فهرست مطالب
نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری
سال یکم شماره 1 (پیاپی -1، بهار و تابستان 1391)
- تاریخ انتشار: 1391/05/05
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 1یکی از شاخص های جامعه ی فراصنعتی و موج سومی دسترسی به اینترنت است. اهمیت دسترسی خانوارهای شهری به اینترنت به اندازه ای است که به عنوان یکی از اطلاعات آماری پایه در سرشماری های نفوس و مسکن کشورهای توسعه یافته، از جمله آمریکا، انگلیس، استرالیا و کانادا جایگاه قانونی و مهمی پیدا کرده است و اطلاعات مربوط به دسترسی خانوارها به اینترنت و چگونگی استفاده از آن (پهنای باند، رایانه، اینترنت موبایلی، هزینه های مربوط و علل عدم اتصال به اینترنت) جزو شاخص های مهم در سنجش سطح توسعه ی خانوارها محسوب می شود. در ایران، به ویژه در شهرها، هنوز مساله ی اینترنت و دسترسی به آن مراحل اولیه را می گذراند. علی رغم این که اهمیت دسترسی به اینترنت روز به روز بیشتر احساس می شود، اتصال به آن به دلایلی از جمله نبود رایانه، نبود مهارت فنی لازم، هزینه های بالای بهره برداری، کمبود زیرساخت های ارتباطی و... موجب می گردد اتصال خانوارها به اینترنت، با مشکل روبرو شود. در این تحقیق، مساله ی اساسی بررسی چگونگی دسترسی خانوارهای مناطق حاشیه نشین شهر مشهد، برای مثال منطقه ی سه شهرداری مشهد، به اینترنت و شناسایی علل و عوامل موثر بر آن با استفاده از مدل های شبکه ی عصبی است. معرفی مدل های شبکه ی عصبی به ادبیات علمی ایران در حوزه ی علوم انسانی، به عنوان راهکارهای گذار از روش های معمول و سنتی در تحلیل مسایل اجتماعی است. بدین منظور نمونه ای مرکب از سیصد و دو سرپرست مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل از آن نشان می دهد، پنجاه درصد خانوارهای مورد بررسی دارای رایانه هستند و بیست و هشت درصد از منزل به اینترنت دسترسی دارند. در میان عوامل موثر بر دسترسی، وجود رایانه بیشترین اهمیت را دارد و پس از آن وضعیت مالکیت و وسعت واحد مسکونی و نهایتا مهارت های فنی و تخصصی، تاثیرگذارند. بر این اساس پیشنهادهایی ارایه شده است.
کلیدواژگان: اینترنت، دسترسی، حاشیه نشین، شبکه های عصبی، منطقه ی سه شهرداری مشهد -
صفحه 27شکل گیری نظام کاربری اراضی در هر شهر و نحوه ی تقسیم اراضی و استفاده از آن در فعالیت ها و خدمات مختلف بازتاب و برآیند عملکرد جمعی از عوامل و نیروهای مختلف محیطی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و حقوقی است. با گسترش شهرنشینی و رشد برنامه ریزی شهری و منطقه ای، این مفهوم به صورت وسیع تر در قالب طرح های: آمایش سرزمین، طرح ریزی کالبدی، جامع، ساختاری- راهبردی و تفصیلی، از جایگاه ویژه ای برخوردار گردید. در این نوشتار نظریه های متعددی از جمله دیدگاه ها و نظریه های برنامه ای، ساماندهی، کارکردگرایی، اصلاح گرایی، مدرنیسم، پست مدرنیسم، فرهنگ گرایی، طبیعت گرایی، فلسفه گرایی، فن گرایی، اختیارگرایی، آمایش انسانی، سلامت روان و توسعه ی پایدار و سایر رویکردهای خاص به برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، در مورد شهر گرمی به صورت کوتاه بحث شده است. با نگرشی به مبانی، مفاهیم و فرآیند و اصول و معیارهای کاربری، شهر توپوگرافیک گرمی با مساحت290هکتار و جمعیتی برابر 28932 تن در سال 1385، مورد بررسی و برنامه ریزی قرار گرفت. این شهر در وضعیت موجود در بیشتر کاربری ها دارای کمبود سطح است. پراکنش کاربری ها با اصول ومعیارهای برنامه ریزی کاربری اراضی منطبق نیست. در پایان افق طرح جمعیت شهر گرمی به 38000 تن می رسد. برای طرح ریزی و ساخت انواع کاربری ها به مقدار معینی اراضی در وضع موجود و مقدار معینی هم در پایان سال افق برنامه ریزی، نیاز است.
