فهرست مطالب

جستارهای زبانی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1392)

مجله جستار های زبانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آتنا پوشنه، مرتضی بابک معین صفحه 1
    تحلیل گفتمان انتقادی مفاهیمی همچون قدرت و ایدئولوژی را در تحلیل وارد می کند و با به کارگیری ساختارهای گفتمان مدار، بین ایدئولوژی و نحوه بیان آن ارتباط برقرار می کند. مسئله اصلی این تحقیق یافتن شیوه های متفاوت بازنمایی کارگزاران اجتماعی مختلف در روایت «میان دیروز و فردا» اثر ابراهیم گلستان (1384) است. هدف این پژوهش کشف رابطه بین دیدگاه های فکری-اجتماعی (ایدئولوژیک) با ساختارهای گفتمان مدار در روایت مذکور است؛ بنابراین سعی کرده ایم با تحلیل کیفی گفتمان و به کارگیری مولفه های جامعه شناختی- معنایی ارائه شده توسط ون لیوون (1996) و انطباق آن ها با برش داستانی موردنظر، بین پیام نهفته در متن که بر پایه ایدئولوژی خاصی سامان یافته است و نحوه بیان آن ارتباط برقرار کنیم و توجیه لازم برای شکل گیری پیام نهفته در متن را ارائه دهیم. حاصل پژوهش نشان می دهد مولف به منظور تاثیرگذاری بیشتر بر مخاطب و شرایط سیاسی- اجتماعی پیرامون متن و دیدگاه های فکری- اجتماعی وی کارگزاران اجتماعی مختلف را به شیوه های متفاوتی بازنمایی کرده است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، مولفه های جامعه شناختی، معنایی، کارگزاران اجتماعی، میان دیروز و فردا، ابراهیم گلستان
  • راضیه حجتی زاده، سیدعلی اصغر میرباقری فرد، اسحاق طغیانی صفحه 27
    یکی از مراحل تکوین علم زبان شناسی مرحله گفتمان است که بر مبنای آن، زبان شناسان جایگاه ویژه ای برای گفته پرداز در نظر می گیرند. در این چارچوب جدید زبانی، شاخص های فردی دخیل در تولید آثار زبانی، به عنوان عناصری مهم و تعیین کننده به حوزه مطالعات زبان راه می یابند. البته این مبحث در تاریخ بلاغت اسلامی، موضوعی دامنه دار است که از کشاکش میان دو علم نحو و معانی بر می خیزد. علمای نحو به سیاق داخلی و مقالی کلام و مطابقت ترکیب اجزای آن با اصول دستوری توجه کرده اند، در حالی که علمای بلاغت، خواص و اغراض نهفته در این ترکیبات را با مطابقت دادن آن با زمینه و سیاق بیرونی کلام (مقام) بازکاویدند. در این بین، عده ای نیز توانستند مقال و مقام را (توامان) مورد توجه قرار دهند و ضمن رعایت اصول و قوانین نحوی، از آن در اندازه گیری میزان عدول از اصل ترکیب اجزای کلام و تبیین معانی و اغراض ثانوی جملات بهره گیرند. در این مقاله قصد داریم با تبیین و تحلیل پاره ای از عناصر زمینه گرای حاضر در گفتمان نی نامه، از جمله ضمایر شخصی، اشاره و عناصر زمانی و با طرح مسئله قبض و بسط کلامی، نخست جایگاه و اهمیت گفته پرداز را در این منظومه نشان دهیم و سپس از طریق همین مولفه ها، نیت گوینده را در سازمان دادن به ساز کارهای خوانندگان شفاف تر کنیم. اساسا پرسش اصلی تحقیق این است که آیا می توان با کمک عناصر زمینه گرا از سطح جمله فاصله گرفت تا از دورنمایی کامل تر از جمله به اغراض ثانویه متن نظر انداخت و سرانجام، از آن برای سنجش مطابقت مقال و مقام یاری گرفت؟
