فهرست مطالب
مجله مطالعات باستان شناسی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1389)
- تاریخ انتشار: 1389/10/11
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحه 1از همان آغاز، باستان شناسی برای سیاستمداران کاربرد سیاسی داشته است. سیاستمداران، باستان شناسی را برای تخریب و یا خلق تاریخ و هویت های کاذب ملی و قومی به کار گرفته اند؛ و یا اینکه تلاش کرده اند به یاری باستان شناسی و با بسترسازی های فرهنگی، پدیده های اجتماعی سیاسی جامعه را کنترل و هدایت کنند؛ همچنین نقش مهم باستان شناسی در گسترش توریسم فرهنگی و منافع اقتصادی آن از نظر سیاستمداران دور نمانده است. باستان شناسی را می توان در پشت پدیده های سیاسی ناسیونالیسم، قوم گرایی، تجزیه طلبی، انترناسیونالیسم و یا فدرالیسم مشاهده کرد و هم اینکه باستان شناسی، مدارک تاریخی مورد نیاز سیاستمداران را برای اثبات حقانیت ایده های سیاسی ایشان فراهم می کند. باستان شناسی و سیاست در تعامل با یکدیگرند. باستان شناسی مارکسیست با یک انقلاب قهرآلود ایدئولوژیکی شکل گرفت و به مدت هفتاد سال، بخشی از پیکره ایدئولوژی سیاسی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی باقی ماند. باستان شناسی های ناسیونالیست و نژادپرست در خدمت حکومت های تمامیت خواه قرار گرفتند تا جامعه مشروعیت تاریخی آنها را بپذیرد؛ در فلسطین اشغالی نیز صهیونیسم به وسیله باستان شناسی کوشیده است به آرمان شهر اسرائیل باستان تجسم تاریخی بخشد؛ و یا اتحادیه اروپا بدین شیوه در تلاش است که واگرایی تاریخی ملل اروپایی را به هم گرایی قرن بیست و یکم متحول کند. هر چند که باستان شناسی را از سیاست، گریزی نیست اما به نظر می رسد که تنها راه حل مسئله، ترسیم چشم انداز جهانی باستان شناسی در چهارچوب میراث مشترک جهانی و نیز توسعه رهیافت انسان شناختی در باستان شناسی است.
کلیدواژگان: باستان شناسی، مارکسیسم، ناسیونالیسم، صهیونیسم، اتحادیه اروپا -
صفحه 11منطقه شمال غرب ایران در دوره اشکانی، بخشی از ایالت نیمه مختار آتروپاتن بوده است. این منطقه در دوران اشکانی در معرض تحولات و رخدادهای سیاسی فرهنگی متعددی قرار گرفته است ولی با این وجود در مطالعه و شناسایی این منطقه با فقر مواد فرهنگی، دوره اشکانی مواجه هستیم. هرینک و کامبخش فرد نیز به این موضوع اذعان داشته اند. در دو دهه اخیر، بررسی های میدانی و کاوشهای متعددی در منطقه صورت گرفته است که مطالعه و بررسی داده های آنها یقینا افق روشن تری از دوره اشکانی منطقه شمال غرب ایران را پیش روی ما قرارخواهدداد. یکی از این موارد، محوطه کهنه پاسگاه تپه سی است که در راستای پروژه نجات بخشی سدخداآفرین در کنار دیگر محوطه ها در قالب دو فصل مورد کاوش قرار گرفته است. با توجه به فقر مادی منطقه در دوره اشکانی، بی شک مواد و داده های به دست آمده از این محوطه، بخشی از خلا و ابهامات مادی فرهنگی و چگونگی تعاملات فرهنگی منطقه را پوشش خواهد داد. بدین منظور، نگارندگان در این مقاله سعی در معرفی و مطالعه تطبیقی یافته های دوره اشکانی این محوطه با دیگر محوطه های همزمان دارند تا به گونه ای، گامی موثر در مطالعه کمی و کیفی داده ها و میزان تعاملات دوسویه در شمال غرب ایران با مناطق همجوار در دوره اشکانی برداشته باشند.
