فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1391)

  • ضمیمه زمستان 91
  • تاریخ انتشار: 1391/11/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رقیه شهبازی، سید حسین داودی*، سعیده اسمعیلی صفحه 1

    در سال های اخیر، فلاونوئیدها به عنوان گروهی از ترکیبات پلی فنولی، به دلیل اثرات سودمند بر سلامتی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته اند. مطالعات متعددی نشان می دهند که اثرات ضدسرطانی فلاونوئیدها از طریق مهار مسیر انتفال پیام PI3K/Akt می باشد. تنظیم نبودن این مسیر به شروع پاسخ های متعددی مانند: رشد، تکثیر، بقا و تحرک سلولی و در نهایت پیشرفت تومور منجر می شود. در این مطالعه ی مروری، اثرات ضدسرطانی فلاونوئیدها بر مبنای مسیر انتقال پیام PI3K/Akt بررسی شده است. بازنگری مطالعات مختلف نقش ضد سرطانی فلاونوئیدها از طریق سرکوب فعالیت آنزیم PI3k و سپس مهار فعالیت Akt تایید می کند. عدم فعالیت این مسیر به مهار سایر مسیرهای انتقال پیام از جمله مسیرهای mTOR و NF-kB منجر می شود. مهار فعالیت mTORو NF-kB باعث کاهش رشد، تکثیر، تهاجم سلولی و متاستاز می شود. از سوی دیگر، آپوپتوز به دلیل تنظیم افزایشی پروتئین های پرو آپوپتوتیک و تنظیم کاهشی پروتئین های آنتی آپوپتوتیک افزایش می یابد. هم چنین، کاهش فعالیت مسیر PI3K/Akt در سلول های اندوتلیال، آنژیوژنز را مهار می کند. فلاونوئیدها به عنوان ترکیبات فعال ضدسرطان، از طریق تنظیم کاهشی مسیر PI3k/ Akt می توانند در پیشگیری و درمان سرطان موثر باشند. بنابراین می توان استفاده از فلاونوئیدها را به عنوان درمان همراه با سایر عوامل دارویی پیشنهاد کرد. بدیهی است که بررسی های تکمیلی در سطوح سلولی و مدل های حیوانی هم چنان مورد نیاز است

