فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 72 (زمستان 1391)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 72 (زمستان 1391)

  • رسانه و کودک و نوجوان
  • تاریخ انتشار: 1392/02/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی نجف زاده*، سید حسین اطهری صفحه 9
    بر اساس ادعای غالب، پست مدرنیسم اندیشه ای ذهنی و ایده الیستی است که در برهه ای از زمان، در اواخر قرن بیستم، در محافل روشنفکری سربرآورد؛ اما به واسطه ایده الیسم نهفته در خود نتوانست در واقعیت های اجتماعی جلوه گر شود و رو به افول رفت. مقاله حاضر، با تکیه بر روش نشانه شناسی و از رهگذر تحلیل و مقایسه چهار کارتون تلویزیونی در دو برهه مختلف، دهه 1970 و بعد از آن، این ادعا را مطرح می سازند که تاثیر گرایش های مختلف پست مدرنیسم بر تولیدات فرهنگی بیش از آن چیزی است که تصور می شود. کارتون های جدید به عنوان یکی از تولیدات فرهنگی که کودکان را مخاطب قرار می دهند، مشحون از نشانه هایی پست مدرنیستی هستند که حمله به فراروایت ها، جوهر ستیزی، نفی حقیقت، نفی بازنمایی، نفی سوژه گی و چندپاره گی هویت از جمله آنهاست. تحلیل نهایی گزارش این است که کودک از ابژه تربیتی در گفتمان مدرن به سوژه سرگرمی در گفتمان پست مدرن تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: نظام نشانه ای، شخصیت، کودک، قهرمان، ضد قهرمان، روایت، گفتمان پست مدرن
  • شیرزاد خوانچه سپهر*، عرفان ناصری، احمد قاضی زاده صفحه 37
    این پژوهش با هدف بررسی میزان، نحوه و انگیزه های کودکان در استفاده از رسانه های سنتی (سینما و تئاتر، رسانه های نوشتاری و...) و رسانه های جدید (رادیو، تلویزیون، ماهواره، اینترنت و...) و تعیین اثرات متغیرهای سن و جنس کودکان، میزان تحصیلات، شغل و میزان همراهی والدین در استفاده کودکان از این رسانه ها و همچنین تعیین رابطه بین رسانه های سنتی و جدید انجام گرفته و با بهره گیری از دو نظریه استفاده و رضامندی و جامعه پذیری رسانه، به تبیین موضوع مورد بررسی پرداخته است. این پژوهش، به شیوه پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه در بین تعداد 400 نفر از کودکان 5 تا10 ساله در مرکز استان کردستان، در تابستان 1390، انجام گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، تلویزیون پرمخاطب ترین رسانه نزد کودکان است و تماشای آن مهم ترین فعالیت کودکان در زمان اوقات فراغت می باشد. چنان که بیش از نیمی از کودکان تمام روزهای هفته تلویزیون تماشا می کنند. میزان تحصیلات والدین با میزان استفاده از رسانه های جدید رابطه مستقیم دارد؛ همچنین با افزایش میزان همراهی پدر با فرزندان در تماشای برنامه های تلویزیون، میزان تماشای برنامه های تلویزیونی در کودکان بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: استفاده و رضامندی، جامعه پذیری، رسانه های جدید و سنتی، کودک، انگیزه های استفاده
  • مریم حسینی انجدانی* صفحه 65
    هدف پژوهش حاضر که به شیوه اسنادی صورت گرفته، مطالعه مبانی مفهومی، نظری و پژوهشی فرصت ها و چالش های اینترنت در رشد هویت نوجوانان و شناسایی برخی از مهم ترین پرسش ها و محدودیت های پژوهشی است که تحقیقات آینده باید در پی روشن ساختن آنها باشند.
    ساخت هویتی منسجم و استوار، تحول کلیدی و مهم دوران نوجوانی است و اینترنت فرصت هایی را برای کشف و آزمایش هویت های برخط گوناگون فراهم می سازد. از آنجا که نوجوانان محتوای برخط را می سازند و از محتوای ساخته شده دیگران نیز استفاده می کنند، مدل با هم ساختن برای تبیین رشد هویت آنان در محیط اینترنت مورد توجه قرار می گیرد.
