فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال دهم شماره 5 (پیاپی 26، آذر و دی 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله های پژوهشی
  • هاجر براتیان، مجید برکتین، حسین مولوی، نوشین موسوی مدنی، الهام فروزنده صفحه 317
    زمینه و هدف
    اسکیزوفرنیا به طور معمول باعث ناتوانی شغلی، تحصیلی و مشکلات خانوادگی می شود. هدف این مطالعه، پیگیری سیر شدت علایم و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنیا بود.
    روش بررسی
    این پژوهش طولی و آینده نگر بر روی 20 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا بستری شده در بیمارستان نور اصفهان انجام شد. ارزیابی ها در آغاز بستری، ترخیص، 3 و 6 ماه بعد انجام شد. شدت علایم و کیفیت زندگی با مقیاس درجه بندی مقیاس علایم مثبت و منفی و پرسش نامه کیفیت زندگی سنجیده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس تکراری نشان داد که میانگین شدت علایم روان پریشی در هنگام بستری شدن بیماران، به طور معنی داری بیشتر از میانگین شدت علایم در هنگام ترخیص از بیمارستان، 3 و 6 ماه پس از ترخیص می باشد (001/0 = P). این در حالی است که بین میانگین شدت علایم روان پریشی در هنگام ترخیص با 3 و 6 ماه پس از ترخیص تفاوت معنی داری قابل مشاهده نیست. در خصوص کیفیت زندگی، نتایج نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی در هنگام ترخیص به طور معنی داری بیشتر از 3 ماه پس از ترخیص بوده است (03/0 = P)، در حالی که بین میانگین نمرات در هنگام ترخیص با 6 ماه پس از ترخیص و همچنین بین میانگین نمرات در 3 ماه با 6 ماه پس از ترخیص تفاوت معنی داری قابل مشاهده نیست.
    نتیجه گیری
    می توان اذعان داشت که بستری شدن بیماران در کاهش شدت علایم و افزایش کیفیت زندگی آن ها در موقع ترخیص موثر بوده است و در مقاطع بعدی به همان حال باقی مانده است.
    کلیدواژگان: پیگیری، سیر، اسکیزوفرنیا، شدت علایم، کیفیت زندگی
  • راضیه نصیرزاده، نرجس عرفان منش صفحه 325
    زمینه و هدف
    محدودیت های کلامی کودکان، مشارکت ضعیف آن ها با درمانگر و یا فقدان آگاهی آن ها نسبت به هیجانات و اعمال خود، ارزیابی روان شناختی آن ها، را به درجه بندی رفتار کودک توسط والدین یا معلمان یا استفاده از مشاهدات رفتاری ساخت دار محدود نموده است. بنابراین نیاز مبرمی برای شناسایی و کاربرد ابزار تشخیصی که بتواند هیجانات کودک را از دیدگاه خود کودک مورد ارزیابی قرار دهد، وجود دارد. به نظر می رسد که آزمون طراحی یک قصه قادر است تا پاسخی به این نیاز باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اعتبار، روایی و هنجاریابی مقیاس طراحی یک قصه (DAS یا Draw a story) در جمعیت کودکان دوره ابتدایی شیراز بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 500 نفر از دانش آموزان مدارس ابتدایی شیراز به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. آزمودنی ها آزمون طراحی یک قصه (DAS)، را انجام دادند و سیاهه رفتاری کودکان (CBCL یا Child behavior checklist) توسط والدین آن ها تکمیل گردید. داده ها با استفاده از ضریب توافق Kappa، ضریب همبستگی Spearman، Cronbach’s alpha، تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شد و برای تعیین جدول هنجاری از نمرات استاندارد t و z استفاده گردید.
