فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 42 (زمستان 1391)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 42 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهری اذانی، محمدرضا عباسی صفحات 1-22
    در ارتباط انسان با طبیعت گیاهان و فضای سبز از دیرباز، یکی از نیازهای اصلی در فضای زندگی بشر بوده که با گسترش شهرها، زندگی شهرنشینی و فزونی آلاینده های ناشی از فعالیت های انسانی اهمیت خود را در بعد مادی و معنوی زندگی انسان بیشتر نشان داده است.
    در توسعه پایدار شهری توزیع متناسب فضای سبز با توجه به پراکندگی متوازن جمعیت یکی از اصول برقراری عدالت جغرافیایی است.
    هدف این پژوهش بررسی جایگاه فضای سبز مناطق شهر شیراز در ارتباط با چگونگی توزیع جمعیت با توجه به رویکرد توسعه پایدار می باشد.
    روش تحقیق این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- موردی است که در بررسی عدم تعادل پراکنش جمعیت در سطح مناطق شهر شیراز و ارتباط مستقیم آن با توزیع فضای سبز شهری از ضریب آنتروپی و مدل تبدیل کوییک استفاده گردیده است.
    از یافته های این پژوهش می توان به مواردی چون عدم توازن فضای سبز شهری در ارتباط با روند نامتعادل جمعیت در سطح مناطق شهر شیراز طی دوره های زمانی (1385-1365) بر اساس شاخص ویلیامسون اشاره کرد.
    کلیدواژگان: کاربری فضای سبز، توسعه پایدار شهری، توزیع جمعیت، عدالت جغرافیایی
  • محمدرضا افشاری آزاد، هاله پورکی* صفحات 23-44
    حمل و نقل جاده ای نقش کلیدی و موثر در اجرای برنامه توسعه پایدار کشورها ایفا می کند و سلامت عبور و مرور در طول سال از آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. گردنه الماس یکی از ارتفاعات البرز غربی بین خلخال و اسالم جاده ای به طول 30 کیلومتر می باشد. این راه ارتباطی از بخش های پرشیب و از محدوده های پرخطری عبور می کند و همواره در معرض تهدید انواع خطرات، بویژه در معرض وقوع انواع حرکات دامنه ای قرار دارد. بررسی آثار ژئومورفیکی ایجاد خطوط ارتباطی و شناسایی مخاطرات طبیعی و تصادف جاده ای ناشی از عوامل ژئومورفولوژیکی، رابطه بین پدیده های اقلیمی، حوادث جاده ای و تعیین نقاط پرخطر و ارائه پیشنهادات و راهکارهایی برای بالا بردن ضریب ایمنی حمل ونقل جاده ای در یکی از محورهای ارتباطی شمال کشور یعنی محور اسالم-خلخال (گردنه الماس) اهداف این تحقیق را شامل می شوند. روش مطالعه در این پژوهش مبتنی بر مشاهدات میدانی و تفسیر این مشاهدات از نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی، عکس های هوایی می باشد. همچنین با تهیه نقشه پهنه بندی مخاطرات زئومورفولویکی منطقه نتایج نشان داد در مسیر ارتباطی بررسی شده 64 درصد از خطر بسیار زیاد و زیاد برخوردار است و در مجموع، از مسیری مخاطره آمیز عبور می کند. ارزیابی ژئومورفولوژیکی انجام شده در این تحقیق، آسیب پذیری جاده و سایر تاسیسات ایجاد شده در منطقه را بخوبی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، حمل ونقل جاده ای، گردنه الماس، راه اسالم، خلخال، تصادف جاده ای
  • مهدی پورطاهری، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مهدی رحمتی* صفحات 45-63
    در دنیای معاصر، یکی از ابعاد برنامه ریزی، تلاش در راستای ارتقای زندگی انسان و بهبود شرایط زیست وی است. به گونه ای که بسیاری از موفق ترین دولت ها، دلیل توفیق برنامه های خود را، بهبود زندگی مردم و افزایش سطح رفاه آنها می دانند. در مقابل، زمانی برنامه های رفاه اجتماعی بهتر به اهداف پیش بینی شده می رسند که جامعه مورد نظر، از سطح آموزش لازم برخوردار باشد. بنابراین، دانش و آگاهی، سنگ بنای توسعه و رفاه جامعه است. در جامعه ایران، سطح دانش و آگاهی مردم نسبتا پایین است. این میزان در جامعه روستایی نسبت به جامعه شهری بسیار پایین تر است، که عمق چالش آگاهی را در میان این بخش از جامعه نشان می دهد. بنابراین، با داشتن سطوح آموزشی پایین، و به دنبال آن، کم اطلاعی از حقوق شخصی، شهروندی و اجتماعی، جامعه روستایی دچار سرگردانی شدیدی در تهیه خواسته های خود شده است. این امر، به نوبه خود تاثیری معکوس در موفقیت برنامه ریزی نهادهای مرتبط با جامعه روستایی دارد. حال، این سوال مطرح می شود که؛ آیا بین دانش حقوقی روستاییان و رفاه اجتماعی آنان رابطه معناداری وجود دارد؟ تحقیق حاضر با کمک روش پیمایشی و با استفاده از تحلیل- توصیفی انجام شده است. بر این مبنا با تکمیل 230 پرسشنامه در سطح ساکنان روستایی دهستان میان کوه غربی استان لرستان - شهرستان پلدختر، مشخص گردید که رابطه معناداری بین دانش حقوقی و میزان رفاه اجتماعی وجود دارد. در این راستا حقوق فردی و شهروندی بیشترین سهم را بر رفاه اجتماعی به ویژه در میزان رضایت از خدمات و میزان مشارکت روستائیان داشته اند.