    کلیدواژگان: فلاونوئیدها، مسیر انتقال پیامPI3K، Akt، پرولیفراسیون، متاستاز، آپوپتوز، آنژیوژنز
  • شریف ابراهیمی، امان محمد کرم، میلاد روحی، رضا محمدی، زهره دلشادیان، سید امیر محمد مرتضویان، مهدی شادنوش صفحه 11
    بیماری های اسهالی کماکان عامل اصلی مرگ و میر کودکان زیر 5 سال به شمار می روند (15%). پروبیوتیک ها به عنوان عوامل مکملی پزشکی احتمالا طول دوره ی گاستروانتریت حاد عفونی را در حدود 24 ساعت کاهش می دهد. مقالات فواید آماری اما ناچیز برخی گونه های لاکتوباسیلی را در درمان اسهال آبکی حاد نوزادان و کودکان کوچک تر (به خصوص در گاستروانتریت روتاویروسی) نشان داده اند. بیشتر مطالعات روی پروبیوتیک ها برای کنترل اسهال حاد در افراد نسبتا سالم انجام شده است. در حالی که به تمایز بین گونه های مختلف پروبیوتیک ها کمتر توجه شده است. هم چنین تاکید کمی بر مقدار دز مورد استفاده در آزمایش ها کمتر پرداخته شده است. چون بیشتر تحقیقات پروبیوتیکی روی اسهال روتاویروسی انجام شده، لازم است مطالعات آینده در زمینه ی تاثیر پروبیوتیک ها بر بیماری های اسهالی ناشی از سایر عوامل بیماری زا به ویژه باکتری ها انجام شوند.
    کلیدواژگان: روتا ویروس، پروبیوتیک، اسهال
  • مهرداد محمدی، مهشید جهادی، محمدرضا احسانی، کیانوش خسروی دارانی صفحه 25
    لیپوزوم ها ساختار دولایه ی پیوسته و بسته ای دارند که عمدتا از مولکول های لیپیدی و فسفولیپیدها تشکیل شده است. امروزه، در صنایع شیر و به خصوص تولید و رسیدن انواع پنیر از لیپوزوم ها به عنوان نانو حامل آنزیم های موثر در تسریع رسیدن پنیر استفاده می شود. به کارگیری روش های جدید تولید لیپوزوم مانند پرولیپوزوم و روش حرارتی موجب شده تا بدون نگرانی از وجود بقایای ترکیبات مضر بتوان آنزیم های موثر در رسیدن پنیر را به ساختار لخته اضافه کرد. به این ترتیب، علاوه بر حمایت آنزیم در مقابل از دست رفتن درون آب پنیر با اتصال هدفمند لیپوزوم به مسیل کازئین، ضمن تسریع کنترل شده ی رسیدن پنیر از بروز معایبی چون تلخی جلوگیری می شود. استفاده از روش های نوین تولید لیپوزم باب جدیدی را برای پژوهشگران ایرانی معرفی می کند که توسط آن بتوانند با تاکید بر خصوصیات پنیرهای سنتی ایران، پروتئولیز و لیپولیز هدایت شده و هدفمندی را در رابطه با حقوق مصرف کنندگان عرضه کنند.
    کلیدواژگان: پنیر، لیپوزوم، رسیدن
  • آمنه نعمت الهی، مرتضی مشایخ، سارا سهراب وندی، کیانوش خسروی دارانی، ایمان برار نژاد باریکی صفحه 35
    قیمت بالای حلال های آلی، قوانین زیست محیطی و افزایش نیاز به محصولات دارای ارزش افزوده و فراخالص در صنایع غذایی و دارویی، باعث توسعه ی تکنولوژی های جدید و سالم برای فراوری محصولات غذایی شده است. در سال های اخیر، استفاده از دی اکسید کربن فوق بحرانی به جای روش های مرسوم (نظیر استخراج با حلال آلی هگزان و روش فشردن مکانیکی) در استخراج روغن ها و مواد دیگر مورد توجه قرار گرفته است، زیرا اطلاعات مربوط به خطرات ایمنی و زیست محیطی استفاده از حلال های آلی در فراوری غذا در حال افزایش است. مطالعات نشان می دهند که احتمال آلودگی فراورده ی نهایی با این نوع حلال ها وجود دارد. بنابراین، صنعت غذا همواره در جست و جوی فن آوری های جدید جداسازی به منظور استفاده از ترکیبات طبیعی با خلوص بالاتر و در نتیجه، تولید محصولات سالم و با کیفیت است. با وجود پیشینه استفاده از سیالات فوق بحرانی در بسیاری از تحقیقات، کاربرد تجاری آن پیشرفت اندکی داشته است. این موضوع می تواند به دلیل هزینه بالای سرمایه گذاری و نیاز به تجهیزات مقاوم به فشار بالا باشد که این هزینه می تواند با گذشت زمان و تولید محصولات باکیفیت جبران شود.
    کلیدواژگان: استخراج، تصفیه، روغن، دی اکسید کربن فوق بحرانی
  • نرجس کریمی، محمد امین محمدی فر*، مینا فرضی صفحه 45