کلیدواژگان: کاربری اراضی، گرمی، برنامه ریزی، سرانه، وضعیت موجود -
صفحه 51گردشگری و اقتصاد مربوط به آن اکنون دچار تغییر و تحول شده وبه عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری نقش حیاتی در اقتصاد جهانی دارد. همچنین، بسیاری از برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه ی اقتصادی نیز، از صنعت گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه یاد می کنند. فعالیت های مربوط به گردشگری و ارائه ی خدمات متناسب با آن در یک منطقه، همانند بسیاری از بخش های اقتصادی نیازمند زمینه های لازم در مورد منشا آن است. بنابراین اهمیت صنعت گردشگری از یک طرف و وجود پتانسیل های گردشگری استان اصفهان از طرف دیگر، استفاده از یک رویه ی مناسب را برای اولویت بندی مناطق مختلف این استان، جهت برنامه ریزی های مناسب و کارا و اولویت بندی سرمایه گذاری های مختلف در این مناطق را ضروری می نماید. در این پژوهش با استفاده از مدل Topsis به ارزشیابی و اولویت بندی شهرستان های این استان بر اساس شاخص های توسعه ی گردشگری (میزان برخورداری از جاذبه های طبیعی، جاذبه های تاریخی- فرهنگی، جاذبه های انسان ساخت، هتل ها، مهمان پذیرها، دفاتر خدمات گردشگری، شرکت های مسافربری و خدمات امنیتی جاده ای)، در چهار سطح ورا برخوردار، فرا برخوردار، میان برخوردار (متوسط) و فرو برخوردار (محروم) پرداخته ایم. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای- اسنادی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بین شهرستان های استان، شهرستان اصفهان با ضریب اولویت 87/0، در سطح فرا برخوردار و شهرستان های خمینی شهر، خوانسار، دهاقان، تیران و کرون، فلاورجان، گلپایگان، چادگان و نطنز با ضریب اولویت 1/0 تا 0007/0 در سطح فرو برخوردار یا محروم قرار گرفته اند.
کلیدواژگان: گردشگری، شاخص های توسعه، مدل Topsis، استان اصفهان -
صفحه 75یکی از چالش های اساسی فراروی برنامه ریزی شهری در اواخر قرن بیستم، رشد پیوسته میزان ترافیک بوده که دست یابی به توسعه ی شهری پایدار را تحت تاثیر خود قرار داده است. لذا یکی از راه حل های ارائه شده برای حل مشکلات ترافیکی و مسائل اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی ناشی از آن در شهرهای بزرگ، اعمال محدودیت های ترافیکی جهت کاهش تفاضای سفر و محدودیت تردد وسایط نقلیه ی شخصی و افزایش استفاده از وسایط نقلیه ی عمومی در محدوده ی مکانی و زمانی خاص بوده که خود یکی از ابزارهای مدیریت سیستم حمل ونقل (TSM) می باشد. این تحقیق در دوبخش اعمال طرح محدودیت ترافیکی را مورد بررسی قرار داده است،که در بخش اول با هدف آگاهی ازنظریات مردم درخصوص اجرای طرح محدودیت تردد وسایل نقلیه ی شخصی در هسته ی مرکزی شهر مشهد، تعداد 150 پرسشنامه تکمیل گردید. دربخش دوم به منظور تکمیل اطلاعات و آزمون دقیق تر