    یافته ها
    ضریب Cronbach’s alpha برای مقیاس های هیجانی مقیاس طراحی یک قصه 82/0، اعتبار نمره گذاری برای 3 مقیاس محتوای هیجانی، خودانگاره و استفاده از شوخی به ترتیب برابر 69/0، 64/0 و 58/0 گزارش شد. روایی همگرا از طریق تعیین ضریب همبستگی با سیاهه رفتاری کودک (CBCL) محاسبه شد و برای احراز روایی افتراقی نمرات سه گروه از کودکان (افسرده، پرخاشگر و عادی) مورد مقایسه قرار گرفت. همچنین برای تعیین هنجاریابی مقیاس نمرات خام گروه 500 نفری به نمره معیار t و z و نمرات درصدی تبدیل گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، مقیاس طراحی یک قصه، واجد ویژگی های روان سنجی مورد نیاز برای کاربرد در پژوهش های روان شناختی و تشخیص های بالینی است
    کلیدواژگان: طراحی یک قصه، اعتبار، روایی، هنجاریابی، محتوای هیجانی، خودانگاره، استفاده از شوخی
  • نگین برات دستجردی، سمیه صیادی صفحه 332
    زمینه و هدف
    شبکه جهانی اینترنت، به عنوان یکی از برجسته ترین فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، نمایانگر پیشرفت فناورانه انسان امروزی است که نقش آن در ایجاد تغییرات اجتماعی غیر قابل چشم پوشی است. هدف پژوهش، بررسی رابطه استفاده از شبکه های اجتماعی بر اعتیاد به اینترنت و افسردگی در بین دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه، مقطعی از نوع همبستگی بود که به صورت پیمایشی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور استان اصفهان تشکیل دادند. ابتدا رشته های موجود در دانشگاه پیام نور به سه گروه علوم انسانی، فنی مهندسی و پایه تقسیم بندی شد و با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی تعداد 345 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. از پرسش نامه استاندارد افسردگی Beck، اعتیاد به اینترنت Young و پرسش نامه محقق ساخته استفاده از شبکه های اجتماعی جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری همبستگی توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین استفاده از شبکه های اجتماعی و اعتیاد به اینترنت با ضریب 147/0 و سطح معنی داری 010/0 رابطه معنی داری وجود داشت، ولی بین استفاده از شبکه های اجتماعی و افسردگی با ضریب 55/0 و سطح معنی داری 332/0 رابطه معنی داری مشاهده نشد. همچنین بین استفاده از شبکه های اجتماعی و اعتیاد به اینترنت بر اساس متغیرهای جنسیت، سن و گروه تحصیلی، تفاوت معنی داری وجود داشت که این تفاوت در بین گروه های سنی و دختران و پسران معنی دار نبود، ولی در بین گروه های تحصیلی، اعتیاد به اینترنت در رشته های گروه علوم پایه کمتر از سایر رشته ها در گروه های علوم انسانی و فنی مهندسی بوده است.
    نتیجه گیری
    استفاده از اینترنت به دلیل جذابیت های کاذبی که برای کاربران ایجاد می کند، به آرامی آن ها را به خود معتاد می سازد و می تواند نیازهای روانی و هیجانی آن ها را تامین نماید. بنابراین جایگزین نمودن شبکه های اجتماعی روی اینترنت به جای حضور و تعامل با افراد در دنیای واقعی، باعث خواهد شد که ارتباطات اجتماعی و عاطفی کاربران مختل شود.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، افسردگی، اعتیاد، دانشجویان، اینترنت
  • نگار کریمیان صفحه 342
    مقدمه و هدف
    عوامل بیشماری از جمله انواع استرس های اجتماعی، اقتصادی و روان شناختی در زمینه سازی و بروز اعتیاد نقش دارند. پژوهش حاضر، به منظور بررسی اثربخشی مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری بر ارتقای ابعاد مختلف کیفیت زندگی مردان وابسته به مواد انجام شده است.