    کلیدواژگان: دانش حقوقی، رفاه اجتماعی، توسعه روستایی، توسعه پایدار، لرستان
  • محمدرضا پورمحمدی، علی اکبر تقی پور* صفحات 65-88
    زمین کلید همه فعالیت های بشری از جمله تامین مسکن، خدمات و تاسیسات شهری است. استفاده مطلوب و موثر از منابع زمین یکی از وظایف مهم برنامه ریزان و مدیران شهری است. در این رابطه اراضی بایر یکی از کاربری های بالقوه کلیدی به منظور تامین فضاهای مورد نیاز خدمات عمومی (فضای سبز، پارکینگ، کتابخانه و...) در مقیاس محله، ناحیه و منطقه است که غالبا این موضوع در کشورهای کمتر توسعه یافته مورد بی توجهی یا کم توجهی قرار می گیرد. این در حالی می باشد که در درون شهرها به دلایل حقوقی، اقتصادی یا محیطی قطعات قابل توجهی از زمین به صورت بلااستفاده رها می شوند و در مقابل در جاهای دیگری ساخت و سازهای وسیع و پرتراکم صورت می گیرد. در این مقاله سعی می شود ابتدا اهمیت احیای اراضی بایر تبیین و سپس با استفاده از GIS پیشنهادات مناسب جهت بهینه سازی این گونه فضاها ارایه شود.
    کلیدواژگان: اراضی بایر، بازیافت اراضی، برنامه ریزی جامع، برنامه ریزی ساختاری، راهبردی، GIS
  • مسعود تقوایی، مهدی زنگنه صفحات 89-112
    توریسم پدیده ای است که در دهه های اخیر مورد توجه جوامع مختلف قرار گرفته و به دلیل آثار فراوان آن از بعد اقتصادی، ایجاد اشتغال، ارزآوری، کمک به آشنایی فرهنگ ها در ایران نیز تلاش هایی در جهت توسعه این صنعت انجام شده است بهره مندی از پیامدهای ارزشمند گردشگری زمانی امکان پذیر خواهد بود که شناخت کافی در مورد ماهیت این پدیده و ویژگی های آن و قابلیت های مناطق مختلف کشور صورت گیرد.
    منطقه شاندیز از دیرباز دیار آشنای جهانگردان و طبیعت گردان بوده و این حکایت از جایگاه والای جغرافیایی، فرهنگی و تاریخی این سرزمین دارد. اما با وجود قرارگیری در پیرامون کلانشهر مشهد و داشتن مواهب طبیعی - فرهنگی توریسم نتوانسته در زمینه گردشگری توسعه شایسته ای داشته باشد و به یکی از بخش های اقتصاد پر درآمد کشور تبدیل شود.
    هدف این مقاله تحلیل توسعه گردشگری در منطقه شاندیز، شناخت علل عدم توسعه گردشگری منطقه و ارتباط توسعه گردشگری و توسعه اقتصادی منطقه می باشد.