فرضیات تعداد 40 پرسشنامه ی دیگرتکمیل وبه تحلیل دیدگاه های کارشناسی وارزشیابی آنها از طرح ترافیکی ویژه ایام خاص شهر مشهد به ویژه نوروز 88، پرداخته شده است که دارای اهمیت زیادی است. بر اساس اطلاعات به دست آمده، 70.7 درصد افراد پاسخگو، اجرای طرح را موجب روان شدن جریان ترافیک در محدوده مرکزی شهرمی دانند و70 درصد موافقند که اجرای طرح باعث تسهیل در دسترسی ها می شود. همچنین58 درصد افراد مورد بررسی اجرای طرح را سبب کاهش آلودگی هوا،54 درصد افراد موجب کاهش آلودگی صوتی و 56 درصد افراد هم اجرای طرح فوق را سبب کاهش مصرف سوخت بیان کرده اند. بنابراین به لزوم اجرای طرح در ایام خاص دراین محدوده پی می بریم، هر چند که66 درصد کسبه اجرای طرح را موجب کسادی کار خود دانسته اند. بر اساس بررسی انجام شده، راهکارهای مدیران و کارشناسان جهت رسیدن به حمل ونقل پایدار، شامل اجرای طرح محدودیت ترافیکی و پیوسته نمودن آن در هسته ی مرکزی شهر، استفاده بیشتر از سیستم حمل ونقل همگانی، مدیریت عرضه و تقاضای حمل ونقل، افزایش ظرفیت پارکینگ ها و مدیریت واحد شهری و... است. نتایج به دست آمده از مطالعات انجام شده حاکی از آن است که روش های محدودکننده ی ترافیک، تاثیر قابل توجهی بر ترافیک مرکز شهر،کاهش استفاده از وسایل نقلیه ی شخصی وافزایش استفاده از وسایل نقلیه ی همگانی داشته اند.
کلیدواژگان: سیستم حمل ونقل عمومی، محدوده ی ترافیکی، مرکز شهر، طرح ممنوعیت تردد وسایل نقلیه ی شخصی، توسعه ی پایدار شهری -
صفحه 99گسترش سریع شهرها، اکثر کشورهای دنیا، از جمله کشورمان را با مشکلات متعددی روبرو ساخته است. به گونه ای که نه تنها سیاست های شهرسازی، بلکه مسایل اقتصادی- اجتماعی و زیست محیطی بسیاری از مناطق شهری تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته اند. هر چند افزایش جمعیت علت اولیه ی گسترش سریع شهرها به حساب می آید، ولی پراکندگی نامعقول آن اثرات نامطلوبی بر محیط طبیعی و فرهنگی جوامع می گذارد. تلاش های زیادی برای برطرف ساختن اثرات منفی گسترش پراکنده ی شهرها به عمل آمده که عمده ترین آنها راهبرد «رشد هوشمند» به عنوان یکی از راهکارهای مقابله با «پراکندگی» توسعه ی شهری است که در واقع رشد هوشمند جایگزینی برای پراکندگی به حساب می آید. روش پژوهش این مقاله توصیفی- تحلیلی و علی می باشد. نوشتار حاضر به دنبال ارایه ی چارچوبی از راهبرد رشد هوشمند، مشتمل براصول و راهکارهای برنامه ریزی به منظور ایجاد راهکارهای کارآمد برای بهبود حمل و نقل و کاربری اراضی شهری است. در این راستا اصول، راهبردها و مزایای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی رشد هوشمند بررسی شده و در عین حال برخی از انتقادات وارده بر آن، از جمله: افزایش تراکم، آلودگی هوا، افزایش هزینه ی خدمات عمومی، پایین آمدن قدرت خرید مردم و... مورد تعمق قرار گرفته است.