    فرصت ها و چالش های اینترنت در زمینه ساخت هویت برخط، شکل گیری هویت های چندگانه برخط و تحول وضعیت های هویت با تاثیرپذیری از محیط مجازی، ازجمله موضوع هایی هستند که ضرورت های پژوهشی مهمی را پیش روی محققان قرار داده است.
    کلیدواژگان: اینترنت، ارائه، خود، چالش، فرصت، نوجوانان، هویت، هویت برخط
  • حمید عبداللهیان، زهرا اجاق* صفحه 93
    هدف اصلی این مقاله، شناخت ویژگی های کمی تبلیغات مواد غذایی تلویزیون، جاذبه های تبلیغی و مضامین مورد استفاده در این تبلیغات است که موجب ترغیب مخاطبان، بویژه کودکان و نوجوانان به خرید و مصرف این محصولات می شود. برای این منظور، با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی و تماتیک 308 پیام بازرگانی پخش شده بین ساعت های 4 بعدازظهر تا 11 شب (شبکه های 1، 2، 3 و 5) که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده مورد بررسی قرار گرفته اند تا انواع مواد خوراکی تبلیغ شده و متغیرهایی که موجب تغییر در رفتار تغذیه ای کودکان و نوجوانان می شوند، شناسایی شوند. بر اساس نتایج به دست آمده،6درصد از آگهی های تبلیغی به مواد لبنی،2/4درصد به مواد نشاسته ای و 7/10درصد به مواد خوراکی فاقد ارزش تغذیه ای سالم مربوط بودند. تحلیل تماتیک نمونه های مطالعه شده نشان می دهد که مضامین نهفته در پیام های بازرگانی مربوط به خوراکی های فاقد ارزش غذایی عبارت از رقابت برای خوردن و رواج تک خوری، اغراق در انرژی زا بودن محصول و تغییر حالت های احساسی هستند.
    کلیدواژگان: خوراک های فاقد ارزش غذایی، چاقی کودکان و نوجوانان، پیام های بازرگانی، تحلیل محتوای تماتیک، یادگیری مشاهده ای
  • کمال کوهی*، محمدرضا حسنی صفحه 109
    مقاله حاضر که به شیوه پیمایشی صورت گرفته، به بررسی رابطه استفاده از رسانه های نوین اطلاعاتی و ارتباطی، با برخی از ابعاد هویتی پرداخته است. به این منظور 400 نفر از نوجوانان و جوانان 14 تا 29 ساله شهر تبریز، به روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی سیستماتیک به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از روش های آماری همبستگی و آزمون t مورد پردازش قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین استفاده از پایگاه های اینترنتی و ماهواره با هویت فردی و هویت جهانی، رابطه مثبت و با هویت ملی و دینی، رابطه منفی وجود دارد. بین استفاده از تلفن همراه و هویت فردی، رابطه مثبت و بین استفاده از تلفن همراه و هویت دینی، قومی و خانوادگی رابطه منفی دیده می شود؛ همچنین بین استفاده از لوح فشرده و لوح ویدئویی با هویت ملی رابطه منفی و با هویت جهانی رابطه مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: رسانه های نوین، اینترنت، تلفن همراه، هویت ملی و دینی، هویت فردی، نوجوانان و جوانان
  • بهرام رنجبریان، سعید فتحی، زهرا شکرچی زاده* صفحه 131
    از دیدگاه بازاریابان سراسر جهان، کودکان یکی از مهم ترین بخش های بازار هستند؛ کودکان، به آسانی تحت تاثیر پیام های تبلیغاتی قرار می گیرند و در تشویق والدین برای خرید محصولات بسیار ماهرانه عمل می کنند. محدودیت های شناختی کودکان و اشتیاق فراوان آنان برای یادگیری مسائل جدید، موجب می شود که حتی از سنین پایین تاثیرپذیر باشند. هدف از این پژوهش پیمایشی، بررسی تاثیر ویژگی های تبلیغات بر جذابیت تبلیغات تلویزیونی از نظر کودکان بوده است. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر اصفهان در سال تحصیلی 89 1388 تشکیل می دهند که تعداد 385 نفر از آنان به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایسه مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و مصاحبه بوده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدل، مولفه های مورد استفاده در اجرا، شهرت موسسه و جاذبه های محصول بر جذابیت تبلیغ از نظر کودکان تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: تبلیغات تلویزیونی، جذابیت، مدل، جاذبه های محصول، کودک
  • شهناز هاشمی* صفحه 151
    هدف از مقاله حاضر مطالعه موردی، بررسی رابطه بین سازگاری اجتماعی و نگرش سیاسی اجتماعی نوجوانان با تماشای ماهواره است.
