فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1391)

مجله دانش سیاسی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جهانگیر جهانگیری، فاطمه ابوترابی زارچی صفحه 5
    اعتماد به عنوان پایه و اساس تعاملات و روابط اجتماعی، خاصه در روابط بین مردم و حکومت اهمیت بسیاری دارد. نتایج مطالعات انجام شده در سطح کشور حاکی از این است که میزان اعتماد سیاسی از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون پیوسته یکسان نبوده است. این دسته از مطالعات، عوامل متفاوتی را برای این وضعیت برشمرده اند. این مطالعات به دانشجویان به عنوان کنشگران فعال سیاسی کمتر توجه داشته اند. این پژوهش سعی دارد تا با بهره گیری از روش پیمایش، عواملی را که با اعتماد سیاسی دانشجویان دانشگاه شیراز در ارتباط است، مورد بررسی قرار دهد. در این تحقیق سعی شد تا با استفاده از نظریه اینگلهارت تاثیر متغیرهای سرمایه اجتماعی، دینداری، رضایت از زندگی، استفاده از رسانه ها و ساختارهای فوق فرهنگی بر اعتماد سیاسی دانشجویان بررسی شود. در این تحقیق نظام سیاسی، کنشگران و نهادهای سیاسی به عنوان ابعاد اعتماد سیاسی در نظر گرفته شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تنها 7/26 درصد از افراد دارای اعتماد سیاسی پایین هستند، و 3/56 درصد از افراد دارای اعتماد سیاسی متوسط و 17 درصد از افراد دارای اعتماد سیاسی بالا می باشند و اعتماد به نظام سیاسی بیش از اعتماد به نهادها و کنشگران سیاسی است. بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام می توان گفت که از بین متغیرهای وارد شده در رگرسیون چندمتغیره به ترتیب متغیرهای دینداری، استفاده از رسانه های داخلی، استفاده از رسانه های خارجی، عضویت در گروه های سیاسی دینی، رضایت از زندگی، مذهب (شیعه) و عضویت در گروه های فرهنگی، باقی ماندند که در مجموع 1/47 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند. متغیر سرمایه اجتماعی درون گروهی رابطه مثبت معناداری با اعتماد سیاسی دارد ولی میزان درآمد دارای رابطه منفی معنادار با اعتماد سیاسی است. همچنین رابطه بین متغیرهای سطح تحصیلات و قومیت با اعتماد سیاسی معنادار شد.
    کلیدواژگان: دانشجو، رضایت از زندگی، سرمایه اجتماعی، دین، رسانه های جمعی
  • محمد سلطانی فر، علیرضا باقری ده آبادی صفحه 27
    نقش انجمن های صدر مشروطه در تخریب ارکان نظام نوپای سیاسی در ایران و به ویژه سقوط مجلس اول از وسعت و ابعاد کافی در تاریخ معاصر برخوردار بوده و حتی نوعی انحصار نزد غالب تحلیل گران سیاسی برای این عامل بوجود آورده است. آنچه که مشخص است تحولات سال های آغازین مشروطه و به ویژه سقوط مجلس اول، ارتباط وثیقی با عملکرد انجمن های این دوره پیدا کرده است و از هر حیث قضاوت در خصوص کارنامه انجمن ها را تحت الشعاع قرار داده است. با وجود این، هر گونه تحلیل و ارزیابی در خصوص عملکرد انجمن های صدر مشروطه، بدون در نظر گرفتن واقعیت های موجود در صحنه سیاسی و اجتماعی کشور، آسیب جدی به قضاوت نهایی وارد می کند. در نوشتار حاضر نویسندگان با پرسش از نحوه ارتباط مجلس با انجمن ها، تلاش نموده اند تا تفسیری جامع از چرایی سقوط مجلس اول با تاکید بر نقش انجمن ها ارایه نمایند. بررسی نویسندگان حکایت از آن دارد که: اگرچه انجمن ها و برخی جراید برآمده از نظام مشروطه، نقش به سزایی در رادیکالیزه کردن فضا داشتند، اما شواهدی نیز وجود دارد نشان می دهد نقش عوامل دیگر سازمانی و محیطی به مراتب بیشتر بوده است. به عبارت دیگر، انجمن ها عامل اصلی در سقوط مجلس اول نبوده اند.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، انجمن های صدر مشروطه، مجلس شورای ملی، مطبوعات، قانون اساسی
