فهرست مطالب

مجله دانش زراعت
پیاپی 6 (1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم احمدی فرد، خسرو عزیزی، سعید حیدری، علیرضا دارایی مفرد صفحه 1
    کاهش مصرف کودهای شیمیایی در تولید محصولات زراعی با استفاده از کودهای بیولوژیک به عنوان جایگزین یا مکمل کودهای شیمیایی پر مصرف از جنبه های اکولوژیک و اقتصادی مزیت هایی را به دنبال دارد. تامین عناصر غذایی به صورت کاملا متناسب با تغذیه طبیعی گیاهان، کمک به تنوع زیستی، مقاومت به بیماری های گیاهی، تشدید فعالیت های حیاتی و حفظ و حمایت از سرمایه های غیر قابل تجدید ملی از جمله آب و خاک از مزایای استفاده از کودهای بیولوژیک می باشد. به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف کوددهی بر درصد پروتئین، فسفر و عملکرد دانه عدس رقم گچساران، آزمایشی در سال زراعی 88-87 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با کاربرد تیمار شیمیایی در سطوح مختلف کود سوپر فسفات تریپل (50، C1=100، C2=150 C3= کیلوگرم در هکتار) و تیمار بیولوژیکی درسه سطح کود زیستی فسفر بارور-2 (25B1=، 50، B2= 75 B3= گرم در هکتار) و تیمار تلفیقی شاملI1=(C1+B1)، I2=(C1+B2)، I3=(C1+B3)، I4=(C2+B1)، I5=(C2+B2)، I6=(C2+B3) و تیمار شاهد (C0B0) اجرا گردید. نتایج نشان داد اثر تیمارهای مختلف بر عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود، بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب از تیمار I3 (75 گرم در هکتار کود بیولوژیک فسفر بارور- 2 +50 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل) با 6/442 و شاهد با 1/279 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. همچنین اثر روش های مختلف کوددهی بر میزان درصد فسفر دانه در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود، بیشترین و کمترین میزان درصد فسفر دانه به ترتیب به تیمار I5 (50 گرم در هکتار کود بیولوژیک فسفر بارور- 2 + 100 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل) با 39/0 درصد و تیمار شاهد با 26/0 درصد مربوط بود. ولی از نظر درصد پروتئین دانه بین تیمارهای مختلف، اختلاف معنی-داری وجود نداشت. بنابر نتایج حاصل، استفاده از روش کوددهی تلفیقی به دلیل افزایش میزان عملکرد و درصد فسفر دانه و کاهش مصرف کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل می تواند راهی به سوی دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار باشد.
    کلیدواژگان: عدس (Lens culinaris Medic، )، روش های کوددهی، عملکرد، پروتئین، فسفر
  • پریناز کوه نورد، جلال جلیلیان، علیرضا پیرزاد صفحه 14
    به منظور تعیین اثر محلول پاشی عناصر کم مصرف و نظام های مختلف زراعی بر برخی صفات زراعی گلرنگ (رقم محلی اصفهان)، آزمایشی به صورت کرت های خردشده درقالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1390 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل، نظام های مختلف زراعی (نظام پر نهاده، متوسط نهاده، کم نهاده و اکولوژیک) به عنوان کرت های اصلی و عناصر کم مصرف (بدون محلول پاشی، محلول پاشی 2 در هزار کلات روی، 3 در هزار کلات منگنز، 2 در هزار کلات روی + 3 در هزار کلات منگنز و آب پاشی) به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر نظام زراعی و محلول پاشی بر قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی در بوته، قطر طبق، وزن طبق، وزن خشک ساقه و درصد روغن دانه، و اثر متقابل بین نظام زراعی و محلول پاشی بر ارتفاع بوته و عملکرد دانه معنی دار بود. بیشترین ارتفاع بوته (62/90 سانتی متر) و عملکرد دانه (6/4115 کیلوگرم در هکتار) در نظام زراعی پرنهاده و محلول پاشی با عنصر روی به دست آمد. کمترین مقدار عملکرد دانه در نظام اکولوژیک و محلول پاشی با آب به میزان (3/1540 کیلوگرم در هکتار) مشاهده شد. محلول پاشی توام روی و منگنز باعث افزایش قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی در بوته و قطر طبق گردید، اما وزن طبق و وزن خشک ساقه فقط تحت تاثیر محلول پاشی روی قرارگرفتند. کاهش نهاده تا سطح متوسط نیاز گیاه همراه با محلول پاشی روی، عملکرد دانه را به اندازه سیستم پرنهاده افزایش داد.