    نمونه پژوهش، شامل 60 دختر نوجوان (30 دختر از خانواده های دارای ماهواره و 30 دختر از خانواده های فاقد ماهواره) و 60 پسر نوجوان (30 پسر از خانواده های دارای ماهواره و 30 پسر از خانواده های فاقد ماهواره) از مناطق4 و 16 شهرداری تهران بوده و برای سنجش متغیرها از پرسشنامه های سازگاری اجتماعی کالیفرنیا و نگرش سیاسی اجتماعی استفاده شده است.
    نتایج تحلیل واریانس دوراهه نشان می دهد که میزان سازگاری اجتماعی نوجوانان خانواده های دارای ماهواره ضعیف تر از نوجوانان خانواده های فاقد ماهواره است. همچنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان می دهد که در رعایت قالب های اجتماعی و روابط درون خانوادگی، بین نوجوانان استفاده کننده از ماهواره و نوجوانان فاقد ماهواره تفاوت معناداری وجود دارد؛ به این ترتیب که استفاده از ماهواره در خانواده، با سازگاری اجتماعی دختران و پسران نوجوان و نگرش سیاسی اجتماعی پسران رابطه منفی دارد.
    کلیدواژگان: ماهواره، مطالعه موردی، سازگاری اجتماعی، نگرش سیاسی، اجتماعی، نوجوانان
  • صفحه 179
|
  • Mehdi Najafzadeh*, Seyyed Hossein Athari Page 9
    Postmodernism is said to be a subjective and idealist thought emerging in the late 20th century in enlightened cycles. However, due to the idealism implied in it, this school of thought did not realize in social realities and, hence, started to fade. The present article uses a semiotic analysis of four TV cartoons belonging to two different era, i.e. 1970 and the following decades, to propose that the impact of postmodernism’s various dimensions on cultural products is much more than the perceived extent. The new cartoons, as a category of cultural products addressing children, are full of postmodernism implications including ultra-narrations, essence-rejecting, reality denial, representation denial, subjectivity denial and fragmentation of identity. The final result of the analysis indicates that child has been transformed from an educational object in modern discourse into an entertainment subject in postmodern discourse.
    Keywords: Semiotics, Personality, Child, Hero, Antagonism, Narration, Postmodern Discourse
  • Shirzad Khancheh Sepehr*, Erfan Naseri, Ahmad Ghazizadeh Page 37
    This research aims to examine children’s motivations for, and their extent and manner of, using traditional media (cinema and theater, printed media, etc) and new media (radio, television, satellite, the Internet, etc.) and shed lights on the impacts of such variables as children’s age and gender, their parents’ education, job and accompany with children in using these media. It also tries to determine the relationship between traditional and modern media. The present study employs the two theories of Use and Satisfaction and Media Sociability. It was carried out through a survey of 400 children aged between 5 to 10 from Kurdestan Province Center, i.e. Sanandaj, in summer 1390 (Iranian calendar) using questionnaire as its tool. Research findings show that television is the most widely used media for children and watching TV is one of the most important activities for them in leisure times. Almost half of children watch TV during all days of a week. Parents’ education has a direct relationship with children’s usage of modern media. The more accompany on part of parents for watching TV programs, the more the amount of children viewership.