    روش تحقیق توصیفی، تحلیلی و علی بوده که از طریق مطالعات کتابخانه ای، مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه اطلاعات جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزارSPSS اطلاعات تجزیه و تحلیل و فرضیات مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشانگر آن است که: عدم آشنایی کافی از جاذبه های گردشگری منطقه باعث عدم توسعه بوده و توسعه گردشگری راهکار توسعه اقتصادی منطقه می باشد و رونق گردشگری منطقه مرهون کلان شهر مشهد است، و در نهایت پیشنهاداتی جهت توسعه گرشگری و توسعه اقتصادی منطقه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، توسعه اقتصادی، منطقه شاندیز، کلانشهر مشهد
  • سعید جهانبخش، فاطمه جعفری شندی، فرشته حسین علی پورگزی صفحات 113-138
    برای شناخت همدید بارش های ابر سنگین (بالای 50 میلی متر در روز) منطقه آذربایجان شرقی، داده های بارش روزانه 23 ایستگاه باران سنجی طی دوره آماری 1961 تا 2005 به صورت دیده بانی های شش ساعته مورد بررسی قرار گرفت. به منظور شناسایی رابطه الگوهای گردشی جو بالا با بارش های ابر سنگین به کمک نرم افزارهای Matlab، Grads و Surfer یک تحلیل خوشه ایپایگانی با روش ادغام Ward روی داده ها اعمال شد. نتایج نشان دادند که سه الگوی گردشی مختلف در منطقه فعال هستند. سپس برای هر الگو، یک روز نماینده معرفی گردید که در تحلیل بارش های ابر سنگین مورد استفاده قرار گرفتند. آرایش مکانی این الگوهای بارشی نشان می دهند که توزیع زمانی بارش های ابر سنگین در منطقه با عرض جغرافیایی در ارتباط است. نتایج تحلیل نشان می دهد که الگوی پرفشار غرب دریای سیاه- شمال دریای مدیترانه و الگوی پرفشار دریای سیاه بیشترین ارتباط را با بارش های ابر سنگین منطقه دارند. این یافته نقش مهمی در پیش بینی بارش های ابر سنگین منطقه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: همدید، بارش ابر سنگین، الگوی گردشی، تحلیل خوشه ای، آذربایجان
  • جواد خوشحال، عباسعلی ولی، حسن پورخسروانی صفحات 139-155
    با توجه به اینکه تولید محصول و قابلیت های کشاورزی هر منطقه به ویژگی های اقلیمی آن بستگی دارد لذا مطالعه پارامترهای اقلیمی موثر بر کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این تحقیق به منظور بررسی اثرات باد بر روی شرایط زراعی و میزان بهینه سازی شرایط زراعی توسط بادشکن غیرزنده نفوذ ناپذیر بر روی گندم رقم روشن در محمدآباد جرقویه اصفهان در طراحی گردیده است. برای بررسی تغییرات ناشی از بادشکن پارامترهای زراعی گندم (رقم روشن) شامل: وزن هزار دانه، تعداد دانه در هر سنبله، تعداد سنبله در مترمربع، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و درصد خوابیدگی در قالب یک طرح کامل تصادفی در تیمارهای فاصله از بادشکن بر حسب ارتفاع بادشکن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس حاکی از اختلاف معنی دار در سطح احتمال یک درصد برای پارامترهای وزن هزار دانه، عملکرد و درصد خوابیدگی و در سطح احتمال 5 درصد برای پارامترهای عملکرد بیولوژیک و تعداد دانه در سنبله است. مقایسه میانگین وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در مترمربع، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و درصد خوابیدگی در سطوح مختلف تیمارها حاکی از وجود اختلاف معنی دار در میانگین های هر پارامتر در هر تیمار می باشد. نتایج مقایسه میانگین وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه بیانگر یک روند مشابه نسبت به فاصله از بادشکن می باشند به طوری که با افزایش فاصله از بادشکن تا 5 برابر ارتفاع آن همه پارامترها مزبور افزایش می یابند به نحوی که اختلاف معنی دار بین آنها با شاهد در این فاصله مشهود می باشد و در این نقطه مقادیر این پارامترها به بیشترین حد خود می رسند و سپس با افزایش فاصله مقادیر آنها کاهش می یابد و در 15 برابر ارتفاع بادشکن مقادیر این پارامترها با شاهد فاقد اختلاف معنی دار می شود. از آنجا که پارامتر درصد خوابیدگی بر عکس عملکرد زراعی گیاه عمل کرده است بنابراین، این پارامتر نیز متاثر از فاصله از بادشکن می باشد. ولی پارامترهای تعداد سنبله در مترمربع و عملکرد بیولوژیکی متاثر از فاصله از بادشکن نمی باشند.
