فهرست مطالب

منطق پژوهی - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه منطق پژوهی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینت آیت اللهی صفحات 1-20
    این تحقیق به ارتباط میان منطق و اخلاق می پردازد و تعارض تکالیف را به منزله مبحثی اخلاقی بررسی منطقی می کند. منطق تکلیف استاندارد که از ابتدا به منظور بررسی گزاره های اخلاقی بنا شد، نمی تواند بیان درست و دقیقی از تعارض میان تکالیف داشته باشد. بنابراین منطق های جدید تکلیفی بنا شده اند تا بتوانند موقعیت تضاد میان تکالیف را به طور صوری بیان کنند. در این میان منطق های تکلیف فسخ پذیر و به طور خاص منطق فسخ پذیر پیش فرض ریتر می تواند رویکردی جدید در قبال تعارضات اخلاقی داشته باشد و آن ها را به شکل قابل قبولی تبیین کند.
    کلیدواژگان: منطق، اخلاق، منطق تکلیف، تعارضات اخلاقی، منطق تکلیف فسخ پذیر
  • مجتبی امیرخانلو صفحات 21-42
    در این مقاله در پی ارائه تعریفی از دو مفهوم «فراساختنی بودگی» و «انگارپذیربودگی» هستیم. نخست حداقل های لازم برای یک تعریف از فراساختنی بودگی را بیان می کنیم و با اتخاذ دو پیش فرض، نگره خود از فراساختنی بودگی را مطرح خواهیم کرد. در این مرحله دو راهبرد برای ترسیم تمایز میان دو فرایند «فراسازی» و «انگارش» طرح می کنیم، با واکاوی آن دو راهبرد تعریف های ایجابی از مفهوم های فراساختنی بودگی و انگارپذیربودگی ارائه خواهیم کرد، سعی می کنیم با برشمردن محدودیت های فراساختنی بودگی، دو رویکرد «وسیع» و «باریک» به آن را بررسی، و تعریفی سلبی از فراساختنی بودگی و انگارپذیربودگی ارائه کنیم. درنهایت ماحصل دو تعریف ایجابی و سلبی را در یک تعریف خلاصه می کنیم. مقاله را با بررسی میزان تامین حداقل های لازم برای یک تعریف از فراساختنی بودگی توسط نگره ما به پایان می بریم.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی جهت مند، فراساختنی بودگی، فراسازی، انگارپذیربودگی، انگارش، تصویرسازی ذهنی
  • مهدی رعنایی صفحات 43-64
    جردن هوارد سوبل در مقاله 1987، و سپس در کتاب 2004 خود، نشان داد که استدلال هستی شناسیک جدیدی که گودل در سال 1970 پیشنهاد کرد با شکست وجهی مواجه است و درواقع صحیح نیست. سی. انتونی اندرسون در سال 1990 اصلاحاتی پیشنهاد کرد و در آن راه را بر اثبات قضایای سوبل بست و نشان داد که می توان روایتی از استدلال گودل داشت که با شکست وجهی مواجه نباشد. اما گراهام آپی با نقیضه ای که در سال 1996، و سپس 2000، مطرح ساخت نشان داد که استدلال هنوز نتایج نامطلوبی دارد و همچنان می توان در صحت آن شک داشت. الکساندر پراس نیز در مقاله 2009 خود از چند استدلال هستی شناسیک گودلی دفاع کرد که در برابر این نقیضه مصون هستند. در این مقاله، پس از اشاره ای کوتاه به استدلال هستی شناسیک گودل (روایت اسکات)، به انتقادات سوبل، اصلاحات اندرسون، نقیضه آپی و درنهایت استدلال هایی که پراس مطرح کرده است خواهم پرداخت.
    کلیدواژگان: گودل، استدلال هستی شناسیک، موجود خدای، گونه، ویژگی مثبت
  • اسدالله فلاحی صفحات 65-81
    فخر الدین رازی عکس مستوی قضایای حقیقیه و خارجیه را برای نخستین بار به صورت جداگانه مورد بحث قرار داده است، اما افضل الدین خونجی بسیاری از احکام او را مورد نقد قرار داد و بیش تر این نقدها از سوی منطق دانان بعدی پذیرفته شده است. عکس مستوی قضایای خارجیه در مقاله دیگری بررسی شده و با فرمول های منطق جدید آشکار شده است که در دو مورد فخر رازی خطا کرده و خونجی بر حق بوده است و در موارد دیگر، اختلاف فخر رازی و خونجی به اختلاف در تفسیر اصطلاحات برمی گردد. در این مقاله نشان می دهیم که در عکس مستوی قضایای حقیقیه نیز مشابه همین خطا و اختلاف در تفسیر رخ داده است. برای نمونه، فخر رازی تاکید دارد که در قضایای حقیقیه، موجبه های فعلیه (یعنی غیر از دو ممکنه) به مانند خود منعکس نمی شوند و سالبه های دائمه و عرفیه اصلا عکس ندارند؛ اما خونجی مدعی است که در قضایای حقیقیه، موجبه های فعلیه به جزئیه ضروریه عکس می شوند و سالبه های دائمه و عرفیه به مانند خود. فرمول های منطق جدید در این دو مورد حق را به خونجی می دهد. در دیگر موارد اختلافی نشان می دهیم که رازی موجهات حقیقیه را با دو ادات وجهی در نظر می گرفته است و خونجی با یک ادات وجهی؛ و این راز اختلاف آن ها در احکام عکس مستوی است.
    کلیدواژگان: عکس مستوی، قضیه موجهه، قضیه حقیقیه، فخر رازی، خونجی
  • لطف الله نبوی، امیرحسین یراقچی* صفحات 83-103