    Keywords: Use, Satisfaction, Sociability, Modern Media, Traditional Media, Child, Motivations for Usage
  • Maryam Hosseini Anjadani* Page 65
    The present paper aims to investigate the literature and theoretical issues on the challenges and opportunities the Internet creates for young people and this media’s implications with regards to development of this group’s identity. The paper tries to identify some of the most significant questions the future research has to deal with.Building up an unwavering and unswerving identity is the core development of any adolescents. The Internet is one of the media playing a key role in creating opportunities for exploring and trying online identities. Since it is the adolescents and teenagers who construct online content and also make use of other-users-made content, the model of co-construction is used to explain their identity in the Web.The opportunities and challenges the Internet creates in terms of online identities, multiple online identities and transformation of identities under the influence of virtual space are among the issues for further investigation.
    Keywords: The Internet, Self, presentation, Challenge, Opportunity, Adolescents, Identity, Online Identity
  • Hamid Abdollahiyan, Zahra Ojagh* Page 93
    The present article aims to shed lights on quantitative qualities of advertising food stuff on television and explain the advertising attractions and themes used in the advertisement which persuade the audience, particularly children and teenagers, to buy and consume the advertised products. Using thematic content analysis, some 308 ads presented between 16 to 23 (Channel one, Two, Three and Five) were selected through purposeful sampling. The selected ads were analyzed and the types of advertised foods and the variables affecting children and teenagers’ nutritious behavior were identified. Findings indicate that 6% of the advertised ads were diary foods, 4.2% were starch-related foods and 10.7% were items without nutritious value. Thematic analysis of the data shows that the implied themes in the ads promoting valueless food are: competition for eating and promoting single-eating; exaggeration in terms of being energy-generating; and changing emotional conditions.
    Keywords: Foods Lacking Nutritious Value, Children Obesity, Ads, Thematic Content Analysis, Observational Learning
  • Kamal Koohi*, Mohammadreza Hassani Page 109
    The present research examines the relationship between using information and communications modern media and the multiplicity of young people’s identity. Taking “survey” as its methodological tool, the researcher selected some 400 adolescents and youths, aged between 14-29, from Tabriz city using systematic cluster, random sampling. Research data were processed through the statistical methods of correlation and T-test. Findings indicate that the relationship between the Internet and satellite usage and individual and international identity is a positive one, but the relationship between these media’s usage and national and religious identity is negative. There’s also a positive relationship between mobile phone usage and individual identity, but this relationship with regards to religious, ethnic and familial identity is negative. The relationship between CD and DVD usage with national identity is negative and with global identity is positive.
    Keywords: Modern Media, The Internet, Mobile Phone, National, Religious, Individual Identity, Adolescents, youths
  • Bahram Ranjbarian, Saeed Fathi, Zahra Shekarchizadeh* Page 131
    Children have always been one of the most significant parts of markets across the world. Children could be easily influenced by advertisement messages and they are able to skillfully talk their parents into buying the desired items. Children cognitive limitation and their desire for learning new things make them subject to impressionability. This survey aims to examine the effect of advertisement characteristics on children’s understanding of TV ads’ attractiveness. The research population consisted of all schoolchildren attending Isfahan city schools in the academic year 1388-1389 (Iranian calendar). Some 385 students were selected as samples of the study through three-layered cluster, random sampling. The data were collected using questionnaires and interviews. Research findings show that the model, method of performance, the institute’s fame as well as product’s interesting attributes will affect children’s opinion.
    Keywords: TV Ads, Attractiveness, Model, Product Characteristics, Children
  • Shahnaz Hashemi* Page 151
    The present paper is based on a case study of the relationship between gender, social adjustment and socio-political attitude of adolescents watching satellite TV in Tehran. The samples consists of 60 female adolescents (30 girls from families holding satellite TV and 30 girls from non-satellite TV households) and 60 male adolescents (30 boys from families holding satellite TV and 30 boys from non-satellite TV households) living in Strict 4 and 16 of Tehran City. To assess the variables, the researcher used questionnaire of California social adjustment and socio-political attitude. Variance analysis shows that the level of social adjustment among satellite-TV holding adolescents is weaker than that of adolescents who watch satellite TV. Multivariate analysis of variance also indicates that there is a significant difference between satellite-watching adolescents and those without satellite TV in terms of obeying social norms and intra-family relations. In other words, using satellite TV in family has a negative relationship with the boys and girls adjustment as well as boy’s socio-political attitude.
    Keywords: Satellite TV, Case Study, Social Adjustment, Socio, Political Attitude, Adolescents