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، عناصر زمینه گرا، نی نامه، قبض و بسط گفتمان، مقال و مقام
  • فاطمه حیدری، بیتا دارابی صفحه 55
    این مقاله تلاشی است برای یافتن ردپای متون دیگر یا به عبارتی بینامتنیت در داستان شرق بنفشه اثر شهریار مندنی پور، نویسنده نسل سوم داستان نویسی ایران. خوانش بینامتنی مخاطب را از ارتباط یک متن با متون دیگر آگاه می کند و بنا بر نظریه بینامتنیت، هیچ متنی در انزوا شکل نمی گیرد و نمی توان آن را بدون ارتباط با متون دیگر خواند یا تفسیر کرد. در داستان شرق بنفشه حضور متون دیگر در متن اصلی به روشنی محسوس است و مولف نشانه هایی به کار می برد که با بررسی آن ها می توان جنبه های بینامتنی را تشخیص داد و منابع آن را شناخت. این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی و بر اساس نظریه بینامتنیت و بررسی شواهد به دنبال اثبات این فرضیه است که وجوه اشتراک بین داستان شرق بنفشه و سایر آثار مورد بحث، ازجمله غزلیات حافظ، غزلیات شمس، تذکره الاولیا، بوف کور و... که در پاره ای موارد ماهیت تقلیدی پیدا می کند، اتفاقی نیست و انگیزه مولف از به وجود آوردن عمدی این مجموعه از روابط بینامتنی، ایجاد یک نظام معنایی در جهت رسیدن به مفهومی عرفانی در متن است. پیرنگ همسان، عرفان مشترک، اعتقاد به هستی در نیستی و قدم نهادن به وادی فنا از گزاره های مشترک این اثر با برخی متون دیگراست که در طول داستان از آن ها نام برده می شود. بررسی و تحلیل این اشتراکات در جهت نشان دادن بینامتنیت این اثر با سایر متون مورد بحث و خوانش اثری با مضمونی شرقی از دیدگاه بینامتنی به عنوان نظریه ای امروزی از مهم ترین دستاوردهای این مقاله است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، ترامتنیت، پیرامتنیت، ورامتنیت، سرمتنیت، زبرمتنیت
  • علی درزی، طاهره افشار صفحه 75
    در زبان فارسی، درون حوزه کسره اضافه، گاه عنصری به نام اسم ملکی به عنوان گروه نحوی حامل نقش معنایی مالک حضور دارد که به دلیل بازبینی مشخصه، جابه جا می شود و به حوزه بالاتر می رود. در تحلیل های زبان شناختی آراء مختلفی از بودن یا نبودن حرکت عنصر ملکی ارائه شده است. در این مقاله می کوشیم با رویکردی مشخصه بنیاد، فرایند یاد شده را در چارچوب مفاهیم نظری برنامه کمینه گرا تبیین کنیم و تحلیلی همگون و متفاوت از انگیزه حرکت و جابه جایی این سازه ارائه دهیم. در این مقاله در تقابل با تحلیل قمشی (1997) و به پیروی از تحلیل ریتر (1991 و 1992) محل ترکیب اسم ملکی را مشخص گر گروه اسمی کوچک قرار می دهیم و سپس برای بازبینی مشخصه «+معرفه»، آن را به جایگاه مشخص گر گروه تعریف ارتقاء می دهیم. بدین ترتیب به لحاظ رده شناختی، زبان فارسی جزو زبان هایی قرار می گیرد که ساخت ملکی معرف مانند دارند.
    کلیدواژگان: اسم ملکی، اعطای نقش معنایی، گروه اسمی کوچک، لایه واژگانی، بازبینی مشخصه، فرایند ارتقاء اسم ملکی
  • روح الله رحمتیان، سمانه مصیبی، مرضیه مهرابی صفحه 101
    یادگیری زبان خارجی همانند زمینه های دیگر یادگیری دستخوش فراموشی است. توجه به پدیده فراموشی در بیان گفتاری و نوشتاری در زبان خارجی اهمیت خاصی دارد، زیرا این دو حوزه، نمود توانش و مهارت های زبان آموز هستند.
