فهرست مطالب

قرآن و طب - پیاپی 3 (پاییز 1391)

نشریه قرآن و طب
پیاپی 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا رجب نژاد صفحه 41
  • محمدحسن قوسیان مقدم، محمد مرادی صفحه 45
    زمینه
    قرآن کریم برای حفظ سلامت و تندرستی انسان و پیشگیری از بیماری ها، دستورات بهداشتی ارزنده ای در قالب محرمات، مستحبات بیان نموده اند که رعایت این توصیه ها تعیین کننده ی سلامت جسمی و روحی انسان می باشد. خداوند علیم در قرآن کریم چندبار انسان را از مصرف شراب برحذر داشته است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مصرف مشروبات الکلی بر سلامت انسان از دیدگاه قرآن وطب می باشد..
    شواهد: در این مطالعه با مرور آیات قرآن کریم، احادیث و مقالات پزشکی در MEDLINE، EMBASE و وبگاه های فارسی از جمله SID و Magiran و با استفاده از کلمات کلیدی مناسب و مرتبط نقش الکل بر سلامت انسان مورد بررسی قرار گرفته است..
    یافته ها
    قرآن کریم در چهار سوره مختلف و ائمه معصومین در احادیث بسیاری مصرف شراب را برای انسان غیر مجاز و حرام اعلام نموده اند، از سوی دیگر مصرف مشروبات الکلی زیان های اجتماعی اقتصادی، روانی فکری و اثرات زیانباری بر سیستم اعصاب مرکزی و محیطی را برای انسان به ارمغان می آورد. سیستم قلبی عروقی، کبد، استخوان، پانکراس، پوست و دستگاه تنفس از جمله بافت های بدن هستند که در اثر مصرف مشروبات الکلی متحمل خسارت و زیان های شدید غیر قابل برگشت می گردند. اثرات سو الکل بر جنین در رحم مادر و ایجاد سرطان در بافت های مختلف از دیگر آثار مخرب مصرف این ماده است که نهایتا منجر به مرگ می گردد..
    نتیجه گیری
    با توجه به دستورات اسلام مصرف الکل صریحا منع شده است. مقالات علمی نیز آثار مخرب مصرف الکل بر سلامت فرد را ذکر می کنند که دقیقا موید همین واقعیت است..
    کلیدواژگان: قرآن کریم احادیث، مشروبات الکلی، سلامت، طب نوین
  • محسن باغبانی صفحه 54
    مقدمه
    این مقاله با ذکر شواهدی از چند متن فارسی پزشکی، در صدد تبیین برخی مصادیق عربی گرایی در این متون و نقش درخور توجه آن در فرآیند تصحیح، ترجمه، و ویرایش متون قدیم پزشکی و به تبع، پژوهش و نگارش آثار جدید بر پایه متون کهن است. اهمیت موضوع عربی گرایی در متون پزشکی از آن رو است که هیچ یک از آثار مهم پزشکی قدیم که به زبان فارسی نوشته شده اند از منابع عربی این علم بی بهره نبوده اند و در برخی موارد، این آثار «ترجمه» کامل یک متن یا ترکیبی از ترجمه و تفسیر و تاویل چند متن عربی اند..
    هدف
    عربی گرایی متون فارسی که هم در سطح واژگان و اصطلاحات، و هم در سطح سبک و سیاق نوشتار و ساختار کلی متن قابل بررسی است، سبب پیچیدگی، ابهام، و حتی نارسایی محتوای قسمت هایی از این آثار شده است. از این رو، برای فهم درست این متون که پیش نیاز هر نوع تصحیح، پژوهش، و نگارشی است باید به موضوع گرایش نثر متون فارسی پزشکی به زبان عربی توجه کافی داشت..
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کتابخانه ای بوده و در آن، کتب مرجع طب سنتی بررسی و جمع بندی و دسته بندی شده و توضیح مطالب فقط با استفاده از خود کتب انجام گرفته است. با مراجعه به نمونه ها، ویژگی هایی استخراج شده که از راه تجزیه و تحلیل آن ها، می توان میزان بهره گیری متون فارسی از شیوه نگارش و کلمات عربی را معین کرد و ضمن ارائه دلایلی برای تبیین موضوع، روش هایی نیز برای برداشت و استفاده از این متون پیشنهاد کرد..