    روش پژوهش: در یک طرح آزمایشی، 30 نفر از افراد وابسته به موادی که در مرکز اجتماع درمان مدار اصفهان مقیم بودند، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و شاهد (15 نفر) بررسی شدند، گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری قرار گرفتند و گروه شاهد درمان خاصی دریافت نکردند. همه شرکت کنندگان در پژوهش در آغاز، پایان و سه ماه پس از پایان درمان، پرسش نامه کیفیت زندگی (36SF یا -Item short form health survey36) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها، از تحلیل کوواریانس و تحلیل کواریانس با اندازه های تکراری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس بین دو گروه در مرحله پس آزمون در هفت بعد کیفیت زندگی شامل عملکرد جسمانی (09/4 = F، 012/0 > P)، محدودیت نقش جسمی (560/3 = F، 021/0 > P)، درد بدنی (779/4 = F، 006/0 > P)، سلامت عمومی (987/3 = F، 014/0 > P)، سرزندگی (369/9 = F، 0001/0 > P)، عملکرد اجتماعی (09/4 = F، 012/0 > P) و سلامت روان (420/5 = F، 004/0 > P) تفاوت معنی داری را نشان داد. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس با اندازه های تکراری در مرحله پیگیری تفاوت معنی داری را در دو بعد درد بدنی (047/7 = F، 013/0 > P) و سلامت عمومی (055/7 = F، 013/0 > P) نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری بر ارتقای ابعاد مختلف کیفیت زندگی مردان وابسته به مواد موثر است.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، کیفیت زندگی، وابستگی به مواد
  • ابراهیم مسعودنیا صفحه 350
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات شایع در میان نوجوانان، اختلال خواب است. اتیولوژی اختلال خواب، بسیار پیچیده است. مطالعه حاضر، با هدف تعیین رابطه بین اعتیاد به اینترنت و بروز اختلال خواب در میان نوجوانان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با روش توصیفی و در قالب یک طرح پیمایشی و مقطعی انجام شد. داده های تحقیق، از 535 نفر از نوجوانان (218 پسر و 317 دختر) که در سال 1390، در دبیرستان های شهر یزد اشتغال به تحصیل داشتند، جمع آوری شد. این افراد، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب، انتخاب شدند. ابزار سنجش تحقیق عبارت بود از آزمون اعتیاد به اینترنت (IAT یا Internet addiction test) و شاخص کیفیت خواب Pittsburgh (PSQI یا Pittsburgh sleep quality index). داده ها با استفاده از آماره های t و رگرسیون سلسله مراتبی چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    7/21 درصد از نوجوانان، معتاد به اینترنت بوده اند و 2/57 درصد نیز کیفیت خواب نامطلوب داشتند. کاربران معتاد به اینترنت کیفیت خواب نامطلوب تری (6/77 درصد) در مقایسه با کاربران عادی (6/51 درصد) داشتند. تفاوت معنی داری میان کاربران عادی و کاربران معتاد به اینترنت، از نظر کیفیت کلی خواب (01/0 < P) و نیز مولفه های کیفیت خواب ذهنی (01/0 < P)، نهفتگی خواب (01/0 < P) و اختلال در عملکرد روزانه (01/0 < P) وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نشان داد که اعتیاد به اینترنت، 7/4 درصد از واریانس کیفیت خواب را تبیین کرد.
    نتیجه گیری
    استفاده آسیب شناختی و افراطی از اینترنت، یک ریسک فاکتور نیرومند برای کیفیت خواب نوجوانان است و خطر اختلال خواب در نوجوانان را افزایش می دهد. بنابراین، به منظور کاهش اثرات منفی ناشی از استفاده بیش از حد از اینترنت بر خواب نوجوانان، لازم است که مداخله های رفتاری و شناختی با هدف تغییر الگوهای استفاده از اینترنت و کامپیوتر صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، اختلال خواب، نوجوانان
  • زهرا پاداش، مریم فاتحی زاده، محمدرضا عابدی، زهرا ایزدیخواه صفحه 363
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر آموزش روان درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی بر رضایت زناشویی زنان و مردان متاهل انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه شاهد است. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان و مردان متاهل مراجعه کننده به مرکز مشاوره الفبای زندگی در بهار و تابستان سال 1389 بودند. نمونه پژوهش شامل 32 زن و مرد متاهل بود که از بین داوطلبین شرکت در پژوهش، به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و شاهد جایگزین شدند. زنان و مردان متاهل گروه آزمایش، به مدت 8 جلسه تحت آموزش به شیوه روان درمانی مبتنی برکیفیت زندگی قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه رضایت زناشویی Enrich بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS و روش آماری تحلیل کواریانس و Mancova تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین نمرات رضایت زناشویی گروه آزمایش و شاهد در مرحله پس آزمون وجود داشت (01/0 < P). همچنین نتایج نشان داد که کیفیت زندگی درمانی نمرات آزمودنی های گروه آزمایش و شاهد را در پس آزمون در ابعاد تحریف آرمانی، رضایت زناشویی، روابط، حل تعارض، اوقات فراغت و جهت گیری مذهبی افزایش داده است (05/0 < P) و تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات گروه شاهد و آزمایش در مرحله پس آزمون در ابعاد مدیریت مالی، رابطه جنسی، شیوه فرزندپروری، خانواده و دوستان و مساوات طلبی نقش ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر، شاهدی بر مفید و موثر بودن روان درمانی مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی، در مداخلات خانواده است.
