فهرست مطالب

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1391)

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی سجادی، فرامرز بیجنوند صفحه 5
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی دیدگاه اعضای هیئت علمی رشته فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه های دولتی شهر تهران درباره جایگاه رشته فلسفه تعلیم و تربیت می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شد. به منظور گردآوری داده های موردنیاز از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. کلیه اعضای هیئت علمی گروه فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه های دولتی شهر تهران که مشتمل بر 22 نفر می باشند، جمعیت مورد مطالعه را تشکیل دادند که از این مجموع 13 پرسشنامه گردآوری و مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های به دست آمده از تحلیل داده ها نشان داد که اعضای هیئت علمی رشته فلسفه تعلیم و تربیت در خصوص این رشته تعریف جدیدی ارائه ندادند و همه آنها بر تعریف های موجود اتفاق نظر داشتند. همچنین، آنها ضمن تاکید بر کاربرد فلسفه تعلیم و تربیت در سطح کلان نظام تعلیم و تربیت، فلسفه تعلیم و تربیت را به منزله آبشخوری برای دیگر رشته های علوم تربیتی تلقی می کنند که به منظور فراهم کردن مبانی نظری خود از فلسفه تعلیم و تربیت مدد می گیرند. علاوه براین، آنها فلسفه تعلیم و تربیت در ایران را علمی جوان و نوپا معرفی کردند که نگاهش بیشتر به سمت غرب بوده و بومی نگری در آن چندان به چشم نمی خورد.
    کلیدواژگان: فلسفه تعلیم و تربیت، اعضای هیئت علمی، دانشگاه های دولتی شهر تهران
  • دست مرد، مسعود صفایی مقدم، محمد جعفر پاک سرشت، منیجه شهنی ییلاق صفحه 17
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی مبانی نظری روان شناختی، اجتماعی و فلسفی دیدگاه بندورا درباره خودکارآمدی است. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش تحلیلی- استنتاجی بهره گرفته شد. بنابراین، با تکیه بر مبانی روان شناختی به تحلیل مفهوم رابطه ضروری و متقابل، هشیاری، یادگیری و عاملیت انسانی پرداخته شد. همچنین، در تحلیل مبانی اجتماعی به چگونگی تاثیرپذیری بندورا از اندیشمندان مکتب کنش متقابل نمادین در علوم اجتماعی به عنوان زمینه جامعه شناختی اندیشه های بندورا اشاره شد. علاوه براین، مبانی فلسفی با نظر به تناسب و ارتباط منطقی خودکارآمدی با مکتب های فلسفی، ارزش و عمل اخلاقی مورد مطالعه قرار گرفت. در نتیجه تحلیل و نقد مبانی مورد اشاره، پیش فرض های هستی شناختی روان شناختی، اجتماعی و فلسفی انسان خودکارآمد استخراج شدند و ضمن تصریح عناصر خودکارآمدی و مشخص کردن خاستگاه های عاملیت و خودکارآمدی، خصیصه های فرد خودکارآمد و راهکارهای تربیت او استنباط به تصویر کشیده شد.