    یافته ها
    در قرون اولیه، گرایش به شیوه نوشتار عربی کمتر بوده و استفاده از واژگان و اصطلاحات عربی نیز بسامد کمتری داشته است. در آثار این دوره، برخی نویسندگان حتی به جای اصطلاحاتی چون رکن، خلط، و... معادل هایی چون آخشیج و مایه و... را به کار برده اند، اما در قرن های متاخر اکثر اطبا از این معادل گزینی پرهیز و استعمال آن ها را ترک کرده اند و عربی گرایی در متون پزشکی فارسی این دوران بسامد بیشتری داشته است..
    نتیجه گیری
    روشن کردن زوایای گرایش زبان فارسی به کلمات و ترکیبات و شیوه نگارش عربی، راهی برای رفع ابهام از این متون و مستندسازی دقیق آن ها به هنگام تصحیح است که دیر یا زود باید انجام بگیرد. بی شک، تصحیح دقیق این متون بر پایه توجه به ویژگی های زبانی آن ها ممکن است که راه را برای نگارش کتاب های جدید پزشکی به زبان فارسی امروز هموار می کند و به رشد و شکوفایی پزشکی ایرانی می انجامد.
    کلیدواژگان: عربی گرایی، متون فارسی پزشکی ایرانی، وام گیری زبانی، برخورد زبانی
  • محمد باقر مینایی، طیبه رضایی عارف صفحه 56
    مقدمه
    در آیه 255 سوره بقره قرآن کریم می فرماید: «اوست که به همه چیز آگاه است، و علم و دانش محدود دیگران، پرتوی از علم بی پایان و نامحدود اوست». یکی از این علوم، علم گیاهان دارویی است. شناخت این گیاهان در ارتقای سلامت جامعه انسانی نقش دارد. درمان های گیاهی یکی از شیوه های مکمل برای ارتقای سطح سلامت اند. آیه 11 سوره الرحمن به ارزش و اهمیت گیاهان و میوه ها در زندگی پرداخته است. یکی از این گیاهان گزنه (Urticadioica) دو پایه است، که ضد دیابت معرفی شده است..
    هدف
    هدف از این بررسی تعیین آثار محافظتی عصاره برگ گیاه گزنه بر ساختمان مخاط روده باریک بدنبال اثر ضد دیابتی آن است..
    مواد و روش ها
    ابتدا موش های صحرایی از طریق ورید دمی تحت تاثیر تزریق 1-mg.kg50 استرپتوزوتوسین (Streptozotocin) قرار گرفتند. حیوانات با قند خون ناشتای بیشتر از.1-mg dl 250، بعنوان دیابتی انتخاب شدند. یک گروه دیابتی با عصاره آبی برگ گزنه تحت درمان قرار گرفت (تزریق روزانه.1-cc kg 4 داخل صفاقی). دو ماه پس از درمان و پس از کشتن حیوانات، نمونه خون و بافت روده تهیه شد. نمونه بافتی با هیستولوژیست رویت شد. پارامترهای بافتی در گروه دیابتی درمان نشده و تحت درمان از نظر کیفی بررسی شدند..
    یافته ها
    قند خون در گروه تحت درمان از 1-mg dl 2/54 ± 400 به 1-mg dl 9/11 ± 9/78 کاهش یافت (0004/0>P). در حالی که در گروه دیابتی تغییری مشاهده نشد. در گروه دیابتی نکروز و انفیلتراسیون سلول های منونوکلئر و بافت های آسیب دیده مشاهده شد. اپیتلیوم و غدد لیبرکون تخریب شده، پرزها کوتاه و آتروفی شدند، خونریزی و اگزودای فراوان دیده شد. در مقابل در گروه تحت درمان نکروز دیده نشد و انفیلتراسیون سلول های منونوکلئر و بافت های التهابی به مقدار اندکی مشاهده شدند. پرزهای باریک و آتروفیه وجود نداشت. مصرف گزنه باعث جلوگیری از ایجاد عوارض روده ای دیابت شد..
