فهرست مطالب

پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان - سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1391)

پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان
سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حشمت الله آذر مکان، فرامرز خجسته، فریبا آراسته صفحه 9
    با ورود جبری تجدد و فروپاشی خانواده های گسترده ی پدر سالار پیشین و گذار و تقلیل این سازه ی اجتماعی به واحد های هسته ای و کوچک، بی آن که زمینه های ذهنی و عینی آن تولید و شکل گرفته باشد، بیم آن می رود که؛ این مهم ترین نهاد اجتماعی در روزگار ما نتواند کارکرد های به هنجار اسلامی و اجتماعی خود را به درستی انجام دهد از این رو، گفتگو از خانواده و جایگاه و کنش های بی شمار آن بیش از پیش ضروری به نظر می رسد.
    در منظومه لیلی و مجنون نظامی، نمود هایی از خانواده و کنش های آن را می توان دید که قابل بررسی و تحلیل است. خانواده در لیلی و مجنون، خانواده های مرد سالار، گسترده، تک همسر و به دور از نقش همه ی اعضاء است.
    این پژوهش بر آن سر است تا با بهره گیری روش مندانه از تکنیک تحلیل محتوا و توصیف بن مایه های این گنجینه و از طریق مطالعه بینا متنی به درون این منظومه رخنه نموده تا ابعاد، جلوه ها و ساحت های گوناگون خانواده در آن را نشان دهد.
    کلیدواژگان: خانواده، نظامی گنجوی، لیلی و مجنون
  • بهنام احمدی صفحه 22
    ممنوعیت ممیزی در عرصه مطبوعات با توجه به سابقه پذیرش این اصل در اغلب قوانین اساسی کشورها یکی از بارزترین مسایل معاصر به شمار می رود که توانسته مفهوم سنتی سانسور را دگرگون ساخته تا به تحولاتی که در عرصه زندگی در جهان شاهد ان می باشد، پاسخ دهد و مفهوم نسبی از آزادی اندیشه را به اثبات برساند.
    به رغم تاکید این اصل بر آزادی دست اندرکاران مطبوعات و حوزه چاپ و نشر، ولی تاکنون در عمل به علل گوناگون نتوانسته جایگاه واقعی خود را به دست آورد و به رسالت واقعی خود، همانا محرم دانستن مردم در باب اطلاع رسانی از جانب حاکمان قدرت، دست یابد.
    این پژوهش در پی تبیین و آشنایی با ثمرات یکی از اصول قانون اساسی کشورمان پیرامون مطبوعات و حوزه چاپ و نشر در فواصل سال های 1285تا 1357(نهضت مشروطه تا پایان پهلوی دوم)درقالب حقوق ملت تحت عنوان، اصل ممنوعیت ممیزی مطبوعات می باشد.
    علت این همه ناهمپوشانی تئوری و عمل یک اصل مصرحه قانون اساسی در دوران مورد بحث را می بایست در عدم همخوانی سیستم های حکومتی با فلسفه وجودی چنین اصلی جستجو کرد.
    در این پژوهش سعی شده است به سوالاتی در این باره پاسخ داده شود از جمله این که، آیا بین نحوه زمامداری حاکمان با اصل آزادی مطبوعات تعارض وجود دارد؟ آیا گنجانیدن اصل ممنوعیت ممیزی در قوانین اساسی کشورهای جهان سومی تنها ابزاری نمادین جهت ژست های کاذب سیاسی عامه پسند بوده است؟ و سوم این که این نگاه ابزاری به اصل ممنوعیت ممیزی چه تبعاتی را برای جامعه هدف مود بحث از منظر مولفه های حقوق عمومی به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: رسانه ها، حقوق عمومی، حسابرسی، قانون اساسی، ممنوعیت، آزادی
  • احسان میرحسینی صفحه 40
    برقع به عنوان سمبلی از فرهنگ بصری ساکنین حاشیه خلیخ فارس از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مقاله حاضر با هدف مطالعه ی ویژگی های زیبایی شناسی برقع های مورد استفاده زنان ساکن حاشیه خلیخ فارس انجام شده است. برقع های موجود در قلمرو جغرافیایی حاشیه خلیخ فارس دارای تنوع فراوانی است به این صورت که هر منطقه برقع مخصوص به خود را دارد اما در این مقاله نگارنده بر اساس ساخت آن ها را در سه نوع برقع های نخی، شیله ای و پارچه ای دسته بندی کرده است. در مقاله حاضر از هر دسته یک برقع به صورت تصادفی انتخاب شده و بر اساس مبانی هنرهای تجسمی، ویژگی- های زیبایی شناسانه آن مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که ویژگی زیبایی شناسانه برقع های مورد استفاده زنان حاشیه خلیخ فارس از طبیعت این منطقه الهام گرفته شده است؛ از طرفی تاثیر آداب و رسوم هر منطقه بر برقع های آن مشهود است. برقع بر اساس صورت فرد اندازه گیری و سپس ساخته می شود به همین دلیل به ازای هر نفر یک برقع وجود دارد. امروزه توجه به برقع در بین زنان کمتر شده و رو به فراموشی است.
