فهرست مطالب

نگره - پیاپی 21 (بهار 1391)

فصلنامه نگره
پیاپی 21 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا پاکزاد، سید محمد فدوی صفحه 5
    شاهنامه رشیدا، یکی از نسخ خطی مصور دوره صفویه متعلق به-سده یازدهم ه. ق، و کتابت آن منسوب به عبد الرشید دیلمی است، به همین دلیل هم به شاهنامه رشیدا معروف است. معتمدالدوله، رئیس کتابخانه فتح علی شاه قاجار در صفحه-آستر بدرقه کتاب این انتساب را مرسوم کرد. درحالی که تطبیق شیوه رسم الخط شاهنامه رشیدا با آثار خوشنویسی عبد-الرشید دیلمی مانند چهل کلمه و تحفه العراقین، تفاوت رسم-الخط این آثار را از یکدیگر نشان می دهد. ازسوی دیگر شواهد تاریخی نیز بر عدم صحت فرض پیشین تاکید دارد. از این رو هدف این مقاله بررسی سوابق تاریخی زندگی عبدالرشید دیلمی و آثار خوشنویسی وی و تطبیق رسم الخط و شیوه خوشنویسی او در شاهنامه منسوب به وی با سایر آثارش بوده است. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و میدانی انجام گرفته و نتایج تحقیق نشان می دهد رسم الخط شاهنامه رشیدا متعلق به عبدالرشید دیلمی نمی باشد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، شاهنامه رشیدا، عبد الرشید دیلمی، چهل کلمه، تحفه العراقین
  • مریم خلیل زاده مقدم، ابوالفضل صادق پور فیروزآباد صفحه 21
    پارچه بافی ازجنبه کاربردهای فراوانی که در میان تمامی اقشار جامعه دارد، یکی از پیشروترین و گسترده ترین صنایع در بین کشورهای مسلمان، از جمله ایران و هند به شمار می رود. به همین دلیل سده های نهم تا یازدهم هجری قمری - پانزدهم تا هفدهم میلادی از نظر پیشرفت و گسترش هنر پارچه بافی صفوی و گورکانی با اهمیت است. این دو با داشتن ارتباط فرهنگی و هنری در سده های پیشین، به ویژه در زمان حکومت صفویه، تاثیرات بسیاری در هنرهای مختلف، به ویژه هنر پارچه بافی بر یکدیگر داشته اند. در این پژوهش با مطالعه هنر پارچه بافی ایران عهد صفوی، تاثیرگذاری و یا تاثیرپذیری آن با یکی از تمدن های هم عصرش یعنی تمدن مغولی هند(گورکانی)، به صورت تطبیقی بررسی می گردد. محور اصلی این-پژوهش؛ طرح ها و نقش های بافته شده در پارچه های صفوی و گورکانی است، بر همین اساس، ابتدا ویژگی ها و شیوه های پارچه بافی صفوی و گورکانی بررسی و سپس با دسته بندی طرح ها و نقوش بافته شده به سه گروه نقوش گیاهی، انسانی، حیوانی و نقوش خط نگاره نمونه های به-دست آمده از پارچه های هر دوره به صورت تطبیقی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پارچه، صفوی، گورکانی، بررسی تطبیقی نقوش
  • علی رضابهارلو، عباس اکبری صفحه 39
    نقاشی رنسانس، علاوه بر موضوعات و مضامین گوناگون، شامل اشکال و عناصر متعددی نیز می شود که در این میان، تصاویر فرش – به ویژه انواع اسلامی آن - از بخش های مهم وقابل توجه در ترکیب بندی این نقاشی ها است. هدف این پژوهش بررسی جایگاه این گونه فرش ها در آثار نقاشی غرب و مطالعه خاستگاه و منشاء اولیه آن ها، در کنار بازشناسی سایر موارد مانند طرح ها و نقوش مورد استفاده است. در این راستا، انتساب فرش های یاد شده در نقاشی ها به منطقه یا مناطقی خاص(به عنوان مثال آناتولی و یا سایر حوزه ها) و همچنین زمینه های پیدایش و ظهور این قالی ها در آثار نقاشی، که موضوع با اهمیتی است، مورد بررسی قرار گرفته است. روش گردآوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای به شیوه اسنادی-تاریخی و تحلیل محتوا بوده و نتایج پژوهش نشان می دهد تعاملات شرق و غرب پس از دوران قرون وسطی، زمینه ظهور منسوجات اسلامی شرق در حوزه نقاشی غرب (به ویژه از دوره رنسانس به بعد) را فراهم نموده است. البته باید توجه داشت با وجود اظهارنظر محققان غربی مبنی بر انتساب خاستگاه (تصاویر) قالی های مورد اشاره به بخش آسیای صغیر(ترک)، می توان این دامنه محدود را حتی وسیع تر از این درنظر گرفت. آن چنان که می شود این طرح ها و نقوش را علاوه بر قالی های ترک به جا مانده از سده های گذشته، در سایر نواحی(مانند اران و قفقاز) هم مشاهده کرد که در این میان، نمونه های مشابه در مصر دوره مملوک، شمال-آفریقا و اسپانیا و حتی تاثیرات و پشتوانه های ایرانی(سلجوقیان) را نیز باید مورد توجه قرارداد.
