen Koepke Page 27
    The metabasites of Meraji and Chah Palang Mountains located south of Chupanan (Central Iran) and covered by the Paleozoic metamorphic complexes. These metabasites are composed of closely associated metabasalts, metagabbros, and metadiabases. The metabasites of Meraji and Chah Palang Mountains are metamorphosed in greenschist and amphibolite facies, respectively. Following the peak metamorphism, these rocks suffered a retrograde metamorphism of greenschist facies. Field observations, petrographic and mineralogical features reveal significant differences between both metabasite occurrences. Rock forming minerals are plagioclase, clinopyroxene and amphibole. Accessory minerals are biotite, illmenite, titanomagnetite and titanite. Chlorite, epidote, pumpellyite, leucoxene and calcite are secondary minerals. The Chah Palang metabasites have higher K2O and TiO2 contents in comparison with that of the Meraji metabasites. The Na2O content of the Meraji metabasites is 6.86-8.40 (wt%), implying spilitization of pillow lavas by sub-sea floor metamorphism. The hornblende-plagioclase thermometry and Al in amphibole barometry reveal different conditions for the metamorphism. The equilibrium temperature for the Chah Palang area was estimated 562-752 ºC at pressure of 7-8 kbar, while in the Meraji area 426-520 ºC at pressure of 5-6 kbar were obtained.
    Keywords: Mineralogy, Meatabasite, Paleozoic, Meraji Mountain, Chah Palang, Isfahan province
  • Batoul Taghipour, Farhad Ahmadnejad Page 45
    The Qolqoleh gold deposit located 50 km northwestof the Sanandaj-Sirjan metamorphic-magmatic zone. The area was affected by NE-SW trending shear zone. On the basis of the field prospecting, granitic intrusive rocks, meta-limestone, chlorite- sericite schist and metavolcanic units are altered. The intrusive body ranges in composition from granitic through granodiorite to diorite. The petrographic studies display that the altered intrusive rocks composed of quartz, K-feldspar, muscovite, biotite, sericite, microcline, chlorite, iron oxide and calcite. Propylitic, phyllic, carbonatization and silicic zones are the main types of alteration in the area. From the viewpoint of tectonic environment, the intrusive bodies are emplaced in a post- collision volcanic arc setting. The rare earth elements pattern in the metavolcanic of the shear zone indicates that REE are enriches in the shear zone compared to the hanging wall (chlorite-sericite schist) and foot wall (metalimestone) units. It seems that, LREE enrichment can be related to the circulation of SO4-2, CO2 -bearing fluids as well as regional metamorphic in the Qolqoleh shear zone. The presence of positive and negative Eu anomaly in the metavolcanic rocks is due to the low and advance alteration respectively. The negative anomaly is related to plagioclase alteration in these rocks. The lack of Eu anomaly in the hanging wall and foot wall indicate that these rocks are unaltered.
    Keywords: Orogenic gold, Qolqoleh, Post, collision arcs, Rare earth elements, Eu anomaly
  • Maryam Ahankoub, Ahmad Jahangiri, Mohsen Moayyed Page 65
    A-Type granitoides of the East Misho, are per-aluminous to sub-aluminous rocks that formed by partial melting of lower crustal rocks. Their essential composed of quartz, K-Feldspar, plagioclase, amphibole and biotite and accessory minerals including alanite, zircon, apatite and Fe-oxide. REE normalize conderite pattern of the granitoids show the M-type tetrad effect and strong Eu depletion. All of petrographic and geochemical data show that both fractionation and crystallization REE-rich minerals and reaction of magma- fluids in late crystallization phenomena are the most important factors for tetrad effect formation in misho granitoides.
    Keywords: Tetrad effect, M, Type, Eu negative anomaly, A, Type granitoids, Misho
  • Shahrouz Haghnazar Page 79
    The Cretaceous gabbros located in Javaherdasht area in the northern part of Alborz Mountains, south of Guilan province. These gabbros show layered structure at the bottom and the isotropic structure at the top. From the mineralogical point of view, they have plagioclase, augite, olivine, biotite and magnetite. Geochemically, they belong to transitional magmatic series. Positive anomaly of Pb, K, Th, Rb and negative anomaly of Ba, Zr, Nb and P indicate contamination with continental crust. Tectonic setting diagrams of these gabbros suggest a continental intraplate environment, also the value of (Nb/Nb*)pm ~0.89 in the studied gabbros is similar to intra-continental rift basalts with crustal contamination. The REE pattern of the studied gabbros is also similar to transitional-sub alkalic intracontinental rift basalts and the values of (Ce/Yb)N ~3.9 and (Dy/Yb)N ~1.3 indicate the presence of spinel in their mantle source. The high ratio of Th/Nb and Nb>0 prove that the magma is derived from MORB mantle plumes (P-MORB) which has been contaminated with continental crust.
    Keywords: Javaherdasht gabbro, Transitional series, Crustal contamination, Intra, continental rift
  • Leila Mahmoudabadi, Seyed Mohsen Tabatabei Manesh, Ghodrat Torabi Page 95
    In the south west of Jandaq area, the Eocene volcanic rocks crop out, near the Doruneh Fault in a large area. These rocks are composed predominantly of basalt, quartz andesite, andesite, dacite and latitewith porphyritic, microliticporphyritic and hyaloporphyric textures. The main constituents are plagioclase, amphibole, clinopyroxene, quartz, minor alkali feldspar and biotite and opaque minerals as accessory minerals. The secondary minerals are opaque, sericite, calcite and chlorite. The composition of the plagioclase ranges from andesine to labradorite, the clinopyroxene is diopside-augite and the amphiboles are magnesio-hastingsite some plagioclase phenocrysts show oscillatory zoning. The study of chemical composition of clinopyroxenes classifies these rocks as sub-alkaline series and volcanic arc. The geothermometry of clinopyroxene reveal the temperature of 941-959 ºC for pressure of 1-10 kbars. Clinopyroxenes barometry point to their formation in defferent depths during their ascending. The Hlb-Plg thermometry shows the temperature of 858-941 ºC for pressure of 1-10 kbars. The high volume of water in the crystalization environment of the pyroxenes as well as variations on AlIV+Na/ AlIV+2Ti+Cr diagram indicate the high oxygen fugacity of the environment. Field observations and some petrographic evidences demonstrate traces of hydrothermal alteration.
    Keywords: Eocene volcanism, Volcanic arcs, Subalkaline, Doruneh Fault, Jandaq