    کلیدواژگان: روی، عملکرد گلرنگ، کشاورزی ارگانیک، کم نهاده، منگنز
  • علیرضا مقدم خمسه، جهانفر دانشیان، مجید امینی دهقی، حمید جباری، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحه 26
  • مالک اژدر افشاری، حسن حبیبی، فرید شکاری، محمدحسین فتوکیان صفحه 40
    جهت بررسی اثرات SA روی پاره ای از خصوصیات فیزیولوژیک و بدست آوردن مناسبترین غلظت این ماده در گیاه لوبیا چشم بلبلی رقم پرستو،آزمایشی در بهار 1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان با پنج تیمار شامل: شاهد و چهار تیمار محلول پاشی سالسیلیک اسید (150-300-450-600 میکرو مولار) در مرحله 10 برگی گیاه لوبیا چشم بلبلی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید. نتایج مشخص نمود که در پارامترهای فتوسنتزی مانند صفات سرعت فتوسنتز و سرعت تعرق و غلظتCO2 اتاقک زیر روزنه ای و شاخص محتوی کلروفیل در تیمار150 میکرو مولار SA بیشترین اثر را داشته و تفاوت معنی داری در سطح پنج درصد با تیمار شاهد نشان داد. در صفات مربوط به وزن خشک (وزن خشک کل، وزن خشک ساقه، وزن خشک برگ) نیز تیمار سطح 150 میکرو مولار میانگین بیشتری نسبت به سایر تیمارها داشته و تفاوت معنی داری را در سطح 5 درصد نسبت به تیمار شاهد نشان داد. با افزایش سطوح SA دمای کانوپی افزایش معنی داری را نشان داد. همچنین همبستگی مثبتی بین وزن خشک بوته با صفات سرعت فتوسنتز، سرعت تعرق، کلروفیل، وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: سالسیلیک اسید(SA)، فتوسنتز، سرعت تعرق، دمای کانوپی، لوبیا چشم بلبلی
  • کاظم فتحعلی نژاد، سید علیرضا ولدآبادی، جهانفر دانشیان، مجید نحوی، سعید بخشی پور، علی محدثی صفحه 51
    این تحقیق با هدف دست یابی به مناسب ترین سن نشاء در ارقام برنج در سال 1388 در ایستگاه تحقیقات برنج چپرسر در استان مازندران اجراء گردید. طرح مورد استفاده کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار بود. عامل اصلی سن نشاء با 4 سطح (20، 27، 33 و 40) روز و عامل فرعی شامل چهار رقم (هاشمی، خزر، هیبرید و شیرودی) بود. در این تحقیق صفات ارتفاع بوته، تعداد پنجه کل، تعداد پنجه بارور، طول خوشه، تعداد دانه پر، پوک و کل، وزن هزار دانه، مساحت برگ پرچم، روز تا ظهور خوشه، روز تا 50 % گلدهی، روز تا رسیدگی کامل و عملکرد دانه اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از تجزیه آماری نشان داد که سن های مختلف نشاء در صفات تعداد پنجه بارور، تعداد دانه پر، پوک و کل، مساحت برگ پرچم، روز تا ظهور خوشه، روز تا 50 % گلدهی و روز تا رسیدگی کامل اختلاف معنی داری در سطح 5 و 1 درصد از خود نشان دادند. تاثیر ارقام نیز بر تمامی صفات معنی دار بود. بررسی ضرایب همبستگی نیز بیانگر ارتباط مثبت و معنی دار صفات تعداد پنجه کل، تعداد پنجه بارور، تعداد دانه پر، پوک و کل، روز تا ظهور خوشه، روز تا 50 % گلدهی و روز تا رسیدگی کامل با عملکرد بود. بیشترین عملکرد در سن نشاء 20 روز با مقدار 9/5166 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. در میان ارقام نیز بیشترین عملکرد به رقم شیرودی با9/5899 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت. بنابراین برای دست یابی به پتانسیل بالقوه رقم شیرودی با سن نشاء 20 روز توصیه می شود.