کلیدواژگان: رشد هوشمند، کاربری زمین، حمل و نقل عمومی، پراکنش شهری -
صفحه 135هم افزایی نهادی در مدیریت شهری به عنوان ویژگی جمعی، محصول فرعی فعالیت های درون و میان نهادی سازمان های شهری است که مکمل عمل جمعی محسوب شده و به عنوان پدیده ای مدیریتی دارای ویژگی های اعتماد، همکاری، مشارکت، تعامل، تسهیل گری، شناخت متقابل و شبکه است. نوشتار حاضر به بررسی ظرفیت هم افزایی میان نهادی مدیریت شهری شهرهای میانی ایران درساماندهی اسکان غیررسمی می پردازد. جامعه ی آماری این پژوهش اعضای ستاد توان مندسازی اسکان غیررسمی (در دو بخش عمومی و دولتی) به عنوان مدیریت شهری مرتبط با ساماندهی می باشد. روش تحقیق مورد استفاده از نوع توصیفی-تبیینی با رویکرد تحلیل کمی است. به همین منظور از روش پرسش نامه برای سنجش هم افزایی میان نهادی با تکمیل آن درمیان تمام کارشناسان عضوستاداستفاده شد. داده های حاصل در نرم افزارSPSS پیاده شده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون میانگین و پیرسون انجام گرفت. نتایج مطالعات نشان می دهدکه اولا ظرفیت هم افزایی میان نهادی درمیان نهادهای مدیریت شهری شهرهای موردمطالعه (زنجان وهمدان)پایین تر از حد میانگین است. دوم این که شاخص های هم افزایی میان نهادی در ارتباط با هم عملکرد یافته و کاهش یا افزایش میزان یک شاخص منجر به کاهش یا افزایش ظرفیت شاخص های دیگر می شود. سوم این که شبکه ی تعامل عملکردی نهادهای عضو ستاد عمدتا با نهادهای سیاست گذار و مجری طرح های توان مندسازی می باشد.
کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، هم افزایی، مدیریت شهری، اسکان غیررسمی، زنجان وهمدان -
صفحه 157دیپلماسی شهری به عنوان موضوعی جدید، به موازات دیپلماسی دولت ها، میان کشورهای مختلف جهان، شکل گرفته است. امروزه جهان شهرها و کلان شهرهای بسیاری از این ابزار برای رسیدن به اهداف اقتصادی فرهنگی و اجتماعی در راستای منافع ملی کشور خود بهره می برند.یکی از اهداف سیاست خارجی هر کشور نیز، به طور عام، توسعه ی قلمرو نفوذ یا حوزه ی نفوذ است. منظور از حوزه ی نفوذ نیز شکل گیری فضاهایی برای حضور مریی و نامریی یک کشور است تا بتواند ارزش های مورد توجه خود را ترویج نماید. به عبارت دیگر، ایجاد حوزه ی نفوذ به منزله ی امکان نقش آفرینی یک کشور در خارج از مرزهایش قلمداد می شود و گسترش آن با تداوم نگرش های مثبت گروه ها، جوامع و شهروندان دیگر کشورها نسبت به عملکرد آن کشور اتفاق می افتد. فرض اصلی این مقاله، که با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای تدوین شده است، بر ارتباط مستقیم بین دیپلماسی شهری و گسترش حوزه ی نفوذ استوار است. یافته های این مقاله نیز تایید کننده این ادعاست، که هرچه شهرهای عمده یک کشوری در قامت یک شهر جهانی مطرح و در شبکه های شهری در قالب خواهر خواندگی و تاثیرگذاری بر روند جریانات نقش بیشتری داشته باشند، حوزه ی نفوذ گسترده ای را برای شهر و کشورهای آنها در بر خواهد داشت.