کلیدواژگان: اشکانی، آتروپاتن، شمال غرب، خدا آفرین، کهنه پاسگاه تپه سی -
صفحه 39در سالهای اخیر با افزایش روند گسترش شهرها، علاوه بر کاهش تدریجی محیط های طبیعی درون شهری، پیوستگی بین محیطهای طبیعی نیز از بین رفته به طوری که محیطهای طبیعی درون شهری همچون لکه هایی مجزا از بستر طبیعی پیرامون شهر درون بافت شهری محصور شده اند. از طرفی آثارتاریخی درون شهرها، که به عنوان تنها نشانه های باقی مانده از تمدنهای قبل مطرح بوده، نیز همچون محیطهای طبیعی تحت تاثیر روند گسترش شهرها و افزایش جمعیت، در معرض نابودی قرارگرفته و از کیفیت آنها کاسته شده است. هدف اصلی این تحقیق، ایجاد پیوستگی و حفاظت توسط مسیرهای سبز بین ساختارهای طبیعی و تاریخی درون و اطراف شهرهاست به طوری که شبکه ای به هم پیوسته و مرتبط از ساختارهای طبیعی و تاریخی ایجاد شود. در این تحقیق از تلفیق دو رویکرد زیست محیطی منظر و تاریخی استفاده شده است تا دیدی همه جانبه نسبت به هر دو ساختارطبیعی و تاریخی ایجاد شود. روش پژوهش در این تحقیق، عبارت است از: جمع آوری و تحلیل اطلاعات، مشخص کردن ساختارهای طبیعی و تاریخی ری، روی هم گذاری ساختارهای طبیعی و تاریخی در جهت رسیدن به مهمترین ارتباطات بین آنها برای ایجاد مسیرهای سبز، تعریف مسیرهای سبز اصلی و در نهایت تعریف شبکه طبیعی تاریخی. به منظور برآورده کردن هدف تحقیق، شهرری به عنوان شهری تاریخی که نشانه های تمدن چندهزار ساله را در خود داراست و دارای پتانسیلهای طبیعی متعددی از جمله فضاهای سبز و باز فراوان در درون و اطراف شهر است به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده است. نتیجه این تحقیق، ارائه طرح راهبردی، برای ایجاد شبکه پیوسته تاریخ و طبیعت توسط مسیرهای سبز بوده تا ضمن حفاظت از ساختارهای طبیعی و تاریخی درون شهری، شبکه ای یکپارچه و مرتبط از این دو ساختار نیز ایجاد شود.
کلیدواژگان: طبیعت، تاریخ، پیوستگی، مسیر سبز، ری -
صفحه 59عصر مفرغ قدیم در خاورمیانه، مقارن با رویدادهای بزرگی مانند تشکیل اولین دولت شهرها، آغاز شهرنشینی و گسترش خط و کتابت است. آثار فرهنگی در ابتدای این دوره، در بسیاری از مناطق خاورمیانه شامل قسمت غربی ایران، قفقاز، آناتولی، لوانت و شمال میانرودان همانندی های شگفت آوری از خود نشان می دهند و به اسامی مختلفی نامگذاری شده اند. با وجود سابقه طولانی در پژوهش های این دوره، داده های موجود در تحلیل تحولات آن ارزش یکسانی برخوردار نیست که از علت های آن از حجم و نوع متفاوت کارهای میدانی و داده ها، روش های میان رشته ای متفاوت، پیشداوری ها و زمینه های ذهنی ناشی از تحولات بین المللی می توان نام برد. در طی سه دهه اخیر، کاوش ها و بررسی های متعدد باستان شناختی در شمال غربی و مناطق مرکزی ایران صورت گرفته که دامنه نفوذ این فرهنگ را به طرف مشرق، گسترش چشمگیری داده و منطقه ارومیه را به همراه حوضه ارس و رودخانه کورا در قلب این فرهنگ قرار داده است.علاوه بر این، مطالعات میان رشته ای چندی در این ارتباط به انجام رسیده است که برخی از آنها در قالب پایان نامه های دکتری ارائه گردیده و اطلاعات فراوانی را در اختیار ما قرار داده است. مقاله حاضر، کوششی است در تحلیل نتایج حاصل از این تحقیقات و بررسی تحولات این دوره که با توجه به زمینه جغرافیایی و ارتباطات آن با مناطق همجوار صورت گرفته است.
