فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 17 (بهار 1391)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 17 (بهار 1391)

  • مطالعات گردشگری
  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره دهدشتی شاهرخ، جمشید صالحی صدقیانی، آزین هرندی * صفحه 1

    برندینگ یکی از عوامل تعیین کننده ارزش ویژه برند در صنعت هتل داری جهانی است. هدف از این مقاله بررسی تاثیر رضایت مصرف کننده بر رابطه بین ارزش ویژه برند از دیدگاه مصرف کننده و وفاداری به برند است. متغیرهای مستقل مدل مفهومی این پژوهش شامل: کیفیت فیزیکی، رفتار کارکنان، تناسب با خودپنداره ایده آل، هویت برند، تناسب با سبک زندگی، آگاهی از برند، متغیر میانجی رضایت مصرف کننده و متغیر وابسته وفاداری به برند است. در این مقاله محققان با افزودن متغیر آگاهی از برند به مدل نام، اکینسی و وایت مدل جدیدی را توسعه داده اند. این تحقیق از نوع پیمایشی است و از روش نمونه گیری چند مرحله ای استفاده شده است. حجم نمونه مورد بررسی 385 نفر از مهمانان هتل های پارس کرمان و تبریز است. برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی برای تایید مدل و از معادلات ساختاری برای پاسخ به فرضیات استفاده شده است که اساس کار در این روش ها بر مبنای ماتریس واریانس، کوواریانس مشاهده شده و پیش فرضی از جامعه است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که متغیرهای کیفیت فیزیکی، رفتار کارکنان، تناسب با خودپنداره ایده آل، هویت برند، تناسب با سبک زندگی و آگاهی از برند بر رضایت مصرف کننده تاثیر مستقیم و معناداری دارد و همچنین تاثیر رضایت مصرف کننده بر وفاداری به برند مستقیم و معنادار است. و متغیرهای کیفیت فیزیکی، رفتار کارکنان، تناسب با خودپنداره ایده ال، هویت برند، تناسب با سبک زندگی، آگاهی از برند از طریق رضایت مصرف کننده بر وفاداری به برند تاثیر غیر مستقیم و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند از دیدگاه مصرف کننده، رضایت مصرف کننده، وفاداری به برند
  • علیرضا پویا، حامد مختاری صفحه 33
    حوزه راهبرد عملیاتی در سالهای اخیر توجه محققان را به خود جلب کرده است. اما هنوز کمبود تحقیقات، به ویژه تحقیقات تاکسنومیک در حوزه راهبردهای عملیات خدماتی احساس می شود. با توجه به اینکه صنعت گردشگری و به ویژه هتلداری نقش عمده ای در رشد اقتصادی کشورها ایفا می کند و از طرف دیگر با توجه به ویژگی های گردشگری منحصر به فرد شهرستان مشهد در ایران اهمیت و ضرورت اینگونه تحقیقات بر کسی پوشیده نیست. هدف این تحقیق ارائه تاکسنومی از راهبردهای عملیات خدماتی هتلها و هتل آپارتمان های ایران در قلمرو مشهد است که اولین تحقیق در این حوزه در ایران است. نمونه آماری این تحقیق شامل 80 هتل و 65 هتل آپارتمان است. نتایج تاکسنومی ارائه شده به توسعه دانش مدیریت عملیات کمک می نماید و نشان دهنده اهمیت و جایگاه کنونی تصمیمات ساختاری و زیر ساختاری راهبرد عملیات خدماتی در صنعت هتلداری ایران است. این تحقیق از تحلیل خوشه ایکای میانگین برای گروه بندی بر مبنای ابعاد نه گانه معرف راهبرد عملیات خدماتی استفاده می کند. با انجام تحلیل تشخیصی چندگانه، اثر بخشی روش گروه بندی مورد استفاده نشان داده شده است. چهار خوشه راهبردی شناسایی شدند که هر یک از این گروه ها تمایل دارند بر ابعاد راهبردی عملیات خدماتی مختلفی تاکید کنند. نتایج حاکی از تفاوت این الگوها نسبت به مطالعات قبلی در قلمروهای دیگر است.