    کلیدواژگان: فرش اسلامی، نقاشی، غرب، رنسانس
  • عفت سادات افضل طوسی صفحه 55
    اهمیت نقوش حیوانی از دیرباز در هنرایرانی قابل مشاهده است. این نقوش حیوانی گاه به سبب کاربردشان از جنبه کشاورزی و تغذیه، به عنوان نمادی از خدایان، سلطنت و یا عناصری از کائنات به شمار آمده اند. در میان نقوش حیوانی، نگاره بزکوهی از اهمیت بسیار برخوردار است. این نقش در دوران-باستان کارکردی بیش از یک نقش تزئینی داشته، و نماد طلب باران و برکت بوده است. از عصرساسانی و سپس دوران اسلامی که اعتقادات وگرایش های هنر وفرهنگ تغییرات اساسی داشته، نگاره بزکوهی نیز به حاشیه رفت وبیش ترین کارکرد خود را در دست بافته های روستایی وعشایری حفظ نمود. هدف مقاله پیش رو جست و جوی علت تداوم وحفظ این نقش در هنر باستان وسپس دوام آن در هنر گلیم است. این تحقیق با توجه به –نگاره های در دسترس از دوران پیش از تاریخ تاکنون، با روش مقایسه اسناد به جا مانده در دوران مختلف و روش توصیفی - تحلیلی، ردپای حضور بزکوهی و معنای آن را در هنرایران مورد بررسی قرار داده است. روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای است. به نظر می رسد این نقش از دیرباز بر سنگ نگاره ها وجود داشته و با توجه به عقاید وآیین مردمان گذشته به عنوان نماد باران، باروری وفراوانی شکل گرفته و از نسلی به نسل دیگردر هنرباستان انتقال یافته و در دست بافته های عشایری که از آسیب تغییرات روز در امان بود، محفوظ مانده است. نزدیکی این نقش با زندگی، معاش ومحیط زیست وآرزوهای بافنده و انتقال سنتی آن طی قرن ها، موجب حفظ آن در میان بافته های عشایری تا به امروز است. بی آن که بافنده امروز برمعنای دقیق این نقش آگاه باشد حافظ آن است و به این ترتیب گلیم محمل یک نگاره و آرمان باستانی گشته است.
    کلیدواژگان: بزکوهی، تمدن باستان، گلیم، عشایر ایران
  • محمد افروغ، علیرضا نوروزی طلب صفحه 69
    نجوم و ابزار نجومی در دوران بعد از اسلام به دلیل وجود ضرورت ها و نیازهای مختلف در زندگی مسلمانان نظیر آگاهی از زمان طلوع و غروب خورشید جهت اقامه نماز و نیز مسائل جغرافیایی و به ویژه دریانوردی و پدیده طالع بینی، سعد و نحس بودن روزها، شب ها و ساعات مختلف، به یکی از مهم ترین پدیده های علمی تبدیل شد. در این میان هنرمندان فلزکار ایرانی آن روزگار که خود جزئی از جامعه بودند از اهمیت و جایگاه نجوم و مسائل نجومی غافل نماندند و سعی کردند تا مفاهیم و مضامین نجومی را به عنوان تزئینات، در کنار تولید آثار نجومی همچون انواع اسطرلاب ها(تخت، کروی) و ساعت آفتابی، بر روی آثار فلزی بازتاب دهند. این پژوهش ضمن بررسی نجوم و ابزارهای نجومی، هنر فلزکاری سلجوقی و مکتب فلزکاری خراسان و به ویژه هرات، موضوع تزئین و انواع آن را درآثار فلزی دوره سلجوقی پی گرفته و با بررسی مفاهیم نجومی همچون صور فلکی، منطقه البروج و برج های دوازده گانه بر روی آبریز برنجی دوره سلجوقی ساخت هرات، کوشیده جایگاه نجوم و موضوعات وابسته به آن را بر سطح آثار فلزی این دوره معرفی و اثبات نماید. سئوال مطرح این است که آیا نجوم و مفاهیم نجومی به-عنوان نقش و تزئین، بر سطح آثار فلزی دوره سلجوقی به کار رفته است؟ شیوه مطالعه این مقاله نوع توصیفی – تحلیلی بوده و به صورت کتابخانه ای و میدانی(جست وجو در موزه) نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: هنر فلزکاری سلجوقی، تزئین و انواع آن، نجوم و ابزارهای نجومی، اجرام سماوی، صورفلکی، آبریز برنجی