    کلیدواژگان: برنج، رقم، سن نشاء، عملکرد
  • نصرت الله حسنی، جعفر مسعود سینکی صفحه 64
    یکی از عوامل نامساعد برای انجام امور کشاورزی تنش باد های شدید در هر منطقه جغرافیایی به حساب می آید که با افزایش مقدار تبخیر و تعرق درافزایش مصرف آب نقش بسزایی دارد. بنابر این ضروری است با استفاده از گونه هایی که دارای رشد سریع، قدرت کنترل کافی،زیبایی و سرسبزی مناسب و ارزش اقتصادی کافی باشند با این شریط نامناسب مقابله گردد. برای این منظور در منطقه شهرستان دامغان پس از جمع آوری اطلاعات اقلیمی،طبقه بندی اقلیمی به روش دومارتن انجام شد و با نمونه گیری خاک از اعماق 20 و40 سانتیمتری خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت. 5 گونهPinus eldarica و Thuja orientalisو Cupressus arizonica و Cupressus sempervirens وCupressus sempervirens L. var. horizontalis با مدل سیستم متراکم کشت گردید.نتایج حاصله نشان داد گونه Pinus eldarica در ردیف اول توانسته است 7/3 برابر توان باد را کاهش دهد.مقدار تغییر نیروی باد پس از عبور از گونه های C upressus arizonica، Thuja orientalis، Cupressus sempervirens L. var. horizontalis وCupressus sempervirens به ترتیب 137، 09/287، 25/112 و 35/9/229 کیلوگرم متر بر ثانیه بوده است.میانگین ارتفاع گونه Pinus eldaricaدر اولین ردیف جنوبی کاهش رشدی معادل 27 درصد نسبت به اولین ردیف شمالی داشته است.
    کلیدواژگان: گونه های مقاوم به باد، تنش مکانیکی، مناطق خشک
  • نجمه ثمین، محمود شجاعی، شهریار عسگری، حسن قهاری، حمید خدام صفحه 78
    در پژوهش حاضر تغییرات جمعیت سن گندم، Eurygaster integriceps در مزارع گندم و جو مناطق مختلف شهر ری شامل پنج منطقه ی اسماعیل آباد، دانشگاه شاهد، درسون آباد، قلعه نو و نظر آباد از 5/1/88 الی 20/3/88 مطالعه و نیز پارازیتوئیدهای مهم آن در مناطق مختلف ورامین و شهر ری جمع آوری و شناسایی گردیدند. بر اساس نتایج این تحقیق، زمان ظهور و اوج تراکم جمعیت سن مادر در منطقه ی اسماعیل آباد به ترتیب در 5/1/88 و 26/1/88 و زمان ظهور سنین اول تا پنجم پورگی به ترتیب در 26/1/88، 3/2/88، 3/2/88، 15/2/88، 15/2/88 به دست آمد. ظهور سن مادر در مزارع گندم اطراف دانشگاه شاهد در 12/1/88 و بالاترین تراکم جمعیت آن در 26/1/88 و زمان ظهور سنین اول تا پنجم پورگی نیز به ترتیب در 26/1/88، 3/2/88، 3/2/88، 10/2/88، 15/2/88 بود. زمان ظهور سن مادر و سنین اول تا پنجم پورگی در منطقه ی درسون آباد به ترتیب در 5/1/88، 26/1/88، 3/2/88، 10/2/88، 10/2/88، 15/2/88 و زمان اوج تراکم جمعیت سن مادر در 10/2/88 ثبت گردید. در منطقه ی قلعه نو، زمان ظهور سن مادر 5/1/88 و اوج تراکم آن در 3/2/88 و زمان ظهور سنین اول تا پنجم پورگی به ترتیب در 3/2/88، 10/2/88، 10/2/88، 15/2/88، 15/2/88 ثبت گردید. در منطقه ی نظر آباد، زمان ظهور و اوج تراکم سن مادر به ترتیب در 19/1/88 و 26/1/88 و زمان ظهور سنین اول تا پنجم پورگی نیز به ترتیب 26/1/88، 3/2/88، 10/2/88، 15/2/88 و 15/2/88 بود. در این پژوهش در مجموع هشت گونه زنبور پارازیتوئید سن گندم شامل Telenomus chloropus (Thomson)، Trissolcus basalis (Wollaston)، Trissolcus festivae (Viktorov)، Trissolcus grandis (Thomson)، Trissolcus rufiventris (Mayr)، Trissolcus semistriatus (Nees)، Trissolcus simoni (Mayr) و Trissolcus vassilievi (Mayr) از روی درختان مثمر و غیر مثمر و نیز علف های هرز و سایر محصولات زراعی و صیفی جات حاشیه ی مزارع گندم و جو جمع آوری گردیدند.