  • عباسعلی رهبر، احمد زارع*، محسن سلگی صفحه 43

    این نوشتار بر آن شده تا با مبنا قرار دادن نامه تنسر به کشف اندیشه های سیاسی عصر ساسانی نایل شود. این نامه حاوی مضامین مهمی در توضیح اندیشه ها و عملکردهای اردشیر بابکان و به تبع آن گفتمان رایج عصر ساسانی می باشد. تنسر در این نامه با طراحی مرزبندی خود با دو الگوی مانویه که در این مقاله در قالب گفتمان «هنجاری» و مزدکیه که در قالب گفتمان «عدالت محور» قرار می گیرند، به تفسیر و تبیین اندیشه هایش می پردازد. دین دال مرکزی گفتمان هنجاری است؛ اما در انشعاب شکل گرفته از این گفتمان که در ادامه به عنوان گفتمان عدالت محور از آن یاد خواهد شد، به دال شناوری تبدیل می شود که از مرکزیت تقلیل یافته و جای خود را به دال مرکزی عدالت و برابری طبقات اجتماعی می دهد و خود تبدیل به دال درجه دو می شود. در گفتمان نظم محور نیز، نظم بر گرفته از نظم کی هانی به عنوان دال مرکزی تلقی شده است و چارچوب گفتمانی آن جزء به جزء مورد بررسی قرار می گیرد. روح حاکم نامه، اندیشه «نظم محور» است که منجر به یک شیوه حکومتی خاص به نام «شاهنشاهی» می شود. دایرمدار تمامی ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، «شاهنشاهی» بوده و برای آن طراحی و تدارک شده اند، و در عین حال ساختارهای مزبور قوام و دوام خود را ملهم از «نظم کی هانی» می دانند. نظم کی هانی منجر به اندیشه یک پیکره و یک سر می شود؛ که شاهنشاه نقش سر را برای پیکره جامعه بازی می کند. روش این مقاله، تحلیل گفتمانی و ماخوذ از مقاله نظریه گفتمان دیوید هوارث است.

    کلیدواژگان: نظم کیهانی، دین، عدالت، نامه تنسر، اندیشه سیاسی
  • زاهد غفاری هشجین، علی مرشدی زاد، هانیه خدادادی صفحه 63
    سازمان به عنوان یکی از مولفه های مدل مطالعه چگونگی مبارزه سیاسی چارلز تیلی است. سازمان در فرآیند بسیج انقلابی نقش های گوناگونی ایفاء می کند. هیئت های مذهبی از جمله سازمان های قدیم هستند که در فرهنگ عاشورایی تشیع رشد کرده با فراز و نشیب هایی فراوان گسترش و تکامل یافته اند. مقاله حاضر به بررسی نقش هیئآت مذهبی شهر تهران در فرآیند پیروزی انقلاب اسلامی در شهر تهران می پردازد. روش مورد استفاده در این پژوهش کیفی و از نوع مطالعات تاریخی و اسنادی بوده و برای گردآوری داده ها به منابع و اسناد موجود مرتبط مراجعه شده و با برخی از دست اندرکاران هیئآت مذهبی مورد مطالعه مصاحبه نیز انجام شده است. یافته های تحقیق که در پاسخ به این سئوال اصلی که «نقش و کارکردهای مختلف هیئت های مذهبی شهر تهران در روند شکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی چه بوده است؟» مبین آن است که این هیئت ها به عنوان یکی از شبکه های سازماندهی در کنار سایر سازمان ها، در روند شکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی دارای نقش و کارکردهای مهم و متنوعی بوده اند. از جمله آنها می توان به نقش فرهنگی، هنری، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و نظامی هیئت های مذهبی مورد مطالعه شهر تهران در فرآیند پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد که برای هر کدام از این نقش ها شواهد و مصادیق مربوط در بستر تاریخ انقلاب توضیح داده شده است.