کلیدواژگان: مفرغ قدیم، شمال غرب ایران، زاگرس مرکزی، ایران مرکزی -
صفحه 71با مطالعه ترکیب درصد فلزی مسکوکات نقره ای می توان به تحلیل و توضیح مکانهای ضرب سکه و شناسایی معادن آنها پرداخت. از سوی دیگر در دوره اشکانیان برای اولین بار شاهد نام ضرابخانه بر روی مسکوکات هستیم که می تواند راهگشای مسائل اقتصادی، سیاسی و حتی شناسایی معادن آنها باشد.
سکه های مورد مطالعه، مربوط به ضرابخانه همدان بوده و از معادن نقره به صورت غال گذاری استحصال شده است. ترکیبات این مسکوکات، شبیه به ترکیبات مواد معدنی برداشت شده برای ضرب سکه است. افزایش جمعیت و گستردگی دادوستد علاوه بر ذوب مجدد فلز نیاز به منابع جدید را ضروری می نماید.
در این مقاله با مطالعه ترکیبات شیمیایی سکه های اشکانی، به شناسایی معادن و کارگاه های مورد استفاده در ضرب سکه می پردازیم و، حداقل تعداد کارگاه های ذوب فلز نقره را در یک ضرابخانه و در زمان حکمرانی پادشاهان این سلسله مشخص می نماییم.
کلیدواژگان: اشکانیان، سکه، نقره، کارگاه های ذوب فلز، ترکیبات شیمیایی -
صفحه 81براساس مطالعات میدانی و بررسی های مقدماتی آزمایشگاهی بر روی آثار تزئینی گچی در ایران دوران اسلامی، مشخص گردید که کمینه 12 گونه مختلف از تزئینات، گچی وجود دارند که در هرگونه، جزئیات فنی به کار گرفته شده در اجرا، بسته به مواد متشکله و روش عمل آوری، شیوه شکل دهی، و میزان برجستگی تزئینات متفاوت است. برخلاف دو نوع طبقه بندی رایج پیشین که بر اساس شیوه شکل دهی و میزان برجستگی انجام می گرفت، این نوع طبقه بندی، چون براساس جزئیات فنی و روش اجرایی تزئینات ارایه می گردد، همخوانی بیشتری با اهداف فن شناسی آثار داشته و در حوزه باستان شناسی و نیز حفاظت و مرمت، کارایی موثرتری خواهد داشت. براساس جزئیات فنی، تزئینات گچی در آرایش معماری دوران اسلامی ایران به گونه های تزئینات گچی با برجستگی زیاد، نیم برجسته، قالبی، کشته بری، کپ بری، تلفیق با مصالحی چون شیشه یا کاشی، تزئینات گچی مجوف شامل دو نوع تنگ بری و مشبک، فتیله ای، گچ بری روی آیینه تخت، گچ بری روی سیم گل، و معرق های گچی، قابل تقسیم است.