    کلیدواژگان: سن گندم، تغییرات جمعیت، پارازیتوئید، شهرری، ورامین
|
  • Page 1
    Reduction of chemical fertilizer consumption in the production of agricultural products, using bio-fertilizers as a suitable substitution or complementary for chemical fertilizers has privileges from ecology and economical aspects. The advantages of applying of bio-fertilizer are providing plant with different nutrients in accordance to the natural ability of plant, enhancing and improving soil biodiversity, resistance to plant diseases, developing biological activities, conservation and supporting the non- renewable natural resources such as ground water and soil. In this study, the effect of different fertilizing methods on protein percentage and phosphorus and grain yield of lentil (Lens culinaris Cv. Gachsaran) were evaluated in the research field of College of Agriculture, Lorestan University, Iran in 2009. The experiment was conducted on basis of a randomized completely block design with three replications. Treatments included three levels of chemical fertilizer of super phosphate triple [50 (C1), 100 (C2), 150 (C3) kg/ha-1], three levels of phosphatic biofertilizer Barvar-2 [25 (B1), 50 (B2), 75(B3) g/ha-1], six levels of integrated fertilizer [I1= (C1+ B1), I2= (C1+B2), I3= (C1+B3), I4= (C2+B1), I5= (C2+B2), I6= (C2+B3)] and control treatment (C0B0) Results showed that the effect of various treatments on grain yield was significant (P<0.01), and the maximum (I3) and minimum (control) corresponding values were equal to 442.6 and 279.1 kg/ha-1, respectively. The effects of different treatments on the percentage of seed phosphorus were significant (P<0.05), and the maximum (I5) and minimum (control) corresponding values were equal to 0.39% and 0.26%, respectively. The percentage of seed crude protein in the lentil was not significantly affected. The results showed that use of integrated fertilizing method increased grain yield and the percentage of grain phosphorus, on the other hand this method decreased application rate of chemical fertilizer of super phosphate triple, so integrated fertilizing method could be means to achieve the goals of sustainable agriculture.
    Keywords: Lentil, Lens culinaris, fertilizing methods, protein, phosphorus, grain yield
  • Page 14
    To evaluate the effect of micro-nutrients spraying on some agronomic characteristics of the safflower (Carthamus tinctorius L. cv. Isfahan landrace), under different cropping systems, an experiment was carried out as split plot based on randomized complete block design with three replications in 2011. Experimental treatments were including: cropping systems (high, medium, low input and ecological cropping systems) as main plots and micro-nutrients (no foliar application, 2 per thousand zinc chelate, 3 per thousand manganese chelate, 2 per thousand zinc chelate + 3 per thousand manganese chelate, water spraying) as sub plot. Results showed that the effect of cropping system and micronutrient spraying on stem diameter, number of branches in plant, capsule diameter, weight of capsule, stem dry weight and seed oil percentage was significant, and also interaction effect between cropping system and micronutrient spraying on grain yield and plant height was significant. The highest yield of seed (4115.6 kg/ha) and plant height (90.62cm) was obtained from high input cropping system and zinc spraying. The minimum grain yield (1540.3 kg/ha) was obtained in plants sprayed with water in ecological cropping system. Stem diameter, number of branches per plant and capsule diameter increased in treated plants with both zinc and manganese. But, the highest weight of capsule and dried weight of stem were affected only by foliar application of zinc. Spraying plants with zinc caused to increase the yield of safflower in medium input as well as high input system.