    با رجوع به فهم و درک عرفی متوجه این مطلب می شویم که تلقی عامه وجود داشتن را امری ممکن می داند و صحبت از ممکن بودگی موجودات را سخنی معقول و بدیهی تلقی می کنند. این تلقی از مفهوم وجود، مستلزم این است که وجود در جایگاه محمول جمله باشد و در ردیف اوصاف عادی به شمار آید، زیرا بنابر چنین برداشتی مصادیق وجود همانند مصادیق اوصاف عادی از وضعیت ممکنی به وضعیت ممکن دیگر تغییر می کنند و این مطلب بازگوکننده مفهوم ممکن بودگی موجودات است. در مقابل چنین دیدگاهی، برخی از فلاسفه معتقدند «وجودداشتن» صفت ضروری اشیاست و نمی تواند همانند اوصاف عادی در جایگاه محمولی جمله قرار گیرد. این تلقی مفهوم وجود را، همانند اوصاف منطقی، ضروری می داند و معتقد است وجود اشیا در مفهوم منطقی در دامنه تمامی جهان های ممکن ثابت است، و این یعنی این که باید در کنار سخن گفتن از وجود اشیای انضمامی، از وجود اشیای ممکنی سخن گفت که به واسطه داشتن اوصاف جهت مند همانند اشیای انضمامی در مفهوم منطقی وجود دارند. لینسکی، زالتا، و ویلیامسون از جمله نمایندگان بارز چنین تفکری هستند.

    کلیدواژگان: وجود منطقی، انضمامی بودن، اشیای ممکن، اوصاف جهت مند، ویلیامسون
  • حمیدرضا نیتی صفحات 105-126
    «دو چیز مساوی با یک چیز، خود با هم مساوی اند»؛ این جمله معروف از دوران یونان باستان و شاید پیش از آن به مثابه اصلی بدیهی، در میان عام و خاص پذیرفته شده است. با ورود منطق به حوزه اسلامی، ابن سینا و پس از او اغلب منطق دانان مسلمان می کوشند تا آن را به مدد قیاس ارسطویی و یا روش های دیگر اثبات کنند، که به نظر می آید کوشش آن ها چندان ثمری نداشته است و مورد نقد و ایراد است. بحث پیرامون این قیاس و انواع مشابه آن که به تدریج مطرح شد، در میان معاصران نیز ادامه دارد. به نظر می آید عدم توجه به محتوای مقدمات این قیاس موجب ناکام ماندن تلاش ها بوده است. با بهره گیری از مبحث نسب اربعه، در تحلیل آن مقدمات، قیاس مساوات به راحتی اثبات می شود، با این پیش فرض که حدود وارد شده در این قیاس، مفاهیمی کلی هستند. علاوه بر این از درهم آمیختن دو مبحث قیاس و نسب اربعه، علاوه بر حل قیاس مساوات، قیاس های متعدد دیگری که متضمن نسبت هستند پدید می آیند که همگی با روش قبلی و در داخل منطق قدیم قابل اثبات هستند.
    کلیدواژگان: قیاس مساوات، مقدمه خارجی، نسب اربعه، منطق قدیم
|
  • Zinat Ayatollahi Pages 1-20
    This research examines the relation between logic and ethics and tries to investigate logically the corresponding dilemmas. Standard Deontic Logic which is initially appeared for studying ethical propositions cannot offer a suitable and accurate solution for conflict between duties. Therefore some new deontic logics are made to represent this situation formally. For example Defeasible Deontic Logic and specially Reiter''s Default Logic has a new approach to these moral dilemmas and offers an acceptable explanation of them.
    Keywords: logic, ethics, deontic logic, moral dilemma, defeasible deontic logic
  • Mojtaba Amirkhanloo Pages 21-42
    In this article، a new definition of two concepts، i. e. Conceivability and Imaginability، is presented. First، the desiderata of a definition of Conceivability are given and by choosing two presuppositions، a theory about Conceivability is suggested. In this step، two strategies for the distinction between the process of Conceiving and Imagining is introduced and after scrutiny about these two strategies، positive definitions of the concepts Conceivability and Imaginability are presented. Second، by perusing the restrictions of Conceivability and by mentioning wide and narrow approaches، a negative definition of these concepts is given. Then، these two definitions are epitomized into one definition. After all، the article is ended by evaluating the capability of our theory about satisfying the desiderata.
    Keywords: modal epistemology, conceiving, imagining, mental picturing
  • Mahdi Ranaee Pages 43-64
    In his 1987 paper، Jordan Howard Sobel showed that Gödel’s ontological argument faces modal collapse and، therefore، it is not sound. C. Anthony Anderson، in his 1990 paper، proposed an amended version of the argument in which modal collapse is blocked. In his parody، Graham Oppy، however، cast a serious doubt on the soundness of Anderson’s version. Alexander Pruss، however، in his 2009 paper، endeavored to block this parody by proposing some new Gödelian ontological arguments. In this paper، I will be trying to inquire into Gödel’s ontological argument، Sobel’s objections، Anderson’s emendations، Oppy’s parody، and Pruss’ ontological arguments.
    Keywords: Gödel, ontological argument, God, like being, positive property
  • Assadollah Fallahi Pages 65-81
    The first who discussed separately the conversion of the verity and actuality propositions was Fakhr Al-Din Al-Razi، but Afzal Al-Din Al-Khunaji criticized most of the logical rules introduced by Al-Razi on the conversions of those propositions and many criticisms of Al-Khunaji have been accepted by the later logicians. I have discussed the conversion of the actuality propositions in another paper and showed that in two cases، Al-Razi was wrong and Al-Khunaji was right; but on the other cases، their controversies is rooted in different interpretations of the terms involved. In this paper، I''ll show that similar fallacies and similar differences in interpretations have occurred; thus، Al-Razi insisted that in verity propositions، the affirmative modal propositions (but the two possible) were not self-converted and the negative perpetual ones had not conversions. In these cases، Modern Modal Logic supports Al-Khunaji''s judgments. In the other cases، I''ll show that Al-Razi have been taking the modal verity propositions with two modal operators and Al-Khunaji with one; and this is the secret behind the controversies on the conversion.
    Keywords: conversion, modality, verity proposition, Al, Razi, Al, Khunaji
  • Lotfollah Nabavi, Amirhossein Yaraghchi* Pages 83-103