    کلیدواژگان: برقع، زن، خلیخ فارس، زیبایی شناسی، فرهنگ
  • مصطفی کریمی صفحه 63
    ایرانیان باستان در چندین هزار سال قبل دست به ابتکار جدیدی زده که آن را قنات یا کهریز نام گذارده اند. با این اختراع که در نوع خود در جهان تاکنون بی نظیر است، می توان مقدار قابل توجهی از آب های زیرزمینی را جمع آوری کرد و به سطح زمین رساند، که همانند چشمه های طبیعی، آب آن در تمام طول سال بدون هیچ کمکی از درون زمین به سطح آن جاری گردد. مع هذا هنوز هم این روش استفاده از آب، در قسمت مهمی از روستاها و مناطق مسکونی و کشاورزی و دامداری کشور معمول و متداول است و حتی یکی از ارکان اصلی کشت و زرع در نواحی خشک را تشکیل می دهد. این اختراع که امروزه شهرت جهانی پیدا کرده، بعدها از ایران به بسیاری از کشورهای جهان انتقال یافته و مورد استفاده مردم در دیگر نقاط دنیا قرار گرفته است. از این رو در این مجال سعی شده است به معرفی یکی از آثار ارزشمند مرتبط با موضوع قنات یعنی کتاب «قنات ها فنی برای دستیابی به آب» اثر هانری گوبلو، پرداخته شود.
    کلیدواژگان: هانری گوبلو، قنات، تاریخ، آب، ایران
  • بنیامین انصاری نسب صفحه 72
    بدون شک یکی از مهم ترین شخصیت هایی که در کشف وسپس معرفی ترانه های محلی هرمزگان گام برداشته، ابراهیم منصفی است. منصفی با صدایی گرم و تسلط فنی قابل توجه، نغمه هایی ساده و باب طبع مردم را همراه با اشعاری که بنابر باورهای رایج، «سادگی روستایی» داشتند، اجرا کرد و خیلی زود به شهرت ومحبوبیت در بین مردم هرمزگان رسید.
    ترانه های رامی در بین مردم با اینکه نزدیک به پانزده سال از مرگ او می گذرد(1324-1376) با تمامی سادگی و برخی از اشکال کاملا پیش پا افتاده فرهنگ عامه،در بین مردم همچنان از ماندگاری و محبوبیت خاصی برخوردارند و دقیقا به سبب غنای عاطفی تا ثیرشان در ما تا به این حد رواج عمومی یافته اند. این غنای فرهنگی دائما بر سرشت اجتماعی هویت و لذتهای مان صحه می گذارد و تکانه ای به سمت واقعیت را ایجاد و در عین حال مهار می کند.
    این مقاله قصد دارد با اشاره به جایگاه زن در آثار بزرگان ادبیات ایران و بررسی ساختار ترانه به نقش زن در ترانه های ابراهیم منصفی بپردازد و ویژگی های زنانه آنها رابرشمرد.