    Keywords: low input, Manganese, organic farming, safflower yield, Zinc
  • Page 26
    In order to evaluate effect of plant density and water deficit on the growth, yield and yield component of soybean, an experiment was carried out in split plot design based on RCBD with four replications at the research station of Seed and Plant Improvement Institute in Karaj-Iran in 2006. In this experiment, water deficit treatment in three levels was placed as main plot (water withholding at reproductive stage until 50, 100 and 150 mm evaporation from evaporation pan in each irrigation period) and plant density in three levels as sub plot in (20, 30, 40 plant/m2). The results indicated that water deficit had significant effect on all studied traits and caused to reduce the plant height (23%), number of pod per plant (37%), number of grain per plant (48%), 1000-grain weight (14%) and grain yield (56%). Also in the water deficit condition, oil percentage was reduced and seed protein amount was increased. While plant density had not significant effect on the vegetative traits of plant and only had significant effect on some reproductive traits such as number of pod per plant (P<0.05), pod weight and grain number per plant and grain yield (P<0.05). Generally, the best treatment for obtaining the maximum yield and suitable vegetative and reproductive traits was water withholding until 50 mm evaporation from evaporation pan in each irrigation period and density of 20 plant/m2.
    Keywords: water deficit, plant density, soybean, yield component, oil seed percentage
  • Page 40
    Salcylic acid (SA) as a plant growth regulator. It has major effects on some of plant traits. The cowpea (Vigna unguiculata) also as one of the source of protein supplies is consequential. To study effect of SA on some physiological traits and to obtain the best concentration of this substance in the cowpea plant, an experiment was carried out in the field research of University of Zanjan. There were five treatments including: control, four treatment of spray application of SA (150, 300, 450 and 600 µM). The experiment was laid out in randomized complete block (RCB) design having three replications. Results showed that in photosynthetic parameters such as photosynthesis speed rate, transpiration rate, intercellular CO2 concentration, Chlorophyll Content Indexin the treatment with 150 µM SA, had the highest effect and significant difference was observed at 5% level.Total dry weight, stem dry weight, leaf dry weight in also treatment with level 150µM SA more average have shown ratio control treatments and were significant difference in level 5% in compare with control. Also with increasing levels of SA, canopy temperature also was significantly increased. In addition positive correlation was observed between dry weight of plant with photosynthetic rate, rate of transpiration, chlorophyll, leaf dry weight and stem dry weight.
    Keywords: Salcylic acid, photosynthesis, rate of transpiration, canopy temperature, cowpea
  • Page 51
    This study was carried out in order to determine the more suitable seedling age on rice cultivars in Chaparsar Rice Research station of Mazandaran province in 2009. This experiment was laid out as split plot in a randomized complete block design with 3 replications. The main plots were seedling age with four levels (20, 33, 37 and 40 days) and sub plots were rice cultivars (Hashemei, Khazar, hybrid and Shirodi). During growth stage different traits including plant height, total tiller, fertile tiller, panicle length, number of grains (filled, unfilled and total) per panicle, 1000-grain weight, flag leaf area, day to emersion of panicle, day to 50% of flowering, day to maturity and grain yield were measured. Results of statistical analysis showed significant difference in fertile tiller, number of grains (filled, unfilled and total) per panicle, day to emersion, day to 50% of flowering and day at 5 and 1 probability levels. Effect of cultivars for all characters was significant. Correlation coefficients were also showed positively significant relationship in total tiller, fertile tiller, number of grains (filled, unfilled and total) per panicle, day to emersion of panicle, day to 50% of flowering and day to maturity in with grain yield in different cultivars. The highest grain yield (5166.9 kg/ha-1) was obtained in 20 days seedling age. The greatest grain yield (5899.9 kg/ha-1) was also belonged to in Shiroodi cultivar. Therefore, according to the results and to reach to highest yield, 20 days seeding age and Shiroodi cultivar is recommended.