    کلیدواژگان: خود، خودکارآمدی، عاملیت انسانی، موجبیت متقابل
  • محمد حسنی، مهندس مهدی نوید ادهم صفحه 39
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تحلیل ترکیب عطفی «تعلیم و تربیت» از منظر دو رویکرد «تفکیک» و «تلفیق» می باشد. در راستای این هدف کاربرد این ترکیب عطفی در آثار سخنوران و متخصصان تربیتی مورد توجه قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحلیل نشان داد که این ترکیب عطفی در منابع ادبی قدیم ایران کاربردی نداشته است. بلکه ظهور این ترکیب عطفی، هم زمان با ظهور تربیت رسمی و عمومی برگرفته از تجربه های کشورهای غربی در تاریخ معاصر ایران بوده است. به طورکلی، تحلیل مفهوم تربیت در ادبیات فارسی کهن و جدید نشان داد که این اصطلاح ناظر به تحول جامع در ساحت های وجودی آدمی است و تحول شناختی یعنی تعلیم را نیز در بر می گیرد. بنابراین، رویکرد تفکیک رد شد و رویکرد تلفیق مورد تایید قرار گرفت. درنتیجه می توان به جای ترکیب عطفی «تعلیم و تربیت» از اصطلاح «تربیت» استفاده نمود
    کلیدواژگان: تربیت، تعلیم و تربیت، آموزش و پرورش
  • راضیه بیرونی کاشانی، خسرو باقری، فاطمه زیباکلام صفحه 57
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی فلسفه اخلاق ابن سینا با هدف تبیین ماهیت اجتماع و چگونگی شکل گیری اخلاق اجتماعی می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش تحلیل محتوا بهره گرفته شد. در این پژوهش آثار اخلاقی ابن سینا مورد تحلیل قرار گرفت و دیدگاه او در فلسفه اخلاق به عنوان نسبیت گرایی-واقع گرایی ملایم در نظر گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در جنبه تربیت اخلاقی، استنتاج حیات معقول (عقلانی/عقلایی) به منزله هدف غایی تربیت اخلاقی و پالایش دیدگاه های عقلایی اخلاقی، هدف واسطه ای آن خواهد بود. همچنین، یک اصل اساسی در تربیت اخلاقی ابن سینا بر مشارکت اجتماعی به عنوان بستری برای تحقق فضایل اخلاقی دلالت دارد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، اجتماع، تصورات، ساختارهای اجتماعی، گزاره های اخلاقی، عقلایی، مشهورات، تربیت اخلاقی
  • احمد اکبری، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی، بختیار شعبانی ورکی، محمد تقوی صفحه 75
    هدف اصلی این مقاله بازاندیشی در رویکردهای متداول برنامه فلسفه برای کودکان و ارائه رویکردی نو برای این برنامه براساس نظریه انتگرال ویلبر است. این دیدگاه متضمن چهار کوادرنت است و می تواند به عنوان یک هولون در نظر گرفته شود. به اعتقاد ویلبر، همه ابعاد واقعیت باید به عنوان یک کل مورد نظر قرار گیرد. براساس نظریه انتگرال در این مقاله فلسفه برای کودکان به عنوان یک هولون با چهار ساحت مرتبط به هم مورد بررسی قرار گرفته است. در نتیجه این برنامه به منزله یک فرایند شبیه روش سقراطی و اجتماع پژوهشی مورد نظر لیپمن است، همچنین، رویکردی تاریخی است آنگونه که گردر در «دنیای سوفی» دنبال می کند و داستان فلسفی جهان شمولی است آنگونه که فیشر در کتاب «داستان هایی برای فکر کردن» و پیکمال در اثر «حکایت های فلسفی» جهان به آن پرداخته اند و در نهایت برنامه ای است فرهنگ وابسته نظیر آنچه متفکر دانمارکی یسپرسن خاطر نشان می کند.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، رویکرد فرایندی، رویکرد محتوایی، نظریه انتگرال
  • سعید ضرغامی، پروین بازقندی صفحه 99
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش فناوری اطلاعات در تربیت بر بنیاد واکاوی هستی شناسانه فناوری اطلاعات است. روش پژوهش نیز نمودشناسی هرمنوتیکی بوده است. در این پژوهش دگرگونی های هستی شناسانه ای که فناوری اطلاعات در تجربه جهان و به دنبال آن در قلمرو تربیت سبب می شود، شامل تغییر نقش بدن، فروریختن مرزهای مکانی وزمانی و گسترش ارتباط مجازی و امکان دسترسی به اطلاعات فناورانه، تبیین شده اند. سپس بر چنین بنیادی افق ها و تنگناهای حاصل از بهره گیری فناوری اطلاعات در فرایند تربیت بررسی شده است. بر بنیاد یافته های پژوهش و با پذیرش این که پرسش از چیستی و چرایی به پرسش از چگونگی بهره گیری از فناوری اطلاعات در فلمرو تربیت مقدم است، نتیجه شده است که گستره و حدود کاربرد فناوری اطلاعات در نسبت با هدف های زندگانی بشر در طول تاریخ همچون پرورش و ستایش آشکار می شود. در پایان نیز به برخی استلزام ها چون نقش تسهیلی فناوری اطلاعات در فرایند آموزش به جای نقش تولیدی، محدود کردن حوزه اثر فناوری اطلاعات در حد ابزار آموزش و بهره گیری از اطلاعات فناورانه در پیوند و همراه با دیگر گونه های اطلاعات بر بنیاد هدف های نهایی زندگانی آدمی، اشاره شده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، فلسفه، هستی شناسی، تربیت