کلیدواژگان: ایران، دوران اسلامی، تزئینات معماری، گچبری، فن شناسی -
صفحه 97در این مقاله در بستر شرح نظریات معطوف به تطور فرهنگی در انسان شناسی و باستان شناسی و ارائه تاریخچه مختصری برای این نظریات، سیر تطوری سفال گری در لایه های مربوط به دوران پیش از تاریخ قلعه خان مورد بررسی و مداقه قرار می گیرد. با به آزمون گذاشتن متغیرهای مختلف سفال گری چنین بحث خواهد شد که هرچند تطورگرایی فرهنگی قادر است خط سیر دگرگونی های در زمانی را بر روی مواد فرهنگی، توصیف و تا حدی تبیین کند، با این حال، بررسی جامع این تطورات، بدون در نظر گرفتن زیست بوم (شامل زمین سیما، سازمان اجتماعی، مناسبات اجتماعی درونی و برونی، مناسبات با دیگر محتویات محیطی و نحوه تعامل با محیط زیست) امکان پذیر نبوده و تفاسیر واقع نمایی را به دست نمی دهند. از میان سنجش های متنوع آماری بحث می-شود که تطور سفال گری در قلعه خان هرچند رو به پیچیدگی و گستردگی می گذارد، اما این به معنای تکامل فناورانه آن نیست؛ سفالینه ها در طول زمان تنها تغییر با از صورتی به صورتی دیگر، خود را با زیست بوم خویش منطبق می ساخته اند.
کلیدواژگان: باستان شناسی تطوری، تطور فرهنگی، سفال گری، قلعه خان -
صفحه 121تپه سگزآباد از جمله اولین محوطه هایی است که طی سلسله پژوهشهای باستان شناس دانشگاه تهران در دشت قزوین مورد کاوش قرار گرفته است؛ نتایج این پژوهشها حاکی از وجود استقراری مداوم از اواخر هزاره سوم تا اواسط هزاره اول ق.م. می باشد. اما طی کاوش اخیر دانشگاه تهران در مهر و آبان سال 1387، تپه سگزآباد تاریخ گذاری مطلق شد. براساس نتایج به دست آمده، استقرار محوطه در حدود 1700 ق.م. شروع شده و نیز جنوب تپه، حاوی لایه های استقراری اواسط هزاره چهارم ق.م. می باشد؛ طی این کاوش، مشخص شد که حدفاصل بین دو محوطه سگزآباد و قبرستان احتمالا دارای لایه های استقراری نیمه دوم هزاره چهارم ق.م. می باشد که به وسیله حجم بالای رسوبات، دفن شده است؛ بر این اساس، این احتمال نیز می رود در دوره مس سنگی جدید، استقرار تپه قبرستان به طرف شرق گسترش یافته باشد.
کلیدواژگان: تپه سگزآباد، گاهنگاری، مس سنگی جدید، عصر مفرغ، عصر آهن -
صفحه 145به نوشته طبری و بنابر تحقیقات تاریخی، مهرنرسی وزیر اعظم بهرام پنجم(439 421م.) در ولایت اردشیرخره، بناهای زیادی ساخت. او ضمن ساخت بناهای عام المنفعه، چهار آتشکده در چهارروستا از منطقه دشت بارین از ولایت اردشیرخره بنا نهاد. مقاله حاضر مکان یابی دقیق آتشکده های یادشده براساس آگاهی های موجود در منابع تاریخی، مطالعه مسیرهای ارتباطی بین شهر بیشاپور و اردشیرخره بنابر تحقیقات میدانی و باستان شناسی و بررسی ویژگی های معماری آتشکده های موجود بر سر راه دو مسیر اصلی و عمده این دو شهر است. بدین منظور عمده تحقیقات باستان شناسی در این باره بررسی شده و مورد نقد قرارگرفته و پیشنهادی برای تعیین موقعیت آتشکده های یادشده، ارائه گردیده است.