    نتیجه گیری
    گیاه گزنه موجب محافظت مخاط روده باریک می شود. این امر ممکن است به علت بهبود خون رسانی با مکانیسم کاهش تولید Advanced glicosylation end products و یا بهبود عملکرد سیستم عصبی با مکانیسم کاهش تولید سوربیتول باشد. مطالعات بیشتر جهت مشخص شدن مکانیسم اصلی لازم است..
    کلیدواژگان: گزنه، دیابت شیرین، روده باریک
  • اسلام آقاپور، بیژن مظاهری، آذر آوازه، سعید واحدی صفحه 61
    مقدمه
    هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه بین دستورات قرآنی با رضایتمندی زناشویی در خانواده می باشد..
    مواد و روش ها
    این تحقیق با روش کمی و تکنیک پیمایش و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق شامل خانواده های ساکن در شهر مرند می باشد. با استفاده از فرمول کوکران و براساس نمونه گیری تصادفی سیستماتیک، 386 نفر از افراد مورد پرسشگری واقع شدند..
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که رابطه معنی داری بین دستورات قرآنی با رضایتمندی زناشویی وجود دارد. یعنی هرچه تعهد به دستورات قرآنی در افراد بالاتر می رود رضایتمندی زناشویی آن ها نیز بالاتر می رود. براساس نتایج معادله رگرسیون چند متغیره، از بین کل متغیرهای مورد بررسی متغیرهای تعهد به دستورات قرآنی، سن و نحصیلات فرد حدود 53 درصد از کل تغییرات متغیر وابسته را تبیین می نمایند..
    بحث و نتیجه گیری
    مذهب و میزان تقید خانواده ها به اصول مذهبی با توجه به تاکیدات دین مبین اسلام در مورد رفتار سنجیده و درست با همسران، می تواند عامل مهمی در برابر ناملایمات زندگی باشد، بر این اساس احتمال می رود که در خانواده های مذهبی تر نارضایتی زناشویی کمتر باشد. هر چند جامعه ما وارد جریان صنعتی شدن شده است، اما در کنار این تغییر و تحولات، اعتقادات و ارزش های مذهبی نقش خود را حفظ کرده و به عنوان نیرویی نظارت کننده در جهت نظارت بر رفتار افراد جامعه ایفای نقش می کند
    کلیدواژگان: دی زناشویی، تعهد به دستورات قرآنی، خانواده
  • مهدی زارع بهرام آبادی، علی اصغر اصغرنژاد فرید، فرشاد بهاری، محبوبه چمی صفحه 66
    مقدمه
    نقل و کلام خداوند در آیات قرآن و روایات ائمه به عنوان منبع شناخت و علم و آگاهی مورد اتفاق همه دینداران است اما تبدیل آن به مفاهیم قابل استفاده درپژوهش های میدانی نکته اصلی مطالعه حاضر به حساب می آید..
    هدف
    هدف این پژوهش مقایسه هوش معنوی و شادکامی روزه داران و غیر روزه داران در ماه رمضان بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش یک روش تحقیق علی– مقایسه ای بودو داده های گردآوری شده با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه مورد تحلیل قرارگرفت..
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هوش معنوی گروه روزه دار از گروه غیر روزه دار بدون عذر و گروه غیرروزه دار با عذر بیشتر بود و هوش معنوی گروه غیرروزه داربا عذر بیشتر از گروه غیر روزه دار بدون عذر بود. همچنین شادکامی گروه روزه دار در پایان ماه مبارک رمضان نسبت به ابتدای ماه مبارک رمضان افزایش معنادار داشت در حالیکه شادکامی دو گروه دیگر کاهش معنادار نشان داد..