    کلیدواژگان: تاکسنومی، راهبرد عملیاتی خدماتی، هتل و هتل آپارتمان، ایران
  • محمود ضیائی، علی اصغرسعیدی، مژگان تراب احمدی * صفحه 61

    با وجود قابلیت های بالایی که کشور ایران در زمینه گردشگری دارد متاسفانه جایگاه متناسب با قابلیت های خود در نظام سلسله مراتبی مقاصد گردشگری را ندارد. در پاسخ به دلیل این ناکامی فرضیه های مختلفی مطرح شده و بر همان اساس نیز راهبردها و راهکارهای گوناگونی برای خروج از این مشکل پیشنهاد شده است. راهبردهای یاد شده را می توان در یکی از حوزه های پنجگانه راهبردهای توسعه محصول، توسعه بازار، توسعه سرمایه گذاری، توسعه زیرساخت ها و نهایتا توسعه منابع انسانی طبقه بندی کرد. با توجه به اینکه گردشگری فعالیتی خدماتی است و افراد ارائه دهنده خدمت بخشی از محصول به شمار می آیند توسعه منابع انسانی از ارکان توسعه مقاصد، رضایت گردشگران و به تبع آن حفظ و بقای عملکرد سیستم است بنابراین تدوین و اجرای راهبرد توسعه منابع انسانی در صنعت گردشگری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و آموزش مهمترین نقش را در این راستا ایفا می کند. پژوهش حاضر بر شناخت الگوی آموزشی حاکم و کیفیت شاخص های علمی و یادگیری در نظام آموزش عالی گردشگری در دانشگاه های ایران متمرکز شده و بدین منظور روش مطالعاتی طولی بر مبنای مطالعه گروه های همسال را در طول یک بازه زمانی ده ساله در دستور کار خود قرار داده است. جهت گردآوری داده های تحقیق از ابزارهایی چون مصاحبه پژوهشی و تحلیل داده های ثانویه بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که گرچه تعداد دانشجویان و مراکز علمی گردشگری در بازه زمانی مورد بررسی رشد بسیاری داشته و به تنوع رشته های مرتبط با گردشگری افزوده شده است اما الگوی توسعه در زمینه جذب دانشجویان بر مدل های افقی و عمودی برگزیده تحقیق منطبق نمی باشند و از نظر شرایط و امکانات یادگیری کمبودهای قابل توجهی وجود دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، ارکان آموزش عالی، شاخص های علمی و یادگیری، مدل های افقی و عمودی
  • محمود جمعه پور، نرجس کیومرث صفحه 87
    در سال های اخیر اهمیت صنعت گردشگری به عنوان راهکاری برای کاهش فقر روستایی به خصوص در کشورهای در حال توسعه مورد توجه سیاست گذاران واقع شده است. با وجود این جایگاه گردشگری برای کاهش فقر توسط توسعه گران روستایی به خاطر داشتن نگاه بخشی و تمرکز بیش از اندازه بر صنعت گردشگری و ریشه نداشتن در تئوری های توسعه و توسعه روستایی توسط محققان و دست اندرکاران توسعه روستایی به شدت مورد انتقاد واقع شده است. در پاسخ به انتقادات فراوانی که به جایگاه گردشگری برای کاهش فقر وارد شده است عده ای عقیده دارند که می توان این نارسایی را به وسیله تکنیک هایی که در چارچوب معیشت پایدار وجود دارد برطرف کرد. این تحقیق با به کارگیری چارچوب معیشت پایدار گردشگری به بررسی وضعیت سرمایه های مردم روستای زیارت برای دست یابی به معیشت پایدار و بررسی میزانت اثیر گردشگری بر بهبود دارایی های معیشتی مردم می پردازد. این تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی است که در آن از روش مطالعه اسنادی و پیمایش میدانی در نمونه موردی روستای زیارت استفاده شده است. در این چارچوب تعداد 150 پرسشنامه خانوار بر اساس نمونه گیری تکمیل و تعداد 18 مورد مصاحبه نیمه ساختمند با مدیران و کارشناسان انجام و دو جلسه ارزیابی مشارکتی گروهی برگزار شده است. داده های کمی و کیفی بدست آمده بر اساس مدل مفهومی تحقیق با استفاده از روش های تحلیل کمی، کیفی و تحلیل محتوا بر اساس شاخص های معرفی شده برای رویکرد معیشت پایدار گردشگری با استفاده از نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفته اند. قلمرو زمانی تحقیق از تیرماه 1389 تا تیرماه 1390 و قلمرو مکانی آن روستای زیارت در شهرستان گرگان بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که گردشگری در حال حاضر در روستای زیارت نتوانسته است نقش موثری در معیشت پایدار روستاییان ایجاد کند و آثار مثبت گردشگری جز در بعضی شاخص ها موثر نبوده است. عدم فراگیری منابع گردشگری به گروه های مختلف جامعه و نبود برنامه مشخص در جهت توسعه گردشگری از مواردی است که پتانسیل های توسعه گردشگری روستا را تهدید می کند. با وجود این نتایج تحقیق نشان می دهد که با برنامه ریزی مناسب می توان از قابلیت ها و دارایی های معیشتی مردم در جهت گسترش گردشگری به مثابه استراتژی معیشتی مناسب بهره برد.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه روستایی، معیشت پایدار، دارایی های معیشتی، فعالیت های معیشتی