کلیدواژگان: آتشکده، اردشیرخره، بیشابور، ساسانیان، فارس، مهر نرسی -
صفحه 163حدود یک ونیم قرن پیش، چیزی به نام یا با مضمون باستانشناسی، در ایران وجود قابل ملاحظه ای نداشت اما اکنون دارد. این شاخه از علوم انسانی، به عنوان یکی از پیامدهای نفوذ سیاسی اقتصادی جهان غرب در ایران ظاهر شد و پس از طی فراز و نشیب هایی، به وضعیت امروزی خود رسید؛ یعنی اکنون، باستانشناسی در سطوح مختلف جامعه ایران جایگاه خاصی دارد. اما این یک سخن کلی است، و اگر بر چشم انداز عمومی باستان شناسی در ایران نظر کنیم، ضرورت نقد را قویا درک خواهیم کرد؛ که خود امری طبیعی است. از نظر رابطه با باستان شناسی و تلقی از این کلمه یا رشته و حرفه، امروزه چند سطح فرهنگی را می توان در ایران از هم تمیز داد: عامه مردم که بدنه اصلی جامعه را تشکیل می دهند؛ اقشار تحصیلکرده ولی غیر باستان شناس؛ سیاستمداران و ارباب رسانه، به ویژه رادیو و تلویزیون که نمایندگی نظام سیاسی را به عهده دارند، و بالاخره جامعه باستان شناسی ایران؛ شامل دانشجویان و اساتید باستان شناسی در دانشگاه ها و افراد شاغل در این رشته. با توجه به شرایط عمومی فرهنگی، اجتماعی و تاریخی در ایران، پیش بینی می شود جایگاه باستان شناسی در بین این چهار قشر، واجد تفاوتها و تشابهات خاصی باشد که آگاهی از آنها می تواند برای باستان شناسان ایرانی و جامعه باستان شناسی ایران مفید، و در عین حال، هشداردهنده باشد.
کلیدواژگان: باستان شناسی ایران، مبانی نظری، اقشارمختلف، رسانه ها، مشکلات، راهکارها
-
Page 1From the very beginning, archeology has been used by politicians for political purposes. Politicians have employed archeology to destroy or create false national or ethnic histories and identities, or have taken advantage of archeology and its underlying cultural foundations to control the social and political phenomena within the society. Furthermore, the significant role of archeology has not been ignored by politicians for the expansion of cultural tourism and its economic benefits. Archeology can be noticed working behind the political phenomena of nationalism, ethnicism, separatism, internationalism and federalism; meanwhile, archeology provides politicians with the required historical documents for them to prove the truth of their political ideas. Archeology and politics are in interaction with one another. Marxist archeology was formed in the course of an enraged ideological revolution which survived for seventy years as part of the political ideology of the Union of the Soviet Socialist Republic. Nationalist and racist archeologists were in the service of the totalitarian governments so that the community may accept their historical legitimacy. In the occupied Palestine, too, the Zionist regime has been using archeology to give a historical embodiment to the ancient Israeli utopia; similarly the European Union has used this method to change the historical divergence of the European nations to the twenty first convergences. Whereas archeology has no way but to be engaged in politics, it seems that the only solution lies in realizing the global perspective of archeology within the framework of the common heritage of mankind further to the development of an anthropological approach to archeology.Keywords: archaeology, politics, Colonialism, Marxism, Nationalism, Zionism, European Union
-
Page 11The North Western part of Iran belonged to the semi-autonomous province of Atropatene. The region witnessed several political and cultural events and developments during the Parthian Period; however, in its study and exploration, we are in short of cultural material relating to this period, a fact also admitted by Herring and Kāmbakhshfard. In the course of the past two decades, numerous field studies and researches have been conducted in the region investigation of whose findings will provide us with a clearer understanding of the Parthian rule in the North West of Iran. The issue at point is the old mound of Pāsgāh Tappeh Si which was explored in parallel with the project for saving the dam of Khodā-āfarin and other areas in two seasons. As a result of the material poverty of the region during the Parthian Period, the material and data derived from the region will definitely be able to fill, though partially, some of the gaps and material as well as cultural ambiguities and the manner of cultural interactions in the region. To this end, authors of the present article, have endeavored to introduce and carry out a comparative study of the findings of the Parthian Period belonging to this period together with other regions which were concurrent with it, with the aim to take an effective step in the qualitative and quantitative study of the data and the amount of bilateral interactions in the North West of Iran and the neighboring regions during the Parthian Period.Keywords: Parthian, Atropatene, North West, Khodā āfarin, old mound of Pāsgāh Tappeh Si
-