    کلیدواژگان: اقلیم کاربردی، بادشکن، بیولوژیک، تیمار، سنبله، گندم، محمد آباد
  • ابوالفضل رنجبر، محمد سعدی مسگری صفحات 157-171
    کاربری و پوشش اراضی ثابت نبوده و غالبا در اثر فعالیت های انسانی دستخوش تغییر وتحول می شوند. شناسایی و کشف این تغییرات می تواند به مدیران و برنامه ریزان کمک کند تا عوامل موثر در تغییر کاربری و پوشش اراضی را شناسایی کرده و برای کنترل آنها برنامه ریزی مفید و موثر نمایند. برای کشف و ارزیابی تغییرات، داده های چند زمانه سنجش از دور به دلیل ارزانی و سرعت اخذ داده از آن و سیستم اطلاعات جغرافیایی به خاطر برخورداری از امکانات تحلیلی می توانند نقش اساسی داشته باشند. به عنوان مثال برآورد میزان تخریب جنگل در طول چند سال متوالی را می توان خیلی سریع با استفاده از تحلیل و پردازش داده های چندزمانه سنجش از دور مورد ارزیابی قرار داد. در این تحقیق برای طبقه بندی و مطالعه تغییرات زمانی جنگل های منطقه ارسباران از تصاویر TM و ETM+ماهواره لندست به ترتیب مربوط به سال های 1366 و 1380 با قدرت تفکیک مکانی 5/28 متر استفاده شده است.
    با روی هم گذاری نقشه های حاصل از طبقه بندی دو تصویر مربوط به تاریخ های 1366 و 1380 میزان و تغییرات جنگل ها را مشخص نموده و سپس برای مدل کردن تخریب جنگل ها در منطقه از مدل رگرسیون لوجستیک با پارامترهای مستقل ارتفاع، شیب، جهت جغرافیایی و فاصله از مراکز روستایی استفاده شد. مدل ارائه شده نشان می دهد که تخریب جنگل های منطقه با پارامترهای فاصله از مراکز روستایی، ارتفاع و جهت جغرافیایی ارتباط معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: پارامترهای مستقل و وابسته، تخریب جنگل، طبقه بندی تصاویر ماهوا ره ای، کشف تغییرات و مدل رگرسیون لوجستیک
  • محمدرحیم رهنما، براتعلی خاکپور، مجتبی صادقی* صفحات 173-198
    این نوشتار، به فاصله وضع موجود (مدیریت شهری کنونی مشهد) با وضع مطلوب (مدیریت استراتژیک شهری) به عنوان یک دغدغه بنیادی نگاه می کند، مبانی نظری مربوط به پارادایم استراتژی و مدیریت استراتژیک را بیان می دارد و به کمک مدل [1]SWOT، ضعف ها، قوت ها، فرصت ها و تهدیدهایی که در کلانشهر مشهد برای مدیریت استراتژیک این شهر وجود دارد را شناسایی می کند. در ادامه استراتژی های شایسته ای را برای برپایی مدیریت استراتژیک در این شهر، پیشنهاد می دهد. اولویت بندی استراتژی های پیشنهادی نیز یکی از موضوعاتی است که دنبال شده است. روش این پژوهش، روشی توصیفی و تحلیلی است به طوری که به کمک پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز (قوت ها، ضعف ها، فرصت ها، و تهدیدها) از طرف کارشناسان شهری (21 کارشناس) و شهروندان (384 شهروندان) گردآوری شد. در فرآیند تحلیل مدیریت استراتژیک کلانشهر مشهد، از ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی (IFE[2])، ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (EFE[3])، ماتریس عوامل داخلی- خارجی (IE)[4] و ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)[5] استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد که مدیریت استراتژیک، در کلانشهر مشهد جایگاه شایسته ای ندارد و اگر مدیریت شهری مشهد بخواهد حرکت خود را به سمت یک مدیریت استراتژیک شهری آغاز کند، باید استراتژی های گروه تدافعی (WT)[6] که مبتنی است برکاهش نقاط ضعف و پرهیز از تهدیدها می باشد، را به ترتیب در اولویت قرار دهد: 1 حل مشکلات و بحران های روزمره شهری 2 افزایش هم افزایی مدیریت شهری 3 حفظ ثبات سیستم شهری به جای تکامل آن.
    [1]- S (Strength)، W (Weakness)، O (Opportunity)، T (Threat).
    [2]- Internal factor evaluation matrix.
    [3]- External factor evaluation matrix.
    [4]- Internal-external matrix.
    [5]- Uantitative strategic planning matrix.
    [6]- W (Weakness)، T (Threat).