    این تحقیق با هدف بررسی پدیده فراموشی در حوزه یادگیری زبان های خارجی)زبان فرانسه) در سطح تولید زبانی صورت گرفته است. برای بررسی نظریه های مرتبط با فراموشی، حافظه و ذخیره سازی اطلاعات از روش توصیفی- تحلیلی استفاده کردیم. در ادامه، طی یک تحقیق میدانی با استفاده از کلمات عینی و ذهنی به بررسی فراموشی کلمات در حوزه زبان خارجی پرداختیم. فراموشی کلمات را در قالب دو آزمون بر پایه دو منبع متفاوت، یعنی لیست کلمات جدای از متن و کلمات داخل متن به زبان فرانسه، در میان زبان آموزان زن و مرد با دو رده سنی 25 تا30 سال و 31 تا40 سال بررسی کردیم.
    نتایج پژوهش نشان داد که فراموشی، وابسته به نوع کلمات زبانی است و کلمات ذهنی، نسبت به کلمات عینی بیشتر فراموش می شوند. داده ها نیز ثابت کرده اند که سن و جنس آزمودنی ها تاثیر معناداری بر فراموشی کلمات عینی و ذهنی دارند. به بیان دقیق تر، سن و جنس آزمودنی ها و نوع کلمات، زمانی که کلمات در قالب یک متن باشند، بر فراموشی تاثیرگذارند، به طوری که در گروه 25 تا 30 سال فراموشی کلمات عینی در بین مردان معنادار و 82/1 درصد بیشتر از زنان بوده است، ولی در گروه سنی 31 تا 40 سال، نتایج بر عکس بود و میزان فراموشی زنان 5/2 درصد بیشتر شد.
    کلیدواژگان: فراموشی، یادگیری، زبان خارجی، زبان آموزان ایرانی
  • بلقیس روشن، نازیلا بهمنی، احمد علی پور صفحه 123
    تاثیرات یادآوری پیام ها بر حافظه شامل متقدم، میانی و متاخر است. یادآوری ابتدای پیام ها تحت تاثیر عنصر متقدم، یادآوری بخش میانی تحت تاثیر عنصر میانی و یادآوری انتهای پیام ها تحت تاثیر عنصر متاخر است. در این پژوهش تاثیر عنصر متاخر در مکالمات پیام های بازرگانی رادیویی فارسی و تاثیر جملات کوتاه و شعاری و پایایی آن در ذهن شنوندگان را بررسی کردیم. روش تحقیق به صورت میدانی و نیمه آزمایشگاهی است. برای آزمودن فرضیه ها شش پیام را از میان پنجاه پیام بازرگانی پخش شده در شبکه های رادیویی فارسی ایران، جوان و پیام در بهمن و اسفند 1389 انتخاب و براساس آن ها شش برگه آزمون تکمیل کردنی طراحی کردیم. آزمودنی ها، متشکل از 71 نفرشامل 44 مرد و 27 زن، به طور تصادفی انتخاب شدند. آن ها پس از دو بار شنیدن هر پیام، واژه های جاافتاده در برگه های آزمون را به یاد آوردند و نوشتند. نتایج نشان داد در پیام های بازرگانی میانگین رتبه عناصر متاخر (77/2) در مقایسه با عناصر متقدم (16/ 2) و عناصر میانی (06/1) بیشتر در حافظه کاری شنوندگان باقی می مانند و بهتر به یاد می آیند. همچنین میانگین رتبه جملات کوتاه و شعاری (79/99) در مقایسه با جملات غیرشعاری (80 /41) بیشتر در حافظه کاری شنوندگان باقی می مانند و بهتر به یاد می آیند. نتایج این پژوهش به تهیه کنندگان برنامه های پیام های بازرگانی رادیویی فارسی، تولیدکنندگان کالاها و گردانندگان موسسات خدماتی کمک می کند تا توجه مخاطبان را بیشتر جلب کنند و کالاهای خود را بهتر بشناسانند. زبان شناسان و روان شناسان نیز می توانند تاثیرات جایگاه جملات بر حافظه افراد را بررسی و نتایج را مشاهده کنند.
