فهرست مطالب

نشریه حسابداری سلامت
پیاپی 2-3 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد رجبی صفحه 1
    مقدمه
    در این مقاله با استفاده از روش برنامه ریزی آرمانی و منطق فازی سعی می شود تا الگویی برای تخصیص بهینه بودجه وزارت بهداشت به استان های کشور ارائه شود.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی است که به شیوه توصیفی و به صورت گذشته نگر انجام شده است. داده های مورد نیاز برای بررسی موضوع پژوهش، از طریق داده های رسمی مرکز آمار ایران و وزارت بهداشت جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزارهای تخصصی از جمله Fuzzy Tec و Lingo مورد تحلیل قرار گرفته است. در این مطالعه برای تخصیص بهینه بودجه به استان های کشور، ابتدا به وسیله شاخص سازی، موقعیت هر استان نسبت به سایر استان ها تعیین شد. سپس، با توجه به اولویت های مورد نظر، الگوی تخصیص بودجه با روش برنامه ریزی آرمانی طراحی و بر این اساس بودجه سالانه این وزارت خانه به استان های کشور تخصیص داده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش، بیان گر آن است که تخصیص بودجه بر اساس روش موجود، منجر به توجه نکردن به فعالیت ها و عملکرد هر استان می شود. اما در روش ارائه شده، در این مقاله، با شناسایی بیش از 268 شاخص در 5 بخش و 45 برنامه، اطلاعات مربوط به قابلیت های استان های کشور جمع آوری و از این حیث کلیه استان ها نسبت به یکدیگر مقایسه و رتبه بندی شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که روش پیشنهادی ضمن تخصیص بهینه بودجه به استان های کشور، در درازمدت منجر به ایجاد عدالت و توازن در بین استان ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی، برنامه ریزی آرمانی، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی
  • سحر زارع، محمد منفرد مهارلویی، جواد جعفری صفحه 17
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، تدوین شاخص های سنجش کارایی در دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، بر اساس صورت های مالی تهیه شده بر مبنای حسابداری تعهدی است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، با توجه به نتایج حاصل از نرمال بودن متغیرهای مورد بررسی، از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (آماره F) و کروسکال والیس (آماره کای مربع) استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه های اصلی اول و دوم حاکی از آن است که بین میانگین درآمدهای اختصاصی، درآمدهای عمومی، تعداد کارکنان و مجموع دارایی های تیپ های مختلف دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تفاوت معناداری وجود دارد. با این وجود، بین میانگین دارایی های غیرجاری تیپ های 1، 2 و 3 دانشگاه ها تفاوت معناداری وجود ندارد. هم چنین، نتایج حاصل از آزمون فرضیه های فرعی مرتبط با فرضیه اصلی سوم حاکی از آن است که میانگین نسبت های درآمد اختصاصی به مجموع دارایی ها، درآمد اختصاصی به دارایی های غیرجاری و درآمد اختصاصی به درآمد عمومی تیپ های مختلف دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تفاوت معناداری ندارد.
    نتیجه گیری
    به‎ طور کلی، چنین نتیجه گیری می شود که نسبت های درآمد اختصاصی به مجموع دارایی ها، درآمد اختصاصی به دارایی های غیرجاری و درآمد اختصاصی به درآمد عمومی دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شاخص های مناسبی برای سنجش کارایی دانشگاه ها است.
    کلیدواژگان: کارایی، درآمد عمومی، درآمد اختصاصی، منابع، دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
  • جواد زارعی، سکینه سقاییان نژاد، سیما عجمی، سعید سعیدبخش صفحه 30
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر مقایسه هزینه های ذخیره و بازیابی مدارک پزشکی، در شیوه ذخیره سازی الکترونیکی با شیوه بایگانی سنتی در 9 بیمارستان منتخب است.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر از نوع پژوهش های توصیفی-مقطعی و در سال 1388 انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را 9 بیمارستان منتخب از شهرهای اهواز، اصفهان و شیراز تشکیل می دهد. به منظور مقایسه هزینه نگهداری مدارک پزشکی، در شیوه تصویربرداری اسناد با شیوه بایگانی سنتی، هزینه های منابع مصرفی و سرمایه ای در هر دو شیوه محاسبه شده است. داده های مورد نیاز برای مطالعه، با استفاده از مشاهده مستقیم، مصاحبه و چک لیست پژوهشگرساخته گردآوری شده است.