    Keywords: rice, cultivar, seedling age, yield
  • Page 64
    One of unfavorable factors in agriculture in each geographical region is exquisite winds which with increasing evaporation and transpiration amount led to decrease in water use efficiency. Therefore, it is necessary to control with the most adaptable Plants as the windbreak. This study was conducted to ascertain the most adaptation of windbreak in Damghan arid region. The climatic information was collected and climatic classification was done according to Demarton Method. Soil samples were collected from each observation plot in two different layers of 0–20, 20–40 cm from different soil cores. Finve tree species including Pinus eldarica, Thuja orientalis, Cupressus arizunica, C. sempervirnce and C. sempervirens var horisontalis were planted as dense windbreak model. The obtained results showed thatPinus eldarica decreased 403.22 kgm/s of wind power in first row, but Thuja orientalis, Cupressus arizunica, C. sempervirnce and C. sempervirens var. horisontalis decreased 137, 287.09, 112.25 and 229 kgm/s respectively. The most resistant species to chilly conditions were Pinus eldarica, Thuja orientalis, Cupressus arizunica, C. sempervirnce and C. sempervirens var. horisontalis respectively. On the basis of our results C. sempervirens var. horisontalis species is not recommended as windbreak due to sensitivity to chilly condition.
    Keywords: adaptable plants, windbreak, arid region
  • Page 78
    Population flactuations of the sunn pest, Eurygaster integriceps Putton was studied in the wheat and barley fields of five regions of Shahre Rey including, Esmail Abad, Shahed University, Dorsun Abad, Ghaleh Nou and Nazar Abad from 25th March 2009 to 10th June of 2009. Additionally important parasitoids of the sunn pest were collected and identified in different regions of Varamin and Shahre Rey. Upon the results of this research, appearance date and maximum population density of the sunn pest in Esmail Abad was in 25th March and 15th April, respectively; Also the appearance of 1st to 5th nymphal instars were observed in 15th, 23rd April (both 2nd and 3rd nymphal instars), 5th May (both 4th and 5th nymphal instars), respectively. The first individual of the sunn pest and its maximum population density in the wheat fields around Shahed University was sampled in 1st April and 16th May, respectively, and the 1st to 5th nymphal instars were appeared in 15th, 23rd April (both 2nd and 3rd nymphal instars), 30th April and 5th May, respectively. In Dorsun Abad, the sunn pest and 1st to 5th nymphal instars appeared in the wheat fields in 25th March, 15th, 23rd, 30th April (both 4th and 5th nymphal instars), and 5th May, respectively, and the maximum population density of the sunn pest was obtained in 30th April. The appearance date and maximum population density in Ghaleh Nou was observed in 25th March and 23rd April, and for 1st to 5th nymphal instars were obtained 23rd, 30th April (both 2nd and 3rd nymphal instars) and 5th May (both 4th and 5th nymphal instars), respectively. The results of sampling in Nazar Abad indicated that appearance date and maximum population density of E. integriceps were 8th and 15th April, respectively; Also the appearance date of 1st to 5th nymphal instars were determined in 15th, 23rd, 30th April and 5th May (both 4th and 5th nymphal instars), respectively. Regarding to the parasitoids of the sunn pests in Varamin and Shahre Rey, totally eight species including, Telenomus chloropus (Thomson), Trissolcus basalis (Wollaston), Trissolcus festivae (Viktorov), Trissolcus grandis (Thomson), Trissolcus rufiventris (Mayr), Trissolcus semistriatus (Nees), Trissolcus simoni (Mayr) and Trissolcus vassilievi (Mayr) were collected and identified from the fruit and forest tress, weeds and many crop fields around the wheat and barley fields.
    Keywords: Population flactuations of the sunn pest, Eurygaster integriceps Putton was studied in the wheat, barley fields of five regions of Shahre Rey including, Esmail Abad, Shahed University, Dorsun Abad, Ghaleh Nou, Nazar Abad from 25th March 2009 to 10th