کلیدواژگان: حوزه ی نفوذ ژئوپلیتیکی، جهانی شدن، شهر جهانی، دیپلماسی شهری
-
Page 1One of the indicators of post-industrial society and third world countries is the access to the Internet. The importance of urban household access to the Internet has been so great that it has found a crucial place as one of the basic statistical data on population and housing consensus in developed countries, including the US, UK, Australia and Canada, and the information related to household access to the Internet and how they use it (bandwidth, computer, mobile internet, the related costs and the causes of lack of Internet connection) has been considered an important indicator of measuring the development level of households. The Internet as a new phenomenon and how people can access it is in its early stages in Iran, especially in cities. Despite the importance of access to the Internet, households have been facing several problems in connecting it, such as lack of computers, lack of technical skills, high operation costs, poor communication infrastructures, etc. In this study, the basic issue of investigation has been the extent to which marginalized households living in the third district of Mashhad can have access to the Internet, by identifying the reasons and factors influencing it using neural network models. Introducing the neural network models in the Iranian scientific literature in the field of humanities is considered as a means of transition from traditional methods in the analysis of social issues. For this reason, a sample composed of 302 supervisors has been examined. The results show that although 50% of the households studied own computers, 28% of them cannot access the Internet. Among the factors affecting Internet access, computer ownership is the most significant factor, followed by the factor of real estate ownership, space of dwelling, and, finally, technical and specialized skills. Accordingly, some suggestions have been made.Keywords: Internet access, marginalized inhabitants, neural networks, third district of Mashhad Municipality
-
Page 27Configuration of urban land use arrangement system, how to divide and how to use urban lands are advantages of environmental, economic, social, politic and rightly forces. With extension of urbanization and development of Urban and regional planning, this concept is more widely hold a special place in the form of projects such as: land preparation, framework planning, general and comprehensive, structural – strategic and detailed planning. In this paper, various theory such as schedule and planning viewpoints and theories, organizational, function-oriented, reform-oriented, modernism, postmodernism, culture-oriented, naturalism, philosophy-oriented, technique- oriented, option-oriented, human preparation, mental health and sustainable development and other specific approaches related to urban land usage planning are discussed briefly, specifically about Garmi town. With a view to the fundamental principles, concepts, and processes and principles and usage criteria of topographic town of Garmi with area of 290 hectare and population equal to 28932 at year 1385 was examined and planed. In most usage the city's land has a shortage of area. Land use distribution is inconsistent with the principles and criteria for land use planning. At the end of the project outlook, population of city would reaches to the 38,000 people. To design and construct of various usages it is need to specific amount of land for available condition and some amount for the end of planning outlook.Keywords: Land use, Garmi, Planning, Percapita, Current position
-
Page 51Tourism and the economy at the moment, change has been the main pillars of business wiki world Stowe plays a vital role in the global economy. Moreover, many planners and policy makers also learn to develop the tourism industry as the main pillar. Activities related to tourism and related services in a region, like many economic sectors in the areas of need is Mvrdmnsha’n. The importance of the tourism industry and tourism potentials of the province on the other hand, the use of an appropriate procedure to prioritize the different areas of the province, for the proper and efficient planning and prioritization of investments in the region It will be necessary. In this study, using the Topsis priority Bndyshhrstan this province based on indicators of tourism development (the amount of natural attractions, historical attractions - cultural, man-made attractions, hotels, Guest, offices tourism, business services, passenger and road safety), Vera has four levels, the time between the (average) and the down (suspended) are addressed. The descriptive - analytical and data collection in the library - documentation is. The results show that the city in the province, the city of Isfahan, with priority ratio 0/87 and the city at the time of Khomeini Shahr, Khansar, Dehaghan, Tyran and crowns, Falavarjan, Golpayegan, Chadegan and Natanz coefficient and a priority 0/1 to 0/0007 at the surface have collapsed or have been denied.Keywords: tourism, development indicators, models Topsis, Isfahan province
-