    یافته ها
    استفاده از شیوه تصویربرداری اسناد در تمامی بیمارستان های مورد مطالعه باعث کاهش هزینه در بخش مدارک پزشکی شده است به طوری که متوسط هزینه سالیانه هر پرونده در شیوه ذخیره سازی الکترونیکی یک یازدهم شیوه بایگانی سنتی است. افزون بر این، استفاده از این شیوه در دو بیمارستان باعث آزادسازی فضای بخش مدارک پزشکی و کاهش 3/44% در زمان فرایند ذخیره و بازیابی مدارک پزشکی شده است.
    نتیجه گیری
    استفاده از شیوه ذخیره سازی الکترونیک با تصویربرداری از اسناد در مقایسه با بایگانی سنتی در بیمارستان افزون بر تسهیل در دسترسی به مدارک پزشکی، باعث صرفه جویی در هزینه ها نیز می شود.
    کلیدواژگان: مدارک پزشکی رایانه ای شده، بایگانی، تصویربرداری از اسناد، ذخیره سازی الکترونیکی
  • ناصر سلمان مهاجر، بهزاد نجفی، علی جوانی صفحه 45
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد مالی دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور بر اساس اطلاعات حاصل از حسابداری تعهدی است.
    روش پژوهش: این پژوهش یک پژوهش توصیفی است که در آن، اطلاعات مالی 43 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور در سال 1389 بر اساس گزارش های نظام حسابداری تعهدی و با استفاده از، شاخص های منابع و مصارف اول سال، منابع و مصارف آخر سال، ترکیب منابع و هزینه های دانشگاه ها مورد بررسی قرار گرفته است. داده های مورد استفاده از گزارش اصلاحیه موافقتنامه های سال 1389 دانشگاه های علوم پزشکی کشور و خدمات بهداشتی درمانی، که بر اساس اطلاعات حسابداری تعهدی تهیه شده، استخراج شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که تقریبا تمام دانشگاه های مورد بررسی، با تراز منفی وارد سال 1389 شده اند؛ به عبارت دیگر، کسری داشته اند. با این وجود، در طول سال 1389، تعداد دانشگاه هایی که دارای تراز مثبت بودند، افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    تعداد دانشگاه های علوم پزشکی دارای تراز مثبت در پایان سال 1389 نسبت به ابتدای سال، افزایش یافته است. اصلی ترین محل تامین منابع مالی در دانشگاه ها منابع اختصاصی است که به تعرفه و قیمت خدمات وابستگی زیادی دارد. دانشگاه های بزرگ تر (گروه1) سهم بیش تری از منابع را به خود اختصاص داده اند در حالی که هزینه های کارمندی کم تری داشته اند.
    کلیدواژگان: عملکرد مالی، منابع و مصارف، دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
  • زهره کاظمی، علی اصغر احمد کیادلیری، رضا صالح زاده، مریم رمضانیان صفحه 58
    مقدمه
    در نظام بودجه ریزی عملیاتی، به منظور بررسی کارایی و اثربخشی، هزینه ها با نتایج حاصله مقایسه می شود. در این راستا، در پژوهش حاضر کارایی بیمارستان های منتخب در سال 1387، با استفاده از فن تحلیل فراگیر داده ها (DEA)، محاسبه و کاربرد فن مزبور در بودجه ریزی عملیاتی بیمارستانی بررسی شده است.