    کلیدواژگان: روان درمانی مبتنی برکیفیت زندگی، رضایت زناشویی، رضایت از زندگی، شناخت درمانی، روان شناسی مثبت
  • سالار فرامرزی، کریم عسگری، فاطمه تقوی صفحه 373
    زمینه و هدف
    مرگ یک شخص مهم در زندگی کودک، سخت ترین حادثه ای است که وی می تواند تجربه کند. به منظور درمان علایم متعاقب سوگ روان شناسان و درمانگران از روش های مختلفی سود می برند، از جمله درمان شناختی- رفتاری و هدف از اجرای این پژوهش، نیز بررسی میزان اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر میزان سازگاری دانش آموزان مبتلا به سوگ نابهنجار بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش، نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد استفاده شده است. نمونه آماری شامل 28 نفر دانش آموز (10 نفر پسر و 10 نفر دختر) دبیرستانی بود که از بین دانش آموزان داغ دیده ای که تجربه فقدان یکی از اعضای خانواده یا عزیزان خود را داشتند و بر اساس ملاک های DSM-IR-IV (Diagnostic and statistical manual of mental disorders) دارای نشانه های سوگ نابهنجار تشخیص داده شدند، به صورت تصادفی انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش (10 نفر) و شاهد (10 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت مداخلات درمانی شناختی- رفتاری قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه سازگاری فردی- اجتماعی کالیفرنیا (CTP یا California test of adjustment) استفاده گردید و داده ها با استفاده از روش های آماری Whitney، Wilcoxon و آزمون Z و بهره گیری از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بین عملکرد گروه شاهد و آزمایش در سازگاری کل بعد از مداخله تفاوت معنی داری وجود داشت (02/0 < P). همچنین بین عملکرد گروه شاهد و آزمایش در خرده مقیاس سازگاری فردی تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0 < P)، ولی در خرده مقیاس سازگاری اجتماعی تفاوت معنی داری دیده نشد (1/0 < P).
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان گفت که در مجموع، درمان شناختی- رفتاری بر میزان سازگاری دانش آموزان مبتلا به سوگ نابهنجار تاثیر مثبت دارد و می توان از این شیوه درمانی برای کمک به سلامت و بهداشت روانی کودکان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سوگ نابهنجار، درمان شناختی، رفتاری، افسردگی، سازگاری، دانش آموزان
  • مقاله مروری
  • فاطمه زرگر، ابوالفضل محمدی، عبدالله امیدی، رضا باقریان سرارودی صفحه 383
    رفتاردرمانی های مبتنی بر پذیرش شاخه ای از درمان های جدید روان شناختی می باشد که از اصول و تکنیک های درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی استفاده می کند. درمان های مبتنی بر پذیرش، بر مبنای این فرضیه روی کارآمدند که آسیب شناسی روانی با تلاش برای کنترل یا اجتناب از افکار و هیجانات منفی همراه است. این درمان ها معتقدند افراد مبتلا به آسیب روانی در مورد هیجان های خود دیدگاهی انتقادی داشته و خود را بر اساس هیجان هایشان مورد قضاوت قرار می دهند. بنابراین درصدد اجتناب از این هیجان ها بر می آیند و به رفتارهایی مبادرت می ورزند تا از این هیجان ها فرار کرده یا آن ها را کاهش دهند. اجتناب در سه سطح هیجانی، شناختی و رفتاری می تواند نقش مهمی در تداوم آسیب روانی ایفا کند. هدف رفتاردرمانی مبتنی بر پذیرش، عبارت است از تغییر روابط افراد با تجارب درونی شان، کاهش اجتناب از تجارب و افزایش رفتارهای فرد در مسیرهای ارزشمند زندگی اش.
    کلیدواژگان: موج سوم رفتاردرمانی، رفتاردرمانی مبتنی بر پذیرش، ذهن آگاهی، اجتناب
|
  • Hajar Baratian, Majid Barekatain, Hosein Moulavi, Noushin Mousavi Madani, Elham Forouzandeh Page 317
    Aim and
    Background
    Schizophrenia, as one of the major psychiatric disorders, usually results in decreased quality of life and level of functioning. This study aimed to follow-up the course, severity, and quality of life in patients with schizophrenia. Methods and Materials: This study was 6 months follow-up on 20 patients with schizophrenia who were admitted to Noor Hospital, Isfahan, Iran. Each patient was evaluated on admission day, discharge, three and six months after discharge. The severity of symptoms and life quality were measured by Positive and Negative Symptoms Scale and quality of life questionnaire.
    Findings
    Mean scores of severity on the admission day was significantly more than discharge and three and six months after discharge (P = 0.001). There was no significant difference between discharge and three and six months after discharge regarding severity of symptoms. Mean scores of quality of life were significantly greater at the time of discharge than three and six months after that (P = 0.03). There were no significant differences observed between discharge time and six month after it, and also between the third and sixth months after discharge.