  • رمضان برخورداری، خسرو باقری صفحه 121
    پیوستار تاریخی تحول روش های مختلف پژوهش در تعلیم و تربیت نشان دهنده این است که با توجه به پیچیدگی مسائل تعلیم و تربیت که ریشه در پیچیدگی خود انسان دارد نمی توان با روش واحدی به همه سوالاتی که محققان دنبال می کنند دست یافت. پدیدارشناسی به مثابه جنبشی فلسفی با طرح مولفه هایی چون آگاهی، حیث التفاتی، تقلیل، تقویم، بیناذهنیت، زیست جهان و تجسد نه تنها تحولی در فلسفه قرن بیستم به حساب می آید بلکه بر گسترش روش شناسی ها در تعلیم و تربیت نیز تاثیر گذاشته است. مقاله حاضر با نظر به روش شناسی پژوهش پدیدارشناسی در تعلیم و تربیت، در دو سطح به بررسی مولفه های پژوهش پدیدارشناختی و بحث توجیه پژوهش پدیدارشناختی در تعلیم و تربیت می پردازد. در سطح نخست به مولفه های هدف پژوهش پدیدارشناختی در تعلیم و تربیت، تاثیر برروند انجام پژوهش، نقش محقق، مشاهده و توصیف پدیده تربیتی توام با تقلیل تعدیل شده، زبان و نگارش پدیدار شناختی و در بحث توجیه به بحث سه سونگری از منظر پدیدارشناختی پرداخته خواهد شد.
|
  • Seyyed Mehdi Sajjadi, Faramarz Bijnavand Page 5
    The purpose of this study is to review the viewpoints of the academic members of universities in Tehran, about Philosophy of Education and its status and applications. The research is a kind of descriptive – analytical one and its instrument is a questionnaire with five questions (about the definition of Philosophy of Education, its applications, its relationship with the other fields of educational sciences, its status, both in Iran and the West, and the strategies to improve the current situation in the country). The research community consists of all faculty members of the departments of Philosophy of Education at governmental (public) universities in Tehran (there were 22 people at the time of research) who were studied in the census. Then, after the necessary follow-up, 13 questionnaires were collected. Results showed that subjects of the study, almost, did not give any new definition about Philosophy of Education and they just focused on the existing ones. They emphasis on applications of Philosophy of Education at the macro levels of educational system and consider it as an origin for other fields of Education sciences; which they use Philosophy of Education, in order to provide their theoretical foundations. Also, they consider it as a new science in Iran, which gives more attention to the West and it is still not much localized.
    Keywords: Philosophy of Education, academic members, governmental (Public) universities in Tehran
  • Madeh Dast Mard, Masood Safaei Moghadam, Mohammad Jafar Pak Seresht, Manijeh Shehni Yaeelagh Page 17
    The aim of this research is survey of Bandura theoretical foundation of self efficacy include psychological, social, and philosophical base. In this research use analytic – deduction research method to achieve the aim. Thus as psychological basis, the concepts of reciprocal determinism, consciousness, learning and finally the human agency will be discussed. Under the social basis the effect of scientists of symbolic reciprocal interaction school on Bandura as a social base for his social basis will be discussed. Under the philosophical basis the appropriateness and logical relation of self- efficiency with philosophical schools, merit and theological values will be evaluated. Finally by means of analysis and deduction elicit psychological, social, and philosophical prepreposition of self effected person, clarify element of self efficacy, determine stand of agency and self efficacy, conclude and shown self effected person traits and ways of educate self effected person.