    روش مطالعه
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی - تحلیلی است. برای اندازه گیری کارایی از مدل BCC ورودی محور و به منظور رتبه بندی کامل بیمارستان ها از مدل اندرسون – پیترسون (AP) استفاده شده است. برای حل مدل، نرم افزار Excel DEA Solver نسخه 2.72.0.2 و DEA - Master نسخه 2 بکار گرفته شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر این است که 45 درصد از بیمارستان ها ناکارا بوده اند. هم چنین، با توجه به میانگین درصد مازاد بکارگیری بیش از نیاز ورودی ها، بیمارستان های ناکارا به طور متوسط 16/51 درصد تخت اضافی و 14/46 درصد کارکنان اضافی دارند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، بیمارستان های منتخب به صورت کارا فعالیت نکرده و ظرفیت ارتقای کارایی در بیمارستان های مورد بررسی بدون هیچ گونه افزایشی در هزینه ها و با بکارگیری همان میزان از ورودی ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، بودجه ریزی عملیاتی، کارایی، تحلیل فراگیر داده ها
  • حمید محمودآبادی، غلامرضا رضایی، ابوالفضل گرگانی فیروزجاه صفحه 72
    مقدمه
    سرمایه فکری یکی از عوامل اصلی موفقیت سازمان ها در هزاره سوم است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عدالت سازمانی بر کارایی سرمایه فکری در بین کارکنان بیمارستان شهید فقیهی شیراز است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، توصیفی همبستگی از نوع نظرسنجی است و از لحاظ زمانی، یک پژوهش مقطعی به حساب می آید. برای گردآوری داده های مورد نیاز، از پرسش نامه استاندارد سرمایه فکری بنتیس و پرسش نامه استاندارد عدالت سازمانی نیهوف و مورمن استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان بیمارستان شهید فقیهی شیراز تشکیل می دهد. نمونه آماری پژوهش با استفاده از جدول مورگان، 288 نفر بدست آمد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش های آماری تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر بیانگر این است که به طور کلی بین سرمایه فکری و عدالت سازمانی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین، بین سرمایه فکری با عدالت رویه ای و عدالت تعاملی رابطه ی مستقیم و معناداری وجود دارد؛ اما بین سرمایه فکری و عدالت توزیعی رابطه ی معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، عدالت سازمانی می تواند به عنوان یکی از قابلیت های سازمان به شمار آید و در خلق و تسهیم دانش موجود در سرمایه های فکری سازمان کمک بسیار کند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، عدالت سازمانی، عدالت تعاملی، بیمارستان شهید فقیهی شیراز
  • جواد مرادی، هاشم ولی پور، علیرضا منصو رآبادی، رضا زارع صفحه 85
    مقدمه
    هدف از این پژوهش، بررسی امکان اجرای بودجه ریزی عملیاتی در شهرداری شیراز است.
    روش پژوهش: جامعه آماری این پژوهش شامل چهار دسته از افراد مطلع از مراحل بودجه در شهرداری شیراز شامل: 1. مدیران ارشد و معاونین اداری و مالی 2. مدیران مالی، روسای حسابداری و مسئولین بودجه، 3. کارشناسان مالی 4. کارشناسان برنامه ریزی و آموزش و فناوری اطلاعات، است. برای گردآوری اطلاعات لازم، از پرسش نامه و برای آزمون فرضیه های پژوهش، از آزمون آماری تی یک نمونه ای استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بیان گر آن است که از نظر آزمودنی ها، در شهرداری شیراز توانایی لازم برای اجرای بودجه ریزی عملیاتی (از لحاظ هر سه بعد توانایی، شامل توانایی ارزیابی عملکرد، توانایی انسانی و توانایی فنی) وجود ندارد؛ اما اختیار لازم (از لحاظ هر سه بعد اختیار، یعنی اختیار قانونی، رویه ای و سازمانی) وجود دارد. هم چنین، از نظر آزمودنی ها در ارتباط با دو بعد پذیرش (شامل پذیرش سیاسی و پذیرش مدیریتی)، شرایط مناسبی وجود داشته، اما در بعد دیگر پذیرش (پذیرش انگیزشی)، انگیزه مناسب برای پیاده سازی وجود ندارد. افزون بر این، نتایج نشان می دهد که پیاده سازی بودجه ریزی عملیاتی موجب صرفه اقتصادی در شهرداری شیراز می شود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش، نشان دهنده این واقعیت است که در حال حاضر، شهرداری شیراز اختیار و پذیرش لازم برای اجرای بودجه ریزی عملیاتی را دارد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی برنامه ای، بودجه ریزی عملیاتی، مدل شه
  • محمد نمازی، زهره کریمی، محمدهادی ماهر صفحه 110