  • علی اکبر امین بیدختی، نوید شریفی صفحه 121
    برنامه های مربوط به اوقات فراغت و گردشگری پدیده اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تلقی می شوند. برخی صاحبنظران عقیده دارند که گردشگری به منزله نیروی محرک توسعه اقتصادی کشورهاست. با توجه به اهمیت گردشگری، تدوین راهکارهای مناسب اعتماد پذیری گردشگران به مناطق مورد بازدید و در نتیجه جذب گردشگر از اهمیت بالایی برخوردار است. بر این اساس هدف تحقیق حاضر تدوین و ارایه الگویی در خصوص بررسی نقش سرمایه اجتماعی مناطق ساحلی دریای خزر در جذب گردشگر این مناطق است. روش تحقیق از نوع توصیفی – همبستگی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه ساکنان بومی و گردشگران مناطق ساحلی دریای خزر تشکیل می دهند که از این تعداد 229 نفر از هر دو گروه به عنوان نمونه آماری با روش خوشه ایانتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شده است. همچنین جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با میزان جذب گردشگر نیز از تکنیک مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های تحقیق موید الگوی مفهومی پیشنهادی تحقیق است. بنابراین سرمایه اجتماعی به طور مستقیم و همچنین تاثیر بر امنیت ذهنی و عینی بر جذب گردشگر موثر است.
    کلیدواژگان: مدل یابی معادلات ساختاری، امنیت عینی، امنیت ذهنی، گردشگری، مناطق ساحلی خزر
  • سعید عیسی زاده، سوده قدسی صفحه 151
    هدف از انجام این تحقیق به دست آوردن ضرایب اشتغال در بخش های مختلف مرتبط با گردشگری جهت انجام مقایسه ای از نظر اولویت و اهمیت در بین این بخش ها می باشد. در این مطالعه با استفاده از جدول داده –ستانده سال 1380 اشتغال مستقیم، غیر مستقیم و القایی بخش های مرتبط با بخش گردشگری و همچنین ضرایب نوع اول و دوم اشتغال در این بخش ها محاسبه شده است. طبق نتایج به دست آمده بخش عمده فروشی و خرده فروشی با ضریب نرمال 0،002 و با ضریب نسبی 15،15 رتبه نخست را در ایجاد اشتغال کل در اقتصاد کشور دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، آثار اقتصادی، داده - ستانده، ضرایب اشتغال
  • مصطفی قدمی، صادق صالحی صفحه 173
    رابطه بخش گردشگری و کشاورزی از موضوعات چالشی در مباحث توسعه گردشگری است. از آنجا که حوزه های مقصد گردشگری عموما با تغییرات سریع رو به رو هستند متعادل سازی رابطه بخش گردشگری و کشاورزی از وضعیتی رقابتی و متضاد به وضعیتی متعامل و سازگار از چالش های برنامه ریزی و مدیریت فضاست. مناطق ساحلی دریای خزر از یک سو منطقه ای کشاورزی و از سوی دیگر منطقه ای گردشگری تلقی می شود. تغییرات فزاینده در دهه های اخیر، رابطه بخش گردشگری و کشاورزی در این منطقه را به یکی از موضوعات اساسی در حوزه سیاستگذاری و توسعه منطقه ای تبدیل کرده است. با توجه به اهمیت نوع و کیفیت رابطه گردشگری و کشاورزی در منطقه مذکور تحقیق حاضر درصدد بررسی اهمیت رابطه این دو بخش اقتصادی کلیدی در فرایند رشد منطقه ای و روشن ساختن عوامل موثر بر چگونگی این رابطه و در نهایت ارائه راهکارهایی اجرایی است. روش تحقیق این مقاله توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق را فعالان بخش گردشگری و کشاورزی در دو حوزه جلگه ای شهرستان نوشهر، حوزه کوهستانی شهرستان چالوس تشکیل می دهند. نتایج تحقیق نشان می دهد الف: ماهیت رابطه بخش کشاورزی و گردشگری در حوزه های مورد مطالعه، رابطه ای برنده –بازنده، متضاد و مخرب است، ب: مجموعه ضعف ها در ماهیت بخش کشاورزی و نحوه اجرای قوانین کاربردی زمین همراه با فعالیت گسترده بورس بازی مستغلات از مهمترین عوامل در شکل چنین وضعیتی شده است و ج: حمایت دولت از تولیدات راهبردی کشاورزی در منطقه، اصلاح قوانین و شکل گیری ساز و کارهای اجرایی منسجم و همسوتر با همکاری سه قوه مقننه، مجریه و قضاییه، تدوین سند ساختاری-راهبردی توسعه فضایی منطقه مازندران از جمله راهکارهای پیشنهادی تحقیق است.