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، برنامه ریزی استراتژیک، مدل SWOT، کلانشهر مشهد
  • سیدعلی علوی، مسلم آقایاری، تقی حیدری* صفحات 199-221
    بخش مسکن عرصه ظهور مشکلات متعددی بوده است که اغلب از سایر بخش های جامعه به آن تحمیل گردیده و موجبات برهم خوردن تعادل در آن را فراهم نموده است. یکی از مسائلی که همواره در بخش مسکن مطرح و با توالی نامنظم تکرار گردیده است، موج افزایش بی رویه قیمت مسکن بوده، که به دنبال خود مسائل عدیده ای به همراه آورده است. به نظر می رسد عوامل متعددی در افزایش بی رویه قیمت مسکن و شکل گیری موج های افزایشی آن نقش داشته است. این پژوهش کنکاشی در این موضوع بوده که به صورت توصیفی و تحلیلی انجام شده است. در بخش توصیفی با استفاده از مطالعات کتابخانه و استادی اطلاعات مورد نیاز تحقیق جمع آوری شده است، در بخش تحلیلی جهت بررسی عوامل اصلی و همچنین تعیین آثار و پیامدهای افزایش بی رویه قیمت مسکن، پیمایش و تحلیل های آماری صورت گرفته است. نتایج حاصل از تجزیه تحلیل آماری از داده های تحقیق، که از نظرات نخبگان و کارشناسان بخش مسکن استفاده گردیده، نشان داده است که مولفه متغیرهای اجتماعی (Social) به عنوان تبیین کننده اثر متغیرهای اجتماعی - فرهنگی با ضریب همبستگی (84/0) بیشترین تاثیر را بر افزایش بی رویه قیمت مسکن در منطقه مورد مطالعه داشته است. همچنین متغیرهای فیزیکی- کالبدی و اجرایی به ترتیب با ضرایب همبستگی (66/0 و 61/0) در رتبه های بعدی قرار داشته است. برخلاف انتظار، مولفه متغیرهای اقتصادی (Economic) از منظر خبرگان و کارشناسان بخش مسکن کمترین تاثیر را بر افزایش قیمت مسکن در کلان شهر تهران بر عهده داشته است. بنابراین این متغیر علی رغم آنکه با ضریب همبستگی (45/0) را به خود اختصاص داده است هنوز نقش آن، تاثیر ضعیفی تلقی نشده است، و در افزایش بی رویه قیمت مسکن به همراه سایر عوامل نقش بسزایی داشته است.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، قیمت مسکن، عوامل اصلی، افزایش بی رویه، تهران
  • یوسف قویدل رحیمی صفحات 223-238
    آمار هواشناسی نشان می دهد که به هنگام وقوع بارش های تندری پدیده های اقلیمی فرعی خطرناکی مثل تگرگ، رگبارهای سنگین و سیل آسا، بادهای شدید و صاعقه پدیده غالب اقلیمی تبریز هستند. مخاطرات اقلیمی یاد شده به عنوان بخشی از ماهیت اقلیم تبریز و کل منطقه شمال غرب ایران هر ساله خسارات فراوان اقتصادی-اجتماعی و زیست محیطی را متوجه مردم بویژه کشاورزان و دامداران می کنند.
    برای مطالعه سینوپتیک بارش های رعد و برقی روزهای 4 و 5 اردیبهشت 1389 تبریز از داده های جو بالای موجود در مرکز ملی پیش بینی های محیطی استفاده شده و با روش های محاسباتی و ترسیمی وضعیت جو به هنگام وقوع بارش های رعد و برقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحلیل های سینوپتیک نشان داد که عوامل موثر بر وقوع بارش های رعد و برقی تبریز در روزهای 4 و 5 اردیبهشت 1389 وقوع بلوکینگ و پیچانه در ترازهای 500، 600 و 700 هکتوپاسکال، ناپایداری و همرفت شدید هوا در تمام سطوح جوی از 1000 تا 500 هکتوپاسکال و تاوایی مثبت یا سیکلونی در ترازهای جوی 500، 600، 700 و 850 هکتو پاسکال هستند. نقشه های وزش رطوبتی نشان دادند که منبع تامین رطوبت بارش های رعد و برقی روزهای 4 و 5 اردیبهشت 1389 تبریز و منطقه شمال غرب ایران در در ترازهای 1000، 925 و 850 دریای خزر و در ترازهای 700، 600 و 500 هکتوپاسکال دریاهای مدیترانه و دریای سیاه هستند.
    کلیدواژگان: بارش های تندری، تحلیل سینوپتیک، مخاطرات اقلیمی، وزش رطوبتی، تبریز
  • حسین نگارش، بهروز ساری صراف، محمد دارایی* صفحات 239-259
    در این پژوهش ابتدا با فرض نرمال بودن داده ها با استفاده از چند روش آماری پارامتری (آزمون روند، رگرسیون خطی و خود همبستگی) و سپس با یک روش ناپارامتری (من-کندال) روند غیرخطی تغییرات بارش سقز در یک دوره 45 ساله (2005-1961) مورد بررسی قرار داده شد. نتایج آزمون های آماری عبارت بودند از: 1- روند کاهشی بارش بهاره معنادار است. 2- افزایش معناداری در بارش تابستانه دیده می شود. 3- فراوانی روزهای بارش در آستانه های 1 تا 20 میلی متر کاهش یافته ولی در آستانه بزرگ 25 میلی متر افزایش یافته است. 4- روند فراوانی رگبارهای تندری افزایش معناداری دارد.