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر پیاده سازی مبنای حسابداری تعهدی بر مولفه های کیفیت زندگی کاری مدیران و کارشناسان مالی دانشگاه های علوم پزشکی کشور، است.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر، از نوع پژوهش های پیمایشی کاربردی است که برای گردآوری اطلاعات لازم، 66 پرسش نامه پژوهشگرساخته در بین مدیران و کارشناسان مالی مرتبط با اجرای حسابداری تعهدی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور توزیع شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری کولموگروف-اسمیرنوف، t یک نمونه ای، t دو نمونه ای و تحلیل واریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    از نظر آزمون شوندگان، پیاده سازی حسابداری تعهدی بر مولفه های کیفیت زندگی کاری آن ها (شاخص های پرداخت منصفانه و کافی و فضای کلی زندگی) تاثیر ندارد؛ اما، بر سایر مولفه ها تاثیرگذار است. به طوری که «محیط کار ایمن» بیش ترین و «یکپارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان» کم ترین تاثیر را داشته اند. هم چنین، نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که ویژگی های فردی پاسخ دهندگان بر دیدگاه آن ها در ارتباط با فرضیه های پژوهش تاثیری ندارد.
    نتیجه گیری
    مدیران و کارشناسان مالی دانشگاه های علوم پزشکی کشور معتقدند که تغییر از روش حسابداری نقدی به تعهدی، بر مولفه های کیفیت زندگی کاری آن ها در سازمان (محیط کار ایمن، توسعه قابلیت های انسانی، تامین فرصت رشد و امنیت، یکپارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان کار، قانون گرایی در سازمان و وابستگی اجتماعی زندگی کاری) موثر است.
    کلیدواژگان: مبنای حسابداری تعهدی، کیفیت زندگی کاری، دانشگاه های علوم پزشکی کشور
|
  • A. Rajabi Page 1
    Introduction
    In this study, “Goal Programming” and “Fuzzy Logic” methods were used to provide an optimal model for budget allocated to provinces by Ministry of Health and Medical Education (MHME).
    Method
    The current study is a kind of applied and descriptive research. The data required for the examining the topic of this research were taken from the data of the Statistical Center of Iran and the MHME. Data were analyzed by the Fuzzy Tec and Lingo software programs. In this study, for the optimal allocation of financial resources to the provinces of the country, the position of each province in relation to other provinces was determined using indices. Given the priorities, the budget allocation pattern was designed using goal programming method. On this basis, the annual budget of the ministry for different provinces was allocated.
    Findings
    The results of the study showed that the current method of budget allocation leads to the negligence of the activities and performance of each province. But in the proposed method, with identification of 268 indexes in five sections and 45 programs, the relevant information concerning the capabilities of the provinces were collected, compared and ranked with each other.
    Conclusion
    The results of this investigation showed that the proposed method of optimal allocation of financial resources to the provinces, in the long run, would bring justice and stability among the provinces of the country.
    Keywords: Budgeting, Goal Programming, Analytical Hierarchies Process, Fuzzy Logic
  • S. Zare, M. Monfared Maharlouie, J. Jaafari Page 17
    Introduction
    The aim of this study is to identify the indices relevant for assessing the efficiency in universities of medical sciences and health care services based on the financial statements derived from accrual accounting.
    Methods
    This study is functional in terms of objective and descriptive-analytical in terms of methodology. In order to test the research hypothesis, and given the normality of the research variables and the results related to them, one-way ANOVA (F-statistic) and Kruskal-Wallis (Chi-square statistic) were run.
    Results
    The findings derived from the main two hypotheses of the study indicated that there is a significant difference between the average special and public revenue and the number of employees from the one hand and the total assets of medical sciences universities from the other hand across different types. However, there was no significant difference between the non-current asset averages of types 1, 2 and 3 of universities. Additionally, the results of the secondary hypotheses related to the primary third hypothesis indicated that there is no significant difference between the average ratio of special revenue to the total assets, the average ratio of special revenue to non-current assets, and finally between the average ratio of special revenue to the public revenue in different types of medical sciences universities.