Designing Green Routes to Connect Natural-Historical Inner City Structures (Case Study: Shahr-e Rey)Page 39With the increasing trend in the expansion of urban areas in recent years, in addition to the gradual decrease in the number of intra-city natural environments, the link between natural environments has also faded away in such a way that the inter-city natural environments are enclosed like some separated spots within the urban area. On the other hand, similar to natural environments, the inter-city historical places, known as the only traces left from previous civilizations, are at risk of destruction with their quality being degraded. As its major objective, the present article seeks to preserve and provide links among the natural and historical structures within and outside the urban areas, aimed at building a coherent and interlinked network of historical and natural structures. The study uses two environmental approaches, landscape and history, to have a comprehensive perspective towards both natural and historical structures. Methodology of the present study includes: data collection and analysis, specifying the natural and historical structures in Shahr-e Rey, matching the natural and historical structures to reach the major links between them with the purpose of creating green routes, defining the major green routes and finally defining a natural-historical network. To accomplish the research objective, Shahr-Rey was selected as the sample of the study as it is a historical city with thousands of years of civilization and numerous natural potentials including green and open spaces within and outside its urban area. The article concludes by offering a strategic plan to create a network of green routes linking history to nature both to preserve the natural and historical intra-city structures and to create a unified and coherent network between the two.Keywords: nature, history, coherence, green route, city, Rey
-
Page 59Early Bronze Age (EBA) in the Middle East is considered to be the dawn of civilization, spread of writing, and proto-urbanism; and Mesopotamia was the center of these historical events.Cultural material remains at the beginning of this period in this vast area – including Western Iran, Caucasus (also beyond), Anatolia, Levant and Northern Mesopotamia – have wonderful similarities in spite of different names (EBA, Trans-Caucasian, Yanig culture, Kura-Arax culture).Unluckily, for many reasons Archaeological researches focused on this vast area like Caucasus separately. For recent three decades there have been numerous surveys and excavations and multi-disciplined studies in western Iran. It seems EBA culture spreads out to Central Plateau of Iran so that the core of this culture could be Arax-Urmia-Kura basin.Presented here are the results of an archaeological analysis on Early Bronze Age from Northwest of Iran, Central Zagros, Central Plateau of Iran and borderlands using some scientific information and data such as GIS and obsidian provenance studies.Keywords: Early Bronze Age, Northwest of Iran, Central Zagros, Central plateau of Iran
-
Page 71Sources which were used for minting coins may help us recognize the mines that Parthians used for mint houses that were marked on their coins. These signs may solve many politico-economic issues or may even lead to the recognition of their mines.The coins under study were related to Ecbatana mint house and were extracted from silver mines through cupellation. The chemical composition of these coins was similar to those extracted for minting coins. In addition to the re-melting of metals, the increased population and expansion of business made new sources for minting coins necessary.In this article, we try to recognize mines and workshops used for minting coins by examining chemical compositions of Parthian coins, and determine the least number of metal workshops for minting coins at the time of the rulers of that dynasty.Keywords: Parthians, Medes, coins, silver, mint houses, chemical compositions
-
Page 81According to technical presages, in the preliminary studies, we have found that there are at least 12 different kinds of stucco decorations belonging to the Islamic periods of Iran. Technical executive details in each kind of these decorations depending on composition and method of treatment, manner of forming, and measure of relieve are different. Unlike two common categorizations which are based on method of forming and/ or measure of relieve, this kind of new categorization has founded on technical details and executive methods. Therefore it can be more suitable for conservation and restoration goals, technological and archeological aims, as well as in scientific research for understanding and presentation of traditional methods and technology used to create these works of art. The results of these studies have lead us to a technical classification of stucco decorations that contains: high relief, semi relief, mould stucco, Koshtehbori, Cupbori, combined with tile or glass, Tongbori, lattice, and coiled paste on the flat mirror, combined with Simgel, and mosaic stucco decorations.Keywords: Iran, Islamic period, Architectural decorations, Stucco, Technology