    کلیدواژگان: تغییرات بارش، من، کندال، روند غیرخطی، روزهای بارش، سقز
|
  • Pages 1-22
    From the past to now, plants and green spaces have been one of the fundamental needs in human's life especially with relation to nature. These plants and green spaces have showed their importance in physical and spiritual human life more and more with extension of cities, urbanization and increasing pollutants level originated from human activity. The distribution of green space is one of the principles of geographical justice implementation in sustainable urban development by considering balanced population distribution. The main purpose of this study is an analysis of the position of green space in different regions of Shiraz city in relation to population distribution by considering sustainable development approach. The methodology of this study is based on functional purpose and descriptive-case nature in which we used entropy coefficient and convention Koyck model to find imbalance of population disperse in regions of Shiraz city and its direct relation with urban green space distribution. It can be referred to imbalanced urban green space in relation with population distribution in regions of Shiraz (1987-2007) based of Williamson index as one of the results of this study.
  • Pages 23-44
    Road transport plays a key role in the effective implementation of national sustainable development plays and safety of traffic during the year. Of special importance are Col Almass Anklet and Esalam in the western Alborz 30 km long road. This way of connects sections steep and passes high-risk areas and always threatens types of risks, especially in the range of movement types. Established lines of communication and identification of natural risks and geomorphic effects of road accidents caused by geomorphologic factors is a main issue The relationship between climatic phenomena, road accidents and the high-risk areas is studied which can provide suggestions and solutions to improve road transport safety factors. In one of the axes, the axis connecting the north of the country Esalem-Khalkhal (Col Almass) are included in the study. Methods are based on field observations and interpretation of these observations, geological and topographic maps, aerial photographs. In addition, a risk zoning map of the area showed geomorphologic 64 percent of association is high and very high risk. Geomorphologic assessment conducted in this study, shows damage to roads and other facilities in the area.
    Keywords: Geomorphology, Road transportation, The Almass pass, The way Asalam, Khalkhal, Road accident
  • Pages 45-63
    Making efforts to improve the quality of human being life and raising the conditions and standards of that, is one of the dimensions of planning, in our contemporary world. So that many of the most successful governments, evaluate the successful of their programs by people life improvement and increase in their welfare level. On the other hand, the social welfare programs will better achieve their expected goal, if the society have an acceptable level of knowledge according to this knowledge and wisdom are the bed stone of social welfare and development the overall level of knowledge and scientific wisdom of social in Iran is relatively low. This is too lower in rural social in compare with urban social and that shows the depth of wisdom s challenge among this portion of society. However as a result of low education level, knowing a little about personal, civic and social rights makes rural community too confuse to get to its willing. In turn, this matter will have a contrary effect on success of rural social planning organizations know, this question evil raise that: is there any meaning relation behaviors rural people legal knowledge and the social welfare? To knowing this, 200 questionnaires have been filled among rural habitat of Vashian country areas of Lorestan province and have shown that there is significant correlation between social welfare and the level of legal knowledge of rural people. In respect to this personal and civic right have had the largest shares in social welfare especially in housing quality, rural partnership and housing satisfaction.
    Keywords: Legal knowledge, Social welfare, Rural development, Sustainable development, Lorestan
  • Pages 65-88
    Land is a key factor for all human activities such as providing housing, services and urban infrastructure. Efficient and optimal use of land resources is among very important responsibilities of urban planning and managers. This issue most of time is being neglected or little attention is paid to it especially in less developed countries. While in some areas considerable parcels of land for legal, economic or because of environmental reasons are left unused, intensive constructions are carried out in other parts. Attempts are made in this article to highlight the importance and of resumption of unused or misused urban lands and brought toward appropriate suggestions to improve the difficulties and problems of land availability.
    Keywords: Brownfilds, land resumption, Comprehensive planning, Structural planning, GIS
  • Pages 89-112
    Over recent decades, there has been paid so much attention to tourism in different communities and because of its making economical benefits, developing employment, importing foreign currency, making Iran culture known so much effort has been done for developing tourism industry. Taking advantage of tourism valuable benefits is possible if we get sufficient recognition with the nature of this phenomenon and its characteristics and tourism potentials of Iran’s different regions. Shandiz has been familiar to tourists and this indicates this region’s geographical, Cultural and historical high position. However, In spite of locating around cosmopolitan Mashhad and having natural gifts, Shandiz has not developed satisfactorily and has not become one of the profitable regions of Iran’ economy.