    امروزه، طیف وسیعی از محصولات به صورت طبیعی و فرایند شده به گروه امولسیون ها تعلق دارند یا در برخی مراحل تولید به شکل امولسیونی ظاهر می شوند. سیستم های امولسیونی به علت ویژگی های رئولوژی و فیزیکی شیمیایی خاص خود، در صنعت غذا اهمیت فراوانی دارند. اما ناپایداری ترمودینامیکی محدودیت اصلی استفاده از این سیستم ها است. هدف اصلی این مطالعه ی مروری، بررسی عوامل ناپایداری و سازوکارهای پایدارسازی این سیستم ها بود. استفاده از امولسیون کننده ها و هیدروکلوئیدها با سازوکارهای متفاوت پایداری امولسیون ها را افزایش می دهند و امولسیون های meta stable ایجاد می کنند. استفاده از بیوپلیمرهای طبیعی به عنوان جایگزین امولسیفایرهای کوچک مولکول سنتزی، علاوه بر افزایش پایداری امولسیون ها بر سلامت مصرف کنندگان هم تاثیر منفی ندارد. حضور گروه های عاملی کمکی(متیل واستر) در ساختار برخی پلی ساکاریدها خاصیت فعال سطحی بودن به آن ها می دهد. در نتیجه، این پلی ساکاریدها می توانند بر سطح میان آب و روغن قرار بگیرند و کشش بین سطحی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: امولسیون روغن در آب، پایداری، کشش بین سطحی
  • یاسمن جمشیدی نایینی، سید حسین داودی*، سعیده اسمعیلی صفحه 53

    سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان ها در زنان سراسر دنیا و ایران است. بنا به گزارشات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حال حاضر بیش از 40000 نفر در ایران به این بیماری مبتلا هستند. چاقی، فعالیت بدنی، مصرف الکل، سیگار، هورمون درمانی و هم چنین رژیم غذایی عواملی هستند که در خطر بروز سرطان نقش مهمی دارند. مطالعات نشان می دهند که شکل فعال ویتامین D چون تمایز سلولی را افزایش می دهد و پرولیفراسیون را مهار می کند، می تواند در تغییر خطر سرطان نقش داشته باشد. نتایج به دست آمده از برخی مطالعات، رابطه ی معکوس دریافت رژیمی و غلظت سرمی ویتامین D را با خطر سرطان پستان تایید می کنند. نتایج تحقیقات بیانگر کاهش خطر سرطان پستان با دریافت مقادیر بیشتر ویتامین D است. مطالعات نشان می د هند که بین غلظت کلسی دیول پلاسما و میزان مواجهه با اشعه ی فرابنفش خورشید با خطر سرطان پستان رابطه معکوس معنی داری وجود دارد. اندازه گیری غلظت کلسی دیول مدت ها پیش از تشخیص سرطان به عدم مشاهده ی رابطه ی معنی دار منجر شده است. نتایج مطالعات، حاکی از اثر محافظتی دریافت رژیمی و مکمل ویتامین D و مواجهه با اشعه ی فرابنفش خورشید در برابر بروز سرطان پستان به ویژه در زنان غیر یائسه است. از طرف دیگر، براساس اندازه گیری غلظت کلسی دیول پلاسما، کمبود ویتامین D در بیماران مبتلا به سرطان پستان شایع است. بنابراین، تا زمان دستیابی به نتایج قطعی، دریافت مقادیر کافی ویتامین D (600 واحد در روز برای زنان کمتر از 71 سال و 800 واحد در روز برای زنان 71 ساله و مسن تر) و حفظ غلظت کلسی دیول پلاسما در محدوده ng/ml 49-30 منطقی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، ویتامین D، کلسی دیول، 25
  • مهرداد محمدی، مهشید جهادی، کیانوش خسروی دارانی صفحه 63
    قهوه ای شدن قارچ دکمه ای Agaricus Bisporusیک پدیده رایج است که در آن، فنل های ملانوژنیک به صورت آنزیمی به کینون ها تبدیل می شوند و سرانجام رنگدانه ملانین را به وجود می آورند. در این مقاله مروری، روش های ممانعت از قهوه ای شدن آنزیمی در قارچهای خوراکی شامل: روش های گرمادهی، فشار ایزو استاتیک بالا، پرتودهی گاما، ترکیبات تیولی، افزودن کلرید کلسیم به آب آبیاری، ترکیبات احیا کننده و مهارکننده و تاثیر آنها بر قهوه ای شدن آنزیمی قارچ دکمه ای بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: قارچ دکمه ای، قهوه ای شدن آنزیمی، پلی فنل اکسیداز، میکروویو، مهارکننده ها
  • آمنه نعمت الهی، سارا سهراب وندی، سید امیر محمد مرتضویان، ایمان برار نژاد باریکی صفحه 73
    امروزه در بسیاری از جوامع، نقش غذا در سلامت و تغذیه ی انسان از اهمیت بسیاری برخوردار است. به طوری که نقش اولیه ی غذا به عنوان منبع انرژی و رشد به نقش بیولوژیکی اجزای آن روی سلامتی انسان تغییر یافته و بازار تولید و مصرف مواد غذایی به سوی «غذاهای فراسودمند» رهنمون شده است. غذاهای فراسودمند به فرآورده هایی گفته می شود که علاوه بر فراهم کردن تغذیه ی پایه موجب ارتقای سطح سلامت می شوند. در بین غذاهای فراسودمند، غذاهای حاوی ریززنده های پروبیوتیک اهمیت ویژه ای یافته اند. از آن جا که پروبیوتیک ها روی تعادل میکروبی روده و سلامتی کلی بدن اثر مثبت دارند، بازار تولید و مصرف این دسته از غذاها در حال توسعه است. در بین غذاهای مناسب برای افزودن پروبیوتیک ها تقاضا برای فراورده های پروبیوتیک غیرلبنی به دلایلی مثل عدم تحمل لاکتوز شیر در برخی افراد و میزان بالای کلسترول فراورده های لبنی افزایش یافته است. از آن جا که میوه ها و سبزی ها مواد سودمندی مانند مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، فیبرهای رژیمی و ویتامین ها دارند و عاری از مواد حساسیت زای موجود در شیر هستند، می توانند محیط مناسبی برای تولید نوشیدنی های غیرلبنی پروبیوتیک به شمار آیند. در این مقاله سعی شده است اهمیت نوشیدنی های غیرلبنی بر پایه میوه و سبزی حاوی نژادهای پروبیوتیک بررسی شوند.
    کلیدواژگان: آب سبزی، آب میوه، پروبیوتیک، غذای فراسودمند
|
  • R. Shahbazi, H. Davoodi, S. Esmaeili Page 1