    کلیدواژگان: گردشگری، کشاورزی، مکانیسم مدیریت کاربری زمین، شهرستان نوشهر و چالوس
|
  • Dr. Zohre Dehdashti Shahrokh, Dr. Jamshid Salehi Sadaghiani, Azin Harandi Page 1

    Branding is one of the determinants of brand equity in the global hotel industry. This study aims to investigate the mediating effects of consumer satisfaction on the relationship between consumer-based brand equity and brand loyalty in Pars Hotels Investment Company. The conceptual model embraces independent variables of physical quality, staff behavior, ideal self-congruence, brand identity, lifestyle-congruence, and brand awareness; mediator variable of consumer satisfaction; and dependent variable of brand loyalty. This study is a survey type research. As for the sampling technique, multi-stage sampling is used with 385 guests of Pars Hotels in Kerman and Tabriz constituting the sample population. In the data analysis, confirmatory factor analysis is used to confirm the model and the structural equations (simultaneous multiple regression analysis) to answer the hypotheses. Our findings revealed that the physical quality, staff behavior, ideal self-congruence, brand identity, lifestyle-congruence, and brand awareness have significant direct impact on consumer satisfaction; consumer satisfaction has a significant direct impact on brand loyalty; and consumer satisfaction mediates the effects of physical quality, staff behavior, ideal self-congruence, brand identity, lifestyle-congruence, and brand awareness on brand loyalty.

    Keywords: consumer based brand equity, consumer satisfaction, brand loyalty
  • Dr. Alireza Pooya, Hamed Mokhtary Page 33
    Operations management has attracted extensive research attention during the recent years, yet there is a dearth of research that examines the taxonomy of service operations strategies. Given the pivotal role of the tourism industry in the economic growth of many countries and unique touristic characteristics of Mashhad city in Iran, the importance and necessity of such researches are indisputable. The aim of this study is to make taxonomy of service operations strategies in Mashhad’s hotels and apartment hotels, to be a pioneering research in Iran. The sample group consists of 80 hotels and 65 apartment hotels. The taxonomy presented contributes to the development and enhancement of operations management theory, and demonstrates the current crucial place and importance of the nine structural and infrastructural service operations strategic decisions in Iran’s hotel industry. This study uses a k-mean cluster analysis to develop a classification based on 9 service operations strategy dimensions. The effectiveness of the classification scheme is tested by multiple discriminant analysis. Four strategic clusters were identified, each tending to emphasize on a different dimension. The outcomes of this research were proved to be different from those of others.
    Keywords: taxonomy, service operation strategy, hotels, apartment hotels, Iran
  • Dr. Mahmoud Ziaee, Dr. Aliasghar Saeidi, Mozhgan Torabahmadi Page 61

    In tourism, like any other service industry, the people offering service are a constituent part of the product, and their expertise, theoretical knowledge, and job skills undeniably affect the quality of services. Hence, Composition and implementation of human resource development strategies is of a great importance and education/training, therein, plays a major part. Higher education, compared to other educational levels, is of greater significance for being in charge of training expert human resources to create knowledge and transfer it to the lower levels. Among the component indices of higher education system, the scientific criteria, including learning factors, teaching factors, and learning conditions and facilities, correlate directly with the quality of academic courses. In order to explore the state of these criteria in tourism academic courses, two models are used: horizontal model (based on the scientific nature of courses) and vertical model (based on the education level and hierarchy). Having investigated the indices of scientific system of tourism education based on these two models, it allows ascertaining the efficiency of education system in terms of form and content.This research focuses on identification of the model and quality of scientific and learning criteria of tourism in Iran’s higher education, utilizing a comparative-longitudinal research method. A comparative study was also performed between Iran and Turkey, using interviews and secondary data analysis.Results indicate that although the number of students and tourism education centers has increased dramatically in Iran, the development model has not conformed to the selected horizontal and vertical models of the research in terms of form and content. In addition, serious shortcomings seem to exist in learning facilities and conditions of all educational courses.