    Conclusions
    It can be acknowledged that hospitalization of patients can be effective in decreasing the symptom severity and increasing quality of life.
    Keywords: Follow, up, Course, Schizophrenia, Severity, Quality of life
  • Razieh Nasirzadeh, Narjes Erfanmanesh Page 325
    Aim and
    Background
    Considering the verbal limitation in children, their low cooperation with therapist and lack of awareness of their emotions and actions have made their psychological assessment limited to the rating child behavior by parents or teachers or the use of behavioral observations. There is an urgent need to identify and apply diagnostic tools that can assess the child’s emotions from their perspective. Drawing a story is able to respond to these needs. Therefore, the aim of this study was to investigate reliability, validity and standardization of drawing a story (DAS) among the children in elementary school of Shiraz, Iran. Methods and Materials: 500 primary school students from Shiraz were selected through multistage stratified random sampling. Subjects performed DAS and child behavior checklist (CBCL) was filled out by their parents. Data was analyzed using Spearman correlation coefficient, Kappa’s agreement coefficient, Cronbach's alpha and one way ANOVA.
    Findings
    Cronbach's alpha was 0.82 for emotional scale, and reliability was 0.69, 0.64 and 0.58 for emotional content, self-image and using humor, respectively. Convergent validity was calculated by determining the correlation coefficient with child behavior checklist (CBCL). It was used in the comparison of the validity of the differential scores of children in three groups (depressed, aggressive and normal).
    Conclusions
    Results of this study showed that drawing a story has psychometric properties for utilizing in psychological research and clinical diagnosis.
    Keywords: Drawing a story_Standardization_Reliability_Validity_Emotional content_Self_image_Using humor
  • Negin Barat Dastjerdi, Somayah Sayadi Page 332
    Aim and
    Background
    Worldwide internet is known as one of the most outstanding information and communication technology and represents the technological advancement of modern humans. Its role in creating social changes is unavoidable. The aim of this study was to determine the relationship between using social networks and internet addiction and depression among students. Methods and Materials: The study population consisted of all the students from Isfahan Payame Noor University, Iran. At first, all the studying fields were categorized into three groups of humanities, engineering and science. Then with random sampling, 345 students were selected. The data gathering tool included Beck’s Depression Inventory, Young’s Internet Addiction and researcher made questionnaires.
    Findings
    There was a significant relationship between using social network and internet addiction (r = 0.147, P = 0.010). There was no significant relationship between using social network and depression (r = 0.55, P = 0.332). There was also a significant relationship between using social network and internet addiction regarding gender, age and education field variables. This difference was not significant among female and male age groups. But among the education fields, internet addiction was less observed in science compared to humanities and engineering fields.
    Conclusions
    Internet due to its false appeals to users, slowly causes addiction and can satisfy the users psychological and emotional needs. Therefore, replacing interaction with people in the real world rather than social networking can help in developing emotional and social communications.
    Keywords: Social networking, Addiction, Depression, Students, Internet
  • Negar Karimian Page 342
    Aim and
    Background
    Numerousfactorsincludingsocial, economicandpsychologicalstresseshave a role inthegroundsand incidenceof addiction.The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral stress managementon promotion ofdifferent domains ofquality oflife in men who are substance dependent. Methods and Materials: In an experimental study, 30 individuals who settled in Isfahan Therapeutic Community Center, Iran, were randomlydivided into experimental (15 subjects) and control (15 subjects) groups. The experimental group underwent ten 90-minute sessions of cognitive-behavioral stress management and the control group did not receive any particular treatment. All participants completed the quality of life inventory (SF-36) at the beginning of the study, completion of treatment and three months following the completion of treatment.
    Findings
    Analysis of covariance results showed a significant difference between the two groups in promotion of different domains ofquality of life including physical function (F=4.09, P=0.012),physical role limitations (F=3.56, P=0.021), body pain(F=4.77, P=0.006), general health(F=3.98, P=0.014), vitality(F=9.36, P<0.0001), social function(F=17.57, P<0.0001) and mental health(F=5.42, P= 0.004)in the post test stage.In addition, analysis of covariance with repeated measuresshowed a significant difference in body­ pain(F=7.04, P = 0.013), general health(F=7.05, P= 0.013)in thefollow-up stages.
    Conclusions
    Cognitive-behavioral stress management is effective in promotion of different domains ofquality of life in men who are substance dependent.