    کلیدواژگان: هیئت های مذهبی، فرهنگ سیاسی، تشیع، امام خمینی(ره)، تهران
  • فرهاد عطایی، شهراد شهوند صفحه 83
    افراط گرایی یکی از پدیده های رو به رشد، سرنوشت ساز و تعیین کننده عصر حاضر است. این پدیده به گونه ای روزافزون بر تحولات ملی و منطقه ای و جهانی اثر گذاشته و تفسیر و تحلیل رویدادهای سیاسی، امنیتی، اجتماعی و اقتصادی امروز بدون توجه به این پدیده و در نظر گرفتن ابعاد مختلف آن به ناچار ناقص و نارسا است. افراط گرایی فرقه ای در کشور پاکستان در اواخر دهه 1970م ظاهر شده، در دهه 1980م افزایش پیدا کرده و در دهه 1990 استمرار یافته است. درک علل پیدایش و گسترش افراط گرایی فرقه ای در پاکستان در تعیین راه حل های مهار آن اهمیتی بسیار دارد. در حالی که بسیاری از پژوهش های صورت گرفته به مطالعه جنبه های متنی گفتمانی، عوامل فروملی یا ملی تاثیرگذار تمرکز دارند، این مقاله با ترکیب دو سطح تحلیل ملی و منطقه ای، به بررسی تاثیر تحولات مهم این دو سطح، در فاصله سال های 1979-2001م، در افراط گرایی فرقه ای در این کشور پرداخته است. پس از ارائه تعریفی از افراط گرایی فرقه ای، معرفی فرقه های مذهبی پاکستان و رویکردهای موجود به مطالعه آن، این مقاله به بررسی تاثیر برنامه اسلامی سازی در پاکستان، نهضت جهادی افغانستان در دهه 1980م و جهاد کشمیر و به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان در دهه 1990م در افراط گرایی فرقه ای در پاکستان پرداخته است. ادعای مقاله این است که افراط گرایی فرقه ای در پاکستان، بیش از آن که در اثر عوامل داخلی باشد، حاصل تحولات منطقه ای است که بیرون از خاک پاکستان رخ داده و نحوه رویارویی دولت ملی پاکستان با آنها است.
    کلیدواژگان: افراط گرایی فرقه ای، پاکستان، جهاد افغانستان، جهاد کشمیر، طالبان
  • محمود کتابی، عنایت الله یزدانی، سعود رضایی صفحه 107
    قدرت یکی از عناصر پایه و بنیادین در سیاست بین الملل است. از این رو عرصه تحلیل قدرت یکی از مهم ترین حیطه های پژوهشی مطالعات روابط بین الملل می باشد که بر اساس اتکاء به روش شناسی های گوناگون به بحث در جهت تبیین رفتارهای خارجی دولت ها می پردازد. بر این اساس بررسی تحول در ساختار سیاسی و الگوهای رفتاری کشورها نشان می دهد که هرگونه تغییر و جابه جایی، ناشی از دگرگونی در رهیافت های مبتنی بر قدرت است. تحول در مفهوم قدرت که از آن به عنوان «قدرت نرم» یاد می شود، به عنوان یک روش بحث در حیطه سیاست بین الملل و ابزاری جهت بهینه کردن سیاست خارجی کشورها، الگویی به نسبت جوان محسوب می شود که به نوعی بر مفاهیم مترادف آن چون نفوذ، اقتدار و حتی مشروعیت ابتنا دارد. این قدرت، قدرت هدایت کردن، جذب کردن و سرمشق بودن است. نظر به همین اهمیت نیز ارتباط تنگاتنگی با قدرت های بی شکل نظیر فرهنگ و فن آوری می یابد. بر این اساس آمریکا درصدد است که با گسترش و اشاعه فرهنگ و دانش خود به عنوان مولفه هایی از قدرت نرم، به سه هدف ارتقای میزان مشروعیت نظام سیاسی در عرصه بین الملل، حفظ پرستیژ بین المللی و در نهایت مدیریت و جهت دهی به افکار عمومی در راستای تثبیت ساختار هژمونیک خود نائل آید. مقاله حاضر ابتدا به بازتعریف قدرت در روایت های کلاسیک و معرفی برداشت نوین از قدرت، پیشینه و همچنین ویژگی های آن می پردازد، و سپس با عنایت به نقش آفرینی قدرت نرم آمریکا، با تمرکز بر دو عنصر قدرت نرم (فن آوری و فرهنگ)، اثرگذاری این شکل از قدرت را در جهت پایداری سیستم هژمونیک مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، فن آوری، فرهنگ، هژمونی، ایالات متحده آمریکا
  • صفحه 131
|
  • Jahangir Jahangiri, Fatemeh Aboutorabizarchi Page 5
    Trust as basis and foundation of social interactions and relationships is very important especially in relationships between people and government. The result of the conducted studies around the country showed that the rate of political trust has been in variation since the beginning of the Islamic revolution. This series of studies have enumerated different factors for this situation. These studies had less attention to students as active actors in the political arena. This research is trying to investigate the factors related to the political trust of Shiraz University students with the use of survey (measurement) method. Englehart theory was applied as a theoretical framework to study the affects of variables such as social capital, religiousness, satisfaction with life, use of mass media and super-cultural structures on students political trust. In this research, political actors and institutions were taken under consideration as the indicators of dimensions of political