-
Page 97Relying upon the theories concerned with the cultural evolution of anthropology and archaeology, and providing a brief review of the related literature, the present article conducts a careful examination of the evolutionary trends in pottery of the layers from the prehistoric periods of Qal’eh Khān. Testing several variables affecting pottery, the article proposes that while cultural evolutionism can describe and partly clarify the chronological evolution of cultural items, it will not be possible to carry out a comprehensive analysis of such evolutions and therefore realistic interpretations cannot be provided without due consideration of the environment (including the landscape, social organization, internal and external social relations, relations with other environmental contents, and interactions with the environment). It is argued that, from among a variety of statistical analyses, while the evolution of pottery is moving towards complexity and development, this is not indicative of its technological evolution. Pottery has undergone evolution, in the course of history, by changing from one form to another and matching to its environment.Keywords: evolutionary archeology, cultural evolution, pottery, Qaleh Khān
-
Page 121Sagzābād Mound was one of the first areas excavated in the course of archeological surveys conducted by the University of Tehran in Qazvin Plain. Findings indicate its permanent establishment since the end of the third millennium up to the mid-first millennium B.C.; However, during the recent explorations made by the University of Tehran in October and November 2008, absolute dating was carried out on Sagzābād Mound as a result of which the area was estimated to have been established at around 1700 B.C., in addition to the southern part of the Mound which contained layers established since the mid-fourth millennium B.C. Excavations revealed that the area between the two regions of Sagzābād and Qabrestān is likely to contain layers established in the second half of the fourth millennium B.C. buried under a large amount of sediment. Accordingly, it is most probable that in the New Chalcolithic (Copper-Stone) Age the establishment of Qabrestān Mound must have been towards the east.Keywords: Sagzābād Mound, absolute dating, relative dating, New Chalcolithic (Copper, Stone) Age, Bronze Age, Iron Age
-
Page 145Based on writing of Tabari as well as other historical researches, Mihr Narseh, Prime Minister of Bahram V (421-439 AD) founded a number of buildings in the province of Ardashir Khorrah. Among public utility buildings, he built four fire temples in four villages in Baryn plains of the same province. The current paper tries to find the exact locations of those temples based on references available in historical sources, studying communication routes between the city of Bishapour and Ardashir Khorrah as well as field and archeological studies about the features of existing fire temples along the two actual routes linked these two cities. Consequently, principal archeological researches have critically been studied and suggestions were presented for determining the location of the abovementioned fire temples.Keywords: Ardashir Khorrah, Bishapour, Sassanid, Fars, Mihr Narrseh
-
Page 163Almost a century and a half ago, the name or concept of archeology was not commonly known in Iran. As a branch of human sciences, archeology emerged in Iran as a consequence of the political-economic influence of the West, and reached its present condition after many vicissitudes; presently, therefore, archeology has penetrated into diverse levels of the Iranian society. This, however, is a very general statement; by a survey on the overall outlook of archeology in Iran, it is very much noticed that there is the need for a criticism, which is by itself something natural. Concerning the definitions given to archeology as a word, a field, or a craft, several cultural layers can be distinguished at the present time: common people who constitute the major corpus of the society; educated people who are not archeologists; politicians and lords of media, mainly those of the radio and television who represent the political system, and finally the Iranian archeological society, which includes university professors and students and those working in the field. With a view to the general cultural, social and historical conditions in Iran, it is expected that there be differences and similarities among the above four classes in terms of their interpretation of archeology, awareness of which can be useful and serve as a source of warning for the Iranian archeology and the archeological society of Iran.Keywords: Iranian archeology, theoretical foundations, different social layers, media, problems, strategies, solutions