    کلیدواژگان: روان شناسی زبان، حافظه کاری، جملات شعاری، تاثیر عنصر متقدم، تاثیر عنصر متاخر، پیام بازرگانی رادیویی فارسی
  • مریم شفقی صفحه 141
    کنش گفتاری «وعده» می تواند همگرا با دو کنش گفتاری تشویق و سوگند باشد. این کنش گفتاری به واسطه وجود مفهوم وعده داوطلبانه و تعهدی که گوینده به خواست خود به مخاطب می دهد، در زمره کنش های گفتاری تعهدآور در طبقه بندی کنش های گفتاری جورج استین قرار می گیرد. همچنین وجود مختصات اصلی افعال اجرایی «من، تو، اینجا و الان» در وعده موجب می شود آن را جزو کنش های اجرایی قلمداد کنیم. در وعده سیاسی با توجه به اهداف و ویژگی های فردی گوینده ممکن است راهکارهای اصل همکاری گرایس، یعنی کمیت، کیفیت، ارتباط و روش بیان نقض شوند. در یک وعده سیاسی به همان میزان که ممکن است کوتاه و مختصر سخن گفته شود، ممکن است از عنصر تکرار استفاده شود. بسیاری از وعده های سیاسی داده شده تنها جنبه تبلیغاتی دارند و از جنبه عملی برخوردار نیستند. راهکار ارتباط معمولا در وعده های انتخاباتی حفظ می شود و کمتر پیش می آید که این راهکار در مرحله پیش از انتخابات نقض شود. کوشش در به کارگیری روش بیان درست و تاثیرگذار از روش های فعالان سیاسی پیش از انتخابات است.
    کلیدواژگان: کنش گفتاری، وعده، گفتمان سیاسی، آرای فارمانفسکایا، استین و گرایس
  • عیسی متقی زاده، نورالدین پروین، دانش محمدی رکعتی، سجاد اسماعیلی صفحه 159
    آموزش قواعد در تمامی زبانها به عنوان یکی از مهمترین دغدغه های متخصصان آموزش زبان مطرح است؛ در زبان عربی به دلیل ویژگی های خاص ساختاری و دستوری، قواعد و آموزش آن ها از دیرباز مورد توجه مدرسان و متخصصان بوده است. در ایران نیز از قدیم آموزش قواعد زبان عربی از مهم ترین بخش های آموزش این زبان بوده است، به طوری که بسیاری از بزرگان و مولفان کتاب های قواعد صرفی و نحوی در زبان عربی، ایرانی هستند. امروزه یکی از مهم ترین بخش های چالش برانگیز حوزه آموزش زبان عربی در ایران، آموزش قواعد آن است. در رشته زبان و ادبیات عربی با اینکه بیست واحد درسی در مقطع کارشناسی رشته زبان و ادبیات عربی به درس نحو اختصاص داده شده است، به نظر می رسد که دانشجویان در مرحله کاربردی قواعد عربی دچار ضعفهای فراوانی هستند؛ زیرا سالها است که قواعد با روش های قدیمی تدریس میشوند و بسیاری از استادان از فنون جدید و مناسب تدریس قواعد استفاده نمی کنند.
    در این پژوهش می کوشیم با روش پیمایش و ابزار پرسشنامه، به بررسی روش های تدریس و میزان اجرای فنون مناسب تدریس قواعد عربی در دانشگاه ها بپردازیم. یافته های پژوهش نشان میدهد در تدریس قواعد، بیشتر از روش سنتی قیاسی استفاده می شود و به فنون جدید تدریس، همچون استفاده از تکنولوژی و فن مشارکتی توجه چندانی نمی شود.