    From the very beginning up to now the concept of existence has been one of the most controversial ones among the philosophers. Such discussions can be divided into two main parts. The first one refers to the ontological aspects of existence for which one is involved with two schools namely Possibilism and Actualism anyone of which tries to talk of the scope and limit of things within their own metaphysical principles. The second part includes the issues about existence as a predicate. For these discussions and because we want to consider existence as a first or a second order predicate، we can either talk about the possible existence or its counterpart i. e.، the necessary existence of the things. The necessary existence is one of the formula which، in the simplest quantified modal logic of S5 and just like those formula such as BF and CBF، is provable and valid. Although talking of the validity of necessary existence things needs to provide a second degree concept of existence but discussing the validity of Barcan formula needs an existential commitment to the possible things which the possibilists believe are not among the existent things. Following Linsky and Zalta and for defending BF and NE formula، Timotty Williamson has excluded the validity issue of Barcan formula from the first part and he has transferred it to the second part. Thus using the modal properties he provides a new definition of possible things through which one can defend the validity of Barcan formula as well as the necessary existence of things without having any existential commitment to the possibilia. Afterwards، Williamson provides the conditions for talking of the logical existence for things by providing a second-order concept of existence in unrestricted quantification theory and in this way one can have a better understanding of necessary existence.

    Keywords: necessary existence, logical existence, barcan formula, actualism, possibilism, unrestricted quantification, possibilia, modal properties
  • Hamidreza Niyati Pages 105-126
    Two things which equal the same thing also equal one another. This well-known sentence had widely been accepted from the period of ancient Greeks and perhaps earlier as an evident axiom. By the introduction of Logic into the Islamic field، Ibn Sina and most of other Muslim logicians after him tried to affirm this chapter following the lead of Aristotelian syllogism or some other methods. However، it seems that their efforts haven’t been as fulfilled and have received criticism. Arguments for the above syllogism and other similar ones are also continued among the contemporaries. Nevertheless، it gives the impression that lack of enough attention to the contents of the premises of such syllogisms has led to the disappointment of any efforts in demonstrating them. Through the usage of the chapter of four-fold relations، in the analysis of these premises، the equality syllogism would easily be proved provided that the terms used in these syllogistics are universal. Furthermore، through the amalgamation of the chapters of syllogism and the four-fold relations a variety of other syllogisms corresponding to other relations other than equality would emerge all of which would be proved if we employ the previous method and within the traditional logic.
    Keywords: Equality Syllogism, Premises, Four, fold Relations, Traditional Logic