    Conclusion
    Overall, it can be concluded that the ratio of the special revenue to the total assets, the ratio of special revenue to the non-current assets, and the ratio of special revenue to the public revenue are appropriate indices for assessing the efficiency of medical sciences universities.
    Keywords: Efficiency, Public Revenue, Special Revenue, Resources, Medical Sciences, Health Care Universities
  • J. Zarei, S. Saghaiannejad, S. Ajami , S. Saidbakhsh Page 30
    Introduction
    The aim of this study was to compare the cost of electronic storage and retrieval of medical records with that of paper-based filing method in nine selected hospitals.
    Methods
    This study is a descriptive and cross-sectional study conducted in 2009-2010. The sample was consisted of nine selected hospitals in Ahvaz, Isfahan and Shiraz. In order to compare the cost of storage and retrieval of medical records in electronic storage method and document-based method, the capital and the consumed resources were calculated. Data were collected through direct observation, interview and a checklist prepared by the researchers of this study.
    Results
    The use of electronic storage method has lowered the cost of storage and retrieval of medical records in all hospitals under investigation. On average, the electronic method for storage and retrieval cut the cost of filing medical records eleven times in comparison to the traditional paper-based method per case. Besides, the use of electronic method resulted in two more benefits: not only this method cleared more space for medical records, but also it saved processing time by 44.3%.
    Conclusion
    The use of electronic storage methods by document imaging in hospitals not only facilitated access to medical records but also reduced the cost of keeping the records in comparison with paper-based filing.
    Keywords: Cost, Computerized Medical Records, Filing, Document Imaging, Electronic Storage
  • N. Salman Mohajer, B. Najafi, A. Javani Page 45
    Introduction
    The purpose of this study is to evaluate the financial performance of universities of medical sciences in Iran based on the information obtained from accrual accounting.
    Methods
    This study is characterized as a descriptive research in which the financial information of 43 universities of medical sciences has been analyzed in 2011 based on reports from accrual accounting system, the indices of resources and consumption at the beginning and end of fiscal year, and the combination of resources and costs of universities. The data used in this study were taken from approval reports of universities of medical sciences which is based on accrual accounting in 2011.
    Results
    The results of the study indicated that almost all universities under investigation entered the fiscal year (2011) with a negative level. In other words, they faced a shortage. However, it should be noted that the number of universities with positive level has increased in the same year.
    Conclusion
    In comparison with the outset of the fiscal year in 2011, the number of universities with positive level has increased at the end of this year. The major source of funding at the medical sciences universities is special resources witch is highly dependent on tariff and cost of services. The larger universities have appropriated larger amount of resources while at the same time they have been incurred less staff expenses.
    Keywords: Financial Performance, Resources, Consumption, Medical Sciences Universities
  • Z. Kazemi, A. A. Ahmad Kiadaliri, R. Salehzadeh, M. Ramzanian Page 58
    Introduction
    In order to examine the efficiency and usefulness of operational budgeting systems, the expenses will be compared with the final results. The present study aims at examining the efficiency of the chosen hospitals in 2008 using the data envelopment analysis and its application for operational budgeting in hospitals.
    Methods
    The present study is an analytic-descriptive survey research. Input-oriented model of Data Envelopment Analysis was used to assess the performance of hospitals. Moreover, Anderson-Peterson (AP) model was used for ranking efficient hospitals. Excel DEA Solver (version 2.72.0.2) and DEA-Master (version 2) was utilized to solve the model.
    Results
    The results of the study indicate that 45% of hospitals have been inefficient. Besides, given the average percentage of excess inputs, on average, inefficient hospitals have 51.16% and 46.14% additional beds and staff respectively.
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, the selected hospitals have not operated efficiently. However, it should be noted that the hospitals under study have the potential to be more efficient with the same amount of inputs, and without any increase in the expenses.