    کلیدواژگان: آموزش عربی، روش های تدریس، فنون تدریس، قواعد عربی
  • حمیدرضا میرحاجی، یوسف نظری صفحه 179
    زبان شناسان قدیم مسلمان به مقوله بافت، اعم از زبانی و غیرزبانی توجه داشته اند. با بررسی و جمع بندی نگرش حازم قرطاجنی الگوی نسبتا جامعی برای این مقوله می توان ارائه داد. البته به طور کلی نگاه قدما در این خصوص یکدست و ثابت نیست و میان نگرش اجتماعی به زبان، یعنی توجه به مولفه های غیرزبانی و محدود شدن به ساختار زبانی محض در نوسان است، از این رو باید به زبان شناسی قدیم به عنوان یک کلیت واحد نگریست تا بتوان در پرتو دیدگاه های مختلف، طرح جامعی در خصوص بافت و کارآمدی آن در حوزه کاربست ایجاد کرد. قدما از توجه به بافت اهدافی چون ارزشیابی سطح بلاغت کلام، تحلیل معنای متن و بازآفرینی بافت غیرزبانی مفقود از خلال بافت زبانی داشته اند و از آن برای دریافت معنا استفاده کرده اند. در این تحقیق با محوریت الگوی استخراجی از کتاب منهاج البلغاء اثر حازم قرطاجنی، دیدگاه قدما در خصوص بافت را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: متن، بافت، مولفه های بافت، زبان شناسان مسلمان، الگوی استخراجی، حازم قرطاجنی
  • ناهید نصیحت، کبری روشنفکر، خلیل پروینی، فرامرز میرزایی صفحه 199
    در این پژوهش شرایط تولید و دریافت معنا در«لقاء فی لحظه رحیل»، از نسرین ادریس، نویسنده معاصر لبنانی را بررسی می کنیم. این داستان به دلیل منطق روایی حاکم بر آن، قابلیت مطالعه از دیدگاه نشانه- معناشناسی نوین را دارد و شامل دو گفتمان کنشی عکاس و مبارزان است. کنشگر گفتمان عکاس، حمزه، تابع برنامه است و توانش مهارتی او در هنر عکاسی، موتور اصلی کنش او را به وجود می آورد. البته فرمانده، به عنوان شوش گزار، نقش مهمی در کسب توانش عاطفی حمزه دارد. در گفتمان دوم، مبارزان هم بعد از قرارداد و کسب توانش وارد کنش می شوند. از آنجا که دو گفتمان درهم تنیده اند، کنش های اصلی همزمان انجام می شود؛ مبارزان عملیات را شکل می دهند و حمزه به ثبت تصویری لحظات می پردازد. به ترتیب مراحل فرایند تحولی و روایی به انجام می رسد. هرچند گفتمان غالب هوشمند است، فرایند عاطفی گفتمان، نقش مهمی در شکل گیری ساختار معنایی و روایی داستان، به ویژه در گفتمان عکاس دارد.
    بدین ترتیب هدف مقاله، مطالعه فرایند معناشناسی داستان و ویژگی های روایی آن است تا سازکارهای تولید معنا و عناصر اصلی شکل گیری معنا را به دست آوریم. همچنین چگونگی تاثیرگذاری فرایند عاطفی بر فرایند معناسازی را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: روایت، نشانه، معناشناسی، لقاء فی لحظه رحیل، نظام گفتمانی، کنش، شوش
  • روح الله صیادی نژاد صفحه 223
    «عبدالرحمن بن خلدون»، دانشمند توانمند اسلامی، در «مقدمه» مشهورش در سیاق اهتمام به عمران بشری و تفکرات جامعه شناختی خویش به بحث در مورد یکی از مهم ترین مسائل زبانی یعنی «توانش یا ملکه زبانی» پرداخته است. وی در دستیابی به مفهوم «توانش زبانی» بر جنبه خلاقیت زبان تاکید کرده است و استعداد زبان آموزی را مرتبط با توانایی های فطری انسان می داند. او از یک سو بیان می کند که بهره ملت های غیر عرب از ملکه زبان عربی کم و ناچیز است، زیرا ملکه زبان مادری به زبانشان سبقت جسته است و از سوی دیگر از بزرگانی همچون «سیبویه»، «فارسی» و «زمخشری» یاد می کند که هر چند از نظر نژاد عجم هستند، ولی پرورش آنان در میان قبایل عرب سبب شده که به کنه ملکه زبان عرب دست یابند. ابن خلدون ارتباط زبان را با جامعه، ارتباطی ناگسستنی می داند و زبان سلطه را همان زبان ایدئولوژی حاکم بر جامعه می داند، از این رو در صدد است تغییرات زبانی را در دو محور «زمان» و «مکان» بررسی کند. دستاورد این پژوهش نشان می دهد تفکرات زبان شناختی ابن خلدون مدرن و نوین است و وی مبتکر نظریه «توانش زبانی» است، نه «چامسکی».