    نتیجه گیری
    روزه داری اسلامی با تقویت شکیبایی، بخشش، خودآگاهی متعالی و تجربیات معنوی قادر است هوش معنوی و شادکامی روزه داران را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: روزه داری اسلامی، هوش معنوی، شادکامی
  • علی دباغ، سمیرا رجایی صفحه 72
|
  • Mohammad, Reza Rajabnejad Page 41
  • Mohammad Hassan Ghosian Moghadam, Mohammad Moradi Page 45
    Context: Holy Quran has brought orders and decrees for the health and prevention of diseases for mankind which obey these rules ensure not only physical health but also mental health. The mighty god in Holy Quran has discouraged humans from drinking wine several times. The purpose of this study is deliberating alcohol effects on human health from the perspective of Holy Quran, and modern medicine.Evidence and Acquisition:: In this paper by using proper keywords, an overview was made on Holy Quran, hadiths and scientific articles, available in Medline(Pubmed) and Embase as well as Persian sites such as SID and Magiran. Then effects of alcohol consumption on human health were analyzed.
    Results
    Holy Quran in four verses and infallible imams in several hadiths have prohibited alcohol consumption for humans. On the other hand, it leads to many socioeconomic and mental damages and results in detriments on the Central and Peripheral Nervous System. Cardiovascular System, Liver, Bone, Pancreas, Skin and Respiratory System are such organs and tissues in which bear loads of heavy irreversible injuries from alcohol consumption. Harmful effects of alcohol on fetus and causing different malignancy in several tissues are from other fatal effects which eventually lead to death.
    Conclusion
    Regarding Islam’s recommendations alcohol consumption is clearly forbidden. Scientific papers also express the damaging effects of alcohol on individual health which clearly demonstrates the same concept.
    Keywords: Holy Quran, Hadiths, Alcoholic Wines, Health, Modern Medicine
  • Mohsen Baghbani Page 54
    Background
    This article tries to determine some cases of Arabicism in medical texts, through citing evidence from some Persian medical texts and also tries to show their significant role in the process of correction, translation, and the revision of the ancient medical texts and its ensuing research and writing of new works based on the old ones. The importance of Arabicism in medical text is that all of the ancient, important medical works written in Persian used the Arabic resources concerning this arena and in some cases, these works have been the complete “translation” of a text or a mixture of translation, interpretation of several Arabic texts.
    Objectives
    Arabicism of Persian texts which can be investigated at the levels of words and phrases, and the writing style and register and the overall structure of text has led to the complexity, ambiguity, and even the vagueness in parts of these works. Hence, to understand these texts properly which is a prerequisite for any correction, research, and writing, there should be paid enough attention to the medical Persian prose’ tendency towards the Arabic language.
    Materials And Methods
    This study is library-based in which reference books of traditional medicine are investigated and categorized and the explanation of the items is done just by using the resources. By referring to the samples, the extracted features through their analysis we can determine the extent of Persian texts’ use of the Arabian writing style and words. Then, in addition to providing some evidence so as to clarify the issue, it is possible to propose methods for interpreting and using these texts.
    Results
    In the early centuries, the tendency to write in an Arabic style has been less and the use of Arabic terminology and words has been less frequent. In the works of this period, some writers have used “Akhish” and “Mayeh” etc. even instead of expressions such “Rokne” and “khelt” etc. But in recent centuries, most doctors have resisted this and left their use. As a result, Arabicism has been prevalent in the Persian medical texts within this period.
    Conclusion
    shedding light on the angles of the Persian’s tendency towards the Arabian words, combinations and writing style is an approach to removing ambiguities regarding these texts and making precise documentaries out of them when correcting them, which should be done soon or late. Undoubtedly, the precise correction of these texts based on the consideration of their language features can smooth the way for writing the new medical books in modern Persian language and as such it will cause the Iranian medicine to be flourished and thrived.
    Keywords: Arabicism, Iranian Persian Literature and, Medicinal Texts, Language Borrowing, Language
  • Mohammad Bagher Minaei, Tayyebe Rezaeearef Page 56
    Background
    In Quran, the great, Surah Baghareh, Verse 255, it is stated: “Who is he aware of everything and the limited knowledge of humankind originates in His unending and unlimited knowledge”. One of these sciences is the science of Pharmaceutical plants. Recognizing these plants plays an important role in the improvement of human society health. Herbal therapy is one of the supplement methods for improving the health rate. In Al-Rahman, verse 11, the significance of plants and fruits is mentioned. One of the mentioned plants is Urtica dioica, which is anti-diabetic.