  • مریم ابراهیمی پور فرسنگی، احمد نادعلیان صفحه 85
    در گذار از مرحله کوچ نشینی به یکجانشینی و اقامت دائم در یک محل، «آب»با خاصیت حیات بخشی خودبه عنوان یک رکن اساسی، نقش مهمی را ایفا کرد. سهولت دسترسی به آب، تضمینی برای ادامه زندگی و سکونت محسوب می شد. ارتزاق انسان به این ماده وابسته بود و از جهتی مسیرهای آبی، ارتباط دهنده افراد و اقوام با یکدیگر بودند. به تعبیری،تصور زندگی بدون وجود آب، غیر ممکن به نظر می رسید. از آن جایی که انسان باستانی برای عوامل تاثیر گذار در جریان زندگی خود، خدایانی در نظر گرفته بود که آن پدیده ها را بر مبنای مشیت و خواست خود، ساماندهی می کردند، ایزد آب ها نیز جایگاه والایی داشت. منطقه باستانی جنوب غرب ایران امروزی؛ ایلام کهن نیز از این قائده، جدا نبود و با توجه به آثار به دست آمده متعلق به ساکنان آن، به وضوح می توان به اهمیت این موضوع در آن جا پی برد. شباهت های ظاهری انکار ناپذیرمیان ایزد آب ایلامی و بین النهرین در برخی موارد تشابه کارکرد را هم به دنبال دارد که این مسئله دال بر گستردگی روابط(مسالمت آمیز یا خصمانه) میان آنان است.در این پژوهش نمودهای متفاوت ایزد آب در ایلام (شوش و چغازنبیل) با مد نظر قرار دادن همتای بین النهرینی و نیز شهداد، برای پی بردن به معانی و مفاهیم نهفته در آن ها بر مبنای روش تاریخی و توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ایزد آب، ایلام، بین النهرین، انکی، اآ، بز، ماهی، انسان، ماهی
|
  • Zahra Pakzad, Mohammad Fadavi Page 5
    Writing Shahnama was the custom and cultural policy of Iranian governors and also the art of book illustration in Isfahan school contains very beautiful samples and valuable pictorial of this Iranian great and national heroic work. RashidaShahname is one of the important and pictorial manuscripts of Safavid period، and belongs to 11th century of lunar hegira. Since its writing is relative to Abdol Rashid Dalimi، this Shahnama is known as Rashida Shahname. Motamedodole، head of the library and secretary of Fath Ali shah Qajar، in the lining page of book accompanying has customized this assignment ascription. While، adaptation and comparison of calligraphy method of Shahname Rashida with Abdol Rashid Deilami''s calligraphy (such as chehel-kallameh and Tohfat-ol-Araghein)، illustrates calligraphy differences of these works. On the other hand، historical evidences are disapproved with the accuracy of the hypothesis that says this book has been written by Abdol Rashid Dalimi. Base on this point، about these manuscripts without number، offering absolute view is difficult، and there is possibility of errors، so this paper tries to show that according to well- documented related to Abdol Rashid'' calligraphy characteristics with calligraphy of mentioned Shahnameh، calligraphy of this Shahnameh is not belong to Abdol Rashid Dalimi. In order to reach the goals of this article، comparative methods، has been used. So we’ve gathered various information about characteristics of calligraphy in above- mentioned version and considered them to find out، whether ascription of this calligraphy to Rashida is correct or not.