  • Pages 113-138
    In order to identify synoptic super heavy rain patterns (precipitation exceeding 50 millimeters a day) in Azerbaijan region, the daily precipitation data of 23 rain gauges were studied by six-hour precipitation synopsis from 1963 to 2005. The data were analyzed through hierarchical clustering analysis, specifically Ward cluster analysis in GRADS, MATLAB, and SURFFER softwares to identify the relationship between the higher-atmosphere circulation patterns and super heavy rain events in the studied region. Results demonstrated three different active circulation patterns in the region, for each pattern a single representative day was introduced for super heavy rain events's analysis. The spatial alignment of the precipitation pattern points out a relationship between the temporal distributions of super heavy rain events in region with the latitude. Significant relationships are existent between EastBlack Sea-NorthMediteranehSea, and Black Sea trough pattern and super heavy rain events in the studied region. The results play an important role in the prediction of heavy rain events in the region.
    Keywords: Synoptic, Super heavy rain, Circulation pattern, Cluster analysis, Azerbaijan
  • Pages 139-155
    Attention to agricultural production capabilities in every region is related to climatic characteristics, so study on the climatic parameters is very important. This study evaluates for assessment the effect of wind on crop conditions and optimizes the amount of crop conditions by wind break on wheat in Mohammad Abad in Esfahan. For assessment of changes that are resulting from carminative agronomic Traits of Wheat include: grain weight, number of grains per spike, spikes per square meter, grain yield, biological yield and percentage resting form a complete random design treatments. Distance carminative height was evaluated. Analysis of variance showed significant difference in the level of 1 percent for grain weight, yield and resting percent and 5 percent levels for biological yield and grain number per spike showed. Test to compare mean grain weight, number of grains per spike, spike in m², grain yield, biological yield and percentage resting treatments at different levels indicated significant differences in the averages of each trait in each treatment. Test results compare mean grain weight, number of grains per spike and grain yield indicate a trend similar to the distance from carminative are interactively with increasing distance from the windbreak to 5 times the height of all traits increase. So that significant differences between their control and this is evident from the values of these traits point to reach their maximum and then with increasing amounts of their distance decreases and amounts to 15 times the height of the traits seen carminative without significant difference. For the adjective percentage resting contrast crop plant performance has done so, these traits also influenced by distance are carminative. But the spike in m² and biological function are not affected of distance from the windbreak.
    Keywords: Climate applications, Mohammad Abad, Treatment, Spike, Wheat, Windbreak
  • Pages 157-171
    The population growth, industrial development, bio-climate changes and scarcity of land resources are the main reasons and causes of forest degradation in developing countries. To control and decrease forest degradation, the governments need to know where, when, how fast, and why (with what causes) such degradations happen. On the basis of such knowledge, a general and sustainable management of these resources will be possible. The science and technologies of GIS and remote sensing could be a perfect tool for answering the above questions. Remote sensing can be the basis of fast and inexpensive data collection and the analytical capabilities of a GIS can be used for analyzing the types, location and rates of changes. In this research, the Landsat TM and ETM+ images of years 1987 and 2001 are used for land use classification and analysis of changes at the forest area of Arasbaran in north-west of Iran. The classification is mainly aimed at the separation of forest from non-forest areas. A few methods have been studied to calculate and show the occurred changes. These include methods that only describe the change areas (such as subtraction and division methods) and those that describe the area, amount and type of the changes (such as comparison after classification). By classifying the forest and non-forest areas of years 1987 and 2001 and overlaying them, a map was extracted representing the stable forest area and deforested area. From the topographic data of the study area, some other raster maps were created showing elevation, slope, aspect and distance from population areas. Information of these maps were entered into a statistical model (a logistic regression model) having the above-mentioned classified map as the dependent parameter and all other maps as the independent parameters. It was resulted that the parameters of distance from populated areas, elevation and aspect have a meaningful relation with the deforestation phenomenon. From such an analysis, the importance of each factor in the phenomenon was defined and the areas that are in higher risk of deforestation and need an urgent protection were defined.