    کلیدواژگان: توانش، زبان عربی، مقدمه ابن خلدون، زبان شناسی
|
  • Atena Poushaneh, Morteza Babak Moien Page 1
    Critical discourse analysis deals with power and ideology. This approach makes connection between ideology and the manner of expression by the use of discursive features. This article was carried out in discreptive-analytic method to study discursive features in the expressions, sentences and texts of the narration “Miyan-e diruz va farad” from “Azar Mah-e Akhar-e Payiz” (Azar, The Last Month of Autumn) written by Ebrahim Golestan. Therefore, the present article studies socio-semantic features on the basis of Van Leeuwen (1996) in the story of “Miyan-e diruz va farad” for clarifying the ideology beyond the text. This article aims to answer these questions: 1- How are socio-semantic features used in this story? 2- Have social situations been affected in the style of narration? and 3-What kind of functions has the author considered for ideology? The results indicated that this story has used all kinds of socio-semantic features with the exception of symbolization. The author has used implicit features due to political and social situations, and explicit features have been used because of the importance of actors and their actions. The author has also used ideology for transferring group believes. This article makes an attempt to express why the author has used these features and expressed them implicity.
    Keywords: Critical discourse analysis, Social actors, Socio, semantic features, Ebrahim Golestan, Miyan, e diruz va farad
  • Razieh Hojatizadeh, Seyyed Ali, Asghar Mirbagheri Fard, Ishagh Toghiani Page 27
    One of the stages in the contemporary linguistics, based on which the linguists recognize a special position for speaker, is the “discourse analysis”. In this innovative linguistic perspective, the individual indicator, which influence on producing the texts, constitutes a new area in pragmalinguistic researches. Though we can pursue the history of acquaintance of linguistics with deixis in the rhetorical tradition of Islam, where the term appears by means of struggling, which arises from the process between grammar and rhetoric.Islamic grammarians are interested into internal context (co-text) & ask if there is a cohesion between the propositional members of the text and its external context (context of situation). Whereas, the rhetoricians study about the illocutionary force(s) of the utterances through corresponding this force with the context of situation. But among these scientists, there are others who synthesize between co-text & context simultaneously. They respect the deviations in grammatical principles in order to achieve the illocutionary or force(s) of utterances.
  • Fatemeh Heidari, Bita Darabi Page 55
    The present paper is an attempt to investigate the concept of intertexuality in Sharyar Mandanipour's Sharghe Banafshe, which is attained with the analytic reading of the text along with the concepts that this work shares in common with the other texts, demonstrating the fact that these similarities have been deliberate, intending to achieve a mystical purpose. The contemporary thinkers are on the belief that each text incorporates in itself the sources taken from various cultures and is replete with the signs leading to the process of text creation. They further believe that no text is created in isolation and that we cannot interpret and read it without considering its connection to other texts around. Accordingly, in Shahryar Mandanipour's Sharghe Banafshe, the traces of other texts are present. In fact, in this work, the author utilizes the signs by which one can find intertextuality in the text. The followings are some of the features that Mandanipour's Sharghe Banafshe has in common with the other works of art: the same plot, common mysticism, belief in being within nothingness, and the path of annihilation. Investigation and analysis of these similarities existent in this work with the other works is the achievement of this essay.