    Objectives
    The objective of this study is to determine the protective effect of extract of Urtica dioica leaf on small intestine structure in order to find its anti-diabetic effect.
    Materials And Methods
    At first, the rats were injected 50 kg. mg-1 of Streptozotocin via their tail vane. The fasting animals with more than 250 mg dl-1 blood sugar was diagnosed as diabetic. One diabetic group was under therapy of blue extract of Urtica dioica leaf (daily injection of 4 cc kg -1 in Peritoneum). The blood sample and tissue of the intestine were prepared after two months of therapy and killing animals. The Histologist saw the samples tissue. The quality of parameters of tissue was assessed in both the therapeutic and non-therapeutic groups.
    Results
    The blood sugar decreased from 400 ± 54.2 mg dl -1 to 78.9 ± 11.9 dl (P > 0.0004) in therapeuticgroup while the blood sugar was not found in diabetic group. The mononuclear cells and destructive tissues were found in necrosis and infiltration of diabetic group, also epithelium and Lieberkuhn glands were destructed and the villain became short and atrophy 9 and the high level of blood shedding and exudate were found. Incontrast, necrosis were not found in therapeutic group and infiltration of mononuclear cells and inflammation tissues were found slightly. There were not shorted villain andatrophy. Consuming Urtica dioica prevents the intestinal side effects of diabetes.
    Conclusions
    Urtica dioica protects themucosa of small intestine. This may lead to recovery of blood transfusion with decreasing end product mechanism (Advanced glicosylation end product) or improving the function of the nervous system by decreasing Sorbitol production. Further studies are needed for determining the major mechanisms..
    Keywords: Urtica dioica, Diabetes Mellitus, small intestine
  • Eslam Aghpour, Bijan Mazaheri, Azar Avazeh, Saeed Vahedi Page 61
    Background
    the aim of this study was to evaluate the association between Quran commands and marital satisfaction in family.Methods and materials: this study is performed with quantitative methods and survey technique by using a questionnaire. The sample size was families living in Marand city. By using Cochran formula and based on systematic randomized sampling, 360 persons were survived.
    Results
    the study results showed that there is a meaningful association between Quran commands and marital satisfaction. It means that the more commitment to Quran commands the more marital satisfaction results. Based on multifactorial regression equation, among all evaluated variables, commitment to Quran commands, individual age and education explain 53 percent of all dependent variable changes.
    Conclusions
    Religion and emulation of families to religious principles regarding the emphasis of Islam to have a measured and correct behavior could be an important factor against life complications, so it is proposed that there is less marital dissatisfaction in religious families. While our society is on the way of industrialization, but with these changes, religious beliefs and values have preserved their character, and play roles as a powerful supremacy observing society behaviors..
    Keywords: Marital satisfaction, Commitment to Quran Commands, Family
  • Mehdi Zare Bahram Abadi, Ali Asghar Asgharnejad Farid, Farshad Bahari, Mahboube Chami Page 66
    Background
    God quotes and words in Quran verses and infallibles hadiths is under consensus of all believers as recognition, knowledge and understanding source, but changing them to applicable concepts for field investigations is the most important point of the present study.
    Objectives
    the aim of this study is to compare spiritual intelligence and happiness of fasting and non fasting persons.
    Materials And Methods
    it was a causative comparative study; gathered data was analyzed using one way variance and Scheffe post hoc test.
    Results
    spiritual intelligence was higher in fasting group compared to non fasting without any excuse or non fasting with an excuse, also spiritual intelligence was higher in non fasting with an excuse than non fasting without any excuse. Moreover happiness in the fasting group after the Holy Ramadan showed a meaningful difference compared to the first of the month, while happiness of the other two groups showed a meaningful decrease.
    Conclusion
    Islamic fasting with strengthening patience, forgiveness, transcendental consciousness and spiritual experiences is able to increase spiritual intelligence and happiness in fasting persons..
    Keywords: Islamic Fasting, Spiritual Intelligence, Happiness
  • Ali Dabbagh, Samira Rajaei Page 72