    Keywords: Stress management, Quality of life, Substance dependence
  • Ebrahim Masoudnia Page 350
    Aim and
    Background
    Sleep problems are highly prevalentamong adolescents. Etiology of sleep disorders in adolescents is very complex. This study aimed to determine the correlationbetween internet addiction and adolescents sleep disorder. Method and Materials:This study was conducted with a survey and cross-sectional design. Data were collectedfrom 535 adolescents (218 males and 317 females) in 2011 among those studying at high-schools ofYazd, Iran. These adolescents were selected using proportional stratified sampling method. Data collection toolsincludedinternet addiction test (IAT) and the Pittsburgh sleep quality index (PSQI). Data were analyzed using independent t statistics and hierarchical multiple regression tests.
    Findings
    21.7% of the adolescents were addicted to internet and 57.2% of the adolescents had an adverse sleep quality. Addicted internet users had more adverse sleep quality (77.6%) rather than those normal internet users (51.6%). There was a significant difference between normal and pathological internet users, in terms ofoverallsleep quality (P < 0.01), subjective sleep quality (P < 0.01), sleep latency (P < 0.01), and daytime dysfunction (P < 0.01). Hierarchical multiple linear regression analysis showed that internet addiction explained 4.7% of the variance of the quality of sleeping.
    Conclusions
    Internet addiction is a powerful risk factor for adolescent's sleep quality and can increase the risk of sleep disorder among adolescents. Accordingly, in order to decrease thenegative effects of pathological internet use onadolescents’ sleep quality, behavioral and cognitive interventions for changing the internet use pattern seems necessary.
    Keywords: Internet Addiction, Sleep disorder, Adolescents
  • Zahra Padash, Maryam Fatehizadeh, Mohammadreza Abedi, Zahra Izadikhah Page 363
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to evaluate the efficacy of training according to quality of life therapy on marital satisfaction in men and women. Methods and Materials: This was a semi experimental research with pretest-posttest and control group. Statistical population of this research included men and women who referred to Alefbay Zendegy counseling center, Isfahan, in spring and summer 2009. Research sample included 32 married men and women who were selected randomly among the participants and were assigned to control and experimental groups. Married men and women in the experimental group were trained according to quality of life therapy style during 8 sessions. The measurement instrument was Enrich Marital Satisfaction Questionnaire.
    Findings
    There was a significant difference in marital satisfaction scores between control group and experimental group. This means that quality of life therapy was effective in marital satisfaction of married men and women (P < 0.01). In addition, quality of life therapy was effective in idealistic distortion, marital satisfaction, communication, conflict resolution, leisure activities, and religious orientation (P < 0.01). But there was no significant difference between average scores of control group and experimental group in financial management, sexual relationship, children and parenting, family and friends, and equalitarian roles.
    Conclusions
    This study indicated the efficacy of quality of life therapy on marital satisfaction.
    Keywords: Marital satisfaction, Quality of life therapy, Life satisfaction, Positive psychology, Cognitive therapy
  • Salar Faramarzi, Karim Asgari, Fatemeh Taghva Page 373
    Aim and
    Background
    Death is an undeniable reality, and every one may confront with the death of beloved ones sooner or later. Death of a beloved one is among the worst events a child might ever experience throughout his or her life. Cognitive-behavior therapy (CBT) has increasingly been used to ameliorate the emotional consequence of death in children and adolescences. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive CBT on the bereaved high-school students who have lost one of the members of their families. Method and Materials: This was a quasi-experimental study in which 20 bereaved students (girls = 10, boy = 10), who have lost one member of their family, were randomly selected from the bereaved students in Eghleed district in Fars province. They were then divided into two groups i.e. the experimental (n = 10) and the control groups (n = 10). The experimental group received 8 sessions of CBT, the control group received no intervention. California Test of Personality (CTP) was administered on both groups before and after the intervention. The data were analyzed with Mann-Whitney U and Wilcoxon signed-rank tests using SPSS software.
    Findings
    The analysis of the data indicated a statistically significant difference between the experiment and control groups in total score of adjustment inventory (P < 0.02). The analysis of data in sub-scales indicated a statistically significant difference in score of individual adjustment (P < 0.01). There was no significant difference in total score of social adjustment (P < 0.1).
    Conclusions
    The results suggested that CBT has increased adjustment in bereaved children, and it might be used as an effective technique to enhance mental health in bereaved children.
    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Adjustment, Students, Abnormal Grief