    Keywords: Intertextuality, Transtextuality, Paratextuality, Metatextuality, Arctextuality, Hypotextuality, Annihilation
  • Ali Darzi, Tahereh Afshar Page 75
    In the domain of the Ezafe construction in Persian, sometimes, there is found a DP known as the possessor. This article aims at establishing the process of possessor raising in Persian within the Minimalist program (Chomsky 1995). To do this, it is argued that in the domain of the Ezafe construction in Persian, a syntactic constituent may be merged in the spec of the nP where it receives its possessor theta role. This constituent, then, raises to the spec of the dominating DP to get its [+definite] feature checked along the lines of Ritter (1991, 1992). This is a novel proposal for Persian and is important in that it takes the possessor DP as bearing a theta role and leads to the classification of Persian as a language with definite like possessive construction.
    Keywords: Possessive noun, Theta role assignment, nP, lexical domain, Feature checking, Possessor raising
  • Rouhollah Rahmatian, Samaneh Mossayebi, Marzieh Mehrabi Page 101
    Learning a foreign language, like other fields, undergoes forgetting. Paying attention to forgetting in foreign language writing and speaking abilities is more important since these two realms indicate the learner's competence and performance.This study aimed to investigate the phenomenon of forgetting of Iranian Language learners (French) at the level of language production. To achieve this objective, descriptive and analytical methods were used for reviewing the related theories of forgetting, memory and data storage. In the field study, forgetting of concrete and abstract words between two sexes and two age groups (25-30, 31- 40) was measured by two different tests. According to the results, forgetting depends on the type of words. On this basis, abstract words are more frequently forgotten. The obtained data demonstrated that age and sex have a significant impact on forgetting words. More precisely, these factors affect forgetting, when words appear in a context. So in the age group of 25-30 years, forgetting of abstract words is significant among men and 1.82% more in comparison with women. While in the age group of 31- 40 years, the forgetting degree of women is 2.5% more.
    Keywords: Forgetting, Learning, French language, Iranian learners
  • Belghais Roshan, Nazila Bahmani, Ahmad Alipoor Page 123
    The message recall effects consist of the primary effects, middle effects and recency effects. People who recall the first part of the list are affected by the primary effects, those who recall the middle part are affected by the middle effects, and those who recall the last part are affected by the recency effects. The present research is to investigate the recency effects of Persian verbal radio commercials on the memory of their listeners. Also the study is to represent the effects of using short sentences and slogans in Persian radio commercials. The research methods are the field study and experimental. To perform the trials, six out of the 50 Persian radio commercials were chosen, which were broadcasted from Iran, Javan and Payam radio channels in February and March, 2011. Six blank-sentence tests were designed according to the commercials. 71 participants (44 men and 27 women) were randomly selected. Listening the commercials twice, they wrote the missing words in the tests they recalled. The results suggest the recency items with minrank (2/77) of a Persian radio commercial have more effects on the listeners’ working memory and are recalled better than the primary (2/16) and the middle items (%1/06). Also short sentences and slogans (99/79) have more effects on the listeners’ working memory and they are recalled well than the others (41/80). The results are suitable for Persian radio commercial programmers, goods producers and service institution administrators to take the listeners’ attractions to introduce their goods and services better. Linguists and psychologists can also use these results to study the effects of sentence positions on people's memories.
    Keywords: Psycholinguistics, Working memory, Slogans, Primary effects, Recency effects, Persian radio commercials
  • Maryam Shafaghi Page 141
    The speech act of promise can be accompanied by two other speech acts: encouragement and pledge. Since, in this speech act, we have the concept of volunteer promise, and the speaker willingly makes a commitment to his/her addressee, according to George Austin's typology of speech acts, this speech act is considered to be an instance of commissive speech acts. Moreover, since the main features of performative verbs, i.e. “I, you, here and now”, are present in promises, promise is also regarded as a performative act. In political promises, given the objectives of the discourse as well as the personal traits of the speaker, Grice's maxims – quality, quantity, relevance and manner – may be violated. In a political promise, there may be as much brevity as there is repetition. Most of political promises serve merely as advertising goals and are not intended to be fulfilled. The maxim of relevance is generally heeded in political promises and the violation of this maxim before elections is fairly rare. Political activists usually make use of efficient and influential manner of speech in their election campaigns.