    Keywords: Shahnameh. Rashida Shahnameh, Abdolrashid Dalimi, chehel, kallameh, Tohfat, ol, Araghein
  • Maryam Khalilzadeh Moghadam, Abolfazl Sadeghpour Firouzabad Page 21
    Because of having all aspects of applications among many segments of society، textile is one of the leading and largest industries in the Muslim countries، including Iran and India. For this reason Ninth to eleventh centuries AH (fifteenth to seventeenth AD) centuries are important in progression of textile art in Safavid and Gurkanid eras. By having cultural and artistic ties in the previous centuries، particularly during the Safavid state; they have had effects on each other in many different arts، specially the art of textiles. In this article، through analysis of the art of Safavid textiles and its influence on or taking influence by Gurkanid، one of its contemporaneous civilizations is comparatively studied. The main base of the research is woven designs and motifs in Safavid and Gurkanid textiles. Therefore، firstly characteristics and methods of textile weaving in Safavid and Gurkanid eras has been studied through categorizing woven designs into three groups including: Plant motifs، human، animal designs and pictographs. Then available samples of Safavid and Gurkanid textiles have been studied comparatively.
    Keywords: textiles, Safavid, Gurkanid, comparative study designs
  • Alireza Baharloo, Abbas Akbari Page 39
    Renaissance painting includes a number of factors such as different sections and elements besides various subjects and themes. In this regard pictures of carpets، especially the oriental and Islamic ones، are an important and interesting part of the compositions in these artworks (paintings). The present article has tried to determine the origin and the position of these carpets in paintings and also examine other features like motifs and designs. The theory of attributing the mentioned carpets to a particular region (such as Anatolia or other areas) has been taken into consideration and the backgrounds of the emergence of such handicrafts have been regarded too. The research method in here is based on documental analysis and the obtained results reveal that the interaction between West and East after medieval ages has led to the emergence of oriental and Islamic textiles in painting (especially after renaissance). By the way it should be noticed that despite western scholars’ opinion on the attribution of the mentioned carpet motifs to Asia Minor، we can take a larger area into consideration. For it is possible to observe such designs and motifs in other districts (Caucasus and Aran) besides Turkey. We should also regard similar cases in Mamluk Egypt، North Africa، Spain and even Seljuk Iran.
    Keywords: Islamic Carpet, Painting, West, Renaissance
  • Effatolsadat Afzaltousi Page 55
    The importance of animal figure is dramatic in Iranian art since ancient time. Animal figures were sometimes used as symbols of agriculture and nutrition and also as symbols of gods، kingdoms and elements of universe. Among animal figures، wild goat figure has a great importance. In ancient times this figure was symbol of seeking rain and blessing rather than just being a decorative figure. After Sassanid era and in Islamic age wild goat figure lost its importance and was mainly preserved in rural and nomadic hand-woven due to fundamental changes in beliefs as well as artistic and cultural attitudes. In this essay we tend to seek the reasons behind perseverance and persistence of wild goat figure in Iranian art and its meaning by investigating the available figures from prehistory until today، and comparing them to each other through an analytic way. It seems that wild goat figure’s formation on stones was due to ancient peoples beliefs and costumes which considered this figure as a symbol of rain، fertility and abundance. This figure was passed from each generation to next in ancient art and was protected from changes and damages of the time through nomadic hand-woven. The correlation between this figure and life، livelihood، dreams of the weaver and the traditional way of its transmission within centuries is the cause of its persistence among today’s nomadic weavings. Today’s weaver is a preserver of this figure without knowing its exact meaning and that’s how the rug contains an ancient figure and desire.
    Keywords: wild goat, ancient, civilization, carpet, nomads of Iran
  • Mohammad Afrogh, Daryosh Noroozitalab Page 69
    Astronomy and astronomical instruments during the Islamic era due to various needs and requirements in Muslims life، such as awareness of time، sunrise and sunset for praying and issues of navigation and geographic matters and astrology phenomenon، and crossed the Sad days، nights and different times، became one of the most important scientific phenomena. Iranian metal worker artists of those days which were a part of the body of that society were aware of the importance and role of astronomy and astronomical matters and tried to reflect astronomical concepts and themes as decorations، as well as the production of a variety of astronomical astrolabe (the flat، spherical) and sundial، on metal works. The purpose of this paper is follow the contents of different kinds of decorations in Seljuk metal works especially in Herat school، besides introducing and proving the importance of place of astronomy and astronomical instruments especially by surveying on astronomical concepts like astronomical constellations، the twelve Zodiac tower and astrolabe and its components as a product of astronomical instruments on brass catchments made in Herat at Seljuk period. The question posed in this study is whether the astronomy and astronomical concepts has been used as decoration on the surfaces of metal works in Seljuk period? This article is a descriptive – analytical study and its data collections have been done by library and field (search the museum) researches.
    Keywords: art in Seljuk metalwork, decoration, its variants, astronomy, astronomical instruments, celestial objects, constellations, catchment Brass