    Keywords: Hospital, Operational Budgeting, Efficiency, Data Envelopment Analysis
  • H. Mahmudabadi , Gh. R. Rezaee, A. Gorgani Firoozjah Page 72
    Introduction
    Intellectual capital is one of the main factors playing a key role in organizations’ success in the Third Millennium. The goal of this paper is to examine the impact of organizational justice on the efficiency of Intellectual capital among the employees of Shahid Faghihi Hospital of Shiraz.
    Methods
    The current study which is a type of survey research is descriptive and correlative. With regard to the factor of time, it is a cross-sectional study. Bontis intellectual capital Standard questionnaire and Niehoff and Moorman’s organizational commitment Standard questionnaire were used to gather required data. The population of this study is comprised of the whole employees of Shahid Faghihi Hospital of Shiraz. Using the table of Morgan, 288 participants consisted the statistical sample. To test the research hypotheses, SPSS (version 18) was used for correlation analysis and regression analysis.
    Results
    The results of the current study show that there is a significant positive relationship between intellectual capital and organizational justice. In like manner, it was found that there is a significant direct relationship between intellectual capital from the one hand and procedural justice and interactional justice from the other hand. However, there is no significant relationship between intellectual capital and distributive justice.
    Conclusion
    Given the results of the current study, it can be concluded that organizational justice might be considered as one of the organization's capabilities which can play a key role in creating knowledge, and sharing the intellectual capital of the organization.
    Keywords: Intellectual Capital, Organizational Justice, Interactional Justice, Shahid Faghihi Hospital of Shiraz
  • J. Moradi , H. Valipour , A. R. Mansourabadi, R. Zare Page 85
    Introduction
    The purpose of this study was to examine the possibility of implementing operating budgeting in Shiraz municipality.
    Method
    The population of this study was consisted of four groups of individuals who were aware of the various phases of budgeting in Shiraz municipality including: (1) Senior managers and administrative and financial assistants, (2) Financial managers along with accounting and budget officials, (3) Financial experts, and (4) Program, education and IT experts. To collect the required data, a questionnaire was used, and in order to test the research hypotheses, the statistical measure of One-Sample T Test was used.
    Findings
    The results of the study showed that from the participants’ perspectives, the ability to implement operating budgeting (including three dimensions of ability; namely, the ability to examine the performance, human ability, and technical ability) does not exist in Shiraz municipality, but the required authority (including legal, procedural and organizational authority) exists. It was also revealed that with regard to two dimensions of acceptance (including political and managerial acceptance), there are appropriate circumstances, but in the other dimension of acceptance (motivational acceptance), there is not enough motivation for implementation. Besides, it was indicated that implementation of operating budget will lead to financial gain in Shiraz municipality.
    Conclusion
    Based on the findings of the current study, it can be concluded that Shiraz municipality has the authority as well as the acceptance at the moment to implement the operating budget.
    Keywords: Program Budget, Operating Budget, Operation Evaluation, SHAH Model, Feasibility
  • M. Namazi , Z. Karimi, M. Maher Page 110
    Introduction
    The current study aims at investigating the effect of implementation of accrual accounting on life quality factors of managers and financial experts of medical sciences universities.
    Methods
    The current study is a survey research whose data were gathered through a researcher-made questionnaire which was administered to 66 financial experts and managers linked to the implementation of accrual accounting in universities of medical sciences. For analyzing the research hypotheses, the SPSS software (version 18) was used to analyze One-sample Kolmogorov Smirnov goodness-of-fit test, t-test, pair t-test, and analysis of variance.
    Results
    The results of the study were indicator of the fact that from the participants’ viewpoints, the implementation of accrual accounting does not have any significant effect on life quality factors of managers and financial experts of medical sciences universities. Though, it does affect other factors. For instance, safe job environment had the greatest effect while the social unity and integration had the smallest effect. Besides, the results of the study indicated that individual differences of participants did not have any significant effect on their viewpoints with regard to research hypotheses.
    Conclusion
    The accrual accounting has an influential role in the Ministry of health and medical education.
    Keywords: Accrual Accounting Method, Quality of Work Life, Financial Managers, Medical Sciences Universities