    Keywords: Speech act, promise, political discourse, Maxims of Formanovskaia, Austin, Grice
  • Issa Mottaghizadeh, Nouroddin Parvin, Danesh Mohamadi Rekati, Sajjad Ismaili Page 159
    In all languages, grammar instruction is one of the most important concerns of language teaching connoisseurs. In Arabian language, due to its specific structural and instructional properties, grammar and its teaching procedure have been investigated by teachers and connoisseurs for decades. Similarly in Iran, Arabic grammar instruction has been one of the most important components of teaching this language forever; so many of famous connoisseurs and book authors in Arabic grammar are Iranian. However, nowadays, one of the most challenging fields in teaching Arabic in Iran is grammar instruction. Despite of instructing 20 units in B.A. Arabic language and literature, it seems that students are facing with paramount deficiencies in applying Arabic grammar since it is for long years that grammar is instructed with old methods and many professors are not using modern and proper. strategies.The present study attempts to study instructional methods and the rate of implementing proper strategies by a survey and questionnaires. The research findings showed that traditional deductive method is more frequently used in grammar instruction, and new strategies, namely technology and contributive application and strategy, are implemented less than traditional methods in providing feedback information.
    Keywords: Arabic language training, Instructional methods, Instructional strategies, Grammar
  • Hamidreza Mirhaji, Yusuf Nazari Page 179
    Ancient Muslim linguists paid due attention to both linguistic and non-linguistic contexts. An investigation into Hāzim Qarṭājannī's views can help in developing a relatively comprehensive framework in this respect. However, in general, ancient linguist's views are not the same and vary from social perspectives on language (i.e. paying attention to non-linguistic factors) to pure formalistic views. Hence, ancient Muslim linguist's views have to be considered as a whole to be able to reach a comprehensive framework on context and its uses in action. The reasons behind the ancient linguist's attention to context were threefold: evaluating the accuracy, analyzing the meaning of the texts, and regenerating the lost non-linguistic context from the linguistic context to arrive at the meaning. The present study investigates the ancient linguist's views on context mainly through the framework derived from Ḥāzim Qarṭājannī's "Minhāj al-Bulaghā".
    Keywords: Text, Context, Features of context, Muslim linguists
  • Nahid Nasihat, Kobra Roshan Fekr, Khalil Parvini, Faramarz Mirzaei Page 199
    This paper studies the conditions of production and understanding of the meaning of “Leqa-on Fi LazateRahil” by Nasrin Edris, Lebanese author. The story of “Leqa..” can be studied sustainability from a new semantic point of view, which includes the photographer and the fighters’ active discourses. Hamzah follows the program; his skill in the photography creates the main character in the action. The Commander has an important role in the acquisition of Hamzah’s emotional ability. In the second discourse, the fighters enter into action after the contract and obtaining the ability. Therefore, the main actions are performed simultaneously; the fighters fight and Hamzah takes photos. All procedures are performed respectively. The dominant discourse is intelligent, but emotional processes, especially photographer part, play an important role in the story forming.The aim of this research was to study the semantic process and narrative traits of the “Leqa..” story in order to achieve the main meaning functions and details. Also the effect of emotion on the meaning process has been investigated
    Keywords: Narration, Semantic, Leqa, on Fi Lazate Rahil, Action, State
  • Ruhollah Sayyadi, Nezhad Page 223
    Ebne Khaldon has discussed about one of the most important linguistic subjects, that is “the ability of language”. He emphasizes on linguistic creativity as an opportunity to achieve the meaning of linguistic competence and says that lingual talent is related to human’s natural ability. On the one hand, he expresses that non-Arabic people profit from Arabic language because the first language takes precedence over their second language, and on the other side, remembers some famous persons like “Siboie” “Pharsi” and “Zomokhshari”; although they are Iranians, but their life between Arabic families made them to achieve Arabic language queen depth. Ebne Khaldon believes that there is an inseparable relationship between language and society and that the sovereignty language is ideology language that governs the society, so he is going to survey linguistic changes in terms of “time” and “place”. The results of this study showed that Ebne Khaldon thoughts are modern and that he is the originator of “linguistic competence”, not “Chamsy”.
    Keywords: Competence, Arabic language, Ebne Khaldon, Linguistic