    کلیدواژگان: ابراهیم منصفی(رامی)، هرمزگان، ترانه محلی، ویژگی زنانه
  • لیلی اسلامی صفحه 85
    ادبیات عامیانه (فولکلور)نوعی ادبیات شفاهی و رایج در میان مردم است. آنچه طبع عامه مردم آن را می پسندد و به آن عادت دارد. در این نوع ادبیات، خلق و خوی، منشها، خصلت ها، اندیشه ها و آداب و رسوم مردم آشکار می گردد. و در این میان واژه هایی به زبان مردم راه می یابد و همچون معجونی تلفیق و ترکیب می شود. آنچه در این مقاله به آن پرداخته می شود مفهوم واژه کندوک وکاربرد آن در ادبیات عامیانه مردم قشم است.
    کلیدواژگان: کندوک، ادبیات عامیانه، قشم
  • محمد صداقتی صفحه 92
    بعد از رونق بندرهرموز در ساحل مغستان که خود فرآیند تشکیل حکومتی لیبرال در حوزه تجارت، اقتصاد و مذهب بود باعث جذب سرمایه ثروتمندان سرگردان که به دنبال از رونق افتادن سیراف و کیش در پی مکانی امن برای سرمایه خود می گشتند، شد. این امرباعث رونق و شکوفایی تجاری هرموز شد به طوری که از نیمه دوم قرن پنجم به بعد به تدریج تبدیل به یک بندر بین المللی گردید.
    حکومتی که محمد درمکو در ساحل مغستان بنیان گذاشت علاوه بر مغستان (رودان و میناب) شامل جزیره جرون (هرموز)، شمیل، قشم، منوجان، عمان، قطیف و بحرین می شد این مقاله در دو بخش به بررسی چگونگی تشکیل حکومت ملوک هرموز و قلمرو هرموز در سواحل جنوبی خلیج فارس و دریای عمان (عمان و بحرین) می پردازد.
  • آبتین امیری صفحه 104
    این تحقیق که از نوع پیمایشی می باشد به بررسی تاثیر مطبوعات محلی استان هرمزگان بر رفتار شهروندان بندرعباسی جهت همکاری در امنیت اجتماعی می پردازد. در این پژوهش، پرسش اساسی این بوده که در حوزه هایی که مطبوعات محلی فعال بوده اند و به ارائه مطالب ترویجی، آموزشی و اطلاع رسانی در خصوص معضلات اجتماعی و همکاری جهت مقابله باآن پرداخته اند، تاثیر پذیری شهروندان بندرعباسی از این مطبوعات در چه حدی بوده است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش، بعد از تعریف امنیت اجتماعی، مبانی نظری در خصوص تاثیر مطبوعات بر رفتار شهروندان ارائه شده است و سپس تحلیل داده ها که برآمده از نتایج پرسش نامه ها می باشد مطرح گردیده است. نتایج این تحقیق گویای آن است که درج مطالب ترویجی، طرح مطلب آموزشی و گزارش عملکرد دستگاه های اجرایی مرتبط با امنیت اجتماعی در نشریات محلی استان هرمزگان، به عنوان یک عامل آگاه سازانه و انگیزشی برای مسئولیت پذیری شهروندان بندرعباسی، عمل نموده است. لذا به موازات میزان مطالعه مطبوعات محلی توسط شهروندان بندرعباسی مشارکت و مسئولیت پذیری اجتماعی جهت تحکیم امنیت اجتماعی نیز افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: مطبوعات محلی، امنیت اجتماعی، معضلات فرهنگی، آگاهی عمومی، مشارکت جمعی
  • فاطمه خشنودی، مهران فرج اللهی، حبیب نجفی هزار جریبی صفحه 120
    هدف از این پژوهش تحلیل نقش برنامه درسی رشته علوم تربیتی در توسعه نیروی انسانی کشور از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور (گروه علوم تربیتی) بوده است. جامعه آماری در این تحقیق، کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور گروه علوم تربیتی که در سه وضعیت استخدامی (رسمی قطعی، رسمی آزمایشی و پیمانی) اشتغال بکار دارند 100 نفر می باشد که محاسبات براساس 80 نفر که پرسشنامه ارسال شده را تکمیل و عودت نمودند محاسبه گردید. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی است. در این تحقیق اطلاعات و داده های مورد نیاز به شیوه کتابخانه ای و با مراجعه به منابع و اسناد مکتوب و با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید. پایایی تحقیق با ضریب کرانباخ آلفا 93/0 برآورد گردید. طبق نتایج حاصل از این تحقیق، با میانگین 87/2 و در سطح 05/0 =p و با 95 درصد اطمینان مشخص گردید که در برنامه های درسی رشته علوم تربیتی به هدفهای توسعه نیروی انسانی کشور توجه نشده است. همچنین یافته های تحقیق نشان داد که بین سن، جنسیت، سابقه کار، مرتبه دانشگاهی، وضعیت استخدامی و عضویت در انجمن های علمی اعضاء هیات علمی و نقش برنامه های درسی علوم تربیتی در توسعه نیروی انسانی کشور هیچ گونه رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: علوم تربیتی، توسعه، توسعه نیروی انسانی، برنامه درسی، اعضاء هیات علمی
|
  • Dr. Heshmat Allah Azar Makan, Dr. Faramarz Khojasteh, Fariba Arasteh Page 9