Page 75One of the main challenges facing urban planning in the late 20th century is the growth rate of traffic that influences access to sustainable urban development. One of the solutions proposed for traffic—as well as the economic, social, and environmental problems originating from it—in large cities has been the applying of traffic restrictions during certain times and in specific places in order to reduce travel demand and transportation by private vehicles, causing an increase in the use of public transportation by citizens. In this study, two questionnaires were developed and administered: the first to citizens and pilgrims (N= 150), and the second to experts and executive managers (N= 40). To analyze the data and test the hypotheses, the researchers applied Microsoft Office Excel and SPSS softwares. The results show that there is a relationship between applying the traffic restrictions for private vehicles and sustainable transportation in Mashhad. It was, moreover, revealed that by applying such traffic restrictions, use of public transportation would increase and, conversely, use of private vehicles would reduce by 14.6 percent. By the way, 70.7 percent of the common-people participants beleived that the traffic restrictions caused the increase in traffic flow in the center of the city, 70 percent maintaining it caused easy access to ficililities. Although 66 percent of tradesmen believed that the project would cause depression in their business, the necessity of applying such a project in the area on special days could not be denied. Furthermore, experts and managers’ solutions to achieve sustainable transportation were as follows: applying permanent traffic restrictions especially in the city center, developing public transportation, managing transportation demand and supply, developing more parking lots, and proper managing of urban units. As during traffic restrictions more people have to use the public transportation system, the executors of the plan should attempt to improve it and increase transportation facilities. Finally, as the public transportation system has a key role in the zone, if it is not promoted properly, the project may not succeed.Keywords: public transportation system, traffic zone, city center, traffic restrictions for private vehicles, urban sustainable development
-
Page 99Due to rapid growing of cities, most countries in the world, including Iran, are faced with several urban and regional problems, so that urban policy issues, whether of economic, social or environmental nature, have been affected by the phenomenon. However, rapid population growth in urban areas has an unreasonable adverse effect on the natural environment and cultural diversity of communities. A lot of efforts have been made to alleviate the negative effects of sprawling cities, the most notable of which being the application of Smart Growth strategy to face the problem, actually considered as a proxy for the urban population distribution. Method of research in this study has been a descriptive, analytical one, seeking to provide a framework for smart growth strategy, including planning principles and strategies to create effective planning for improving transportation and land use in urban areas. In this regard, the principles, strategies and benefits in economic, social and environmental development of the smart growth will be discussed. Meanwhile, some of the criticisms against smart growth, including density, air pollution, increased costs of public services, and the low purchasing power of the people, have been reflected upon.Keywords: land use, public transportation, urban distribution, Smart Growth
-
Page 135Institutional synergy in urban management, as a collective feature is the byproduct of inter and intra institutional activities of urban organizations. It is consider gregarious action and as managerial phenomenon with feature of trust, participation. Cooperation engagement, facilitation, mutual recognition and the network. This article scrutiny the capacity of inters intuitional synergy in urban management of moderate cities in Iran in arranging informal settlement. Statistic society of research is members of informal settlement enabling office) in state and public parts) whose tasks is arranging of urban management. Descriptive-explanatory method with quantitative analysis approach is used in the research. Therefore, some questionnaire is designed and completed by the office members to measure inter-institutional synergy. The obtained data is transferred to SPSS software and data is analyzed by using mean and Pierson tests. Study results show that first capacity of inter-institutional synergy among urban management institutions in the moderate cities (Zanajn and Hamadan) is lower than average. Second inter-institutional synergy indicators perform connected with each other and increasing or decreasing in the amount of on indicators finally, functional interaction network of office member’s institutions is responsibility of policy building institutions and enabling project administrator.Keywords: social capital, Synergy, Urban management, Informal settlement, Zanjan, Hamadan
-
Page 157Urban diplomacy, as a new subject, has taken shape parallel to national diplomacy among the governments of various countries throughout the world. Today, many metropolitan and world cities use it as a tool to achieve their economic, cultural and social goals in line with their national interests. One of the objectives of the foreign policy of any state is the development of their realm of influence; that is, the formation of visible or invisible areas to spread the values they have in mind. To put it another way, the formation of a realm of influence allows a country to play a role in international affairs outside its geographical frontiers. Following a descriptive, analytical method and making use of library sources, the present paper is based on the major assumption that there exists a direct relationship between urban diplomacy and the development of a country’s realm of influence. The findings of the study also confirm the hypothesis just mentioned; namely, the more the major cities of a country are recognized throughout the world, the broader a country’s realm of influence would turn out to be.Keywords: geopolitical influence, globalization, urban diplomacy, world cities