trust.The result showed that 26.7 percent of the students have low political trust, 73.3 percent of them have average to high political trust and the rate of confidence in political system is more than confidence in political institutions and actors. According to the step by step regression results, it can be said that among the variables entered the regression, religiousness, use of internal media, use of external media, membership in political-religious associations, satisfaction with life, Shia’ religion and membership in socio-cultural groups remain that make 47.1% of the dependent variables. The inward group social capital variant has a positive and significant relation with the political trust, but the amount of income has a negative and significant relation with political trust. The relationship between variants of level of education and ethnicity is also significant.
    Keywords: Students, Life Satisfaction, Social Capital, Religion, Mass Media
  • Muhammad Soltanifar, Alireza Bagheri Dehabadi Page 27
    The role and work of the associations of constitutionality primary on subversion of the pillars of the young political system in Iran and particularly the downfall of the first parliament (1906) has enough space and dimension in the contemporary history and even has created a kind of monopoly to majority of political analyst. it’s clear that developments in the initial years of the constitutionality and in particular the downfall of the first parliament has a firm relations with the actions of the associations of this era and has overshadowed the judgment on the association’s work report in every respect, but any analysis and evaluation concerning the associations’ constitutionality Primary without taking the existing reality’s of the political and social scene of the country under consideration would inflict serious damage to the final judgment. In the whole even though, associations and some news papers had great role in radicalization of the atmosphere, but evidences exist that clearly show the associations had not been the main influential factor, rather a combination of factors with the presence of associations has led to the aforesaid events.
    Keywords: Constitutional Revolution, Primary Associations of Constitutional Era, Press, Constitution, National Consultative Assembly
  • Abbas Ali Rahbar, Ahmad Zareea, Mohsen Solgi Page 43

    This essay is to discover the political thoughts of Sassanid era, based on the Letter of Tensar. This letter has important contents in explaining thoughts and workings of Ardashir Babakan and followed by it, the prevalent dialoques of Sassanid era. In this letter, Tensar draws his boundaries with two patterns, Manaviah which is set in the frame of "manner based" discourse and Mazdakiah in the frame of "Justice Based" discourse, in this essay. With these two patterns Tensar proceeds with interpretation and explaining of his thoughts. Religion is the central signifier of "manner based" discourse; but in the divergence shaped by this discourse which in the continuation is called "justice based" discourse, religion becomes a floating signifier that diminishes from the center and is replaced by another central signifier named justice and equality of social classes and in this condition religion becomes a second class signifier. In "order based" discourse, the order inspired by Cosmic order is considered the central signifier and in this essay, the framework of this discourse is explained in details, bit by bit.The main content of Tensar letter is "order based" Idea that leads to a pattern of governing named "Kingship" (Imperial). "King" (Shah) is the axis of all political, social, cultural and economical structures in the government and all of these structures have been designed and prepared for it. Yet, the formidability, consolidation and durability of these structures are inspired by "cosmic order" (Universal Order). The method used in this essay is discourse analysis and with the use of that has proceeded with the theoretical analysis inserted in the letter.