    Keywords: tourism, higher education, scientific, learning criteria, horizontal, vertical models
  • Dr. Mahmoud Jomehpour, Narjes Keyoumarse Page 87
    In the recent years, tourism has been recognized as one of the prominent strategies of rural development and poverty reduction especially in developing countries, and has been broadly attended by policy makers and practitioners. However, tourism has been an object of severe criticism by researchers and practitioners of rural development for becoming the focus of attentions in excessive and partial ways lacking roots in development theories. With a critical approach, this research aims to investigate the capitals of Zeeyarat villagers and to evaluate the tourism impacts on the sustainable livelihood development in Zeeyarat village – in Gorgan County, Golestan province.This research is descriptive-analytical in nature using a case study method to investigate the impacts of tourism on the village development. The Time frame of the research is November 2010 until august 2011. Data are derived through various sources such as: questionnaire-based household survey, interviews, observations and secondary sources. Conducting the survey, questionnaires were distributed among 150 rural families which were selected by random sampling from among the total of 575 village households in 2011. Semi-structured interviews were also carried out with 18 individuals. Also two PRA sessions were held in order to obtain more detailed perspectives on tourism experiences in the village and its associated transformations, being a complement to the information obtained from household survey. Afterwards, Content analysis was adopted to analyze the collected data. Predetermined categories and themes employed in the analysis were based on the SLFT framework. In addition, the quantitative data from the questionnaire-survey (related to the livelihoods outcomes or sustainability) were analyzed using the SPSS software version 17.
    Keywords: Tourism, rural development, sustainable livelihoods, livelihood assets, livelihood activities
  • Dr. Aliakbar Amin Beidokhti, Navid Sharifee Page 121
    Programs related to recreation and tourism is considered economic, social and cultural phenomena. Some experts conceive tourism as a driving force for the economic development of countries. In this regard, adopting appropriate solutions to increase feelings of trust and security within tourists visiting a region is crucial in attracting tourists. The present research is descriptive-correlation type and offers a model capturing the relationship between social capital and the tourist boom in the Caspian Sea coastal areas. The statistical population of the research involves all the native inhabitants of the Caspian Sea and the tourists who visited the place, out of whom 229 were randomly selected for the sample. Collecting the data a researcher-made questionnaire was employed. In the data analysis phase, structural equations modeling technique was used for investigating the relationship between social capital and attraction of tourists. Findings confirm the proposed conceptual model depicting that social capital directly affects the attraction of tourists, and has a prominent impact on the subjective and objective security of tourists.
    Keywords: structural equation modeling, objective security, subjective security, tourists, coastal areas of Caspian
  • Dr. Saeid Eisazadeh, Sudeh Ghodsi Page 151
    This study aims to estimate the employment multipliers of the various sectors related to tourism industry. In this regard, the amount of direct, indirect, and induced jobs associated with tourism sectors were measured. Also, using the input-output table of 1380 of Iran’s economy, the first and second employment multipliers were calculated. Results revealed that "wholesale and retail sales sector" with a normal multiplier of 0.002 and multiplier ratio of 15.15 obtains the first rank in creating jobs in Iran’s economy.
    Keywords: tourism_economic impact_input – output_employment multipliers
  • Dr. Mostafa Ghadami Dr. Sadegh Salehi Page 173
    The relationship between tourism and agriculture has been a challenging liaison in the tourism development literature. The state of relationship between these two important industries varies through a two-poled spectrum in which conflict is on one end and growth on the other. Given that most tourism destinations of the world are faced with rapid changes, adjusting the relationship between the two industries to move from a conflicting stance into a compatible situation, is a challenge for spatial management and planning. Coastal areas of Caspian Sea are concurrently agricultural and touristic destinations. With the increasing changes of the area in the recent decades, the relationship quality between the two sectors has become a critical issue in planning and regional development. Being this a matter of great concern in the region, this paper aims to investigate the entity of relationship between tourism and agriculture, and to identify the factors affecting the manner of this relationship, and finally to suggest some solutions. A survey analysis was conducted upon a statistical population consisting of farmers, administrations, real estate agents, and lawyers from two different areas: mountainous region of Chalous and plain lands of Nowshahr County. Results indicated that the relationship between stated industries is of the winner-loser type, being conflicting and destructive; as a matter of weaknesses in land-use management mechanisms, grave weaknesses in agriculture sector, mushrooming of real-estate agencies all around the area, and farmers’ attitudes regarding welfare—not expecting it to be achieved by way of agriculture. Finally the followings are suggested: Effective support of strategic agricultural products by government, reformation of land laws and regulations, establishing coherent executive and use-management mechanisms, and formulation of a structural-strategic plan for the purpose of spatial development in the region.
    Keywords: tourism, agriculture, land, use management mechanism, Nowshahr, Chalous Counties