    Keywords: Deforestation, Change Detection, Logistic Regression Model, Geographical Information System, Remote Sensing
  • Pages 173-198
    This paper considers the distance between the present situation (present management of Mashhad) and optimum situation (urban strategic management) as a fundamental concern, and then conveys the theoretical basis related to strategy paradigm and strategic management. It, with the help of SWOT[1] model, identifies weakens, strengths, opportunities, and threats existed in metropolis Mashhad for strategic management of this city. It suggests suitable management for stable management in this city. Priority is one of topics is followed. The method of this paper is descriptive and analytical so that the required information (weakens, strengths, opportunities, and threats) is gathered by urban experts (21 experts) and citizens (384 citizens). In the process of analysis of strategic management of Mashhad metropolis, we used internal factor evaluation matrix (IFE)[2], External factor evaluation matrix (EFE)[3], Internal-External matrix (IE)[4] and Quantitative strategic planning matrix (QSPM)[5]. The findings show that the strategic management in Mashhad metropolis doesnt have a suitable place. If urban management wants to start its move toward an urban strategic management, it should prefer the strategies of defending group (Weakness& Threat (WT)[6] based on the decrease of weak points and the avoid of threats. They are as follows: 1- Solving problems and daily urban crises 2- Increase of synergy urban management 3- Keep the stability of urban systems instead of its evolution [1]- S (Strength), W (Weakness), O (Opportunity), T (Threat). [2]- Internal factor evaluation matrix. [3]- External factor evaluation matrix. [4]- Internal-External matrix. [5]- Quantitative strategic planning matrix. [6]- W (Weakness), T (Threat).
    Keywords: Strategic management, Strategic planning, SWOT model, Mashhad metropolis
  • Pages 199-221
    Housing sector has been the emergence of several problems that have frequently been imposed on other sectors of society, and caused the imbalance which has provided. One of the issues consistently raised in the housing sector and with non- regular sequence is repeated, Spiraling house prices have been raising tide that has brought to their numerous problems. Several factors seem to increase housing prices and excessive wave formation and its role is increasing. The consultative research in this subject that has been done to the descriptive analysis. The use of descriptive studies and professor of library research required information is collected; the analytical part of the main factors determining the effects and consequences of the excessive increase in housing prices, Survey and statistical analysis was performed. Results from statistical analysis of survey data, The opinions of elites and experts were used for housing, Has shown that the components of social variables (Social) to explain the effect of social factors-cultural, with a correlation coefficient (0.84) the greatest impact on increasing housing prices in the study area is irregular. The physical variables-physical and administrative, respectively, with correlation coefficients (0.66 & 0.61) in the second semester has been. On the contrary, the component of economic variables (Economic) from the perspective of housing expert’s minimal impact on housing prices in metropolitan Tehran has been. Thus, despite these variables with correlation coefficient (0.45) is still dedicated to its role, the effect is not seen as a weak, irregular and increased housing prices, along with other factors have played.
    Keywords: Factor analysis, Housing prices, Increasing indiscriminate, Tehran
  • Pages 223-238
    The meteorological data indicate that secondary climatic features like hails, heavy showers, floods, and lightening are dominant climatic features in Tabriz during the thunderstorm occurrence. The above-mentioned climatic hazards are part of Tabriz climate characteristics and North West region. These hazards bring about a great deal of economic, social, and environmental damages, particularly for formers and animals farms. The upper level atmospheric data available in the NationalCenter for Environmental Prediction (NCEP) have been used in this article for synoptic study of thunder rainstorm days of 24 and 25 April 2010 in Tabriz. The atmospheric conditions have been analyzed by calculations and the application of drawing methods for the thunder rainstorm occurrence period. The results of the synoptic analysis showed that eddy and blocking have occurred at 500, 600 and 700 HP levels, along with severe convective instability at all levels of 1000 to 500 HP. Whereas positive and cyclonic vorticity in the atmospheric levels of 500, 600, 700 and 850 HP were affective factors in occurrence of thunder rainstorms during the days of 24 and 25 April 2010. Moisture advection maps showed that the moisture supply source of thunder rainstorms are on 1000 HP levels, while 925 and 850 HP levels of the Caspian Sea and on 700, 600 and 500 HP levels of the Mediterranean and Black seas have occurred during the days 24 and 25 April 2010 in Tabriz and North West of Iran.
    Keywords: Thunder Rainstorms, Synoptic Aanalysis, Climatic Hazards, Moisture Advection, Tabriz
  • Pages 239-259
    In this study at first, we supposed the normality of the data by some statistical parametric methods and then using non-parametric (Mann-Kendall) test, the non-linear trend of basin precipitation changes from a period of 45 years (1961-2005) relating to the synoptic station of Saqqez have been investigated. The statistical test results were: 1-The decreasing trend of spring precipitation is significant. 2-There is a significant increasing in summer precipitation. 3-The numerously at precipitation days at the thresholds 1 to 20mm has been decreased, but it increased at the large thresholds to 25mm. 4-The frequency trend of rainstorms days has the significant increasing.
    Keywords: Precipitation Changes, Mann, Kendall, Non, linear trend, Precipitation days, Saqqez