    The advent of modernity has been parallel to the disruption of patriarchal core families. The result of this process can be seen in the atomization of the families. Yet this process lacks the mental and objective backgrounds. That’s why there is a threat that the family institution might not be able to perform its essential roles properly. Taking this into consideration, it seems utterly urgent to discuss family, its place and performance.Nezami Ganjavi’s verse has narratives that deal with the issue of family. In his works, family has been depicted as patriarchal, extensive, monogamous and free from member association.Using content-analysis and thematic analysis, the present study tries to intertextually investigate family in the Ganjavi’s verse and demonstrate family’s different roles and performances within the text.
    Keywords: Family, Nezami Ganjavi, Leyli, Majnoon
  • Behnam Ahmady Page 22
    The advantage of this article with one of the principles of our constitution concerning the press and publishing field in the interval 1285 to 1357) as the right form, the audit of the press is banned.In the present paper the effect of adherence or non adherence to constitutional rule when the Qajar era, the end of the second side has been from the perspective of public rights. Results on the primary components of public rights, such as responsibility, the accountability, rule of law and corruption phenomenon this article discusses the main axis of the cross-national historical accounts.In this paper, to achieve a reasonable result, the effect of prohibiting the press from the field of auditing theory and practice of rhetoric and look at it as some components common public rights as a brief Review and consult about the data that we have to answer this question, the operational audit of the press ban on enforcement and how these components Asttlay role of monitoring public opinion in order to "guarantee the freedom and power limitation" and finally to promote the can be effective, and vice versa.
    Keywords: Media (press), public law, audit, constitution prohibition
  • Ehsan Mirhosseini Page 40
    Borqa, as a symbol of visual culture of the Persian Gulf border inhabitants, is highly significant. The present article is a study of aesthetic characteristics of Persian Gulf women inhabitants. Borqa has a wide variety in the Persian Gulf border and each region has its own particular form. Based on the structure the author has divided these kinds into three categories: Cotton, Shileyi and Cloth Borqa. As for the analysis, one borqa has been selected randomly from each category and its aesthetic characteristics have been investigated. The results indicate that aesthetic qualities of Borqa are inspired by the environment. On the other hand, local rituals and customs have influenced the structure of Borqa. Borqa is made according to personal facial size; accordingly, each Borqa is specific to one person. Nowadays, Borqa has lost its appeal among women and it is gradually getting forgotten.
    Keywords: Borqa, Woman, Persian Gulf, Aestheticism, Culture
  • Saeedah Torab, Mostafa Karimi Page 63
    Since long ago, coasts and islands of Pars sea have been one of the influential and important areas in politics, economy, trade and huaman culture and civilizatin. One of the shining periods of political and economical life of Persian Gulf has been long governing of king Hormuz. In fact, his migiratin to Jeron island that occured in coincidence with Mongul attack to midsouth of Iran is the beginning of majestic and splendour period of Persian Gulf.The splendour which achieved to its hight in 8 century and presented Jeron island. Wher is now called Hormuz as the biggest center of business and trade and the most important area for goods exchange in India ocean and Persian Gulf. to the entent that Hormuz in this period was called "key of Persian Gulf ". this study aims to investigate trend of change, policies and actions conducted by Hormuz kings for establishment and formation of situation Hormuz island.