    Keywords: self_self – sufficiency_human agency_reciprocal determinism
  • Razieh Birouni Kashani, Khosrow Bagheri, Fatemeh Zibakalm Mofrad Page 57
    The main purpose in this essay is investigation Avicenna`s ethical philosophy with explain the nature of social and how to build social ethics. The method of this study is content analysis of Avicenna’s ethical works. In this research analyze ethical works of Avicenna and It is suggested that Avicenna’s view on philosophy of ethics be called moderate relativism/realism. The results indicate that in aspect of moral education derivation of rational life as ultimate goal for moral education, and purification of rational-ethical view will be its medial target. Also, Social cooperation is an essential principle in Avicenna`s moral education views and has been recognized as a context for actuality of ethical virtues
    Keywords: Avicenna, Society, Conceptions, Social structures, Ethical propositions, Reasonable, Mashhuraat (common, sensical beliefs), Moral education, Moral purification, social cooperation
  • Ahmad Akbari, Tahereh Javidi Kalatehjafarabadi, Bakhtiar Shabani Varaki, Mohammad Taghavi Page 75
    The main purpose of this paper is a reflection on common approaches to P4C and offering an alternative to the program based on Wilber theory of integral. Accordingly, it is argued that the alternative contains four quadrants and could be considered as a Holon. For Wilber all aspects of the reality should be counted as a whole. In this view, philosophy for children is a process like Socratic methods and research community as introduced by Lipman; is a historical approach as it could be found in the Gaarder's work, “Sophie's world”; is a philosophical story as elucidated in the Fischer's book entitled: “stories for thinking” and Piquemal work "the story of the philosophical world”; and is a cultural bounded program as enlightened by one of P4C leader in Danmark, Jespersen.
    Keywords: Philosophy for Children, Process approach, Content approach, Integral theory
  • Saeid Zarghami, Parvin Bazghandi Page 99
    This study investigates the why of Information Technology in the field of education according to the ontological inquiry. The methodology applied involves hermeneutic phenomenology. This study concerns the ontological changes that IT brings about in experiencing the universe and, following that, the field of education including changing the role of body in the process of education, fading the temporal and spatial borders away and expanding the virtual connection, and providing wide access to technological information. This ontological investigation in fact probes the horizons and barriers created by the application of IT in the field of education. As the results of the study indicate, and by admitting that inquiring the nature and reasons (what and why) behind using Informational Technology precedes questioning the manner of application in the field of education. The scope and borders of applying IT are defined in terms of humans’ life goals throughout the history, such as nurturing and worship. Finally, some of the entailments are mentioned such as the facilitative role of Information Technology in the process of education instead of a productive role, limiting the effects and application of Information to educational instrument and using IT along with other types of information in terms of human’s ultimate life goals.
    Keywords: Information Technology, Philosophy, Ontology, Education
  • Ramazan Barkhordari, Khowsrow Bagheri Page 121
    Historical Development of variety of methods in educational inquiry shows that with regard to complexity of educational issues that derived itself from human being complexity, we cant answer different questions of scholars by just one unit method. Phenomenology as philosophical movement by introducing of subjects such as conciseness, intentionality, reduction, constitution, intersubjectivity, Life-world and embodiment is not only movement in philosophy, but also effect on development of phenomenological inquiry in education. Current article consider and discus phenomenological methodology at two levels; first, phenomenological components of educational inquiry and second, problem of justification in phenomenological inquiry in education. At first level we discuss about the aim of phenomenological research in education, effect on performance of inquiry, the role of inquirer, observation and description of educational phenomena with regard to balanced reduction, language and phenomenological writing; and at second level we discus about triangulation at phenomenological perspective