    Flavonoids as a group of polyphenolic compounds, have recently gained considerable attention because of their potential beneficial effects on human health. A number of studies have indicated chemopreventive effects of flavonoids on cancer cells via suppression of PI3K/Akt pathway. Deregulation of PI3-Kinase/Akt pathway trigger a cascade of responses, from cell growth and proliferation to survival and motility, that drive tumor progression. In this article the anti carcinogenic features of flavonoids through involvement of PI3K/Akt pathway have been reviewed. Pubmed, Sciencedirect, Springer and Google scholar databases were searched in order to achieve the desired articles. Cellular and animal studies that have been conducted from 1995 till 2012 were recruited in this investigation. Researches indicate the anticancer effects of flavonoids through suppression of PI3k activity and subsequent inhibition of Akt activity. Inactivation of this pathway leads to subsequent inhibition of other signaling pathway such as mTOR and NF-kB. The suppression of mTOR and NF-kB cause to decrease of proliferation and cell growth as well as inhibit cell invasion and metastasise. Apoptosis Also increase via upregulation of proapoptotic proteins and downregulation of antiapoptotic proteins. Furthermore, repression of PI3K/ Akt pathway in endothelial cells blocks angiogenesis. Taken together, flavonoids as potent chemopreventive agents, through downregulation of PI3k/Akt signaling pathway, can possess effective role in cancer prevention and treatment. So, application of flavonoids as supplementary treatment with medicine therapy is suggested, but more researches in cellular and animal model are necessary.