    Keywords: Hormuz, King Hormuz, trade, Persian Gulf, Kerman
  • Benyamin Ansarinasab Page 72
    No doubt Ebrahim Monsefi is one of the pioneers in discovery and presentation of local melodies of Hormozgan. Using sonorous voice and significant technical mastery, Monsefi opted for simple folkloric melodies that had an air of “rustic humbleness” about them. His works were constant success and he acquired public recognition in Hormozgan.Although it is fifteen years that Rami has passed away (1324-1376) his melodies and songs are still popular. They owe their fashionable quality to their modesty and emotional maturity. The cultural richness of his works constantly verifies our social identity and pleasures. They produce a rout to reality while hampering that on the same level.This article is an attempt to investigate women’s status in Iranian literature and in Rami’s melodies. To put under study the feminine characteristics of Rami’s melodies is another aim which is intended in this paper.
    Keywords: Ebrahim Monsefi (Rami), Hormozgan, Local Melody, Feminine Characteristic
  • Leyli Eslami Page 85
    Folklore literature is a popular oral form; it is a kind of art which appeals to the public taste and the majority of the people are used to it. Folklore literature represents morality, habits, lifestyles and public rituals. Meanwhile, there are certain words from folklore that find their way to everyday language of the people and become inextricably attached to it. This study attempts to concentrate on the meaning of the word “Kandook” and its application in Gheshm’s folklore literature.
    Keywords: Kandook, Folklore Literature, Gheshm
  • Mohammad Sedaqati Page 92
    When Hoormuz port in the Moghestan coast became the center of commerce, many businessmen following the fall of Siraf and Kish from the business market, switched their capital to Hoormuz. Hoormuz, in turn, was itself the outcome of a liberal government in business, economy and religion. The concentration of money in Hoormuz was a beginning for economic flourish and prosperity in a way that Hoormuz became an international port after the second half of the fifth century.The government founded by Mohammad Deramku on the beach of Moghestan, in addition to Moghstan (Roodan and Minab) included Jarun Island (Hoormuz), Shamil, Qeshm, Manūjān, Oman, Bahrain and Qatif. The present article tries to concentrate on the formation of hoormuz kings dynasty and the island’s domain in the southern coasts of Persian Gulf and Oman sea (that includes Oman and Bahrain).
    Keywords: Feudal Hoormuz, Hoormuz Domain, Oman, Bahrain
  • Abtin Amiri Page 104
    The present survey means to investigate the influence of Hormozgan local press on Bandar Abbasi citizen’s behavior regarding social security. The main question of this study is to assess the extent to which local press had influenced citizen’s behavior in fields that have been covered in the press,i.e. articles on social problems and ways to solve them. To find the answer, a definition of the social security has been offered. Next, we have the theoretical backgrounds that support the influence of press on citizen behavior. The final part is the analysis of the data gathered by means of questionnaire. The results indicate that publication of promotional articles, educational pieces and reports from the governmental agencies associated with social security in the local press act as a motivational issue and enhances citizen’s responsibility. Therefore, it can be assumed that reading local press by the citizens is parallel to an increase in their social responsibility in order to have social security and consolidation.
    Keywords: Local Press, Social Security, Cultural Problems, General Awareness, Collaborative Cooperation
  • Fatemeh Khoshnoodi, Mehran Farajollahi, Habib Najafi Hezar Jaribi Page 120
    The focus of this study is to evaluate and analysis of the role of course programs of educational science course on development and improvement of graduated students at the discretion of the teaching faculty members of the payame noor university (educational science group).Statistical population in this investigation is all of the 100 teaching faculty members of the educational science group of the payame noor university with three employment conditions (permanent – trial permanent and coutracted employee) and final analysis is based on 80 individuals whome answered the questions and reply the answer sheets. current research is an applicable one and the used method is descriptive. In this study data and information are collected in a library method reffering to written references using question sheets. permanency of the study is evaluated by using cranbach alpha 0.93 coeficient. The obtained resaulys of the study with the mean value of 2.87 and at level p=0.05 with 95% of confidence degree indicate that no attention paid to development and improvement of labor force of the country in the course programming of the educational science course. The results also indicate that there are no significant relations between the age, gender, employing age, academic grade, employment condition and scientific societies membership of the teaching faculty members and the role of course programs of educational science course on the development and improvement of labor force.
    Keywords: Educational science, Development, Labor force development, Curricular, Teaching faculty members