    Keywords: Cosmic Order, Religion, Justice, Tensar letter, Political thought
  • Zahed Ghaffari Hashjin, Ali Morshedi, Zad, Hanieh Khodadadi Page 63
    Organization is a key element in Charles Tilly's model of study about circumstances of political campaign. Ceremonial religious groups (Heyats) are one of the old organizations that have flourished from the Ashura culture of Tashayo and despite experiencing some ups and downs they have developed and evolved during a long process. This article tries to investigate the roles of the ceremonial religious group of Tehran in Islamic revolution of Iran in the city of Tehran. The method of this research is qualitative and it will use historical and documentary study and for compiling data it has referred to the existing documents and resources and interviews has been performed with some of the concerned authorities of the ceremonial religious groups that were under this study. The main question in this article is: What were the different roles and functions of ceremonial religious groups (Heyats) in the city of Tehran in the process of shaping the Islamic revolution of Iran? It is clear that these (Heyats) along with other organizations had important roles and functions in the process of shaping the victory of Islamic revolution. For instance we can mention the cultural, artistic, social, economical, political and military role of the above mentioned ceremonial religious groups in the process of shaping the victory of the Islamic revolution. The proof and witnesses has been provided for each one of these roles in the history of revolution.
    Keywords: Ceremonial Religious, Groups (Heyats) Political Culture, Shiee, Imam Khomeini, Tehran
  • Farhad Ataei, Shahrad Shahvand Page 83
    Sectarian extremism is one of the growing, destiner and determining phenomena in our world today. It has had an increasing role in shaping national, regional and international events and today’s interpretation and analysis of the political, security, social and economical events without consideration of these events and it’s various dimensions would be helplessly imperfect and inadequate. Sectarian extremism in Pakistan emerged in the late 1970s, grew in the 1980s, and continued in the 1990s. Understanding the cause and spread of sectarian extremism in Pakistan has a significant importance in haltering this phenomenon. Whereas many of the accomplished studies have focused on textual-discursive aspects, or subnational and national factors, this article combines the national and regional levels of analysis to study the effects of sectarian extremism in Pakistan in the time interval of 1979 to 2001. First, we define sectarian extremism, and introduce Pakistani religious sects and relevant approaches in its study. We, then, examine the effects of Islamization program in Pakistan, the Islamic revolution of Iran, the Afghan jihadi movement in the 1980s, the Kashmiri struggle, and the rise of Taliban in Afghanistan in the 1990s on sectarian extremism in Pakistan. Our argument is that national and regional factors are the main causes of sectarian extremism in Pakistan.
    Keywords: Sectarian Extremism, Pakistan, Afghan jihad, Kashmir jihad, Taliban
  • Mahmoud Ketabi, Enayatollah Yazdani, Masoud Rezaei Page 107
    Power is one of the basic and fundamental elements in international politics therefore, the area of analysing power is one of the most important compasses for research in international relations which on the basis of reliance to diverse methodology discusses towards explaining the foreign behaviour of the governments. Based on the transformation in the political structure and behavior patterns of countries show that any change and displacement, resulting from a change in the approach, based on the power. Transformation in the concept of power which is referred to as "soft power", as a method of International Policy discussion and a tool for improving the country’s foreign policy, is considered as a relatively young model that somehow founded on it’s equivalent implications such as influence, power and even legitimacy. This power is the power of guidance, attraction and being role model. For this reason, is also intimately associated with shapeless powers such as culture and knowledge. On this basis, a country like the United States which is known as a Hegemon (Hazmon) in the international arena, is attempting with expansion and promotion of it’s culture and knowledge as soft power components attain three goals, promote the level of legitimacy of political system at the international level, maintaining the international prestige and eventually manage and give direction to the public opinion in order to stabilize it’s Hegemonic structure. The present article in a logical path first attempts to redefine power in classic narrative and introduce new interpretations of power, history as well as it’s characteristics and then with taking the role of the United States soft power under consideration and with focusing on two elements of soft power (information technology and media and culture), studies the effects of this form of power in sustaining the hegemonic system.
    Keywords: Soft Power, Technology, Culture, Hegemony, United States of America