    Keywords: Flavonoids, PI3k, Akt pathway, Apoptosis, Angiogenesis, Proliferation, Metastasis
  • Sh Ebrahimi, Am Karam, M. Rouhi, R. Mohammadi, Z. Delshadian, Am Mortazavian, M. Shadnoush Page 11
    diarrheal diseases accounted for about 4.6 million deaths from around 1 billion episodes of illness annually in children younger than 5 years of age. A decade later, even without significant change in incidence, the number of deaths attributable to diarrheal diseases decreased to 3.3 million per year. Probiotics administered as supplemental medicinal agents are likely to decrease the duration of acute infectious gastroenteritis in about 24 h. Article used in this study, were collected by searching in informative bank such as web of knowledge, Science direct, willy and Scopus, The keywords probiotics, infection, childern, diarrhea, Lactobacillus and Bifidobacreium were used for searching. Published date of articles was between 1995 to 2012. Literature shows a statistically significant but clinically modest benefit for some Lactobacillus strains, mainly in infants and young children, in the treatment of acute watery diarrhea, especially in rotavirus gastroenteritis. Most studies of probiotics in the management of acute diarrhea have been conducted in relatively healthy and stable populations. While a distinction between different probiotic agents is made, little emphasis thus far is given to different probiotic dosages (CFU/ml) used in studies, even among the same probiotics, and that needs to be considered in the assessment of efficacy. Because most of the probiotic research has been conducted in rotaviral diarrhea, a future research agenda should include assessment of efficacy and effectiveness in diarrheal illnesses caused by other enteric pathogens, especially bacteria.
    Keywords: Rotavirul, Probiotic, Diarrhoea
  • M. Mohammadi, M. Jahadi, Mr Ehsani, K. Khosravi, Darani Page 25
    Liposomes are closed continuous bilayer structures made mainly of lipid and/or phospholipid. Nowaday, application of liposomes as a nano carrier of ripening accelerated cheese enzyme in cheese production and ripening are suggested. Application of recent methods of liposome production such as Pro-liposome and Heating methods caused addition of encapsulation acceleration of cheese ripening enzyme in the curd without any worry about harmful residue in liposome. Utilization of enzyme-loaded liposome caused protection of enzyme from loss in whey, target association of liposome with casein micelles. Therefore, without any bitterness and yield reduction, control ripening acceleration was achieved. Usage of recent production of liposome method introduce a new research to Iranian researcher about target proteolysis and lipolysis in traditional Iranian cheese with emphasis about consumer right
    Keywords: Liposome, Cheese, Ripening
  • A. Nematollahi, M. Mashayekh, S. Sohrabvandi, K. Khosravi, Darani, I. Berarnejad Bariki Page 35
    There is an increasing public awareness of the health, environmental and safety hazards associated with the use of organic solvents in food processing and the possible solvent contamination of the final products. The food industry is always looking for the best separation technology to obtain natural compounds from high purity, healthy products that are of excellent quality. The high cost of organic solvents, increasingly stringent environmental regulations, and new requirements of the medical and food industries for ultra-pure and high added value products have increased the need for the development of new and clean technologies for the processing of food products Supercritical carbon dioxide (SC–CO2) extraction has attracted considerable attention in recent years as a promising alternative to conventional solvent extraction and mechanical pressing for extracting oils and other materials as it offers a number of advantages, including a lack of solvent residue and better retention of aromatic compounds. This article summarizes some of the advances and the latest developments in the field of supercritical fluid technology focusing on using supercritical carbon dioxide in extraction and refining of vegetable oils.
    Keywords: Extraction, Refining, Supercritical CO2, Vegetable oil
  • N. Karimi, Ma Mohammadifar, M. Farzi Page 45

    Nowadays, a wide variety of natural and processed products can be classified as emulsions. These systems have attracted considerable attention in food industry due to physicochemical and rheological properties.but the main limitation of these systems is thermodynamically unstable. So, in review present study, many attempts have been carried out to understand the mechanism of stabilization. Sciencedirect, Springer and Google scholar databases were searched in order to achieve the desired articles. Review and research studies that have been conducted from 1980 till 2012, were recruited in this investigation. Previous studies showed that emulsions can be formed kinetically stable (meta stable) by using substances known as emulsifiers. Use of natural biopolymers as a substitute for small moluecle surfactant can be effective because they did not have side effects on people’s health. The surface activity of some polysaccharides can be explained by the presence of acetyl groups.SO surface-active ingredients can be adsorbed rapidly at oil-water interface and stabilized the emulsions by lowering the surface tension.

    Keywords: Oil in water emulsion, Stability, Interfacial tension
  • Y. Jamshidi Naeeni, H. Davoodi, S. Esmaeili Page 53

    Breast cancer is one of the most common cancers in women worldwide and Iran and According to the Ministry of Health more than 40000 people in Iran are now suffering from this disease. Obesity, physical activity, alcohol consumption, smoking, hormone therapy and diet are factors that have a significant role in breast cancer incidence. Studies show that the active form of vitamin D promotes cell differentiation and inhibits proliferation and have the potential to modify cancer risk. The results of some studies confirm an inverse association between dietary vitamin D intake and serum vitamin D concentration with the risk of breast cancer. Research results indicate a reduced risk of breast cancer with higher intake of vitamin D. Studies show that there is a significant inverse association between plasma calcidiol concentration and also exposure to the sun's ultraviolet radiation with the risk of breast cancer. Measurement of serum calcidiol long before cancer diagnosis leads to no significant relationship. Results of the studies suggest a protective effect of vitamin D intake from diet and supplements and exposure to ultraviolet rays of the sun against breast cancer incidence, especially in premenopausal women. On the other hand, based on measurement of plasma calcidiol concentration, the high prevalence of vitamin D in patients with breast cancer have been reported. Before achieving decisive results, adequate intake of vitamin D (600 IU/d for women younger than 71 years and 800 IU/d for women 71 and older) and maintenance of plasma calcidiol in the range of 30-49 ng / ml seems logical.

    Keywords: Breast cancer, Vitamin D, Calcidiol, 25(OH) D
  • M. Mohammadi, M. Jahadi, K. Khosravi, Darani Page 63
    Browning button mushroom of Agaricus Bisporus is a common phenomenon which enzymaticaly convert melonogenic phenols to quinones and eventually produce melanin pigments. Browning button mushroom is detrimental to business of agriculture and food business. This review article surveys methods of inhibiting the enzymatic browning Agaricus Bisporus include: thermal inactivation, high isostatic pressure, gamma irradiation, thiol componds, calcium chloride added to the irrigation water, inactivators and inhibitors and its effects on enzymatic browning of Agaricus Bisporus.
    Keywords: Agaricus bisporus, Enzymatic browning, Polyphenol oxidase, Microwave, Inhibitors
  • A. Nematollahi, S. Sohrabvandi, Am Mortazavin Farsani, I. Berarnejad Bariki Page 73
    Recently, the focus of scientific investigations has moved from the primary role of food as the source of energy and body-forming substances to the more subtle action of biologically active food components on human health. There has been an explosion of consumer interest in the active role of food in the well-being and life prolongation, as well as in the prevention of initiation, promotion, and development of non-transmissible chronic diseases. As a result, a new term—functional food—was proposed. Among these foods, probiotics may exert positive effects on the composition of gut microbiota and overall health, and the market is increasing annually. An increased demand for nondairy probiotic products comes from vegetarianism, milk cholesterol content, and lactose intolerance. Therefore, the development of these products is a key research priority for food design and a challenge for both industry and science sectors. Fruit and vegetable juice can be certainly positioned as a healthy food product, due to its great amount of healthy components like vitamins, antioxidants, and polyphenols that exerts several positive benefits on the human health. It has also been suggested as a novel, appropriate medium for fortification with probiotic cultures already being positioned as a healthy food product. This article presents an overview of functional food development, emphasizing nondairy juices that contain probiotic bacteria strain.
    Keywords: Fruits, Functional food, Probiotic, Vegetables